Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

18 juni 2021

RaadsMail

Vergaderingen gemeenteraad: 22 en 24 juni

Op dinsdagavond 22 juni is er de Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. De raadsleden vergaderen weer in de Prodentfabriek. Hier kunnen de raads- en collegeleden vergaderen op 1,5 meter afstand. De raad besluit onder andere over kaders voor de herontwikkeling van het militair hospitaal en over de nieuwe verordening voor afvalstoffen (met onder andere nieuwe regels voor het verspreiden van ongeadresseerde reclame). Op donderdag 24 juni is er een extra (digitale) De Ronde over corona. In deze RaadsMail leest u er meer over. Ook blikken we terug op de Rondes van 15 juni. 

 Inhoud

 
Raadsavond 22 juni
Auto's (Bron: Pixabay)
De raadsvergadering Het Besluit begint om 19.15 uur. De Actualiteitenraad, waarbij raadsleden vragen kunnen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan, start om 19.00 uur. Als er geen onderwerpen voor de Actualiteitenraad zijn, dan gaat deze niet door en start de raadsvergadering Het Besluit om 19.00 uur. Klik hier voor de actuele en volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de vergaderonderwerpen).

Raadsavond volgen?
U kunt de raadsavond live volgen (en later terugkijken) via youtube.com/RaadAmersfoort.

Wilt u er in de Prodentfabriek bij zijn? Er zijn enkele publieksplaatsen beschikbaar in een aangrenzende zaal. U kunt u opgeven via griffie@amersfoort.nl. 

Waarover besluit de raad?
De raad besluit over achttien raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besluit de raad over moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Er zijn er tot nu toe drie aangekondigd.

Raadsvoorstellen (toelichting op een aantal van de voorstellen)
• Benoeming buitengewoon fractielid DENK
Elke fractie kan niet-raadsleden voordragen om als buitengewoon fractielid benoemd te worden. Deze persoon moet verkiesbaar zijn geweest tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Een buitengewoon fractielid kan deelnemen aan vergaderingen van De Ronde en kan vragen stellen aan het college. Een buitengewoon fractielid heeft geen stemrecht. DENK draagt Linda Graskamp voor als buitengewoon fractielid.

• Wijziging parkeren locatie Sportfondsenbad

Voor de bouw van 42 sociale huurwoningen aan de Bisschopsweg (locatie voormalig Sportfondsenbad) moeten - na een uitspraak van de Rechtbank Utrecht - vijftien parkeerplaatsen extra aangelegd worden. Woningcorporatie Omnia Wonen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om die vijftien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het college vraagt de raad hiervoor een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben. Zie het raadsvoorstel en de ruimtelijke onderbouwing. Het raadsvoorstel werd op 8 juni in De Ronde besproken. Omwonenden en betrokkenen konden toen inspreken.

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd. Langetermijnoplossing parkeren locatie Sportfondsenbad (GroenLinks, D66 en Lijst Sanders). Door omwonenden is bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van de appartementen (te weinig parkeerplaatsen). Het aanleggen van de vijftien extra parkeerplaatsen in het groen (zie raadsvoorstel) vinden de fracties op de lange termijn geen goede oplossing. Maar de fracties geven aan zich bij het voorstel van het college neer te leggen. Zij willen voorkomen dat de omgevingsvergunning vernietigd wordt en daarmee de bouw van deze sociale woningen (grotendeels al gebouwd) in gevaar komt. En er moet recht worden gedaan aan de uitspraak van de rechtbank en het bezwaar van de omwonenden. Zij verzoeken het college om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de inwoners van de omliggende buurten en samen met hen op zoek te gaan naar een parkeeroplossing voor de lange termijn. Een oplossing die meer recht doet aan de structuurvisie Park Randenbroek en recht doet aan de uitspraak van de rechter en de zorgen en wensen van de omliggende buurten.

 Kaders voor plannen militair hospitaal
Projectontwikkelaar Schipper Bosch wil het militair hospitaal aan de Hogeweg 70 in Amersfoort herontwikkelen. Met behoud van de bestaande monumentale gebouwen. Daarbij wil de projectontwikkelaar het terrein (nu nog geïsoleerd) verbinden met de rest van de stad. Hoe het plan eruit gaat zien is nog niet bekend. Er zijn conceptkaders opgesteld die de basis zullen zijn voor de uitwerking van het plan. Het college stelt de raad onder andere voor om de kaders vast te stellen. Zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd. ‘Houd de openbare ruimte openbaar’ van de ChristenUnie. De fractie schrijft dat het college in de conceptkaders voorstelt om alle grond op het terrein van Zeevaarderspad 7 in particulier eigendom te laten en dat er geen openbaar gebied zal zijn. Het college stelt voor dat het terrein wel openbaar toegankelijk wordt en betekenis krijgt voor de stad/wijk. Om het terrein een plek voor alle Amersfoorters te laten zijn stelt de fractie een wijziging in de kaders voor, waardoor grond dat niet een duidelijk privékarakter heeft, openbaar gebied wordt en op die manier wordt ingericht door de ontwikkelaar. 

• Verzoek opheffing geheimhouding delen verslag besloten Ronde Vahstal
Miluc Media heeft gevraagd om openbaarmaking van het verslag van de besloten De Ronde over Vahstal op 9 maart. Dit op grond van de Wet openbaarheid van bestuur en de Gemeentewet. Het college stelt de raad voor om de geheimhouding niet op te heffen en het verzoek af te wijzen. Volgens het college is de geheimhoudingsregeling op grond van de Gemeentewet een bijzondere regeling die gaat boven de Wet openbaarheid van bestuur. Zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd. Openbaar wat openbaar moet (Amersfoort2014, SP, DENK en Lijst Sanders). De fracties vinden dat in bepaalde passages geen nieuwe of gevoelige informatie staat en er meningen in staan van raads- en collegeleden die openbaar zouden moeten zijn. De fracties vinden het belangrijk dat de stad ‘inzage krijgt in het verloop van het proces en de gevoerde discussie in de gemeenteraad’. Zij willen dat het verzoek om openbaarmaking wordt toegewezen. Met uitzondering van de in de vergadering genoemde getallen en bedragen op basis waarvan een mogelijk schadebedrag is te herleiden.

• Afvalstoffenverordening Gemeente Amersfoort 2021

Gemeenten zijn wettelijk verplicht huishoudelijk afval in te zamelen. De regels daarvoor zijn vastgelegd in de gemeentelijke afvalstoffenverordening. De verordening van de gemeente Amersfoort was verouderd. Daarom stelt het college de raad voor deze bijgewerkte verordening vast te stellen. Het college wil onder andere gescheiden afvalinzameling op basisscholen mogelijk maken. Een andere verandering: vanaf twaalf maanden na het ingaan van de nieuwe afvalstoffenverordening 2021 is het alleen nog toegestaan ongeadresseerd reclamedrukwerk te bezorgen bij inwoners die aangeven dit te willen ontvangen (ja/ja-sticker). Zie het raadsvoorstel.

Moties
• Opkoop aan banden (GroenLinks, PvdA, Amersfoort2014, SP, ChristenUnie en CDA). De fracties willen dat de opkoop van woningen door beleggers aan banden wordt gelegd. Het steeds meer opkopen van woningen door beleggers zet de woningmarkt volgens de fracties nog verder onder druk. Met name starters zijn hiervan de dupe. De landelijke overheid werkt aan een aanpassing van de wet waarmee gemeenten straks ongewenste opkooppraktijken kunnen aanpakken. Meerdere gemeenten bereiden zich al voor op het invoeren van lokale regels die in kunnen gaan zodra de nieuwe wetgeving van kracht wordt (mogelijk al dit jaar). De fracties vragen het college te onderzoeken wat nodig is om een vorm van opkoopbescherming in te voeren. En om alvast de noodzakelijke voorbereidingen te treffen om regelgeving in te kunnen voeren.

Minder zwerfvuil in de binnenstad (VVD). De fractie vindt dat er te weinig en te kleine prullenbakken in de binnenstad staan. Ook benoemt de fractie de trend dat er meer op straat gegeten en gedronken wordt, wat zorgt voor meer afval dat weggegooid moet kunnen worden. En dat winkeliers die etenswaren verkopen, verantwoordelijk zijn voor een schone omgeving in een straal van 25 meter van het afgiftepunt. De fractie vraagt het college onder andere om te onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn om meer en grotere afvalbakken te plaatsen. En om er via handhaving extra op toe te zien dat winkeliers met uitgifte van etenswaren genoeg afvalbakken hebben.

• Ook rekening houden met toename verkeer op Noordewierweg
(VVD en CDA). Deze motie gaat over het schetsontwerp voor een veilige en leefbare Noordewierweg waar de werkgroep Noordewierweg verbindt met Goudappel aan heeft gewerkt. De fracties zijn positief over het ontwerp. Het ontwerp gaat uit van afname van autoverkeer op de Noordewierweg. De fracties denken dat het verkeer juist toe kan nemen door de ontwikkelingen in de wijk. Daarom vragen zij het college om de werkgroep door te laten gaan op de ingeslagen weg, met de toevoeging om bij het definitieve ontwerp rekening te houden met het scenario van verkeerstoename.

Overige raadsvoorstellen
• Versterken Fondsvermogen ROM Regio Utrecht: de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM) hebben twee zogenaamde corona-overbruggingsleningen namens het Rijk uitgevoerd. Het doel is om startende en groeiende ondernemers in de regio in deze tijd te helpen met eventuele noodzakelijke investeringen. Voor de regio Utrecht is ruim 18 miljoen aan leningen toegekend. Dit wordt betaald uit een fonds waarin het Rijk, de regio en de gemeente bijdragen. Het college stelt de raad voor het fondsvermogen van de ROM Regio Utrecht te versterken met een bedrag van € 1,5 miljoen. Zie het raadsvoorstel.
• Gemeentelijk Rioleringsplan 2022-2031: de gemeente moet afvalwater laten afvoeren en overlast van grondwater voorkomen. Omdat het klimaat verandert, is het belangrijk dat water langer wordt vastgehouden voor droge periodes. En ook dat wateroverlast door hevige regenbuien wordt voorkomen. In het Gemeentelijk Rioleringsplan wordt beschreven hoe het college dit wil gaan doen. Het college vraagt de raad onder andere om dit plan vast te stellen. Zie het raadsvoorstel.
• Integraal beheerplan openbare ruimte 2022-2031: in dit beheerplan staat de visie op beheer en onderhoud, met minimale onderhoudskwaliteit en de middelen die nodig zijn. Het college vraagt de raad het beheerplan vast te stellen. Zie het raadsvoorstel.
• Watervisie 2021-2040: deze geactualiseerde Watervisie moet er vooral voor zorgen dat het waterbeheer voldoende aandacht krijgt bij ontwikkelingen in de stad. De gemeente zorgt ervoor dat met het beheer van het water rekening wordt gehouden met het veranderende klimaat, de verdichting van de stad (door woningbouw) en de toenemende behoefte aan het gebruik van het water voor recreatie. Zie het raadsvoorstel
• Jaarrekening 2020 Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort (RWA) en omgeving: de RWA heeft de jaarrekening 2020 aangeboden aan de gemeenteraad. Hierop kan de raad bezwaren indienen. Het college stelt de raad voor om geen bezwaar aan te tekenen, omdat de resultaten in 2020 in lijn zijn met de meerjarenbegroting 2020-2023. Het RWA voert voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten- Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg de Wet sociale werkvoorziening uit. Zie het raadsvoorstel.
• Meerjarenbegroting RWA 2022–2025: ook heeft de RWA de meerjarenbegroting 2022-2025 aangeboden. Hierop kan de raad een zienswijze (officiële reactie) indienen. De geraamde kosten zijn lager dan in de vorige meerjarenbegroting en passen binnen de begroting van de gemeente Amersfoort. Daarom stelt het college de raad voor om geen zienswijze in te dienen. Zie het raadsvoorstel.
• GGD regio Utrecht: Zienswijze ontwerpbegroting: de GGDrU is een gemeenschappelijke regeling waaraan 26 gemeenten deelnemen. Alle gemeenteraden kunnen een zienswijze indienen op de begroting. Het college adviseert de raad waardering uit te spreken over hoe de GGDrU als crisisorganisatie werkt in de bestrijding van het coronavirus en kennis te nemen van de onzekerheid over de impact van corona op het begrotingsjaar 2022. En om geen aanvullende zienswijze in te dienen. Zie het raadsvoorstel.
• Meerjaren Programma Grondexploitaties 2020: het college vraagt de raad de geactualiseerde grondexploitaties vast te stellen. Een grondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om grondkosten en grondopbrengsten in beeld te brengen voor ruimtelijke ontwikkelingsprojecten waarbij de gemeente eigen grond heeft. Een voorbeeld is het ontwikkelgebied De Nieuwe Stad. Dit jaar is er een negatief resultaat van incidenteel € 1,9 miljoen. Zie het raadsvoorstel.
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Dirk Loogenstraat 14: er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van zeven woningen aan de Dirk Loogenstraat 14 (Kruiskamp). Omdat het plan niet past binnen bestemmingsplan, is er een planologische procedure nodig: een Wabo-projectbesluit. Het college vraagt de raad een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Hiermee geeft de raad aan geen bedenkingen te hebben tegen het bouwplan. Zie het raadsvoorstel.
• Toepassen coördinatieregeling voor Leusderweg 320: ontwikkelaar Habitoo heeft plannen voor de bouw van ruim 50 woningen, waarvan 35% sociale huurwoningen op dit voormalige manegeterrein. Hiervoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. Het college vraag de raad om de coördinatieregeling toe te passen. Dat betekent dat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning samen in procedure worden gebracht. Zie het raadsvoorstel.
• Aanvraag krediet realisatie liftinstallatie parkeergarage Stadhuisplein: het college vraagt de raad om een investeringskrediet van € 500.000. Zie het raadsvoorstel.
• Mogelijkheid tot huurkorting voor niet-maatschappelijke huurders: het college wil voor de niet-maatschappelijke huurders van gemeentelijk vastgoed, zoals horeca en zakelijke dienstverlening huurkorting mogelijk maken. Dit om deze groep huurders tegemoet te komen die door de coronamaatregelen inkomsten missen. Maatschappelijke huurders zoals wijkcentra en culturele instellingen worden ondersteund met steunpakketten vanuit de beleidsprogramma’s. Bij de huurkorting voor niet-maatschappelijke huurders gaat het om maximaal 50% van de huurbetaling voor de periode van oktober 2020 tot juli 2021. Het college vraagt de raad hiermee in te stemmen. Zie het raadsvoorstel.

Extra De Ronde 24 juni: Corona
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op donderdagavond 24 juni  is er een extra De Ronde met twee vergaderingen over corona. U kunt de vergaderingen live volgen via ons kanaal op YouTube.

19.30 uur:
 Vervolg bespreking coronakompas
Vertegenwoordigers uit de gemeenteraad, het college, de ambtelijke organisatie en de stad hebben nagedacht over de impact van corona en toekomstscenario’s. De resultaten van de gesprekken staan in het coronakompas. In dit kompas staan vier scenario’s: vier verhalen over eventuele toekomsten voor Amersfoort. Deze Ronde is een vervolg op De Ronde van 3 juni en bestaat uit digitale gesprekstafels. Bij elke tafel staat een scenario centraal. Enkele onderwerpen die op 3 juni werden benoemd en die aan bod komen: onderwijs, betaalbaarheid energietransitie (hoe zorgen we dat iedereen kan blijven meedoen) en kwetsbare groepen. 

In de Kadernota 2022-2025 is een voorstel op hoofdlijnen opgenomen voor een herstelplan voor Amersfoort na corona. Bij de bespreking en vaststelling van de kadernota kunnen de raadsleden bepalen of en zo ja, welke kaders zij het college voor de verdere uitwerking mee willen geven.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via YouTube. Een opname van de vergadering wordt achteraf op Politiek Portaal geplaatst. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

21.15 uur: 
Corona
Met collegeberichten en Ronde-vergaderingen informeert het college de gemeenteraad over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Tijdens de persconferentie van vanavond kondigde het kabinet aan dat Nederland vanaf 26 juni van het slot gaat. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden hierover vragen stellen aan het college en dilemma’s bespreken die spelen.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via YouTube. Een opname van de vergadering wordt achteraf op Politiek Portaal geplaatst. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

De agenda van 24 juni kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 15 juni
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 15 juni waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Ontwikkeling Vathorst-Bovenduist
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Het college stelt de raad daarom voor om te starten met de ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist. Het wil een duurzame wijk realiseren met minimaal 3000 woningen in een groene omgeving. Samen met grondeigenaren en andere belanghebbenden wil het college een ontwikkelkader opstellen. Het college legde tijdens De Ronde uitgangspunten en ambities voor het ontwikkelkader aan de raadsleden voor. Klik hier voor het raadsvoorstel

Aanwezige fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Bülbül (DENK), Bulthuis (GroenLinks), Dijksterhuis (ChristenUnie), Engbers (CDA), Van Hamersveld (D66), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Sanders (Lijst Sanders), Smits (SP), Smulders (PvdA) en Van Wegen (BPA).

Aan het begin van De Ronde voerden drie insprekers het woord. Zij kaartten het volgende aan:
-       De gemeente Amersfoort is verantwoordelijk voor de aanleg voor de weg die over het grondgebied van de gemeente Bunschoten aangelegd moet worden. De zwarte piet moet niet naar de gemeente Bunschoten geschoven worden.
-       In 1997 had het college van Amersfoort een afspraak gemaakt met private partijen over het productierecht van 1.200 woningen in de marktsector. De gemeenteraad wees deze afspraak destijds af.
-       De vuilstort van Smink. Die heeft geen einddatum.
-       HC Eemvallei voelt de noodzaak om op 1 locatie te zitten. Er zijn nu nog te weinig velden en men zit op twee locaties. Bezoekers komen op verkeerde plaatsen. Met de groei van Vathorst komen deze problemen nog meer naar de oppervlakte. Een snelle beslissing zou de hockeyvereniging goed uitkomen.

Nadat de raadsleden in gesprek gingen met de insprekers, stelden zij vragen aan wethouder Roald van der Linde. Deze vragen gingen onder andere over de afspraak van het college met private partijen uit 1997 en de eindigheid van Smink. 

Reacties van de fracties:
GroenLinks: vindt het een historisch raadsvoorstel. Lange tijd kritisch geweest op bouwen in Bovenduist. Ziet dat de woningnood groot is en gaat daarom nu mee. Als we het nu gaan doen moeten we het goed doen. Wil het graag hebben over de ambitie aantal woningen, ambitie duurzaamheid, openbaar vervoer, grondexploitatie als middel en niet als doel en de ontsluitingsweg.

VVD: Bovenduist is een prachtontwikkeling voor de stad. Hoe zorg je voor bedrijvigheid, recreatie en goede aansluiting op bestaande situaties. Wil het hebben over grondexploitatie als middel of doel.

CDA: vindt het onverstandig om te sturen op een soort slaapstad. Oog hebben voor omliggend groen, hoopt dat er ruimte komt voor samenvoeging van gedeelde hockeyvelden, aandacht voor forenzen (die snel bij station Vathorst moeten zijn) en vindt het belangrijk dat de ontsluitingsweg een ongelijkvloerse kruising wordt.

SP: Vathorst-Bovenduist kent een grote historie. Wat zijn de hypotheken uit het verleden en wat voor invloed hebben deze op de toekomst?

BPA: wil een mooie wijk, maar ook de financiële component is belangrijk. Smink is nog niet opgelost. Er is geen finale datum, alleen een maximale hoogte. Vertrouwt niet op mening advocatenkantoor.

ChristenUnie: Er ligt een goed gebalanceerd voorstel. Als Amersfoort moeten we hier het verschil maken, want momenteel worden gezinnen uit de stad gejaagd. Dit voorstel voorkomt dat. De relatie met Deltaplan wonen is onduidelijk. De risico’s moeten beheerst worden.

Amersfoort2014: staat positief tegenover deze uitbreiding, maar vraagt zich af waar de haast vandaag komt om dit snel door de raad te krijgen.

Lijst Sanders: vraagt zich af in hoeverre deze wijk betaalbare woningen oplevert. Worden daarmee de doelstellingen van percentages middenhuur en sociale huur gehaald? Daarnaast moet niet alleen naar hoogbouw gekeken worden, maar ook naar leefbaarheid. Ook moet een bepaald percentage seniorenwoningen gerealiseerd worden.

D66: Verbaast zich over de zorgen om te bouwen rondom Smink. Er wordt nu namelijk al veel dichter bij Smink gebouwd. Het moet een wijk voor iedereen worden.

PvdA: blijven vragen waar de haast om te beslissen vandaan komt. De toevoeging van 3.000 woningen is nodig. De vraag is hoe we hierna verder gaan. Er moeten nog een aantal zaken uitgewerkt worden, zoals de milieu-effectrapportage (mer), de lekkende vuilberg, aandacht voor aansluiting op de A1 en de ruimte voor de sport. Het moet een passende deelwijk worden.

DENK: wie wil nou niet minstens 3.000 woningen? Wil ook inzetten op seniorenwoningen.

Lijst Molenkamp: het is zwaar gif bij Smink. Vinex-wijk of niet maar men sprak vroeger over het hoefijzer om Amsterdam, een kring van steden rondom Amsterdam. De Ronde leverde nog meer vragen op. Feitelijke vragen zijn laat beantwoord. Zijn de 3.000 woningen nodig en hoe groot zijn de (financiële) risico’s.

De wethouder benadrukte aan het eind van De Ronde dat de 3.000 woningen nodig zijn en dat dit raadsvoorstel nu alleen om kaders gaat. De ontsluitingsweg is geen onderdeel van dit voorstel. De ontsluitingsweg wordt eerst besproken in de raad van de gemeente Bunschoten en pas daarna in Amersfoort. Vragen over mer, aanbesteding en staatsteun kunnen pas beantwoord worden als er concrete plannen zijn.

-> Vervolg? Er wordt een vervolgronde ingepland op 29 juni.

Stand van zaken wijkwarmteplan Schothorst-Zuid
Schothorst-Zuid moet een van de eerste aardgasvrije wijken van Amersfoort worden. De gemeente krijgt daar geen rijkssubsidie voor. Er zijn nu drie strategieën: zoeken naar alternatieve financiering, doorgaan zonder rol van de gemeente en veranderen van scope en/of tijdspad. Mevrouw van Dijck trapte namens de woningbouwcorporaties af met een visie op duurzaamheid en wat ze willen bereiken voor Schothorst-Zuid. Zie deze presentatie. De heer Dalenoord van Warmtebedrijf Amersfoort vertelde over woningen aardgasloos te krijgen zonder dat iemand de boot mist. Hij hoopt dat er een versnelling komt om aan de slag te gaan. De heer Nitrauw van WarmteStem vertelde dat deze groep was opgericht om inwoners een stem te geven en om duurzaamheidsmaatregelen en inwoners aan elkaar te verbinden. Hij presenteerde de aanpak van de dialoog en wat er gedaan wordt met de uitkomst.

Daarna werd er onder andere over deze onderwerpen gesproken:

- subsidies voor verduurzaming van woningen;
- biomassa als deel van de energiemix, vervangen door andere warmtebronnen;
- warmteraad. De heer Dalenoord stuurt extra informatie hierover na;
- problemen waar corporaties tegenaan lopen voor verdere verduurzaming;
- wat heeft de raad nodig aan informatie over de bereidheid van inwoners om mee te doen voordat een besluit genomen kan worden;
- woonlastenneutraliteit.

Wethouder Astrid Janssen zei dat het wijkwarmteplan wordt opgesteld voor Schothorst nadat Warmtestem klaar is. Ondertussen houdt ze de raad op de hoogte met een raadsinformatiebrief of rondetafelgesprek.

De wethouder deed de toezegging om schriftelijk te antwoorden op de vraag van de Rob Mollink (buitengewoon fractielid SP) over de verdeling van de € 
5,4 miljoen uit het volkshuisvestingsfonds.

-> Vervolg? Geen, voor nu voldoende besproken. 

Voortgang transformatie Inclusieve Stad 
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (sociaal domein). Twee keer per jaar informeert het college de raad over de voortgang van deze veranderingen via het beleidskader Inclusieve Stad (eerder was dit het beleidskader Sociaal Domein).

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bülbül (DENK), Dijkstra (D66), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Leeuwenkamp (GroenLinks), Van Schagen (buitengewoon fractielid D66), De Smit (CDA), Stoelinga (Amersfoort2014), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon fractielid Lijst Sanders), Van Zon (SP).

Er werden presentaties gegeven (deze zullen binnenkort hier in te zien zijn) over de stand van zaken als het gaat over de verandering in het sociaal domein en de verbetering van de aansluiting van onderwijs en jeugdhulp.

Na de presentaties stelden de fractiewoordvoerders vragen over onder andere:
-          De AOJ-teams (aansluiting onderwijs-jeugdhulp)
-          Financiering van ondersteuning van kinderen met een zorgbehoefte en kinderen die ondersteuning krijgen die gerelateerd is aan het onderwijs, waarbij samenwerking en mengvormen leiden tot kostenbesparing.
-          Aantallen ‘thuiszitters’ in Amersfoort en definiëring van dit begrip.
-          Creëren van prikkels voor kinderen die zorg krijgen om ook weer deel te namen aan het primair en voortgezet onderwijs, waarbij onderwijs, zorgverleners en wijkteam samenwerken.
-          Ontwikkelingen met betrekking tot uitvoering van de transformatieopdracht bij zorgaanbieders, wijkteams en gemeente en de rol van de transformatiewerkplaats.

Het college zegde toe de raad het meest recente leerplichtverslag te sturen met daarin het aantal kinderen dat een vrijstelling van de leerplicht heeft (onderverdeeld naar soort vrijstelling).

-> Vervolg? Geen, voor nu voldoende besproken.

Uitvoeringsprogramma Fiets 2021-2023
In de Meerjarenbegroting 2019-2022 werd €5 miljoen opgenomen voor de uitvoering van het Fietsplan Amersfoort Fietst. In oktober 2019 stelde de raad het Uitvoeringsplan Fietsplan 2019-2022 1e Fase vast. Nu stelt  het college voor om het Uitvoeringsplan 2e Fase vast te stellen.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Hos (GroenLinks), Paffen-Zeenni (CDA), Hunink (ChristenUnie), Flikkema (VVD), Fousert (Amersfoort2014), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA), Sanders (Lijst Sanders) en Belkasmi (D66).

De raadsleden gaven hun mening over het raadsvoorstel. De reacties waren als volgt:

GroenLinks: kan zich vinden in het plan. Men ziet echt verbeteringen in de stad wat betreft het kunnen fietsen. Er wordt goed geluisterd naar elkaar.

Amersfoort2014: enthousiast over het voorstel. De verbeteringen van fietsveiligheid en fietsvoorzieningen zijn merkbaar. Het is een succesverhaal. Er zijn nog wel verbeteringen. Die worden genoemd in het raadsvoorstel. In de binnenstad is alles goed bereikbaar met de fiets en dit moet ook zo blijven. Is de financiering van het plan ook op orde op de lange termijn?

VVD: is ook positief. Goed dat er geïnvesteerd wordt in fietsverbindingen en om mensen op de fiets te krijgen. Blij met het voorstel dat er voorligt.

PvdA: is ook tevreden met het plan. Het is veelomvattend. Er is veel aandacht voor alles met betrekking tot de fiets. Het fietsparkeren op cruciale plekken en het aanleggen van fietspaden en fietskruisingen worden op een hoop gegooid. Jammer dat niet alles doorgezet kan worden. Het zijn vooral kleinschalige maatregelen. Maakte zich zorgen over fietsprojecten. Hoe gaat het met grotere kruisingen? Wat zijn de ontbrekende schakels? Er zitten nog wel wat onlogische fietsverbindingen.

ChristenUnie: er zijn veel verbeteringen gerealiseerd. Mooi om te zien dat er vooruitgang wordt geboekt. Er moet nog wel wat geld bij. Jammer dat dat niet voldoende in huis is maar goed dat elders gekeken wordt naar geld. Blij dat de fietsersbond met het plan kan instemmen.

Lijst Sanders: vindt het een goed plan. Kan ermee instemmen, want de fietsersbond is akkoord.

CDA: is heel positief ten opzichte van dit plan. We zijn al jaren bezig. Het voorliggend plan verbetert de fietsmogelijkheden in de stad. Ook om het fietsen toegankelijker te maken. Vroeg zich af hoe het extra budget dat nodig is voor het plan gevonden gaat worden en hoe de gesprekken gaan in de verschillende fietsprogramma’s.

D66: vindt het raadsvoorstel er goed uitzien. Ook de aanpak in de uitvoering is positief. Goed om te lezen dat 30 km/per uur binnen de bebouwde kom de basisgedachte is. Fietsen moet op nummer 1 komen te staan. Dit leidt tot een duurzame toekomst.

Wethouder Roald van der Linde beantwoordde vragen van raadsleden over externe subsidies, cruciale kruisingen, ontbrekende schakels, onlogische punten in beeld en budgetten voor regionale fietsverbindingen.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat) van 6 juli.

Ruimte in de Participatiewet
De fracties van SP, CDA en PvdA wilden met andere raadsleden, het college, Voedselbank Amersfoort, de landelijke Cliëntenraad en Motiva straatadvocaten in gesprek over de uitvoering van de Participatiewet. Dit lijkt in de uitvoering namelijk wel eens fout te gaan.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bülbül (DENK), Dijkstra (D66), El-Messaoudi (GroenLinks), Gerritsjans (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Lap (VVD), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

Mevrouw Asante van de Landelijke Cliëntenraad gaf een korte toelichting op het onderwerp. De Landelijke Cliëntenraad constateert weeffouten in de Participatiewet. De ondersteuning aan burgers schiet daardoor te kort, terwijl er veel verplichtingen worden opgelegd. De Landelijke Cliëntenraad heeft hierover een signaal aan de informateur afgegeven.

De heer Slotboom van Motiva Straatadvocaten zei dat inwoners in de problemen raken als ze geen cliëntondersteuning krijgen in hun contacten met bijvoorbeeld maatschappelijke opvang, sociale dienst of het wijkteam. Hij maakt zich daar zorgen over. Burgers lopen volgens hem tegen drempels en muren op. Mevrouw Galenkamp van Voedselbank Amersfoort zei dat voor veel mensen wel oplossingen worden gevonden. Zij zei dat het systeem over het algemeen goed werkt en snel contact gelegd kan worden met de (gemeentelijke) instanties.

De heer Slotboom en mevrouw Galenkamp spraken verder over het verschil van inzicht. Daarbij werd onder andere gesproken over mogelijkheden voor inwoners om met de gemeente in contact te komen, de rol van wijkteams en minimacoaches en kunde en aanwezigheid van contactpersonen voor inwoners.

Aan het eind van De Ronde spraken de deelnemers kort over opsporing van fraude. Daarbij legt de gemeente nadruk op een vertrouwensrelatie met cliënten. Bij signalen van fraude wordt een onderzoek naar fraude gestart.

-> Vervolg? Tijdens De Ronde zegde wethouder Cees van Eijk toe om de raad te informeren over het percentage fraudegevallen in Amersfoort met betrekking tot de Participatiewet.

-> Vervolg? Er wordt een vervolgronde georganiseerd voor wat betreft de geagendeerde onderwerpen waar niet aan toe gekomen is.

Gescheiden afval inzamelen bij hoogbouw
Amersfoort wil de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar in 2030 verminderen naar circa 30 kg. En zoveel mogelijk groent-, fruit- en tuinafval (GFT), oud papier en karton (OPK) en plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) inzamelen. Nu wil het college ook bij hoogbouw (gestapelde bouw) het afval gescheiden inzamelen via het uitwerkingssplanKlik hier voor het raadsvoorstel.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Noortman-Nieuwendijk (CDA), Hunink (ChristenUnie), Bromberg (GroenLinks), Van Zon (SP), Perdok (D66), Lorijn (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Sanders (Lijst Sanders), Smulders (PvdA) en Bülbül (DENK).

Bij het begin van De Ronde zei de enige inspreekster positief tegenover het voorstel te staan. Zij zei blij te zijn dat ze nu ook GFT kan scheiden. Als volgende stap ziet zij Diftar. (Diftar staat voor gedifferentieerd tarief. Inwoners betalen voor de hoeveelheid afval die ze aanbieden.) Vervolgens beantwoordde zij vragen van woordvoerders. Deze vragen hadden betrekking op kosten en andere mogelijke vervolgstappen.

Inbreng fracties:
Amersfoort2014: is blij met het overzichtelijke uitvoeringsplan, over de pogingen om het bedrag te beïnvloeden en met het maatwerk.

PvdA: vindt het een goed plan. Het kost geld, maar dit is wel wat we willen. De aansluitingskosten gaan stijgen. Dit zouden we liever anders zien. Het leveren van grondstoffen is niet voldoende om dit budgetneutraal te doen.

D66: is blij met het plan. Hoe zorgen we dat dit goed ingericht kan worden?

GroenLinks: het is een mooi plan. Heeft voldoende vertrouwen in het voorgestelde uitwerkingsplan, maar heeft zorgen over kwaliteit van inzameling van PMD.

CDA: is tegen dit voorstel, want het is niet betaalbaar. Het is makkelijker om machines te laten nascheiden, dan om mensen te instrueren.

SP: het serviceniveau is onvoldoende. Is tegen de afvalstoffenheffing. Dit leidt tot verschillen tussen huishoudens en zal tegen stemmen.

VVD: heeft zorgen om communicatie en wil het nog hebben over budget.

ChristenUnie: het is een logische stap. De kosten zijn fors. Vraagt zich af of er voldoende afvalcoaches zijn en wil graag weten hoe het zit met nascheiding: bij nieuwbouw slimmere oplossingen toepassen.

Lijst Sanders: het is een logisch vervolg. Vindt het vervelend dat het meer gaat kosten. Wil toch dat het verder wordt uitgerold.

DENK: is kritisch op afvalinzameling. Het nascheiden gaat steeds beter, maar is nu afhankelijk van hoe goed mensen scheiden.

De raadsleden debatteerden verder over de effectiviteit van nascheiding. Volgens enkele partijen kan dit, maar is dit duurder. Het is ook belangrijk dat mensen bewust worden van het afval dat zij produceren. Ook vinden partijen dat het denkbaar is dat grondstoffen iets opleveren, zodat afvalstoffenheffing naar beneden kan. 

-> dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 6 juli. 

U kunt alle vergaderingen van 15 juni terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De drie vergaderingen 'Ontwikkeling Vathorst-Bovenduist', 'Ruimte in de Participatiewet' en 'Gescheiden afval inzamelen bij hoogbouw' kunt u ook terugkijken via YouTube
Eerste Raadsspreekuur: 29 juni
Zorg (Bron: Pixabay)
Een kop koffie met een goed gesprek. Dat is het nieuwe Raadsspreekuur dat van start gaat. Op het stadhuis kunt u praten met enkele raadsleden.

Informeel en laagdrempelig. Gewoon om kennis te maken. Of omdat u een leuk idee hebt. Meer wilt weten over het raadswerk of over een besluit. Of omdat u zich zorgen maakt over wat er zich afspeelt in uw buurt of stad. 
U bepaalt waar het gesprek over gaat. Wij zorgen voor koffie/thee en wat lekkers. 

Komt u dinsdagmiddag 29 juni tussen 15.00 en 16.00 uur op het eerste spreekuur? 
Aanmelden: griffie@amersfoort.nl / 033 - 4694379
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y