Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

18 september 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 22 september 

Op dinsdag 22 september vergaderen de raadsleden over verschillende onderwerpen (De Ronde) en is er een extra raadsvergadering Het Besluit. Er zijn Ronde-vergaderingen over onder andere de dreiging van rellen bij De Stier en over het 5G-netwerk. Tijdens de raadsvergadering Het Besluit, neemt de raad besluiten over drie moties die gaan over digitaal/fysiek vergaderen door de raad. Ook staat een interpellatieverzoek van Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp op de agenda over de Westelijke Ontsluiting. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op de vergaderavond van 22 september. Ook leest u een terugblik op de vergadering van 15 september.

 
Vooruitblik 22 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda staan vanaf 19.00 uur vijf Ronde-vergaderingen en om 22.30 uur is er een extra raadsvergadering Het Besluit met drie moties en een interpellatieverzoek.

Vergadering volgen?
Het is vanwege de anderhalvemeterregel nog niet mogelijk om de vergaderingen in de raadzaal bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of via YouTube (Raad Amersfoort).

De Ronde
19.00 uur Terugblik op dreiging van rellen rondom De Stier
De burgemeester vaardigde op 17 augustus een noodbevel uit in het gebied rondom De Stier in de wijk Kruiskamp. De aanleiding was de oproep tot rellen en vernielingen op social media en vervolgens de opkomst van zo’n 200 jongeren bij De Stier. In het noodbevel werd een gebied aangewezen waar mensen vanaf het moment van het ingaan van het noodbevel niet meer mochten zijn. De politie en ME werden daarbij ingezet. In een brief aan de raad schreef de burgemeester onder andere dat de aankondiging van rellen en vernielingen, de samenkomst van de jongeren bij De Stier en ‘het belagen van een journalist, het gooien van vuurwerk en de dreigingen om met molotovcocktails te gooien en De Stier in brand te steken, hebben geleid tot een besluit tot het inzetten van een noodbevel.’ Ook schreef de burgemeester: ‘Daarnaast ben ik natuurlijk, net als u, ook zeer geïnteresseerd in de beweegredenen van deze jongeren om gehoor te geven aan zo’n oproep. Het is voor mij ook van groot belang te weten wat de trigger is.’ Tijdens deze vergadering wil GroenLinks met andere raadsleden en het college, politie, jongerenwerkers, buurtvaders en jongeren terugblikken op de gebeurtenissen en in gesprek gaan over de beweegredenen van deze jongeren.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur 5G en gezondheid
De raadsleden kregen op 7 juli tijdens De Ronde informatie over de (technische) uitrol van het 5G-netwerk en de rol van de gemeente(raad) daarin. De fracties CDA, PvdA en ChristenUnie willen tijdens deze vergadering in gesprek over mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G. In een rapport van de Gezondheidsraad staat dat een samenhang tussen 5G-frequenties en gezondheidsschade niet is aangetoond maar voor een aantal ziekten ook niet uit te sluiten. De Gezondheidsraad geeft in het rapport vier adviezen:
- Monitor blootstelling.
- Neem 26 GHz frequentie niet in gebruik voor 5G.
- Doe meer onderzoek.
- Houd blootstelling zo laag als mogelijk.
Een adviseur van de GGD regio Utrecht (GGDrU) gaat in op de conclusies van het rapport van de Gezondheidsraad en de rol van de GGD bij de uitrol van 5G in gemeenten. Belangengroep Amersfoort Alert op Straling neemt deel aan het gesprek namens bezorgde inwoners.

19.00 uur. Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Rapportage maatregelen betaalbaarheid ondersteuning en zorg
De gemeente Amersfoort heeft verschillende maatregelen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat zorg en ondersteuning betaalbaar blijven. Drie keer per jaar informeert het college de raad over de resultaten van deze maatregelen. Deze tweede rapportage van 2020 gaat over het zorggebruik en het effect van de maatregelen in het eerste halfjaar van 2020.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘informatie’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Regionale Energie Strategie
In het klimaatakkoord (juni 2019) staat dat in Nederland de uitstoot van CO2 in 2030 met 49% (t.o.v. 1990) moet worden verminderd. Het Rijk heeft 30 energieregio’s benoemd. Elke gemeente, provincie en waterschap werkt binnen een regio samen met maatschappelijke partners, netbeheerders, het bedrijfsleven en bewoners aan een Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat welke maatregelen er in een regio nodig zijn om de CO2-uitstoot te verminderen.

Elke regio moet een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame herwinbare bronnen, met de focus op zonne- en windenergie. Elke regio moet voor 1 oktober een zogenaamd conceptbod indienen bij het Rijk. Daarin staat een opsomming van maatregelen die de regio al heeft genomen of gaat nemen op het gebied van het opwekken van duurzame elektriciteit en van mogelijke locaties waar zonnevelden en windturbines kunnen worden geplaatst.

Participatie
Op 24 mei 2020 nam de raad een motie aan met het verzoek aan het college om de inwoners van Amersfoort beter te informeren over de RES en resultaten van een participatietraject voor 1 oktober aan de raad aan te bieden zodat de raad deze kan betrekken bij het besluit over het conceptbod. Met bewoners en betrokken partijen is vervolgens via verschillende kanalen (inzet online middelen, een krantenbericht en een webinar) gesproken over wat inwoners en belanghebbenden als haalbaar zien, op welke locatie en onder welke voorwaarden.

Vervolg
De gemeenteraad neemt op 29 september een besluit over het conceptbod RES. Het bod wordt daarna ingediend bij Het Rijk. Het Planbureau voor de Leefomgeving rekent het bod van alle 30 regio’s door. Het Nationaal Programma RES (dat bestaat uit het Interprovinciaal Overleg van en voor provincies (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen) bepaalt hoe een eventuele restopgave moet worden verdeeld over de 30 regio’s en/of hoe wordt omgegaan met regio’s die een onvoldoende bod hebben gedaan. Daarna wordt gewerkt aan de definitieve RES (elke twee jaar wordt een nieuwe RES opgesteld door de regio).
De regio gaat verder met de uitwerking van twee opgaven:
- Het concept RES wordt uitgewerkt naar een concreet voorstel (RES 1.0), in samenwerking met betrokken partijen, bewoners en bedrijven. Daarin staat hoeveel zonnevelden en windturbines nodig zijn en waar deze mogelijk geplaatst kunnen worden.
- De regio werkt uit hoe er nog meer energie kan worden bespaard in de bebouwde omgeving en op het gebied van mobiliteit. Onder andere de besparingen hebben invloed op het totaal aan windturbines en zonnevelden dat nodig is om duurzame energie op te wekken.

De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over de participatie en het conceptbod en de te nemen vervolgstappen.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken en zo uw mening geven.

--> Inspreken? De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

20.45 uur Veiligheidsbeeld en lachgasgebruik
Het college informeerde de raad met een collegebericht over het veiligheidsbeeld van Amersfoort over het eerste halfjaar van 2020. Daarin komt een toename van drugshandel en -gebruik in naar voren. Ook werd de toename van jongerenoverlast genoemd. Wat is het beeld als het gaat om drugsgebruik, en meer specifiek, lachgasgebruik: neemt het gebruik hiervan toe? En heeft dit gevolgen voor incidenten in de stad, geregistreerde verkeersongevallen en ziekenhuisopnamen?
De fracties VVD en CDA willen tijdens deze Ronde in gesprek met betrokken partijen. Wat ervaren zij en wat zou een goede aanpak zijn? En wat zou de gemeente hierin kunnen betekenen? Uitgenodigd zijn: de teamchef van de politie, een medewerker van het Jeugd Interventie Team, de beleidsadviseur gemeente Ondermijning en weerbaarheid, de projectleider Jeugdaanpak en de gebiedsmanager Leefomgeving.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

Raadsvergadering Het Besluit
Op de agenda staan de volgende drie moties van het presidium over digitaal/fysiek vergaderen door de gemeenteraad.
-De raad vergadert digitaal: enkele raadsleden kunnen niet deelnemen aan de fysieke raadsvergadering Het Besluit vanwege corona. Het is belangrijk dat alle raadsleden kunnen deelnemen. Raadsvergaderingen Het Besluit mogen volgens de wet niet in hybride vorm plaatsvinden (een deel van de raad vergadert fysiek en een ander deel digitaal). Daarom is het verzoek om de raadsvergaderingen Het Besluit voortaan digitaal te houden. 
-De raad vergadert fysiek: omdat het volgens de wet niet is toegestaan om de raadsvergadering Het Besluit hybride te houden, moet er een keuze gemaakt worden tussen fysiek of digitaal vergaderen. Voor de kwaliteit van de beraadslaging en besluitvorming is het belangrijk dat raadsleden fysiek met elkaar in gesprek zijn. Daarom is het verzoek om de raadsvergadering Het Besluit in fysieke vorm te houden.
 
-Beroep op minister voor hybride vergaderingen: de raadsvergadering Het Besluit in hybride vorm houden zou een oplossing zijn. Het verzoek is om een beroep te doen op de minister om, via een aanpassing in de wet, hybride vergaderingen mogelijk te maken.

Daarna staat er een interpellatieverzoek van Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp over de Westelijke Ontsluiting op de agenda. Tijdens de vergadering besluit de raad of de interpellatie wordt toegestaan, en als de meerderheid de interpellatie toestaat, wanneer deze plaatsvindt. Bij het agendapunt staan de vragen van Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp. De fracties willen weten hoe het zit met de toegangspoorten van de kazerne van Defensie en de veiligheid van de (fiets)aansluitingen op de Westelijke Rondweg. 

De raadsvergadering Het Besluit is digitaal. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort).

De agenda van 22 september kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda en alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik 15 september
Auto's (Bron: Pixabay)
Op de agenda stonden de Ronde-vergadering Zomerrapportage 2020 en de raadsvergadering Het Besluit. Wat is er besproken en besloten? 

De Ronde-vergadering Zomerrapportage 2020
Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad jaarlijks inzicht in de financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Dit jaar gebeurde dit in de vorm van deze presentatie die wethouder Stegeman gaf. Het is een stand van zaken tot 31 juli. De zomerrapportage laat een overschot van 2,5 miljoen euro zien.
Na de presentatie worden er enkele vragen gesteld over de afwijking in kosten die te zien is bij huisvuilinzameling, over de kosten en tegemoetkomingen van het Rijk in ambulante begeleiding, over de gestegen kosten voor bijzondere bijstand, gewijzigde kosten voor omgevingsvergunningen en integratiegelden. De wethouder gaf ten slotte aan dat met het restant van de zomerrapportage, de gemeente datgene kan uitvoeren wat men dit jaar nog wil uitvoeren. Binnenkort verschijnt er een collegebericht met de laatste stand van zaken ten aanzien van corona. Daarin zullen ook de nieuwste financiële cijfers te zien zijn.

Raadsvergadering Het Besluit
Bij deze vergadering waren 34 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren: Bijlholt (D66), Hunink (ChristenUnie), Langendam (BPA), Stoelinga (Amersfoort2014), Van Wegen (BPA).
Judith van Zon werd toegelaten en beëdigd als nieuw raadslid voor de SP. Zie het kader hieronder voor meer informatie. 

Een toelichting op twee raadsvoorstellen:
-Herstelbesluit gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Laan van Duurzaamheid
In april 2018 stelde de raad het bestemmingsplan Laan van Duurzaamheid vast. Tegen dit besluit werden twee bezwaren ingediend bij de Raad van State. Na een tussenuitspraak (mei 2020) heeft het college het tankstation geschrapt uit het bestemmingsplan. Ook stelde het college een plan voor woningbouw voor op de plek waar eerst het tankstation zou komen. De raad nam nu een besluit over dit nieuwe bestemmingsplan. De fracties waren blij met de ontwikkelingen. Zo zei Sanders (Lijst Sanders) 'Tijden zijn echt veranderd. Dit had niet gekund als woningen niet zo veel opbrengen. Lijst Sanders is blij dat hier woningen komen en dat het tankstation van tafel is.' Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen. 

-Middenhuur in de huisvestingsverordening
De raad nam een besluit over een wijziging in de huisvestingsverordening zodat bepaalde inwoners straks ook met voorrang een nieuwbouwwoning in het middenhuursegment kunnen krijgen (max. 50% van het woningenaanbod). Het gaat om woningzoekenden uit een sociale huurwoning en inwoners met een maatschappelijke of economische binding met (de regio) Amersfoort.

Bij dit raadsvoorstel werden twee moties behandeld. Eerst werd de motie Een goed begin is het halve werk (CDA, GroenLinks, DENK en PvdA) behandeld. De fracties willen dat het college samen met ontwikkelende partijen onderzoekt hoe de bekendmaking en toewijzing van nieuwbouw middenhuurwoningen optimaal kan worden vormgegeven. Deze motie werd aangenomen met 24 stemmen voor (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders) en 10 tegen (VVD, en D66).

Geen half werk leveren (SP, Amersfoort2014, Lijst Sanders en GroenLinks). De fracties wilden dat het college de nieuwe huisvestingsverordening zou aanpassen. Door die aanpassing moet de voorrangsregeling niet alleen gelden bij het voor het eerst toewijzen van de nieuwbouwwoning, maar ook bij alle toewijzingen erna. De portefeuillehouder ontraadde deze motie: 'Het voorliggende raadsvoorstel is met stakeholders besproken. Het is passend dit met hen te bespreken voordat de huisvestingsverordening eenzijdig wordt veranderd.' De fracties besloten de motie aan te passen door er de datum 'voor 1 december 2020' aan toe te voegen: voor die datum moet het college een nieuw voorstel aan de raad voorleggen. Er werd gestemd en de motie werd aangenomen met 21 stemmen voor (GroenLinks, CDA, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 13 tegen (VVD, D66 en ChristenUnie).
De VVD vroeg om een ordevoorstel om het raadsvoorstel - vanwege het aannemen van de motie - niet in stemming te brengen. Dit ordevoorstel werd verworpen. 

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 23 stemmen voor (GroenLinks, CDA en ChristenUnie (Bol, Kennedy-Doornbos), Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 11 stemmen tegen (VVD, D66 en ChristenUnie (Dijksterhuis). De ChristenUnie stemde per abuis verdeeld.
Omdat de motie Geen half werk leveren werd aangenomen, is deze huisvestingsverordening een 'tussenverordening'. 

Overige raadsvoorstellen:
-Zorgplicht kunstgrasvelden: het college stelde de raad voor een bedrag van incidenteel € 114.500 beschikbaar te stellen voor het verwijderen van de kunstgrasvezels en SBR-korrels. Voor extra onderhoud en beheer vroeg het college om een structureel bedrag van € 115.500 beschikbaar te stellen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 
-Begrotingswijziging 2020 naar aanleiding van de taakmutaties uit de meicirculaire gemeentefonds 2020 en de 1e tranche Coronacompensatie Rijk. De raad nam ook dit raadsvoorstel unaniem aan.


Moties
Deze drie moties werden tijdens Het Besluit van 14 juli behandeld. Er waren toen 36 raadsleden aanwezig. Omdat 18 raadsleden voor- en 18 raadsleden tegenstemden, 'staakten de stemmen'. Er was dus geen meerderheid om een motie aan te nemen of te verwerpen. Daarom moest de raad er tijdens dit Besluit opnieuw over stemmen. Als de stemmen opnieuw staken, wordt een motie niet aangenomen.
 
-Hart voor omwonende Emmaüskerk (D66) werd aangenomen. Deze motie hoort bij het aangenomen raadsvoorstel Uitwerkingsvoorstel Hart van Soesterkwartier Noordewierweg 131. Het college heeft nu de opdracht gekregen om het plein voor de Emmaüskerk en het aansluitende deel van de Noordewierweg gelijktijdig met de uitvoering van het plan her in te richten en daarbij circa tien extra parkeerplaatsen te realiseren. De motie werd aangenomen met 18 stemmen voor (VVD, CDA, D66, DENK en Lijst Sanders) en 16 tegen (GroenLinks, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA en Lijst Molenkamp). 

-De geschiedenis ligt op straat (PvdA, Lijst Sanders, Lijst Molenkamp en D66): de motie werd verworpen, omdat de stemmen opnieuw staakten. Er waren 17 stemmen voor (GroenLinks, D66, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 17 tegen (VVD, CDA, ChristenUnie en Amersfoort2014).

-Leegstand inzetten om door de crisis heen te komen (SP en ChristenUnie): ook deze motie werd verworpen, omdat de stemmen opnieuw staakten. Er waren 17 stemmen voor (GroenLinks, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 17 tegen (VVD, CDA, D66 en Lijst Sanders).

De vergaderingen zijn terug te kijken via YouTube (Raad Amersfoort) en via deze link. Via de laatste link vindt u ook de volledige agenda's met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten.
 
Raadsleden in gesprek over de Regionale Energie Strategie
Duurzaam (bron: Pixabay)
In De Stad Amersfoort van 16 september stond een tweegesprek tussen raadslid Alex Engbers van het CDA en raadslid Hans van Wegen van de BPA. Zij spraken over de Regionale Energie Strategie. Een moeilijke opgave voor Amersfoort, vinden de raadsleden. Lees er meer over via deze link.
Judith van Zon gestart als raadslid (SP)
Foto Vermeerzaal
Tijdens de gemeenteraadsvergadering Het Besluit van dinsdag 15 september werd Judith van Zon geïnstalleerd als nieuw gemeenteraadslid namens de SP. Judith van Zon vormt nu samen met Marc Smits de SP-fractie. Smits is nu fractievoorzitter. Van Zon werkt in het onderwijs en woont in het Soesterkwartier. Ze vindt het een eer om als volksvertegenwoordiger aan de slag te gaan. “Samen met Amersfoorters ga ik aan de slag voor een sociaal en eerlijk Amersfoort.”

Judith van Zon is de opvolger van Marijke Jongerman, zij stopte per 1 september als raadslid en fractievoorzitter. 
Wordt u een van onze eerste digitale gasten?
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn! 

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen. Bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt en wilt u graag met raadsleden in gesprek. Dan is Gast van de raad echt iets voor u!

Het programma start om circa 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerste digitale editie was op 8 september. De eerstvolgende edities met nog vrije plekken zijn 6 oktober en 27 oktober!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y