Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

19 augustus 2022

RaadsMail

Eerste vergaderavond na zomerreces: De Ronde 23 augustus

Het zomerreces is bijna afgelopen. Het nieuwe politieke seizoen start aanstaande maandag. De eerste vergaderavond van de raad is aanstaande dinsdag 23 augustus. Dan is De Ronde met vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden vergaderen over de bevordering van de bestuurscultuur en de zomerrapportage. Vanwege het inwerkprogramma van de nieuwe raad zijn er onder andere bijeenkomsten over: duurzame bronnen, monumentenzorg en algoritmen. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze vergaderavond. 

Inhoud

 
De Ronde 23 augustus
Vanaf 19.00 uur is De Ronde met zeven vergaderingen. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Ook kunt u alle vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Klik hier voor de agenda en de vergaderstukken (zie paperclips). 

19.00 uur: Inwerkprogramma: duurzame bronnen
Tijdens de Ronde van 14 juni kregen de raadsleden informatie over de energietransitie in Amersfoort (het overgaan op duurzame energiebronnen). Het doel van deze Ronde is de raadsleden informeren over duurzame bronnen. Onder andere zullen aquathermie en geothermie aan bod komen. Met aquathermie is het mogelijk om gebouwen te verwarmen of koelen met warmte of kou uit oppervlaktewater, afvalwater of bijvoorbeeld drinkwater. Met geothermie is het ook mogelijk om gebouwen te verwarmen, hierbij wordt warmte uit de ondergrond van 500 meter of dieper gehaald.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.


19.00 uur: 
Moties ter bevordering van de bestuurscultuur
Amersfoort voor Vrijheid heeft twee moties opgesteld over de bevordering van de bestuurscultuur. Tijdens deze Ronde wil de partij de moties bespreken met de andere raadsleden en peilen hoe zij erover denken. Dragen deze moties bij aan bestuurlijke vernieuwing?
Ambtelijke adviezen spelen een grote rol bij het maken van raadsvoorstellen. Ook bij het aanraden of afraden van een motie of amendement dor een wethouder spelen de adviezen een rol. Adviezen worden niet openbaar gemaakt. Met de motie ‘Openbaarmaking van ambtelijke adviezen voor besluitvorming door de raad’ wil Amersfoort voor Vrijheid bereiken dat het tot stand komen van een raadsvoorstel of advies dat een wethouder aan de gemeenteraad geeft, duidelijker en transparanter wordt zodat raadsleden een goed besluit kunnen nemen. Met de tweede motie ‘Welke invloed heeft de participant’ wil Amersfoort voor Vrijheid ervoor zorgen dat voor inwoners en andere belanghebbenden duidelijk wordt welke invloed zij hebben als zij mogen meedenken (participeren) bij een bepaald (woon)project. Daarom verzoekt de fractie om in de participatiegids op te nemen in hoeverre de participant invloed heeft, ook als dat betekent dat de participant geen enkele invloed heeft.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven aan raadsleden.

19.00 uur: Inwerkprogramma: e
xterne partijen
Tijdens deze Ronde krijgt de nieuwe raad informatie over de externe partijen waarmee de gemeente Amersfoort samenwerkt. Maar ook: wat de rol van raadsleden daarin is. Er zal onder andere aan bod komen welke samenwerkingsverbanden er zijn, wat de risico’s hiervan zijn en hoe de gemeente de regie houdt. Zie de nota externe partijen.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken

20.15 uur: Inwerkprogramma: m
onumentenzorg
De raadsleden krijgen tijdens deze Ronde informatie over de taken en werkzaamheden van Monumentenzorg. Monumentenzorg heeft vanuit de Erfgoedwet (en straks ook de Omgevingswet) de wettelijke taak om zorg te dragen voor het erfgoed in de stad. Er wordt tijdens deze Ronde onder andere gesproken over duurzaamheid en de herbestemming van religieus erfgoed en grote monumentale complexen.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.15 uur: Inwerkprogramma: a
lgoritmen en de gemeente(raad) (deel 1)
Op initiatief van GroenLinks en Amersfoort2014 worden de raadsleden in samenwerking met de Utrecht Data School geïnformeerd over algoritmes. Een algoritme is een reeks instructies en stappen waarmee computersystemen berekeningen kunnen maken of voorspellingen kunnen doen. Algoritmes kunnen onder andere helpen bij het verwerken van grote hoeveelheden data, die wij als mens niet kunnen overzien. Hierdoor kan de dienstverlening van de gemeente worden verbeterd. Helaas zitten er ook risico’s aan het gebruik van algoritmes, want wat gebeurt er zodra er persoonsgegevens automatisch worden verwerkt? Gaat de technologie hier dan ineens mee aan de haal?  

Molendijkzaal. Ook live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.15 uur: Inwerkprogramma: risicomanagement en rechtmatig handelen
In 2018 is de gemeente begonnen met het verder professionaliseren en ontwikkelen van risicomanagement. Risico’s die een gemeente kan lopen zijn bijvoorbeeld fraude, vernieling in de stad of een datalek. Hoe managet de gemeente risico’s? Wat is de rol en betrokkenheid van de raad hierbij? Zowel kaderstellend als controlerend? En wat is rechtmatig handelen? De raadsleden krijgen handvatten om effectiever met risico’s om te gaan. Zie de nota risicomanagement.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

21.30 uur: Zomerrapportage
Het college geeft jaarlijks op verschillende momenten inzicht in de financiële situatie van de gemeente. Dat doet het college met de kadernota, begroting, jaarstukken en de zomerrapportage. In de zomerrapportage staan de (te verwachten) financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. De rapportage wordt tijdens deze Ronde besproken. Het college heeft een prognose gemaakt van de inkomsten en uitgaven voor de rest van het jaar 2022. Wanneer het college nu al aan ziet komen dat er aan het eind van het jaar een overbesteding (er is meer uitgegeven dan begroot) of onderbesteding (er is minder uitgegeven dan begroot) is in de begroting, dan meldt het college dat nu. De tussentijdse financiële rapportage laat een verwacht voordelig resultaat zien van € 8,8 miljoen t.o.v. de begroting van 2022. De onzekerheden vanwege de prijsstijgingen en inflatie zijn echter groot. Met name binnen het programma Ruimtelijke Ontwikkeling. Omdat de prognose van deze zomerrapportage erg onzeker is stelt het college voor om het voor 2022 geformuleerde begrotingsbeleid op basis van de zomerrapportage niet bij te sturen. Het college komt zo nodig in het najaar met voorstellen.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

Inspreken bij de Ronde over bestuurscultuur?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun oordeel over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken, maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y