Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

19 december 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 5 januari en terugblik Het Besluit 15 december

De eerstvolgende raadsavond is De Ronde op dinsdag 5 januari. De raadsleden komen dan bij elkaar voor een vergadering over de opgave Duurzame stad. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze vergaderavond. Verder: een terugblik op de raadsvergadering Het Besluit van 15 december 2020. En: Simone Kennedy (ChristenUnie) draagt het fractievoorzitterschap over aan Hans Bol. De gemeenteraad heeft kerstreces tot en met 3 januari. 

 
Agenda De Ronde 5 januari 
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 5 januari is de eerste De Ronde van 2021. Om 19.00 uur is er een digitale vergadering. De raadsleden krijgen een tussentijdse evaluatie van de uitvoering van het Deelakkoord Duurzaamheid. Ook is er die avond een interne werksessie van de rekenkamer Amersfoort met de raadsleden, over het onderzoek dat de rekenkamer uitvoert naar de bescherming van persoonsgegevens van inwoners. Deze sessie is niet openbaar.

19.00 uur: Tussentijdse evaluatie Deelakkoord Duurzaamheid
In het Klimaatakkoord, het coalitieakkoord ‘Samen aan de slag voor duurzame groei’ en het ‘Samen Duurzaam Deelakkoord Duurzaamheid 2019-2022’ staan stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Het streven om in 2030 CO2-neutraal te zijn, blijkt volgens het college als ambitie nuttig maar als doel niet realistisch. Wat is de stand van zaken en welke dilemma’s spelen er?
In deze ‘realiteitscheck’ gaat het over de kloof tussen opgaven en budgetten, mogelijke scenario’s en gewenste focus. Dit gebeurt in een aantal Rondes. Deze eerste Ronde is bedoeld om de raadsleden te informeren. 

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken. Toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site www.amersfoort.nl/gemeenteraad) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

Terugblik raadsvergadering Het Besluit 15 december
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 15 december nam de raad dit jaar voor het laatst besluiten. Vanwege de landeljke en lokale situatie met betrekking tot corona, werd deze vergadering (anders dan vorige week in de RaadsMail stond) volledig digitaal gehouden. Een overzicht van een aantal besluiten.

Bij deze raadsvergadering waren 38 van de 39 raadsleden aanwezig. Marc Smits (SP) was afwezig.

Ordevoorstellen
Jeroen Bulthuis (GroenLinks) stelde voor om het raadsvoorstel Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg (Zeisterspoor 8) van de agenda te halen omdat er onvoldoende informatie was van Defensie om een gewogen besluit te kunnen nemen. De raad verwierp dit ordevoorstel met 21 stemmen tegen (VVD, CDA, ChristenUnie, BPA, PvdA en DENK) en 17 voor (GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).
Vervolgens stelde hij voor om het raadsvoorstel met debat te behandelen. De raad nam dit ordevoorstel aan met 22 stemmen voor (GroenLinks, CDA, D66, Amersfoort2014 (Fousert, Stoelinga), SP, DENK en Lijst Molenkamp) en 16 tegen (VVD, ChristenUnie, Amersfoort2014 (Koet-Minis), BPA, PvdA en Lijst Sanders). De agenda werd vervolgens gewijzigd vastgesteld (de gemeenteraad gaat over zijn eigen agenda). 

Onderwerpen op de agenda:

Wijziging APV en legesverordening voor aanbod deelmobiliteit
Aanbieders van deelscooters willen zich vestigen in Amersfoort. Om het aanbod van deelmobiliteit goed te organiseren, stelt het college de raad voor om regels op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Aanbieders zijn vanaf januari verplicht een vergunning aan te vragen voor het aanbieden van deelscooters en deelfietsen.

Bij dit raadsvoorstel werd de motie Toekomstgericht samen delen  (D66 en ChristenUnie) behandeld. De fracties vroegen het college om het mogelijk maken dat er ook voor deel-e-steps een vergunning deelmobiliteit kan worden aangevraagd. De raad nam deze motie unaniem aan.

De raad nam dit raadvoorstel en de bijbehorende verordening unaniem aan. 

Vervolgproces toekomst stadhuis: ambitiedocument en voorbereidingskrediet

Op 12 november 2019 koos een meerderheid van de raad voor de bouw van een energieneutraal nieuw stadhuis op de locatie Trapezium aan rotonde De Nieuwe Poort. Er ligt een ambitiedocument wat moet leiden tot een Programma van eisen. In het document staat in grote lijnen wat het college en de stad voor ogen hebben voor het nieuwe huis van de stad.  

De raad besloot over het ambitiedocument en over het voorstel om het planproces aan te passen om de effecten van corona op het bouwplan verder te onderzoeken. Om de aangepaste vervolgstappen voor onder andere het schetsontwerp van het stadhuis, het Programma van eisen en de grondverwerving te kunnen zetten, is voorbereidingskrediet nodig voor een bedrag van 1,8 miljoen euro. De raad nam dit raadsvoorstel aan met 32 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, BPA (Van Wegen), PvdA, DENK en Lijst Sanders) en 6 tegen (BPA (Langendam), Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp). De BPA stemde verdeeld. Hans van Wegen: “Ik heb een andere visie op de toekomst met het coronavirus dan de heer Langendam die in 2021 wil kijken, wanneer men van deze vervelende pandemie af is.” Bij het raadsvoorstel werden drie moties aangenomen. Fractie DENK trok twee moties in.

Modulair bouwen
Motie Modulair bouwen in nieuwe stadhuis (VVD en CDA). Gerrit Nieuwenhuizen (VVD): “We willen voorkomen dat het stadhuis te groot of te klein wordt. Als modulair wordt gebouwd kan in de komende jaren duidelijk worden wat de werkruimtebehoefte is en welke andere ruimten nodig zijn, zodat de raad beslissingen kan nemen over de grootte van het stadhuis en de ruimtes daarin.” De raad nam deze motie aan met 31 stemmen voor (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders) en 7 tegen (GroenLinks, SP). Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) vroeg zich af of modulair bouwen commercieel slim is. 

Het goede voorbeeld
De motie Het goede voorbeeld, ook bij CO2 (GroenLinks, Amersfoort2014, ChristenUnie en Lijst Sanders) werd aangenomen met 31 stemmen voor (GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders) en 7 tegen (VVD en SP). Het goed zou zijn als het nieuwe stadhuis met een zo klein mogelijke CO2 footprint wordt gebouwd. De fracties vroegen het college hiermee rekening te houden bij het opstellen van een Programma van eisen en bij elke terugkoppeling aan de raad te rapporteren over welke keuzes zijn gemaakt en waarom en wat ze bijdragen bij de CO2-reductie bij de bouw. Menno Fousert (Amersfoort2014): “Er zijn mooie systemen om dat inzichtelijk te maken en om te laten zien dat materiaalkeuzes erop zijn geënt om zo min mogelijk CO2-uitstoot te realiseren.” De VVD vond het goede voorbeeld teveel in details gaan. Gerrit Nieuwenhuizen: “Het is duidelijk dat daarnaar moet worden gekeken, maar we willen het niet nu al meegeven als randvoorwaarden.” 

Raad meenemen
De motie De raad meenemen in gewijzigd proces (CDA en D66) werd unaniem aangenomen. Het college heeft de opdracht om voldoende terug te koppelen aan de raad tijdens het opstellen van het Programma van eisen en in de schetsontwerpfase. Zodat de risico’s op vertraging, herontwerp en financiele overschrijdingen beperkt kunnen blijven. Ook vroegen de fracties de raad mee te nemen bij uitdagingen en afwijkingen ten opzichte van het ambitiedocument.

Ontwerpwedstrijd en referendum
De fractie DENK trok de motie Ontwerpwedstrijd voor het nieuwe stadhuis in na de reactie van wethouder Stegeman: “In de eerste fase zijn verschillende sessies geweest waarbij bewoners input hebben kunnen geven. Voor een ontwerpwedstrijd had een ander traject moeten worden gekozen.”

De fractie diende in eerste instantie ook de motie Referendum huis van de stad in (Lijst Sanders was mede-indiener): de stad middels een referendum laten kiezen voor het beste ontwerp. Wethouder Stegeman reageerde op de motie: “In het traject zijn terugkoppelingen voorzien op basis van schetsen waarmee het gekozen ontwerpteam verdergaat. Dit kan met de raad of de klankbordgroep, maar ook via internetpeiling onder de inwoners (..).” De wethouder noemde een referendum een zwaar middel om draagvlak te bereiken en de mening van de stad op te halen. Tahsin Bulbul trok de motie vervolgens in: “De wethouder sprak over internetpeilingen over het uiterlijk/het ontwerp. Als dit kan worden toegezegd of toegelicht, dan is deze motie wellicht overbodig.” Stegeman reageerde: “Als regelmatig een peiling wordt gehouden, kunnen grove schetsen niet alleen aan de klankbordgroep worden voorgelegd, maar ook breder. Draagvlak is belangrijk.”

Ontwikkelbeeld 2040 Regio Amersfoort: urgentie, opgaven en afwegingskader
Regio Amersfoort en Provincie Utrecht werken samen aan een Ontwikkelbeeld voor de periode 2030-2040. Op basis van dit Ontwikkelbeeld worden afspraken gemaakt over toekomstige woon- en werklocaties, bereikbaarheid en het meegroeien van groen. De afspraken zijn nodig, omdat de druk op de ruimte en leefbaarheid in Regio Amersfoort groter wordt. Het college vraagt de raad om de vertrekpunten voor dat ontwikkelbeeld vast te stellen. 
De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 

Bij dit raadsvoorstel nam de raad één amendement en één motie aan. De raad verwierp één motie.
- Amendement Mooi Centraal (CDA en D66). De fracties wilden aan het raadsbesluit de economische kracht van de metropool regio Amsterdam laten toevoegen (naast de regio Utrecht en de regio Foodvalley). 
De raad nam dit amendement aan met 35 stemmen voor en 3 tegen (Amersfoort2014). Menno Fousert (Amersfoort2014) zei het nut van het amendement niet te zien. "Het ontwikkelbeeld geeft aan dat Amersfoort een mooie band kan hebben met Utrecht en Foodvalley. Amersfoort heeft meer een afhankelijkheid van Metropoolregio Amsterdam."

- Met de motie Toet Toet! (CDA en D66): stelden de fracties onder andere dat een excellente OV-ontsluiting naar alle richtingen cruciaal is voor Amersfoort. De fractie vraagt het college om het voortouw te nemen bij het oprichten van een A1-spoorberaad, samen met andere gemeenten die belang hebben bij een excellente Oost-West-spoorverbinding. Alex Engbers (CDA): “Amersfoort heeft moeite om altijd goed te worden gezien op de Haagse burelen. Amersfoort heeft hier last van gehad zowel bij de intercity als met de huizendeal, wat gelukkig grotendeels is bijgedraaid. De kans die er ligt is een soort samenwerking van alle steden die direct of indirect zijn gelieerd aan de spoorlijn Amsterdam-Enschede.” De raad nam deze motie unaniem aan.

- Met de motie Van buur naar noaber (CDA) stelde de fractie onder andere dat Amersfoort als grootste gemeente een dubbele verplichting heeft om de eenheid binnen de regio te vergroten. De fractie verzocht het college om samen met buurgemeenten een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren waarbij de wederzijdse verbondenheid tussen de negen gemeenten voorop staat. Alex Engbers (CDA) noemde de motie een zachte oproep om te bedenken hoe gemeenten elkaar ook langs niet-politieke lijnen beter kunnen leren kennen.
De raad verwierp deze motie met 23 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 15 voor (CDA, ChristenUnie, BPA, PvdA en DENK). Maarten Flikkema (VVD): “Van buur naar noaber roept het beeld op van een opgeblazen buurtbarbecue met alle regiogemeenten. Het idee is fantastisch, maar de wethouder/het college moeten hier vooral een modus in vinden. Dit is geen overheidstaak.”

Vaststelling bestemmingsplan Engweg 9
Voor Engweg 9 ligt een plan voor de bouw van twintig sociale huurappartementen in drie bouwlagen. Het oostelijk deel van de locatie zal een groene inrichting krijgen en aansluiten op het aangrenzende park. De raad nam een besluit over de gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Engweg 9. 

Bij dit raadsvoorstel werd één motie behandeld Parkeerplaatsen met hulp van de buren (CDA). Woningcorporatie Portaal heeft het plan geschrapt om halfondergrondse parkeerplaatsen bij de Engweg 9 te bouwen. Hierdoor zal de parkeerdruk naast dorpshuis De Neng toenemen. De fractie stelde voor om bij De Neng tien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Dirk-Joost van Hamersveld (D66): “Gebruikers van De Neng hebben duidelijk aangegeven dat er behoefte aan is. D66 stemt voor, omdat dit helpt bij een probleem dat wellicht ontstaat en er voor een deel al is.” Rob Smulders (PvdA): “De PvdA is content dat hier sociale huurwoningen worden gebouwd. Er wordt voldaan aan de parkeernorm. Ik begrijp dat bewoners wellicht behoefte hebben aan meer parkeerplaatsen, maar het loopt te veel vooruit op ontwikkelingen om tot een integrale oplossing te komen voor de Engweg.”
Tijdens de stemming 'staakten de stemmen'. Dit omdat er 19 stemmen voor (CDA, D66, Amersfoort2014, SP, BPA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 19 tegen (VVD, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en DENK) waren. Deze motie wordt daarom tijdens een volgende raadsvergadering Het Besluit opnieuw in stemming gebracht.

Hans van Wegen (BPA) deed vervolgens het ordevoorstel om het raadsvoorstel niet in behandeling te nemen vanwege het staken der stemmen bij de motie. De raad verwierp dit ordevoorstel met 36 stemmen tegen en 2 voor (BPA).
De raad nam dit raadsvoorstel aan met 35 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie (Bol, Dijksterhuis, Hunink), Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders) en 3 tegen (BPA, ChristenUnie (Kennedy-Doornbos, per abuis tegen)).

+ Tariefverhoging eigen bijdrage regiotaxi: voor inwoners die hun eigen vervoer niet zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren, is er de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug. De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten van het vervoer. Het college stelde de raad voor om het tarief voor inwoners die met een Wmo-taxipas reizen, te verhogen van €0,95 naar €1,00 per zone (vanaf januari 2021). Zie het raadsvoorstel

De raad nam het raadsvoorstel aan met 26 stemmen voor en 12 tegen. Voor het raadsvoorstel stemden: VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014 en PvdA. Tegen: CDA, SP, BPA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders. Noëlle Sanders (Lijst Sanders): "Er wordt geen rekening gehouden met de doelgroep. Het zijn vaak ouderen en kwetsbaren die dit moeten opbrengen en zij verdienen niet meer."

Bij dit raadsvoorstel werd de motie Eigen bijdrage regiotaxi (GroenLinks, ChristenUnie, D66 en CDA) aangenomen. De fractie vroeg het college om in de toekomst niet alleen uit te gaan van de NEA-index (landelijke taxi-indexatie) bij het vaststellen van de eigen bijdrage, maar om ook rekening te houden met de financiële positie van mensen met een beperking. Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) benoemde dat er begin 2020 ook al een - relatief forse - verhoging is doorgevoerd op de eigen bijdrage. En nu opnieuw een verhoging. “Ondanks dat het een klein bedrag is, betekent het wel iets voor de doelgroep. We willen dat er rekening wordt gehouden met de financiële positie van deze doelgroep. Jelle Hengeveld (VVD) noemde de motie sympathiek, maar overbodig. "Ik vertrouw erop dat het college, als bepaalde wijzigingen onverdraagbare en onvoorziene financiële lasten dreigen te worden, deze inwoners de mogelijkheid geeft hier aandacht voor te vragen en ze daar waar nodig bij te helpen."
 
De raad nam deze motie aan met 
29 stemmen voor (GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 9 tegen (VVD, BPA en Lijst Sanders).

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg (Zeisterspoor 8)
Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg. Hierdoor verdwijnt circa 3 hectare natuurgebied, dat ergens anders wordt gecompenseerd. De raad werd gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven, zodat de procedure voor een omgevingsvergunning kan starten. 

Jeroen Bulthuis (GroenLinks) zei daarover: “In een ecologisch onderzoeksrapport is onomwonden vastgesteld dat dit plan significante onherstelbare schade toebrengt aan de natuur.” Bulthuis benoemde dat Defensie negen locaties heeft onderzocht en niet de reden kent waarom voor deze locatie is gekozen en waarom andere locaties minder geschikt waren. “De raad moet afwegen of in dit specifieke geval het belang van de natuur minder zwaar moet wegen dan de andere belangen. De andere belangen zijn niet bekend. GroenLinks kan geen zorgvuldige belangenafweging maken en is tegen dit voorstel.” Ook Rob Molenkamp is tegen: “Het gehele gebied staat al langere tijd onder stevige druk. De komende jaren zal her en der flink worden gekapt.” Dirk-Joost van Hamersveld (D66): “Voor weloverwogen besluiten moet de raad alle informatie tot zich kunnen nemen, ongeacht of dit onder geheimhouding is. Dat kan nu niet.”

Informatie Defensie
Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie): “Afstemmen van dit voorstel zal leiden tot dezelfde schietfaciliteiten op dezelfde plek, maar dan wordt het besluit door het Rijk genomen en dan is Amersfoort slechter af (Rijksinpassingsprocedure).” Ook de VVD en PvdA benoemden dat argument.

Wethouder Janssen reageerde: “Het college heeft de raad gevraagd het besluit nu te nemen, zodat Defensie actie kan ondernemen. Dan kan nog voor het broedseizoen worden gekapt en gaat er niet een heel seizoen verloren voordat kan worden begonnen met de bouw.” En: “Als het voorstel wordt afgestemd zal Defensie overgaan tot een inpassingsprocedure. Dat zet de relatie van de gemeente met Defensie ernstig onder druk. Als Defensie de raad in januari openheid van zaken geeft over de alternatieve locaties, kan ze ook meer vertellen over de activiteiten die Defensie wil ontplooien in de regio.” Alex Engbers (CDA): “Het CDA wil dat de afspraak van de raad met Defensie in januari 2021 wordt belegd en dat de raad de informatie krijgt die nodig is. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, stemt CDA voor.”

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 22 stemmen voor (VVD, CDA, ChristenUnie, BPA, PvdA, DENK, Lijst Sanders) en 16 tegen (GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP, Lijst Molenkamp).

Welke raadsvoorstellen nam de raad onder andere verder aan?
- Ontwerp verklaring van geen bedenkingen zero-emissie energiestation De Wieken
: er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het oprichten van een zero-emissie energiestation in De Wieken waar waterstof getankt kan worden en er elektrisch kan worden geladen. De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan. Dirk Dekker (VVD): Waterstof heeft de beperking dat er zo weinig stations in Nederland zijn dat men alleen van station naar station kan rijden. Nu kan men vanuit Amersfoort de hele wereld rondrijden.” Rob Smulders (PvdA): “Er is helaas nog onvoldoende brandstof zoals waterstof. De PvdA is zeer voor dit voorstel.”

- Onttrekkingsbesluit voetpad Hooglandseweg-Noord 50: het college wil het voetpad naast Hooglandseweg-Noord 50 verkopen aan de inwoners. Het college stelde de raad daarom voor een ‘onttrekkingsbesluit’ te nemen dat het voetpad ‘onttrekt’ aan de openbaarheid van wegen. Dit is nodig voor de verkoop van de grond. De raad nam dit raadsvoorstel aan met 24 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, SP en PvdA (Keskin)) en 14 tegen (D66, Amersfoort2014, BPA, PvdA (Smulders), DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Rob Smulders (PvdA) stemde per abuis tegen. Verschillende tegenstemmende fracties (ChristenUnie, Amersfoort2014, DENK en BPA) benoemden dat omwonenden niet voldoende zijn geïnformeerd of betrokken.

- Ontwerpverklaring van geen bedenkingen projectbesluit nieuwbouwwoning - Zevenhuizerstraat 113: om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor het realiseren van een vrijstaande woning aan Zevenhuizerstraat 113 te Hoogland, is een uitgebreide vergunningprocedure noodzakelijk. Het plan past namelijk niet in het bestemmingsplan. Omdat het plan wel goed past bij de omgeving, vroeg het college de raad om het plan mogelijk te maken door een verklaring van geen bedenkingen af te geven. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 

- Verordening beslistermijn schuldhulpverlening: op 1 januari 2021 is de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht. Eén van de voorwaarden daarin is dat de gemeente een beslistermijn vaststelt. Zo weten betrokkenen waar ze aan toe zijn en wanneer ze een besluit kunnen verwachten over of ze wel of niet toegelaten worden tot de schuldhulpverlening. Het college stelde de raad een beslistermijn van acht weken voor. Dat is de wettelijke termijn. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. Verschillende fracties  (D66, ChristenUnie, BPA en PvdA) noemden de beslistermijn van acht weken lang. Youssef El-Messaoudi (GroenLinks): "De acht weken is een wettelijke beslistermijn, maar in de praktijk is het vaak twee-drie weken." Simone Kennedy (ChristenUnie): "Het is prima om de achtwekentermijn als maximale termijn te gebruiken, maar het is beter om het sneller te doen en aan te geven dat dit kan.”

- Maatschappelijke tarieven sportverenigingen 2021: sportverenigingen betalen voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties een maatschappelijk tarief. De raad stelt jaarlijks de tarieven voor gemeentelijke sportaccommodaties vast. De SRO verhuurt de sportaccommodaties voor de gemeente aan de sportverenigingen. De raad nam dit raadsvoorstel aan met 33 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 5 tegen (Amersfoort2014 en BPA). Ben Stoelinga (Amersfoort2014): "Toen vorig jaar de indexering voorlag, heeft Amersfoort2014 een motie ingediend om dit voor twee jaar op te schorten. Deze motie is niet aangenomen. De zaalsportverenigingen hebben het moeilijk en moeten dat direct doorvertalen in de contributies. Amersfoort2014 stemt in lijn van vorig jaar ook dit jaar tegen."

- Belastingverordeningen 2021: op 10 november 2020 is de begroting 2021-2024 door de raad vastgesteld. Om de belastinginkomsten gelijk te laten lopen met deze begroting, is het noodzakelijk de tarieven voor 2021 in de belastingverordeningen aan te passen. Klik op de paperclip bij het agendapunt voor alle stukken. De raad nam dit raadsvoorstel aan met 34 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014 (Fousert, Koet-Minis), SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 4 tegen (Amersfoort2014 (Stoelinga), BPA en Lijst Sanders). Noëlle Sanders (Lijst Sanders) stemde tegen omdat ze bezwaar had tegen de verhoging van de afvalstoffenheffing. "Ondanks dat burgers hun afval goed scheiden, worden zij gestraft met een flinke verhoging van de afvalstoffenheffing." Ook BPA stemde stegen. Hans van Wegen (BPA): "BPA was niet betrokken bij de begrotingsbehandeling. Zowel de ozb als de afvalstoffenheffing worden weer verhoogd. Ik had de financiën graag anders geregeld willen zien." Jan de van der Schueren (CDA): "CDA is tegen ozb-verhogingen, maar stemt voor het voorstel."

- Heffing precariobelasting terrassen november en december 2020: door corona moest de horeca per 14 oktober 2020 opnieuw sluiten. De horeca kan sindsdien geen gebruik maken van haar terrasruimte. Het college stelde de raad voor om voor de maanden november en december geen belasting te heffen voor de terrassen waarvoor de horeca vergunningen heeft. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. Tahsin Bülbül (DENK) zei: "DENK is blij met dit voorstel en hoopt op eenzelfde voorstel voor de reclamebelasting."  

Moties
Er waren drie ‘losse’ moties aangekondigd die niet bij een raadsvoorstel horen. De raad nam twee moties aan. Eén motie werd niet ingediend. 

Monitor huurwoningen (Amersfoort2014, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). De fracties vinden het belangrijk dat de cijfers van de huurvoorraad op toegankelijke wijze gedeeld moeten worden. In eerste instantie vroegen de fracties om een kwartaalrapportage. Sommige partijen stelden voor om dit jaarlijks te doen, vóór de bespreking van de prestatieafspraken met de woningcorporaties. Portefeuillehouder wethouder Menno Tigelaar zei hierover dat woningbouwplannen een behoorlijke doorlooptijd hebben en dat hij zich afvroeg of een kwartaalmonitor veel extra informatie oplevert. En hij merkte op dat in de motie marktpartijen niet opgenomen waren en dat die ook woningen aan het segment toevoegen. De motie werd vervolgens gewijzigd. Menno Fousert (Amersfoort 2014) lichtte toe dat hierin onder andere gewijzigd was: een jaarlijkse monitor in plaats van kwartaalmonitor en de toevoeging van vrijesectorhuurwoningen. De raad nam deze (gewijzigde) motie unaniem aan.

Ruimte voor podia! (D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Lijst Sanders en Amersfoort2014). In De Ronde van 1 december was met verschillende instellingen en initiatiefnemers gesproken over de toekomst van de podia. Wethouder Koşer Kaya heeft aangegeven met een visie te komen op de podia. Deze motie vraagt o.a. om bij het uitvoeren van de visie zoveel mogelijk culturele partners, verhuurders en gebruikers te betrekken. En bij de toekomstige ruimtelijke invulling van het huidige stadhuisterrein en de brandweerkazerne de optie om een cultuurhuis toe te voegen, ook te overwegen. Tyas Bijlholt (D66): “Wij willen de visie medio 2021 ontvangen, zodat een goede discussie kan worden gevoerd en dat duidelijk is waar tekorten zijn en wat de stad nodig heeft om als een volwaardige cultuurstad door te groeien in de komende jaren.” De concreetheid van de twee locaties sprak GroenLinks aan, aldus mede-indiener Linda van Tuyl. 
De raad nam deze motie aan met 30 stemmen voor (GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 8 tegen (VVD en BPA). Ivo Beekers (VVD): "Er moet worden gekeken naar alle locaties die op dit moment in gebruik zijn en andere ontwikkelingen in de stad. Het is niet nodig en het geeft een verkeerd signaal af dat specifiek de brandweerkazerne en het stadhuisplein worden genoemd.”
 
- Onderzoek mogelijkheden basisbaan (PvdA, SP, ChristenUnie, BPA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) werd niet ingediend en tot nader order verdaagd. 

U kunt deze vergadering (met klikbare tijdcodes bij de onderwerpen) terugkijken via YouTube

Klik hier voor de volledige agenda van 15 december met de vergaderstukken. Ook staat daar de besluitenlijst en het verslag.

Hans Bol nieuwe fractievoorzitter ChristenUnie

Raadslid Simone Kennedy-Doornbos stopt na tien jaar als fractievoorzitter van de ChristenUnie Amersfoort. Fractiegenoot Hans Bol wordt met ingang van het nieuwe jaar de nieuwe fractievoorzitter.

Simone Kennedy blijft raadslid voor de ChristenUnie maar wil zich onder andere meer richten op de campagne voor de Tweede Kamer verkiezingen. Zij staat als twaalfde op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. 

Kerstreces
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad heeft kerstreces van 19 december tot en met 3 januari. De eerste bijeenkomst van de raadsleden in 2021 is op 5 januari. De griffie is tijdens het kerstreces gesloten. De komende twee weken verschijnt er geen RaadsMail. U ontvangt de eerstvolgende RaadsMail op 8 januari.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y