Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

19 februari 2021

RaadsMail

Agenda's De Ronde 2 en 4 maart en terugblik raadsavond 16 februari

Aankomende week is het voorjaarsreces en zijn er geen vergaderingen voor de raadsleden. Op dinsdagavond 2 maart zijn er weer digitale Ronde-vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden vergaderen onder andere over jongeren en sport, de anti-discriminatieagenda, de parkeerproef Gildekwartier en corona. Op donderdagavond 4 maart is er een extra De Ronde met een vergadering over het conflict tussen Vahstal en de gemeente. In deze nieuwsbrief geven wij een toelichting op deze vergaderingen. Ook blikken we terug op de Ronde-vergadering en de raadsvergadering Het Besluit van 16 februari. 

 
De Ronde 2 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 2 maart zijn er vanaf 19.00 uur zeven digitale Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Drie vergaderingen kunt u ook volgen via YouTube.

19.00 uur: Jongeren bij sportverenigingen
De gemeenteraad nam eind 2019 de sportnota ‘Samenspel voor een gezond groeiend Amersfoort’ aan. De ambitie: een leven lang sporten en bewegen voor iedere Amersfoorter. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep; jongeren die sporten blijven dit vaker hun hele leven doen. De fracties D66 en CDA willen weten hoe dat in Amersfoort is en bij de sportclubs in het bijzonder.  

Bij dit rondetafelgesprek zijn uitgenodigd de Amersfoortse Sportfederatie, SRO (buurtsportcoaches), hockeyclub AMHC en voetbalvereniging CJVV. Wat zien zij van de sportdeelname door jongeren? Wat doen zij om jongeren aan zich te (blijven) binden en hoe succesvol zijn ze daar in? Wat kan de gemeente doen om jongeren te stimuleren om (nog) meer te sporten en te bewegen?

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur: Revitalisering Bernhardkazerne (Amersfoort), Tankwerkplaats (Leusden) en Logistiek Centrum (Soest)
Het ministerie van Defensie wil de defensielocaties revitaliseren: bouwkundig verbeteren en/of vernieuwen. Er worden plannen voor de sloop van gebouwen, onderhoud en nieuwbouw opgesteld.
Op verzoek van de raad worden de raadsleden tijdens deze Ronde hierover geïnformeerd door een vertegenwoordiger van Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf. Zie ook de brief aan de Tweede Kamer. 

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur: Rekenkamerrapport Handhaving in de openbare ruimte (boa’s) 
De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar handhaving in de openbare ruimte door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Boa's helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Op 26 januari 2021 heeft de rekenkamer tijdens de raadsvergadering Het Besluit het rekenkamerrapport aan de raad aangeboden. Tijdens deze Ronde bespreken de raadsleden het rapport met de aanbevelingen.
Voor het overdragen van informatie, stelt de rekenkamer onder andere voor om afspraken te maken met samenwerkingspartners, zoals politie en jongerenwerkers, over het delen van informatie en hoe om te gaan met wisselingen in teams. Ook beveelt de rekenkamer aan om een mogelijke uitbreiding van de uitrusting van de boa’s (bijvoorbeeld met bodycam en wapenstok) verder te onderzoeken en daar eventueel een besluit over te nemen.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’ en ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Anti-discriminatieagenda Amersfoort
In Amersfoort voelt zo’n tien tot twintig procent van de inwoners zich weleens gediscrimineerd. Discriminatie op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en op straat is daarbij het meest genoemd. Het college heeft de anti-discriminatie agenda 2021-2026 opgesteld die én discriminatie moet voorkomen én discriminatie moet aanpakken in Amersfoort.De anti-discriminatie agenda is gebaseerd op gesprekken met inwoners, samenwerkingspartijen
en beleidsmakers van de gemeente. Op de activiteitenlijst staan onder andere: een anti-discriminatiecampagne, een Amersfoortse Keti Koti herdenking, een educatieve stadsroute langs koloniale overblijfselen, het inzetten van praktijktesten, mystery guests in de horeca en op de woningmarkt, en het houden van stads- en wijkgesprekken. 

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Beleidsevaluatie Stedelijk beheer (deel 1)
Begrotingsprogramma’s worden elke vier jaar geëvalueerd. Deel 1 van de evaluatie Stedelijk beheer staat in het teken van ‘terugkijken’: was het gevoerde beleid de afgelopen vier jaar doeltreffend? 
In het ‘Integraal beheerplan openbare ruimte 2019- 2028’ staan de inhoudelijke en financiële kaders voor het programma Stedelijk beheer. Deel 2 van de evaluatie bestaat uit ‘vooruitkijken’. Daarvoor wordt een nieuwe Ronde gepland. 
 
Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur: Afronden proef Parkeren in het Gildekwartier
Het college startte vorig jaar januari een parkeerproef in het Gildekwartier: het gebied vergunningparkeren werd verkleind. Op basis van de uitkomsten stelt het college aan de raad voor om de proef Gildekwartier te stoppen en de maatregelen die voor de proef Gildekwartier zijn genomen, terug te draaien (per 1 april 2021).

In oktober 2019 nam de raad een motie aan over de proef Parkeren in het Gildekwartier. Volgens de motie leidde invoering van het vergunningparkeren in het Gildekwartier tot veel parkeeroverlast in de buurt Jeruzalem en was er sinds de invoering veel onbenutte parkeerruimte in het Gildekwartier. Het doel van de proef was om te onderzoeken of met het vrijgeven van parkeerplaatsen in het Gildekwartier, de parkeeroverlast in Jericho en Jeruzalem minder zou worden. De voorwaarde was dat de parkeerdruk op de vrijgegeven plaatsen in het Gildekwartier niet boven de 85% bezetting uit zou komen.

Het college stelt de raad voor de proef te stoppen en de maatregelen terug te draaien omdat:
-  de parkeerdruk in het vrijgegeven gebied van het Gildekwartier op een aantal momenten boven de 85% uitkomt;
-  blijkt dat de parkeerdruk in de buurt Jericho niet of nauwelijks gewijzigd is na invoering van de proef;
-  er ook andere mogelijkheden zijn om een hoge parkeerdruk in de buurt Jeruzalem te voorkomen, bijvoorbeeld door het invoeren van vergunningparkeren.
Zie ook het raadsvoorstel. 

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

22.00 uur: Corona
Via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen informeert het college de gemeenteraad over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Het kabinet kondigt coronamaatregelen steeds voor een bepaalde periode af. Tijdens De Ronde op 14 januari is afgesproken om de donderdag na een persconferentie van het kabinet een Ronde over corona te houden (vanwege het voorjaarsreces van de raad is deze vergadering nu op 2 maart). Zie ook het meest recente collegebericht. 

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 2 maart kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips). 

De Ronde 4 maart

Op donderdagavond 4 maart is er een extra De Ronde met één vergadering over het conflict tussen Vahstal en de gemeente.

19.00 uur Vahstal: herontwikkeling Kop van Isselt
In het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente is een bindend adviesprocedure gevolgd. Het conflict gaat over de bouw van woningen. In 2015 startte Vahstal een bindend adviesprocedure om het conflict te beëindigen. Eind december kwam daar een eindbeslissing uit. Volgens deze eindbeslissing is de gemeente gedeeltelijk tekortgeschoten in het nakomen van haar verplichtingen uit een ‘Definitieve Vaststellingsovereenkomst’ uit 1998. Tijdens deze Ronde lichten de advocaten de eindbeslissing uit de bindend adviesprocedure toe. Ook horen de raadsleden wat dit betekent voor de juridische positie van de gemeente en welke mogelijkheden de gemeente heeft. 

Een bindend advies is een uitspraak, gedaan door derden, over het conflict. Een bindend advies wordt niet uitgesproken door een rechter en is daarom geen vonnis. In dit geval kozen beide partijen een adviseur die op hun beurt samen een voorzitter kozen. De twee adviseurs en de voorzitter kwamen via een bepaalde procedure tot een bindend advies.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

De agenda van 4 maart kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclip). 

Terugblik raadsavond 16 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 16 februari vergaderden de raadsleden tijdens de Ronde over tijdelijke zomerterrassen vanwege corona. Wat is er besproken en wat is de vervolgstap? En de raad kwam (digitaal) bijeen voor de raadsvergadering Het Besluit. Een toelichting op de besluiten.

Ronde-vergadering Corona - tijdelijke zomerterrassen
Horecaondernemers willen graag – net als vorig jaar – extra terrasruimte om op deze manier te proberen om een deel van de gemiste inkomsten terug te verdienen. Vorig jaar werden de vrijdag- en bloemenmarkten daarvoor verplaatst naar het Eemplein en het Havik. Sommige marktondernemers zegden vervolgens hun standplaats op vanwege omzetverlies. 
Wethouder Kees Kraanen lichtte toe dat er voor de daadwerkelijke toewijzing van terrassen met alle horecaondernemers wordt gesproken. Er moet duidelijkheid en overeenstemming zijn over de terrasindeling. Er wordt er nu al nagedacht over voorwaarden en afspraken. In deze memo staat een eerste aanzet van het college. 

Is er consensus over de verdeling van de extra ruimte voor terrassen? Ook in de praktijk?
In het algmeen was men tevreden over hoe het vorig jaar is gegaan. Aandachtspunten waren onder andere:
- Uitbreiding kon alleen als een onderneming al een terrasvergunning had.
- Uitbreiding kon alleen op de pleinen en niet in omringende straten. En oplossingen zoals parkeerplekken/stoepen benutten werden op juridische gronden niet toegestaan.
- Belangrijk is ook de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de terrassen (openbare ruimte en andere gebruikers). 

Wat betekent het eventueel op-/of afschalen van coronamaatregelen?
Aandachtspunten waren onder andere:
- Uniforme Amersfoortse horecaregels (dezelfde regels op alle terrassen) en gezamenlijke communicatie zouden bezoekers en horeca kunnen helpen.
- Nadenken over eventuele nieuwe regels voor toegang van bezoekers tot terrassen, bijvoorbeeld vaccinatiebewijzen en sneltesten.
- De handhaving van regels wordt nu door horecamedewerkers zelf gedaan. Mogelijkheid crowdmanager en markt stewards? 

Als er toch weer evenementen mogen plaatsvinden, kunnen horecaondernemers dan flexibel met hun zomerterrassen omgaan?
De genodigden kijken ernaar uit dat het organiseren van evenementen weer mogelijk wordt en willen dit zo goed mogelijk in overleg mogelijk maken.

Hoe gaan ondernemers die niet tevreden zijn op zoek naar invulling van hun eigen wensen/ideeën?
Aandachtspunten waren onder andere:
- Heb ook aandacht voor uitbreidingsmogelijkheden voor ondernemers die niet aan de pleinen zitten.
- De gemeente maakt gebruik van een evenementencoördinator om met horecaondernemers en markt gezamenlijk tot goede afspraken over zomerterrassen te komen.

-> Vervolg? Er komt geen vervolg; het onderwerp is voldoende besproken. De wethouder heeft toegezegd dat hij de raad informeert over of en hoe het voor horecaondernemers mogelijk is om gezamenlijk een tijdelijke uitbreiding van de terrasvergunning aan te vragen. En hij informeert de raad over het definitieve tijdelijke terrassenplan voor 2021.

Raadsvergadering Het Besluit
Bij de raadsvergadering Het Besluit waren 38 van de 39 raadsleden aanwezig. Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) was afwezig. De raad besloot over een aantal raadsvoorstellen. En over moties die niet bij een raadsvoorstel horen. De vergadering begon met een in memoriam vanwege het overlijden van oud-burgemeester van Amersfoort de heer Albertus (Bert) Schreuder. Zie ook het nieuwsbericht van de gemeente Amersfoort.

Raadsvoorstellen
• Verordening Individuele inkomenstoeslag
Het college stelde de gemeenteraad de volgende wijzigingen binnen de individuele inkomenstoeslag voor: 
- De inkomensgrens te verhogen naar 110% van de bijstandsnorm. Zo kunnen meer mensen in aanmerking komen voor de toeslag.
- Het huishoudtype ‘gehuwd of samenwonend’ verder onder te verdelen in: gehuwd zonder kinderen, gehuwd met de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar en gehuwd met de zorg voor kinderen van 12 tot 18 jaar.

Bij dit raadvoorstel werd de motie Kortere referteperiode individuele inkomenstoeslag (SP) behandeld. Amersfoort heeft voor de individuele inkomenstoeslag een refererteperiode van vijf jaar. Dat betekent dat mensen in aanmerking komen voor deze toeslag wanneer zij vijf jaar of langer van een minimuminkomen moeten leven. Judith van Zon: "Het is onwenselijk dat mensen vijf jaar lang in een uitzichtloze situatie moeten verkeren voordat zij de individuele inkomenstoeslag kunnen ontvangen." De SP vroeg het college daarom onder andere om juridisch te onderzoeken of de referteperiode ingekort kan worden. En om te onderzoeken welke effechten dit heeft op het aantal inwoners dat in aanmerking komt, op de armoede in de stad en op de uitgaven van de toeslag.
Wethouder Cees van Eijk ontraadde deze motie. Hij twijfelde erover of de periode teruggebracht kan worden naar drie jaar, omdat dit een forse verhoging van het budget zou betekenen. Hij zei onder andere: "Een claim van enkele tonnen om dit te realiseren heeft geen prioriteit gezien de financiële problematiek van de gemeente en de wens om het minimabeleid structureel op het huidige niveau te kunnen continueren."
De raad verwierp deze motie met 21 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 17 voor (CDA, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). VVD stemde tegen. Hanneke Lap: "De toeslag is bedoeld voor mensen die zeer langdurig in de bijstand zitten zonder reële kans op het vinden van werk." PvdA stemde voor. Harun Keskin: "Woordvoerders vrezen dat dit wellicht ten koste gaat van andere regelingen, maar het is geen voorstel om het direct in te voeren. De motie vraagt om onderzoek. Ik hoop dat daaruit komt wat het gaat kosten en hoe zich dat tot andere regelingen verhoudt."

De raad nam het raadsvoorstel en de bijbehorende verordening unaniem aan.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouwen bedrijfsgebouw Stoutenburgerlaan 22/22a
Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van een bedrijfsgebouw aan de Stoutenburgerlaan 22/22a, voor onderhoud, opslag en de verhuur van mobiele LED-schermen (tekstkarren). Het college vroeg de raad een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. 

Bij dit raadsvoorstel werd de motie Veilig naar school fietsen (CDA) behandeld. De fractie vindt dat de veiligheid van fietsende scholieren gegarandeerd moet zijn. En stelt dat de raad niet weet voor hoeveel verkeersbewegingen het nieuwe bedrijf gaat zorgen. Alex Engbers (CDA) zei 'better safe than sorry' te zijn. Daarom vroeg de fractie aan het college om zes maanden na oplevering van het bedrijfsgebouw te verkennen of er onveilige situaties zijn ontstaan. Wethouder Astrid Janssen ontraadde de motie. Zij zei onder andere: "Een onderzoek is een erg groot middel voor een probleem dat niet wordt voorzien op grond van de getallen en de verwachting van de verkeerskundige. (..)" Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie): "De situatie daar is juist enorm fietsvriendelijk ingericht. Ik zie geen aanleiding om nu een extra onderzoek te vragen. Wellicht kan na de renovatie van knooppunt Hoevelaken worden gekeken hoe sluipverkeer zich ontwikkelt of hoeveel verkeersbewegingen er zijn."

De raad verwierp deze motie met 24 stemmen tegen (GroenLinks, D66 (Belkasmi, Bijlholt, Dijkstra, Perdok), ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA en Lijst Sanders) en 13 voor (VVD, CDA en DENK). De heer Van Hamersveld (D66) stemde niet, omdat hij betrokken is bij het onderwerp. 

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 35 stemmen voor en 2 tegen (BPA). De heer Van Hamersveld (D66) stemde vanwege dezelfde reden niet. De heer Dirk Dekker (VVD) deed tijdens de raadsvergadering Het Besluit van 26 januari het ordevoorstel om dit raadsvoorstel van de agenda te halen en eerst te bespreken in De Ronde. Dit ordevoorstel werd toen aangenomen en het raadsvoorstel werd op 9 februari in De Ronde besproken. De VVD stemde voor, omdat die bespreking de bedenkingen had weggenomen. BPA stemde tegen. Hans van Wegen: "Het is ongewenst dat de tekstkarren, die overal voor worden gebruikt, bij nacht en ontij over het viaduct gaan."

 Begrotingswijziging 2021 naar aanleiding van de taakmutaties uit de decembercirculaire van het gemeentefonds
Elk jaar ontvangt de gemeente vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een mei-, september- en decembercirculaire. Daarin staat welke (financiële) middelen de gemeenten van het Rijk kunnen verwachten (algemene uitkering uit het gemeentefonds). In de decembercirculaire informeert het Rijk de gemeenten over de omvang en verdeling van de uitkeringen uit het fonds over 2020 en verder. Het college stelde de raad een begrotingswijziging voor op de begroting 2021-2024. Deze wijziging biedt meer inzicht in de financiële baten en lasten per begrotingsprogramma. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 

  Benoeming twee leden Raad van Toezicht van Stichting Meerkring en Stichting De Kosmos
In de Raad van Toezicht van Stichting Meerkring en Stichting De Kosmos zijn per 1 januari 2021 twee vacatures. De Raad van Toezicht droeg mevrouw D.J. Woesthuis voor als lid voor het profiel Werkgeverschap & HRM. En mevrouw M.I.M. Klarenbeek als lid voor het profiel Organisatieontwikkeling & Kwaliteit. 
Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) had moeite met het raadsvoorstel omdat dit zonder onderbouwing om terugwerkende kracht ging. Hij wilde het onderwijs 'niet opzadelen met een administratieve afhandeling en vertraging, maar vindt de wijze waarop dit gebeurt niet netjes.' Hij vroeg de wethouder om een toelichting. En zei dat de fractie desondanks voor ging stemmen. Wethouder Koşer Kaya erkende dat dit de schoonheidsprijs niet verdiende en hoopte dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 

Moties
De raad behandelde acht moties. Er werd één motie aangenomen. Vier moties werden verworpen en drie moties werden tijdens de behandeling ingetrokken.

•  Elke stem telt (SP). Op 17 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Marc Smits (SP) zei dat het college al veel heeft gedaan, zo is 'early voting' mogelijk (op 15 en 16 maart kan er ook gestemd worden, red.). Volgens Smits twijfelt een aanzienlijke groep mensen over het stemmen en moet de drempel om in een stemhokje te stemmen zo laag mogelijk zijn. Hij ontving kort voor de vergaderavond een overzicht van de voorlopige stemlocaties. Daaruit blijkt dat het aantal stembureaus toeneemt, maar het aantal stemlocaties afneemt. Dat noemde hij een 'slecht idee'. Hij vroeg het college om ervoor te zorgen dat het aantal stemlocaties toeneemt en om creatief te zijn en eventueel tenten te plaatsen.
De burgemeester lichtte toe dat er niet alleen 'early voting' en briefstemmen (voor 70-plussers, red.) is, maar dat men gebruik kan maken van een extra volmacht. Verder zijn er meer stembureaus voor 'early voting' dan wettelijk vereist. En zijn er stembureaus in verzorgingshuizen en rondtrekkende stembureaus. Hij noemde de spreiding goed. En dat er een extra toegankelijk bureau is voor mensen met een beperking die worden begeleid. Lucas Bolsius: "Alles wordt gedaan om ook de kwetsbare mensen zo goed mogelijk te bedienen."
Veel fracties spraken hun steun uit voor de motie. Zo zei Dillian Hos (GroenLinks): "Het aantal locaties mag niet lager zijn dan bij de afgelopen verkiezingen. Het is belangrijk dat mensen dichtbij huis kunnen stemmen." Volgens Hos zullen bedrijven bereid zijn hun kantines open te stellen. Noëlle Sanders (Lijst Sanders) merkte op: "De spreiding is belangrijk. Brievenbussen zijn tegenwoordig verder dan stembureaus." De raad nam deze motie unaniem aan. 

  Behoud betaalbare woningen! (SP en Lijst Sanders). Marc Smits (SP) noemde de wachtlijst voor betaalbare huurwoningen ellenlang. En hij zei: "Het is niet uit te leggen dat in de afgelopen jaren honderden betaalbare huurwoningen zijn verkocht en daarmee verdwijnen als betaalbare huurwoning voor mensen met een laag en middeninkomen. [...] SP wil dat de verkoop en het verdwijnen van sociale huurwoningen stopt." SP en Lijst Sanders vroegen met de motie aan het college om met een plan te komen om corporatiewoningen op te kopen en ze als betaalbare sociale huurwoningen voor de stad te behouden. 
Wethouder Menno Tigelaar ontraadde deze motie. Hij noemde dit een 'vergaand plan'. "Het opkopen heeft een flinke impact op de schuldpositie van de gemeente. Er kan concurrentie en rolverwarring ontstaan tussen de gemeente en de corporaties." In Amsterdam wordt het idee als optie uitgezocht, maar pas als blijkt dat in de komende kabinetsonderhandelingen de verhuurdersheffing niet wordt afgeschaft. Hij noemde het verstandig om de plannen van het nieuwe kabinet af te wachten. "Als de verhuurdersheffing wordt afgeschaft, krijgen corporaties meer investeringscapaciteit." En hij stelde voor om de ontwikkelingen in Amsterdam te volgen, als de verhuurdersheffing niet wordt afgeschaft. 
Mede-indiener Noëlle Sanders (Lijst Sanders) zei onder andere dat het goed is als er een plan klaarligt voor als de verhuurdersheffting niet wordt afgeschaft. Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) kon zich in elementen van de motie vinden. Maar hij noemde dit 'niet iets wat even met een motie moet worden geregeld, zeker niet omdat hiermee miljoenen gemoeid kunnen zijn'. Hij vroeg de SP om dit in De Ronde te agenderen en bood aan deze mede te organiseren. Amersfoort2014, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie en BPA steunden het idee om het onderwerp in De Ronde te bespreken (als de verhuurdersheffing niet wordt afgeschaft). CDA, D66 en VVD noemden het geen taak van de gemeente om sociale huurwoningen te beheren. Ivo Beekers (VVD) noemde andere maatregelen, namelijk dat de gemeente de prestatieafspraken strakker kan maken en de raad kan meer ruimte beschikbaar stellen aan ontwikkelaars en woningcorporaties. 
Marc Smits (SP) besloot na het horen van de argumenten de motie in te trekken en om samen met Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) de discussie in De Ronde te houden.

  De raad aan zet (deel 1) (Amersfoort2014, SP en CDA). De fracties willen dat de raad meer betrokken wordt bij het conflict tussen de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal. Er is een bindend adviesprocedure gevolgd en daaruit is een eindbeslissing gekomen. De fracties vragen het college om de financiële gevolgen te presenteren aan de raad. En om met een planning te komen met daarin de nog te doorlopen procedure en voorgestelde stappen in dit conflict. Ook verzoeken de fracties het college om vanaf nu geen ingrijpend besluit meer te nemen totdat de raad zijn wensen en bedenkingen heeft kunnen aangeven bij het college. Menno Fousert (Amersfoort2014): "Dat houdt niet meer in dan dat de gemeenteraad voordat een besluit wordt genomen, in de gelegenheid wordt gesteld wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen."

De raad verwierp deze motie met 21 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) en 17 voor (CDA, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK en Lijst Sanders).

  De raad aan zet (deel 2) (Amersfoort2014 en SP). De fracties willen met deze motie dat de raad zich laat adviseren door een 'eigen' advocaat die met een frisse blik naar dit conflict kijkt. Zodat de raad zijn wensen en bedenkingen op een verantwoorde manier aan het college kan meegeven. Menno Fousert (Amersfoort2014): "We stellen voor een tijdelijke begeleidingscommissie aan te stellen bestaande uit raadsleden en een tijdelijk juridisch adviseur in te schakelen die ervaren is met dergelijke trajecten om de wensen en bedenkingen op een goede juridisch onderbouwde manier aan het college te kunnen aanbieden – niet als tegenstander, maar om door te prikken op mogelijke scenario's of risico's die de raad worden voorgelegd."

De raad verwierp de motie met 31 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, Lijst Sanders en de heer Langendam (BPA) en 7 stemmen voor (Amersfoort2014, SP, DENK en de heer Van Wegen, BPA, per abuis). 


 De raad moet doorpakken om verdere Vahstal-kosten te vermijden (BPA). Volgens de fractie zijn de partijen juridisch en wettelijk gehouden aan de uitkomst van deze bindende procedure en geeft de uitkomst voldoende uitgangspunten voor het opmaken van een financiële schadestaat. Daarom verzocht de fractie het college zo spoedig mogelijk in overleg met de bindend adviseurs en projectontwikkelaar Vahstal te gaan en - door de partijen aan te wijzen - landelijk bekendstaande schade-experts een schadestaat te gaan opmaken. Hans van Wegen (BPA): "Er ligt nu een juridische en wettelijke uitkomst en er zijn veel onderliggende stukken. Het is een voldongen feit. Elke werkdag dat wordt gewacht met een oplossing loopt de wettelijke rente van € 250.000,00 per maand door. Er moet zo snel mogelijk een schadestaat worden opgemaakt."

D
e raad verwierp deze motie met 35 stemmen tegen en 3 voor (BPA en DENK). 

Argumentatie partijen
De coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie stemden tegen de drie moties. Volgens Tyas Bijlholt (D66)moeten de raad en het college 'elkaar zien als één team en niet als twee verschillende teams die ook nog eens een wedstrijd met elkaar voeren'. D66 wil eerst het gesprek voeren met het college en een toelichting op de gezette stappen en waarom deze zijn gezet. Ook wil de fractie eerst bespreken wat de verschillende opties zijn. Maarten Flikkema (VVD): "Alle drie de moties komen te vroeg. De VVD wil dat de raad wordt bijgepraat door de bij dit dossier betrokken juristen van de gemeente, zodat de raad weet wat de huidige stand is, wat mogelijke vervolgstappen zijn en wat de daarbij te kiezen strategie is."
Ook de ChristenUnie stemde tegen, onder andere omdat er nog geen financiële duidelijkheid is. Hans Bol: "We willen dat eerst wordt gesproken over en inzicht wordt gegeven in mogelijke financieel ingrijpende consequenties."
Dillian Hos (GroenLinks) benoemde het conflict een grote en zware kwestie die grote financiële gevolgen kan hebben. 'Maar dat de raad nu al de regie moet pakken is een erg grote stap. De raad heeft het volledige plaatje nog niet. Er komt nog een Ronde. Een juridisch adviseur kan van meerwaarde zijn voor de raad, hoewel de advocaten ook namens de raad aan het werk zijn."

Het CDA en Lijst Sanders noemden de moties De raad aan zet (deel 2) en de motie van de BPA ook te vroeg en stemden tegen. Ook de PvdA stemde tegen. Harun Keskin (PvdA): ""Als de raad een advocaat aan de hand neemt, neigt de raad te zeggen dat de advocaten van het college het niet goed doen en daarmee gaat de raad op de stoel van het college zitten." Over de motie van de BPA zei hij: "Ik wil niet de conclusie trekken dat het spel is gespeeld en dat over de brug moet worden gekomen. Mogelijk komt er een financiële transactie van de gemeente naar deze ontwikkelaar. Deze ontwikkelaar heeft zich bewezen en heeft veel en goed gebouwd. Dat moet vooral doorgaan. Maar er moet niet zo maar een schadevergoeding worden betaald."
De fracties stemden wel voor de motie Raad aan zet (deel 1). Micheline Paffen-Zeenni (CDA): "De raad moet goed in zijn rol worden gezet, zeker als het gaat om grote financiële gevolgen en het vooraf meegeven van wensen en bedenkingen." Noëlle Sanders van Lijst Sanders gaf daarmee 'uitdrukking aan de zorgen over het enorme financiële debacle dat hier kan optreden'. 

De SP stemde voor de moties Raad aan zet (deel 1) en (deel 2) en tegen de motie van de BPA. Marc Smits: "Dit dossier sleept twintig jaar voort en het argument van de coalitie is dat dit te vroeg is. Serieus? Deze twee moties beogen ervoor te zorgen dat men nu niet te laat is, dat men nu wel grip houdt op dat dossier. De raad en het college hebben hetzelfde belang, namelijk dat van de gemeente, maar hebben verschillende rollen. Vanuit de controlerende rol van de raad worden deze twee moties ingediend." Menno Fousert (Amersfoort2014): "De gemeente, het college en de raad hebben hetzelfde belang om hier met zo weinig kleerscheuren als mogelijk, zo goed mogelijk uit te komen. (..) De regie pakken is niet op de stoel van het college gaan zitten, maar meekijken, mee beoordelen en input geven."
Amersfoort2014 stemde tegen de motie van de BPA: "Ik ben het met BPA eens dat de raad moet doorpakken. Daarom hebben we twee moties ingediend. Dat is nog geen reden om dit dossier zodanig onzorgvuldig en ongeïnformeerd aan te vliegen als BPA voorstelt."

De BPA stemde tegen de motie Raad aan zet (deel 2). Hans van Wegen: "Er is geen advocaat die bij deze drie bindend adviseurs iets zal vinden wat ze over het hoofd hebben gezien. Een advocaat kost veel tijd en geld."

Toezegging college
Wethouder Stegeman zegde toe:
- de raad te informeren over de mogelijke vervolgstappen op de eindbeslissing met daarbij een overzicht van de procedures die nu lopen en de positie van de gemeente daarin. 
- op 9 maart in De Ronde de Raadsinformatiebrief, met daarin de voorkeurskoers van het college voor het vervolg in het Vahstal-dossier, te bespreken en de raad gelegenheid te geven wensen en bedenkingen naar voren te brengen.


-> Meer informatie over het conflict tussen de gemeente en Vahstal vindt u op Politiek Portaal, bij de Ronde-vergadering over Vahstal op 2 februari  (zie paperclip bij agendapunt). Zoals collegeberichten, raadsinformatiebrieven en het antwoord van het college op schriftelijke en feitelijke vragen van de raadsleden. 

 Ruimte in de participatiewet (SP). Judith van Zon (SP) zei onder andere dat de uitvoering van de participatiewet met maatwerk gebeurt, maar dat er toch sprake is van een angstcultuur. "Mensen durven geen giften of goederen meer aan te nemen of naar de Voedselbank te gaan uit angst voor boetes of andere represailles." Zij noemde dit een 'mensonwaardige situatie' en zei dat vergissen geen fraude is. Van Zon vroeg met de motie aan het college om het bedrag voor het mogen ontvangen van giften te verhogen van 750 naar 1200 euro. En om een proactieve houding waarbij alle inwoners uit deze groep persoonlijk worden benaderd met voorlichting en maatwerkmogelijkheden. Ook vroeg ze om 'geen werken zonder loon' te gebruiken, want 'iedereen heeft recht op een eerlijk loon.' 
Wethouder Cees van Eijk herkende de bedoeling van de verzoeken, maar schrok van de bewoordingen. Volgens hem is de praktijk 'écht anders' en verschilt het verzoek niet veel met de praktijk. Een gift van boven de 750 euro komt weinig voor en er kan gebruik gemaakt worden van maatwerk. De inhoudelijk afdeling heeft volgens hem al een 'uitermate proactieve houding' en benadert de mensen persoonlijk. Over werken zonder loon zei hij dat er nu twee uitzonderingen gelden: werkervaringsplekken en proefplaatsingen. Hij zei: "Het is aan de raad om een statement te maken of niet. Het college heeft de motie niet nodig."
Vijf fracties zeiden tegen te gaan stemmen. Een terugkerend punt was het derde verzoek 'geen werken zonder loon'. Hanneke Lap (VVD): "Ook vrijwilligerswerk kan goed en nuttig zijn voor mensen om actief te blijven en mee te doen en niet achter de geraniums te zitten. Ook de werkervaringsplekken zijn enorm belangrijk om arbeidsritme op te doen en uiteindelijk terug te keren naar de arbeidsmarkt. Deze instrumenten moeten absoluut behouden blijven." Verschillende fracties herkenden de angstcultuur niet (D66, GroenLinks, Amersfoort2014 en PvdA). Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) zei de motie te gaan steunen. Na het horen van de argumenten trok Van Zon deze motie in om het onderwerp eerst in De Ronde te bespreken. 

 Bouw je voor ouderen, dan bouw je voor iedereen! (Lijst Sanders). De fractie benoemt dat de groep ouderen op een gegeven moment zorg nodig zal hebben en de huidige woning daarvoor vaak niet geschikt is. Er is al een tekort aan geschikte woningen en dit tekort neemt toe. Met kleinschalige woonvormen voor ouderen kan gemiddeld 3000 euro per jaar bespaard worden op WMO-uitgaven en zorgkosten. Door te bouwen voor ouderen, komen er woningen vrij voor jongeren. De fractie vraagt het college daarom om het bij alle nieuwbouwplannen verplicht te maken dat 25% 'levensloopgeschikt' wordt gebouwd, waarbij ook de woonomgeving toegankelijk moet zijn.
Noëlle Sanders (Lijst Sanders) treft in haar werk als makelaar tegenwoordig meer ouderen dan jongeren die een andere woning zoeken. "Als meer woningen voor senioren worden gebouwd, kan de doorstroming worden bevorderd. De verhuisketen is het grootst als een oudere kan verhuizen naar een kleinere woning waardoor deze een grotere woning achterlaat voor een jong gezin." Zij haalde een rapport aan van Companen waaruit blijkt dat er in 2040 een tekort is van 30.000 seniorenwoningen. 
Wethouder Menno Tigelaar bevestigde dat er aanpassingen nodig zijn in de woningvoorraad omdat ouderen langer zelfstandig (moeten) blijven wonen. Hij ontraadde de generieke verplichting om 25% van de woningen levensloopgeschikt te bouwen. "Ouderenhuisvesting is maatwerk. Voor ouderen is het belangrijk dat de juiste woning op de juiste plek wordt gebouwd. Het is de vraag of een generieke maatregel dat oplevert." Ook zei hij dat de raad binnenkort een inventarisatie krijgt aangeboden van de vergrijzing in de woonopgave en dat dit besproken wordt in De Ronde. 
Verschillende fracties waren positief over de intentie van de motie, maar wilden het onderwerp eerst bespreken in De Ronde. Jeroen Bulthuis (GroenLinks): "Er moet niet worden gebouwd voor de vraag van vandaag, maar voor de behoefte van morgen." De maatregel werd door verschillende fracties te generiek genoemd. Menno Fousert (Amersfoort2014): "Het is niet duidelijk wat deze eis betekent en wat de werkelijke behoefte is afgezet tegen de bouwwijze. In bepaalde wijken en buurten is behoefte aan meer seniorenwoningen, zodat mensen in hun buurt kunnen blijven wonen." Sanders wilde de motie in stemming brengen om de urgentie van de noodzaak van seniorenwoningen te benadrukken. De raad verwierp deze motie met 36 stemmen tegen en 2 voor (DENK en Lijst Sanders).

• Woonzorgvisie (Lijst Sanders en CDA). Op 9 februari werd in De Ronde het uitvoeringsprogramma Wonen en zorg besproken. De wethouder heeft toen toegezegd om de planning van de programmering van woon-zorgprojecten te delen met de raad.  De fracties vroegen het college om het uitvoeringsprogramma aan te vullen met de planning van de programmering met daarbij de aantallen te realiseren woonzorgwoningen en de budgetten. En om het Deltaplan Wonen hiermee aan te vullen. Wethouder Menno Tigelaar ontraadde de motie. Hij zei onder andere: "Mensen die uitstromen uit zorg of maatschappelijke opvang hebben meestal een sociale huurwoning nodig. In het Deltaplan zijn afspraken gemaakt voor 35% sociale huur in nieuwbouwprojecten. Ook is afgesproken mensen uit zorginstellingen met voorrang een woning te bieden met een maximum van 50% urgentieverlening. Het instrument van directe bemiddeling is ingezet."
Verschillende fracties vonden de motie te vroeg en stelden voor om het onderwerp in De Ronde bespreken. Zo zei Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie): "De inhoud van de motie is eigenlijk de spreektekst voor de volgende Ronde. De input is waardevol [...]"
Mede-indiener Hans-Dieter de Smit (CDA) begreep de argumenten dat het voorbarig is om nu een besluit te nemen. "Het is goed de motie aan te houden en in de vervolg-Ronde van Wonen en Zorg te bespreken." Noëlle Sanders (Lijst Sanders) constateerde dat de motie niet zou worden aangenomen. Zij trok de motie in, met de hoop dat er bij de volgende Ronde over duidelijke resultaten kan worden gesproken.

U kunt de vergaderavond van 16 februari terugkijken via YouTube (met klikbare tijdcodes bij de onderwerpen). Ook kunt u de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via die link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

Voorjaarsreces

Foto Vermeerzaal
De gemeenteraad heeft voorjaarsreces van 20 februari tot en met 28 februari. De eerstvolgende bijeenkomst van de raadsleden is De Ronde op 2 maart. Op 26 februari verschijnt er geen RaadsMail. De eerstvolgende RaadsMail ontvangt u op 5 maart!
Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities waarvoor u zich kunt aanmelden zijn op dinsdag 2 maart en dinsdag 6 april. 
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y