Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

26 januari 2024

RaadsMail

Agenda raadscommissie 23 januari en terugblik raadscommissies 16 januari

De gemeenteraad komt op dinsdag 30 januari bijeen voor De Raad. Die bestaat uit drie onderdelen: de Actualiteitenraad, raadsvergadering Het Besluit en raadsinformatiemarkt Het Plein. Bij de Actualiteitenraad kunnen raadsleden en buitengewoon fractieleden vragen aan het college stellen over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. Tijdens de raadsvergadering besluit de raad over voorwaarden voor de komst van een ‘Skaeve Huse’ in Vathorst, een woonvorm voor mensen met complexe problematiek. Ook besluit de raad over invoering van zero-emissiezones in de binnenstad en over een pilot voor een gelote burgerraad. Op Het Plein, de informatiemarkt van de gemeenteraad, wordt teruggekeken op drie jaar Countdown033, het centraal aftelmoment op het Lieve Vrouwekerkhof.

In deze nieuwsbrief leest u daarnaast een terugblik op de raadscommissies Bedrijvigheid en Sociaal van 23 januari.


Inhoud

 

Actualiteitenraad




Raadsleden en buitengewoon fractieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan. Let op: als er geen onderwerpen worden aangemeld, gaat de Actualiteitenraad niet door. Informatie over de Actualiteitenraad staat op amersfoort.raadsinformatie.nl (Politiek Portaal).

Agenda raadsvergadering Het Besluit van 30 januari

 

 
Na de Actualiteitenraad, rond 15.15 uur, begint raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Gelote burgerraad betrekt inwoners bij het besturen van de stad
Het college heeft een plan van aanpak gemaakt voor een pilot van een gelote burgerraad. Dat is een nieuwe manier om inwoners te betrekken bij het besturen van de stad. Het idee komt voort uit een burgerinitiatief. Het college vraagt de gemeenteraad het plan van aanpak vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn drie amendementen aangekondigd:
Gemeenteraad stemt zonder last (ChristenUnie en CDA) gaat erover dat raad uiteindelijk besluit over voorstellen die uit de gelote burgerraad komen.
Een loting is geen vrijbrief (VVD) gaat over voorwaarden om lid te worden van de gelote burgerraad. 
Zonder last (en ruggespraak)
(VVD) gaat erover dat gekozen politici zonder last kunnen stemmen over een voorstel.
Uitgezonderde onderwerpen (GroenLinks) gaat over welke uitzonderingen gelden voor de gelote burgerraad, ofwel over welk onderwerp de burgerraad wel en niet advies kan uitbrengen.
Door bewoners voor bewoners (Amersfoort2014) gaat over het instellen van een proceduregroep die bestaat uit drie leden vanuit het ambtelijk apparaat en drie burgerleden. Deze groep is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een gelote burgerraad. 

Met zero-emissiezones wil Amersfoort dat de lucht schoner en gezonder wordt
Vanaf 2025 moet het winkelgebied in de binnenstad van Amersfoort grotendeels uitstootvrij worden bevoorraad. Dat betekent dat de bevoorrading alleen met schone voortuigen mag plaatsvinden (zero-emissie). In 2027 moet dit gebied worden uitgebreid. Het college vraagt de gemeenteraad een besluit te nemen over het invoeren van deze zero-emissiezones. Lees hier het raadsvoorstel.

Raad besluit over voorwaarden voor ontwikkeling Skaeve Huse aan de Palestinaweg Oost
Het college vindt de locatie Palestinaweg Oost 3-5 in Vathorst het best passend voor een zogenoemde ‘Skaeve Huse’. Een Skaeve Huse is een woonvorm voor mensen met ingewikkelde problematiek die niet in een gewone wijk of opvang kunnen wonen. Het college vraagt de gemeenteraad een besluit te nemen over de kaders voor de ontwikkeling van de Skaeve Huse in Vathorst. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is een motie aangekondigd:
Honoreer de wens van omwonenden in het woonzorgplan Skaeve Huse (Amersfoort2014, Beter Amersfoort, PvdA en ChristenUnie) gaat over het opnemen van de volgende concrete maatregelen in het woonzorgplan Skaeve Huse die door omwonenden zijn aangedragen: 

  • Het plaatsen van een beheerdersunit op het terrein van de Skaeve Huse die, vooral in het eerste jaar, 24 uur per dag wordt bezet.
  • De aanwezigheid van voldoende mensen bij de Skaeve Huse om problematische situaties op te lossen en voldoende politie en/of boa's die binnen vijftien minuten aanwezig kunnen zijn.
  • Evaluatie van het project Skaeve Huse na een jaar en die evaluatie met name te richten op de veiligheid van de omgeving en de effectiviteit van de verleende zorg. 
  • Het betrekken van omwonenden bij het proces om tot een woonzorgplan te komen. 

Moties
Tot nu staan er drie moties op de agenda die niet bij een raadsvoorstel hoort: 
Stop het gebrul op herhaling
(Amersfoort2014) gaat over de aanpak van opzettelijk verkeerslawaai. Het college werkt momenteel aan een aangepast plan van aanpak om opzettelijk verkeerslawaai tegen te gaan. Amersfoort2014 vraagt het college nu om alvast te gaan handhaven en te beginnen met het beboeten van bestuurders van voertuigen die onnodig verkeerslawaai veroorzaken op de al bekende locaties en tijdstippen.
Dierenwelzijn bij huiselijk geweld (Partij voor de Dieren). De fractie wil dat de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling wordt opgenomen in het toekomstige beleid rondom huiselijk geweld.
Zero Based Begroting (VVD). Een zero based begroting is een budgetteringstechniek waarbij alle uitgaven voor een nieuwe periode vanaf nul moeten worden verantwoord. De fractie van de VVD wil dit door een externe partij op laten stellen. Dit kan helpen om te kijken waarop bezuinigd kan worden in aanloop naar het ravijnjaar 2026, wanneer gemeenten in Nederland waarschijnlijk minder geld krijgen uit het gemeentefonds.  

Onder andere deze raadsvoorstellen staan verder op de agenda:
• Benoeming Floor Arons als lid adviescommissie omgevingskwaliteit voor de discipline architectuur
De adviescommissie omgevingskwaliteit geeft bij bouwplannen advies over beeldkwaliteit, erfgoed en welstand. Deze commissie bestaat uit zes leden en de stadsbouwmeester. Het architectlid is per 1 januari gestopt. Het college vraagt de gemeenteraad om ter vervanging Floor Arons te benoemen. De benoeming van de leden is voor een periode van drie jaar en er is mogelijkheid tot verlenging. Lees hier het raadsvoorstel.
• Veiligheidsregio Utrecht: kadernota 2025 en geactualiseerde begroting 2024
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten, waaronder Amersfoort. Zij werken samen op het gebied van onder andere brandweer en crisisbeheersing. De VRU heeft de kadernota voor 2025 opgesteld. Daarin staan voorwaarden voor de op te stellen begroting. Ook heeft de VRU de begroting voor 2024 bijgewerkt. Alle gemeenteraden van de deelnemende gemeenten kunnen een zienswijze (officiële reactie) geven op deze stukken. Het college stelt de gemeenteraad voor om beide stukken te ondersteunen. Bij de kadernota wil het college de VRU oproepen om de komende jaren rekening te blijven houden met de financiële situatie van gemeenten. Lees hier het raadsvoorstel.
• Herstellen raadsbesluit tijdelijke woningen Nijkerkerstraat
Op 30 mei 2023 nam de gemeenteraad een besluit over financiële voorwaarden voor 38 tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat, voor een periode van tien jaar. De ene helft van de woningen is bedoeld voor alleenstaande inwoners vanaf 23 jaar en de andere helft voor statushouders. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben. Door een fout in de administratie heeft de gemeenteraad in 2023 een verkeerd besluit genomen. Op de raadsagenda stond namelijk een oude versie van het raadsvoorstel. In de nieuwe en juiste versie staat het participatieproces uitgebreid beschreven. Daarnaast is de financiële voorwaarde preciezer. Het presidium (dagelijks bestuur van de gemeenteraad) vraagt de gemeenteraad nu een herstelbesluit te nemen. Dat herstelbesluit vraagt van raadsleden het verkeerde raadsbesluit in te trekken en het juiste raadsbesluit vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Auditcommissie: jaarplan 2024
De auditcommissie adviseert de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken. Elk jaar stelt de auditcommissie een jaarplan op met de voorgenomen activiteiten. Het jaarplan maakt de werkzaamheden van de commissie duidelijk. De auditcommissie vraagt de gemeenteraad het jaarplan voor 2024 vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.


In de RaadsMail van volgende week leest u wat de gemeenteraad allemaal heeft besloten. Voor de volledige agenda van de vergadering van 30 januari (er kunnen nog agendapunten wijzigen voor die tijd) verwijzen wij u naar Politiek Portaal

Terugkoppeling pilot countdown033 (2021-2023)
 


 

Het Plein is de raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort. De markt is bedoeld voor inwoners, organisaties en bedrijven. Tijdens deze editie wordt er teruggeblikt op het evenement van Countdown033 tijdens de jaarwisseling: het centraal aftelmoment op het Onze Lieve Vrouwekerkhof.

Sinds een aantal jaar wordt er een centraal aftelmoment georganiseerd bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Het idee is dat dit een nieuwe traditie voor inwoners wordt, waarbij vuurwerk geen rol meer speelt. De rode draad is ‘De Legende van de DrakenStier’. Deze ‘nieuwe legende’ is gebaseerd op twee iconische figuren uit de stad Amersfoort: ‘De Draak’ uit het verhaal Joris & de draak (de beschermheilige van de stad) en ‘De Stier’ van kunstenaar Thijs Trompert. Ieder jaar wordt deze legende uitgebeeld door andere creatieve makers. De organisatie biedt de raadsleden een sfeerimpressie van het afgelopen centrale aftelmoment. Ook deelt ze reacties van inwoners en geeft ze een korte terugblik op het bereik en de groei van het evenement.

Activiteiten van kinderburgemeester Lynn Verhoeven




Agenda
• 14 februari:
Lynn gaat naar de Rotary Club Amersfoort om te vertellen over de activiteiten die zijn bedacht bij de hinkelbaan tegen eenzaamheid.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van dit jaar te verwezenlijken, namelijk eenzame kinderen helpen? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Kom zaterdag 27 januari in Schuilenburg op de koffie bij raadsleden
Foto Vermeerzaal




Op zaterdag 27 januari van 10.30 tot 11.30 uur is het weer inloopspreekuur. Dat is een laagdrempelige en toegankelijke manier om contact te hebben met raadsleden. Bij een kop koffie is er volop ruimte voor een goed gesprek, waarin u als inwoner kunt vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort.

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon eens kennismaken met raadsleden. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Reserveren is dus niet nodig. Verschillende raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan.

We zien u graag op 27 januari! De locatie is Openbaar Kindcentrum Het Scala op de Ariaweg 115 (Schuilenburg).

Terugblik commissie Bedrijvigheid

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)





CDA en GroenLinks willen weten hoe houtstookoverlast beperkt kan worden voordat verbod officieel van kracht wordt
De fracties van CDA en GroenLinks wilden met de commissie Bedrijvigheid en het college in gesprek om te kijken wat er op korte termijn gedaan kan worden om overlast en gezondheidsschade door het stoken van hout tegen te gaan. 

Wethouder Johnas van Lammeren gaf aan dat er tot 1 januari 2024 geen juridische mogelijkheden waren om houtstookoverlast aan te pakken. De gemeente heeft daarentegen wel een campagne gevoerd om aandacht te vragen voor de overlast. Het blijft ook lastig om houtstookoverlast tegen te gaan, vanwege de beperkte capaciteit bij de politie.

Tijdens de commissie werd verder gesproken over onder andere:

  • hoe inwoners worden gestimuleerd dat er minder wordt gestookt;
  • hoeveel klachten er jaarlijks binnenkomen en deze klachten moeten worden geïnterpreteerd;
  • hoe de gemeente omgaat met klachten
  • het voorstel uit Utrecht om houtstook buiten te verbieden
  • handhaving
Op de website van de gemeente Amersfoort is meer informatie te vinden over houtstook, wat te doen bij overlast en hoe de gemeente kan helpen.

> Vervolg
Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.


→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Sociaal
Zorg (Bron: Pixabay)





Inspraak over Daklozen en briefadressen
Bij de commissie Sociaal sprak Motiva in over de opvang voor daklozen en briefadressen voor daklozen. Motiva wilde weten wat er gaat gebeuren als de extra opvang voor daklozen stopt in maart. Juist doordat de daklozen nu in de opvang zitten, kun je nu iets met ze bereiken. Motiva ziet niet graag gebeuren dat al deze mensen weer naar de dag- en nachtopvang aan het Smallepad moeten. Een tweede onderwerp van Motiva ging over de briefadressen voor daklozen. De gemeente moet briefadressen verstrekken aan mensen die geen briefadres hebben. Dit gaat volgens Motiva al jarenlang niet goed. Hierdoor raken mensen in de problemen. Iemand kan bijvoorbeeld zijn zorgverzekering en uitkering kwijtraken.

Samenwerkingsovereenkomst met GGD regio Utrecht vastgesteld
Elk jaar sluiten de gemeente Amersfoort en de GGD regio Utrecht (GGDrU) een samenwerkingsovereenkomst vast. Voor 2024 is de overeenkomst vastgesteld. Vanaf 2026 krijgen gemeenten mogelijk minder geld uit het gemeentefonds, wat de belangrijkste inkomstenbron is voor gemeenten. Het college van de gemeente Amersfoort is daarom nu al aan het nadenken hoe het de lagere bijdrage van het Rijk in 2026 zo goed mogelijk kan opvangen. De commissie Sociaal wilde weten hoe de GGDrU hierin meegaat. 

> Vervolg
Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

ChristenUnie en Amersfoort2014: inzet relatie- en scheidingsteam om complexe scheidingen te voorkomen
De commissieleden kregen informatie over wat de gemeente Amersfoort doet om complexe scheidingen (in de volksmond neter bekend als vechtscheidingen) te voorkomen. Het ging daarbij vooral om welke ondersteuning de gemeente biedt rondom echtscheidingen. Verder presenteerde een wethouder uit Zwolle, Michiel van Willigen, de aanpak die in Zwolle wordt gehanteerd. Daarop stelden commissieleden vragen over wat Amersfoort kan leren van de aanpak uit Zwolle.   

> Vervolg

Het vervolg is aan de initiatiefnemers.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y