Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

19 juni 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 23 juni en terugblik vergaderingen afgelopen dinsdag

Op dinsdagavond 23 juni is de vergaderavond De Ronde. De raadsleden vergaderen onder andere over de jaarstukken van 2019 en opnieuw over het burgerinitiatief van de actiegroep Behoud Park Schothorst. In deze nieuwsbrief een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we kort terug op De Ronde van 16 juni.

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 23 juni. U vindt hier alle vergaderstukken (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De vergaderingen zijn digitaal openbaar. U kunt deze volgen (en terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Twee vergaderingen kunt u ook volgen (en terugkijken) via YouTube.

 
Vooruitblik De Ronde 23 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op de agenda van De Ronde staan vier vergaderingen: het uitwerkingsvoorstel Hart van Soesterkwartier Noordewierweg 131, beleidskader inclusieve stad, de jaarstukken 2019 en het burgerinitiatief Behoud Park Schothorst.

19.00 uur Uitwerkingsvoorstel Hart van Soesterkwartier Noordewierweg 131
Jarenlang heeft de kerk een religieuze en maatschappelijke rol gespeeld. De eigenaar wil dat het kerkgebouw ook in de toekomst een maatschappelijke en religieuze functie heeft. Hij werkt samen met vier andere partijen. Zij willen de kerk behouden, er ook een buurtontmoetingsplek van maken, een kinderdagverblijf vestigen en er betaalbare appartementen laten bouwen. De plannen zijn in dit voorstel uitgewerkt. Dit zijn de uitgangspunten:
- Maximaal 20 appartementen. Daarvan minimaal 35% sociale huur en minimaal 20% middenhuur.
- Maximaal drie bouwlagen voor het nieuwbouwdeel.
- Op de begane grond ongeveer 575 m2 sociaal-maatschappelijke functies voor het nieuwbouwdeel.
- Als onderdeel van de totale parkeeroplossing: in de Waalstraat 4 nieuwe openbare parkeerplaatsen en 1 deelauto op locatie.
De raadsleden praten tijdens deze Ronde over de uitgewerkte plannen en het raadsvoorstel. Zodra dit voorstel door de gemeenteraad wordt vastgesteld, kan een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt.
Let op: u kunt digitaal inspreken en uw mening geven tijdens deze vergadering!

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort).
Ronde ‘Voorbereiding besluit’.

19.00 uur Beleidskader inclusieve stad
Het beleidskader Sociaal Domein (zorg en ondersteuning) wordt vervangen door het beleidskader ‘inclusieve stad’. Dit nieuwe beleidskader geeft straks ook richting aan (de uitvoering van) onderwijsbeleid en jeugdbeleid (naast de Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet en Jeugdwet). In het kader wordt meer verband gelegd tussen de leefgebieden van inwoners, zoals sport, veiligheid, gezondheid en de fysieke omgeving. Gemeentes zijn verplicht om een beleidsplan op te stellen. Het college werkt samen met partners aan de inhoudelijke opzet van het beleidskader. Een volgende stap is bredere gesprekken met partners, inwoners en belanghebbenden. De raadsleden krijgen informatie en zij kunnen aandachtspunten meegeven.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Jaarstukken 2019
In de jaarstukken legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2019) en hoe het geld is uitgegeven. De raadsleden bespreken de jaarstukken. Op dinsdagavond 30 juni besluit de raad over de jaarstukken in de raadsvergadering Het Besluit. 

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’.
Let op: u kunt inspreken en zo uw mening geven!

20.45 uur Burgerinitiatief Behoud Park Schothorst
De actiegroep Behoud Park Schothorst is tegen grootschalige woningbouw op twee kavels in Park Schothorst (Schothorsterlaan 88) en heeft het burgerinitiatief ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’ ingediend. Dit initiatief is tijdens De Ronde van 9 juni met de actiegroep besproken. Er was toen onvoldoende tijd voor de fractiewoordvoerders om tot een conclusie te komen. Daarom organiseert het presidium op verzoek van de woordvoerders deze vervolg-Ronde (Peiling).

De actiegroep wil dat de gemeenteraad het college de opdracht geeft om in co-creatie met actiegroep Behoud Park Schothorst en andere relevante partijen een ontwikkelplan op te stellen voor de twee kavels. Het begrip co-creatie wordt tijdens deze vergadering verder besproken en uitgelegd. De uitgangspunten van de atiegroep zijn: geen nieuwe wegen door het park, niet groter en hoger dan de boerderij die daar heeft gestaan en passend bij landschappelijk karakter van het park. De raadsleden praten door over de uitgangspunten, de kaders en de rol van de raad daarbij. Het college legt uit hoe een samenwerkingstafel eruit ziet. De actiegroep vraagt de raadsleden om het initiatief op de agenda te zetten van de raadsvergadering Het Besluit.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde 'Peiling - voortgezette vergadering'.
Let op: u kunt digitaal inspreken en zo uw mening geven!


Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

Terugblik De Ronde 16 juni
Auto's (Bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde stonden onder andere drie vergaderingen over corona en de kerncollectie van kunstenaar Armando. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen? 

Corona: inrichting 1,5 meter samenleving, mobiliteit, veiligheid & handhaving

Wethouder Kraanen gaf een korte toelichting op de stand van zaken, vooral over de anderhalvemetersamenleving en de naleving en handhaving daarvan. Daarna gaf de burgemeester wat informatie vanuit zijn rol in het veiligheidsberaad. Wethouder Buijtelaar ging in op mobiliteitsmaatregelen. De fractiewoordvoerders hebben vragen gesteld over onder andere: bereidheid samenleving tot naleving regels, waarschuwen en beboeten, gedrag in uitgaansleven, desinfectie op straat, ruimte voor terrassen, crowdmanagement en mogelijkheden voor ouderen om naar buiten te gaan. Mevrouw Jongerman (SP) stelde een vraag over de gevolgen van de maatregelen voor de toegankelijkheid in Amersfoort, zoals de binnenstad en winkels. Een uitgebreid verslag is volgende week beschikbaar.
Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken.


Corona: economie, ondernemers, werk & inkomen
Wethouders Van Eijk en Koşer Kaya gaven een toelichting op de huidige stand van zaken. Er is een uitgebreid verslag van deze vergadering. Het college gaat de raad informeren over analyses en acties. En het college gaat de raad een enquête sturen van de provincie Utrecht met specifieke cijfers over deze regio.
Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken.

Corona: toekomstscenario’s
Bij deze vergadering waren twee externen aan het woord van Jester Strategy. De heer Toet van Jester Strategy gaf een presentatie over de methodiek scenarioplanning, met daarbij enkele mentimetervragen. Er is een uitgebreid verslag van deze vergadering.
Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken.


Kerncollectie Armando
De gemeente Amersfoort heeft een kunstcollectie van Armando met 21 schilderijen en een bronzen beeld. Hoe kan de collectie weer zichtbaar worden in de stad? Er werden drie scenario’s aan de raadsleden gepresenteerd. De heer Baltus (van Amersfoort in C) gaf aan dat scenario 1 nu uitvoerbaar is: "Amersfoort in C is verantwoordelijk voor beheer en behoud van de gehele kerncollectie. Vanuit het depot kunnen tentoonstellingen worden gemaakt, hierbij hoeft de kerncollectie Armando niet permanent zichtbaar te zijn in Amersfoort. De kerncollectie hoeft ook niet enkel in Amersfoort getoond te worden, de werken kunnen middels bruikleen buiten Amersfoort getoond worden."
Vervolg? Het college komt na de zomer met een raadsvoorstel met de keuze voor scenario 1, met wellicht een doorkijkje naar scenario 2. En het college organiseert na de zomer een ronde over de toekomst van musea in Amersfoort. 

Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (verslagen) van 16 juni. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. De drie vergaderingen over corona kunt u terugkijken via YouTube. De auditcommissie kunt u hier terugkijken.
Raadsvergaderingen Het Besluit 30 juni en 14 juli
Zorg (Bron: Pixabay)
Voordat het zomerreces begint zijn er nog twee raadsvergaderingen Het Besluit – op 30 juni en 14 juli. Deze raadsvergaderingen worden gehouden in De Prodentfabriek, Oude Fabrieksstraat 20. Dat heeft het presidium besloten (de commissie die de gemeenteraad adviseert over de vergaderagenda).

De raadsleden en het college komen fysiek bijeen en vergaderen dus niet digitaal. In de raadzaal van het stadhuis is het niet mogelijk om met alle raadsleden en collegeleden aan de RIVM-richtlijnen te voldoen en genoeg afstand te houden. Daarom is er gekozen voor de locatie De Prodentfabriek.

De raadsvergadering is digitaal openbaar en te volgen via de website https://amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort).

Er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar voor inwoners en journalisten die de vergadering willen bijwonen. Daarvoor is in De Prodentfabriek een aparte ruimte met groot scherm gereserveerd, met zicht op de vergaderzaal. Deze plaatsen moeten worden gereserveerd via griffie@amersfoort.nl. Let op: reservering geschiedt op volgorde van aanmeldingen en het aantal plaatsen is beperkt!

De gemeenteraad mag fysiek vergaderen
Momenteel gelden er beperkingen voor bijeenkomsten en zijn veel bijeenkomsten met meer dan 30 personen niet toegestaan. Uitzonderingen zijn onder andere wettelijk verplichte bijeenkomsten, zoals vergaderingen van de gemeenteraad. Deze zijn toegestaan voor maximaal 100 personen en met 1,5 meter afstand tot elkaar.

Klik hier voor de agenda van 30 juni.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y