Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

19 maart 2021

RaadsMail

Raadsvergadering Het Besluit 23 maart en terugblik De Ronde 16 en 18 maart.

Dinsdagavond 23 maart komt de raad digitaal bijeen voor de Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. De raad neem een besluit over onder andere de anti-discriminatieagenda en over het afwegingskader naar aardgasvrije buurten en wijken. Ook besluit de raad over de toelating van Ida Bromberg als tijdelijk raadslid. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op deze vergaderavond. Ook blikken we terug op De Rondes van 16 en 18 maart. 


Inhoud

 

De Zij-kant van de lokale democratie: 24 maart
Auto's (Bron: Pixabay)

Op 24 maart organiseren wij de online bijeenkomst De Zij-kant van de lokale democratie. Een bijeenkomst voor Amersfoortse vrouwen. Een initiatief van raadsleden Micheline Paffen en Marjolein Perdok en wethouder Astrid Janssen. Zie hun videoboodschap op YouTube. En klik hier voor meer informatie. 
Denkt u er wel eens over na of politiek wat voor u kan zijn? Bijvoorbeeld als (buitengewoon) raadslid of op een andere manier? Of bent u nieuwsgierig hoe Amersfoortse vrouwen in de politiek terecht komen en het verschil proberen te maken? Politiek is mensenwerk. Dus niet alleen voor mannen! 

Geef u op voor deze online meeting! Start: 20.00 uur. 
Aanmelden: maakhetverschil@amersfoort.nl 

Gastspreker is politicoloog Julia Wouters. Zij schreef het boek De Zijkant van de Macht en was jarenlang politiek adviseur van Lodewijk Asscher.

Op deze avond heeft u vooral ook de gelegenheid te praten met de Amersfoortse vrouwen in de politiek. 

Is deze bijeenkomst voor anderen binnen uw netwerk interessant? Stuur de informatie dan a.u.b. door!


Raadsavond 23 maart
Muzieknoten (bron: Pixabay)
De raadsavond begint om 19.30 uur. Op dat tijdstip is de Actualiteitenraad waarin raadsleden vragen kunnen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. Als er geen onderwerpen worden aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door. De raadsvergadering het Besluit start om 20.00 uur. Als de Actualiteitenraad niet doorgaat, dan start Het Besluit om 19.30 uur. 

Vergaderavond volgen
U kunt de raadsavond alleen live via internet volgen, via Politiek Portaal en via youtube.com/RaadAmersfoort. De raadsavond kunt u via deze kanalen ook terugkijken. De agenda van dinsdag 23 maart kan nog wijzigen. Kijk hier voor de actuele en volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de vergaderonderwerpen).

20.00 uur Raadsvergadering Het Besluit
De raad besluit over een zeventien raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besluit de raad over moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Er zijn er tot nu toe negen aangekondigd.

Raadsvoorstellen (toelichting op een aantal van de voorstellen)
• Toelating en beëdiging tijdelijk raadslid Ida Bromberg 
Op 10 maart 2021 is aan Tanika Scherbinski (GroenLinks) tijdelijk ontslag verleend als raadslid van de gemeente Amersfoort. Zij is met zwangerschapsverlof. De raad besluit over de toelating van Ida Bromberg (nu buitengewoon raadslid voor GroenLinks) tot tijdelijk raadslid van de gemeenteraad van Amersfoort.

• Rekenkamerrapport: Handhaving in de openbare ruimte (boa’s)
De rekenkamer heeft de gemeenteraad het rekenkamerrapport Handhaving in de openbare ruimte aangeboden (door buitengewoon opsporingsambtenaren). Uit het onderzoek blijkt dat handhaving in de openbare ruimte door boa’s in de praktijk goed werkt. De rekenkamer heeft aanbevelingen gedaan om het boa-stelsel nog beter te laten werken. De rekenkamer stelt onder andere voor om afspraken te maken met samenwerkingspartners, zoals politie en jongerenwerkers, over het delen van informatie en hoe om te gaan met wisselingen in teams. Ook beveelt de rekenkamer aan om een mogelijke uitbreiding van de uitrusting van de boa’s (bijvoorbeeld met bodycam en wapenstok) verder te onderzoeken en daar eventueel een besluit over te nemen. De raad neemt een besluit over het overnemen van deze aanbevelingen. Klik hier voor het raadsvoorstel. 

• 
Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad 2021-2026 
Het college heeft het Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad 2021-2026 opgesteld. Daarin staan de doelen en ambities voor de komende jaren, als het gaat om ondersteuning en zorg, jeugdbeleid en diversiteit in Amersfoort.  Het college vraagt de raad het beleidskader vast te stellen. Klik hier voor het raadsvoorstel. 

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en vier moties aangekondigd:
- Amendement Ruimte voor onderaannemers naast grote spelers in het Amersfoortse zorglandschap (ChristenUnie) over de zorgaanbieders die een divers samengesteld bestand van personeel of onderaannemers zouden moeten hebben.
- Motie Geen negatieve gezondheid (CDA) over het goed verankeren van het concept Positieve Gezondheid in het beleidskader. Bij Positieve Gezondheid wordt niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal gesteld.
- Motie Geen schuttingen in de uitvoering. Het verhaal van de Inclusieve stad (CDA) over het expliciet meenemen van wat het college intersectoraal gedaan heeft om de beschreven ambities waar te maken.
- Motie Gelijk eindresultaat in plaats van gelijke investering (ChristenUnie). Over het maken van onderscheid om maatwerk te kunnen bieden. En hierbij respect te hebben voor ongelijke resultaten die het gevolg zijn van keuzevrijheid en verschil in voorkeuren.
- Motie Ruimte voor levensbeschouwing, zingeving en religie (ChristenUnie). Over bij de uitvoering van het beleidskader aandacht hebben voor samenwerking met het maatschappelijk middenveld op het gebied van zingeving, levensbeschouwing en religie.

 Kaderstellende notitie Wagenwerkplaats-Oost en aanpassing parkeergebied Wagenwerkplaats-West 
De gemeenteraad heeft in juli 2019 het masterplan voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier vastgesteld. Voor Wagenwerkplaats-Oost wordt op basis van het masterplan een apart stedenbouwkundig plan uitgewerkt. Het college heeft kaders opgesteld voor de ontwikkeling van dit gebied en vraagt de raad deze vast te stellen. De kaders zijn de belangrijkste voorwaarden voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats-Oost. Deze gaan over wonen, werken, groen, mobiliteit en de openbare inrichting van het gebied. De door het college voorgestelde kaders zijn bijvoorbeeld:
- Meer dan 350 woningen, waarvan 30% sociaal en 20% middensegment.
- Een openbaar gebied gericht op de fietser/voetganger, de auto is te gast.
Ook besluit de raad onder andere over het voorstel om een stedenbouwkundig plan binnen het afwegingskader uit te gaan werken. En om het deelgebied West te laten vallen onder het parkeerbeheergebied ‘Schil Binnenstad’. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn drie amendementen en één motie aangekondigd:
- Amendement Zonnesporen (CDA) over het onderzoeken van de mogelijkheid om over de volle breedte van het terrein van de Wagenwerkplaats een geluidswal te bouwen, grenzend aan het spooremplacement. En met een wand van zonnepanelen aan de kant van het spoor.
- Amendement Traverse over het spoor meenemen in nader onderzoek (GroenLinks, D66 en CDA) over de mogelijkheid om een voet- en fietspad of een tweede traverse (plaats om over te steken) te realiseren van de Wagenwerkplaats naar de Barchman Wuytierslaan.
- Amendement Parkeernorm wagenwerkplaats West (VVD). De fractie wil dat het college niet alleen maatwerkafspraken maakt met de gebiedseigenaren over de parkeereis, maar ook dat inwoners van het Soesterkwartier na de vaststelling van dit raadsvoorstel actief worden betrokken bij het vinden van oplossingen om eventuele toenemende parkeerdruk en/of overlast zoveel mogelijk te beperken.
- Motie Voor wat hoort wat (VVD) over het inzetten op de ontwikkeling van zoveel mogelijk woningen met behoud van kwaliteit in het gebied west en oost. En over te laten zien hoe de besparingen - door een lagere parkeernorm - ten gunste komen van de stad.

• Afwegingskader naar aardgasvrije buurten en wijken
Gemeenten stellen voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte op waarin zij uitleggen hoe ze naar aardgasvrij overgaan. Het college heeft een afwegingskader opgesteld om per buurt of wijk een keuze te kunnen maken hoe dat gaat gebeuren en wanneer. Het college vraagt de raad om het afwegingskader vast te stellen. Daarna kan de Transitievisie Warmte verder uitgewerkt worden. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
- Amendement Uitwijken (CDA); over het toevoegen van twee beslispunten. Namelijk: 'Biomassa niet langer te zien als duurzame warmtebron en zelfs niet als tijdelijke optie'. En 'De wijkenaanpak in te ruilen voor een buurtaanpak, waar mogelijk leunend op initiatieven uit de buurt'. 

• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van een hotel aan De Windturbine 10
Er is een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een hotel op het bedrijventerrein De Wieken (locatie aan De Windturbine). Deze ontwikkeling is niet mogelijk volgens het huidige bestemmingsplan. Het college vraag de raad een zogenaamde verklaring van geen bedenkingen af te geven. De raad geeft daarmee aan geen bezwaar te hebben tegen het bouwplan zodat via een planologische procedure (Wabo-projectbesluit) de vergunning alsnog verleend kan worden. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één motie ingediend:
- Motie Parkeren Hotel Vinkenhoef (PvdA) over het met de ontwikkelaar in gesprek gaan over verdiept parkeren of een parkeerkelder onder het gebouw.

 Wijziging van de huisvestingsverordening - middenhuur
Vorig jaar september stelde de raad een nieuwe huisvestingsverordening vast. Huurders uit een sociale huurwoning en inwoners van (de regio) Amersfoort hebben daardoor voorrang bij nieuw gebouwde middenhuurwoningen. De raad neemt nu een besluit over het voorstel om deze voorrangsregeling ook toe te passen bij volgende verhuringen van de woningen. Dit is naar aanleiding van de motie Geen half werk leveren die de raad vorig jaar aannam bij het vaststellen van de nieuwe huisvestingsverordening. Informatie over het woningaanbod in Amersfoort (huren en kopen) kunt u vinden via deze pagina op de website van de gemeente. Klik hier voor het raadsvoorstel. 

 Anti-discriminatieagenda Amersfoort 
Het college heeft de antidiscriminatieagenda 2021-2026 opgesteld die én discriminatie moet voorkomen én discriminatie moet aanpakken in Amersfoort. Het college vraagt de gemeenteraad om de agenda vast te stellen. In november 2018 heeft de raad de motie Antidiscriminatiebeleid aangenomen. Hierin werd het college opgeroepen om een anti-discriminatieagenda op te stellen. In de agenda staan activiteiten die het college samen met de stad wil doen om discriminatie te voorkómen en tegen te gaan. De focus ligt daarbij op de arbeidsmarkt, onderwijs, wijken, wonen, horeca, veiligheid en algemene voorzieningen. Klik hier voor het raadsvoorstel.

• Aanvraag suppletie-uitkering voor de kosten van opsporing niet gesprongen explosieven (NGE) over 2020: 
In Amersfoort zijn er gebieden waar mogelijk nog ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem zitten. Om in deze gebieden veilig werkzaamheden te kunnen starten, is opsporingsonderzoek nodig. Het college stelt de raad voor om een aanvraag te doen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties om 68% van de in 2020 gemaakte opsporingskosten vergoed te krijgen. Klik hier voor het raadsvoorstel.

• Nieuwe tranche startersleningen: 
In 2016 is eenmalig € 3.500.000,- beschikbaar gesteld door de raad voor de verstrekking van startersleningen. Het aantal aanvragen en toekenningen is toegenomen, waardoor er nieuwe financiële middelen nodig zijn. Daarom vraagt het college de raad om opnieuw eenmalig € 3.500.000,- beschikbaar te stellen uit de Reserve Woningbouw. Klik hier voor het raadsvoorstel. 

Moties
• De Raad moet doorpakken om verdere Vahstal-kosten te vermijden (2) (BPA). Hiermee verzoekt de fractie het college om zo spoedig mogelijk in overleg te gaan met de betrokkenen: projectontwikkelaar Vahstal en eventueel de bindend adviseurs. En om ‘ten minste drie landelijk bekendstaande schade-experts aan te wijzen om een schadestaat op te maken om verdere onnodig oplopende schade met de huidige kennis van de wettelijke rente van 8% te voorkomen.’

• Tender 42,195 (CDA) over een subsidie voor de marathon 2022 t/m 2025. De fractie vraag het college onder andere om een kwalitatieve toets te doen met een aantal kwalitatieve criteria waarop gescoord kan worden, waaronder 'stabiliteit in parcours', 'speciale aandacht voor de jeugd'. 

• Verhoging bedrag giften in de participatiewet (SP). De fractie vraagt het college om het bedrag voor het mogen ontvangen van giften te verhogen van 750.- naar 1200,- euro. De fractie vindt dat mensen in de bijstand niet direct op hun uitkering gekort dienen te worden voor het ontvangen van giften zoals boodschappen.

• Opdracht kwartiermaker Rietveld (VVD, ChristenUnie en CDA). De fracties vragen het college de opdracht aan de kwartiermaker als volgt te definiëren: "Stel uitwerkingsvoorstellen op voor het Rietveldpaviljoen en geef daarbij aan welke plannen het meest kansrijk zijn. Verwerk daarin de punten zoals benoemd onder a t/m e.” Zie voor de kaders a t/m e de motie op Politiek Portaal.

Toezicht op het gebruik van algoritmes (GroenLinks, SP en Lijst Sanders). De fracties vragen het college onder andere om "Het gebruik van nationaliteit, etniciteit en geboorteplaats als datavariabele in alle risicomodellen,
-profielen, -systemen, -selectie en zwarte lijsten die binnen de gemeente gebruikt worden, volledig uit te sluiten". 

Helder communiqué bij 5G (PvdA, BPA, Lijst Sanders en Amersfoort2014). De fracties stellen onder andere dat de gemeente een belangrijke verantwoordelijkheid draagt voor de volksgezondheid, de leefomgeving en de privacy van inwoners. De fracties vragen het college onder andere om de communicatie en informatievoorziening te verbreden over de uitrol van 5G in Amersfoort en de inwoners beter voor te lichten via goede eenduidige communicatiekanalen.
 
• 
Veilig Neptunusplein (DENK, D66, PvdA, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP en Lijst Sanders). De fracties constateren dat het Neptunusplein een drukbezocht winkelgebied is met veel autoverkeer. Het college heeft in maart 2020 een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de verkeerssituatie en het parkeren rondom het Neptunusplein/kruispunt Van Randwijcklaan. Het onderzoek laat zien dat er een zeer hoge parkeerdruk is rondom het plein en dat de verkeersveiligheid voor voetgangers, fietsers en auto’s rondom het plein onder grote druk staat, mede veroorzaakt door het ‘rommelige en verkeersonveilige’ kruispunt. De fracties vragen het college om de variantenstudie die is gepresenteerd in de Ronde van 9 februari verder uit te werken op de punten van verkeersveiligheid, inpasbaarheid en benodigde financiën.

• 
Duurzaam en lokale aannemers (VVD). De fractie verzoekt het college onder andere om te onderzoeken hoe in het inkoopbeleid ruimte geboden kan worden aan kleinere bedrijven door inschrijving administratief behapbaar te maken en te houden. En om kleinere bedrijven de kans te geven om mee te groeien met de verduurzaming. Door niet alleen het in bezit te zijn van elektrische voer- en werktuigen of andere duurzaamheidseisen te eisen voorafgaand aan de inschrijving, maar ook de mogelijkheid bieden om hier tijdens de looptijd aan te voldoen.

• Bruggenbouwer vanuit maatschappelijk belang (CDA, GroenLinks en ChristenUnie). De fracties vragen het college om voor het dossier Vahstal een onafhankelijke bruggenbouwer in te schakelen die het vertrouwen van alle partijen heeft. Met als opdracht het verkennen van een oplossing waarbij de belangen van alle partijen mee worden genomen, de financiële gevolgen voor de gemeente Amersfoort zo beperkt mogelijk blijven, en de maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit het oog wordt verloren.

Terugblik De Ronde 16 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dindagavond 16 maart waren er vijf Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?


Afronden proef parkeren in het Gildekwartier

Het college startte vorig jaar een parkeerproef in het Gildekwartier: het gebied vergunningparkeren werd verkleind. In oktober 2019 nam de raad een motie aan om de parkeerproef te houden. Het doel van de proef: onderzoeken of met het vrijgeven van vergunningparkeerplaatsen in het Gildekwartier de parkeeroverlast in Jericho en Jeruzalem minder wordt. De voorwaarde was dat de bezetting van de vrijgegeven vergunningplaatsen in het Gildekwartier vervolgens niet boven de 85% uit zou komen.

In Jeruzalem heeft de proef een positief effect: de parkeeroverlast werd minder. Het college ontving echter klachten over parkeeroverlast in het vrijgegeven vergunninggebied in het proefgebied Gildekwartier.
Het college stelt voor de proef te stoppen en de maatregelen in het Gildekwartier terug te draaien. 
Klik hier voor het raadsvoorstel.
Tijdens deze bijeenkomst zei een inspreker namens de bewonersgroep van gebouw ‘De Noorderster’ en mede namens de Huurdersvereniging van gebouw ‘de 7 Provinciën’, dat de parkeerdruk erg hoog is geworden tijdens de pilot en dat het in de toekomst nog drukker zal worden. De extra druk komt door auto’s van buitenaf. Gratis parkeren werkt niet; dat trekt juist meer auto’s aan. Mogelijkheden voor regulering: vergunningparkeren uitbreiden naar alle wijken en vergunningparkeren in combinatie met betaald parkeren of maatwerk in bepaalde straten.
Een bewoonster van de wijk Jeruzalem vertelde dat de situatie in Jeruzalem door de proef enorm is verbeterd. 
De inspreekster namens bewonersgroep Jeruzalem zei dat de parkeerdruk in Jericho door eigen auto’s al 100% is. De parkeerplaatsen zijn in deze tijden van corona dan ook hard nodig. Door de druk vanuit het Gildekwartier staan mensen in de buurt Jericho met de rug tegen de muur. Het probleem is gecreëerd doordat er te weinig parkeerplekken in de Nieuwe stad zijn gecreëerd. Zij is niet gelukkig met vergunningparkeren, maar het is altijd beter dan de huidige situatie.
Er werd vervolgens aangegeven dat onderzoek gedaan zou moeten worden naar een mogelijke combinatie van maatregelen. 
De meeste fracties zeiden dat nu niet per 1 april met de proef gestopt kan worden. In de tussentijd blijft het gesprek gaande met de bewoners. Maar er moet een oplossing gezocht worden voor de langere termijn voor de parkeerproblematiek, een oplossing die gezocht moet worden samen met inwoners.
De wethouder wil wel graag een besluit over de pilot zodat er duidelijkheid voor de inwoners komt. De discussie moet gevoerd worden tussen stadsbestuur en bewoners en niet alleen door de bewoners onderling.
De wethouder heeft toegezegd te laten uitzoeken of en zo ja waarom het aantal afgesproken meetpunten in de motie niet is uitgevoerd.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel kan met moties en amendementen naar Het Besluit.

Denktank Inclusieve Stad
Het college wil de manier waarop inwoners met het collge mee kunnen denken en adviseren over het beleid in het sociaal domein veranderen. En heeft besloten de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en het Signaleringsteam Amersfoort (STA) op te heffen en samen op te laten gaan in een nieuwe adviesstructuur: Denktank Inclusieve Stad. De ChristenUnie wilde hierover met andere fracties in gesprek en had deze peiling gemaakt. De fractie is bang dat inwoners, cliëntenraden en belangengroepen niet (genoeg) betrokken worden. Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie) lichtte toe dat ze de indruk heeft dat er geen ervaringsdeskundigen in de huidige adviesstructuur zitten en ook niet in de Denktank Inclusieve Stad. Zij vreest dat ‘ervaring’ is weggeprofessionaliseerd en vraagt zich af of fracties behoefte hebben aan direct contact met belangengroepen, cliëntenorganisaties, bonden en inwoners die niet georganiseerd zijn.

Ina Vijzelman (Lijst Sanders) zei dat ze voorzitter was van de ASD. Haar ervaring was dat het niet lukte om in contact te komen met inwoners binnen dat model vanwege de AVG-wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en het reglement. Ook bleek de vergoeding te laag om de juiste mensen te werven. Zij is betrokken geweest bij het vormgeven van deze nieuwe structuur.

De meeste woordvoerders van de fracties zeiden behoefte te hebben aan direct contact met belangengroepen, cliëntenorganisaties, bonden en inwoners die niet georganiseerd zijn. Voor het - door het college - verder uitwerken van het participatiemodel en de Denktank Inclusieve Stad noemden de woordvoerders van de fracties onder andere deze aandachtspunten:
- zorg ervoor dat je de juiste mensen aan tafel krijgt (critici, belanghebbenden);
- zorg voor diversiteit, ook in rollen (professionals, gebruikers, beleidsmakers);
- zorg ervoor dat ook nieuwe groepen inwoners worden bereikt.

Kennedy pleitte ervoor dat ook als via de Denktank input aan het college is geleverd, belanghebbenden zich alsnog vrij en uitgenodigd moeten voelen om ook de gemeenteraad te informeren. Meerdere woordvoerders van de fracties waren het hiermee eens.

Wethouder Van Eijk zei onder andere dat het college er ook baat bij heeft dat participatie goed belegd is. Dat er bij de nieuwe structuur wordt gezocht naar informele vormen gedurende de beleidsvoorbereiding. In plaats van vragen om advies als beleid klaar is. Er wordt gekeken vanuit perspectief van inwoners en niet vanuit belangenbehartigers. Er wordt contact gelegd met ervaringsdeskundigen en betrokkenen. Hij omarmt de oproep voor diversiteit en deskundigheid.

-> Vervolg? De wethouder zegde toe om over een jaar inzicht te geven in de werking van de nieuwe structuur. En om bij voorstellen aan de raad altijd verantwoording af te leggen over hoe participatie heeft plaatsgevonden. Het onderwerp is voldoende besproken. 

Evaluatie wijkcentra
Wethouder Menno Tigelaar lichtte toe dat een 'ontmoeting' een belangrijk element is in het Beleidskader Inclusieve Stad. In het coalitieakkoord is afgesproken om de huidige subsidieregeling - ‘ondersteuning wijkcentra’ te evalueren waarmee de vijf wijkcentra ondersteund worden. Bureau Início gaf deze presentatie.

Daarna is er gesproken over onder ander:
- Hoe komt het dat sommige wijkcentra niet uitnodigend of beperkt toegankelijk zijn?
Início: ’t Middelpunt wordt gerund door de Alevitische Stichting: misschien is het beeld dat het geen neutrale plek is. In het Klokhuis zijn veel activiteiten gericht op (witte) senioren. Er zijn geen grote beperkingen op het gebied van fysieke toegankelijkheid. Over het algemeen zijn de wijkcentra bekend en te vinden. Wethouder Tigelaar vertelde onder andere dat er aan de subsidieregeling voorwaarden kunnen worden verbonden, bijvoorbeeld voor toegankelijkheid. 
- Wat doet de gemeente om jongeren te betrekken?
Início: uit het onderzoek blijkt dat er weinig plek is voor jongeren. Maar het bureau gaf ook aan om niet te lokaal te kijken en vooral te kijken naar de gehele stad, omdat jongeren mobiel en smaakgevoelig zijn (wijkcentrum in de buurt kan als onaantrekkelijk worden ervaren). Voor jongeren is 'doelgroepgericht' beter dan 'locatiegericht'. 

-> Vervolg? Het college komt met een peiling over de conclusies en aanbevelingen van de evaluatie wijkcentra.

Vahstal: wensen en bedenkingen
In het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente is een bindend adviesprocedure gevolgd. Eind december kwam daar een eindbeslissing uit. Volgens deze eindbeslissing is de gemeente gedeeltelijk tekortgeschoten in het nakomen van haar verplichtingen uit een ‘Definitieve Vaststellingsovereenkomst’ uit 1998. Tijdens De Ronde van 4 maart werd de eindbeslissing door de advocaten toegelicht. Het college heeft in een raadsinformatiebrief de raad geïnformeerd over de voorkeurskeuze van het college voor de te nemen vervolgstappen op de eindbeslissing. In deze Ronde gaven de raadsleden hun wensen en bedenkingen mee.

De bestuurlijke stukken over het conflict vindt u bij de vergaderagenda van 9 maart en 16 maart.

Een inspreker sprak zijn teleurstelling uit over het dossier en meent dat beide partijen een verantwoordelijkheid hebben richting de inwoners. Hij riep de raad op om ervoor te zorgen dat men er zo snel mogelijk samen uitkomt en om vernietiging te vragen van datgene wat al eerder besloten is.

Vervolgens gaven de fracties hun wensen en bedenkingen aan.
Amersfoort2014 bracht de wens naar voren om de risico's en financiele schade zoveel mogelijk te beperken maar heeft veel bedenkingen bij de voorgestelde vervolgstappen. Dit dossier mag volgens de fractie niet zonder gevolgen blijven: de tijd is rijp voor een raadsenquete.
Volgens de PvdA is de stad gebaat bij een overeenkomst.
Het CDA benadrukte dat de uitspraak van het bindend advies accepteren het belang van de inwoners schaadt. Vernietiging geniet daarom de voorkeur. Het is wel de wens van het CDA om een minnelijk overleg aan te gaan, o.l.v. een bruggenbouwer, waarbij zij periodiek geinformeerd wil worden door het college. Ook GroenLinks en de ChristenUnie sluiten zich hierbij aan.
Volgens de SP is schade beperken van het allergrootste belang. Er dient een stap te worden gezet met zo min mogelijk risico, waarbij de kosten zo laag mogelijk blijven.
Lijst Molenkamp sluit zich hierbij aan en vindt dat het houden van een enquete op enig moment een must is.
Zowel BPA als D66 gaven aan voorstander te zijn van het zo snel mogelijk starten van de schadestaatprocedure. BPA zal bovendien een motie indienen ter besluitvorming op 23 maart a.s.
VVD is het in grote lijnen eens met het college. Het probleem dient minnelijk te worden geschikt. De schade moet worden beperkt maar er moet ook recht worden gedaan aan de ondernemer. De fractie heeft als wens een onafhankelijk, juridisch adviseur in te schakelen die kan meelezen en de raad kan adviseren. Mevrouw Sanders van Lijst Sanders, sluit zich hierbij aan. Bovendien vindt zij het moeilijk in te schatten of het zin heeft om door te procederen.

De wethouder concludeerde dat iedereen dit dossier zo snel mogelijk wil afhandelen, tegen zo min mogelijke kosten en met weinig risico's. Op de wens van enkele fracties om periodiek geinformeerd te worden gaf de wethouder aan dat dit betekent dat er soms te weinig informatie zal zijn om te delen.

-> Vervolg? De vervolgstap ligt bij het college.

Wonen en zorg 
Steeds meer kwetsbare mensen wonen zelfstandig of zouden zelfstandig moeten wonen. Dit vraagt om de nodige aanpassingen van de woningvoorraad, de leefomgeving, zorg en welzijn. Samen met de woningcorporaties, zorgaanbieders en andere partners van programma Wonen en Zorg heeft het college een uitvoeringsprogramma opgesteld. Tijdens deze vergadering spraken de raadsleden hier opnieuw over. Dit was een vervolg op De Ronde van 9 februariAan dit rondetafelgesprek namen vertegenwoordigers van de Tussenvoorziening, Kwintes, Wijkteam Amersfoort en Portaal deel. 

Er is gesproken over onder andere:
- Zelfstandig wonende ouderen met zorg: dit moet in het uitvoeringsprogramma verder worden uitgewerkt.
- Het college werkt samen met een aantal partners en is trekker van het programma. Door corona hebben gesprekken met het uitgebreide netwerk van partners en betrokkenen stilgelegen. Dat wordt nu weer digitaal opgestart. 
- Planning en prioritering van de projecten in het uitvoeringsprogramma.
- Ouderenhuisvesting en belang van doorstroming: dit komt dit voorjaar in De Ronde.

-> Vervolg? De wethouder heeft toegezegd dat het Uitvoeringsprogramma wordt aangevuld met ouderenhuisvesting. En het college komt met een raasdsinformatiebrief over de planning en prioriteringacties in het uitvoeringsprogramma.

U kunt alle vergaderingen van 16 maart terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De twee vergaderingen Afronden proef parkeren in het Gildekwartier en Vahstal: wensen en bedenkingen kunt u ook terugkijken via YouTube


Terugblik De Ronde 18 maart

Op donderdagavond 18 maart was er een extra De Ronde met één vergadering over de herontwikkeling van Kop van Isselt. Deze vergadering werd besloten gehouden. 

Herontwikkeling Kop van Isselt
De raadsleden vergaderden tijdens De Ronde van 17 november over de Kop van Isselt. Het projectteam heeft toen een aantal ontwikkel- en denkrichtingen genoemd op het gebied van: mobiliteit en parkeren, hoogstedelijke dichtheid, ruimtegebruik, de verhouding tussen het openbaar gebied en gebied waar gebouwd kan worden en de kwaliteit van de openbare ruimte. Sinds het najaar van 2019 onderzoekt het college met een aantal grondeigenaren de mogelijkheden voor een financieel haalbare gebiedsontwikkeling. Een nog op te stellen ontwikkelkader, met daarin onder andere ruimtelijke voorwaarden, moet een beeld gaan geven van de stadswijk die er kan komen.

Openbaar en besloten
Het eerste deel van de vergadering werd openbaar gehouden. Hierin werden presentaties gegeven. Klik hier voor de projectpagina Kop van Isselt. Daarna wilde het college inzicht geven in de financiën van het project. Het college wilde dat de gemeenteraad geheimhouding over deze informatie oplegt. Volgens het college wegen de financiële belangen zwaarder dan openbaarheid en kan de openbaarheid van informatie leiden tot het bevoordelen of benadelen van betrokken personen. De raadsleden stemden hier tijdens de vergadering mee in, waarna de vergadering achter gesloten deuren werd voortgezet. 

Klik hier voor de agenda van 18 maart met alle vergaderstukken (zie paperclips). Via deze link kunt u alleen het eerste deel van de vergadering, het openbare deel, terugkijken.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.

Abonneren op de RaadsMail

De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/aanmelden-nieuwsbrieven.htm.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y