Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

2 april 2021

RaadsMail

Agenda De Ronde 6 en 8 april en terugblik De Ronde 30 maart

Aankomende week hebben de raadsleden twee vergaderavonden. Op dinsdagavond 6 april zijn er Ronde-vergaderingen, onder andere over een dementievriendelijke gemeente en over houtbouw. Op donderdagavond 8 april is er een extra De Ronde over de Westelijke Ontsluiting. U leest er in deze nieuwsbrief meer over. Ook blikken we terug op de vergaderingen van 30 maart.


Inhoud

 
De Ronde 6 april
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op dindagavond 6 april zijn er vanaf 19.00 uur vier Ronde-vergaderingen. Ook vergadert de auditcommissie. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur: Houtbouw in Amersfoort
Houtbouw is in opkomst. De fracties GroenLinks, Amersfoort2014 en ChristenUnie willen weten hoe je er als gemeente voor kunt zorgen dat er meer houtbouw komt. Houtbouw kan volgens de fracties een grote bijdrage leveren aan de duurzaamheidsopgave, waaronder het terugbrengen van de CO2-uitstoot. De fracties willen tijdens deze Ronde bespreken hoe houtbouw en andere vormen van duurzaam bouwen kunnen worden versneld bij (woning)bouw in Amersfoort. Uitgenodigd voor dit rondetafelgesprek zijn onder andere: Boom Builds, Schoonderbeek, Schipper Bosch, TreeTech, Finch Buildings en Amersfoortse Houtbouwambassadeurs.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur: Dementievriendelijke gemeente 
Dementie is de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland. Meer inwoners, ondernemers, zorgaanbieders en vrijwilligersorganisaties krijgen te maken met dementie. Veel gemeentes hebben beleid ontwikkeld als dementievriendelijke gemeente. De fracties PvdA, CDA en Lijst Sanders willen dat ook in Amersfoort en organiseren daarom dit rondetafelgesprek. Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Maakt begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en vergroot de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap. Bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen ‘Omgaan met dementie’. Uitgenodigd voor dit rondetafelgesprek zijn vertegenwoordigers uit het werkveld, waaronder de voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Amersfoort.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.30 uur: Basisbaan
Er is behoefte aan werkzaamheden in wijken, het onderwijs, de zorg en andere maatschappelijke velden. De basisbaan kan volgens de fracties PvdA, ChristenUnie en SP hierin een oplossing bieden en mensen die lange tijd in de bijstand zitten met werk financieel en maatschappelijk helpen. De gemeente Groningen is aan het experimenteren met de basisbaan. De fracties PvdA, ChristenUnie en SP willen tijdens deze Ronde met de raadsleden kijken naar de mogelijkheid voor de basisbaan in Amersfoort. Tijdens het eerste deel van deze Ronde krijgen de raadsleden informatie over wat de basisbaan is, wat de ervaringen ermee zijn en welke kansen een basisbaan biedt. Daarvoor zijn enkele deskundigen uitgenodigd. Tijdens het tweede deel van deze Ronde praten de raadsleden over de mogelijkheid om een basisbaan in te voeren in Amersfoort en over de motie Onderzoek mogelijkheden basisbaan van de fracties PvdA, SP, ChristenUnie, BPA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

22.00 uur: Evaluatie wijkcentra (deel 2)
De mogelijkheid om te kunnen ontmoeten is een belangrijke voorwaarde voor een inclusieve stad. Naast de inzet via Indebuurt033 en de projectenregeling Indebuurt, stimuleert de gemeente ontmoeting door vijf wijkcentra te ondersteunen. Dit op basis van de regeling ‘ondersteuning wijkcentra’. De gemeente heeft deze ondersteuning laten evalueren. Klik hier voor het rapport. De evaluatie geeft onder andere een beeld van de manier waarop de vijf wijkcentra, de subsidieregeling en het financieringsmodel werken. En een beeld van ontmoetingsplekken in de stad en de positie van de vijf wijkcentra daarin. In de Ronde van 16 maart werd het evaluatierapport besproken. Tijdens deze Ronde praten de raadsleden met het college over het vervolgtraject (op basis van de rapportage). Klik hier voor het peiling. De vijf wijkcentra - De Neng, Het Klokhuis, De Groene Stee, De Nieuwe Sleutel en ‘t Middelpunt - worden ondersteund sinds het besluit om ‘accommodatieloos’ te werken. In het coalitieakkoord is afgesproken deze regeling te evalueren en op basis hiervan te besluiten over het vervolgtraject. 

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

20.45 uur: Auditcommissie (geen Ronde)
De auditcommissie adviseert de raad en overlegt namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Op de agende staan deze onderwerpen:
1. a. jaarverslag en jaarplan Rekenkamer;
b. opvolging aanbevelingen onderzoeken;
2. toezicht provincie.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live

De Ronde 8 april

Op donderdagavond 8 april is er een extra De Ronde met een vergadering over de Westelijke Ontsluiting. U kunt deze vergadering live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live

19.00 uur: Westelijke Ontsluiting: Scenarioanalyse
De aanbesteding voor de Westelijke Ontsluiting is vorig jaar juli op advies van ProRail ‘on hold’ gezet. Er kwamen signalen - van aannemers die mee deden aan de aanbesteding - dat het plafondbedrag voor de aanbesteding niet hoog genoeg was. Het college heeft de raad geïnformeerd wat de scenario’s zijn als alleen het middendeel van het traject wordt uitgevoerd, plus de fietsvoorzieningen uit delen Noord en Zuid (zogenaamde terugvaloptie). Klik hier voor het collegebericht. Ook ligt er nu een verschillenanalyse: in opdracht van ProRail is het verschil tussen ramingen (berekeningen) van aanbestedingskandidaten en het plafondbedrag onderzocht. Klik hier voor de documenten. Op initiatief van GroenLinks en D66 spraken de raadsleden met het college tijdens De Ronde van 30 maart over de verschillenanalyse en de scenario’s. Tijdens deze vervolg-Ronde praten de raadsleden verder over de scenarioanalyse van het college. 

Hybride vergadering. Dat betekent dat een deel van de raadsleden digitaal meedoet en andere raadsleden vanuit de raadzaal vergaderen. U kunt deze vergadering live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort (en later terugkijken). Ronde ‘Rondetafelgesprek’, voortgezette behandeling. U kunt niet inspreken. 

De agenda van 8 april kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 30 maart
Auto's (Bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 30 maart waren er zes Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Plannen aanleg Danzigtunnel en nieuwe locatie Axia College in Vathorst
Het college maakt plannen voor de aanleg van de Danzigtunnel bij knooppunt Hoevelaken. Op locatie Vathorst De Heuvel ontwikkelt onderwijsinstelling Axia College een nieuw schoolgebouw. De raadsleden spraken tijdens deze Ronde over de plannen en het raadsvoorstel van het college. 

Er was één inspreker bij deze vergadering: de directeur van het Axia College. Hij zei blij te zijn met het perceel dat is aangeboden door de gemeente. Hij vindt het belangrijk dat er een woonwijk in de buurt is, omdat de school onderdeel is van de maatschappij. Leerlingen krijgen les van vmbo tot vwo-niveau. En hebben speciale aandacht nodig omdat ze een autisme, ADHD of een angststoornis hebben. Hij is op de hoogte van de zorgen uit de buurt. Hij wil een goede buur zijn en de school zal er alles aan doen om overlast te voorkomen. 

De woordvoerders van de fracties waren tevreden over het plan. Er werd gesproken over:
- Verkeer: wethouder Willem-Jan Stegeman vertelde dat de ontsluiting van het Axia College via de rotonde gaat. Langzaam verkeer gaat via de eerste poot van de rotonde en autoverkeer via de vierde poot. Dat maakt de ontsluiting veilig voor fietsers en auto's. Er komen ongeveer 25 busjes op een ochtend en in de middag. Wethouder Fatma Koşer Kaya zei dat 80% van de scholieren met de fiets/scooter komt. Er is overleg met Rijkswaterstaat om de Danzigtunnel (verbonden aan Knooppunt Hoevelaken) eerder te realiseren.
- Duurzaamheid: de woordvoerders van de fracties verschilden van mening over de wenselijkheid van ‘verleiden’: een strategie voor meer duurzaamheidsmaatregelen die verder gaan dan de huidige wetgeving / gemeentelijk beleid en niet opgelegd kunnen worden. En te onderzoeken of binnen de Crisis en Herstel Wet aanvullende duurzaamheidsmaatregelen opgelegd kunnen worden, onder de voorwaarde dat dit geen negatieve effecten heeft op de grondexploitatie.
- Luchtkwaliteit: wethouder Koşer Kaya zei dat als Knooppunt Hoevelaken wordt aangelegd er opnieuw moet worden onderzocht of de luchtkwaliteit binnen de norm is.
- Economie: wethouder Koşer Kaya zei hierover dat juist door de komst van de school, andere kavels makkelijker verkoopbaar zijn.  
- Dubbelbestemming: Jeroen Bulthuis (GroenLinks) wilde weten of een dubbelbestemming - namelijk naast bedrijventerrein ook woningen - wenselijk zou zijn. Maar andere woordvoerders hadden hier kanttekeningen bij: 'te dicht bij snelweg', 'ruimte op bedrijventerreinen is nodig voor bedrijven' en 'niet te veel versnippering'.

-> Vervolg? Wethouder Stegeman zegde toe de raad te informeren zodra er ontwikkelingen zijn in het proces rond Knooppunt Hoevelaken in relatie tot de aanleg van de Danzigtunnel. Ook bevestigde hij dat er onderzocht wordt om fietsers die komen vanuit de Hanzetunnel meteen rechtsaf te laten slaan. Zodat zij niet twee keer hoeven over te steken.
Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen).

Inburgering
In 2022 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. De gemeente krijgt de regie bij inburgering en er komen nieuwe taken bij voor de gemeente. Zie deze presentatie over de vernieuwde inburgeringsaanpak in Amersfoort. De fracties VVD, ChristenUnie en CDA wilden kaders aan het college meegeven om uit te werken in beleid. Zij legden deze in peilpunten aan de andere raadsleden voor. 
Klik hier voor het filmpje 'Statushouders over hun inburgering' van raadslid Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie). Het verslag van deze vergadering kunt u volgende week op Politiek Portaal vinden (https://amersfoort.raadsinformatie.nl) bij de vergaderstukken onder het agendapunt. 

-> Vervolg? Er komt een vervolg-Ronde op 13 april over de peilpunten 5 t/m 8. Deze zijn nog niet besproken.

Beleidsevaluatie Stedelijk beheer (deel 2)
In deel 1 van de evaluatie Stedelijk beheer (op 2 maart) werd teruggekeken: was het gevoerde beleid de afgelopen vier jaar doeltreffend? In deel 2 keek het college met de raadsleden vooruit. In de periode 2016-2020 ontwikkelde het beheer en onderhoud van de openbare ruimte zich. De focus is verbreed: van het in stand houden van de openbare ruimte, naar het ook realiseren van maatschappelijke en bestuurlijke opgaven in die openbare ruimte. Daarom deed het college in een peiling een voorstel voor een aanpassing van de kaders (die de raad in 2016 formuleerde). Een peilpunt is onder andere:
- stedelijk beheer moet, naast het voldoen aan de wettelijke zorgplicht, gericht zijn op het ontwikkelen en verbeteren van de openbare ruimte.

Het verslag van deze vergadering kunt u volgende week op Politiek Portaal vinden (https://amersfoort.raadsinformatie.nl) bij de vergaderstukken onder het agendapunt. 


-> Vervolg? Het college gaat de peilpunten uitwerken in het beheerplan en komt daarmee terug bij de raad.

Westelijke Ontsluiting: aanbestedingsvorm en scenario’s
De aanbesteding voor de Westelijke Ontsluiting is vorig jaar juli ‘on hold’ gezet. Dit was naar aanleiding van de signalen - van aannemers die meededen - dat het plafondbedrag voor de aanbesteding niet hoog genoeg was. Er is een verschillenanalyse opgesteld (door Nimas). Klik hier voor de documenten. Het college heeft de raad in een collegebericht geïnformeerd over de scenario’s voor een terugvaloptie: alleen de uitvoering van het middendeel van het traject, plus de fietsvoorzieningen uit delen Noord en Zuid. Aan dit rondetafelgesprek namen deel: de heer Liebregts (kostendeskundige Nimas), de heer Homan (regiodirecteur ProRail) en de heer Van Hengstum (projectmanager Westelijke Ontsluiting ProRail).

Dillian Hos (GroenLinks), een van de initiatiefnemers van deze Ronde, legde uit waarom deze vergadering op de agenda was gezet. Namelijk: de verschillenanalyse en scenarioanalyse riepen vragen op en het leek de fractie goed om verduidelijking te krijgen. Raadsleden van verschillende fracties (CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en Lijst Molenkamp) hadden van tevoren vragen gesteld (in totaal 58). Hierover zei wethouder Hans Buijtelaar dat een aantal vragen laat was ingediend. En dat het niet om alleen feitelijke vragen, maar ook om bestuurlijke vragen ging, en het het college de beantwoording daarom (die dag) had vastgesteld. Klik hier voor de vragen en antwoorden.

De heer Homan en Van Hengstum (ProRail) legden met deze presentatie uit wat het belang is van knooppunt Amersfoort in het nationale spoornetwerk. De Westelijke Ontsluiting past in het klaarmaken van spoor/emplacement voor de toekomst. ProRail is de spoorbeheerder, aanbestedende dienst, adviseur van de gemeente en opdrachtgever van Nimas. Ook gaven zij een toelichting op het verloop van de aanbesteding. Het werken met een plafondbedrag (in combinatie met dialoogrondes) zorgt ervoor dat je op tijd weet of zekerheid krijgt of het project voor een bepaald bedrag is uit te voeren. ProRail kon zich vinden in het advies van Nimas voor aanvullend budget.

De heer Liebregts van Nimas heeft met deze presentatie de verschillenanalyse toegelicht. Hij is voorstander van bedrijfseconomische kostenraming (hoger plafondbedrag, waardoor meer aannemers meedoen). De hoogte van de contractraming (opgesteld medio 2019) en de eerste ramingen aannemers (opgesteld voorjaar 2020) laten de ontwikkeling van de markt zien. Tot 2019 was er veel concurrentie. Na eind 2019 veranderde dit: aan grotere projecten konden alleen grotere aannemers meedoen, dus minder concurrentie. In 2020 hebben aannemers grote risico’s genomen en die werden in het vervolg vaker afgeprijsd, net als engineeringkosten. Hij verwacht voor 2021 een verdere stijging van de kosten. Als je uitgaat van bedrijfseconomische raming, dan zal de indexering van prijzen (2019, 2020 en 2021) verwerkt moeten worden en het plafonbedrag omhoog moeten.

Er werd gesproken over onder andere:
- verwachting aantal gegadigden bij de verschillende ramingen;
- eerdere mogelijkheden voor subsidie;
- informatievoorziening aan de raad;
- redenen voor vertrouwen in raming en aanbestedingstraject.

Wethouder Hans Buijtelaar zei dat het college inzet op het samen met de provincie doorzetten van het lobbytraject richting Den Haag om tot een oplossing te komen. En dat ProRail voor de 1e call heeft meegedaan aan de CEF- subsidie en ook voor de 2e call meedoet. CEF ( Connecting Europe Facility) is een EU-subsidie voor ondernemers, overheden en partnerschappen die bijdragen aan een duurzaam en efficiënt Europees transportnetwerk. Jaarlijks doet de Europese Commissie een oproep voor nieuwe projectvoorstellen.

-> Vervolg? Dit onderwerp komt terug in De Ronde om de scenarioanalyse te bespreken. Dit staat inmiddels gepland op 8 april.

Inzet re-integratiebeleid en steun- en herstelmaatregelen arbeidsmarkt
Op verzoek van de fracties PvdA, SP en ChristenUnie komt er een Ronde over de basisbaan (op 6 april). Hieraan voorafgaand vond dit rondetafelgesprek plaats. Dit ging over het Amersfoortse re-integratiebeleid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk te beperken. Er worden extra maatregelen voorbereid en uitgevoerd die onder andere mogelijk zijn door het derde steunpakket van het Rijk. Klik hier voor de raadsinformatiebrief over het pakket.

Aan dit gesprek namen genodigden deel vanuit TNO, VNO-NCW, UWV, Bloemendal en vertegenwoordigings uit de Cliëntenraad Werk en inkomen Amersfoort.

Het verslag van deze vergadering kunt u volgende week op Politiek Portaal vinden (https://amersfoort.raadsinformatie.nl) bij de vergaderstukken onder het agendapunt. 


-> Vervolg? De Ronde Basisbaan op 6 april.

Vormgeving en versterking van de sociale basisinfrastructuur vanaf 2022
Indebuurt033 heeft sinds 2017 de taak om samen met partners de sociale basisinfrastructuur (SBI) in wijken te versterken en verder vorm te geven. De SBI is het geheel van sociale verbanden en contacten tussen inwoners en ondersteuning van inwoners. Indebuurt033 krijgt hier subsidie voor. Deze subsidie loopt af in 1 januari 2022. Er moet een openbare aanbesteding komen om een partner te kiezen. Het college stelt hiervoor aanscherpingen voor en legde die voor aan de raad met een peiling. Het college wil kiezen voor langdurig partnerschap en continuïteit. Er was één inspreker: de heer Bijvank, namens Vereniging Dorpsbelangen Hoogland.

Wethouder Menno Tigelaar en de woordvoerders van de fracties hebben gesproken over onder andere:
- onwenselijkheid dat een volledig nieuwe organisatie opgetuigd wordt;
- bereiken van kwetsbare doelgroepen;
- rol van de raad bij het aanbestedingsproces;
- beleidskader inclusieve stad als uitgangspunt voor aanbesteding;
- evaluatiemomenten en de betrokkenheid van de raad hierbij.

Het verslag van deze vergadering kunt u volgende week op Politiek Portaal vinden (https://amersfoort.raadsinformatie.nl) bij de vergaderstukken onder het agendapunt. 

-> Vervolg? Het college gaat de aanbesteding opstarten.

U kunt alle vergaderingen van 30 maart terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De twee vergaderingen  'Aanpassing ruimtelijke structuur Bedrijvenpark Vathorst rondom de Danzigtunnel en ruimtelijke inpassing van het Axia College' en 'GroenLinks en D66: Westelijke Ontsluiting: aanbestedingsvorm en scenario’s' kunt u ook terugkijken via YouTube.
Gast van de raad
Duurzaam (bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat is digitaal via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie waarvoor u zich kunt aanmelden is op dinsdag 6 april.  

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/aanmelden-nieuwsbrieven.htm.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y