Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

2 februari 2024

RaadsMail

Agenda raadscommissie 6 februari en besluiten gemeenteraad 30 januari

Op dinsdag 6 januari vergadert de commissie Omgeving. De commissieleden praten over voetgangerbeleid, over woningbouwplannen aan de Soesterweg 342 en over de woningbouwopgave in Amersfoort. 

In deze nieuwsbrief leest u ook wat de gemeenteraad heeft besloten tijdens raadsvergadering Het Besluit van 30 januari. Zo stemde de gemeenteraad in met het plan van aanpak voor een gelote burgerraad. De komende drie jaar wordt er geëxperimenteerd met een aantal gelote burgerraden. De raad ging ook akkoord met de invoering van een zero emissie zone in het winkelgebied in de binnenstad, per 2025. Die wordt in 2027 uitgebreid naar het autoluwe gebied. Ook besloot de raad over voorwaarden voor de komst van een Skaeve Huse in Vathorst.

 

Inhoud

 

Agenda commissie Omgeving





14.30 - 15.00 uur:

  • Vaststellen agenda.
  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en energietransitie. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door te mailen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

15.00 - 15.45 uur: Meer ruimte voor voetgangers 
Het college wil dat voetgangers in Amersfoort meer ruimte krijgen. Daar wordt een aanpak voor gemaakt, het zogenoemde 'loopbeleid'. 

Commissieleden worden bijgepraat over de te ontwikkelen aanpak. De aanpak komt in het  conceptomgevingsprogramma mobiliteit dat het college na de zomer gaat vaststellen. Tijdens de vergadering geeft een adviseur mobiliteit een presentatie. Ook krijgen de commissieleden informatie over het ‘loopnetwerk’ waar het college aan werkt voor de hele stad. Het maken van meer ruimte voor voetgangers zorgt voor een aantal dilemma's, ofwel knelpunten, ook die worden aan de commissie voorgelegd. 

15.45 - 16.30 uur: Commissie praat over voorwaarden voor woningbouwplannen Soesterweg 342
De commissie gaat in gesprek over een kaderstellende notitie voor de ontwikkeling van 57 woningen aan de Soesterweg 342 (Soesterkwartier). In deze notitie staan de voorwaarden voor de bouwplannen. Het terrein heeft nu een bedrijfsbestemming. Volgens het plan dat er nu ligt, zal dat ook voor een deel zo blijven. Op het terrein zit nu firma Van Rijnsoever, een groenvoorzienings- en hoveniersbedrijf. Het bedrijf zal in 2025 naar bedrijventerrein De Wieken verhuizen. Omdat het terrein nu een bedrijfsbestemming heeft mogen er geen woningen worden gebouwd. Daarom moet het omgevingsplan worden gewijzigd. Inwoners en/of betrokkenen konden zes weken lang reageren (dat heet een zienswijze indienen) op de kaderstellende notitie. Dus een reactie geven op de voorwaarden die zijn opgesteld voor de bouwplannen. Er zijn drie reacties binnengekomen. Die waren volgens het college geen reden om de voorwaarden aan te passen. Lees hier het raadsvoorstel. 

16.30 - 18.00 uur: VVD en CDA willen in gesprek over woningbouwopgave Amersfoort
Op verzoek van VVD Amersfoort en CDA Amersfoort praat de commissie over de woningbouwopgave voor Amersfoort. Net als in veel andere gemeenten is er al jaren een tekort aan betaalbare woningen. In 2019 is een visie op de woningbouw in Amersfoort vastgesteld: het Deltaplan Woonopgave. Maar de afgelopen vier jaar is er veel veranderd op de woningmarkt. 

Let op: het kan gebeuren dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U bent van harte welkom bij de commissievergaderingen! Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

 Nieuws over kinderburgemeester Lynn Verhoeven

Afgelopen week belde Lynn de kinderen die gesolliciteerd hebben om de nieuwe kinderburgemeester te worden. En ze had goed nieuws: negentien kinderen zijn door naar de volgende ronde in de verkiezingen, op 14 februari. 

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van dit jaar te verwezenlijken, namelijk eenzame kinderen helpen? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Stadsdichter Tanja ter Brake
Foto Vermeerzaal




Op 25 januari is Tanja ter Brake gekozen tot stadsdichter van Amersfoort. Zij volgt daarmee Twan Vet op. Zes jaar geleden gooide Tanja ter Brake het roer om en zegde haar baan als medisch specialist op om naar de Koningstheateracademie te gaan. Tegenwoordig is zij naast stadsdichter ook cabaretier, speelt zij muzikale cabaretvoorstellingen, presenteert zij congressen en geeft zij creatieve schrijflessen. De komende twee jaar zal zij regelmatig schrijven over typisch Amersfoortse of actuele onderwerpen. Voordat de raadsvergadering begon droeg Tanja ter Brake een gedicht voor over het vertrek van 'De pissende ijsbeer' van kunstenaar Florentijn Hofman: 


"Kort gedicht met lange titel getiteld:
Hoe alles komt, hoe alles gaat,

hoe alles zal blijven stromen in deze stad

zal blijven kletteren

de biertjes, de keien

de dromen hoe alles zal blijven komen en gaan

van de stier tot aan de toren

dichtbij de poort

waar hij als koppelteken tussen kunst en toekomst

z'n behoefte deed

ook 's nachts

als de mensen slapen en de mensen willen slapen

sommige mensen willen slapen

dit is een gedicht over dankbaarheid voor iemand die aan de bel trok, net op tijd

en dat wij dan nu opendoen

in onze stad

waar we versnellen naar vergroenen

en vertragen naar dertig

van kringloop naar kringloop opdat alles met elkaar verbonden is

zo'n gedicht waarvan men zal zeggen: dat had mijn dochtertje van zeven ook kunnen schrijven

ja daarom, juist daarom, opdat zij de toekomst heeft

opdat dit gedicht nú wil klinken om te voorkomen dat de mensen over 20, 30 jaar

uit puur ongeloof de hele dag enkel nog dit gedicht kunnen stamelen naar elkaar

opdat het nog kan, het kan nog, en wij weten dat

ieder afscheid een nieuw begin een zetje geeft

hoe alles leeft, blijft leven in onze stad, met dankzij alles wat hij ons bracht

een gedicht met eindrijm, zonder eind:

 

De ijsbeer

is niet meer"

Terugblik raadsvergadering Het Besluit van 30 januari

 


 
Bij de raadsvergadering waren 37 van de 39 raadsleden aanwezig. Thomas van der Eerden (Amersfoort2014) en Tahsin Bülbül (DENK) waren afwezig. Burgemeester Lucas Bolsius was ook afwezig. Daarom was de plaatsvervangend voorzitter, Dirk-Joost van Hamersveld (D66), voorzitter. Klik hier voor de agenda en de stukken. Via dezelfde link kunt u de vergadering ook terugkijken. 

Benoemingen
• Astrid Karsten werd unaniem benoemd als buitengewoon fractielid voor D66. Ook werd ze benoemd in de commissie Sociaal. (
Dirk-Joost van Hamersveld is nu geen lid meer van deze raadscommissie).
• Floor Arond werd benoemd als lid van de adviescommissie Omgevingskwaliteit voor de discipline Architectuur met 36 stemmen voor en 1 tegen. De adviescommissie omgevingskwaliteit geeft bij bouwplannen advies over beeldkwaliteit, erfgoed en welstand. Deze commissie bestaat uit zes leden en de stadsbouwmeester. Het architectlid is per 1 januari gestopt. De benoeming van de leden is voor een periode van drie jaar en er is mogelijkheid tot verlenging. 

Gelote burgerraad betrekt inwoners bij het besturen van de stad
Het college heeft een plan van aanpak gemaakt voor een pilot van een gelote burgerraad. Dat is een nieuwe manier om inwoners te betrekken bij het besturen van de stad. Het idee komt uit een burgerinitiatief. Het college vroeg de gemeenteraad het plan van aanpak vast te stellen. 

Bij dit raadsvoorstel zijn vijf amendementen behandeld:
• Zonder last (VVD) ging erover dat gekozen politici 'zonder last' kunnen stemmen over een voorstel. Hans Lemain (VVD): "Ieder raadslid is zonder last gekozen zoals in de Grondwet is vastgelegd. Het betekent dat een raadslid vrij is om te stemmen zoals deze wil, waarbij zelfs een juridische binding aan een coalitieakkoord niet mogelijk is. Het zich als raadslid vooraf verbinden aan een advies van een gelote burgerraad, is strijdig met de Grondwet." De VVD stelde daarom voor duidelijk te formuleren dat raadsleden zonder last besluiten kunnen nemen. Het is aan raadsleden of ze meegaan met de uitkomensten van de gelote burgerraad of dat ze hier niet in meegaan.

Het amendement werd verworpen met 32 stemmen tegen (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 5 voor (BPA en VVD).

Gemeenteraad stemt zonder last
(ChristenUnie en CDA) ging erover dat de raad uiteindelijk besluit over voorstellen die uit de gelote burgerraad komen. Indiener Reinier Polinder (ChristenUnie): "De ChristenUnie ziet de mogelijke meerwaarde, maar vindt dat van tevoren duidelijk moet zijn wat de mate van invloed is en wat de bevoegdheid van de raad is. Als de raad een voorstel van de gelote burgerraad overneemt, zullen kiezers teleurgesteld zijn, omdat zij hun volksvertegenwoordigers hebben gekozen. Als de raad een voorstel van de gelote burgerraad niet overneemt, zijn de deelnemers aan de gelote burgerraad teleurgesteld. Daarom moeten de spelregels van de gelote burgerraad van tevoren duidelijk zijn."

Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) stemde tegen dit amendement: "Volgens ChristenUnie zullen inwoners teleurgesteld zijn als de raad het advies overneemt en dat een andere groep teleurgesteld is als het advies niet wordt overgenomen. Er is altijd een meerderheid nodig in de raad om adviezen bij zwaarwegende besluiten naast zich neer te leggen. Maar dat de raad adviezen automatisch overneemt en dat er dan mensen teleurgesteld zijn omdat zij mensen hebben verkozen, is een vreemde stelling."

Het amendement werd aangenomen met 31 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren en SP) en 6 tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort). 

Een loting is geen vrijbrief (VVD) ging over voorwaarden om lid te worden van de gelote burgerraad. Hans Lemain (VVD) stelde voor de vereisten aan gelote burgerraadsleden te laten overeenkomen met de vereisten die de Kiesraad stelt aan raadsleden. 

Hugo Kruyt (SP) stemde tegen het voorstel van de VVD: "Gaat de VVD de huisregels van de gelote burgerraad opmaken? Wordt dan een taaltoets gedaan en op welk niveau dan? Als men geen Nederlands spreekt op een plek waar wordt overlegd over de politiek, staat men voor aap, maar de mensen moeten niet worden getoetst."

Het amendement werd verworpen met 32 stemmen tegen (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 5 voor (BPA en VVD).

Uitgezonderde onderwerpen (GroenLinks) ging over welke uitzonderingen gelden voor de gelote burgerraad, ofwel over welk onderwerp de burgerraad wel en niet advies kan uitbrengen. Bram Leeuwenkamp (GroenLinks): "Amersfoort gaat iets nieuws en vrij unieks doen. Dat is best spannend. Dan is het goed om vooraf af te spreken wat de regels zijn. Er is een uitgebreid plan van aanpak, maar een cruciaal onderdeel is niet helder uitgewerkt, namelijk welke onderwerpen per definitie niet geschikt zijn. Daarover is gesproken in de werkgroep en in de commissie en daarover was enige consensus, maar het is goed om dergelijke zaken op voorhand expliciet vast te leggen. Dat wil niet zeggen dat het in beton is gegoten, want het is een lerend proces en een pilot voor drie jaar, dus ook de uitgezonderde onderwerpen moeten dan worden geëvalueerd."

Het amendement werd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, VVD) en 3 tegen (BPA en SP).

Door bewoners voor bewoners (Amersfoort2014) ging over het instellen van een proceduregroep die bestaat uit drie leden vanuit het ambtelijk apparaat en drie burgerleden. Deze groep is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een gelote burgerraad. Maaike Varwijk (Amersfoort2014): "In de bespreking met een aantal initiatiefnemers kwam naar voren dat juist een goede publiekscommunicatie van cruciaal belang is: voor inwoners door inwoners." Amersfoort2014 wil daarom dat er geen raadsleden of wethouders in de proceduregroep zitten. 

Rob Smulders (PvdA) stemde tegen dit amendement: "Voor de hechting is het van belang dat er raads- en/of collegeleden bijzitten. We zijn het erover eens dat het aan de burger moet worden gelaten, maar het is ook goed om een lijntje te houden."

Het amendement werd verworpen met 32 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Beter Amersfoort) en 5 voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014 en BPA). 

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 33 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en vier tegen (VVD). 

Met zero-emissiezones wil Amersfoort dat de lucht schoner en gezonder wordt
Vanaf 2025 moet het winkelgebied in de binnenstad van Amersfoort grotendeels uitstootvrij worden bevoorraad. Dat betekent dat de bevoorrading alleen met schone voortuigen mag plaatsvinden (zero-emissie). In 2027 moet dit gebied worden uitgebreid. Het college vroeg de gemeenteraad een besluit te nemen over het invoeren van deze zero-emissiezones. 

De VVD was eerst geen voorstander van deze zero-emissiezones, omdat de impact niet erg groot is. Ook weet het college niet goed wat het effect is op de luchtkwaliteit en de uitstoot. Toch stemde de VVD voor. Maarten Flikkema (VVD): "Het argument van de wethouder tijdens de commissievergadering dat hiermee hetzelfde beleid gaat gelden als in veel andere regio's en plaatsen, weegt zwaar. De binnenstadondernemers zijn al lange tijd meegenomen in het proces en er zijn voldoende uitzonderingen om met marktomstandigheden mee te bewegen. Dat neemt de zorgen over de uiteindelijke impact niet weg, maar op basis hiervan krijgt het college het voordeel van de twijfel."

Ook de BPA had twijfels, omdat niet duidelijk was welk probleem opgelost zou worden met de zero-emissiezones. Hans van Wegen (BPA): "Het is een landelijk initiatief. Bijna alle uitzonderingen zijn mogelijk. De bevoorrading van de binnenstad moet blijven zoals deze is. BPA heeft twijfels, maar stemt voor. We zien dit als een signaal, maar het zal qua uitstoot nauwelijks iets oplossen."

Amersfoort voor Vrijheid stemde tegen het voorstel van het college. Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid): "Onduidelijk is hoeveel impact dit zal hebben. Ondanks dat er veel vergunningen en uitzonderingen mogelijk zijn, blijven het drempels en blijft men afhankelijk van de overheid. Amersfoort voor Vrijheid stemt daarom tegen. Ondanks dat het landelijk beleid is, is het niet overkoepelend. In nabije gemeenten zal het anders zijn."

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 36 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en BPA) en 1 tegen (Amersfoort voor Vrijheid). 

Raad besluit over voorwaarden voor ontwikkeling Skaeve Huse aan de Palestinaweg-Oost
Het college vindt de locatie Palestinaweg-Oost 3-5 in Vathorst het best passend voor een zogenoemde ‘Skaeve Huse’. Een Skaeve Huse is een woonvorm voor mensen met ingewikkelde problematiek die niet in een gewone wijk of opvang kunnen wonen. Het college vroeg de gemeenteraad een besluit te nemen over de kaders voor de ontwikkeling van de Skaeve Huse in Vathorst. 

Bij dit raadsvoorstel werd één motie behandeld:
Honoreer de wens van omwonende (Amersfoort2014, Beter Amersfoort, PvdA en ChristenUnie) ging over het opnemen van de volgende maatregelen in het woonzorgplan Skaeve Huse die door omwonenden zijn aangedragen: 

  • Het plaatsen van een beheerdersunit op het terrein van de Skaeve Huse die, vooral in het eerste jaar, 24 uur per dag wordt bezet.
  • De aanwezigheid van voldoende mensen bij de Skaeve Huse om problematische situaties op te lossen en voldoende politie en/of boa's die binnen vijftien minuten aanwezig kunnen zijn.
  • Evaluatie van het project Skaeve Huse na een jaar en die evaluatie met name te richten op de veiligheid van de omgeving en het effect van de verleende zorg. 
  • Het betrekken van omwonenden bij het proces om tot een woonzorgplan te komen. 

Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014): "In de commissievergadering hebben omwonenden aandacht gevraagd voor hun zorgen, waaronder de heer De Feijter die namens vele omwonenden sprak. Deze zorgen gaan met name over veiligheid. We willen met deze motie bestendigen dat de benoemde en besproken aandachtspunten worden gewaarborgd in het op te stellen woonzorgplan. Er moet naar de omwonenden worden geluisterd. Niet alle zorgen kunnen weggenomen en volledige veiligheid kan niet worden geboden, maar de zorgen kunnen wel worden gehonoreerd in het woonzorgplan. We verzoeken het college concrete maatregelen mee te nemen in het zorgplan. Direct omwonenden moeten worden betrokken bij het woon-zorgplanproces." 

Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren) stemde tegen de motie: "In de uitvoering kan de afgezwakte motie misschien niet veel kwaad, maar de motie heeft een neveneffect. De motie sluit aan bij het sentiment van omwonenden, maar het is niet bekend welke doelgroep hier gaat wonen. Er komt een woonzorgplan en toch vraagt deze motie de wensen van omwonenden te honoreren. In feite wordt daarmee gezegd dat de mening van omwonenden belangrijker is dan wat de toekomstige bewoners volgens de professionals nodig hebben. Als omwonenden het belangrijk vinden dat er prikkeldraad omheen komt, wordt dat niet gedaan. Dit is geen inrichting met een tijdslot, maar een woonplek voor mensen die rust nodig hebben. We hebben moeite met de motie. Partij voor de Dieren staat voor mededogen, respect en tolerantie en deze motie sluit aan bij het sentiment van omwonenden en dat is terug te lezen in de zienswijzen."

Marcel Koning (ChristenUnie) stemde voor het amendement: "Volgens mevrouw Vreugdenhil gaat deze motie mee met een sentiment, maar dat is verre van waar. Mensen zijn mensen. Elk mens moet de kans krijgen om zo goed mogelijk mee te doen in de samenleving. Dat is wat Skaeve Huse probeert. De motie wijst op aspecten die bewoners belangrijk vinden. Direct omwonenden hebben constructief meegedaan en het college heeft zich bijzonder ingespannen om dit traject zorgvuldig met de omwonenden te doorlopen. We willen die zorgvuldigheid onderstrepen met deze motie en verzoeken het college in de gesprekken met de zorgverleners mee te nemen wat de direct omwonenden belangrijk hebben gevonden. De zorgverlener is de professional. De raad komt niet aan die professionaliteit. Alle belangen moeten in ogenschouw worden genomen, ook die van de direct omwonenden." 

De motie werd aangenomen met 27 stemmen voor (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid) en 10 tegen (D66, Partij voor de Dieren en SP).

Over het raadsvoorstel zeiden Maarten Flikkema (VVD) en Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) dat het voorstel om Skaeve Huse aan de rand van een kinderrijke wijk te bouwen compleet mesjogge is, omdat op deze locatie niets voorhanden is om zorg te verlenen en aanrijdtijden van hulpdiensten te lang zijn. Het alternatief, Zon & Schild, heeft volgens hen nooit een eerlijke kans gekregen terwijl daar alle voorzieningen voorhanden zijn en zorg in de buurt is. Volgens deze twee partijen brengt het college met dit voorstel de overlast naar een woonwijk en een woonwijk naar de overlast.

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 32 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 5 tegen (VVD en Amersfoort voor Vrijheid). 

Motie
Er was één motie behandeld die niet bij een raadsvoorstel hoort: 
Verbetering veiligheid Hoolesteeg
(CDA, BPA en Beter Amersfoort). De fracties vinden dat de Hoolesteeg een onveilige omgeving is. Zo waren er pas nog twee gewelddadige overvallen. De fracties vroegen het college om binnen een maand met een voorstel te komen voor het verbeteren van de veiligheid in de Hoolesteeg. 

Indiener Arie den Ouden (CDA): "Het is al jaren onveilig aan de Hoolesteeg. Ik ken geen vrouwen die daar 's avonds langs durven fietsen. Ook veel mannen durven daar 's avonds niet langs te fietsen. Dit onveilige fietspad is het CDA al jaren een doorn in het oog. Veiligheid is een groot goed. Daar mag nooit te makkelijk over worden gedacht. Een gewelddadige overval zoals in de afgelopen weken of een van de zedenzaken vergeet men nooit meer. De overheid is aan zet. Er moet iets gebeuren. Er zijn kansen te over om de veiligheid te verbeteren. We laten het aan het college over om binnen een maand met een gepast voorstel te komen. We laten ons graag verrassen door de daadkracht van het college. De inwoners van Amersfoort-Noord verdienen een veilige Hoolesteeg, ook 's nachts."

Wethouder Micheline Paffen-Zeenni gaf aan dat de situatie rondom de Hoolesteeg een lange geschiedenis kent. Zij zei daarover: "Ieder incident in Amersfoort en de twee dorpskernen is er een te veel. Deze locatie is al eerder besproken in commissie- en raadsvergaderingen. In de loop der jaren zijn diverse moties ingediend door raadsfracties. In de loop der jaren zijn al verschillende maatregelen doorgevoerd om de situatie te verbeteren. De sloot is anders gelegd. Beplanting is weggehaald. De verlichting is aangepast." Het college kon daarom ook goed leven met de motie. De wethouder wil nagaan hoe de situatie aan de Hoolesteeg kan worden verbeterd. Daarover wil zij de raad informeren en eventueel met een verbeterplan komen. De wethouder gaf aan dat dit helaas niet in een maand zal gaan lukken. 

De motie werd unaniem aangenomen. 

Kijk voor de andere besluiten (hamerstukken) op de website Politiek Portaal en in de besluitenlijst. 

Terugkoppeling pilot countdown033 (2021-2023) en Wij Amersfoort
 


 

Aan de raadsinformatiemarkt Het Plein deden twee deelnemers mee. De eerste deelnemers waren de organisatoren van het evenement Countdown033: het centrale aftelmoment op het Onze Lieve Vrouwekerkhof. Sinds een aantal jaar wordt dit centrale aftelmoment georganiseerd. Het idee is dat dit een nieuwe traditie voor inwoners wordt, waarbij vuurwerk geen rol meer speelt. De rode draad is ‘De Legende van de DrakenStier’. Deze ‘nieuwe legende’ is gebaseerd op twee iconische figuren uit de stad Amersfoort: ‘De Draak’ uit het verhaal Joris & de draak (de beschermheilige van de stad) en ‘De Stier’ van kunstenaar Thijs Trompert. Ieder jaar wordt deze legende uitgebeeld door andere creatieve makers. De organisatie liet de aanwezige mensen een sfeerimpressie van het afgelopen centrale aftelmoment zien. Tijdens deze impressie vertelden zij over het succes van het evenement en over het vertelde verhaal tijdens het aftelmoment.  

Het tweede onderwerp werd door wethouder Rutger Dijksterhuis onder de aandacht gebracht. Hij lanceerde de website Wij Amersfoort. Deze website is met name voor mensen die meer willen weten over Amersfoort, omdat zij bijvoorbeeld net zijn verhuisd naar Amersfoort. Op de website worden verhalen verteld, zodat je de stad kunt leren kennen. 

Het Plein is in principe elke maand op een dinsdag, van 17.30 uur tot 18.00 uur, steeds op dezelfde dinsdag als waarop de gemeenteraad bijeenkomt voor raadsvergadering Het Besluit. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden uw plannen, ideeën en ambities voor de stad laten zien. Ook mag u laten zien wat u vindt van de plannen in uw wijk. Aanmelden voor Het Plein kan bij de griffie, via telefoonnummer 033 469 43 79, of door een e-mail te sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl 

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y