Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

2 juli 2021

RaadsMail

Raadsvergadering Het Besluit 6 juli

Op dinsdagavond 6 juli is de raadsvergadering Het Besluit. De raadsleden vergaderen weer in de Prodentfabriek. Vanwege de Algemene Beschouwingen en debat over de kadernota start de vergadering al om 17.00 uur. Op de agenda staan verder twee benoemingen: een buitengewoon raadslid voor DENK en een PvdA-lid voor de auditcommissie. Ook neemt de raad besluiten over onder andere de Jaarstukken 2020 en de Bestemming rekeningresultaat 2020, en over het gescheiden inzamelen van grondstoffen in de gestapelde bouw (hoogbouw). In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze raadsvergadering. Ook blikken we terug op De Rondes van 29 juni en 1 juli. 

 Inhoud

 
Raadsvergadering Het Besluit 6 juli
Auto's (Bron: Pixabay)
De raadsvergadering Het Besluit begint vanwege de Algemene Beschouwingen en het debat over de kadernota al om 17.00 uur. Klik hier voor de actuele en volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de vergaderonderwerpen).

Raadsavond volgen?
U kunt de raadvergadering Het Besluit live volgen (en later terugkijken) via youtube.com/RaadAmersfoort.
Wilt u er in de Prodentfabriek bij zijn? Er zijn enkele publieksplaatsen beschikbaar in een aangrenzende zaal. U kunt u opgeven via griffie@amersfoort.nl. 

Algemene Beschouwingen Kadernota 2022-2025
De vergadering begint met de Algemene Beschouwingen bij de Kadernota 2022-2025. In de kadernota zijn de ambities en prioriteiten van het college voor de komende jaren opgenomen. De raad gaat hierover met elkaar in gesprek om te kijken of de raad deze ambities en prioriteiten overneemt én of de raad er geld beschikbaar voor wil stellen. Ook heeft het college een plan met maatregelen waarmee het de negatieve gevolgen van de coronacrisis wil verzachten.

Het gesprek voert de raad via Algemene Beschouwingen en het kadernotadebat. Bij de Algemene Beschouwingen geeft iedere fractie via een statement haar visie op de toekomst van de stad, wat de komende jaren prioriteit heeft en hoeveel geld dat mag kosten. Na de statements van de fracties mag het college een reactie geven. Daarna gaan de leden van de raad met elkaar en het college in debat. Ook kunnen de fracties moties en amendementen indienen bij de onderwerpen uit de kadernota. De besluitvorming over de kadernota en de bijbehorende moties en amendementen is op 13 juli. 

In De Stad Amersfoort van afgelopen woensdag stonden de statements van zes fracties. Deze leest u op pagina 5, 6 en 7 van de Stadsberichten. Volgende week de andere zes fracties met hun statements. 

Waarover besluit de raad?
De raad besluit over vijftien raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besluit de raad over moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Tot nu toe zijn er nog geen 'losse' moties aangekondigd. 

Raadsvoorstellen (toelichting op een aantal voorstellen)
• Benoeming buitengewoon fractielid DENK
Elke fractie kan niet-raadsleden voordragen om als buitengewoon fractielid benoemd te worden. Deze persoon moet verkiesbaar zijn geweest tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Een buitengewoon fractielid kan deelnemen aan vergaderingen van De Ronde en kan vragen stellen aan het college. Een buitengewoon fractielid heeft geen stemrecht. DENK draagt Linda Graskamp voor als buitengewoon fractielid.

• Benoeming lid auditcommissie namens PvdA
Volgens de Verordening op de auditcommissie kan van elke in de raad vertegenwoordigde fractie maximaal één lid in de auditcommissie worden benoemd. Dat kan een raadslid of buitengewoon raadslid zijn. De leden worden door de raad benoemd. De huidige leden van de auditcommissie zijn: Hans Bol (ChristenUnie), Dirk Dekker (VVD), Dirk-Joost van Hamersveld (D66), Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014), Tanika Scherbinski (GroenLinks) en Jan de van der Schueren (CDA). Omdat Harun Keskin uit de auditcommissie vertrekt, draagt de PvdA buitengewoon fractielid Bert Veenstra voor. 

• Jaarstukken 2020 en advies auditcommissie
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2020) en hoe het geld is uitgegeven. De Jaarstukken 2020 sluiten met een voordelig financieel resultaat van € 9,7 miljoen. Dit is het saldo van hogere baten en lagere lasten (financiële mee- en tegenvallers) die zich in 2020 voordeden. In de Jaarrekening 2020 is op programmaniveau aangegeven waar de mee- en tegenvallers zich hebben voorgedaan.
Zie het raadsvoorstel. 

Advies auditcommissie
Op 16 juni jl. heeft de auditcommissie voor de derde keer een Dag van de Jaarstukken gehouden. Met deze dag vormt de auditcommissie zich een beeld over de kwaliteit van de jaarstukken. Dat doet de auditcommissie door geselecteerde thema’s uit de jaarstukken te onderzoeken. De thema’s waren dit jaar: subsidies en jeugdhulp. De auditcommissie heeft vervolgens een aantal aanbevelingen gedaan over hoe de informatieverantwoording van de jaarstukken beter kan en de raadsleden daardoor beter geïnformeerd het debat over de jaarstukken kunnen voeren. De auditcommissie vraagt de raad de aanbevelingen over te nemen. 

• Bestemming rekeningresultaat 2020
Het college biedt de raad een voorstel aan voor bestemming van het rekeningresultaat 2020. Het rekeningresultaat geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente over 2020. Het college kan een positief jaarrekeningsaldo reserveren voor een bepaalde bestemming of overhevelen naar een bepaald beleidsprogramma.  Het college doet een voorstel voor bestemming van het bij de Jaarrekening 2020 voor overheveling en bestemming beschikbare bedrag van € 9,7 miljoen. 

De fractie CDA heeft bij het raadsvoorstel het amendement Bij de pinken blijven aangekondigd. Het college geeft aan dat de reserve Calamiteiten Budgetsubsidiering kan worden opgeheven en het saldo kan vrijvallen maar dat staat niet in de beslispunten waarover de raad een besluit moet nemen. De fractie verzoekt het college de genoemde reserve als beslispunt op te nemen.

 Uitwerkingsplan afvalinzameling hoogbouw
De gemeente is gestart met omgekeerd afval inzamelen in de laagbouwwijken van Amersfoort: bewoners hebben aan huis containers voor GFT, PMD en OPK en brengen restafval weg naar een ondergrondse container. Nu wil de gemeente ook bij hoogbouw (gestapelde bouw) het afval gescheiden gaan inzamelen. Het college heeft een uitwerkingsplan voor de inzameling opgesteld. Als de raad akkoord gaat met dit voorstel wordt het per gebied ingevoerd vanaf 2022.

Er is één motie aangekondigd bij dit raadsvoorstel:GFT-inzameling voor iedereen in de stad (GroenLinks). In het verleden werd GFT in de binnenstad nog ingezameld. Dit gebeurt echter niet meer. Bewoners van de binnenstad hebben naast groente en fruit ook tuingrondstoffen. Deze kunnen de bewoners alleen kwijt in de ondergrondse container voor restgrondstoffen of men moet zelf het afval afvoeren naar de milieustraat. Na het aannemen van het raadsvoorstel Uitwerkingsplan inzamelen grondstoffen in de gestapelde bouw zijn de binnenstadbewoners de enige bewoners binnen de stad waarbij geen GFT wordt ingezameld. GroenLinks verzoekt met deze motie het college een uitwerkingsplan op te stellen voor het inzamelen van GFT in de binnenstad en dit voor te leggen aan de raad.

Overige raadsvoorstellen
• Vaststelling bestemmingsplan Leusderweg 249:
er ligt een plan om op de voormalige schoollocatie aan de Leusderweg 249 veertien sociale huurwoningen te bouwen. De veertien woningen worden gebouwd in twee rijen. Woningbouw op deze locatie is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is er een nieuw bestemmingsplan opgesteld.
• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Partiële herziening Bedrijventerrein e.o. en snelwegen Lübeckweg - bouwmarkt en tuincentrum’: om op de kavel naast IKEA - op bedrijvenpark Vathorst - een bouwmarkt en tuincentrum te kunnen bouwen, is dit bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er kwamen vijf zienswijzen (officiële reacties) op. Volgens het college geven deze zienswijzen geen aanleiding voor de gemeente om niet aan het bouwplan mee te werken. Daarom stelt het college de raad voor het bestemmingsplan vast te stellen. Daarna kan het college de omgevingsvergunning voor de bouw van de bouwmarkt en het tuincentrum van Bauhaus op het Bedrijvenpark Vathorst verlenen.
• Aanvullend krediet vernieuwbouw Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt: de gemeente heeft een financiële verplichting openstaan: het vergoeden van € 242.000,- (incl. btw) aan Stichting Onderwijsgroep Amersfoort (stijging van bouwkosten over de periode oktober 2018 tot juli 2019 in verband met de toen uitgestelde sloop van het middendeel van het schoolgebouw). De raad wordt gevraagd dit aanvullend investeringskrediet beschikbaar te stellen.
• Nota bodembeheer gemeente Amersfoort 2021-2031: de gemeente heeft een nieuwe nota gemaakt voor bodembeheer. Het college vraagt de raad de nota vast te stellen. De nota bodembeheer geeft regels en richtlijnen voor iedereen die bij het voorbereiden van projecten of het uitvoeren van bodemwerken rekening moet houden met de kwaliteit van de bodem. Met de nieuwe nota kan grond makkelijker worden hergebruikt.
• Begrotingswijziging 2021 naar aanleiding van de taakmutaties uit de meicirculaire gemeentefonds 2021 en de maartbrief inzake de 1e tranche Coronacompensatie Rijk over 2021: jaarlijks ontvangen gemeenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een mei-, september- en decembercirculaire. In die circulaires informeert het ministerie de gemeenten over de financiële middelen die de gemeenten van het Rijk kunnen verwachten via de algemene uitkering uit het gemeentefonds (afhankelijk van de groei of krimp van de rijksuitgaven, maar ook van taken die gemeenten erbij krijgen of niet meer uit hoeven te voeren; de ‘taakmutaties’).
• Bekrachtiging geheimhouding juridische adviezen inzake de in 1997 uitgesproken intentie aan Vathorst CV: Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel 'De ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist' in De Ronde van 15 juni 2021 is aan de raad toegezegd de ingewonnen juridische adviezen onder geheimhouding ter inzage te leggen. Het betreft adviezen met betrekking tot de door het college uitgesproken intentie in 1997 aan Vathorst CV zoals verwoord in bijlage 1 van het raadsvoorstel 'De Ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist'. 
Terugblik De Ronde 29 juni
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde van 29 juni stonden negen vergaderingen. Nog niet alle besluitenlijsten van alle Rondes zijn gepubliceerd. Deze staan volgende week op Politiek Portaal bij het agendapunt. U leest in de RaadsMail alvast wat het vervolg is op die Rondes. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist
Het college stelt de raad voor om te starten met de ontwikkeling van Vathorst-Bovenduist. Tijdens deze voortgezette Ronde (de eerdere Ronde was op 15 juni) legde het college uitgangspunten en ambities voor het ontwikkelkader aan de woordvoerders voor.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Dijksterhuis (ChristenUnie), Van Hamersveld (D66), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Beekers (VVD),Veenstra (PvdA), De Smit (CDA), Smits (SP), Fousert (Amersfoort2014) en Sanders (Lijst Sanders).

De woordvoerders bespraken het volgende:
-       ambities van duurzaamheid
-       openbaar vervoer en ontsluiting daarvan in de wijk
-       financiële risico’s
-       aantal te bouwen woningen
-       percentages soorten woningen (sociale huur, sociale koop, middenhuur)

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (met debat) van 13 juli.

Jaarstukken en bestemming resultaat 2020
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar en hoe het geld is uitgegeven. Tijden twee opeenvolgende Rondes bespraken de raadsleden de jaarstukken. De eerste Ronde was een inhoudelijke bespreking en de tweede ging over de financiën. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bijlholt (D66), Bülbül (DENK), Dijkstra (D66), Flikkema (VVD), Hengeveld (VVD), Hos (GroenLinks), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Van Koningsveld (CDA), Langendam (BPA), Lap (VVD), Leeuwenkamp (GroenLinks), Lorijn (buitengewoon raadslid Amersfoort2014) en Van Wegen (BPA).

Tijdens de inhoudelijke bespreking werd de inzet van de middelen in het sociaal domein behandeld. Het is complex om de verschillende financiële stromen op dit onderwerp goed te kunnen volgen. Daarnaast sprak men over de wenselijkheid van het weer instellen van een ‘eigen’ reserve voor het sociaal domein en de mogelijke inzet van gelden van andere programma’s voor het sociaal domein om tekorten te kunnen aanvullen.

De financiële bespreking ging over de inzet van de reserves in de afgelopen jaren. Men besprak of er sprake is geweest van een goede besteding van de middelen en of deze aan de juiste doelen zijn besteed. Ook wisselde men van gedachten over de vraag of er nog verder kan worden ingeteerd op de reserves of dat er de komende tijd minder moet worden uitgegeven om de weerstandsratio te verbeteren.

-> Vervolg? dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 6 juli. 

Regionale Energie Strategie Regio Amersfoort 1.0
In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Daaraan moet de regio Amersfoort bijdragen en met een voorstel komen hoe de regio dat wil doen. Er ligt nu een Regionale Energie Strategie 1.0. Zie ook het raadsvoorstel. In dit filmpje krijgt u meer uitleg over de RES regio Amersfoort 1.0. Meer informatie kunt u vinden op resregioamersfoort.nl.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bol (ChristenUnie), Bromberg (GroenLinks), Engbers (CDA), Koet-Minis (Amersfoort2014), Lap (VVD), Perdok (D66), Smulders (PvdA) en Van Zon (SP).

De woordvoerders zeiden zorgen te hebben over de effecten van windmolens, de participatie, draagvlak, hardheid van de cijfers, verwachtingsmanagement en alternatieve maatregelen zoals isolatie en aanpak grootverbruikers. Tijdens het debat is onder andere verder gesproken over het democratische gehalte van de totstandkoming van de RES, de rol van Energie Samen, draagvlak voor de maatregelen en initiatieven, participatie, de hardheid van de cijfers, effecten van windmolens en –turbines op de omgeving en de gezondheid van mensen, het ambitieniveau van het bod en de verwachtingen ten aanzien van ontwikkelingen naar RES 2.0 en 3.0.  

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 13 juli.

Kaders voor herontwikkeling klooster Mgr. Blom 
Het kloostercomplex Mgr. Blom aan de Barchman Wuytierslaan 55 wordt herontwikkeld tot een woon- en werkgemeenschap waar zorg geboden gaat worden. Tijdens deze Ronde gaven woordvoerders hun mening over de voorgelegde conceptkaders.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Dijksterhuis (ChristenUnie), Van Hamersveld (D66), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Beekers (VVD),Smulders (PvdA), Engbers (CDA), Smits (SP), Lorijn (buitengewoon raadslid Amersfoort2014) en Sanders (Lijst Sanders).

Op Lijst Molenkamp na zijn alle woordvoerders erg te spreken over het voorstel en vinden zij dat het door kan naar Het Besluit. GroenLinks en SP overwegen een amendement in te dienen over de natuurwaarden (beslispunt 1c in het raadsvoorstel). De uitvoering van het plan kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor beschermde natuurwaarden. Het initiatief moet daarom getoetst worden aan het natuurbeschermingsrecht. De Quickscan die hiervoor is uitgevoerd kunt u hier zien.

-> Vervolg? dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 13 juli. 

Ondersteuning wijkcentra
Het college heeft haar ondersteuning aan de vijf wijkcentra in de stad laten evalueren. Het evaluatierapport geeft onder andere een beeld van ontmoetingsplekken in de stad en de positie van de vijf wijkcentra daarin. Het rapport werd op 16 maart en 6 april besproken. Tijdens deze Ronde spraken woordvoerders verder over het vervolgtraject. Zie de peiling.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Belkasmi (D66), El-Messaoudi (GroenLinks), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Van Koningsveld (CDA), Stoelinga (Amersfoort2014), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

Aan het begin van De Ronde kregen twee insprekers het woord.
-       De stichting 033inactie vond het jammer dat de discussie over de wijkcentra dezelfde is als vier jaar geleden. Dit duidt op weinig inhoudelijke voortgang in het dossier. Ook gaf de stichting aan de voorgestelde oplossingen halfslachtig te vinden: dezelfde hoeveelheid subsidies voor meerdere ontvangers. Zij ziet liever dat projectenregeling Indebuurt, buurtbudget en deze subsidieregeling worden samengevoegd en dat breder gekeken wordt naar verdienmodellen.
-       Het Buurtbestuur Nieuwland vindt het beleid ten aanzien van wijkcentra ondoelmatig en te veel historisch gegroeid. Er wordt te veel geleund op zwakke locaties, de financiering is gefragmenteerd en onrechtvaardig door verschillen tussen wijken. Het beleid moet beter aansluiten bij de vraag uit de stad. Gemeente, buurtbesturen, bewonersinitiatieven en sociale ondernemers moeten samenwerken in de zoektocht naar het beoogde palet van ontmoetingsplekken.

In de minutenronde en het daaropvolgende debat gaven de fractiewoordvoerders namens hun fracties de standpunten ten aanzien van de peilpunten weer. Deze punten gingen over een regierol voor de gemeente, investeren in en faciliteren van activiteiten, de beschikbare middelen beter af te stemmen op de behoefte en ruimte creëren voor ondersteunen van andere ontmoetingsplekken, toegankelijkheid van ontmoetingsplekken als voorwaarde stellen en een pilot starten in een wijk waar nog onvoldoende ontmoetingsaanbod is.

Door wethouder Menno Tigelaar is toegezegd een raadsvoorstel te agenderen ten aanzien van de nieuwe subsidieregeling ondersteuning wijkcentra voor bespreking in een Ronde.

-> Vervolg? De vervolgstap is aan het college: opstellen van een raadsvoorstel dat geagendeerd zal worden voor een Ronde.

Kaders voor ontwikkeling Bruispad 2-4 
Er zijn conceptkaders opgesteld voor de gebiedsontwikkeling Bruispad 2-4, met woningbouw en nieuwe huisvesting voor school De Zevensprong. Tijdens De Ronde gaven de woordvoerders hun mening over de conceptkaders. Zie het raadsvoorstel.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Dekker (VVD), Dijksterhuis (ChristenUnie), Engbers (CDA), Fousert (Amersfoort2014), Van Hamersveld (D66), Sanders (Lijst Sanders), Smits (SP) en Smulders (PvdA).

De woordvoerders waren positief over het plan. Zij gaven aan het fijn te vinden dat er geluisterd is naar omwonenden. Het plan voegt iets toe aan de omgeving. Over het algemeen is men blij dat er ruimte wordt gecreëerd aan het parkeren, terwijl enkelen deze parkeerplekken liever niet gerealiseerd zien worden. Andere opmerkingen die nog geplaatst werden gingen onder andere over het verdwijnen van het buurthuis. Ook mist er nog een omgevingsanalyse in het voorstel. Bovendien is het belangrijk dat kaders begrijpelijk worden opgeschreven voor degene die daar iets mee moeten.

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 13 juli.

Rekenkamerrapport: Bescherming persoonsgegevens
De rekenkamer Amersfoort heeft in mei het rekenkamerrapport Bescherming persoonsgegevens aan de raad aangeboden. Het privacybeleid voldoet in hoofdlijnen aan de privacywetgeving (AVG) en in de praktijk wordt hier naar gehandeld. Klik hier voor de samenvatting van het rapport en zie ook het raadsvoorstel.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bijlholt (D66), Bol (ChristenUnie), El-Messaoudi (GroenLinks), Lap (VVD), Den Ouden (buitengewoon raadslid CDA), Stoelinga (Amersfoort2014), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA) en Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders).

Hoewel de conclusies van het rapport positief zijn, geeft een aantal woordvoerders aan een paar gerelateerde thema’s in het onderzoek te missen. Thema’s als cybersecurity en digitaal bewustzijn. Ook werd gesproken over het verschil in conclusies tussen het jaarverslag van de functionaris gegevensbescherming en de uitkomsten van het onderzoek. Er werd aangegeven dat dit vooral te maken heeft met hoe diepgaand het onderzoek is gedaan.

-> Vervolg? dit raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 13 juli. 

Vervolgtraject Bosbad en zwembad Hoogland
Tijdens deze Ronde bespraken de raadsleden met het college een aantal uitgangspunten voor de renovatietrajecten van het Bosbad en zwembad Hoogland. Zie de peiling.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bülbül (DENK), Gerritsjans (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Van Koningsveld (CDA), Perdok (D66), Van Tuyl (GroenLinks) en Van Zon (SP).

Aan het begin van De Ronde voerden vier insprekers het woord. Zij sneden de volgende onderwerpen aan:
-       De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland gaf aan zich niet te herkennen dat de gemeente verkennende gesprekken zou hebben gevoerd met de meest betrokkenen bij het Zwembad Hoogland. De Vereniging pleit voor het instellen van een klankbordgroep en gaf aan de planning erg ambitieus te vinden.
-       Kultlab schrok dat de SRO zegt een intentieverklaring voor verder gebruik van het Bosbad niet te kunnen tekenen vanwege onzekere ontwikkelingen met betrekking tot de renovatie. Het bad is voor Kultlab belangrijk om het evenement Into the Woods te organiseren en vraagt de raad het festival mee te nemen in de ontwikkelingen van het terrein.
-       De Vrienden van het Bosbad gaven een korte presentatie over de toekomst van het Bosbad.
-       Zwemvereniging Hoogland ziet een langdurige vorm van participatie met een klankbordgroep voor zich. De vereniging heeft begrip voor de voorgestelde fasering, maar verzoekt het traject met betrekking tot het zwembad Hoogland niet te lang te laten wachten. Daarnaast is de vereniging voorstander van nieuwbouw van het zwembad.

Tijdens de 1-minuutronde en het daaropvolgende debat hadden de woordvoerders het onder andere over: het participatietraject, fasering van het project, verwachtingsmanagement, de aantallen scenario’s die men uitgewerkt wil zien, hoeveelheid zwemwater, openingstijdens van het Bosbad, toegang voor meerdere doelgroepen en de conflicterende belangen zwemfunctie versus overige evenementen zoals Into the Woods.

Wethouder Roald van der Linde deed de toezegging terug te komen met een raadsvoorstel ten aanzien van de toekomst van het Bosbad. Daarvoor wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden van verwarmen van het badwater in combinatie met gelijk houden van het zwemoppervlak en worden gesprekken gevoerd met Kultlab om te zoeken naar mogelijkheden om Into the Woods te kunnen accommoderen op het terrein van het Bosbad.

-> Vervolg? Voor nu voldoende besproken. De vervolgstap is aan het college, om een raadsvoorstel op te stellen en deze te agenderen voor voorbereiding besluit.


U kunt alle vergaderingen van 29 juni terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De drie vergaderingen 'Ontwikkeling Vathorst-Bovenduist', 'Ondersteuning wijkcentra' en 'Vervolgtraject Bosbad en zwembad Hoogland'  kunt u ook terugkijken via YouTube

Terugblik extra De Ronde 1 juli
Foto Vermeerzaal
Op donderdagavond 1 juli was er een extra De Ronde met twee vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Actualisering zonnepanelenbeleid binnenstad
Het huidige beleid over zonnepanelen voor de historische binnenstad biedt weinig mogelijkheden voor gebruik van zonne-energie binnen het beschermd stadsgezicht. Het college stelt voor dat op alle daken die vanaf de straat niet te zien zijn (ook monumentale daken) zonnepanelen kunnen komen. Op historische daken die te zien zijn mogen geen zonnepanelen komen. Klik hier voor een filmpje met uitleg over het nieuwe beleid.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel kan door naar Het Besluit (zonder debat) op 13 juli.  

Ontwikkelingen Vahstal
Het college informeerde de raad over de lopende en toekomstig te starten procedures in het dossier Vahstal. Verder kwamen ook de stand van zaken en ontwikkelingen in het traject om tot overeenkomst te komen in het vervolg op de uitspraak uit de bindend adviesprocedure. Zie ook het dossier Vahstal. 

-> Vervolg? Er wordt gekeken of een vervolgronde ingepland kan worden.

U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijsten (verslagen) kunt u volgende week bij de stukken vinden.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y