Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

2 juni 2023

RaadsMail

Agenda raadscommissies 6 juni, agenda raadscommissie 8 juni en terugblik raadsvergadering 30 mei

Op dinsdag 6 juni vergaderen de raadscommissies Omgeving en Bestuur.
De commissie Omgeving vergadert onder andere over een lage parkeernorm in het gebied Langs Eem en Spoor en Hoefkwartier, een extra brug over De Laak en over een ontwikkelplan voor 115 woningen op de Soesterweg. Bij de commissie Bestuur staan onder andere onderzoek naar Sinti en Roma en het algoritmeregister op de agenda.
Op donderdag 8 juni vergadert de commissie Sociaal. De commissie spreekt over kansen(on)gelijkheid bij kinderen en de betaalbaarheid van ondersteuning en zorg. Alle commissies bespreken ook de Jaarstukken 2022. In deze RaadsMail blikken we ook terug op de Actualiteitenraad en de raadsvergadering Het Besluit. 

Inhoud

 
Commissie Omgeving 6 juni 




14.30 - 15.30 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en de energietransitie. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijsten 16 en 23 mei 2023
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
15.30 - 16.30 uur: Peilpunten bij het hanteren van een parkeernorm van 0,2 parkeerplaatsen per woning in LES en Hoefkwartier
In het coalitieakkoord staat de ambitie om in het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor en Hoefkwartier per woning een parkeernorm van 0.2 parkeerplaats te hanteren. Met een verplichting om deelmobiliteit mogelijk te maken. Omdat de openbare ruimte vooral een aantrekkelijke plek moet zijn voor ontmoeting, recreatie en sporten. Dat zorgt voor dilemma’s. Want wat als er meer behoefte is aan parkeerplaatsen dan er worden aangelegd?

Op basis van landelijke ervaringscijfers over de parkeerbehoefte bij verschillende type woningen, wordt de parkeernorm ingeschat. Als er minder parkeerplaatsen worden aangelegd dan waar waarschijnlijk behoefte aan is, moeten er keuzes gemaakt worden wie dan in aanmerking komt voor een parkeerplaats. Ook moet er bij de verplichting om deelmobiliteit mogelijk te maken, rekening mee gehouden worden dat het parkeren van deelvoertuigen ook weer ruimte vraagt.

Het college legt de commissie de dilemma’s voor en stelt een aantal mogelijkheden bij de lage parkeernorm voor waarover de commissieleden hun mening geven. Zoals:
  • Een aanvullende minimale norm per woning voor het reserveren van ruimte voor deelauto’s.
  • Een aanvullende minimale norm per woning voor het reserveren van ruimte voor deelscooters/deelbakfietsen, elektrische fietsen, enzovoort.
  • Een aanvullende norm per woning voor het reserveren van ruimte voor gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Ook stelt het college voor om geen dubbelgebruik mogelijk te maken tussen bezoekersparkeren en bewonersparkeren. Dat betekent dat een parkeerplaats voor bewoners niet gebruikt kan worden voor mensen die de wijken bezoeken. De meningen van de commissieleden gebruikt het college bij het opstellen van een raadsvoorstel om de parkeernormen te wijzigen.

16.30 - 17.30 uur: Jaarstukken 2022 (energietransitie en mobiliteit)
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over hoe beleid is uitgevoerd, wat dat heeft gekost en of dat volgende de begroting was. De commissie Omgeving bespreekt in de middag de jaarstukken 2022 met extra aandacht voor de onderwerpen energietransitie en mobiliteit.


19.00 - 19.30 uur: Spreekrecht inwoners
U kunt in de avond inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.

19.30 - 20.15 uur: Vaststellen kaderstellende notitie Soesterweg 552-556 (SRO-locatie)
De eigenaren van het terrein van SRO en Banden Service Amersfoort aan de Soesterweg 552-556 hebben samen met woningcorporatie Portaal het initiatief genomen om de locatie te herontwikkelen. Naast een nieuw kantoor en bedrijfshal voor SRO komen er ongeveer 115 woningen in een groene omgeving. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Er ligt nu een kaderstellende notitie voor de ontwikkelplannen die de commissieleden gaan bespreken. Lees hier het raadsvoorstel.

Eerst zijn er gesprekken gevoerd met de omgeving en de initiatiefnemers: zijn de plannen haalbaar maar ook gewenst? Op basis van die gesprekken heeft het college een kaderstellende notitie opgesteld. Daarin staan de voorwaarden voor de ontwikkelplannen. Met als belangrijkste uitgangspunten:
  • SRO verhuist naar een nieuw gebouw op de kavel en het bestaande kantoor wordt verbouwd naar woningen.
  • Er is ruimte voor ongeveer 115 woningen, vooral appartementen en zeven of acht woningen.
  • Ongeveer 55% van de woningen wordt sociale huur.
  • De voornaamste doelgroepen zijn senioren en starters die doorstromen vanuit het Soesterkwartier.
  • Er komen zes losse gebouwen in een groene omgeving met een bouwhoogte van vier tot vijf bouwlagen. Er komt een verbinding voor voetgangers tussen de Soesterweg en de Wagenwerkplaats-West.
  • Parkeren gebeurt binnen de grenzen van het projectgebied.
  • Bestemmingsverkeer van SRO en een deel van de woningen gaat via de Machinist.

Gesprekken met omgeving
In mei en juni 2022 zijn er twee bijeenkomsten geweest over de kaders voor deze ontwikkeling. Omwonenden zijn blij dat er iets gaat gebeuren op de locatie en dat er geen heel hoge gebouwen komen. Er waren zorgen over de bouwhoogtes, de afstand van de nieuwe bouwblokken tot de huidige tuinen, de locatie van de bouwblokken, het verkeer en het aanwezige groen in en rond het plangebied. Daarop zijn de plannen aangepast. Het bouwblok langs de Soesterweg zal verder naar achter geplaatst worden, zodat dit in lijn ligt met de bestaande woningen aan de Soesterweg. De rij woningen is een kwartslag gedraaid en er is een extra verkeersontsluiting gemaakt aan de Machinist. Hierdoor ontstaat er meer afstand tussen de nieuwe bouwblokken en de omliggende woningen aan de Soesterweg en de Palmstraat en krijgt het toekomstig binnengebied meer ruimte en kwaliteit. Het verkeer spreidt zich zo meer over de Machinist en de Soesterweg.


20.15 - 21.00 uur: Extra brugverbinding over de Laak
Er ligt sinds 2021 een ontwerp voor een extra brugverbinding over De Laak, ter hoogte van de Markenhaven. De nieuwe brugverbinding moet zorgen voor een vijfde entree naar het buitengebied Over de Laak. Maar het beschikbare budget is niet genoeg voor de aanleg. Het huidige ontwerp is niet voor mensen met een rolstoel toegankelijk. Het college vraagt de gemeenteraad om richting te geven voor het verdere proces en legt de commissie drie keuzemogelijkheden voor.

De eerste keuze is om door te gaan met het huidige ontwerp: een rechte oversteek met traptreden, die niet volledig toegankelijk is. De andere vier brugverbindingen over De Laak zijn dat wel. De tweede keuze is om een alternatieve rolstoeltoegankelijke variant te kiezen. (Het college heeft in 2021 andere varianten onderzocht.) Maar dat heeft onder andere negatieve gevolgen voor de doorvaarthoogte (een lagere brug betekent dat sommige boten er niet meer onderdoor kunnen), de financiën en de ruimtelijke impact. Tot slot kan de keuze ook zijn om geen brug aan te leggen. In de Ontwikkelingsvisie Over de Laak (2016) is wel een extra brug getekend.

Kiest de gemeenteraad ervoor wel een brug aan te leggen, dan is er volgens het college extra geld nodig voor de aanleg. Het beschikbare budget is niet genoeg voor de aanleg van welke variant dan ook.

21.00 - 21.45 uur: Jaarstukken 2022 (wonen en ruimtelijke ontwikkeling)
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over hoe beleid is uitgevoerd, wat dat heeft gekost en of dat volgende de begroting was. De commissie Omgeving bespreekt in de avond de jaarstukken 2022 met extra aandacht voor de onderwerpen wonen en ruimtelijke ontwikkeling.

21.45 - 22.30 uur: Meerjaren Programma Grondexploitaties 2022
Het college vraagt de gemeenteraad de geactualiseerde grondexploitaties vast te stellen. Een grondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om grondkosten en -opbrengsten in beeld te brengen van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten waarbij de gemeente eigen grond heeft. Voorbeelden daarvan zijn bedrijventerreinen Vathorst en de Wieken-Vinkenhoef en ontwikkelgebieden De Nieuwe Stad en De Lichtenberg. Lees hier het raadsvoorstel en hier het Meerjaren Programma Grondexploitaties.

Dit jaar is er een negatief resultaat van incidenteel € 12,6 miljoen. Ook de gebiedsexploitatie Hoefkwartier heeft een negatief resultaat van € 12,6 miljoen. In totaal is het verlies van de grond- en gebiedsexploitaties € 25,2 miljoen. Dit komt met name door de sterk gestegen inflatie.

Let op: de genoemde tijden zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Commissie Bestuur 6 juni
Zorg (Bron: Pixabay)





19.00 - 19.15 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een onderwerp dat gaat over financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. Dat hoeft dus niet per se te gaan over een onderwerp dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 16 mei 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
19.15 - 20.15 uur: Jaarstukken 2022
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over hoe beleid is uitgevoerd, wat dat heeft gekost en of dat volgende de begroting was. De commissie Bestuur bespreekt de Jaarstukken 2022 met extra aandacht voor de onderwerpen financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. 
 

20.15 - 21.15 uur: Algoritmeregister 
Het college heeft een algoritmeregister ingericht. Hierin kunnen inwoners zien welke algoritmen de gemeente gebruikt bij het nemen van beslissingen. Lees hier meer over in deze raadsinformatiebrief. Tijdens deze vergadering krijgen de commissieleden een toelichting.

Een algoritme trekt conclusies uit digitale gegevens van inwoners. Bijvoorbeeld door gegevens te combineren of door berekeningen. Het algoritmeregister is ingericht naar aanleiding van de aangenomen motie ‘Toezicht op het gebruik van algoritmes’. Deze motie werd ingediend op 4 oktober 2022 door GroenLinks, Amersfoort voor Vrijheid, D66, PvdA, Partij voor de Dieren en CDA. De fracties maakten zich zorgen over het gebruik van (zelflerende) algoritmes vanwege onder andere het risico op discriminatie en uitsluiting. Er staan nu twee algoritmes is het register:
  • Kentekenplaatsherkenning autoluwe binnenstad: de camera’s detecteren en lezen kentekenplaten van voertuigen die de binnenstad van Amersfoort inrijden.
  • Anonimiseringstool: het algoritme herkent en anonimiseert onder andere (persoons)gegevens en vertrouwelijke financiële gegevens in documenten voordat deze gepubliceerd worden.

Het algoritmeregister is voorgelegd aan de Klankbordgroep Digitalisering en Ethiek. Het register moet bijgehouden
worden, omdat er algoritmen zullen verdwijnen en bijkomen. Er staan nu alleen algoritmen in die de gemeente doelbewust gebruikt. Een vervolgstap kan zijn om te onderzoeken of externe samenwerkingspartners en leveranciers van de gemeente gebruik maken van algoritmen. Het register is ingericht naar de landelijke standaard. Op amersfoort.nl komt een pagina met een link naar de landelijke pagina algoritmes.overheid.nl. Daar worden alle algoritmen gepubliceerd die de overheid gebruikt. Er wordt momenteel Europese en landelijke wetgeving gemaakt. Waarschijnlijk komen er kaders en richtlijnen voor gemeenten.

21.15 - 22.00 uur: Onderzoek Roma en Sinti
Het college heeft laten onderzoeken of de gemeente verkeerd heeft gehandeld tegen Sinti en Roma tijdens en net na de tweede wereldoorlog. De commissieleden worden geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Sinti en Roma zijn verschillende groepen woonwagenbewoners.

In het verleden vielen zij onder de term ‘zigeuner’. Die term wordt niet meer gebruikt vanwege de negatieve bijklank. Sinti en Roma werden door het naziregime vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het college heeft twee externe, onafhankelijke onderzoekers de opdracht gegeven voor het onderzoek. De gemeente Amersfoort werkte voor dit onderzoek samen met de gemeente Utrecht. Het onderzoekrapport ‘Mogelijke ontrechting van Sinti en Roma in Utrecht en Amersfoort 1940-1945’ is klaar. Het onderzoek laat zien dat de gemeente niet verkeerd heeft gehandeld tegen Sinti en Roma, omdat er geen Sinti en Roma aanwezig waren in Amersfoort.

22.00 - 23.00 uur: Besloten: Stand van zaken aanbesteding nieuwe stadhuis
De commissie Bestuur wordt achter gesloten deuren door het college bijgepraat over de aanbesteding van het nieuwe stadhuis.

Let op: de genoemde tijden zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Commissie Sociaal 8 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)




19.00 - 19.30 uur 

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over een maatschappelijk onderwerp. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 23 mei 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten 

19.30 - 20.30 uur: GroenLinks: Kansen(on)gelijkheid kinderen
Ieder kind en iedere jongere heeft recht op een eerlijke, gelijke kans in het leven. Dat staat ook in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Op verzoek van de fractie van GroenLinks bespreekt de commissie dit onderwerp. Want er zijn toch kinderen en jongeren die niet dezelfde kansen krijgen, ook in Amersfoort.

GroenLinks heeft Ismail Aghzanay uitgenodigd om zijn mening en visie te geven over kansen(on) gelijkheid bij kinderen. Zijn visie op het onderwerp is inspirerend en overtuigend, aldus de fractie. Hij won in 2018 de prijs voor Leraar van het Jaar Rotterdam en in 2021 de landelijke titel Leraar van het Jaar. Er zullen ook enkele ambtenaren toelichten wat de gemeente doet op dit onderwerp.


20.30 - 21.15 uur: Jaarstukken 2022
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over hoe beleid is uitgevoerd, wat dat heeft gekost en of dat volgende de begroting was. De commissie Sociaal bespreekt de Jaarstukken 2022 met extra aandacht voor de sociale onderwerpen. 

21.15 - 22.30 uur: ChristenUnie: Raadsinformatiebrief 2023-043 Verantwoording maatregelen betaalbaarheid van ondersteuning en zorg 2022
Het college heeft de afgelopen jaren maatregelen uitgevoerd om ondersteuning en zorg betaalbaar te houden. In april heeft het college de raad geïnformeerd over de resultaten in 2022. De meeste maatregelen hebben effect, maar niet alle maatregelen. De fractie van de ChristenUnie wil in gesprek met het college om een beter beeld van de opbrengsten te krijgen.

ChristenUnie wil over verschillende punten meer informatie. Bijvoorbeeld over de inkoop die € 1 miljoen minder besparing heeft opgeleverd dan verwacht. En over de begeleiding door de wijkteams, dit heeft € 2 miljoen meer besparing opgeleverd dan verwacht.

Advies KPMG
In het voorjaar van 2019 heeft adviesbureau KPMG-advies aan het college uitgebracht over de betaalbaarheid van
ondersteuning en zorg in Amersfoort. Het toenmalige college heeft het advies overgenomen en vijftien maatregelen ingevoerd. Bij veel van de maatregelen ging het om veranderde werkwijzen in de manier waarop zorg en ondersteuning georganiseerd zijn. Onder andere: het verbreden van de toegang, samenwerking met jeugdartsen en het bieden van ondersteuning door wijkteams.

Let op: de genoemde tijden zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Inloopspreekuur raad 3 juni in Schuilenburg/Randenbroek





Een kop koffie met een goed gesprek, met volop ruimte voor inwoners om te vertellen wat zij belangrijk vinden voor hun buurt, wijk of Amersfoort. Dat is het raadspreekuur! Op zaterdagochtend 3 juni - van 10.30 uur tot 11.30 uur - is er een inloopspreekuur in wijkcentrum Het Klokhuis in Schuilenburg/Randenbroek aan de Weberstraat 2. U kunt gewoon binnenlopen en hoeft daarvoor geen afspraak te maken.

Verschillende raadsleden zitten voor u klaar om met u in gesprek te gaan. Raadsleden horen graag wat inwoners en organisaties uit de stad belangrijk vinden voor Amersfoort. Het spreekuur is er voor inwoners om hun mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Hun zorgen te uiten over wat er speelt in hun buurt. Om vragen te stellen. Een goed idee in te brengen. Of gewoon om eens kennis te maken met raadsleden.

Elke maand is er raadspreekuur in een wijk of dorp van de gemeente. Meer informatie vindt u op de website
amersfoort.nl/gemeenteraad. U kunt ook contact opnemen met de raadsgriffie. Tel: 033 – 469 43 79, e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl.

Actualiteitenraad
Foto Vermeerzaal





Tijdens de actualiteitenraad werden vragen aan het college gesteld over twee verschillende onderwerpen. Hieronder leest u welke onderwerpen aan de kaak werden gesteld en de reactie van het college. 

Drugslabs
Rachida Issaoui (PvdA) en Arie den Ouden stelden vragen over de aanpak van drugslabs. De aanleiding was een nieuwsartikel van het Algemeen Dagblad over het binnenvallen van een bedrijfspand door de politie. In dat pand trof de politie een volledig operationeel drugslab aan. Rachida Issaoui wilde weten of er sindsdien iets is veranderd in de aanpak van ondermijning en hoe Amersfoorters bewust worden gemaakt over wat er zich kan afspelen in hun omgeving. Arie den Ouden wilde daarnaast ook weten of inwoners en ondernemers geïnformeerd worden waar men op kan letten om drugslabs te signaleren, of het bekend is hoe criminelen geschikte locaties vinden en of er extra aandacht moet komen voor zulke locaties.
Burgemeester Lucas Bolsius gaf dat het artikel gaat over een drugslab dat was aangetroffen in oktober 2021. Wat hem destijds opviel is dat het drugslab wat productie van drugs in enkele weken tot de top vijf van Nederland behoorde. Zo snel worden drugslab opgezet en levert het criminelen geld op. Het pand is na het binnenvallen van de politie een tijd gesloten geweest. De eigenaar van het pand gaf aan dat hij had verwacht hoe snel hij het criminele circuit in was getrokken. Dit geeft aan hoe de ondermijningswereld werkt. Het verspreidt zich als een gezwel heel snel en voordat je het weet zit je erin. 
De gemeente is bezig met het informeren van inwoners, ondernemers en jeugdigen. De gemeente is ook aangesloten bij meld misdaad anoniem. Vanuit dat meldpunt krijgt de gemeente tips over ondermijning. De burgemeester gaf aan dat de gemeente het gevecht alleen aan kan gaan als de hele samenleving meehelpt, door aan te geven wat er plaatsvindt in de stad. De gemeente kan dit namelijk niet alleen doen. Bedrijventerreinen zijn heel interessant voor criminele netwerken om zich daar te vestigen. Dit geldt niet alleen voor Amersfoort maar voor het hele land. Dit zijn vaak anonieme plekken, men kan in de avond hun werkzaamheden doen, er is weinig zicht, er is geen sociale controle en via de infrastructuur kan de drugs snel verspreid worden. Maar ook in woonwijken kunnen hennepkwekerijen voorkomen. 
Over het onderwerp ondermijning is een rekenkamerrapport verschenen. Deze wordt op maandag 12 juni behandeld door de commissie Bedrijvigheid.

Geluidsoverlast vliegtuigen
Alex Engbers (CDA) vroeg naar geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen. Hij wilde van het college weten welke informatie de gemeente Amersfoort heeft met betrekking tot vliegtuigen die boven Amersfoort vliegen, of de gemeente inzicht heeft in de toename van geluidsoverlast door vliegtuigen en of de gemeente contact heeft met de regering in Den Haag over de overlast.
Wethouder Johnas van Lammeren gaf aan de gemeente Amersfoort inzicht heeft over geluidsoverlast in 2022. Toen waren er 1631 klachten uit Amersfoort bekend bij het meldpunt BAS. Binnen Amersfoort wordt dit niet bijgehouden. Er is daarom geen actueel beeld. Het vliegen neemt wel weer toe na corona. De gemeente heeft geen contact met Den Haag over deze problematiek, maar wel met de provincie Utrecht. 

Raadsvergadering Het Besluit 
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

 



Bij de raadsvergadering waren 35 van de 39 raadsleden aanwezig. Jan Steven Eilander (ChristenUnie), Maarten Flikkema (VVD) en Hans van Wegen (BPA) waren de gehele vergadering afwezig. Tahsin Bülbül was afwezig tot het agendapunt bestemmingsplan Over de Laak en 't Hammetje. Vanaf dat moment was Rob Smulders (PvdA) afwezig. De raad nam onder andere besluiten over tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat, de kaderstellende notitie AH Leusderweg en bestemmingsplan Over de Laak en 't Hammetje. U leest een overzicht van alle besluiten. Klik hier voor de agenda en de stukken. Via dezelfde link kunt u de vergadering ook terugkijken. 

• Begrotingswijziging tijdelijke woningen Nijkerkerstraat
Het college en woningcorporatie Omnia Wonen willen 38 tijdelijke flexwoningen - verplaatsbare woningen - aan de Nijkerkerstraat bouwen voor een periode van tien jaar tussen Nijkerkerstraat 31 en 33. Deze plek is nu een weiland. De ene helft van de woningen is bedoeld voor alleenstaande inwoners vanaf 23 jaar. De andere helft is bedoeld voor statushouders. Voor het plan moest de raad een besluit nemen over de financiële kaders. 

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en vier moties behandeld:
Amendement Tegemoetkoming omwonenden Nijkerkerstraat (VVD) ging over het kunnen aanvragen van een tegemoetkoming als er planschade wordt geleden door het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan (door het ontwikkelplan wordt onroerend goed minder waard). Met het amendement wilde de indiener Joyce Huurman (VVD) de omwonenden van de 38 woningen meer zekerheid beiden op een financiële tegemoetkoming. Joyce Huurman: "Een verzoek voor planschade kan pas worden ingediend als de omgevingsvergunning wijzigt. De omgevingsvergunning hoeft niet gewijzigd te worden, omdat dit een project betreft tot maximaal tien jaar. Als de tijdelijke woningen tien jaar en een week geplaatst zouden worden, was de omgevingsvergunning wel gewijzigd en waren de regels rond planschade helder."

Onder andere GroenLinks stemde tegen. Jeroen Bulthuis (GroenLinks): "Er vindt wel degelijk compensatie plaats, maar in natura en niet via een generieke regeling. Er is goed gekeken hoe aan de bezwaren van omwonenden tegemoet kan worden gekomen. Er worden duizenden euro's uitgegeven aan aanvullend groen om de inkijk te verminderen en er wordt een hek geplaatst."

Het amendement werd verworpen met 30 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren en SP) en 5 stemmen voor (VVD, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid).

• Motie Tegemoetkoming in schade bij tijdelijke woningen (VVD) ging over het in behandeling nemen van aanvragen voor een tegemoetkoming in schade van diegenen die schade lijden of zullen lijden voor tijdelijk afwijken van een bestemmingsplan van vijf jaar. De motie had dezelfde strekking als het amendement: compensatie voor tijdelijke bebouwing vanaf vijf jaar. Joyce Huurman (VVD): "Hiermee kunnen en mogen alle omwonenden aanspraak maken op een vergoeding bij bebouwing die minimaal vijf jaar staat. Korter dan vijf jaar, is tijdelijk echt tijdelijk. Alles daarboven wordt al snel anders. Tijdelijke woningen beïnvloeden de verkoopprijs van een naastgelegen woning."

De motie werd verworpen met 29 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren en SP (Kruyt)) en 6 zes stemmen voor (VVD, SP (Van Zon), Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid).

Motie Compensatie is billijk (CDA en D66) ging over het benoemen van kaders voor een redelijke compensatie bij een tijdelijke afwijking van een bestemmingsplan in Amersfoort als men planschade leidt. Alex Engbers (CDA): "Als het gaat om planschade en alles is juridisch gereglementeerd, is ook geregeld hoe omwonenden worden gecompenseerd. Als het tijdelijk is, zoals hier het geval is, is dat niet geregeld. Omwonenden moeten voor het algemeen belang een groot offer brengen. De gemeente moet zorgen dat er 38 woningen voor jongeren en statushouders komen. Dat wordt neergelegd bij een perceel waar tot nu toe twee woningen waren voorzien. Het is dus niet vreemd om te zorgen voor een vergoeding/compensatie. Omdat dat niet is geregeld, moet worden gezocht naar een mogelijkheid om dat te doen. Dit zal niet de laatste keer zijn dat op deze wijze ingebreid moet worden, dus moet worden gezocht naar een objectivering van hoe deze compensatie eruit kan zien."

De motie werd verworpen met 18 stemmen tegen (GroenLinks, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort) en 17 stemmen voor (D66, CDA, VVD, SP en Amersfoort voor Vrijheid). 

Motie Stiller is beter (CDA, D66 en PvdA) ging over het verlagen van de maximumsnelheid op de Nijkerkerstraat tussen de Westerdorpsstraat/Amersfoortsestraat en de Hanzetunnel van 80 naar 60 km per uur, en indien mogelijk naar 50 km per uur. Alex Engbers (CDA): "De maximumsnelheid op de Nijkerkerstraat is nu 80 km/uur. Ondanks dat dit een drukke weg is, wordt 's avonds het gas volledig opengezet. Omwonenden hebben daar veel last van. Stelt voor de snelheid omlaag te brengen naar 60 km/uur en indien mogelijk naar 50 km/uur."

De motie werd aangenomen met 32 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 3 stemmen tegen (VVD). 

Motie Sluit aan bij bewoners van de Nijkerkerstraat (D66 en CDA) ging over de snelheid op de Nijkerkstraat (tussen kruispunt Westerdopstraat/Amersfoorstestraat en de Hanzetunnel) naar 50 km per uur te brengen en ten behoeve van woningen 29 tot en met 32, inclusief de 38 tijdelijke woningen, een rechtstreekse aansluiting op de Nijkerkerstraat te realiseren. Dirk-Joost van Hamersveld (D66): "Aanwonenden hebben gevraagd hen rechtstreeks te laten aansluiten op de Nijkerkerstraat om het gevoel van veiligheid te verhogen. Uit de bij het raadsvoorstel gevoegde notitie blijkt dat 60 km/uur niet geschikt is voor een aansluiting zonder opstelstroken. Daarvoor moet het groen worden aangetast. We stellen daarom voor de snelheid terug te brengen naar 50 km/uur zodanig dat geen opstelstrook nodig is."

Onder andere GroenLinks stemde tegen. Jeroen Bulthuis (GroenLinks) zei daarover: "In een inloopbijeenkomst in Hooglanderveen is uitgebreid stilgestaan bij het verkeerskundige onderzoek naar een rechtstreekse aansluiting. Daar is goed en serieus naar gekeken en dat moet niet worden gedaan". 

De motie werd verworpen met 18 stemmen tegen (GroenLinks, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort) en 17 stemmen voor (D66, CDA, ChristenUnie, SP en Amersfoort voor Vrijheid).

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 25 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort) en 10 stemmen tegen (VVD, Amersfoort2014, SP en Amersfoort voor Vrijheid).

De SP stemde tegen het raadsvoorstel. Hugo Kruyt (SP): "De bewoners van de Nijkerkerstraat hebben een en ander voor de kiezen gehad en zijn niet eerlijk geïnformeerd over een project in hun voortuin dat twintigmaal groter is dan de twee kavels die hen werden voorgehouden. Er liep al lange tijd een vergunningaanvraag voor tijdelijke woningen, maar het college koos ervoor de bewoners zo laat mogelijk met de plannen te overvallen. Er mag worden gesproken van een wonder en de raad mag zeer dankbaar zijn dat de bewoners zich in de afgelopen commissievergadering van hun meest constructieve kant hebben laten zien. Ik heb veel respect voor de flexibele en constructieve houding van de bewoners aan de Nijkerkerstraat na wat het afgelopen halfjaar is gebeurd."

Rob Smulders (PvdA) gaf aan dat met de bewoners beter had kunnen worden gesproken en dat de participatie beter had gekund. De PvdA stemde echter toch voor: "Omdat mensen een dak boven hun hoofd verdienen en een huis moeten hebben. Voor hen moet een lans worden gebroken. Ik hoop dat in de toekomst het wonen en het samengaan op deze plek goed zullen gaan. In die zin moet vinger aan de pols worden gehouden."

• Vaststellen kaderstellende notitie en reactienota locatie AH Leusderweg
Er zijn plannen om een deel van de Leusderweg - ter hoogte van de Van Campenstraat, Van Bemmelstraat en Verhoevenstraat - te ontwikkelen. Het gaat om het verplaatsen van de Albert Heijn en om woningbouw. Het plan is om de Albert Heijn te verplaatsen naar de hoek Leusderweg/Van Campenstraat. Daarnaast is het de bedoeling om 130 tot 150 woningen te bouwen (huur en koop). Ook zijn er plannen voor detailhandel en mogelijk horeca met parkeervoorzieningen. In de kaderstellende notitie staan de kaders voor de ontwikkeling. Het college stelde onder andere voor dat er onderzocht wordt of laden en lossen voor de supermarkt via de Van Campenstraat kan, in plaats van via de Van Bemmelstraat. En dat de woningen vooral voor ouderen gebouwd worden en er zoveel mogelijk groen komt bij de inrichting van de openbare ruimte en het binnenterrein. 

Bij dit raadsvoorstel zijn vier amendementen en twee moties behandeld:
Amendement Ruimte voor groen (Partij voor de Dieren) ging over het realiseren van zoveel mogelijk groen bij de inrichting van de openbare ruimte en het binnenterrein en groen te laten terugkomen aan de voorkanten van de bebouwing en in het straatbeeld van de Leusderweg en de Van Campenstraat. Ook wil de fractie van Partij voor de Dieren het groencompensatiebeleid en natuurinclusief bouwen toepassen.

Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren): "Met het amendement wordt een streefwaarde voor het groen opgenomen om te voorkomen dat het groen in de knel komt door alle andere ambities."

Het amendement werd aangenomen met 31 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort) en 4 stemmen tegen (VVD en Amersfoort voor Vrijheid).

Amendement Voorkeursoplossing laden en lossen AH (Amersfoort2014, Amersfoort voor Vrijheid, VVD en PvdA) ging over het onderzoeken van de Van Campenstraat als voorkeursoplossing voor het laden en lossen en alleen de Van Bemmelstraat als alternatief te beschouwen.

Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "In de commissievergadering is hier uitgebreid over gesproken. Meerdere partijen gaven aan dat de voorkeursoptie zou moeten zijn het via de Van Campenstraat te laten verlopen. Om in de kaderstellende notitie duidelijk te zijn naar het college, de opdrachtgever en bewoners moet de voorkeursoptie via Van Campenstraat worden voorgesteld."

Het amendement werd aangenomen met 33 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 2 stemmen tegen (Partij voor de Dieren).

Amendement Kan het een tandje hoger (D66, Beter Amersfoort en ChristenUnie) ging over het onderzoeken of op kavel A zeven tot acht bouwlagen mogelijk is in plaats van de vijf tot zes bouwlagen die nu in het plan staan.

Mede-indiener Wytse Dassen (D66): "Amersfoort wil snel meer woningen. Om de omliggende natuur te sparen, moet de hoogte in worden gegaan. Op kavel A is nu hoogbouw tot maximaal zes lagen voorzien en dat is mooi stedenbouwkundig ingepast. Hier kan het misschien wel een tandje hoger. Aan de overzijde telt het gebouw vijf verdiepingen. Twee of drie verdiepingen hoger past misschien ook. Realiseert zich dat meer woningen ook iets betekent voor het aantal parkeerplekken en ruimte voor het opwekken van groene stroom, maar roept op extra lagen serieus te onderzoeken."

Het amendement werd aangenomen met 25 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort) en 10 stemmen tegen (VVD, Amersfoort2014, SP en Amersfoort voor Vrijheid).

Amendement Een groen hart voor de Leusderweg (GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren) ging over de realisatie van parkeerplaatsen op eigen terrein en ondergronds.

Jeroen Bulthuis (GroenLinks): "We roepen op het aantal parkeerplekken op maaiveld tot een minimum te beperken door eerst te kijken wat ondergronds kan. Uitgangspunt bij alle inbreidingsprojecten zou moeten zijn dat parkeren zo veel mogelijk gebouwd of ondergronds wordt gerealiseerd, zodat voldoende groen overblijft in de openbare ruimte."

Het amendement werd aangenomen met 31 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Beter Amersfoort) en 4 stemmen tegen (VVD en Amersfoort voor Vrijheid).

Motie De Stille Bemmel (CDA) ging over het weren van doorgaand verkeer in de Van Bemmelstraat en tussen de Kapelweg en huisnummer 98 vanaf beide zijden enkel nog bestemmingsverkeer toe te staan. Indiener Alex Engbers (CDA) wil met deze motie het doorgaande verkeer in de Van Bemmelstraat weren.

De motie werd aangenomen met 25 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014, PvdA, SP) en 10 stemmen tegen ChristenUnie, VVD, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid).

Motie Onderzoek naar parkeerhub in Amersfoort-Zuid (D66, GroenLinks en ChristenUnie) ging over het onderzoeken om de geplande ondergrondse parkeergarage op de hoek Leusderweg-Van Campenstraat te vergroten met één of twee extra lagen, zodat er een parkeerhub ontstaat.

Wytse Dassen (D66): "In de conceptparkeervisie staat dat men wil gaan werken met parkeerhubs. Deze kans kunnen we niet voorbij laten gaan. Met de motie vragen we het college ook op deze locatie en bij toekomstige ontwikkelingen te onderzoeken of een parkeerhub mogelijk is."

De motie werd aangenomen met 27 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Beter Amersfoort) en 8 stemmen tegen (VVD, Amersfoort2014 en Amersfoort voor Vrijheid).

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "Amersfoort2014 is blij dat de ontwikkeling aan de Leusderweg in beweging komt, maar betreurt het dat dit een voorstel is met veel onderzoeken. Wij zijn blij dat naar de bewoners wordt geluisterd, maar het participatietraject en de inzet van bewoners moeten doorgaan om de raad te helpen de juiste beslissingen te nemen, want het is wat minder een kaderstellende notitie maar meer een soort onderzoeksopdracht voor hoe alles is in te passen."

Rob Smulders (PvdA): "De PvdA stemt voor de kaderstellende notitie. Allen kennen de geschiedenis. Is blij met dit plan dat de rotte kies zal veranderen in een veel leefbaarder gebied."

• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Over de Laak, ’t Hammetje, vaststelling beeldkwaliteitseisen en gewijzigde vaststelling grondexploitatie Kavels Over de Laak
Het gebied Over de Laak - 't Hammetje wordt ontwikkeld tot een groen-recreatief gebied waar kan worden gewandeld, gesport en gespeeld in een natuurlijk omgeving rond de bestaande waterplas. Naast recreatie komt er ook ruimte voor scouting en kleinschalige horeca. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er werden zeven zienswijzen (officiële reactie) ingediend en het plan is daarna op enkele punten gewijzigd. Na het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure, kan het gebied ontwikkeld worden. 

Bij dit raadsvoorstel zijn een amendement en een motie behandeld:
Amendement Extra maatregelen voor vleermuizen (Partij voor de Dieren) ging over het onderzoeken welke extra maatregelen voor vleermuizen mogelijk zijn, bijvoorbeeld het plaatsen van vleermuiskasten. 

Indiener Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren): "Met dit amendement beogen we een plus te creëren voor de vleermuizen door een aanbeveling uit de natuurtoets over te nemen. We hebben vernomen dat de bouwkundige staat van de follies onvoldoende is waardoor deze niet geschikt kunnen worden gemaakt voor vleermuizen. Gezorgd moet worden dat de voorzieningen die er komen, geschikt zijn voor het winterverblijf van de vleermuizen. Het college heeft de ruimte om extra maatregelen te treffen voor de ecologie en de vleermuizen."

Het amendement werd aangenomen met 30 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 5 stemmen tegen (VVD, PvdA en DENK).

Motie Behoud het foerageergebied voor de vleermuizen (Partij voor de Dieren) ging over het onderzoeken of het mogelijk is natuurwaarden als kruidenrijk gras en struiken zoveel mogelijk te combineren en om deze langs de oever te plaatsen. 

Indiener Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren): "Met deze motie verzoeken we het college naast de bomen die worden gecompenseerd ook te onderzoeken of andere groene waarden kunnen worden teruggebracht, zoals struiken, grasvelden en kruidenhagen."

De motie werd aangenomen 24 stemmen voor (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 11 stemmen tegen (D66, VVD, PvdA en DENK).

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen. 

• Start ontwerpfase - nieuwe wegverbinding tussen de wijk Vathorst en de N199 (Amersfoortseweg) bij de aansluiting A1 Bunschoten-Spakenburg
Een nieuwe weg die aansluit op de A1 moet de bereikbaarheid van Vathorst verbeteren. De nieuwe verbinding is nodig omdat het vooral in spitstijden te druk is op de wegaansluiting vanaf Amersfoort-Noord naar Vathorst, op en rond de Bergpas. Daarnaast groeit de wijk Vathorst nog steeds flink. In het nieuw te bouwen Vathorst-Bovenduist moeten minimaal 3.000 woningen komen, een bedrijventerrein, maatschappelijke voorzieningen en een park. Het college wil een voorlopig ontwerp voor de wegverbinding uitwerken. 

Bij dit raadsvoorstel is één amendement behandeld:
60 km verbindingsweg A1-Vathorst (GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, ChristenUnie, CDA en PvdA) ging over het instellen van een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur op de nieuw te ontwerpen weg. 

Mede-indiener Dillian Hos (GroenLinks) zei over het amendement: "De verbindingsweg is nodig in verband met de leefbaarheid in Vathorst, maar heeft ook positieve effecten op de leefbaarheid van het gebied dat de nieuwe weg gaat doorkruisen. Het is goed dat wordt geïnvesteerd in draagvlak voor deze route. De leefbaarheid kan ook worden bevorderd door de maximumsnelheid direct op 60 km/uur te stellen. Dat is een grote wens van een ruime meerderheid."

De motie werd aangenomen met 30 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Beter Amersfoort) en 5 stemmen tegen (VVD, Amersfoort voor Vrijheid en DENK).

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Menno Fousert (Amersfoort2014) zei over het raadsvoorstel: "Deze ontsluiting is nodig, ook om de ontwikkeling van Bovenduist mogelijk te maken. Nu wordt het ontwerptraject ingegaan. De raad moet vinger aan de pols houden en goed geïnformeerd worden over de kosten."

Onder andere deze raadsvoorstellen staan verder op de agenda:
• Veiligheidsregio Utrecht (VRU): voorlopige jaarstukken 2022, geactualiseerde begroting 2023 en ontwerpbegroting 2024 
Op 27 maart heeft het algemeen bestuur van de VRU ingestemd met de voorlopige jaarstukken 2022, de geactualiseerde begroting 2023 en de ontwerpbegroting 2024. Gemeenteraden kunnen hun zienswijze meegeven op deze stukken. Het college stelde de gemeenteraad voor geen zienswijzen in te dienen, onder andere door de positieve resultaten die de stukken laten zien.

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

• 
Veiligheidsregio Utrecht (VRU): wijziging Gemeenschappelijke regeling
Op 4 juli 2022 legde het bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht aan het college en de raad een ontwerp-wijzigingsbesluit van de Gemeenschappelijke regeling VRU voor. De aanleiding hiervoor was de door het bestuur van de VRU gewenste wijziging van de systematiek van het dagelijks bestuur en de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De gemeenteraad kon toen een zienswijze indienen, maar heeft besloten dit niet te doen. Andere gemeenteraden hebben dit wel gedaan, waardoor de VRU met een conceptwijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling VRU 2022 is gekomen. Het college kon zich in dit voorstel vinden. 

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

• 
Conceptprogramma- en productbegroting Afval Verwijdering Utrecht (AVU) 2024
De AVU is de gemeenschappelijke regeling van 25 Utrechtse gemeenten, die regelt dat het afval dat de gemeenten inzamelen wordt afgevoerd en verwerkt. De AVU bood de ontwerpbegroting 2024 aan. Met dit voorstel waarborgen zij de afvalverwijdering van de gemeente Amersfoort. De kosten voor de verwijdering en verwerking van afval zijn gestegen. Dit leidt tot een hoger begrotingstotaal voor 2024 in vergelijking met 2023. De gemeenteraad heeft tot 12 mei de tijd gehad om zienswijzen op dit voorstel in te dienen. Het college stelde voor geen zienswijze in te dienen.

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

• Nieuwe tranche startersleningen

De starterslening zorgt ervoor dat mensen die voor het eerst een eigen woning kopen geld kunnen lenen bij de gemeente als zij net te weinig kunnen lenen bij hun hypotheekverstrekker. Er is €3,5 miljoen beschikbaar. Dat is genoeg voor minimaal 100 leningen. Er geldt een aantal voorwaarden. De starterslening moet bijvoorbeeld echt nodig zijn voor financiering van een woning, een starter moet minimaal één jaar staan ingeschreven en de woning moet vallen onder de NHG-grens. Op de website van SVn kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een starterslening. 

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en DENK) en 1 stem tegen (Amersfoort voor Vrijheid).
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

Of stuur een e-mail naar: gemeenteraad@amersfoort.nl  

U kunt ook altijd contact opnemen met de griffie en een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Of bellen: 033-469 4379
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y