Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

2 oktober 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 6 oktober

Op dinsdag 6 oktober (De Ronde) krijgen de raadsleden een presentatie van de meerjarenbegroting 2010-2024 en zij praten over bouwen in Vathorst-Bovenduist. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op alle vergaderingen. Ook leest u een terugblik op de raadsvergadering Het Besluit, met onder andere een interpellatie over de Westelijke Ontsluiting en het conceptbod voor de Regionale Energie Strategie.

 
Vooruitblik De Ronde 6 oktober
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda van 6 oktober staan vanaf 19.00 uur zeven Ronde-vergaderingen. Het is niet mogelijk om vergaderingen fysiek bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of YouTube (Raad Amersfoort).

19.00 uur Presentatie Meerjarenbegroting 2021-2024
Het college stelt jaarlijks de begroting op. In de begroting staat welke plannen de gemeente de komende jaren heeft, wat die plannen kosten en welke inkomsten worden verwacht. Het college presenteert in hoofdlijnen de Meerjarenbegroting 2021-2024. De begroting bestaat uit een aantal verschillende programma’s, zoals: ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit, stedelijk beheer en milieu, sociaal domein (zorg en ondersteuning) en veiligheid en handhaving. De raad heeft budgetrecht, dat betekent dat de raad de bevoegdheid heeft om financiële middelen beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van plannen.

Uw mening geven? Op 27 oktober bespreekt de raad de begroting in een voorbereidende Ronde-vergadering. Inwoners en organisaties kunnen dan inspreken en zo de raad hun mening meegeven over de begrotingsvoornemens. Op 3 november debatteert de raad over de begroting en de moties en amendementen. En op 10 november besluit de raad over de begroting en de moties en amendementen.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.00 uur Bouwen in Vathorst-Bovenduist: nut en noodzaak
In de zomer van 2017 besloot de gemeenteraad om Vathorst-Bovenduist (toen nog Vathorst-West genoemd) te zien als mogelijke locatie voor woningbouw. Het college kreeg de opdracht om te verkennen of er, en onder welke voorwaarden, woningen gebouwd kunnen worden. D66 en GroenLinks gaan met andere partijen in gesprek over de uitkomsten van die verkenning (zie deze raadsinformatiebrief). In het Deltaplan Wonen staat de ambitie dat er (tot 2030) voldoende, betaalbare en passende woningen worden gebouwd voor alle doelgroepen (woningbouwopgave van 1000 woningen per jaar). Volgens het college is het bouwen van woningen in Vathorst-Bovenduist nodig om voldoende woningen te realiseren. D66 en GroenLinks willen weten wat de mening is van de andere raadsleden over de volgende peilpunten:
1. Voor het opvangen van het woningtekort is bouwen in Vathorst-Bovenduist noodzakelijk.
2. Er is in Amersfoort een groot tekort aan eengezinswoningen. Dit moet door middel van nieuwbouw worden opgelost.
3. Nadat de raad zich heeft uitgesproken over de noodzaak van woningbouw in Bovenduist is het van belang dat de raad keuzes maakt over de verdere invulling van het gebied.
4. De raad moet actief worden meegenomen in het traject dat zal leiden tot deze keuzes. Te denken valt aan werkbezoeken aan uitbreidingslocaties in andere steden, gesprekken met inwoners en andere experts.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. 

20.00 uur Transitievisie warmte
In het Nederlands Klimaatakkoord staat dat alle gemeenten uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte moeten vaststellen. Daarin staat stap voor stap de aanpak richting een aardgasvrije gemeente. Het college gaat voor 2030 aan de slag met enkele wijken, zoals Schothorst-Zuid. In de visie staan voor die wijken ook mogelijke alternatieve oplossingen om te verwarmen. En er staat aangegeven hoeveel energiebesparing oftewel CO2- reductie aardgasvrij verwarmen oplevert. De raadsleden krijgen een presentatie over de verschillende onderdelen van de Transitievisie Warmte, waaronder: de verschillen tussen de Warmtevisie en de Transitievisie Warmte. Hoe worden partijen betrokken (raad, inwoners, andere belanghebbenden)? En: afwegingskader en dilemma’s.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.00 uur Startfoto Beleidskader Inclusieve Stad
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (het Sociaal Domein). Gemeenten hebben de wettelijke plicht om over een bepaalde periode een beleidskader op te stellen. Op dit moment werkt de gemeente aan het Beleidskader Inclusieve Stad. Bij het beleidskader hoort een zogenaamde Startfoto waarin – met beschikbare data en kennis – de opgaven voor de komende jaren worden benoemd. De raadsleden krijgen informatie over de Startfoto en de stand van zaken van het op te stellen beleidskader.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

21.15 uur Projectsubsidieregelingen Sport en Bewegen 2021
De gemeenteraad stelde in december 2019 de Sportnota vast. De subsidieregeling Sport en Bewegen moet worden aangepast aan de doelen in de nieuwe beleidsnota. Het college stelt voor de regeling eenvoudiger te maken: flexibeler voor de aanvrager (een aanvraag is nu nog maar één keer per jaar mogelijk) en met een snellere afhandeling. De raadsleden geven hun mening over enkele peilpunten van het college, zie de peiling.

Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken.

21.15 uur Bestrijding eikenprocessierups
De raadsleden krijgen informatie over de aanpak van de eikenprocessierups in 2020 en de aanpak in 2021. De aanpak moet de overlast en mogelijke gezondheidsklachten door de rups verminderen en voorkomen. Naast het wegzuigen van de nesten is dit jaar ingezet op natuurlijke bestrijding en het bacteriepreparaat Xentari. Deze aanpak blijft gelden voor volgend jaar. Jaarlijks wordt ingeschat wat de verwachte plaagdruk is en welke mix van middelen wordt ingezet. Het college streeft naar het niet, of zo min mogelijk inzetten van Xentari en het versterken van de natuurlijke bestrijding.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

21.15 uur Aanpak dak- en thuisloosheid
In opdracht van de raad informeert het college de raadsleden over de instroom als gevolg van de coronacrisis. Ook krijgen de raadsleden informatie over de aanpak van dak- en thuisloosheid. Welke instrumenten worden er samen met woningcorporaties en zorgaanbieders ingezet? De nachtopvang in De Amergaard is vooral bedoeld als tijdelijke opvang.

Digitale vergadering. Live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 6 oktober met alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik raadsvergadering Het Besluit 29 september
Auto's (Bron: Pixabay)
Wat is er besproken en besloten tijdens de raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 29 september?

Er waren 32 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren: Irma Dijkstra (D66), Gert Hunink (ChristenUnie), Ralph Langendam (BPA), Noëlle Sanders (Lijst Sanders), Tanika Scherbinski (GroenLinks), Ben Stoelinga (Amersfoort2014) en Hans van Wegen (BPA).

Interpellatie Westelijke Ontsluiting
Op verzoek van Menno Fousert (Amersfoort 2014) en Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) werd een interpellatie gehouden over de Westelijke Ontsluiting vanwege beschikbaar gekomen documenten over de Westelijke Rondweg. Dit naar aanleiding van een Wob-verzoek door De Stadsbron. De Stadsbron schreef hierover twee artikelen. De raadsleden geven aan dat de wethouder, ondanks meerdere verzoeken van raadsleden, bepaalde informatie (veiligheidsrapporten over de fietsbrug en aansluiting wegen) niet heeft verstrekt. 'Een overtreding van artikel 169 van de Gemeentewet' (inlichtingenplicht college). Ook heeft de wethouder volgens de raadsleden het beeld geschetst dat Defensie niet mee wilde werken aan een tweede toegang voor de kazerne aan de Utrechtseweg terwijl uit de documenten het tegendeel blijkt. Raadsleden Molenkamp en Smits (SP): 'Het gaat er vanavond om of de raad deze wethouder nog kan vertrouwen.' De van der Schueren (CDA): 'Waarom heeft de wethouder de raad al die tijd niet geinformeerd?'

Alle stukken die horen bij deze interpellatie kunt u bij het agendapunt vinden (zie paperclips): de vragen van de twee fracties, het collegebericht + bijlage van 22 september en de Wob-documenten. 

Wethouder Buijtelaar liet weten dat hij alle gevraagde informatie waarover hij zelf beschikte, heeft verstrekt als dat kon en dat hij niets bewust heeft achtergehouden. De wethouder maakte zijn excuses dat hij de gemeenteraad niet tijdig en volledig heeft geinformeerd.

Na de vragenrondes en beantwoording door de wethouder gaven de interpellanten hun conclusie. Fousert (Amersfoort2014) concludeerde o.a. dat niet is voldaan aan de inlichtingenplicht. 'Een doodzonde'. Het raadslid kondigde een motie van wantrouwen aan tegen de wethouder en diende deze vervolgens in (na akkoord van de raad) namens Amersfoort 2014, Lijst Molenkamp en de SP. Het CDA en de PvdA dienden ook een motie in: 'Het college kan de raad nooit teveel informeren'. Raadslid Micheline Paffen (CDA): 'Het college is verplicht de raad alle inlichtingen te geven die de raad voor de uitoefening voor zijn functie nodig heeft of als de raad daarom vraagt.' Met de motie verzoeken de fracties het college om een betere en transparante samenwerking en een pro-actieve open informatie-uitwisseling en om de informatieplicht te respecteren.

Motie van wantrouwen
De motie genaamd Motie van wantrouwen wethouder Buijtelaar (Lijst Molenkamp, Amersfoort2014 en SP) werd verworpen met 27 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA en DENK) en 5 stemmen voor (Amersfoort2014, SP en Lijst Molenkamp). Tyas Bijlholt (D66): 'De wethouder heeft toegegeven dat hij iets heeft gedaan wat niet goed is gegaan. Dit mag niet nogmaals gebeuren.' Dillian Hos (GroenLinks) benoemde dat het tijdig informeren van de raad niet goed is gegaan, en dat de partij daar zwaar aan tilt. GroenLinks vindt niet dat de wethouder bewust informatie heeft achtergehouden. 'Wat nu is gebeurd is een behoorlijke blunder. GroenLinks neemt dit hoog op. Dit mag nooit meer gebeuren.' Simone Kennedy (ChristenUnie) zei zeker niet tevreden te zijn met de informatievoorziening maar nog wel te vertrouwen dat de wethouder verder kan gaan met het project. 'Wij stemmen niet voor de motie van wantrouwen. Nog niet.' Ook de VVD is het ermee eens dat het niet goed is gegaan en 'moedigt de wethouder aan om het beter te doen.'

Motie informeren raad
De motie Het College kan de Raad nooit te veel informeren (CDA en PvdA) is aangenomen met 30 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp) en 2 tegen (SP). Marc Smits (SP): 'De motie vraagt de wethouder zich aan de wet te houden. Als de wethouder de wet niet uitvoert moet een motie van wantrouwen worden ingediend. Ik vertrouw er niet op dat de wethouder de wet uitvoert.' Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) noemde de motie overbodig, 'dit is iets wat moet gebeuren maar niet gebeurt', maar stemde wel voor. Menno Fousert (Amersfoort2014) noemde het 'triest' dat deze motie werd ingediend: 'Acteren naar de letter van de wet moet de wethouder gewoon doen.' De fractie stemde wel voor.

Raadsvoorstellen
De raad nam vijf raadsvoorstellen aan, één raadsvoorstel werd op verzoek van de wethouder niet in stemming gebracht:

- Regionale Energie Strategie (RES)
Elke gemeente, provincie en waterschap werkt binnen een regio samen met partijen en inwoners aan een Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat welke maatregelen er in een regio nodig zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. 
Bij dit raadsvoorstel over onder andere het conceptbod (dat voor 1 oktober bij het Rijk moet worden ingediend) werden vijf moties behandeld, de raad nam hiervan drie moties aan. 
  • Een geslaagde RES begint met draagvlak en participatie (CDA en VVD). De fracties stelden voor dat het college binnen honderd dagen met een voorstel over de communicatie en participatie met bijbehorende kaders bij de raad komt. Alex Engbers (CDA) zei dat de RES nog nauwelijks speelt. 'Men staat nog in de voorhoede van deze grote verandering, ook voor de maatschappij, dus de bewoners moeten worden meegenomen.' Deze motie werd unaniem aangenomen.
  • Geen 150 m hoge windmolens langs de grenzen van Amersfoort (CDA). De fractie stelde voor geen windmolens van 150 meter en hoger binnen een afstand van 5 km van de gemeentegrens toe te staan. Alex Engbers (CDA) 'Voor zeven windmolens wordt nu gekeken in de directe omgeving van de Amersfoortse inwoners, namelijk langs de A28 bij Rusthof en bij het DierenPark Amersfoort. Daarmee komt het zeer dicht bij de bewoners. Ze brengen niet alleen een enorm rendement, maar geven ook geluidsoverlast en worden ongeveer 160 meter hoog, wat erg groot en dominant is. Deze motie werd verworpen met 24 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP en PvdA) en 8 voor (CDA, DENK en Lijst Molenkamp). Verschillende tegenstemmers benoemden dat de motie uitgaat van wantrouwen. Zo wilde Hans Bol (ChristenUnie) niet nu al grenzen trekken. 'Als iedereen dat doet, komt men nergens.' Maarten Flikkema (VVD): 'Als de motie wordt aangenomen, moet de raad zich zorgen maken of de regiogemeenten Amersfoort niet uit de RES gooien.'
  • Geen Poolse Landdag (CDA): de fractie wilde dat het college onder andere een plan opstelt over hoe te handelen als buurgemeenten zich geheel of gedeeltelijk distantiëren van dit concept RES-bod of het latere definitieve bod. Alex Engebers (CDA): 'Aan het college is het onmogelijke gevraagd, namelijk om in een niet-bestaande structuur met zes andere gemeenten tot een oplossing te komen. Veel is nog niet geregeld. Het is niet bekend wat het betekent als gemeenten onderweg 'nee' zeggen tegen een deel of het geheel.' Deze motie werd verworpen met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA) en 12 voor (CDA, Amersfoort2014, SP, DENK en Lijst Molenkamp).
  • Wat is er gebeurd met de RES(t) (GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie) Het huidige conceptbod van 0,5 TWh leidt tot slechts een reductie van 43% CO2 in 2030. Fracties verzoeken het college het RES-bod te verhogen tot een bod waarbij de ambitie om minimaal een 49% CO2-reductie te realiseren wordt behaald. Jeroen Bulthuis (GroenLinks): 'De ambitie voor de RES moet stevig zijn. Het uitgangspunt van 49% moet minimaal in de RES terechtkomen.' Deze motie werd aangenomen met 18 stemmen voor (GroenLinks, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014 (Fousert), SP, PvdA en Lijst Molenkamp) en 14 tegen (VVD, CDA, Amersfoort2014 (Koet-Minis, per abuis tegen) en DENK).
  • Zonnevelden in Vathorst-Noord (D66 en GroenLinks). In het coalitieakkoord is opgenomen dat de coalitie goed ingepaste zonnevelden in Vathorst-Noord wil. Daar loopt een initiatief voor. Dit initiatief is niet opgenomen in het conceptbod. De fracties verzoeken het college om de voorgenomen zonnevelden in Vathorst-Noord erin op te nemen. Deze motie werd aangenomen met 20 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA) en 12 tegen (CDA, Amersfoort2014, SP, DENK en Lijst Molenkamp). Rob Molenkamp stemde voor alle moties bij dit raadsvoorstel, met uitzondering van deze motie. 'Dat is een klap in het gezicht van alle mensen die naar aanleiding van een raadsbesluit rekenen op een groen recreatieve invulling. Deze motie zou niet in stemming moeten worden gebracht, omdat de onrust dat er zonnevelden komen in Vathorst daarmee weer wordt opgevoerd.'  
De gemeenteraad nam het raadsvoorstel over het conceptbod aan met 31 stemmen voor en 1 tegen (Lijst Molenkamp). Het conceptbod moet voor 1 oktober ingediend worden bij het Rijk.  

Kerncollectie Armando
De gemeente Amersfoort heeft een kunstcollectie van kunstenaar Armando, bestaande uit 21 schilderijen en een bronzen beeld. De raad nam een raadsvoorstel aan waardoor de collecte in bruikleen wordt gegeven aan Amersfoort in C. Wanneer de mogelijkheid aanwezig is, zal Amersfoort in C (een deel van) de collectie tentoonstellen. Of bepaalde werken in bruikleen geven bij andere professionele organisaties. De jaarlijkse kosten (beheer en behoud), opgeteld € 60.000 voor de eerste vijf jaar, worden gedekt uit de reserve Armandomuseum. Het voorstel werd aangenomen met 26 stemmen voor en 5 tegen (GroenLinks). Linda van Tuyl (GroenLinks) 'Dit doet geen recht aan het werk van Armando, omdat het niet zichtbaar wordt voor groot publiek.' Zij stelde voor om in het nieuwe stadhuis ruimte te creëren voor het permanent tentoonstellen van stukken uit de kerncollectie.

Verklaring van geen bedenkingen Fietsroute Kattenbroek - Gangboord_De Kreek
Dit raadsvoorstel werd niet in stemming gebracht. Tahsin Bülbül (DENK) zei tijdens de behandeling van dit agendapunt dat hij een motie (Speedpedelec wel stil, maar ook heel snel) wilde indienen ten behoeve van de verkeersveiligheid van de fietsers op het fietspad. Op dit moment worden Speed Pedelecs toegestaan op het fietspad. Een Speed Pedelec is door de rijksoverheid gelijkgesteld aan een brommer. De rijksoverheid geeft aan dat een Speed Pedelec niet op een fietspad hoort. Portefeuillehouder Hans Buijtelaar bedankte de heer Bülbül voor de opmerkzaamheid met betrekking tot het initiële raadsvoorstel. En stelde voor dit raadsvoorstel aan te houden, omdat hij niet kon overzien of de motie juridische consequenties heeft. De voorzitter (burgemeester) honoreerde dit verzoek van het college.

Verder nam de raad het raadvoorstel om geen zienswijze (officiële reactie) in te dienen op de Ontwerp Eerste bestuursrapportage 2020 van de RUD Utrecht unaniem aan. En de raad benoemde de heer J. de Bruin tot lid Raad van Toezicht van Stichting Meerkring en Stichting De Kosmos (zie raadsvoorstel) met 31 stemmen voor. Harun Keskin (PvdA) was tijdens het ophalen van de stembriefjes nog niet aanwezig.

Losse moties
Er waren drie 'losse' moties aangekondigd (die niet bij een agendapunt horen). De raad nam twee moties aan en één motie werd niet in stemming gebracht. 

- Betrek de gemeenteraad van Amersfoort zoveel mogelijk als u verder gaat (D66, PvdA en VVD). Het kabinet zet in op regionale en lokale maatregelen vanwege corona. Tot nu toe is de raad vaak achteraf geïnformeerd over genomen maatregelen. De fracties willen afspraken maken over hoe de raad geïnformeerd wordt en hoe de raad betrokken wordt bij het nemen van maatregelen. De fracties willen dat het college de gemeenteraad binnen tien uur - na het nemen van een lokale maatregel vanwege een spoedeisende situatie - per e-mail te informeert. Ook willen ze dat het college de maatregel snel kenbaar maakt aan de stad. En zij willen dat het college de raad informeert en vraagt om een zienswijze als het gaat om voorgenomen lokale maatregelen die geen spoed hebben. De burgemeester (portefeuillehouder) zei onder andere dat er tot nu toe geen lokale maatregelen in noodverordeningen zijn opgenomen. En hij zegde toe de raad zo maximaal mogelijk mee te nemen in beslissingen die niet binnen tien uur moeten worden genomen. 'Het zal dan soms lastig zijn de procedures qua aanlevertijd te volgen. Ik zal me maximaal inzetten om de raad te betrekken.' Verschillende raadsleden konden goed leven of waren blij met deze uitleg. De raad nam de motie unaniem aan.

- 30 kilometer voor alle mensen beter
(D66 en GroenLinks). De fracties willen dat de snelheid binnen de bebouwde kom in principe overal 30 km per uur wordt. Dit om de kans op en de impact van verkeersongelukken te verlagen. De motie vraagt het college om gelijk met pilots te starten op Ring Kattenbroek, omgeving Jan van der Heijdenstraat/Bosweg en Van Randwijcklaan in Rustenburg. Dirk-Joost van Hamersveld (D66) zei dat de grondgedachte is om 30 km op bijna alle plekken binnen de bebouwde kom in te voeren. Behalve op plekken waar dit niet verstandig is, zoals op Rondweg-Noord. Ook moet er rekening gehouden worden met onder andere busvervoer en hulpdiensten. De raad nam deze motie aan met 19 stemmen voor (GroenLinks, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA en Lijst Molenkamp) en 13 tegen (VVD, CDA en DENK). Gerrit van Nieuwenhuizen (VVD) zei: 'de VVD ziet liever maatwerk, keuzes maken en inrichten zodat gebieden daadwerkelijk 30 km zijn.'

- Zichtbaar en preventief (CDA). Recentelijk hebben er geweldsdelicten in/rondom Park Schothorst en op het Eemplein plaatsgevonden. De fractie verzocht dat het college een haalbaarheidsstudie gaat doen naar het plaatsen van camera's in Park Schothorst en op het Eemplein. Hans-Dieter de Smit: 'De maat is voor velen vol nu de onveiligheidsgevoelens weer toenemen. Deze kunnen worden weggenomen door het plaatsen van extra camera's en inzet van toezicht.' De burgemeester (portefeuillehouder) zei onder andere dat het onmogelijk is om met camera's het grote park goed in beeld te brengen, inclusief de in- en uitgangen en 24 uur bewaken. En dat het schijnveiligheid creëert, omdat grote delen niet goed in beeld kunnen worden gebracht. Ook zei hij dat cameratoezicht regelmatig moet worden geëvalueerd. Hij zegde toe om de evaluatie van het cameratoezicht met de raad te delen en op niet al te lange termijn in gesprek te gaan. Er wordt dan besproken wat handig en proportioneel is gezien de kosten en de veiligheid die het oplevert. Hans-Dieter de Smit (CDA) was gelukkig met de toezegging van de burgemeester. CDA besloot de motie aan te houden. Deze wordt eerst in De Ronde besproken. 

Klik hier voor de volledige agenda van 29 september met alle vergaderstukken, waaronder de raadsvoorstellen en de moties (zie paperclips). Ook staat daar de besluitenlijst en het verslag. U kunt de vergadering terugkijken via dezelfde link en via YouTube.
'Ik spreek in om op te vallen'
Duurzaam (bron: Pixabay)

Amersfoorter Theo van der Tak is geen onbekende op het stadhuis. Hij spreekt af en toe in bij vergaderingen over onderwerpen waarbij hij zijn mening wil laten horen. Hij sprak ook als eerste inwoner digitaal in. 

‘Ik vind het belangrijk dat het gemeentebestuur ook in de gaten krijgt wat de burger van een plan of voorstel of van beleid vindt. Meedenken, zeggen wat niet bevalt, hoe het beter kan. Het is heel waardevol als raadsleden vervolgens tijdens de vergadering vragen stellen en er een gesprek ontstaat waarin ideeën worden uitgewisseld. Dat geeft je het gevoel gehoord te worden. Ik zou graag ook wat tegenspraak van raadsleden zien, dat maakt het gesprek nog veel interessanter.’

Van der Tak spreekt in om op te vallen. ‘Ik denk dat inspreken meer invloed heeft dan een e-mail of brief aan raadsleden sturen. Dat verdwijnt in een woud aan documenten en is veel anoniemer. Ik zou mensen willen aanraden: doe het eens een keer! Je wordt er goed bij geholpen. En het is goed om met raadsleden kennis te maken. Het geeft je meer zelfvertrouwen in hoe de democratie werkt.’

Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerste digitale edities waren op 8 en 22 september. De eerstvolgende edities zijn 6 oktober en 27 oktober!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y