Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

2 september 2022

RaadsMail

Agenda raadsvergadering 6 september, terugblik raadsvergaderingen 29 augustus en terugblik De Ronde 30 augustus

Op dinsdagavond 6 september is de raadsavond De Raad, met de Actualiteitenraad, informatiemarkt Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit. Op Het Plein een pitch over Amersfoort Festivalstad. Tijdens Het Besluit wordt een nieuw raadslid voor de CDA beëdigd. Verder benoemt de raad ook een nieuwe plaatsvervangend voorzitter van de raad en een nieuw lid van het presidium. Daarnaast besluit de raad onder andere over de invoering van raadscommissies. Ook blikken we kort terug op de raadsvergaderingen van maandag 29 augustus en De Ronde van 30 augustus. 
 


Inhoud

 
De Raad 6 september
Op dinsdag 6 september begint om 19.00 uur de vergaderavond De Raad. Met eerst de Actualiteitenraad waarin raadsleden en buitengewone fractieleden vragen kunnen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. Daarna is van 19.15 tot 19.45 uur òp de vide voor de Raadzaal Het Plein. Om 19.45 uur begint dan de raadsvergadering Het Besluit. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u vergaderingen (behalve Het Plein) online volgen, via Politiek Portaal. Daarnaast kunt u de avond volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Actualiteitenraad (19.00-19.15 uur)
Let op: worden er geen onderwerpen aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door.

Het Plein (19.15-19.45
uur)
Het Plein is de plek voor inwoners, organisaties en bedrijven om ideeën, plannen en ambities voor de stad te delen met de raads- en collegeleden en andere belangstellenden. Op het Plein o.a.: 
• Amersfoort Festivalstad: met informatie over de festivalcultuur die een belangrijk aandeel heeft (gehad) in het gastvrij en creatief beeld dat Amersfoort heeft. 

Raadsvergadering Het Besluit (vanaf 19.45 uur)
Benoemingen
• Toelating en beëdiging nieuw benoemd raadslid:
 Hans-Dieter de Smit zal worden toegelaten en beëdigd als raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Amersfoort omdat Ben van Koningsveld wethouder is geworden.
Benoeming plaatsvervangend voorzitter raad: Ben van Koningsveld was als raadslid ook plaatsvervangend voorzitter van de raad. Dat voorzitterschap houdt op vanaf het moment dat Hans-Dieter de Smit beëdigd is. Tijdens Het Besluit van 6 september zal een nieuwe plaatsvervangend voorzitter worden benoemd door de raad. Tot nu toe heeft raadslid Dirk-Joost van Hamersveld gesolliciteerd naar deze functie. 
• Benoeming lid presidium
namens CDA: Het presidium is de commissie in de raad die de rol en positie van de raad bewaakt. Micheline Paffen-Zeenni, voormalig fractievoorzitter van het CDA, is na haar benoeming tot wethouder uit het presidium gestapt. Het CDA draagt Alex Engbers voor als nieuwe vertegenwoordiger in het presidium.

• Invoering raadscommissies
Het vergadersysteem van de gemeenteraad gaat veranderen. Op 22 februari 2022 heeft de gemeenteraad besloten om te gaan vergaderen in vaste, themagerichte commissies. De commissievergaderingen komen in de plaats van de Ronde-vergaderingen. Tijdens een interne werksessie voor de raad, op 21 april 2022, hebben raadsleden en fracties hun standpunten meegegeven over de verdere invulling van de nieuwe vergaderorde. De raadsleden nemen een besluit over een raadsvoorstel met daarin de verdere uitwerking van de kaders voor de vergaderorde (in procedureregels). Zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn 15 amendementen aangekondigd:
Politiek talent van de toekomst (Beter Amersfoort) gaat over de vervanging van een raadslid of een buitengewoon fractielid door iemand die tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de kandidatenlijst van de betreffende fractie stond. 
Geef nieuw commissietalent een kans (BPA) gaat over het vervallen van de verplichting dat een commissielid verkiesbaar moet zijn geweest tijdens de meest recente gemeenteraadsverkiezingen. 
Aantal commissieleden (ChristenUnie, GroenLinks en Beter Amersfoort) gaat over het aantal commissieleden per fractie per commissie.
Startdatum vergaderen met raadscommissies (ChristenUnie) gaat over de datum waarop het commissiestelstel wordt ingevoerd.
Van twee naar drie buitengewoon fractieleden (Beter Amersfoort en Amersfoort 2014) gaat over de uitbreiding van het aantal buitengewoon fractieleden per fractie. 
Time Management (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over het minimale aantal dagen dat moet zitten tussen de aankondiging van een commissie en het plaatsvinden van een commissie en dat de raadscommissie besluit hoeveel mensen mee mogen doen.
Projecten toewijzen aan raadscommissie (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over de toewijzing van projecten aan raadscommissies. 
Onderwerpen per raadscommissie (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over welke onderwerpen bij welke raadscommissie horen.
Borgen betrekken Bewoners (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over wanneer spreekrecht voor inwoners mogelijk is.
Bewaken stemverhoudingen (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over de rol van voorzitters van de raadscommissies in het presidium.
Besloten vergaderingen (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over dat de commissie beslist wie aanwezig mag zijn bij een besloten commissie. 
Keep it simple (GroenLinks en Beter Amersfoort) gaat over de namen van de commissies en de werkzaamheden van de commissie.
Evaluatie raadscommissies (Amersfoort2014) gaat over het uitvoeren van een evaluatie nadat het commissiestelsel is ingevoerd. 
Starttijd Het Besluit (Amersfoort2014) gaat over de starttijd van Het Besluit.
Aanvangstijd raadscommissies (Amersfoort2014) gaat over de tijden waarop de commissies plaatsvinden. 

Moties
Er staan tot nu toe drie moties op de agenda die niet bij een raadsvoorstel horen:
• Creëren van extra noodopvang om mensonterende situatie in Ter Apel te doorbreken (ChristenUnie, GroenLinks, CDA, D66, Amersfoort2014, DENK, PvdA, BPA, SP en Beter Amersfoort) gaat over het realiseren van extra tijdelijke noodopvangplekken voor asielzoekers om de situatie in Ter Apel te ontlasten.
 Kwikstart: Op weg naar zelfstandigheid! (Amersfoort2014, VVD, BPA, ChristenUnie, Amersfoort voor Vrijheid, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Beter Amersfoort) gaat over het door de gemeente aansluiten bij de Kwikstartapp. Zie hier meer informatie over deze app. 
 Aanpak overlast Eemplein (VVD) gaat over het zorgen voor openbare orde en veiligheid op het Eemplein en een gerichte aanpak te ontwikkelen op het gebied van handhaving en preventie door aangewezen zorginstanties in samenspraak met bewoners, winkeliers en ondernemers. 
 Minder geheimhouding, meer openheid (Partij voor de Dieren, Amersfoort2014, BPA, PvdA, Beter Amersfoort, VVD, GroenLinks en D66) gaat over het bekijken bij welke stukken uit het geheimhoudingsregister de geheimhouding opgeheven kan worden. 

Onder andere deze raadsvoorstellen staan verder op de agenda:
• Vervolg corona-agenda 
Om de negatieve gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk tegen te gaan heeft de raad vorig jaar op 21 december een agenda vastgesteld met concrete activiteiten voor bewoners van Amersfoort. Met als doel dat zij onderlinge verbondenheid voelen, er een levendige binnenstad zal zijn, er ondersteuning is voor de kwetsbare groepen en een goed toekomstperspectief voor de arbeidsmarkt. Daarnaast stonden er activiteiten tussen die later verder uitgewerkt konden worden, dat is dit jaar gebeurd. De raad moet hier financiële middelen beschikbaar voor stellen, dit wordt besproken op 6 september. Zie het raadsvoorstel.

• Verordening nadeelcompensatie Amersfoort 
In Nederland bestaat (vooralsnog) geen algemeen wettelijk verplichting van de overheid om schade te vergoeden die de overheid heeft veroorzaakt in de rechtmatige uitoefening van haar publieke taken. Hierbij kan worden gedacht aan het bouwen van huizen op een plek waar de bestaande woningen eerst vrij uitzicht hadden. Het college stelt de gemeenteraad nu voor een verordening vast te stellen waarin wordt opgenomen hoe inwoners en ondernemers in Amersfoort in aanmerking komen voor zogenaamde nadeelcompensatie. Dit onderwerp staat op de agenda omdat er per 1 januari 2023 nieuwe wettelijke regels over nadeelcompensatie in werking zullen treden. Zie het raadsvoorstel.

Buitengewone raadsvergadering Het Besluit 29 augustus 
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op maandag 29 augustus vonden twee verschillende raadsvergaderingen Het Besluit plaats. Tijdens het eerste Besluit bekrachtigde de gemeenteraad de geheimhouding van enkele documenten over de Westelijke Ontsluiting en over de schadestaatprocedure tussen Vahstal en de gemeente Amersfoort. Het tweede Besluit van de avond was een buitengewone raadsvergadering en stond in het teken van de beëdiging van de hernoemde burgemeester Bolsius. Bij beide vergaderingen was wethouder/raadslid Ben van Koningsveld plaatsvervangend voorzitter. 

Het tweede Besluit werd afgetrapt met een toespraak door de commissaris van de Koning van Utrecht, Hans Oosters. Hans Oosters bestempelde burgemeester Bolsius als energiek, enthousiast en bevlogen. De heer Oosters gaf verder aan dat de passie die burgemeester Bolsius heeft voor de stad Amersfoort weer afstraalt op de stad. 'Mensen in Amersfoort zetten zich graag in voor elkaar en burgemeester Bolsius staat hier symbool voor. De burgemeester staat dichtbij de inwoners en stelt zich in dienst van die inwoners.'
Na diens toespraak legde burgemeester Bolsius, in bijzijn van zijn vrouw, kinderen en een zaal vol genodigden de eed af voor zijn derde ambtstermijn als burgemeester. 

Ook de voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, Maarten Flikkema, gaf een speech over burgemeester Bolsius:  “Lucas doet veel achter de schermen, ook voor individuele inwoners. Brengt mensen bij elkaar. Geeft ruimte aan mensen om dingen te doen. Geeft vertrouwen aan mensen met wie hij werkt” (..) “Lucas heeft kennis van zaken, grote dossierkennis, is altijd bereikbaar. Een snelle denker”.

Ook burgemeester Bolsius sprak de aanwezigen toe. Hij zei onder andere: “In de periode van corona heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om dichtbij contact te hebben en dat dat niet vanzelfsprekend is. We hielden vast aan het WIJ-Amersfoort-gevoel, dat we tijdens Koningsdag 2019 hebben opgebouwd. Samen een antwoord geven, elkaar steunen en soms schuurde het ook. Maar het leverde wel bijzondere momenten en inzichten op. Vriendschap is de sleutel tot een veerkrachtige samenleving. Vriendschappen en contacten maken je pas echt weerbaar en die maken ook de stad weerbaar.”

Deze buitengewone raadsvergadering werd afgesloten door een muzikale toegift door stadsdichter Twan Vet.

U kunt beide vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Via de link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). Het verslag en de besluitenlijst staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube.

De Ronde 30 augustus 
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 30 augustus waren er vier Ronde-vergaderingen. Wat is er zoal besproken en wat is (eventueel) de vervolgstap?

Inwerkprogramma: algoritmen en de gemeente(raad) (deel 2)
Deze Ronde was een vervolgronde van 23 augustus. De Utrecht Data School gaf een presentatie, daarna zijn de woordvoerders van de fracties zelf aan de slag gegaan met een casus. Zie ook de digitale raadgever

-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Inwerkprogramma: Sport en Bewegen
De raadsleden kregen een presentatie informatie over het sportbeleid. Tijdens en na de presentatie stelden de raadsleden vragen die onder andere gingen over:
  • doelstelling om 50% van de sportaanbieders zich achter de uitgangspunten van het Regenboogakkoord te laten scharen
  • ontbreken beleidsplannen bij verenigingen
  • rol buurtsportcoach bij verbinding tussen wijk en sportvereniging
  • realiseren kleinschalige sportvoorzieningen in de stad (bijv. jeu-de-boules-banen of tafeltennistafels)
  • kindvriendelijke speel- en beweegroutes
-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.


Inwerkprogramma: Gebiedsgericht werken
Gebiedsgericht werken is een werkwijze waarin het contact van de gemeente met inwoners en hun leefwereld centraal staat. Tijdens De Ronde kregen raadsleden met een presentatie informatie over gebiedsgericht werken. Na de presentatie werd een aantal stellingen voorgelegd aan de raad. Vanuit die discussie werden ideeën aangedragen om samenwerking tussen gebiedsgericht werken en de raad ter verbeteren. Deze aangedragen ideeën waren:
  • vaker elkaar (raad en team) treffen in de wijk, om te spreken over wat er speelt in de wijk en over de werkwijze.
  • Raadsleden in hun eigen wijk met de wijkmanager een rondje maken
  • Kijken naar de wijk via de wijkperspectieven 

-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.


Beter Amersfoort: Integrale financiële
afweging
Deze Ronde werd georganiseerd door de fractie van Beter Amersfoort om te bespreken wat de prioriteiten moeten zijn bij het opstellen van de begroting 2023-2026. Naar aanleiding van de peilvragen kwam het volgende aan de orde:
  • fracties vroegen naar wat Beter Amersfoort anders wil dan het coalitieakkoord
  • de grote integrale afweging is feitelijk al in het coalitieakkoord gedaan en de bij de jaarrekening resterende middelen zijn verdeeld.
  • bij de komende kadernota is er weer gelegenheid tot integrale afweging.
  • DENK, PvdA, VVD, Amersfoort2014 en Beter Amersfoort geven aan de volgende onderwerpen anders te willen:
    • Niet korten op preventie
    • Meer doen aan cultuur en sociaal domein, sport
    • kansenongelijkheid
    • Oog voor weerstandsratio
    • Energiearmoede
    • Armoedebestrijding

Wethouder Willem-Jan Stegeman gaf aan dat het financiële beeld ten opzichte van voor de zomer niet drastisch is veranderd en waarschuwde dat het invullen van allerlei wensen zal leiden tot verslechtering van de financiële indicatoren.

Tijdens De Ronde zegde Willem-Jan Stegeman toe na te gaan wat er mogelijk is aan energieondersteuning voor ondernemers.

-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y