Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

20 december 2019

RaadsMail

Het kerstreces, een terugblik op Het Besluit van afgelopen week en inzichten inloopbijeenkomst Schothorsterlaan 88

Op dinsdag 17 december kwam de raad voor de laatste keer dit jaar bijeen voor Het Besluit. De raad nam onder andere een besluit over de huisvestingsverordening en de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020. Wat gebeurde er nog meer? U leest het in deze Raadsmail. Verder: een verslag van de inloopbijeenkomst over de bestemming van de twee kavels in Park Schothorst en informatie over het kerstreces.


De agenda van 17 december met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen en de besluitenlijst, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). Ook kunt u de vergadering via dezelfde link terugkijken.

 
Kerstreces
Zorg (Bron: Pixabay) De gemeenteraad is met reces van 21 december tot en met 5 januari. De eerste bijeenkomst van de raadsleden in 2020 is De Ronde op 14 januari. De griffie, de afdeling die de gemeenteraad ondersteunt, is tijdens het kerstreces gesloten. De eerstvolgende RaadsMail met een vooruitblik op De Ronde van 14 januari, ontvangt u op vrijdag 10 januari.
Terugblik Het Besluit 17 december
Duurzaam (bron: Pixabay)

Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar stelde de gemeenteraad de Huisvestingsverordening en de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020 vast. Een motie over het natuurgebied Spoorwegdriehoek-Bokkeduinen werd unaniem aangenomen. Een overzicht van de besluiten van de raad.

Huisvestingsverordening
In de huisvestingsverordening 2020 staat hoe de verdeling van sociale huurwoningen tussen reguliere woningzoekenden en woningzoekenden die de gemeente met voorrang wil huisvesten eruit ziet. De gemeenteraad nam het raadsvoorstel Huisvestingsverordening 2020 unaniem aan. Daarmee is de verordening vastgesteld.
Hierin staan onder andere de volgende afspraken: 
- Het percentage sociale huurwoningen in het woningaanbod dat door urgentie wordt toegewezen voor 2020 te bepalen op maximaal 50%. 
- De urgentie laten vervallen bij het meer dan één keer weigeren van een aangeboden woning.
- Het mogelijk maken om urgentieverklaringen ook in te zetten voor nieuwbouwwoningen en voor eengezinswoningen.
 
Amendement en motie
Bij het raadsvoorstel werd met 24 stemmen voor en 15 tegen de motie Lokaal maatwerk deel II van SP, PvdA, Amersfoort2014 en Lijst Sanders aangenomen. Het college moet in mei 2020 een voorstel aan de raad doen om via een wijzigingsbesluit in de huisvestingsverordening te regelen dat mensen met een maatschappelijke of economische binding met Amersfoort voorrang wordt verleend bij nieuwbouwwoningen in het middenhuursegment.

Het amendement Nieuwbouw en eengezinswoning bereikbaar (ChristenUnie, Lijst Sanders, CDA) dat de inzet van urgentieverklaringen bij nieuwbouwwoningen en eengezinswoningen zou gaan beperken tot stadsvernieuwings-urgenten en direct te bemiddelen doelgroepen, werd verworpen met 27 stemmen tegen en 12 stemmen voor.
 
Verordening Maatschappelijke ondersteuning 2020
De gemeente en wijkteams baseren zich voor het leveren van ondersteuning aan inwoners op de regelgeving binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de door de gemeenteraad vastgestelde verordeningen. De raad stelde de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020 vast. De SP stemde tegen.

Bij dit raadsvoorstel werd de motie Hulp bij huishouden door kinderen (GroenLinks en Amersfoort2014)  aangenomen met 32 stemmen voor en 6 tegen. De indicatie van zorg en ondersteuning mag niet afhankelijk zijn van mantelzorg door kinderen tot 23 jaar, de fracties vinden dat de regelingen van de gemeente hierop aangepast moeten worden. De fracties verwijzen onder andere naar onderzoeken die aantonen dat de psychische belasting van jonge mantelzorgers groot is en ze vinden onder andere dat de gemeente altijd voor ieder kind een zorgvuldige afweging moet maken. Dus maatwerk in iedere situatie. De VVD stemde tegen: vindt de huidige regels voldoende.

Motie over niet-geagendeerd onderwerp
De motie Natuurgebied Spoorwegdriehoek-Bokkeduinen (Lijst Molenkamp, CDA) werd unaniem aangenomen.
Het gebied de Spoorwegdriehoek-Bokkeduinen heeft de bestemming Natuur. Er is bijzondere flora en fauna aanwezig, waaronder de das en boommarter. De fracties vinden dat honden, mountainbikers en wandelaars het gebied onder druk zetten. Het college krijgt de opdracht onder andere toegangshekken te plaatsen die een barrière vormen voor fietsers en mountainbikers en een bord te plaatsen om bezoekers attent te maken op het verbod op mountainbiken en uitlaten van honden.

Overige aangenomen besluiten:
- Parkeerverordening en verordening parkeerbelastingen 2020 (de SP stemde tegen, wil een draagvlakmeting);
- Vaststellen gewijzigde verordening Individuele studietoeslag Participatiewet. Deze wijziging regelt, vooruitlopend op een wetswijziging per 1 januari 2021, verhoging van de individuele studietoeslag voor studenten met een arbeidsbeperking per 1 januari 2020, van circa € 50 per maand (de VVD was tegen);
- GGD Regio Utrecht: Zienswijze Werkverenging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (allen voor)';
- Begrotingswijzigingen 2-2019 en 1-2020 voor de Programma en productbegroting Afval Verwijdering Utrecht 2020 (de SP was tegen);
- Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Groot Weede-Noord voor de realisatie van 9 woningen van 1 laag op het perceel Hamseweg 70 (Amersfoort2014, SP, BPA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders waren tegen omdat er volgens deze fracties nog teveel onduidelijkheden zijn);
- Vaststelling Crisis- en herstelwet bestemmingsplan Noack Soesterweg voor de realisatie van 78 woningen op de locatie van de voormalige vleesfabriek Noack aan de Soesterweg (allen voor);
- Investeringen sportaccommodaties / storting in reserve vervangingsinvesteringen voor de vervanging van veld 6 bij V.V. Hoogland en de vervanging en hersituering van het hoofdveld bij AFC Quick (allen voor);
- Verordening leges 2020 (allen voor);
- Voorbereidingsbesluit De Hoef-West (Lijst Molenkamp was tegen);
- Aanwijzing griffier (allen voor).

Inloopbijeenkomst over Schothorsterlaan 88
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Op 30 november 2019 organiseerde de gemeenteraad een inloopbijeenkomst over Schothorsterlaan 88, twee kavels in Park Schothorst.

Honderden omwonenden en belangstellenden bezochten deze bijeenkomst en wisselden met raadsleden van gedachten over de mogelijke bestemming van de locatie. De aanwezigen konden - aan de hand van twee vragen - op posters hun gedachten of mening achterlaten. Een link naar het verslag van de bijeenkomst en de gedeelde inzichten vindt u hier (www.amersfoort.nl/gemeenteraad, zie Actueel).

 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y