Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

20 maart 2020

RaadsMail
Belangrijke informatie over raadsvergadering 24 maart

Het presidium, de commissie die de raad adviseert over de agenda, heeft, in nauw overleg met de burgemeester en fractievoorzitters, besloten dat de raadsvergadering het Besluit op 24 maart doorgaat. Zonder publiek en in aangepaste vorm. Dit geldt alleen voor noodzakelijke besluiten. Deze vergadering zal, zoals gebruikelijk, via internet live te volgen zijn. U vindt de vergaderagenda verderop in deze mail.

Hoe gaat deze vergadering er uit zien?

  • De gemeenteraad besluit alleen over de besluiten die noodzakelijk zijn. De gemeenteraad moet daarvoor ‘fysiek’ bij elkaar komen. Digitale besluitvorming is volgens de wet niet mogelijk. Minimaal twintig raadsleden moeten aanwezig zijn om de vergadering te laten doorgaan.
  • De raadsleden zullen zo kort mogelijk bijeen zijn. Er wordt, zoveel als mogelijk, alleen gestemd. De verschillende fracties zullen bij elk besluit schriftelijk stemverklaringen geven om zo hun standpunten duidelijk te maken. Deze zijn uiterlijk dinsdag beschikbaar bij de onderwerpen van de vergaderagenda op deze pagina.
  • Alle mogelijke maatregelen voor de volksgezondheid worden genomen. Denk aan het schoonmaken van de raadzaal en de apparatuur, en met afstand van elkaar plaats nemen.
  • Een raadsvergadering is altijd openbaar maar onder de huidige omstandigheden is het niet verantwoord publiek toe te laten; daarom vindt de vergadering zonder publiek plaats. De vergadering is wel digitaal openbaar en wordt live uitgezonden op internet (via link op www.amersfoort.nl/gemeenteraad en via deze link.

Belangrijk
Het kan zijn dat de situatie weer verandert. Kijk daarom voor actuele informatie op de site www.amersfoort.nl/gemeenteraad. Daar vindt u ook informatie over de vergaderingen en besluitvorming van de gemeenteraad en de contactgegevens van de raadsleden (onder ‘Samenstelling gemeenteraad’). Volg de raad ook via Twitter en Facebook: @RaadAmersfoort.

Informatie? Vragen? Kijk bij de Q&A op www.amersfoort.nl/gemeenteraad of mail: griffie@amersfoort.nl

 

 
De agenda van Het Besluit op 24 maart
Auto's (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad vergadert alleen over noodzakelijke besluiten. Let op: het is aan de raad om aan het begin van een vergadering - bij meerderheid - te bepalen welke agendapunten worden behandeld. De avond begint om 19.00 uur. Wat staat er op de agenda? Een overzicht.

Resultaten onderzoek haalbaarheid tijdelijk wonen

In het Deltaplan wonen staat dat de gemeente streeft naar (de bouw van) minimaal 4.000 extra sociale huurwoningen (tot 2030). Op verzoek van de raad heeft het college samen met drie woningcorporaties onderzocht of het mogelijk is om op locaties Verzorgingshuis De Liendert, Kop van Schothorst en Smeeing tijdelijke sociale huurwoningen te vestigen.

De resultaten van het onderzoek: op de locatie Verzorgingshuis De Liendert van woningcorporatie Portaal aan de Zwaluwenstraat is tijdelijk wonen mogelijk voor een periode van drie tot vijf jaar. De locatie Kop van Schothorst is vanwege de complexiteit van de locatie niet haalbaar. Op de locatie Smeeing aan de Amsterdamseweg is ruimte voor circa 170 tot 210 eenpersoons huishoudens voor 10 jaar. Het college stelt voor om locaties Smeeing en verzorgingshuis De Liendert beschikbaar te stellen voor tijdelijke woningen.
 
◊ Asfaltcollectoren Westelijke Ontsluiting

Het college stelt voor om collectoren in het asfalt van de Westelijke Rondweg aan te leggen. In combinatie met een warmte-koudeopslag in de bodem. Daarmee kan warmte en koude worden opgewekt en geleverd voor het opwarmen en koelen van circa 1.500 tot 2.000 woningen in de stad.

Het college vraagt nu aan de gemeenteraad een reservering van € 1 miljoen om de asfaltcollectoren op te nemen in de aanbesteding van de Westelijke Rondweg.

◊ Verordening Startersleningen Amersfoort 2020

Van de raad wordt gevraagd de verordening Startersleningen Amersfoort 2020 vast te stellen.
De belangrijkste aanpassingen daarin zijn:
1. een maximale koopprijsgrens die gelijk is aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (= 310.000 euro);
2. ook startersleningen te verstrekken voor starters die een sociale huurwoning kopen.

Het college stelt voor om de kosten die de gemeente voor de uitvoering van de regeling maakt, te dekken uit het deelprogramma Wonen en de Reserve Woningbouw.

Startnotitie bestemmingsplan 4 projecten stationsgebied de Hoef-West

In het stationsgebied van De Hoef-West willen vier ontwikkelaars in het stationsgebied circa 1.300 woningen bouwen, verdeeld over vier projecten.

Van die woningen moet 35% sociale huurwoningen worden en 20% middenhuurwoningen. De raad wordt gevraagd de startnotitie voor het bestemmingsplan van de vier projecten vast te stellen.

Moties

De fracties GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Lijst Sanders hebben de motie Stad met een hart! aangekondigd. De fracties willen dat de gemeente richting het kabinet uitspreekt dat Amersfoort een deel van de 500 kinderen, die nu zonder ouders, zonder familie, zonder toekomst vastzitten in de onveilige vluchtelingenkampen, een veilige toekomst in onze stad wil bieden. De fracties verzoeken het college om met betrokken organisaties als Vluchtelingenwerk, NIDOS en Defence for Children afspraken te maken om de opvang mogelijk te maken.

De fractie DENK heeft de motie Steun de lokale ondernemers aangekondigd. De fractie wil dat er een extra gemeentelijk steunpakket komt voor Amersfoortse ondernemers die financieel geraakt worden door de corona- maatregelen en dat er onder andere minstens rekening wordt gehouden met het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen.

Verder in Het Besluit:

  • Benoemen leden Commissie Ruimtelijke Kwaliteit voor de disciplines stedenbouw en bouwhistorie / restauratietechniek
  • Bekrachtiging geheimhouding financiële stukken asfaltcollectoren
  • Investeringsplanningen onderwijshuisvesting: sinds 1 januari 1019 zijn de schoolbesturen in Amersfoort verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting. De investering in de vervanging van een aantal verouderde gebouwen, is nog opgenomen in de gemeentelijke balans. De boekwaarde van de investeringen in de gebouwen, moet verplicht afgeboekt worden. Hier is een incidentele dekking van de gemeente voor nodig van circa € 2,65 miljoen.
  • Kencijfers Fietsparkeren 2020 en Autoparkeernormen 2020: De gemeenteraad stelt de geactualiseerde parkeernormen en kencijfers fietsparkeren vast. Met parkeernormen berekent de gemeente hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn bij nieuwbouw van bijvoorbeeld woningen en kantoren in de stad. Daarbij probeert de gemeente de vraag naar parkeerplaatsen zo goed mogelijk in te schatten. Wat speelt daarbij een rol: tegengaan parkeeroverlast, verdeling openbare ruimte, bereikbaarheid en ontwikkelingen zoals woningbouw. In gebieden met een goed openbaar vervoernet stuurt de gemeente op minder parkeerplaatsen. Het realiseren van fietsparkeerplaatsen helpt erbij dat mensen bewuster met mobiliteit omgaan.
  • Vaststelling bestemmingsplan Partiële herziening Bedrijventerreinen e.o. en snelwegenaanpassen gezoneerd industrieterrein: om woningbouw in industriegebied de Kop van Isselt mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.
  • Voorbereidingsbesluit 'Vinkenhoef' (voorheen De Wieken-Noord): over de ontwikkeling van dit bedrijventerrein. Er komt een nieuw bestemmingsplan. Als de gemeenteraad dit voorbereidingsbesluit vaststelt, kan de gemeente ontwikkelingen voorkomen die niet passen in het op te stellen bestemmingsplan.
  • Aanvraag suppletie-uitkering voor de kosten van opsporing niet-gesprongen explosieven (NGE) over 2019: de gemeente kan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken een uitkering aanvragen als bijdrage in de kosten voor de opsporing van niet-gesprongen explosieven. Het college stelt de gemeenteraad voor om € 542.351 aan te vragen, dit is een bijdrage van 70% van de kosten in 2019.
  • Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van 34 woningen in deelgebied de Velden 2c in Vathorst: als de gemeenteraad deze verklaring vaststelt, kan het proces doorlopen worden om een omgevingsvergunning te verlenen.
Klik hier voor de volledige agenda van 24 maart. Ook staan hier de bestuurlijke documenten zoals de raadsvoorstellen en de inhoud van agendapunten. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. 
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y