Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

20 mei 2022

RaadsMail

Stadsgesprekken, De Ronde 24 mei en terugblik De Ronde 17 mei

De vijf partijen die een coalitie proberen te vormen, houden momenteel stadsgesprekken. Zij willen weten wat inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties belangrijk vinden voor Amersfoort. In deze RaadsMail leest u er meer over. Verder in deze RaadsMail: op 24 mei vergaderen de raadsleden tijdens De Ronde. Er zijn zes vergaderingen, onder andere over: onderzoek naar mogelijkheden voor woningbouw in Stoutenburg-Noord, het rekenkamerrapport over de effectiviteit van het woonbeleid en de Wet open overheid. U leest een toelichting op deze vergaderavond. Verder blikken we kort terug op De Ronde van 17 mei.

 Inhoud

 
Stadsgesprekken vorming coalitie: wat vindt u belangrijk voor de stad?
Amersfoort staat de komende jaren voor belangrijke opgaven als het gaat om bijvoorbeeld wonen, zorg voor inwoners en van het gas afgaan. De vijf partijen die een coalitie proberen te vormen: D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren, nodigen u van harte uit voor stadsgesprekken op zaterdagen in mei en juni (van 10.00-12.00 uur) over verschillende thema’s. Zij willen weten wat inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties de aankomende jaren belangrijk vinden voor Amersfoort.

De opbrengst van de gesprekken nemen zij mee in hun onderhandelingen over een coalitieakkoord. Het coalitieakkoord is een akkoord dat de partijen sluiten over de plannen voor de stad. De partijen vinden dat daarin centraal moet staan dat iedereen gelijke kansen heeft en dat iedereen mee kan komen in alle vernieuwingen en ontwikkelingen. Daarom is de samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties noodzakelijk. Ook om Amersfoort nog groener en vooruitstrevender te maken. Tijdens de bijeenkomsten staan thema’s centraal:

• 21 mei: Sociaal domein, Jeugdzorg en Onderwijs
• 28 mei: Energietransitie en Economie
• 4 juni: Sport en Cultuur
• 11 juni: Samenwerking met de stad & regio en Financiën.

U kunt zich voor één of meerdere thema’s aanmelden via de website metamersfoort.nl.
Op 14 mei heeft de eerste bijeenkomst - over Wonen en Mobiliteit - plaatsgevonden.
De Ronde 24 mei
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdag 24 mei is vanaf 19.00 uur De Ronde met zes vergaderingen. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. En u kunt de vergaderingen online volgen, via Politiek Portaal.  Eén vergadering kunt u ook volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en de vergaderstukken (zie paperclips).

19.00 uur: Inwerkprogramma: ruimtelijke ontwikkeling: ambities en opgaven
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad worden raadsleden geïnformeerd over ruimtelijke ontwikkeling. En specifieker over de concept Omgevingsvisie en verstedelijkingsstrategie. Later dit jaar wordt de Omgevingsvisie aan de raad voorgelegd. De vastgestelde Omgevingsvisie geeft dan richting aan hoe de stad zich kan ontwikkelen. Ook wordt de samenhang beschreven tussen het beleid op gebieden, zoals: milieu, mobiliteit, gezondheid en veiligheid. Tijdens deze Ronde worden raadsleden meegenomen in de ambities en opgaven uit de concept Omgevingsvisie en verstedelijkingsstrategie voor Amersfoort. Hoe wil het college in de Omgevingsvisie richting geven aan de ontwikkelingen van de fysieke leefomgeving? Hoe wil het college de kwaliteiten van die leefomgeving behouden en beschermen? En hoe wil het college zorgen voor gezond samenleven?

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19.00 uur: Inwerkprogramma: inleiding gemeenterecht
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad krijgen raadsleden informatie over het gemeenterecht. Een van de kaders waarbinnen het raads- en commissiewerk wordt uitgevoerd is het juridische. Met name de Gemeentewet bepaalt bevoegdheden, rechten en plichten waar raadsleden en buitengewone fractieleden mee te maken hebben. Voorbeelden zijn: de bevoegdheid van de raad om verordeningen vast te stellen, het recht op informatie en ambtelijke bijstand en de plicht tot het geheimhouden van bepaalde informatie.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.45 uur: VVD: Onderzoek mogelijkheden woningbouw Stoutenburg-Noord
De woningnood in Amersfoort en omgeving is hoog. Een aantal studenten van de Saxion Hogeschool heeft onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor woningbouw in Stoutenburg-Noord. Tijdens deze Ronde wil de fractie van de VVD met het college, de studenten en andere raadsleden in gesprek over de resultaten van het onderzoek. Zie het eindverslag van de studenten. Op dit moment wordt woningbouw gepland in de stad (inbreiding) en buiten de stad in Vathorst, inclusief in Bovenduist (uitbreiding). Het college heeft verder geen locaties in beeld voor woningbouw buiten de stad. Stoutenburg-Noord is een relatief groot gebied, gelegen in de oksel van de A28 en de A1. Daarnaast ligt het treinstation Hoevelaken. Dit biedt mogelijkheden voor woningbouw vanwege de goede bereikbaarheid. De onderzoeksvraag was of, en zo ja hoe er mogelijkheden zijn voor woningbouw in Stoutenburg-Noord, passend in het landschap. Een traditionele variant met een stadsuitbreiding zoals Vathorst is niet onderzocht. 

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal en YouTube. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.45 uur: Inwerkprogramma: meerjaren onderhoudsprogramma openbare ruimte
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad worden raadsleden geïnformeerd over de achtergronden en uitvoering van projecten in de openbare ruimte. Elk jaar stelt het college een meerjarenuitvoeringsprogramma voor de openbare ruimte vast. De nieuwste versie is die van de periode 2022- 2025. Het programma is de uitwerking van het Integraal beheerplan openbare ruimte 2022-2031. Het doel van het onderhoud en de vervanging is om de openbare ruimte veilig en functioneel te houden. De keuze en termijn waarop projecten worden opgepakt is vooral gebaseerd op de technische noodzaak. Maar met de uitvoering van de projecten wordt ook invulling gegeven aan de maatschappelijke opgaven en Amersfoortse ambities. Denk aan het tegengaan van wateroverlast, voorkomen van verdroging, vergroenen en vergroten van de biodiversiteit, en ruimte voor bewegen en ontmoeting. In deze Ronde krijgen raadsleden toegelicht hoe de lijst projecten elk jaar tot stand komt, hoe de financiering werkt en wat de knelpunten en dilemma’s zijn bij de uitvoering.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

22.00 uur: Rekenkameronderzoek Effectiviteit woonbeleid
De rekenkamer Amersfoort heeft het rekenkamerrapport Effectiviteit woonbeleid aan de raad aangeboden. De rekenkamer heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van het woonbeleid van de gemeente Amersfoort. Uit het onderzoek blijkt dat het woonbeleid effectief is als het gaat om het bouwen van voldoende woningen. Er is wel een risico dat de woningbouwproductie in de toekomst onder druk komt te staan, onder andere door de eisen die aan bouwplannen worden gesteld. Voor de huisvesting van kwetsbare doelgroepen, waaronder kwetsbare ouderen, zijn de maatregelen in het woonbeleid te beperkt en onrealistisch. De rekenkamer ziet aanleiding om op enkele onderdelen aanbevelingen te doen. Zo stelt de rekenkamer voor om het beleid en de instrumenten die de gemeente nu inzet, te versimpelen. Daarnaast zou het huisvesten van kwetsbare doelgroepen volgens de rekenkamer een integraal onderdeel moeten worden van het woonbeleid. Zie ook het raadsvoorstel. Tijdens deze Ronde gaan raadsleden met elkaar en de rekenkamer in gesprek over het rapport. Herkennen raadsleden de conclusies, welke conclusies vallen het meest op en zijn er nog andere aanbevelingen? Zie ook de samenvatting van het rekenkamerrapport.

De rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat het door de gemeente gevoerde bestuur toetst. De rekenkamer voert onderzoeken uit en doet aanbevelingen aan de gemeenteraad. Voor meer informatie over de rekenkamer, zie amersfoort. nl/rekenkamer.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven.

22.00 uur: Wet open overheid
De Wet open overheid (Woo) heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken. De Wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar en goed te archiveren is. De Woo is op 1 mei 2022 ingegaan. Daarmee is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) komen te vervallen. De raad is in februari geïnformeerd met een raadsinformatiebrief over de Woo en de rol van de raad in de ambitiebepaling voor actieve openbaarmaking van informatie. Tijdens deze Ronde worden raadsleden verder geïnformeerd over het doorvoeren van de Woo. Er wordt aandacht besteed aan stappen die al zijn genomen en de uitkomsten hiervan. Ook komen de keuzes aan bod voor het uitvoeren van de wet en het vervolgproces wordt toegelicht. Er volgt later besluitvorming door de raad over het ambitieniveau voor het doorvoeren van de wet in Amersfoort.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun oordeel over een onderwerp. Neem voor meer informatie over inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken, maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.
Terugblik De Ronde 17 mei
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 17 mei waren er negen Ronde-vergaderingen. Wat is er zoal besproken en wat is (eventueel) de vervolgstap?


Aanvullende kaders Hoefkwartier en Monitoringsplan Hoefkwartier
Hoefkwartier wordt een aantrekkelijke complete stadswijk waar je kunt wonen, werken en leren. Hiervoor heeft de raad een ontwikkelkader vastgesteld. Daarna is er een pas op de plaats gemaakt om de plannen aan te passen en aanvullende kaders te maken. Tijdens De Ronde zijn deze aanvullende kaders besproken. Daarnaast is er een Milieueffectrapportage vastgesteld. In deze rapportage stond dat voor het gebied een monitoringsplan opgesteld moet worden. Dit plan stond wel op de agenda, maar is niet besproken. Zie ook het raadsvoorstel.

- Aanvullende kaders Hoefkwartier
Voor Hoefkwartier moeten aanvullende kaders vastgesteld worden. In de plannen zijn namelijk 2.500 woningen opgenomen, maar dit aantal past niet qua verkeerssystemen en levert een te weinig gevarieerd woonprogramma op. Tijdens De Ronde bespraken de raadsleden hoe hard de eis moet zijn voor het bouwen van 35% sociale huurwoningen, hoe het parkeren moet worden geregeld in de wijk en het beperken van de parkeeroverlast in andere wijken. 

- Monitoringsplan Hoefkwartier
Met het monitoringsplan wordt invulling gegeven aan de Milieueffectrapportage en de motie Handen aan het stuur bij ontwikkeling Hoefkwartier (GroenLinks, ChristenUnie, D66, PvdA en Amersfoort2014) uit juli 2021. In de motie gaf de gemeenteraad het college de opdracht de vijf leidende principes uit het ontwikkelkader De Hoef-West te monitoren. Dit onderwerp is niet besproken. Zie ook het raadsvoorstel.

-> Vervolg? De onderwerpen gaan allebei naar Het Besluit van 31 mei. De aanvullende kaders komen op de agenda te staan zonder debat, met moties en amendementen. Het Monitoringsplan komt op de agenda te staan met debat. 

Inwerkprogramma: citymarketing
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad werden de raadsleden geïnformeerd over de uitgangspunten en aanpak van citymarketing. Tijdens deze Ronde gaf stichting Citymarketing Amersfoort een presentatie. De stichting ging daarna met raadsleden in gesprek over de waarde van citymarketing voor de stad. Voor meer informatie over de Stichting Citymarketing, zie citymarketingamersfoort.nl.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Voorlopige jaarstukken 2021 / ontwerpbegroting 2023 / geactualiseerde begroting 2022 Veiligheidsregio Utrecht
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten, op het gebied van onder andere brandweer en crisisbeheersing. De VRU heeft verschillende financiële stukken opgesteld waarop de raad een officiële reactie (zienswijze) kan geven: de voorlopige jaarstukken 2021 en ontwerpbegroting 2023 / geactualiseerde begroting 2022. Tijdens De Ronde gaven de raadsleden hun reactie hierop. Zie het raadsvoorstel.

-> Vervolg? Naar Het Besluit van 31 mei, zonder debat. 

GroenLinks: overlast Neptunusplein
Inwoners van de wijk rondom supermarkt Omur hebben onlangs een petitie aangeboden aan de raad en het college. Hierin vragen zij om de verhuizing van de supermarkt - vanwege het veroorzaken van veel overlast - naar een locatie buiten de wijk. Naar aanleiding van deze petitie organiseerde de fractie van GroenLinks een Ronde. De gemeente gaf een overzicht van ingezette acties om de leefbaarheid rondom het Neptunusplein te verbeteren en de stand van zaken van de aanpak van de verkeerssituatie. Daarna werd er samen met betrokkenen gesproken over de leefbaarheid op het Neptunusplein en de overlast die wordt ervaren. Vervolgens is besproken welke mogelijkheden er zijn om de situatie te verbeteren.

Tijdens De Ronde zegde wethouder Willem-Jan Stegeman toe te zullen kijken naar het karakter van het Neptunusplein in het kader van de detailhandelvisie. 

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Wijkperspectief Soesterkwartier en Uitvoeringsagenda Vitale Wijkaanpak
In en rond de wijk Soesterkwartier vinden veel ontwikkelingen plaats, zoals het programma Langs Eem en Spoor. De wijk wordt hiermee onderdeel van een groter gebied. Het is van belang om de nieuwe ontwikkelingen goed aan te laten sluiten bij de bestaande stad. Het college heeft daarom samen met mensen in de wijk een wijkperspectief en uitvoeringsagenda opgesteld voor het Soesterkwartier. Het Wijkperspectief Soesterkwartier geeft inzicht in wat belangrijk is voor het Soesterkwartier, zoals gezondheid, wonen, werken, leren, samenleven, verkeer, klimaat en groen. In de uitvoeringsagenda staan concrete plannen en projecten waaraan de komende jaren wordt gewerkt om de wijk te versterken. Tijdens De Ronde gingen raadsleden met elkaar in gesprek over het wijkperspectief en de uitvoeringsagenda. Zie hier het raadsvoorstel.

-> Vervolg? Naar Het Besluit van 31 mei, zonder debat. 

Inwerkprogramma: Inclusieve Stad
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad kregen de raadsleden informatie over het Sociaal Domein. Het Beleidskader Inclusieve Stad is de basis voor de ontwikkeling van dit domein. Het beleidskader is bedoeld om de kansengelijkheid te vergroten en om iedereen naar eigen kunnen te laten bijdragen aan de maatschappij. Tijdens De Ronde werd een presentatie gehouden over het beleidskader.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Circulaire Economie: Evaluatie en Bouwstenen
De gemeente heeft de afgelopen vier jaar samen met inwoners en bedrijven gewerkt aan circulaire economie. Deze economie houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Er is een rapport opgesteld om terug te blikken op de resultaten en geleerde lessen van de afgelopen jaren. Tijdens De Ronde kregen raadsleden informatie over de resultaten die zijn bereikt, wat de succesfactoren zijn voor die resultaten, welke aandachtspunten er liggen voor de komende periode en over mogelijke bouwstenen voor de komende coalitieperiode. 

Tijdens De Ronde kwam onder andere aan bod:
- samenwerking op regionaal niveau;
- hoe impact en winst van circulaire keuzes zichtbaar gemaakt kunnen worden;
- de rol van circulariteit bij inkoop en aanbesteding;
- kosten- en prijseffect van circulair bouwen;
- aanbrengen van focus op ambities in plaats van stapelen van ambities.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Kaders voor inhoud en proces Bosweg-Réaumurstraat-Kelvinstraat
In samenwerking met de gemeente wil woningcorporatie de Alliantie de driehoek Bosweg, Réaumurstraat en Kelvinstraat in het Leusderkwartier ontwikkelen. Deze ontwikkeling zorgt voor meer betaalbare woningen die passen bij de eisen van deze tijd. Er worden 24 woningen gesloopt en 90 tot 110 nieuwe woningen gebouwd. Er kunnen meer woningen worden gebouwd, doordat de omliggende straten en het groengebied aan de Réaumurstraat bij het gebied worden betrokken. Om door te kunnen met de plannen is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Tijdens De Ronde gaven raadsleden hun mening over het raadsvoorstel en de kaderstellende notitie. De kaders vormen de basis voor de verdere uitwerking van het plan.

> Vervolg? Naar Het Besluit van 31 mei, zonder debat, met moties en amendementen.

Inwerkprogramma: stand van zaken toekomst stadhuis
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad werden de raadsleden geïnformeerd over de stand van zaken van het Huis voor Stad (het nieuwe stadhuis). Dit gebeurde aan de hand van de nieuwste kwartaalrapportage (van begin mei) en het onlangs opgestelde voorlopige ontwerp. Dit voorlopige ontwerp is een tussenstap naar het definitieve ontwerp. Voor meer informatie over het nieuwe stadhuis, zie amersfoort.nl/stadhuis. Zie hier de presentatie over de stand van zaken over de toekomst van het Stadhuis en hier de presentatie over het voorlopige ontwerp. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten. De drie vergaderingen 'Aanvullende kaders Hoefkwartier en Monitoringsplan Hoefkwartier', 'GroenLinks: overlast Neptunusplein' en 'Kaders voor inhoud en proces Bosweg-Réaumurstraat-Kelvinstraat' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

U kunt rechtstreeks opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y