Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

20 november 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 23 en 24 november en terugblik 17 en 19 november

Op maandagavond 23 november is er een extra (digitale) raadsvergadering Het Besluit over een digitaal (stem-)Besluit. Dinsdagavond 24 november is de reguliere raadsvergadering Het Besluit. Afhankelijk van de uitkomst van de raadsvergadering op 23 november bespreekt de gemeenteraad die avond eerst in een fysieke raadsvergadering de raadsvoorstellen en moties. Daarna volgt een digitale raadsvergadering waarin gestemd wordt. Op de agenda o.a. een aantal bestemmingsplannen en de Parkeerverordening 2021 en Verordening Parkeerbelastingen 2021. Voorafgaand zijn de Actualiteitenraad en Het Plein. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op deze vergaderavonden. Verder: een terugblik op De Ronde van 17 november en De Ronde van 19 november.

 
Het Besluit 23 november
Muzieknoten (bron: Pixabay)

De gemeenteraad besluit tijdens deze extra digitale raadsvergadering over een raadsvoorstel met tijdelijk Reglement van Orde (RvO) voor een digitaal (stem-)Besluit.

Wat houdt dat voorstel in? De raadsvergadering Het Besluit gaat op één avond (de dinsdagavond) in twee vergaderingen plaatsvinden. De eerste raadsvergadering vindt fysiek plaats in De Prodentfabriek en is bedoeld voor het bespreken van raadsvoorstellen en moties en amendementen. Nadat deze vergadering is gesloten, vindt er na een half uur een tweede – digitale – raadsvergadering plaats waarin de raadsleden stemmen over de eerder behandelde raadsvoorstellen, moties en amendementen. Beide vergaderingen worden uitgezonden via ons kanaal op YouTube.

U vindt het raadsvoorstel en het Reglement van Orde als bijlage bij het agendapunt (zie paperclip). Kijk voor meer informatie ook op de website van de gemeenteraad.
Als dit voorstel door de raad wordt aangenomen dan vindt het eerste digitale Besluit plaats op 24 november, na het fysieke Besluit in De Prodentfabriek.

Deze digitale vergadering kunt u live volgen via YouTube en via amersfoort.raadsinformatie.nl/live (en later terugkijken).

Actualiteitenraad, Het Plein en Het Besluit 24 november
Auto's (Bron: Pixabay)
De raadsvergadering Het Besluit start om 20.00 uur. Voorafgaand is van 19.00-19.15 uur de Actualiteitenraad: raadsleden kunnen vragen aan het college van burgemeester en wethouders stellen over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. (Geen onderwerpen aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door). Van 19.15-19.45 uur is Het Plein. Een toelichting op Het Plein en Het Besluit.

19.15-19.45 uur Het Plein
Het Plein is een informele informatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort en is bedoeld voor inwoners, organisaties en ambtenaren. De afgelopen maanden is er geen Het Plein geweest vanwege corona. Voor het eerst vindt Het Plein nu digitaal plaats! De raad maakt kennis met vier projecten die vanuit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling 2020 een subsidie hebben gekregen:
- De Stadszagerij is een houtzagerij die Amersfoortse bomen na het zagen en drogen een nieuwe bestemming geven. Mensen met een begeleidingsvraag kunnen ambachtelijke kennis in houtbewerking opdoen.
- Jarga ontwikkelt concepten voor circulair bouwen, waarin wordt gekozen voor materialen die zijn gericht op oneindigheid, zonder slijtage, onderhoud, of veroudering.
- Het project Vraagradar vereenvoudigt met behulp van een platform het proces om hergebruik van bouwmaterialen te stimuleren bij nieuwbouw.
- Tree Collective Lab maakt met een pilot inzichtelijk hoeveel het planten van een boom (financieel) oplevert. De resultaten van dit project worden gebruikt om nieuwe partijen te betrekken om te investeren in bomen.

Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad ook delen met de raadsleden en andere belangstellenden op Het Plein? Meld u aan bij de raadsgriffie, e-mail: griffie@amersfoort.nl.

20.00 uur Raadsvergadering Het Besluit
Op de agenda van Het Besluit staan de volgende raadsvoorstellen:

Krediet investeringen riolering 2020: het college vraagt de raad om een krediet van € 7,0 miljoen voor de investeringen riolering in 2020 beschikbaar te stellen, zie het raadsvoorstel.  
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Lorentzstraat 17a: ontwikkelaar ReadyforLiving wil 17 woningen aan de Lorentzstraat 17a in het Leusderkwartier bouwen. Hiervoor wordt de bestaande bedrijfsbebouwing op dit perceel gesloopt. Het college vraagt de raad onder andere het bestemmingsplan Lorentzstraat 17a met wijzigingen vast te stellen, zie het raadsvoorstel.
Vaststellen bestemmingsplan Nijkerkerstraat 25b: ontwikkelaar Ham Invest B.V. wil aan de Nijkerkerstraat 25b een opslagmagazijn bouwen en zes parkeerplaatsen aanleggen. Daarvoor is het nodig het geldende bestemmingsplan te wijzigen van de functie ‘wonen’ naar de functie ‘bedrijf’. Nijkerkerstraat 25 is gekocht door de initiatiefnemer en maakt nu deel uit van dit bestemmingsplan. De woning wordt omgezet naar een bedrijfswoning. Het college vraagt de raad om dit vast te stellen, zie het raadsvoorstel
Vaststelling Chw bestemmingsplan Engweg 9: voor de realisatie van twintig sociale huurappartementen in drie bouwlagen. Het oostelijk deel van de locatie zal een groene inrichting krijgen in aansluiting op het aangrenzende park. Ook het openbaar gebied tussen het gebouw en de Engweg zal worden heringericht. Dit project start eind 2020/begin 2021. Het college vraagt de raad onder andere om het bestemmingsplan met wijzigingen vast te stellen, zie het raadsvoorstel
Parkeerverordening 2021 en Verordening Parkeerbelastingen 2021: jaarlijks vindt indexatie plaats van de parkeertarieven. Dit jaar stelt het college de raad hiernaast een nadere aanpassing voor van het tarief straatparkeren om het parkeren op straat te ontmoedigen en het parkeren in parkeergarages aantrekkelijker te maken. Zie het raadsvoorstel, de parkeerverordening en de verordening parkeerbelastingen.
Onttrekkingsbesluit voetpad Hooglandseweg- Noord 50: het college wil het voetpad naast het perceel Hooglandseweg-Noord 50 verkopen aan de inwoners. Het college stelt de raad daarom voor een ‘onttrekkingsbesluit’ te nemen dat het voetpad ‘onttrekt’ aan de openbaarheid van wegen. Zie het raadsvoorstel.

Moties:
De gemeenteraad besluit over de door fracties ingediende ‘losse’ moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Tot nu toe zijn er vijf  losse moties aangekondigd. 

Lijst Sanders: Service voor 18-jarige Amersfoorters.  Het college wordt verzocht om jaarlijks aan alle 18-jarige jongeren een brief te sturen waarin ze gewezen worden op de mogelijkheid en het belang van inschrijving bij woningnet Eemvallei, het belang van stemmen en de noodzaak tot het aangaan van een ziektekostenverzekering. Bovendien wordt verzocht om het mogelijk te maken dat Amersfoortse jongeren tot maximaal zes jaar na hun 18e ingeschreven blijven, ongeacht waar ze in de tussentijd wonen.

GroenLinks en CDA: Houd de dienstapotheek in Amersfoort. Deze motie verzoekt het college de minister een brief te sturen om aan te geven dat het vertrek van de dienstapotheek voor Amersfoort niet acceptabel is omdat onze inwoners en de inwoners van deze regio er qua zorg kwalitatief op achteruitgaan. Tevens wordt aangedrongen op een gesprek met alle betrokken partijen om tot een oplossing te komen.

DENK: Oproep tot vervroegde evaluatie van boerkaverbod. Met deze motie wordt het college verzocht bij het Rijk aan te dringen op een vervroegde evaluatie van het verbod op gezichtsbedekkende kleding en hierbij indien mogelijk gezamenlijk op te trekken met de rest van de G4.

DENK: Pilot discriminatierechercheurs. Het college wordt verzocht om met de Driehoek en de landelijke politieleiding de mogelijkheden te verkennen om Amersfoort aan te laten sluiten bij de pilot discriminatie-rechercheurs met als doel na te gaan of dit een bijdrage kan leveren aan een effectievere bestrijding van discriminatie.

Lijst Sanders: Ondermijning. Met het oog op de aanpak en de bestrijding van ondermijning, dat vaak resulteert in o.a. criminaliteit en drugsgebruik, wordt verzocht te onderzoeken hoeveel middelen hiervoor structureel benodigd zijn, zodat de raad dit kan betrekken bij de afwegingen bij de kadernota.

Deze vergaderavond kunt u live volgen (en later terugkijken) via ons kanaal op YouTube.
De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda met de vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 17 november

Foto Vermeerzaal

Op de agenda van De Ronde van 17 oktober stonden zes vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Invulling aan informatieplicht
Op tal van onderwerpen stellen raadsleden mondeling of schriftelijk vragen aan het college. Dat kan gaan om verantwoordingsvragen en ook om heel feitelijke vragen. Het college geeft de raad mondeling of schriftelijk de door een of meer raadsleden gevraagde inlichtingen. Het recht van raadsleden om vragen te stellen (vragenrecht) en om antwoorden te krijgen van het college (inlichtingenplicht) is geregeld in de Gemeentewet.  De notitie van het college over de invulling van de informatieplicht is tijdens deze vergadering aan de hand van stellingen besproken. Een belangrijke gemeenschappelijke uitkomst daarbij is dat raadsleden niet hoeven te motiveren waarom ze vragen stellen, maar dat het noemen van een aanleiding voor de vragen het beantwoorden wel kan helpen. Verder is vooral gesproken over de vraag of het geven van antwoorden kan afhangen van eventuele (overmatige) inspanningen die het college moet leveren om de informatie beschikbaar te maken (bijvoorbeeld het verzamelen van grote hoeveelheden informatie of moeilijk verkrijgbare informatie.

Herontwikkeling Kop van Isselt
Kop van Isselt is een van de deelgebieden binnen het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor. Samen met een aantal grondeigenaren werkt het college aan financieel haalbare mogelijkheden voor de ontwikkeling van het gebied. 
Aan de hand van een presentatie liet de heer Ruitenbeek (supervisor) een mogelijke ontwikkeling van het gebied zien. Voor de samenstelling van de presentatie is gebruik gemaakt van opmerkingen in het participatietraject en gesprekken met grondeigenaren. Het gebied wordt samengevat als:'de gezonde tussenstad: van industriegebied naar woon-,werk- en recreatiegebied'.  Openbare ruimte is belangrijk, er is aandacht voor verbinding met de Groengordel van het Soesterkwartier en de Eemoevers worden waar mogelijk gebruikt. Als vervolg is aangegeven dat een concept Ontwikkelkader in het eerste kwartaal van 2021 naar de raad gaat.

Deelmobiliteit - wijziging APV
De raad heeft de bevoegdheid via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voorwaarden te verbinden aan het aanbod van deelmobiliteit in de stad, zoals deelscooters en -fietsen. GO Sharing biedt vanaf november elektrische deelscooters aan. Het college stelt voor de APV aan te passen. Het gaat om een experiment van twee jaar. Zie het raadsvoorstel en de verordening. De wijziging houdt onder andere in:
• Verbod op deelvoertuigen (met uitzondering van deelauto’s) zonder vergunning.
• Het opstellen van nadere regels door het college waarin onder andere staat op welke wegen en weggedeelten de deelvoertuigen wel/niet mogen staan. Of over het maximaal toegestane aantal deelvoertuigen.
Een inspreker (namens SGLA) gaf aan dat deelmobiliteit een mooie schakel is in de keten van mobiliteit. Er is minder ruimte nodig en er kan sneller worden vergroend. Er mag echter geen onveiligheid of overlast worden veroorzaakt. De verantwoordelijkheid bij het verlenen van de vergunning moet liggen bij de aanbieder. Tijdens de 1-minutenronde gaven alle partijen aan blij te zijn met deelmobiliteit in deze vorm en is akkoord gegeven op het reguleren hiervan in de APV. De toezegging is gedaan dat het college schriftelijk terugkomt op de vraag hoe andere voertuigen dan scooters onder de voorgestelde formulering van de APV vallen en zal informatie gegeven worden inzake aansprakelijkheid. Dit agendapunt gaat door naar Het Besluit.

Sectoraal beleid onder de Omgevingswet
De instrumenten en rollen van de gemeenteraad en het college veranderen door de Omgevingswet die op 1 januari 2022 in werking treedt. Nu is de huidige wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving nog versnipperd en verspreid over verplichte sectorale beleidsplannen. Het overzicht ontbreekt daardoor en soms botsen de plannen. De Omgevingswet is een nieuwe wet die tot doel heeft alles wat kan en mag in de fysieke leefomgeving eenvoudiger en beter te organiseren. In de omgevingsvisie komen deze beleidsplannen in hoofdlijnen samen. 
Tijdens deze bijeenkomst stonden de omgevingsvisie en de programma's Uitvoering en concretisering van beleid en het omgevingsplan centraal. Aan de hand van een presentatie werd e.e.a. verduidelijkt. De gemeente is bezig om meer dan 100 beleidsdocumenten op te nemen in de visie, plan en programma conform de Omgevingswet. Dit is het Deltaplan Wonen. De wethouder gaf aan dat uitstel van de invoering van de Omgevingswet
(1 januari 2022) weliswaar ruimte biedt voor verbetering, o.a. van interne processen, maar dat de ingangsdatum niet uit het oog verloren mag worden.

Beleidskader Inclusieve Stad
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (het Sociaal Domein). Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid. Gemeenten hebben de wettelijke plicht om over een bepaalde periode een beleidskader op te stellen. Op dit moment werkt het college aan het Beleidskader Inclusieve Stad, de opvolger van het huidige beleidskader. Er is onder andere gesproken over positieve gezondheid en preventie, taken en verantwoordelijkheden die een gemeente op zich kan en moet nemen. Ook is de vraag aan de orde geweest of bij de gemeentelijke inzet van geld en middelen (meer) rekening gehouden moet worden met de verschillen tussen de wijken in de stad. De planning is dat het college het conceptbeleidskader eind dit jaar vaststelt. Inbreng van fractiewoordvoerders uit het gesprek wordt meegenomen in de afronding van het conceptbeleidskader. Dit conceptbeleidskader zal in het eerste kwartaal van 2021 voor bespreking door de raad worden geagendeerd.

Afwegingskader Transitievisie Warmte
Het college stelt een Transitievisie Warmte (TVW) op. In de TVW staat: hoe kunnen wijken zich voorbereiden op aardgasvrij, wanneer gaan wijken van het aardgas af en wat zijn de mogelijke alternatieve energie-infrastructuren? Zie peiling
De raadsleden gaven hun mening over de volgende peilpunten: 

1. Rol van de gemeente: gaat de gemeente voor individuele verantwoordelijkheid zodat mensen zelf keuzes kunnen maken, of is de rol van de gemeente om gezamenlijk toe te werken naar een keuze die gemiddeld genomen voor iedereen in de buurt het meest betaalbaar is?
- V.w.b. peilpunt 1 kwam naar voren dat de individuele verantwoordelijkheid belangrijk is als stimulans en om draagvlak te ontwikkelen en te behouden. Er moet ruimte zijn voor maatwerk richting bewoners die dit nodig hebben. Een collectieve oplossing is gebaat bij collectieve, financiele draagkracht. 
2. Laagste maatschappelijke kosten of laagste eindgebruikerskosten? Gaat betaalbaarheid voor de inwoners boven alles?
- De betaalbaarheid voor de bewoners mag niet uit het oog verloren worden. Maatwerk voor minder draagkrachtigen is belangrijk. Kosten voor het later aanhaken in het traject mogen niet te hoog worden. 
3. Maximale CO2-reductie of betaalbaarheid?
- Maximale CO2-reductie is voor een aantal fracties het uitgangspunt. Dit moet wel betaalbaar blijven. Tevens werd de suggestie gedaan om in te zetten op isoleren. De wethouder gaf aan dat dit uiteraard goed is om te doen maar isoleren is geen goedkope maatregel. 
4. Zo snel mogelijk duidelijkheid zodat mensen aan de slag kunnen op alle natuurlijke momenten en er dus geen kansen ontglippen, of zolang mogelijk wachten totdat de technieken goedkoper worden en helderder is welke kant het opgaat?
- Bij peilpunt 4 volgde de discussie over wachten of zo snel mogelijk starten. De meningen liepen uiteen. De wethouder stelde dat wachten de kansen vermindert, zeker met het oog op bewoners die nu willen verduurzamen. Bovendien gaan de gasprijzen stijgen. De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen die zegt dat woonlastenneutraliteit moet worden gegarandeerd, anders lukt het niet om van het gas af te komen. 
5. Hebben wijken waar bewoners al aan de slag zijn de voorkeur, of een planning op basis van technisch-economische criteria?
- V.w.b. peilpunt 5 kwam naar voren dat wijkinitiatieven gesteund moeten worden maar dat wil echter nog niet zeggen dat alle bewoners erachter staan. Praten met bewoners, initiatieven vanuit de bewoners zouden gesteund moeten worden. Volgens de wethouder is de puzzel er niet gemakkelijker op geworden. De discussie die gevoerd is over wachten en uitstellen moet verder gevoerd worden: Amersfoort moet in 2030 CO2-neutraal zijn.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via deze website. De drie vergaderingen: Invulling aan informatieplicht, Deelmobiliteit - wijziging APV en Afwegingskader Transitievisie Warmte kunt u ook terugkijken via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

Terugkijken De Ronde 19 november
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op donderdagavond 19 november was er een extra De Ronde met één vergadering over corona.

Corona
De gemeenteraad wordt door het college via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen op de hoogte gebracht over de ontwikkelingen en de stand van zaken. Tijdens deze Ronde konden raadsleden vragen stellen aan het college en eventuele dilemma’s die spelen bespreken.

U kunt deze vergadering terugkijken via amersfoort.raadsinformatie.nl/live
Klik hier voor de agenda met de stukken (zie paperclip). Volgende week wordt de besluitenlijst bij de stukken geplaatst. 

Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op dinsdag 8 december. Er zijn nog enkele digitale plekken beschikbaar!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y