Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
20 september 2019
RaadsMail

Een terugblik op 17 september. En: De Stad in op 24 september

In deze RaadsMail krijgt u een terugblik op De Ronde van 17 september en een vooruitblik op De Stad in van 24 september. De actuele agenda van 24 september en de bijbehorende stukken vindt u hier (klik op de paperclipjes).

 
Terugblik De Ronde 17 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda stonden negen Ronde-vergaderingen over verschillende onderwerpen en een bijeenkomst van de Auditcommissie. U krijgt een terugblik op een aantal Ronde-vergaderingen. U kunt hier de volledige agenda met de bijbehorende vergaderstukken en besluitenlijsten (verslagen) vinden, ook kunt u de vergaderingen hier terugluisteren. 

Rondetafelgesprek over Gentrificatie (een initiatief van Lijst Molenkamp)
De Wagenwerkplaats en de Kop van Isselt worden ontwikkeld tot stedelijke wijken waar gewoond en gewerkt wordt. Dit heeft gevolgen voor de wijken Soesterkwartier, Jeruzalem en Jericho. Volgens de fractie Lijst Molenkamp hebben of krijgen deze wijken te maken met ‘gentrificatie’. Dit is de ‘opwaardering’ van de buurten op sociaal, cultureel en economisch gebied en zorgt voor een stijging van de onroerendgoed- en huurprijzen, het trekt kapitaalkrachtige nieuwe bewoners en gebruikers aan en verdrijft de lagere klassen uit de wijken. Tijdens deze Ronde vertelde Frans Soeterbroek (deruimtemaker.nl) aan de hand van deze presentatie wat de gevolgen zijn van gentrificatie en de genodigden, de raadsleden en wethouder Janssen gingen met elkaar in gesprek over de stelling: “Anno 2019 is het een beetje raar dat we het succes van de stad, de kracht van een wijk, de opbrengst van kunst en cultuur en het effect van opwaarderen van de publieke ruimte nog steeds meten in termen van stijgende vastgoedwaarde. Daar moeten we andere standaarden voor vinden.”
Molenkamp en Janssen komen met een vervolg. Hiervoor zal eerst inzicht moeten komen in de mate van gentrificatie in Amersfoort en de gevolgen: verkoop huurwoningen of duurdere verhuur en AirBnB.
De portefeuillehouder werkt eraan om dit in beeld te krijgen.

Stedenbouwkundige plannen
De raad vergaderde over twee stedenbouwkundige plannen, de eerste ging over Parkweelde 3, de tweede over het Operaplein. U heeft de agendapunten kunnen lezen in de Raadsmail van 13 september.
Bij de vergadering over Parkweelde 3 spraken twee bewoners. De een gaf aan dat sloop echt nodig is omdat er veel schimmel in de woningen huist. De ander zou willen zien dat Alliantie betere voorbereidingen voor de sloop treft en minder de vrije hand krijgt en dat de gemeente zich meer bemoeit met de huidige bewoners. 
De woordvoerders van de fracties kunnen zich vinden in het plan en maar gaven het college o.a. het volgende mee:
- nieuwe woningen moeten een vergelijkbare huurprijs krijgen;
- er zijn zorgen om de behandeling van huurders door Alliantie ( wat betreft aanpak schimmel en onzekerheid over tijdspad richting sloop);
- kunnen er wel tachtig sociale huurwoningen bij in dat stukje stad?
De wethouder gaf aan dat er te weinig woningen zijn om mensen uit te slopen woningen tijdelijk te huisvesten en dat daarom fasering nodig is. Er blijven veel bomen staan en er komt een fijne openbare ruimte.
 
Bij de vergadering over het Operaplein waren drie insprekers, zij spraken namens of als bewoners. Een aantal bewoners rond het Operaplein is tegen de geplande hoogbouw vanwege de schaduwwerking en impact op privacy, een inspreker is tegen de sloop van garages en nieuwe bomen, de ander pleitte voor behoud van het Trefpunt. Alle woordvoerders kunnen instemmen met het plan, wel hebben zij zorgen geuit over verschraling van winkelaanbod en onvoldoende bestaanszekerheid voor het Trefpunt.
De wethouder laat onderzoeken of het Trefpunt naar een andere locatie kan. Er wordt een hoogbouweffectrapportage uitgevoerd die zicht moet geven op de mate van schaduwwerking en impact op privacy. 

Informatieve bijeenkomst maatschappelijke opvang
Raadsleden spraken met verschillende opvangorganisaties en kregen informatie over de stand van zaken. Elke maand groeit het gebruik van maatschappelijke opvang met 1 persoon. Meer inzicht op instroom (redenen, gebruikersgroep) is noodzakelijk. Daarvoor wordt onderzoek uitgevoerd. Onbekendheid van achtergrond van cliënten en het met zich meebrengende uitzoekwerk werkt een korte verblijfsduur tegen. Meer woningen zijn essentieel voor de uitstroom. Er werd verder onder andere gesproken over instellingen die weigeren cliënten op te nemen (vanwege bijvoorbeeld geweld) en de verantwoordelijheid van regiogemeenten met betrekking tot maatschappelijke opvang en afspraken over uitstroommogelijkheden.

Wat nog meer op de agenda stond: Gebruik van zorg en ondersteuning en maatregelen Sociaal Domein Masterclass Parkeernormen, Cultuurplan Amersfoort 2019-2022 "Duurzaam, Dynamisch en Doen", Startnotitie Omgevingsplan Amersfoort 2021 en Evaluatie Koningsdag.

Foto: gemeente Amersfoort/Robin Utrecht
Vooruitblik De Stad in 24 september
De raad

Op dinsdag 24 september gaat de gemeenteraad weer De Stad in. Raadsleden bezoeken bedrijven, instellingen, locaties in wijken in de stad waarover zij besluiten nemen. Waar gaan zij op 24 september naartoe?


Werkbezoek StadsWormerij
De raadsleden gaan op werkbezoek bij de StadsWormerij (industrieterrein Vinkenhoef). Het afgelopen jaar is een gedeelte van een lege loods omgetoverd tot een werkende StadsWormerij. De mensen van de StadsWormerij laten de raadsleden ervaren wat ‘community composting’ inhoudt. Ook gaan de raadsleden in gesprek over de lokale verwerking van grondstoffen en de doelstelling van een ‘afvalloze’ stad in 2030, in relatie tot circulaire economie. Voor meer informatie over de StadsWormerij, zie stadswormerij.nl
Foto: StadsWormerij

Fietstocht Amersfoortste Heuvelrug
Die avond maken raadsleden ook een fietstocht over de Amersfoortse Heuvelrug. Gebruikers, experts en beheerders vertellen hoe zij het gebied ervaren. Het college wil voor het gebied een visie opstellen waarin het versterken van de (groene) kwaliteiten centraal staat. Tijdens de fietstocht krijgen de raadsleden informatie over elementen als cultuurhistorie, biodiversiteit en de dynamiek tussen stad en natuur.

Indebuurt033
In De Witte Vlinder gaan raadsleden in gesprek met Indebuurt033 over de ontwikkelingen binnen de sociale basisinfrastructuur (zorg en ondersteuning in Amersfoort) en Indebuurt033 vanaf 2017 tot heden. Welke uitdagingen waren en zijn er? Welke aanpak werkte? Welke rol kan Indebuurt033 spelen in het betaalbaar en op kwaliteit houden van zorg en ondersteuning aan Amersfoorters en waar liggen grenzen? Voor meer informatie over Indebuurt033, zie indebuurt033.nl.

 Uw invloed op de raad
Auto's (Bron: Pixabay)

Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging, bepaalt het gemeentelijk beleid en controleert het college op de uitvoering van het beleid. U kunt op diverse manieren meepraten met de gemeenteraad over de plannen voor de stad.

Spreekrecht tijdens vergaderingen
Tijdens De Ronde (gemiddeld twee dinsdagen in de maand) kunt u uw mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. Dat kan bij de onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ op de agenda staan.

Het Plein
Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Dat kan op Het Plein! Het Plein is dit jaar in principe elke laatste dinsdag van de maand van 20.00 tot 20.30 uur, op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. Aanmelden: griffie@amersfoort.nl.

Contact met de gemeenteraad
U kunt een e-mail naar de raad sturen. De mailadressen van de raadsleden vindt u op www.amersfoort.nl/gemeenteraad. U kunt uw mail ook sturen naar griffie@amersfoort.nl. De raadsgriffie stuurt uw mail dan door naar alle raadsleden. U kunt hen ook bellen: u vindt de telefoonnummers en mailadressen van alle raadsleden op www.amersfoort.nl/gemeenteraad.

Burgerinitiatief
Heeft u een nieuw idee of initiatief voor uw wijk of de stad? Wilt u aandacht voor een onderwerp dat niet op de politieke agenda staat? Bijvoorbeeld een bushalte die verplaatst moet worden, of het ontbreken van verkeersdrempels in uw wijk? Dan kunt u daarvoor een burgerinitiatief aanmelden voor de agenda van De Ronde. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Uw voorstel moet bijvoorbeeld betrekking hebben op een kwestie of plan voor uw directe woonomgeving (straat of buurt) of voor uw wijk of Amersfoort. Als u van plan bent om een burgerinitiatief op te stellen, neem dan contact op met de griffie voor advies.

Referendum aanvragen
Over vrijwel alle onderwerpen waarover de gemeenteraad nog een besluit moet nemen, kunt u een raadplegend referendum aanvragen bij de gemeenteraad. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de bouw van een nieuwe woonwijk of het parkeerbeleid van de gemeente. U moet aantonen dat meer inwoners achter dit initiatief staan. De raad stelt vervolgens zelf, als er tot een referendum wordt besloten, de vraagstelling vast. De uitslag van het referendum is een advies aan de gemeenteraad en is niet bindend. Neem voor het aanvragen van een referendum contact op met de griffie voor advies. 

Gast van de raad
Als u meer wilt weten over de gemeenteraad, dan kunt u de vergaderingen als ‘Gast van de raad’ bezoeken. U krijgt informatie over het gemeentebestuur en de agenda van de raad. Twee raadsleden vertellen over hun werk en u kunt hen prikkelende vragen stellen. Aansluitend eet u met de raadsleden en bent u vervolgens van harte welkom om (een deel van) de vergaderingen bij te wonen. De volgende editie is op 1 oktober. Van harte welkom! Aanmelden: griffie@amersfoort.nl.

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie en de vergaderagenda’s op www.amersfoort.nl/gemeenteraad, of neem contact op met de raadsgriffie, telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich ook bij de griffie aanmelden voor Het Plein, Gast van de raad en hulp bij bijvoorbeeld een burgerinitiatief.

 

 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y