Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

21 februari 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 3 maart 

Op dinsdagavond 3 maart komen de raadsleden bijeen voor De Ronde. Zij praten dan onder andere over een veilig en prettig fietsnetwerk en het nieuwe vervoerplan van Syntus. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op die vergaderagenda en een terugblik op Het Besluit van 18 februari.

Klik hier voor de agenda van 3 maart met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De vergaderingen zijn openbaar, u bent van harte welkom om erbij te zijn. De donderdag erna zijn de vergaderingen terug te luisteren via dezelfde link.

Aankomende week (zaterdag 22 febuari t/m zondag 1 maart) heeft de gemeenteraad voorjaarsreces. 

 
De Ronde 3 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op de agenda staan vanaf 19.00 uur zes vergaderingen in twee vergaderzalen. Een overzicht.

Een veilig en prettig fietsnetwerk
(19.00 uur, Molendijkzaal. Rondetafelgesprek. geen inspraak.)
>Snellere en bredere fietsen zoals de brom- en snorfiets, speedpedelec en elektrische bakfietsen vereisen een andere inrichting van fietspaden. De fracties D66 en GroenLinks willen met de andere fracties, het college en deskundigen in gesprek over de nieuwe ontwikkelingen in fietsgebruik, de invulling van het fietsplan ‘Amersfoort Fietst’ en de toekomst van fietspaden in Amersfoort. Met als stip op de horizon: een veilig en prettig fietsnetwerk.

Voortgangsrapportage woningbouwopgave 2019
(19.00 uur, Vermeerzaal. Rondetafelgesprek. Geen inspraak)
>
In mei 2019 stelde de raad het Deltaplan wonen vast met daarin de ambitie om duizend nieuwe woningen per jaar op te leveren. Tijdens deze Ronde worden raadsleden geïnformeerd over de voortgang van deze woningbouwopgave. Dit gebeurt elk half jaar.In een raadsinformatiebrief aan de raad staat: ‘In 2019 zijn ruim 600 woningen opgeleverd. Volgens de huidige inzichten gaan we in 2020 de ambitie van 1.000 woningen per jaar halen.’

Vervoerplan 2021 Syntus
( 20.30 uur, Molendijkzaal. Peiling. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
> Vervoersbedrijf Syntus Utrecht heeft de gemeente gevraagd om - voor 9 maart 2020 – een reactie te geven op het vervoerplan 2021. Het college stelt voor om, naast het doorgeven van relevante ontwikkelingen zoals woningbouwprojecten, grootschalige evenementen en wegafsluitingen, enkele suggesties te doen over buslijn 1 en 19, een busroute in de Indische buurt en het opheffen van halte Treublaan. Naar aanleiding van ingebrachte tips en suggesties van verschillende partijen stelt Syntus Utrecht een concept-vervoersplan op.

Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet (20.30 uur, Vermeerzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
> De gemeente Amersfoort bereidt zich voor op de Omgevingswet die in 2021 ingaat. Onder de Omgevingswet kunnen gemeenten er straks voor kiezen om de bouw van eenvoudige, kleine bouwwerken vergunningvrij te maken. Het college stelt voor daarvoor niet te kiezen en de huidige regels niet te verruimen. De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over het raadsvoorstel.

In plaats van vergunningvrij maken wil het college voor de meeste aangevraagde omgevingsvergunningen voor eenvoudige bouwwerken en/of bouwactiviteiten een snelservice inrichten. Binnen 10 werkdagen nadat een complete aanvraag om vergunning is ingediend wordt een besluit op de aanvraag genomen. Volgens het college geeft een omgevingsvergunning onder andere zekerheid. In de praktijk blijkt vaak dat een aanvrager graag op papier bevestigd ziet wat hij mag bouwen in verband met juridische zekerheid en financiering. Een vergunning waarborgt volgens het college ook rechtsbescherming voor belanghebbenden omdat tegen een verleende vergunning bezwaar kan worden gemaakt.

Asfaltcollectoren Westelijke Ontsluiting (21.30 uur, Molendijkzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
> Het college stelt voor om collectoren in het asfalt van de Westelijke Rondweg aan te leggen. In combinatie met een warmte-koudeopslag in de bodem. Daarmee kunnen warmte en koude worden opgewekt en geleverd voor het opwarmen en koelen van gebouwen in de stad.

Meerjarenuitvoeringsprogramma openbare ruimte 2020-2023 (21.30 uur, Vermeerzaal. Informatie. Geen inspraak.)
> Het college stelt jaarlijks een meerjaren-uitvoeringsprogramma voor de openbare ruimte vast. Dit plan geeft een overzicht van de geplande groot onderhouds- en vervangingsprojecten in Amersfoort voor de periode 2020-2023. In De Ronde krijgen raadsleden een toelichting: hoe komt de lijst projecten jaarlijks tot stand, welke keuzes maakt de gemeente daarin, is er achterstand en hoe steekt de financiering in elkaar. 

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

Terugblik Het Besluit 18 februari
Auto's (Bron: Pixabay) De raad nam voorstellen aan over andere woningbouw op kantoorlocatie Podium en een op te stellen visie voor de Amersfoortse Heuvelrugzone. Ook nam de raad moties aan, waaronder een motie over de bestrijding van de eikenprocessierups. Een toelichting op een aantal onderwerpen.

Stedenbouwkundig plan en startnotitie bestemmingsplan Podium 
Dit raadsvoorstel werd aangenomen, de BPA was tegen (vanwege risico op onvoldoende parkeerplaatsen waardoor er slechts 325 woningen zouden komen). Doordat amendement Ook een podium voor het middensegment! (CDA, GroenLinks, D66, PvdA, DENK, BPA en Amersfoort2014) werd aangenomen (unaniem), moet er - in plaats van de door het college voorgestelde - 35% sociale huurwoningen, een percentage sociale huurwoningen van minimaal 35% komen. En het percentage woningen in het middensegment is minimaal 20% geworden (was eerst: 'de ambitie om 20% van de woningen in het middensegement te realiseren'.)

Er werden twee moties ingediend. De motie Meer betaalbare woningen in Vathorst (Podium) (DENK, Lijst Sanders en SP) werd ingetrokken nadat wethouder Buijtelaar toezegde te kijken of er meer betaalbare woningen kunnen worden gerealiseerd.
Motie Deltaplan en Actieplan ook op Podium (GroenLinks, D66, PvdA en DENK) werd aangenomen, de VVD was tegen. Met deze motie heeft het college de opdracht gekregen niet alleen te voldoen aan minimaal 35% sociale huurwoningen en minimaal 20% middeldure woningen, maar ook om de voorwaarden uit het Deltaplan Wonen en het Actieplan huisvesting middeninkomens op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid als uitgangpunt te laten gelden.
Motie Meer woningen met lagere parkeernorm Podium (PvdA, Lijst Sanders, DENK en GroenLinks) werd verworpen met 22 stemmen tegen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, BPA en Lijst Sanders) en 15 voor (GroenLinks, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp). 

Financiële ijkpunten
Dit raadsvoorstel werd aangenomen, de SP was tegen (vanwege zorgen over een bezuiniging om het ijkpunt 0-1% structurele begrotingsruimte te kunnen halen). Amendement Financiële vinger aan de pols (D66, CDA, Lijst Sanders, BPA, GroenLinks, VVD, PvdA en ChristenUnie) werd (unaniem) aangenomen. Dit betekent dat er voortaan 'bij raadsbesluiten met grote financiële impact in de financiële paragraaf van het betreffende raadsvoorstel inzicht wordt geboden in de gevolgen van voorliggend besluit voor de stand van de ijkpunten (wat betekent het voorstel voor de financiele gezondheid van de gemente).' Indiener Van Hamersveld zei: "De Auditcommissie heeft geconcludeerd dat het zinvol is grote afwijkingen aan de raad te rapporteren. Het amendement roept daartoe op."
Amendement Strengere Financiële vinger aan de pols (Amersfoort2014) en motie Monitor Brede Welvaart (SP en Amersfoort2014) werden ingetrokken. De SP wil samen met Amersfoort2014 de Monitor Brede Welvaart agenderen in De Ronde.

Vertrekpunten voor opstellen visie Amersfoortse Heuvelrugzone
Dit raadsvoorstel werd unaniem aangenomen. Amendement Door de bomen het bos zien (CDA, BPA, VVD en Lijst Sanders) werd aangenomen. Hierdoor zal er in de visie meer aandacht voor de woningbouwopgave komen. Engbers over dit amendement: "...in de beslispunten ontbrak het woord 'wonen'. Gekeken moet worden hoe natuur, wonen en recreatie bij elkaar kunnen worden gebracht."

Ook heeft de raad twee moties aangenomen. Breng gevolgen Randstadrail voor de Amersfoortse Heuvelrugzone in kaart (SP, D66 en GroenLinks): hierdoor heeft het college de opdracht gekregen om de consequenties van het mogelijk doortrekken van de Uithoflijn richting Amersfoort mee te nemen in de visie (ChristenUnie was tegen). En de motie Onderzoek aansluiting bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (SP): hierdoor moet het college onderzoeken of aansluiting bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug past binnen de op te stellen visie (VVD was tegen). Wethouder Janssen gaf bij beide moties aan dat hier inderdaad naar gekeken kan worden.

Motie Zware tijden voor de Heuvelrugzone (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 21 stemmen tegen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, DENK en Lijst Sanders) en 16 stemmen voor (GroenLinks, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA en Lijst Molenkamp).

Strategische Agenda Regio Amersfoort
De raad nam de drie raadsvoorstellen aan: Inclusieve arbeidsmarkt, Kwalitatieve woningbouw en Energietransitie en duurzaamheid. De SP was tegen de drie raadsvoorstellen. Onder andere omdat de partij regionale samenwerking ziet als ondermijning van lokale democratie (weinig controle) en omdat de partij zich afvraagt in  hoeverre de raadsvoorstellen goed worden uitgewerkt.
Bij raadsvoorstel Inclusieve arbeidsmarkt werd motie Participatieve follow-up (CDA) aangenomen met 19 stemmen voor (VVD, CDA, ChristenUnie, BPA, DENK en Lijst Molenkamp) en 18 stemmen tegen (GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP, PvdA en Lijst Sanders). Hiermee heeft het college de opdracht gekregen om bij de verdere uitwerking van de inclusieve arbeidsmarkt door te gaan met de ingezette dialoog en participatie met de partners. Amersfoort2014 en PvdA stemden tegen de motie omdat ze vonden dat de motie overbodig was.
De SP diende bij raadsvoorstel Energietransitie Duurzaamheid amendement Geen regionale lobby campagne voor kernernergie in. Deze werd verworpen (SP en Lijst Molenkamp waren voor). 

Over welke moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) nam de raad een besluit? 
De raad nam drie moties aan: De buren zijn ons liefVoorrang voor bewoners met allergie voor eikenprocessierups en Doorknallen.

-
De buren zijn ons lief (CDA en Lijst Sanders) over regionale samenwerking. Indiener Engbers gaf aan dat de samenwerking in de regio beter kan en stelt voor om te kijken naar succesverhaal Zwolle en hiervan te leren. Ook zou Amersfoort moeten kijken naar grote buur Utrecht en zou er op langere termijn gekeken moet worden naar de noordelijke randstad en de metropoolregio. Met 26 stemmen voor (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 11 stemmen tegen (GroenLinks, Amersfoort2014 en SP).

-Voorrang voor bewoners met allergie voor eikenprocessierups (Lijst Sanders). Met het aannemen van deze motie moet het bestrijden van de rups bij mensen met een ernstige allergie (levensbedreigende situatie) voorrang krijgen. Ook moet het college goede voorlichting gaan geven over deze voorrangsmaatregel. Wethouder Kraanen ontraadde de motie. Hij zei dat voorrang geven aan specifieke bomen geen zin heeft, omdat de brandharen zich verspreiden door de wind en dat de moti
e niet uitvoerbaar is vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met 21 stemmen voor en 16 stemmen tegen (GroenLinks, VVD en D66).

-Doorknallen (GroenLinks, Amersfoort2014, BPA, Lijst Sanders en ChristenUnie) gaat over een vuurwerkvrije gemeente. Tijdens De Ronde van 11 februari over Vuurwerkvrije gemeente, zegde de burgemeester toe uit te zoeken wat er juridisch mogelijk is qua verboden op het gebied van verkoop, bezit en afsteken. El-Messaoudi wilde die toezegging met deze motie extra bekrachtingen. Alleen de VVD was tegen. Het college heeft nu onder andere de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de gemeente vuurwerkvrij kan worden en mogelijke varianten daarop. 


Motie LES in participeren (Amersfoort2014) is verworpen met 22 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA en D66) en 15 stemmen voor (ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Deze motie ging over het gebied Langs Eem en Spoor. Er werd onder andere voorgesteld aan het college om samen met Stichting Vrienden van de Eem en Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort een subsidieaanvraag te doen bij het stimuleringsfonds voor de creatieve industrie.

Moties Maximale koopprijs verhogen bij startersleningen in Amersfoort (Lijst Sanders, DENK, GroenLinks, PvdA, BPA en CDA) en Burgerinitiatief beeldkwaliteitsschets Langs Eem en Spoor (PvdA) zijn ingetrokken. Lijst Sanders hoopt de motie op korte termijn te kunnen bespreken in De Ronde. En PvdA agendeert de motie in De Ronde.

Welke raadsvoorstellen werden verder aangenomen?
- Zienswijze ontwerp kadernota 2021 RUD Utrecht. Het college stelde voor aan de raad om geen zienswijze (reactie) in te dienen (unaniem aangenomen).
- GGD regio Utrecht: Kaderbrief 2021. Het college stelde voor aan de raad om een zienswijze te geven op de Kadernota GGDrU 2021 (unaniem aangenomen).
- Wijziging Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020: de raad werd gevraagd om de eigen bijdrage van één zone regiotaxi in de verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2020 aan te passen van €0,80 naar €0,95 per zone. De SP diende eerst de motie Klimaatmaatregelen niet afwentelen op mensen met een beperking in, om de eigen bijdrage niet te verhogen en de verordening niet aan te passen. Deze motie werd verworpen (29 tegen, alleen SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp stemden voor (8)). Het raadsvoorstel werd vervolgens aangenomen. De SP stemde tegen, onder andere omdat verhoging van de eigen bijdrage voor mensen met een beperking zorgt voor minder inclusiviteit.
- Jaarplan Auditcommissie (unaniem aangenomen).

Het volledige Besluit terugkijken? Dat kan via deze link. U vindt hier ook alle vergaderstukken, de besluitenlijst en het verslag (klik op de paperclipjes).
Gast van de raad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Wordt een raadslid betaald? Wie brengt de onderwerpen voor de vergaderingen in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt, en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

U wordt om 17.30 uur ontvangen door enkele raadsleden en medewerkers van de raadsgriffie. U krijgt meer te horen over het werk van de raad en de raadsvergaderingen. U kunt met de raadsleden in gesprek gaan en daarna tijdens een eenvoudige maaltijd met hen verder praten. Vanaf de publieke tribune volgt u vervolgens (een deel van) de vergadering.

Wilt u een keer onze gast zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 4379, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich nog opgeven voor de edities op 3 en 24 maart
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y