Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

21 mei 2021

RaadsMail

De raad vergadert op 25 mei: De Ronde en Het Besluit

Op dinsdagavond 25 mei komen de raadsleden digitaal bijeen voor De Ronde en de raadsvergadering Het Besluit. Tijdens De Ronde presenteert het college de jaarstukken 2020 en de kadernota 2022. Tijdens de raadsvergadering Het Besluit neemt de raad onder andere een besluit over het benoemen van Roald van der Linde tot wethouder (VVD). Ook besluit de raad over de invoering van toeristenbelasting. De rekenkamer Amersfoort biedt het rapport Bescherming persoonsgegevens aan. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op de raadsavond. Ook blikken we terug op de De Rondes van 18 en 20 mei.

 Inhoud

 
De Ronde 25 mei: Presentatie jaarstukken 2020 en kadernota 2022
Auto's (Bron: Pixabay)

19.00 uur: Presentatie jaarstukken 2020 en kadernota 2022
Elk jaar stelt de raad in juli de kadernota vast. De kadernota wordt opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Hierin staat waar het geld van de gemeente de komende jaren (2022-2025) aan wordt besteed. Wat de inkomsten van de gemeente zijn. Op welke terreinen meer geld nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren en waar eventueel bezuinigd moet worden. In oktober worden deze plannen en bijbehorende kosten definitief in de begroting vastgesteld door de raad.

Tijdens deze Ronde presenteert de wethouder Financiën, Willem-Jan Stegeman, de kadernota en de jaarstukken. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2020) en hoe het geld is uitgegeven. 

Vervolg
Op dinsdagavond 29 juni bespreken de raadsleden de jaarstukken in de Ronde. U kunt dan inspreken en uw mening geven. Op dinsdagavond 6 juli volgt besluitvorming over de jaarstukken in de raadsvergadering Het Besluit. Op dinsdagavond 8 juni geven de raadsleden hun mening over de kadernota tijdens De Ronde. Ook dan kunt u inspreken. Op dinsdagavond 13 juli volgt de besluitvorming over de kadernota in de raadsvergadering Het Besluit. De raadsleden stemmen over de ingediende moties (opdrachten aan het college) en amendementen (wijzigingen in het voorstel van het college) en over de kadernota. De jaarstukken vindt u via financien.amersfoort.nl.

19.00 uur. Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

Raadsvergadering Het Besluit 25 mei
Foto Vermeerzaal
De raadsvergadering Het Besluit begint om 19.45 uur. Er is geen Actualiteitenraad. U kunt de vergadering live volgen (en later terugkijken) via Politiek Portaal en via youtube.com/RaadAmersfoort. De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele en volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de vergaderonderwerpen).

Rekenkamerrapport Bescherming persoonsgegevens
De voorzitter van de rekenkamer Amersfoort, Henny Overbeek, biedt aan de gemeenteraad het rapport Bescherming persoonsgegevens aan. De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het privacybeleid van de gemeente. De rekenkamer heeft onderzocht hoe de gemeente de privacy van haar inwoners beschermt. En hoe derden dat doen aan wie de gemeente uitvoering van beleid heeft uitbesteed, zoals Indebuurt033 en Stichting Sociale Wijkteams. Ook heeft de rekenkamer onderzocht of er wordt voldaan aan de privacywetgeving, de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Het rapport van de rekenkamer vindt u vanaf 25 mei op de website van de rekenkamer: amersfoort.nl/rekenkamer.

De raad besluit over negen raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besluit de raad over moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Er zijn er tot nu toe zes aangekondigd.

Raadsvoorstellen (toelichting op een aantal van de voorstellen)
• 
Voordracht kandidaat-wethouder en benoeming

De VVD draagt Roald van der Linde voor als wethouder. Dit naar aanleiding van het vertrek van VVD-wethouder Hans Buijtelaar. De gemeenteraad krijgt eerst de gelegenheid om de kandidaat-wethouder vragen te stellen. Daarna stemmen de raadsleden over de benoeming van Roald van der Linde tot wethouder. Omdat de raadsleden schriftelijk hun stem uitbrengen, wordt de raadsvergadering ruim een uur geschorst. Daarna wordt de stemuitslag bekend gemaakt. Als een meerderheid van de raadsleden voor deze benoeming stemt, wordt Van der Linde geïnstalleerd (tot medio de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2022).

Ook stemt de raad over ontheffing van ingezetenschap: een vereiste voor het wethouderschap is dat de wethouder woont in de gemeente waar hij of zij wethouder van is. De heer Van der Linde woont momenteel in Rotterdam. De raad kan ontheffing verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor de duur van één jaar. De ontheffing kan in bijzondere gevallen, telkens met een periode van maximaal een jaar, worden verlengd.

Van der Linde was van 2012 tot maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

• Nota detailhandel 2021
De Nota Detailhandel 2014 is eind 2018 geëvalueerd en geactualiseerd. Het detailhandelsbeleid verandert op hoofdlijnen niet. Het college vraagt de raad om de nieuwe Nota Detailhandel 2021 vast te stellen. Zie het raadsvoorstel

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en twee moties aangekondigd.
Amendement Maatwerk voor perifere detailhandel (VVD, CDA en ChristenUnie). De voorliggende detailhandelsnota 2021 scherpt de regels voor het vestigen van winkels juist aan, met name in de periferie. De fracties vinden dat een ondernemer bij uitstek de partij is die kan bepalen of een winkel op een bepaalde plek levensvatbaar is en niet de overheid. De fracties stellen onder andere voor om de strikte regels als richtlijnen te zien. En dat met ondernemers die niet voldoen aan de regels in gesprek wordt gegaan om tot een oplossing te komen om deze ondernemers toch aan de stad te kunnen binden of verbonden te houden. Hierdoor is er maatwerk mogelijk om toch winkels buiten bestaande winkelgebieden te ontwikkelen. Maatwerk bij startende ondernemers en ambachtelijke winkels. 

Motie Bestemmingskansen winkelgebieden (Amersfoort2014, VVD en GroenLinks). De motie gaat over bestemmingsplannen van winkels die leegstaan. De fracties stellen onder andere dat bestaande winkelgebieden (Stadshart, drie stadsdeelwinkelcentra en zeven wijkwinkelcentra) zo sterk mogelijk gehouden moeten worden en dat langdurige leegstand voorkomen moet worden. Langdurige leegstand biedt ook kansen om andere bestemmingen dan detailhandel te verlenen: onder andere: wonen, cultuur, groen en openbare ruimte. Zij noemen het te snel herbestemmen van winkelbestemmingen onwenselijk. Met de motie vragen de fracties het college om in september 2021 met een strategie te komen om in bepaalde winkelgebieden bestemmingen te kunnen wijzigen. En om in deze strategie aan te geven hoe er een goede balans ontstaat tussen 'te snel herbestemmen' en 'te lang wachten'.

Motie Aandacht voor startende detaillisten (ChristenUnie en GroenLinks). De fracties stellen onder andere dat de Nota Detaihandel zich richt op de bestaande detailhandel en er geen specifieke aandacht is voor starters. Zij vragen het college om te komen met een voorstel hoe startende, doorgroeiende detaillisten ondersteund worden. En om de nota aan te passen zodra er meer zicht is op wat starters en doorgroeiers specifiek nodig hebben.

• 
Invoering toeristenbelasting

De gemeente Amersfoort heft vanaf 1 juli 2021 toeristenbelasting. Het college vraagt de raad om de Verordening toeristenbelasting Amersfoort 2021 vast te stellen. Daarin staat dat eigenaren van hotels, bed and breakfasts, Airbnb’s en andere accommodaties waar toeristen tegen betaling overnachten, straks per gast, per overnachting, €2,40 aan de gemeente betalen. Dit tarief ligt onder het landelijk gemiddelde van €3,10. De toeristenbelasting wordt in 86 procent van de gemeenten geheven. Zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd: Geef de 'overnachtingenbranche' voldoende voorbereidingstijd (CDA, Amersfoort2014, DENK, BPA en PvdA). De fracties willen de ingangsdatum wijzigen naar 1 september 2021. Zij stellen onder andere dat de hotelbranche in Amersfoort (te) laat is geïnformeerd over de datum van invoering en de hoogte van de belasting. En dat eigenaren van bed and breakfasts en Airbnb’s helemaal niet zijn geïnformeerd. Veel ondernemers hebben hun prijzen al gepubliceerd en boekingen voor de zomerperiode verwerkt.

• 
Wijziging parkeren locatie Sportfondsenbad
Voor de bouw van 42 sociale huurwoningen aan de Bisschopsweg (locatie voormalig Sportfondsenbad) heeft Rechtbank Utrecht in een tussenuitspraak geoordeeld dat er vijftien parkeerplaatsen te weinig aangelegd worden. Dertien parkeerplaatsen voor bezoekers en twee voor bewoners. De gemeente en Omnia Wonen kregen van de rechtbank de kans om hier een oplossing voor te vinden. Die is gevonden in het aanleggen van vijftien extra parkeerplaatsen, grenzend aan de verkeersontsluiting van de te realiseren woningen. Woningcorporatie Omnia Wonen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om de vijftien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het college vraagt de raad hiervoor een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben. Nadat het plan de hele procedure heeft doorlopen, kunnen de extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Omwonenden zijn niet betrokken bij deze oplossing. Volgens het college is er gekozen voor de optie die voor omwonenden de minste impact heeft. Zie het raadsvoorstel en de ruimtelijke onderbouwing.

• 
Instelling begeleidingscommissie voor juridische bijstand raad
De raad nam in april de motie Bijstand dossier Vahstal aan. Hiermee kreeg de griffier de opdracht om een tijdelijke begeleidingscommissie in te stellen die samen met de griffier de opdracht aan een extern juridisch adviseur (voor het dossier Vahstal) gaat formuleren. Met dit initiatiefvoorstel (vanuit de raad) neemt de raad een besluit over het instellen van een commissie en om daarvoor een bedrag beschikbaar te stellen. Ook staat hierin het voorstel om de volgende acht raadsleden tot commissieleden te benoemen: Hans Bol (ChristenUnie), Hanneke Lap (VVD), Marjolein Perdok (D66), Ben Stoelinga (Amersfoort2014), Micheline Paffen-Zeenni (CDA), Marc Smits (SP), Noëlle Sanders (Lijst Sanders) en Youssef El-Messaoudi (GroenLinks). Zie het raadsvoorstel.

Moties
• Geef het amfitheater (opnieuw) een podium
(Amersfoort2014, BPA , PvdA, Lijst Sanders, ChristenUnie, GroenLinks en CDA). Over het amfitheater aan de vijver van Emiclaer. De fracties stellen onder andere dat dit theater een centrale ligging heeft, zeer geschikt is voor concerten, zangkoren en andere podiumkunsten en dat het rolstoelvriendelijk is en dat het bezoek gratis is. Er is een paalfundering nodig voor een duurzame constructie van het podiumeiland. De fracties vragen het college onder andere om onderzoek te doen naar de behoefte om het theater opnieuw te benutten en hierbij de initiatiefnemers, de omwonenden en culturele organisaties uit Amersfoort te betrekken. En om, afhankelijk van de resultaten, de mogelijkheden om het amfitheater te herstellen en te exploiteren in beeld te brengen en de financiële gevolgen inzichtelijk te maken.

• Zet de raad in positie bij prestatieafspraken (GroenLinks, Amersfoort2014 en SP). Deze motie gaat over afspraken die het college maakt met huurdersorganisaties en woningcorporaties over onder andere: de toename van het aantal sociale huurwoningen, het bevorderen van doorstroming en verduurzaming. Dit is een collegebevoegdheid. De fracties halen onder andere aan dat toenmalig wethouder Wonen, Fleur Imming, in De Ronde in april 2018 al aangaf dat ze het belangrijk vond dat het college met de raad in gesprek zou gaan over de inhoud van de volgende prestatieafspraken. En dat de huidige wethouder ook heeft aangegeven de raad meer te willen betrekken bij het bepalen van de kaders voor de prestatieafspraken. De fracties vragen het college om vanaf heden de raad periodiek te betrekken bij de voorbereiding van de prestatieafspraken. Om met de raad de inzet van voor de prestatieafspraken te bepalen. En om de nieuwe afspraken pas de ondertekenen nadat deze zijn vastgesteld door de raad. 

• Inburgering 2.0 (VVD, ChristenUnie en CDA). De nieuwe Wet Inburgering gaat in op 1 januari 2022. De fracties vragen het college onder andere om bepaalde kaders te betrekken bij de vormgeving en praktische uitvoering van het inburgeringsstelsel onder de nieuwe wet. Waaronder: nadrukkelijke aandacht voor de activatie en participatie van vrouwelijke statushouders en de inzet op de toeleiding naar werk staat centraal, parallel aan het volgen van taallessen. Ook vragen de fracties om een integrale financiële aanpak waarbij ook wordt onderzocht of er middelen vanuit de Participatiewet ingezet kunnen worden bij inburgeringstrajecten.

• Voorkom dwangarbeid productieketens duurzame energie (DENK, BPA en Lijst Sanders). De fracties benoemen dat uit onderzoek van Horizon Advisory blijkt dat in de Chinese grondstoffenindustrie voor zonnepanelen sprake is van wijdverbreide dwangarbeid door Oeigoeren. Zij stellen dat Amersfoort gebruikt maakt van ‘foute’ panelen geleverd door LONGi en dat de gemeente aandacht moet hebben voor 'ethisch inkopen'. De fracties zijn van mening dat we niet mogen wegkijken van de onderdrukking, dwangarbeid en genocide op de Oeigoerse moslimminderheid. Zij vragen het college om in overleg met de VNG en het Rijk te onderzoeken hoe er eisen gesteld kunnen worden aan partijen die duurzame energieprojecten in Amersfoort realiseren, om dwangarbeid in productieketens te voorkomen. Ook vragen zij het college om bij duurzame energieprojecten waarvan de gemeente opdrachtgever is, maximale inspanning te leveren om dwangarbeid in de productieketen te voorkomen. 

Onderzoek uitsluiting van ondernemingen die handel bedrijven in illegale Israëlische nederzettingen (DENK). De fractie benoemt onder andere dat uit een rapport van de VN Mensenrechtenraad blijkt dat vier Nederlandse bedrijven handel drijven in illegale Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns gebied. Dat Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns gebied volgens het Internationaal recht een oorlogsmisdaad zijn. En dat Nederlandse bedrijven die handel drijven in illegale Israëlische nederzetting direct bijdragen aan oorlogsmisdaden. De fractie vraagt het college om te onderzoeken hoe ondernemingen die direct of indirect handel bedrijven in illegale Israëlische nederzettingen uitgesloten kunnen worden van gemeentelijke aanbestedingstrajecten.

•  Variant 3 zet de mens op 1 (D66 en GroenLinks). De partijen geven aan dat tijdens De Ronde van 18 mei over de Zevenhuizerstraat meer partijen zich hebben uitgesproken voor uitvoering van variant 3 (zie peiling) van de herinrichting van de Zevenhuizerstraat, dan tegen de uitvoering van deze variant. Niet alle partijen waren aanwezig bij De Ronde, waardoor het niet duidelijk is hoe alle partijen tegenover variant 3 staan. Terwijl het belangrijk is om een duidelijke opdracht mee te geven aan het college. Ook sprak de raad met motie 2021-003M uit dat het aan de raad is om hierin een keuze te maken. De fracties verzoeken het college onder andere om over te gaan op variant 3. (Deze motie is niet tijdig aangeleverd, presidium adviseert over actualiteit en urgentie).

Overige raadsvoorstellen
• Veiligheidsregio Utrecht (VRU): Voorlopige jaarstukken 2020, geactualiseerde begroting 2021 en ontwerp-begroting 2022: de gemeenteraad krijgt elk jaar de mogelijkheid om een zienswijze (officiële reactie) te geven op de financiële stukken van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU organiseert voor inwoners van de regio Utrecht brandweerzorg en crisisbeheersing. Het college stelt de raad voor om als zienswijze in te dienen dat alle financiële stukken ondersteund worden. Zie het raadsvoorstel.
• RUD Utrecht: Zienswijze ontwerp Programmabegroting 2022: de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) voert voor elf gemeenten en de provincie Utrecht vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken uit op het gebied van het milieu. De raad kan een zienswijze (officiële reactie) indienen op de ontwerp Programmabegroting 2022. Het college stelt de raad voor om een zienswijze in te dienen waarin de gemeente aan de ene kant het voorgestelde beleid ondersteunt en aan de andere kant aandacht vraagt voor de (financiële) risico’s. Deze risico's zijn door de RUD ook benoemd. Zie het raadsvoorstel.
• Verzoek opheffing geheimhouding delen verslag besloten Ronde over Vahstal (9 maart 2021). Zie het raadsvoorstel.
Terugblik De Ronde 18 mei
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 18 mei waren er vijf Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Gevolgen inrichten Zevenhuizerstraat als 30 km-zone

De Zevenhuizerstraat tussen Kraailandhof en de Van Boetzelaerlaan wordt opnieuw ingericht. Het college kreeg via de motie Regeren is vooruitzien, ook in Hoogland de opdracht de raad te informeren wat de gevolgen zijn als een deel van de Zevenhuizerstraat wordt ingericht als 30 km-zone en niet als 50 km-zone. Het college heeft onderzoek gedaan en legde nu in een peiling vier varianten voor aan de raad: twee met een verkeerslimiet van 50 km/uur en twee met een limiet van 30 km/uur. Zie ook de quickscan.

Er waren vijf insprekers: de heer Verhagen (van de ondernemersvereniging Hoogland), de heer De Leeuw (van Bewonersgroep Zevenhuizerstraat), de heer Dirksen (als inwoner), de heer Markus (van reizigersvereniging Rover) en de heer Van der Schaft (van Fietsersbond Amersfoort). Zij brachten verschillende invalshoeken in: er wordt nog veel gedacht vanuit het gebruik van de auto. De herinrichting is een kans om het belang van de fiets te benadrukken. Ook is invoering van 30 km per uur belangrijk om sluipverkeer te voorkomen. Dit is echter nadelig voor een vlotte doorstroming van het busvervoer. De vragen van de raadsleden aan de insprekers gaan onder andere over veiligheid, fietspaden, verkleinen van onderlinge snelheidsverschillen, (zelf)handhaafbaarheid en mentaliteitsverandering.

De voors en tegens van de verschillende varianten zoals die in de peiling zijn beschreven werden belicht door wethouder Kees Kraanen. Hij gaf aan dat er geen dekking is voor extra kosten voor de varianten 2, 3 en 4 en de consequenties voor de bus.

In de 1-minuutronde spraken de woordvoerders van de fracties onder andere over:

  • De kosten van de herinrichting;
  • Handhaving van de snelheid;
  • Wie heeft als gebruiker de prioriteit bij de inrichting;
  • Veiligheid.

De discussie die dit opleverde ging over de invloed van de inrichting van de weg op het rijgedrag van mensen, het sluipverkeer dat vaak te hard rijdt, waarom er geen knip in de weg gemaakt kan worden en wat het gevolg is voor de veiligheid als er geen middenberm is. Wethouder Kees Kraanen geeft aan dat door het wijzigen van het project niet alleen de gevoerde participatie doorkruist wordt, maar ook de uitvoering van een project dat al is aanbesteed en in uitvoering is. 'De spelregels worden daarmee tijdens de wedstrijd veranderd.'

-> Vervolg? Dit onderwerp is voldoende besproken. Er is nog geen meerderheid voor varianten 3 of 4. Het is aan het college om met een voorstel naar de raad te komen.

Scenario’s omgevingsplan Hoefkwartier
Voor (ruimtelijke) ontwikkelingen in de nieuwe stadswijk Hoefkwartier is per 1 januari 2022 een omgevingsplan nodig. Daarvoor moet eerst een Nota van uitgangspunten worden gemaakt. Het college heeft een conceptnota opgesteld. Hoe worden onderwerpen in het omgevingsplan geregeld; wat is de juiste balans tussen regelen en loslaten? Mevrouw Nijenhuis van Antea Group gaf aan dat de organisatie de gemeente ondersteunt bij het opstellen van het omgevingsplan. En dat het doel van de avond was om inzicht te krijgen in de complexiteit van het plan. Wat betekent het om vooraf kaders te stellen, of juist meer los te laten en meer ruimte te geven aan ontwikkelaars? Of is een hybride vorm wenselijk: bijvoorbeeld dat wordt afgesproken om keuzes op perceelsniveau pas later te maken? Inhoudelijk ambtenaar mevrouw Schimmel gaf uitleg over de huidige kaders/spelregels en ruimtelijke procedures voor ontwikkelingen in het Hoefkwartier. En zij vertelde dat er die avond input opgehaald zou worden voor het definitief maken van de Nota van Uitgangspunten om andere locaties tot ontwikkeling te brengen. Ook de input uit andere gesprekken (ontwikkelaars en Hoefcafé) en de lessen uit de evaluatie ontwikkelkader worden gebruikt bij het definitief maken van de nota. 

Er werd een rollenspel gehouden met onder andere: een omwonende, verschillende vertegenwoordigers van onwikkelaars en een vertegenwoordiger van een woningcorporatie. De deelnemers gingen in drie groepen uiteen om te oefenen met casussen: Woningbouwprogramma, Werkprogramma, Parkeernormen.
De deelnemers moesten een oplossing bedenken: vasthouden aan eisen, loslaten of een meer hybride vorm. Na afloop was er per casus een terugkoppeling:
- Woningbouwprogramma: de conclusie was dat het heel leuk is om op De Hoef te werken en deze te zien veranderen in een inclusieve woonwijk. Ook werd duidelijk dat er spelregels nodig zijn, bijvoorbeeld vanuit het Deltaplan Wonen. De haalbaarheid van projecten staat onder druk, bijvoorbeeld door dure parkeeroplossingen en gestegen bouwkosten. Een afwegingskader op gebiedsniveau of projectniveau kan helpen om tot oplossingen te komen.
-Werkprogramma: is het wenselijk om vast te houden aan de plicht voor een bepaald aantal m2 voor ‘werken’? De conclusie was dat je niet moet kijken naar het aantal m2, maar wat je met voorzieningen/werken wilt bereiken. Zorg ervoor dat je het niet op perceelsniveau hoeft op te lossen, maar op wijkniveau.
- Parkeernormen: vergroening en verduurzaming van belang in de Hoef. De auto moet een plek krijgen, maar kijk ook naar ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit: bijvoorbeeld trein, fiets en deelmobiliteit. De wens is om geparkeerde auto’s uit het straatbeeld te halen.

Wethouder Willem-Jan Stegeman zei onder andere dat de MER (MilieuEffectRapportage) moeizaam gaat. Er is geprobeerd om een zeer gevarieerde woonwijk neer te zetten. Maar de eerste pioniers en ontwikkelaars wilden vooral kleinere appartementen bouwen. De MER geeft ook aan dat te veel woningen extra uitdagingen opleveren en kan leiden tot een te eenzijdige wijk. De wethouder is blij dat er ook veel beleggers aan de projecten deelnemen omdat zij over 15 jaar nog een product willen hebben dat verhuurbaar is. Er wordt samen gezocht naar een oplossing. Ook benoemde hij dat het prettig is dat ook in rollenspel naar voren kwam hoe je ervoor gaat zorgen dat je samen bouwt aan een goede wijk.

Meer informatie over het Hoefkwartier vindt u op de website van de gemeente: amersfoort.nl/hoefkwartier.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken. De woordvoerders van de fracties kijken uit naar de vervolgstap en keuzes die moeten worden gemaakt.

Aanbesteding dagactiviteiten jeugd en Wmo

De gemeente Amersfoort koopt namens de regio Amersfoort (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg) dagactiviteiten voor jeugd en volwassenen in. Eind dit jaar lopen de huidige contracten af. Het college heeft de raad met deze raadsinformatiebrief geïnformeerd over het aanbestedingsproces en de veranderingen als het gaat om dagbesteding en financiering.

Aan het begin van De Ronde geeft raadslid Kennedy (samen met raadslid Leeuwenkamp organisator van De Ronde) aan dat in de raadsinformatiebrief grote veranderingen worden voorgesteld in de wijze waarop de gemeente dagbesteding mogelijk maakt en financiert, waarvan ze had verwacht dat de raad daar voor de aanbesteding nog over zou spreken. Zo worden dagactiviteiten jeugd omgezet in kinderopvang.

Wethouder Cees van Eijk gaf namens het college een toelichting op inhoud en proces van de aanbesteding. Hij zei ook met de raad te willen kijken naar een optimale vorm van samenwerking en informeren.

Het gesprek dat volgde tussen de fractiewoordvoerders en de wethouders Cees van Eijk en Menno Tigelaar ging over:

  • De vraag of het onderwijs klaar is voor de verschuiving van taken naar de kinderopvang;
  • De verplichting voor de aanbieders van dagactiviteiten-plus om ook Wlz-zorg te kunnen bieden, waarbij aanbieders zich ook gezamenlijk kunnen inschrijven;
  • Kwaliteit van dagbesteding die wordt geleverd binnen de Sociale Basis Infrastructuur en daarbij de verhouding tussen professionals en vrijwilligers;
  • Belang en manieren van monitoren van de maatschappelijke effecten van de geboden zorg en ondersteuning.

De woordvoerders waren verdeeld over de vraag of de raad meer geïnformeerd moet worden over ontwikkelingen in het sociaal domein. Door het college werd opgeroepen vooral te participeren in de werkgroep voor de Monitor inclusieve stad en nodigt raadsleden uit om tijdens de kwartaaloverleggen vragen te stellen over de in de kwartaalagenda’s opgenomen planningen.

-> Vervolg? Dit onderwerp is voldoende besproken. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt de raad daarover geïnformeerd.

Omgevingseffectrapportage voor de Omgevingsvisie
De raadsleden kregen uitleg over het onderzoek voor de Omgevingseffectrapportage (OER) voor de Omgevingsvisie. OER = Omgevingseffectrapportage. De rapportage brengt in beeld wat de effecten zijn van de Omgevingsvisie op de hele fysieke leefomgeving. In 2022 vervangt de Omgevingswet alle wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving. De gemeente moet één omgevingsplan voor de hele gemeente vaststellen. Het proces naar een Omgevingsvisie bestaat uit vijf stappen. De gemeente zit in fase drie, de visiefase. De eerste stap van het OER-onderzoek: de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is op 19 januari besproken met de raadsleden. Daarin staat wat wordt onderzocht en hoe. Er zijn drie alternatieven en dertien beoordelingsthema’s opgesteld.

Met deze presentatie kregen de raadsleden uitleg over de systematiek en een uitwerking van de beoordeling voor twee thema’s (Wonen en Openbare ruimte) van het Omgevingseffectrapport.

Uit de beantwoording van vragen van raadsleden door inhoudelijk ambtenaren blijkt onder andere dat:
- de financiële consequenties niet worden meegewogen in het omgevingseffectrapport, en omgevings-/milieueffecten wel;
- de NRD is aangepast na opmerkingen van de raad. Daarna kon de nieuwe versie ingezien worden. Aanvullingen op die versie worden niet aangepast in de NRD zelf, maar worden meegenomen in het Oer-onderzoek;
- in overleg met de griffie wordt gekeken hoe de kaderstelling door de raad voor het vervolg (voorkeursalternatief en richting voor de omgevingsvisie) zo goed mogelijk kan plaatsvinden.

-> Vervolg? Er zijn drie toezeggingen gedaan:
- Suggestie van Jeroen Bulthuis (GroenLinks) voor de leesbaarheid van uitwerking in thema’s: in één oogopslag in tabel kunnen zien welke eenheid gemeten is. 
- De raad wordt geïnformeerd over de opbrengst van de ter inzage legging van de NRD en hoe daarmee wordt omgegaan in de Oer.
- Suggestie van Menno Fousert (Amersfoort2014): verschillen per wijk aangeven als dat kan (in sommige wijken staat bijvoorbeeld hittebestendigheid onder druk en in andere wijken niet).
Het college gaat een voorkeursalternatief samenstellen. En deze met de richting voor de omgevingsvisie aan de raad voorleggen.

Regionaal Ontwikkelbeeld
Het college maakt samen met regio Amersfoort en provincie Utrecht een ontwikkelbeeld voor de groei van regio Amersfoort op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en landschap. De raad heeft hiervoor een afwegingskader vastgesteld. Daarmee worden vier verschillende scenario’s beoordeeld. De scenario’s zijn: Heuvelrugmetropool, Stedelijk Netwerk Middel-NL, A1-corridor en Buitenplaats Regio Amersfoort. In de huidige fase van het proces wordt vanuit de vier uiteenlopende scenario’s toegewerkt naar één ontwikkelperspectief. Dat bestaat uit de beste bouwstenen van de verschillende scenario’s. 

Het college heeft een peiling opgesteld. Wethouder Willem-Jan Stegeman zei dat het doel was om te kijken welke keuzes van belang zijn voor het positioneren van de regio in de landelijke context. Het gaat om het zoeken naar een gezamenlijk regionaal beeld. Het ontwikkelbeeld is nodig om de Omgevingsvisie in te vullen. Hij riep de raadsleden op om op de komende raadsledenbijeenkomst van de regio (op 26 mei) aanwezig te zijn. De woordvoerders van de fracties gaven hun mening over de zes peilpunten van het college. Onder andere over de OV-knooppunten, de groei en economische positie van de stad, over de auto en groen. Voor alle standpunten van de woordvoerders verwijzen we u naar de besluitenlijst of de uitzending.

De wethouder zei dat uit de bijdragen van de woordvoerders van de fracties meerdere keren naar voren kwam of Amersfoort zich wel voldoende laat gelden als grote stad op een verkeersknooppunt. En of Amersfoort 'zichzelf wel voldoende op de borst slaat'. "Een grote stad kan alleen floreren in een goede regio en wij laten de rol in de regio weleens liggen. Samen met de regio hebben we nog net iets meer te zeggen dan in ons eentje."

-> Vervolg? Dit onderwerp is voldoende besproken.

U kunt alle vergaderingen van 18 mei terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De vergadering 'Gevolgen inrichten Zevenhuizerstraat als 30 km-zone' kunt u ook terugkijken via YouTube

Terugblik De Ronde 20 mei: Corona

Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op donderdagavond 20 mei was er een extra De Ronde met een vergadering over de stand van zaken van corona in Amersfoort. Het college informeerde de raadsleden onder andere over het aantal besmettingen en het vaccineren in Amersfoort. 

U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst/het verslag wordt volgende week aan de stukken toegevoegd. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube.

Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende en tevens laatste editie voor het zomerreces waarvoor u zich kunt aanmelden is op dinsdag 8 juni.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y