Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

22 mei 2023

RaadsMail

Agenda raadscommissies 23 mei en terugblik 16 mei

Op dinsdag 23 mei vergaderen de raadscommissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal. 
De commissie Omgeving praat onder andere over het bestemmingsplan Over de Laak en 't Hammetje, de kaderstellende notitie AH Leusderweg en over Vathorst Bovenduist. De commissie Bedrijvigheid bespreekt onder meer de toekomstvisie De Kamp en stadsbrede vieringen. De commissie Sociaal praat over nieuwbouw van de sportzaal Laakse Tuinen, de inkomensonafhankelijke WMO en de voortgang van inburgeringsaanpak. In deze nieuwsbrief blikken we ook terug op de vergaderingen van de commissies Omgeving en Bestuur van afgelopen dinsdag. 

Inhoud

 
Presentatie Kadernota 2024-2027 en Jaarstukken 2022
Zorg (Bron: Pixabay)




Elk jaar stelt de raad in juli de kadernota vast. Daarin staan in hoofdlijnen de plannen van het college voor de komende vier jaar en ook hoeveel deze gaan kosten. Wethouder Financiën, Willem-Jan Stegeman, presenteert op 23 mei om 18.30 uur in de Raadzaal de kadernota. De raadscommissie Bedrijvigheid en Sociaal bespreken diezelfde avond de jaarstukken. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van
het afgelopen jaar (2022) en hoe het geld is uitgegeven. U kunt tijdens de commissies inspreken over de jaarstukken.

De kadernota wordt opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Hierin staat waar het geld van de gemeente de komende jaren (2024-2027) aan wordt besteed. Wat de inkomsten van de gemeente zijn. Op welke terreinen meer geld nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren en waar eventueel bezuinigd moet worden. In oktober worden deze plannen en bijbehorende kosten definitief in de begroting vastgesteld door de raad.

Vervolg
Op dinsdag 27 juni zijn de Algemene Beschouwingen en het debat over de kadernota en neemt de gemeenteraad een besluit over de Jaarstukken 2022. Op dinsdag 4 juli volgt besluitvorming over de kadernota. De raadsleden stemmen over de ingediende moties (opdrachten aan het college) en amendementen (wijzigingen in het voorstel van het college) en over de kadernota. De jaarstukken vindt u via financien.amersfoort.nl.

Commissie Omgeving 23 mei
Muzieknoten (bron: Pixabay)



14.30 - 15.00 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over elk onderwerp dat gaat over mobiliteit, energietransitie, ruimtelijke ordening, wonen en de Omgevingswet. Dat onderwerp hoeft niet op de vergaderagenda te staan. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om uw onderwerp onder de aandacht te brengen of in contact met raadsleden te komen. 
15.00 - 15.35 uur: Inventarisatie zonne-energie
Het college heeft onderzocht waar er in Amersfoort zonne-energie kan worden opgewekt en hoeveel er al wordt opgewekt. De commissieleden worden daarover geïnformeerd.

Er is gekeken naar drie manieren om zon op te wekken: zon op daken, ‘dubbel ruimtegebruik’ en ‘ruimte langs infrastructuur’. Bij zon op daken worden zonnepanelen op daken van onder andere woningen, bedrijven en maatschappelijk vastgoedbedoeld. ‘Dubbel ruimtegebruik’ is het opwekken van zonneenergie als extra functie. Voorbeelden zijn het overkappen van een parkeerplaats met zonnepanelen en zonnepanelen verwerken in de gevel van een gebouw. Bij ‘ruimte langs infrastructuur’ is het plaatsen van zonnepanelen op geluidswallen een voorbeeld. Maar ook: het plaatsen van zonnepanelen in de ‘oksels’ van knooppunten. Het college heeft de raad op 9 mei geïnformeerd over de stand van zaken van het onderzoek met een raadsinformatiebrief.

Ongeveer 40% van de zonne-energie wordt momenteel opgewekt door twee zonnevelden (Maatweg en Hoevelakense Beek) die in 2020 en 2021 operationeel werden. 

15.35 - 16.15 uur: Gewijzigde vaststelling chw bestemmingsplan Over de Laak, 't Hammetje, vaststelling beeldkwaliteitseisen Over de Laak
Voor ’t Hammetje - in Over de Laak in Vathorst-Noord - is een ontwerp opgesteld. ’t Hammetje wordt een plek om te wandelen, sporten en spelen in een natuurlijke omgeving rond de bestaande waterplas. De commissieleden geven tijdens deze vergadering hun mening over het voorstel van het college om het bestemmingsplan vast te stellen. Ook stelt het college voor de financiële middelen beschikbaar te stellen om het plan uit te kunnen voeren. Lees hier het raadsvoorstel.

In ’t Hammetje komt naast recreatie ook ruimte voor scouting en kleinschalige horeca. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er werden zeven zienswijzen (officiële reactie) ingediend, het plan is daarna op enkele punten gewijzigd. Na het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure, kan het gebied ontwikkeld worden. 

16.15 - 16.45 uur: Kaderstellende notitie AH Leusderweg
Er zijn plannen om een deel van de Leusderweg - ter hoogte van de Van Campenstraat, Van Bemmelstraat en Verhoevenstraat - te ontwikkelen. Het gaat om het verplaatsen van de Albert Heijn en om woningbouw. Tijdens deze vergadering geven de commissieleden hun mening over de kaderstellende notitie voor deze ontwikkeling. Lees hier het raadsvoorstel.

Het plan is om de Albert Heijn te verplaatsen naar de hoek Leusderweg/Van Campenstraat. Daarnaast is het de bedoeling om 130 tot 150 woningen te bouwen (huur en koop). Ook zijn er plannen voor detailhandel en mogelijk horeca met parkeervoorzieningen. In de kaderstellende notitie staan de kaders voor de ontwikkeling. Het college stelt onder andere voor dat er onderzocht wordt of laden en lossen voor de supermarkt via de Van Campenstraat kan, in plaats van via de Van Bemmelstraat. En dat de woningen vooral voor ouderen gebouwd worden en er zoveel mogelijk groen komt bij de inrichting van de openbare ruimte en het binnenterrein.

16.45 - 17.15 uur: Nieuwe tranche startersleningen
De starterslening is een kredietvorm die specifiek bedoeld is voor starters op de woningmarkt. Het biedt verschillende voordelen voor jonge mensen die op zoek zijn naar hun eerste eigen woning.

De huidige tranche, die sinds 2021 loopt, is inmiddels bijna uitgeput. Op dat moment kunnen er geen nieuwe startersleningen beschikbaar gesteld worden, tenzij er nieuw budget komt.

Met een nieuwe tranche voor de startersleningen kan de gemeente de startersleningen mogelijk blijven maken. Met het bedrag van € 3.500.000,- kunnen minimaal 100 starters geholpen worden een eerste huis te kopen. Doelstellingen van de starterslening zijn het stimuleren van de woningmarkt, het tegengaan van scheefwonen en het vergroten van kansen voor Amersfoortse starters op hun eerste koopwoning. Met de starterslening kunnen starters maximaal € 35.000,- extra lenen. Lees hier het raadsvoorstel.

17.15 - 18.00 uur: Vathorst Bovenduist 
In Vathorst-Bovenduist komen minimaal 3000 woningen, een bedrijventerrein, maatschappelijke voorzieningen en een park. Er moeten door de raad keuzes gemaakt worden, onder andere over het aantal woningen, voordat het planproces voor Vathorst-Bovenduist kan starten. De commissieleden worden tijdens deze vergadering geïnformeerd over de keuzes en wat dat betekent voor de ruimtelijke omgeving.

Bureau Imoss heeft onderzoek gedaan naar het ontwikkelprogramma en ruimtegebruik. Er zijn drie scenario’s onderzocht - als het gaat om woningaantallen (3.000, 4.000 en 5.000 woningen). Bij 5000 woningen moet gedacht worden aan meer hoogbouw en bij 3.000 woningen aan deels woningen met een ingang op straatniveau, deels lagere appartementen. Wat betekent de keuze voor het aantal woningen voor de ambities en opgaven die de raad heeft meegegeven? Zo wil de gemeenteraad dat er goede openbaar vervoerverbindingen komen. En dat de wijk duurzaam gebouwd wordt: groen, energieleverend in bepaalde gebieden, ingericht op vooral wandelen en fietsen en klimaatadaptief (aangepast aan het klimaat of verwachte klimaat: voorbereid op hitte, droogte, overstromingsgevaar etcetera).

Let op: de genoemde tijden van de commissievergaderingen zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Commissie Bedrijvigheid 23 mei
Duurzaam (bron: Pixabay)



19.00 - 19.30 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over stedelijk beheer en milieu, kunst en cultuur, sport, veiligheid en (circulaire) economie. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.
  • Vaststellen besluitenlijst 18 april 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten
19.30 - 20.30 uur: Toekomstvisie De Kamp
In 2019 is de motie ‘De Kamp rustiger, veiliger en leefbaarder maar zeker niet saaier’ van GroenLinks en de VVD aangenomen. Afgelopen december besprak de gemeenteraad de toekomst van De Kamp. Er ligt nu een concepttoekomstbeeld om De Kamp aantrekkelijker te maken. Het college vraagt de commissieleden tijdens deze vergadering of dit concept aansluit bij de motie.

Belangrijke onderwerpen die spelen in De Kamp zijn mobiliteit, de doorgang van het centrum naar De Kamp en veiligheid. In de afgelopen periode is er samen met pandeigenaren, ondernemers en bewoners van De Kamp een concepttoekomstbeeld uitgewerkt. Hierin is specifiek ingegaan op de kernkwaliteiten van het gebied en de inrichting van de openbare ruimte tussen de Stier en de Coninckstraat.

Daaruit kwam het volgende toekomstbeeld:
  • groen: voldoende planten en bomen;
  • prettig wandelen en fietsen;
  • kunst in de openbare ruimte;
  • bijzonder en stijlvol winkelaanbod: bijzondere winkelconcepten, speciaalzaken en ambachten;
  • prettig verblijfsklimaat met voldoende zitgelegenheden;
  • historie en monumentale panden.
20.30 - 21.30 uur: Stadsbrede vieringen
In Amersfoort worden veel leuke evenementen georganiseerd. Van sportwedstrijden, buurtfeesten, straattheater tot huiskamerconcerten: de stad heeft het allemaal. De gemeente(raad) heeft een rol bij het waarborgen van deze vieringen.

Sommige evenementen zijn eenmalig, andere worden wegens succes een traditie. De gemeente subsidieert verschillende soorten evenementen. Tijdens deze bijeenkomst wordt in het bijzonder gesproken over Koningsdag en -nacht en de Sinterklaasintocht. Hoe moeten deze vieringen er uitzien?

21.30 - 22.15 uur: Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten, waaronder Amersfoort, op het gebied van onder andere brandweer en crisisbeheersing. Tijdens deze vergadering bespreken de commissieleden en het college verschillende onderwerpen van de VRU.

Er staan drie onderwerpen op de agenda:
Bij het eerste onderwerp heeft het college een peiling voorbereid, bij de andere twee onderwerpen een raadsvoorstel. De commissieleden geven tijdens de vergadering hun mening over de stukken van de VRU en het college.

21.30 - 22.15 uur: Jaarstukken 2022
De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en een jaarrekening. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de besteding van de middelen. De commissie Bedrijvigheid kijkt bij de jaarstukken vooral naar het gevoerde beleid en de besteding van middelen bij de onderwerpen stedelijk beheer en milieu, kunst en cultuur, sport, veiligheid en economie.

Let op: de genoemde tijden van de commissievergaderingen zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Commissie Sociaal 23 mei



19.00 - 19.30 uur 

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over een maatschappelijk onderwerp. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 18 april 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten 

19.30 - 20.30 uur: Nieuwbouw Sportzaal Laakse Tuinen 
Er zijn plannen om bij de bouw van twee basisscholen in Laakse tuinen in Vathorst een sportzaal te realiseren. Dit wijkt af van het eerdere plan om twee aparte gymzalen te bouwen. Tijdens deze vergadering gaan de commissieleden en het college in gesprek over het voorstel.

De stichting Katholiek Primair OnderwijsAmersfoort (KPOA) wil twee basisscholen bouwen in Laakse Tuinen in Vathorst: DOK12 en Boulevard410. Voor het bewegingsonderwijs waren er - op basis van de onderwijsnormen - twee gymzalen gepland. In Amersfoort, en vooral in Vathorst, is er meer behoefte aan sportaccommodaties. Het college kwam daarom met het voorstel om - in plaats van twee gymzalen - een sportzaal met twee zaaldelen te realiseren. De ruimte wordt zo multifunctioneel en kan ook gebruikt worden door bijvoorbeeld sportverenigingen. De commissieleden gaan tijdens deze vergadering in gesprek over de plannen en de financiering ervan. De bedoeling is dat de sportzaal in de zomer van 2024 in gebruik kan worden genomen.

20.30 - 21.00 uur: SP: Inkomensafhankelijke bijdrage WMO
De SP wil per direct een inkomensafhankelijke bijdrage Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in laten voeren voor midden- en hoge inkomens. Tijdens deze vergadering wil de SP een conceptmotie bespreken die dit voorstelt.

De fractie van SP verwijst naar onderzoek van Binnenlands Bestuur. Daaruit blijkt dat het zogenaamde Wmo-abonnementstarief- een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen - voor veel gemeenten zorgt voor problemen. Zo denken de 41 grootste gemeenten dat meer mensen gebruik maken van een huishoudelijke hulp via de Wmo die dat eigenlijk zelf kunnen betalen. Huishoudelijke hulp wordt hierdoor onbereikbaar voor kwetsbare inwoners.

In de motie stelt de SP dat welgestelden hun particuliere hulp opzegden en gebruik maken van een huishoudelijke hulp via de Wmo. Vanuit de landelijke wetgeving wordt de inkomensafhankelijke bijdrage pas in 2025 ingevoerd. De SP vindt dat sterke schouders zwaardere lasten kunnen dragen. Met de conceptmotie vraagt de SP het college om per direct een inkomensafhankelijke bijdrage op te leggen voor de midden- en hoge inkomens. De SP wil tijdens deze vergadering de mening peilen van de commissieleden. De fractie is van plan deze motie in te dienen bij de raadsvergadering Het Besluit in juni.

Wmo
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Via de Wmo geeft de gemeentethuis ondersteuning, zoals een huishoudelijke hulp.

21.00 - 21.30 uur: Voortgang inburgeringsaanpak

Op 1 januari 2022 is er een nieuwe inburgeringswet ingegaan. De commissieleden krijgen tijdens deze vergadering informatie over het inburgeringsbeleid in Amersfoort. Hoe bevalt de nieuwe aanpak?
Het college informeerde de gemeenteraad op 4 april met een raadsinformatiebrief over het beleid en de uitvoering van de Wet Inburgering. Omdat de wet op 1 januari 2022 inging, is er in heel 2022 onder deze wet gewerkt. Het college zegt dat de aanpak goed werkt, maar dat er ook uitdagingen zijn. Door goed samen te werken, kan er geleerd worden om inburgeraars nog beter te ondersteunen. Voor meer informatie voor inburgeraars over inburgeren in Amersfoort, zie: amersfoort.nl/inburgeren.

21.30 - 22.15 uur: Jaarstukken 
De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en een jaarrekening. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de besteding van de middelen. De commissie Sociaal kijkt bij de jaarstukken vooral naar het gevoerde beleid en de besteding van middelen bij sociale onderwerpen.

Let op: de genoemde tijden van de commissievergaderingen zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Inloopspreekuur raad 3 juni in Schuilenburg/Randenbroek

Een kop koffie met een goed gesprek, met volop ruimte voor inwoners om te vertellen wat zij belangrijk vinden voor hun buurt, wijk of Amersfoort. Dat is het raadspreekuur! Op zaterdagochtend 3 juni - van 10.30 uur tot 11.30 uur - is er een inloopspreekuur in wijkcentrum Het Klokhuis in Schuilenburg/Randenbroek aan de Weberstraat 2. U kunt gewoon binnenlopen en hoeft daarvoor geen afspraak te maken.

Verschillende raadsleden zitten voor u klaar om met u in gesprek te gaan. Raadsleden horen graag wat inwoners en organisaties uit de stad belangrijk vinden voor Amersfoort. Het spreekuur is er voor inwoners om hun mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Hun zorgen te uiten over wat er speelt in hun buurt. Om vragen te stellen. Een goed idee in te brengen. Of gewoon om eens kennis te maken met raadsleden.

Elke maand is er raadspreekuur in een wijk of dorp van de gemeente. Meer informatie vindt u op de website
amersfoort.nl/gemeenteraad. U kunt ook contact opnemen met de raadsgriffie. Tel: 033 – 469 43 79, e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl.

Terugblik commissie Omgeving van 16 mei
Foto Vermeerzaal




Inspraak over wegverbinding Vathorst-A1 Bunschoten en Overlast verkeerslawaai Hogeweg
In de middag sprak een inwoner namens Buurtschap Zevenhuizen in over de nieuwe wegverbinding Vathorst-A1 Bunschoten. Het buurtschap is niet tegen de aanleg van de weg, maar wel tegen het loskoppelen van de ontsluitingsweg van de bebouwing Bovenduist. De verkeersintensiteit en daaropvolgend de geluidsoverlast lijkt te zijn toegenomen na de verbreding van de A1. 

Namens de bewoners van de Hogeweg sprak ook een inwoner in. De Hogeweg is gevoelig voor verkeerslawaai door veel asfalt, steen en afwisseling van hoge en lage bebouwing en de ligging aan verkeersaders. Bewoners ervaren overlast, stress en slaapverstoring. De oorzaak is niet het normale verkeersgeluid maar illegale uitlaten die knallen, hard optrekken en racen. De bewoners zijn bezig met een burgerinitiatief. De inspreker vroeg aan de raad om handhaving en agendering van het burgerinitiatief na het zomerreces. De geluidsoverlast is explosief gestegen. De verlenging van de baktunnel is een mogelijk oplossing. 

Parkeergarage Breestraat
Het college heeft achter gesloten deuren – op grond van artikel 87 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2, aanhef en onder b. (economische en financiële belangen) - een toelichting gegeven op de stand van zaken rond de verkoop van Parkeergarage Breestraat.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Nieuwe wegverbinding Vathorst/A1-Bunschoten
Er moet een nieuwe weg aanglegd worden om de bereikbaarheid van Varhorst te verbeteren. Het college wil een voorlopig ontwerp voor de wegverbinding tussen Vathorst en de A1 Bunschoten-Spakenburg uitwerken. De gemeenteraad van Bunschoten is inmiddels akkoord met het voorstel. 

De commissie besprak het voorstel, waarbij het onder andere ging over: 
  • Zorgen over snelheid op de weg 
  • Sluipverkeer
  • Fietsbereikbaarheid
  • Ontbrekende financiering
  • Geluidsoverlast
> Vervolg? Naar Het Besluit van 30 mei, zonder debat.

Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER)
De gemeente onderzoekt in het OER (Opwek Energie op Rijksgronden, in opdracht van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) - A28 traject, samen met 5 gemeenten, de provincie Utrecht en het Rijk, de mogelijkheden van duurzame elektriciteitsopwekking via windmolens en zonnepanelen langs de A28 en militair oefenterrein Vlasakkers. De commissieleden werden tijdens deze vergadering geïnformeerd over het project.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

D66, VVD en CDA: Netcongestie
Het is druk op het elektriciteitsnet. Nieuwe, duurzame energiebronnen zoals wind en zon, leveren stroom terug op het net. Dit zorgt voor netcongestie: spanningsproblemen op het net. Op 11 april werd de commissie Omgeving al geïnformeerd door Stedin. Afgelopen dinsdag werd de commissie geïnformeerd door de adviseur van de gemeente op het gebied van netcongestie. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Inspraak over Roerstraat 28-30, tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat, Koedijkerweg 6 en eco-community 
In de avond spraken zeven mensen in over verschillende onderwerpen. Een inwoner sprak in over de definitieve verklaring van geen bedenkingen Roerstraat 28-30. Deze inspreker liet weten dat het ontwerp al twee jaar niet passend is. Zijn zienswijze was ongegrond verklaard omdat hij geen expert is. Ook kwam hij niet in contact met de stadsbouwmeester. Hij vroeg de raad daarom een second opinion te laten uitvoeren. 

Twee inwoners spraken in over de tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat. Zij vroegen beiden aandacht voor het proces. In november 2022 zijn ze geïnformeerd over de komst van veertig tijdelijke woningen. Zij waren verbaasd dat er niet eerder werd gecommuniceerd, omdat de subsidie al was verleend. In de participatie zijn enkele wensen gehonoreerd. Echter niet alles, zoals de aparte ontsluiting om huidige bewoners te ontzien en de maximumsnelheid. 

Drie mensen spraken in over de definitieve verklaring van geen bedenkingen Koedijkerweg 6. Twee inwoners zien hun inbreng niet terug in het verslag van de ontwikkelaar. Verder hebben zij de indruk dat zaken buiten de plannen om worden gerealiseerd en dat die later worden gelegaliseerd. De Maatschap van Schaik Looijengoed gaf aan dat op verzoek van omwonenden het gebouw kan worden aangepast, zodat er vanuit de kantoren minder zicht is op omwonenden. 

Een laatste inspreker vroeg aandacht voor het opzetten van een eco-community in de gemeente Amersfoort. Dit is een wereldwijd fenomeen waarbij duurzaamheid en gemeenschapsvorming belangrijke uitgangspunten zijn voor woonwijken. 

Definitieve verklaring van geen bedenkingen Koedijkerweg 6
Voor het perceel Koedijkerweg 6 is een omgevingsvergunning gevraagd voor het realiseren van 2 bedrijfspanden. Het realiseren van deze bedrijfspanden is in strijd met het geldende bestemmingsplan 'Woon-werkzone Bloeidaal'. De commissie besprak het voorstel, waarbij het onder andere ging over: 
  • Informatievoorziening bij participatie
  • Functie en type bedrijvigheid
  • Omgang met omwonenden
> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Definitieve verklaring van geen bedenkingen Roerstraat 28-30
Voor de percelen Roerstraat 28-30 is een omgevingsvergunning gevraagd voor het realiseren van 2 woningen. Er zijn 7 zienswijzen ingediend. De commissie besprak het voorstel, waarbij het onder andere ging over het contact van omwonenden met de gemeente en de beargumentatie waarom van welstandsnormen wordt afgeweken. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. 

Tijdelijke woningen Nijkerkerstraat 
Het college en Omnia Wonen willen op de locatie tussen Nijkerstraat 38 verplaatsbare flexwoningen realiseren. De raad wordt gevraagd te besluiten over de financiële kaders voor dit plan. De commissie besprak onder andere:
  • Participatie
  • De termijn van tien jaar waarin de woningen worden gebouwd
  • Het financiële risico voor de gemeente
  • De wensen van omwonenden, zoals een ontsluiting om huidige bewoners te ontzien en de maximumsnelheid 
> Vervolg? Naar Het Besluit van 30 mei, zonder debat, met moties en amendementen. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 
Commissie Bestuur 16 mei
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

 


Partij voor de Dieren en DENK: Verkenning versterking fractieondersteuning
Partij voor de Dieren en DENK willen onderzoeken of en hoe de ondersteuning van de fracties versterkt kan worden. Uit onderzoek blijkt dat de lokale democratie onder druk staat: de werkdruk bij raadsleden is hoog en dat kan weer gevolgen hebben voor de kwaliteit van het raadswerk. De inzet van professionele fractiemedewerkers kan daarbij helpen.

Tijdens de bespreking bleek dat niet iedere fractie direct noodzaak ziet voor extra ondersteuning. Ondersteuning kan vooral handig zijn om voor de wat meer praktische zaken ontlast te worden. Men wil wel kijken naar een betere beloning van buitengewoon fractieleden. 

> Vervolg? Er komt een werkgroepje die gaat kijken naar waar er behoefte aan is. Daar staat de vraag centraal wat voor raad deze raad wil zijn en wat voor ondersteuning daarbij nodig is.


ChristenUnie, Amersfoort2014 en Amersfoort voor Vrijheid: Jongerenraad
In juni 2022 hebben vier jongeren zich op Het Plein gepresenteerd als 'jongerenraad in oprichting'. Dit past bij het doel van de gemeenteraad om meer inwoners te betrekken bij de keuzes voor de stad. De vier jongeren gaven een presentatie en gingen vervolgens met de commissie Bestuur in gesprek over hoe ze aan de slag kunnen. 

De fracties zijn enthousiast over de plannen en stelden onder andere vragen over:
- gevraagd en ongevraagd advies, hoe doe je dat?
- de samenstelling van de jongerenraad
- het betrekken van jongeren
- budget
- installatie van een jongerenraad.

> Vervolg? Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie Bestuur. Wethouder Ben van Koningsveld zegde toe zo snel mogelijk met de jongeren in gesprek te gaan over de uitvoering van hun plannen. 


Vahstal
Het college informeerde de commissie Bestuur achter gesloten deuren over de einduitspraak in de bindend adviesprocedure en verdere ontwikkelingen in het conflict tussen de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

 

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

Of stuur een e-mail naar: gemeenteraad@amersfoort.nl  

U kunt ook altijd contact opnemen met de griffie en een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Of bellen: 033-469 4379
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y