Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

22 november 2019

RaadsMail

Agenda van 26 november en terugblik

De raadsleden gaan op 26 november weer De Stad in: er is een gesprek in Hoogland over de verkeerssituatie en een bijeenkomst in het Leusderkwartier over zorg en ondersteuning in de wijken Leusderkwartier en Vermeerkwartier. Afgelopen dinsdag was er De Ronde met verschillende vergaderingen. U leest in deze mail een terugblik op een aantal van deze vergaderingen.

De agenda van 26 november met de bijbehorende informatie vindt u hier

 
De Stad in 26 november
Zorg (Bron: Pixabay)
Op dinsdag 26 november gaan raadsleden weer De Stad in. Raadsleden bezoeken enkele keren per jaar instellingen/bedrijven/locaties/wijken in de stad waar ontwikkelingen zijn en waarover zij besluiten nemen. Waar gaan zij op 26 november naartoe?

Gesprek over de verkeerssituatie in Hoogland
De onveilige verkeerssituatie op de Zevenhuizerstraat en Hamseweg in Hoogland is inwoners en bezoekers al jaren een doorn in het oog: snelheidsovertredingen, lastig oversteken en onoverzichtelijke verkeerssituaties. Verschillende belangengroepen en stakeholders, waaronder de gemeente, werken aan oplossingen om de situatie te verbeteren. Raadsleden gaan deze avond in gesprek met inwoners, belangstellenden en geïnteresseerden over de ontwikkelingen. Inwoners van Hoogland en andere belanghebbenden kunnen oplossingen presenteren, zorgen uiten en hierover met de raadsleden in gesprek gaan. De volgende partijen zijn uitgenodigd: vertegenwoordigers van de basisscholen, verkeersbrigadiers, de Fietsersbond, de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland, de Ondernemersvereniging Hoogland en de bewonersgroepen Zevenhuizerstraat en Hamseweg. Maar ook andere belanghebbenden en geïnteresseerden zijn van harte welkom! 

Locatie: De Inham, Hamseweg 40, Hoogland
Tijdstip: 19.00-21.00 uur.

Bijeenkomst zorg en ondersteuning Leusderkwartier/Vermeerkwartier
Raadsleden willen graag een beeld krijgen van de zorgstructuur - de zogenaamde sociale basisinfrastructuur - in de wijken het Leusder- en Vermeerkwartier. Daarom organiseren zij een bijeenkomst voor mantelzorgers, professionals en vrijwilligers die hulp en ondersteuning bieden. Vanuit organisaties zoals: huisartsenpraktijken, wijkteams, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en kerkgenootschappen. Maar ook vanuit allerlei wijkinitiatieven en welzijnsactiviteiten die georganiseerd worden om mensen te helpen en te ontmoeten. Wat voor hulp en ondersteuning is er? En wat zijn de ervaringen?

Locatie: de Nieuwe Kerk, hoek Leusderweg/Daltonstraat, Amersfoort.
Tijdstip: 19.00–22.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur).

Wilt u meer informatie? E-mail of bel de griffie: tel.: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl.
De Ronde 19 november
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Er stonden zeven verschillende onderwerpen op de agenda. Een terugblik op een aantal Ronde-vergaderingen.

Evaluatie en aanpak Eikenprocessierups
Met deze presentatie werden de raadsleden geïnformeerd over de bestrijding van de eikenprocesierups in het verleden en de aanpak voor 2020. Hier vindt u meer achtergrondinformatie. Het college gaat het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari inzetten om de overlast door de eikenprocessierups beheersbaar te houden. In het voorjaar worden besmette eikenbomen besproeid met Xentari. Het aantal eiken in Amersfoort is relatief groot, namelijk 20% van het totaal aantal bomen.

Klimaatakkoord 
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vergadert op 29 november over het Nederlandse Klimaatakkoord. Het college van Amersfoort vindt dat Amersfoort kan instemmen met het klimaatakkoord, maar dat de VNG op enkele punten (waaronder betaalbaarheid inwoners, warmtelevering als nutsvoorziening en rol en kosten gemeente) verder moet onderhandelen met het Rijk om te komen tot een Klimaatakkoord 2.0. Met deze peiling vroeg het college naar de mening van de raadsleden.
De woordvoerders gingen met elkaar in debat over de peilpunten. Aan de orde kwamen onder andere deze punten:

- De vraag of het klimaatakkoord inderdaad een stap vooruit is in de toewerking naar een CO2-neutrale samenleving;
- de wenselijkheid van biomassacentrales en de functie daarvan: als structurele warmtevoorziening of als tijdelijk middel tijdens de energietransitie;
- potentie van toekomstige technologie, zoals geothermie en inzet van waterstof;
- betaalbaarheid voor de lagere inkomens en mogelijkheid van garantie op woonlastenneutraliteit.

Uitkomst: Een meerderheid van de woordvoerders kon zich vinden in de voorgestelde peilpunten. De wethouder gaat op 29 november het standpunt namens Amersfoort inbrengen. De raad krijgt een terugkoppeling van het college over de uitkomst.

DENK: Stadndplaatsen voor Woonwagenbewoners 
Raadsleden gingen met mevrouw Achterbergh van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland en de heer Bosman van woningcorporatie de Alliantie in gesprek over het standplaatsenbeleid van de gemeente Amersfoort. De heer Drent, buitengewoon fractielid DENK, zei dat de gemeente met een nieuw beleidskader moet komen en voldoende standplaatsen moet aanbieden. Mevrouw Achterberg lichtte toe dat zij naar de Nationale ombudsman was gestapt nadat ze er in 2008 achter kwam dat het ministerie een uitsterfbeleid voor standplaatsen hanteerde. Er volgde een onderzoek dat leidde tot een nieuw beleidskader. De gemeente heeft een kerntaak in het realiseren en exploiteren van standplaatsen. Ook als die taak is belegd bij woningcorporaties. De heer Bosman vertelde dat de Alliantie 139 standplaatsen op 11 locaties beheert. Er is geen uitsterfbeleid, maar het is even geleden dat er standplaatsen zijn toegevoegd. Het is bij de Alliantie niet bekend hoeveel mensen een standplaats zouden willen. De woordvoerders van de fracties gaven aan dat zij graag inzicht willen in de behoefte aan uitbreiding van standplaatsen. Ook vroegen zij aandacht voor het dilemma van schaarste van woningen voor (andere) doelgroepen en voor aparte of juist gelijke behandeling van woonwagenbewoners. Wethouder Tigelaar gaf aan zeker bereid te zijn om de woonbehoefte in kaart te brengen. En hij zegde toe om conform het Beleidskader van het Ministerie een onderzoek te laten uitvoeren naar de behoefte aan standplaatsen onder woonwagenbewoners.

GroenLinks, D66 en PvdA: Luchtvervuilende brom- en snorfietsen weren uit binnenstad
De fracties van GroenLinks, D66 en PvdA willen luchtvervuilende brom- en snorfietsen weren uit de binnenstad als een van de maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Het voorstel zou een eerste stap moeten zijn in de richting van het weren van brom- en snorfietsen met uitstoot uit de hele bebouwde kom. De heer De Hartog van de GGD gaf een korte toelichting op het onderzoek dat is gedaan naar de invloed van brom- en snorfietsen op de luchtkwaliteit bij fietspaden. Op macroniveau (over de hele gemeente gezien) heeft het verbieden van deze vervoersmiddelen nauwelijks effect op de luchtkwaliteit. Maar op microniveau hebben deze vervoersmiddelen een stevige impact op de gezondheid, doordat zij piekconcentraties fijnstof veroorzaken die in de lucht blijven hangen. Hoewel een brommer flink vervuilend is, is het aandeel ten opzichte van alle vervoersstromen redelijk klein.

De aanwezige fracties hadden twijfels op het gebied van onder andere: juridische houdbaarheid, effectiviteit, handhaving en uitzonderingen/ontheffingen voor binnenstadsbewoners. Er werden verschillende suggesties gedaan zoals: snorfietsen van het fietspad naar de rijbaan verplaatsen en helm verplichten en het verbeteren van de subsidieregeling voor zakelijke e-scooters. Wethouder Buijtelaar verwees voor diverse maatregelen ten aanzien van brom- en snorfietsen naar het Fietsplan uit 2016 en naar de binnenkort met de raad te bespreken Aanpak Luchtkwaliteit. De initiatiefnemers van deze Ronde gaan zich nu beraden op een vervolgstap.

Wat stond er verder op de agenda?
-D66 en GroenLinks: Scholen als afspiegeling van de wijk
Uitkomst: wethouder Koşer Kaya gaat met de schoolbestuurders in gesprek om te kijken naar mogelijke oplossingen voor de besproken problematiek en komt hierna terug bij de raad.

-Ruimtelijk ontwikkelkader herontwikkeling Zon & Schild 
Uitkomst: het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit, zonder debat, met moties en amendementen (geagendeerd op 3 december).

-Maatschappelijke opvang en brievenbusadressen 
De raadsleden wilden weten in hoeverre het Amersfoorts beleid bij het verstrekken van brievenbusadressen eraan bijdraagt dat mensen (onnodig) zijn aangewezen op de maatschappelijke opvang.

Uitkomst: 
Wethouder Kraanen geeft aan dat iedereen het er over eens is dat iedereen onderdak, zorgverzekering en een uitkering moet kunnen krijgen. Amersfoort biedt daarbij maatwerk en controleert ook op fraude. Bij discontinuïteit is er contact met de straatadvocaat. Het is de wethouder niet duidelijk of er mensen zijn die, ondanks of door toepassing van de drie routes, buiten de boot vallen.
Toezeggingen:
- Het college informeert de raad over bijgehouden fraudezaken in het kader van briefadressen.
- Het college informeert de raad over aantallen inwoners die worden uitgeschreven uit de Basis Registratie Personen, met specifieke aandacht voor 'vertrokken met onbekende bestemming'.
- Federatie Opvang was niet aanwezig tijdens De Ronde; het college informeert de raad over een schriftelijke reactie van Federatie Opvang op de presentatie van het college.

De volledige agenda van 19 november met alle vergaderstukken terugvinden? Klik hier. Ook kunt u hier de besluitenlijsten (verslagen) vinden en de vergaderingen terugluisteren.

Herhaalbericht: inloopbijeenkomst plannen Schothorsterlaan 88
Duurzaam (bron: Pixabay)

De locatie Schothorsterlaan 88 in Park Schothorst komt mogelijk in aanmerking voor woningbouw. Het college stelt de gemeenteraad voor om de mogelijkheden te laten onderzoeken. Om daarover een besluit te kunnen nemen wil de raad van belanghebbenden en omwonenden horen wat zij vinden van de voorgestelde plannen. Daarom organiseert de gemeenteraad op 30 november een inloopbijeenkomst.

Er zijn plannen voor de bouw van circa zestig woningen, in gestapelde vorm en een mix van sociale huurwoningen en vrije sectorwoningen. Ook is het plan dat daar een ecologische zone wordt aangelegd. Hier vindt u meer informatie. Verschillende omwonenden en belanghebbenden hebben zorgen geuit over de verkeersontsluiting, de mogelijke toename van verkeer en de mogelijk nadelige gevolgen voor het park (rust, groen).

Inloopbijeenkomst
De gemeenteraad nodigt belanghebbenden en omwonenden van harte uit om tijdens de inloopbijeenkomst op zaterdag 30 november in gesprek te gaan over de voorgestelde plannen. Tijdens de bijeenkomst staan twee vragen centraal: wat vinden belanghebbenden en omwonenden belangrijk voor dit gebied? En stel dat hier woningbouw en een ecologische zone komen, wat is dan belangrijk?

Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.
Tijdstip: 10.30–12.00 uur.

Gast van de raad 17 december
De raad
De vergaderingen van de gemeenteraad, op de dinsdagavond, zijn openbaar. U bent altijd van harte welkom. Het is ook mogelijk om als ‘gast van de raad’ de vergadering te bezoeken. De gemeenteraad maakt graag kennis met u! De volgende editie is op 17 december.

U wordt om 17.30 uur ontvangen door enkele raadsleden en medewerkers van de raadsgriffie. Zij vertellen over het werk van de gemeenteraad en de raadsvergaderingen. Daarna kunt u tijdens een eenvoudige maaltijd met de raadsleden in gesprek gaan. Vanaf de publieke tribune volgt u vervolgens (een deel van) de vergadering.
Wilt u een keer ‘gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 4379, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl.

Op dinsdag 19 november ontvingen raadsleden Alex Engbers (CDA) en Simone Kennedy (ChristenUnie) de gasten van de raad (zie foto). 
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y