Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

23 juni 2023

RaadsMail

Agenda De Raad 27 juni en terugblik 20 juni

Op dinsdag 27 juni is de raadsvergadering Het Besluit met de Algemene Beschouwingen op de kadernota. Daarnaast neemt de gemeenteraad besluiten, onder andere over de Jaarstukken 2022. Na de raadsvergadering vergaderen de commissies Bedrijvigheid en Sociaal. De commissie Bedrijvigheid bespreekt het evenementenbeleid en het rekenkamerrapport Ondermijning. Bij de commissie Sociaal staan onder andere de toeslagenaffaire en het aanmeldbeleid voor basisscholen op de agenda.
In deze nieuwsbrief blikken we ook terug op de vergaderingen van de commissies Omgeving en Bestuur van afgelopen dinsdag.  

Inhoud

 
Raadsvergadering van 27 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)


 

Om 14:00 uur begint de raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Of volg de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online via Politiek Portaal en het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Benoemingen
• Toelating en beëdiging nieuw tijdelijk raadslid:
 Reinier Polinder zal worden toegelaten en beëdigd als tijdelijk raadslid voor de ChristenUnie in de gemeenteraad van Amersfoort. Hij vervangt Jan Steven Eilander die tijdelijk wegens gezondheidsredenen zijn functie heeft neergelegd. 

Jaarstukken 2022
• Jaarstukken 2022
De gemeenteraad neemt een besluit over de Jaarstukken 2022. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2022) en hoe het geld is uitgegeven. Twee andere voorstellen hangen hiermee samen: het advies van de auditcommissie en de bestemming van het rekeningresultaat. Ook hier neemt de gemeenteraad besluiten over. U leest er hieronder meer over. Lees hier het raadsvoorstel.

De jaarstukken zijn een belangrijk controle-instrument van de gemeenteraad. De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en jaarrekening. Uit de jaarrekening moet onder andere duidelijk worden of de gemeente heeft bereikt wat zij wilde bereiken. Ook moet duidelijk worden of de gemeente gedaan heeft wat zij wilde doen. En of de inschatting van de kosten wel of niet klopte. De Jaarstukken 2022 sluiten met een voordelig financieel resultaat van € 26,7 miljoen. Dit is het saldo van financiële mee- en tegenvallers in 2022. In de Jaarrekening 2022 staat op begrotingsprogramma-niveau waar er mee- en tegenvallers zijn geweest. Het college vraagt de gemeenteraad de Jaarstukken 2022 vast te stellen. 

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd:
• Meer controle op grex (Beter Amersfoort, Amersfoort2014, Amersfoort voor Vrijheid en VVD) gaat over de kaders van de grondexploitaties (grex) voor te leggen aan de raad en bij samenwerkingsconstructies vooraf vast te leggen welke taken en bevoegdheden in de samenwerkingsconstructie worden ondergebracht en welke bevoegdheden bij de gemeente liggen. 

• Advies auditcommissie naar aanleiding van Dag van de Jaarstukken 2022
De auditcommissie adviseert de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Op 17 mei, vorige maand, heeft de auditcommissie voor de vijfde keer de Dag van de Jaarstukken gehouden. Met deze dag vormt de auditcommissie zich een beeld over de kwaliteit van de jaarstukken. Dat doet de auditcommissie door geselecteerde thema’s uit de jaarstukken te onderzoeken. De thema’s waren dit jaar: Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en corona. De auditcommissie heeft een advies opgesteld over de Jaarstukken 2022 en vraagt de gemeenteraad het voorstel vast te stellen. De auditcommissie adviseert onder andere over afspraken over goede informatievoorziening, financieel overzicht, invloed en betrokkenheid van de raad. Ook stelt de auditcommissie voor om de afspraken die gelden voor rapporten van de rekenkamer Amersfoort, toe te passen op aanbevelingen die de auditcommissie doet. Zoals:

  • Zet de door de raad aangenomen aanbevelingen uit als opdrachten binnen de organisatie.
  • Rapporteer binnen één kwartaal aan de raad over de aanpak of uitvoering van opdrachten.
Lees hier de consultatie van het college en hier het raadsvoorstel.

• Bestemming rekeningresultaat 2022
Het college biedt de raad een voorstel aan voor de bestemming van het rekeningresultaat 2022. Het rekeningresultaat geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente over 2022. Het college kan een positief jaarrekeningsaldo (financiële meevallers) reserveren voor een bepaalde bestemming of overhevelen (doorschuiven) naar een bepaald beleidsprogramma. Lees hier het raadsvoorstel.

Bepaalde voordelen mogen - zo is met de raad afgesproken - worden meegenomen naar het volgende jaar (het huidige lopende begrotingsjaar 2023). Het gaat hierbij bijvoorbeeld om eenmalige projecten die in fases worden uitgevoerd, die vertraging hebben opgelopen of waarvan de financiële dekking pas in een (te) laat stadium beschikbaar is gesteld. Zonder overheveling van budgetten zou de voortgang en/of bekostiging van deze projecten in gevaar komen. Het kan ook zijn dat er eerder afspraken zijn gemaakt om bepaalde voordelen toe te voegen aan reserves. Dit zijn de bestemmingsvoorstellen.

Het college stelt voor om het voordelig resultaat uit de jaarstukken, een bedrag van € 26,7 miljoen, deels te bestemmen en deels over te hevelen. Een voorbeeld van bestemmen is: het Rijk heeft meer geld uitgekeerd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne dan de gemeente nodig had. Het college wil € 4,5 miljoen storten in de reserve Verhoogde asielinstroom. Voorbeelden bij overhevelen zijn: het college wil bijna € 5 miljoen overhevelen om de energietoeslag in 2023 uit te kunnen keren. Ook wil het college € 654.000 voor vrouwenopvang overhevelen naar 2023 en 2024. Na het bestemmen en overhevelen blijft er ‘netto’ € 6,5 miljoen over. Dat wil het college in de ‘saldireserve’ storten: de algemene reserve waar de raad geen bestemming aan heeft gegeven (ook wel een risicobuffer genoemd). Het college vraagt de gemeenteraad de bestemming van het rekeningresultaat vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen aangekondigd:
Sfeerverlichting winkelgebieden trekt bezoekers (VVD en Amersfoort voor Vrijheid): van het budget uit amendement "2021-133A vitale ondernemers, vitale stad" is €110.000 nog niet gebruikt. De fracties stellen voor dit geld toe te wijzen aan sfeerverlichting voor winkelgebieden.
• Sociaal geld blijft sociaal domein (SP) gaat over het instellen van een bestemmingsreserve sociaal domein en hier €2,6 miljoen in te storten vanuit de saldireserve.

Algemene Beschouwingen Kadernota 2024-2027
In de Kadernota 2024-2027 zijn de ambities en prioriteiten van het college voor de komende jaren opgenomen. De raadsleden gaan hierover met elkaar in gesprek om te kijken of de raad deze ambities en prioriteiten overneemt én of de raad er geld beschikbaar voor wil stellen. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij de Algemene Beschouwingen geeft iedere fractie via een statement haar visie op de toekomst van de stad, wat de komende jaren prioriteit heeft en hoeveel geld dat mag kosten. Deze statements leest u aankomende week in De Stad Amersfoort. Of kijk na woensdag in de e-paper van de krant.
Na de statements van de fracties mag het college een reactie geven. Daarna gaan de leden van de raad met elkaar en het college in debat. Ook kunnen de fracties moties en amendementen aankondigen en bespreken bij de onderwerpen uit de kadernota, bijvoorbeeld bij de onderwerpen onderwijs en jeugd, sport en wonen. 
Tijdens de raadsvergadering Het Besluit van 4 juli neemt de gemeenteraad een besluit over die amendementen en moties en over de kadernota. Welke dat allemaal zijn en wat is besloten, leest u in de Raadsmail van 7 juli. 

Bij het raadsvoorstel Kadernota 2024-2027 zijn tot nu toe de volgende moties en amendementen aangekondigd:
• Motie Woningen voor urgentie en deze eerlijk verdelen (SP) gaat over het huurwoningaanbod te vergroten door huurwoningen uit het duurdere segment die leeg staan te huren voor inwoners met een urgentieverklaring. 
Motie Meer personeel voor wonen (Beter Amersfoort en SP) gaat over uit te zoeken met hoeveel mensen de afdeling Wonen uitgebreid kan worden, zodat ook tijdelijke bouwprojecten gerealiseerd kunnen worden. 
Motie Ga akkoord met uw eigen akkoord (SP) gaat over het bestrijden van energiearmoede. 
Motie Inkomensonafhankelijke bijdrage Wmo (SP en PvdA) gaat over contact zoeken met de Vereniging van Nederlandse gemeenten en gemeenten die huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning inkomensonafhankelijk hebben gemaakt, om ervaringen op te halen. 
• Motie Een nieuwe koers in de aanpak van ondermijning (PvdA, BPA en Amersfoort2014) gaat over het aannemen van een informatieanalist Ondermijning binnen de afdeling Veiligheid, onderzoek te doen naar een instrument waarbij verschillende databronnen aan elkaar gekoppeld worden en te investeren in instrumenten om ondermijning aan te pakken. 
Motie Uitbreiding jeugdboacapaciteit Amersfoort (VDD) gaat over het aanstellen van twee extra jeugdboa's en deze in te zetten in Amersfoort-Noord en de binnenstad. 
Motie Goede wijn behoeft geen krans (VVD en Amersfoort voor Vrijheid) gaat over het verlagen van het budget van citymarketing en taken over te laten aan de afdeling communicatie.
Motie Geen prestigeprojecten (SP) gaat over het stopzetten van de huidige bouwplannen voor het nieuwe stadhuis en het poppaleis. 
• Amendement Beperkte verhoging OZB (CDA, VVD en BPA) gaat over een verhoging van de onroerendezaakbelasting met 3% in plaats van met 5%. 

Verder op de agenda:
• Zienswijze ontwerpprogrammabegroting RUD
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) voert voor elf gemeenten en de provincie Utrecht vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken uit op het gebied van milieu. De RUD heeft de Ontwerpprogrammabegroting 2024 aangeboden aan de gemeenteraad. Hierop kan de gemeenteraad een zienswijze (officiële reactie) geven. Het college stelt de gemeenteraad voor om als zienswijze in te dienen: de RUD oproepen om zelf een deel van de stijgende kosten op te vangen en transparant te zijn over de besteding van een subsidie. Lees hier het raadsvoorstel.
• Vaststellen Meerjarenprogramma grondexploitaties 2022
Het college vraagt de gemeenteraad de geactualiseerde grondexploitaties vast te stellen. De gemeente Amersfoort heeft in het verleden gronden en vastgoed aangekocht voor de ontwikkeling van de stad. Voor de gronden en het vastgoed dat in ontwikkeling is, zijn diverse grondexploitaties opgesteld. Een grondexploitatie is een begroting om grondkosten en -opbrengsten in beeld te brengen van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten waarbij de gemeente eigen grond heeft. Voorbeelden zijn bedrijventerreinen Vathorst en de Wieken-Vinkenhoef en ontwikkelgebieden De Nieuwe Stad en De Lichtenberg. Via de grondexploitaties monitort de gemeente de financiële voortgang in de projecten. Eenmaal per jaar worden bij alle grondexploitaties alle kosten en opbrengsten aangepast aan het dan geldende prijspeil. Daarnaast maakt de gemeente dan een inschatting van het te verwachten verloop van de kosten en opbrengsten in de komende jaren.
Er is over 2022 een negatief resultaat van € 12,6 miljoen. Ook de gebiedsexploitatie Hoefkwartier heeft een negatief resultaat van € 12,6 miljoen. In totaal is het verlies van de grond- en gebiedsexploitaties € 25,2 miljoen. Onder andere de kostenstijgingen bij de grondexploitaties in 2022, samen met de hogere verwachte kostenstijgingen in de komende jaren hebben negatieve effecten op het saldo. Lees hier het raadsvoorstel.

Commissie Bedrijvigheid 27 juni




 

19.00 - 19.30 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over stedelijk beheer en milieu, kunst en cultuur, sport, veiligheid en (circulaire) economie. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl, of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.
  • Vaststellen besluitenlijst 12 juni 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

19.30 - 20.30 uur: Nota Evenementenbeleid 2023
Het college wil het evenementenbeleid vernieuwen omdat de stad groeit en om het beleid duurzamer en inclusiever te maken. Daarom ligt er nu de nota Evenementenbeleid 2023. De commissieleden gaan met het college in gesprek over deze nota en het raadsvoorstel.

Met evenementen wordt het aanbod van publieksevenementen (zoals de Marathon Amersfoort en Dias Latinos) en stadsbrede herdenkingen (zoals 4 mei) en vieringen (zoals Koningsdag) in Amersfoort bedoeld. Het college heeft hierbij op verschillende manieren een rol: bij de ontwikkeling van het beleid, begeleiding, subsidieverstrekking en vergunningverlening. 
In de nota staat waar het college zich de komende jaren - in samenwerking met de organisatoren van evenementen - op wil focussen:

  • Spreiding van een gevarieerd aanbod over het stadshart en de wijken;
  • Balans tussen levendigheid en leefbaarheid (overlast op omgeving en natuur beperken);
  • Ruimte voor vernieuwing en lokaal talent;
  • Inclusief (voor mensen met een beperking of minimum inkomen, maar ook qua aanbod) en toegankelijk (voor mensen met een fysieke, auditieve of visuele beperking);
  • Veiligheid (voor bezoekers en de omgeving);
  • Duurzaamheid (verduurzamen van evenementen, bijvoorbeeld het verbeteren van de stroom- en watervoorzieningen).

20.30 - 21.30 uur: Rekenkamerrapport Ondermijning
De gemeente heeft de regie bij de aanpak van ondermijning niet genoeg gepakt. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Investeren en regisseren, een onderzoek naar de aanpak van ondermijning door de gemeente Amersfoort’ van de rekenkamer Amersfoort. De rekenkamer noemt als belangrijkste redenen het gebrek aan capaciteit en richtinggevend beleid. Daarnaast heeft de gemeente geen goed beeld van de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit. Daarom doet de rekenkamer onder andere de aanbevelingen om meer personeel in te zetten op de aanpak van ondermijning, waaronder een analist voor de gemeentelijke informatie. En om jaarlijks een raadsinformatiebijeenkomst te organiseren over de georganiseerde criminaliteit. Op 12 juni werd het onderzoeksrapport aan de raadscommissie gepresenteerd. Tijdens deze commissievergadering praten de commissieleden over de inhoud en aanbevelingen. Lees hier het raadsvoorstel.

Let op: de genoemde tijden van de commissievergaderingen zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Commissie Sociaal 27 juni
Foto Vermeerzaal

 

 

19.00 - 19.15 uur

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over een maatschappelijk onderwerp. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijst 12 juni 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten

19.15 - 20.15 uur: Rol gemeente bij afhandeling toeslagenaffaire
Wat doet het college om slachtoffers van de toeslagenaffaire te helpen? Hierover wordt de commissie, op verzoek van de fracties van GroenLinks en ChristenUnie geïnformeerd. Daarnaast vertellen enkele slachtoffers van de toeslagenaffaire hun verhaal tijdens deze vergadering.
Door fouten van de Belastingdienst moesten ouders onterecht toeslag voor de kinderopvang terugbetalen. Met grote gevolgen. Veel ouders kwamen in de schulden terecht. Sommige slachtoffers verloren hun baan of huis of kregen psychische problemen. Als gevolg werden kinderen uit huis geplaatst. 

20.15 - 21.00 uur: In gesprek over Denktank Inclusieve Stad
De Denktank Inclusieve Stad is opgericht omdat Amersfoort een stad wil zijn waarin iedereen mee kan doen. Deze denktank bestaat nu een jaar. Tijdens deze vergadering presenteert het kernteam van de denktank zich aan de commissieleden en kijken zij met de commissie terug op het eerste jaar. Daarna praten zij met elkaar over vindbaarheid en toegankelijkheid van informatie, publieke diensten, voorzieningen en activiteiten.

De denktank noemt het eerste jaar bijzonder en leerzaam. Er is een belangrijke basis gelegd voor het functioneren van de denktank. Tegelijkertijd blijft de denktank zich ontwikkelen. De denktank heeft onder andere meegedacht bij de thema's huishoudelijke hulp en leerlingenvervoer. Daarnaast heeft de denktank aandacht gevraagd voor onder andere de situatie in het asielzoekerscentrum (vooral de zorg voor kinderen en zwangere vrouwen) en de autoluwe binnenstad in combinatie met de gehandicaptenparkeerkaart.
De gemeenteraad stelde op 23 maart 2021 het beleidskader Inclusieve Stad 2021-2026 vast. Daarin staan de doelen en ambities voor de komende jaren, als het gaat om ondersteuning en zorg, jeugdbeleid en diversiteit in Amersfoort. De denktank zorgt ervoor dat inwoners betrokken zijn bij de thema’s uit dit beleidskader. De leden zijn betrokken Amersfoorters die hun kennis en ervaringen delen en advies geven over sociale thema’s. De denktank bestaat uit een kernteam (mensen die betrokken zijn bij verschillende thema’s) en een flexibele schil (mensen die ervaringen delen over specifieke thema’s).

21.00 - 21.45 uur: Uitkomsten onderzoek aanmeldbeleid 
Er is onderzoek gedaan naar het aanmelden en toelaten van leerlingen op basisscholen in Amersfoort. Het gemeentebestuur wil dat alle ouders gelijke kansen krijgen om een school naar keuze voor hun kind te vinden. Uit het onderzoek blijkt dat ouders niet altijd gelijke kansen hebben. De commissieleden krijgen een presentatie van het onderzoek en praten over de uitkomsten.

De afgelopen jaren zijn er verschillende gesprekken geweest tussen de gemeenteraad, het college en het onderwijs over het aanmeldbeleid. Op 22 februari 2022 nam de raad een motie aan en vroeg het college daarmee om te onderzoeken hoe het aanmeldbeleid eerlijker en transparanter kan worden. Het onderzoek is gedaan door het lectoraat Participatie en stedelijke ontwikkeling van Hogeschool Utrecht en het landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen, in opdracht van de gemeente Amersfoort. Er is onderzocht hoe het beleid en de praktijk van aanmelden en toelaten eruit ziet bij basisscholen. En of ouders gelijke kansen hebben bij de inschrijving van hun kind op driejarige leeftijd. Kinderen mogen wettelijk gezien ingeschreven worden op een basisschool vanaf driejarige leeftijd. Het is in strijd met de wet om te werken met vooraanmeldingen (het plaatsen van kinderen op het moment dat zij drie worden, nadat zij al eerder aangemeld waren). De samenvatting van de uitkomst van het onderzoek is dat er in het beleid en in de praktijk geen gelijk speelveld is voor ouders.

Aanbevelingen
Om de kansen van elk kind te vergroten en de kansengelijkheid te versterken, komen de onderzoekers met
vier aanbevelingen: 

  • Zorg voor heldere en volledige informatievoorziening voor ouders rond aanmelden, toelaten, inschrijven en plaatsen.
  • Onderzoek een vorm van een centraal aanmeldbeleid voor alle scholen.
  • Zie erop toe dat scholen zich allemaal aan de wet- en regelgeving rond aanmelden houden.
  • Organiseer betere samenwerking en een integrale aanpak rond aanmelden.
21.45 - 22.30 uur: Zienswijze op begroting GGDrU 2024 
De GGD regio Utrecht is de gemeentelijke gezondheidsdienst van de 26 gemeenten in de regio Utrecht. De GGD houdt zich bezig met gezondheid en preventie. Alle deelnemende gemeenteraden kunnen een zienswijze (officiële reactie) indienen op de ontwerpbegroting die de GGD regio Utrecht heeft opgesteld. Tijdens deze vergadering gaan de commissieleden met het college in gesprek over het indienen van een zienswijze. Lees het raadsvoorstel hier.

Het college stelt voor om een zienswijze in te dienen. De begroting is namelijk hoger dan verwacht. De hogere kosten komen door een aantal ontwikkelingen: de verbetering van personele arbeidsvoorwaarden, de verbetering van informatievoorziening en informatietechnologie en het versterken van de jeugdgezondheidszorg. De GGD regio Utrecht (GGDrU) vraagt de gemeente Amersfoort om € 1,3 miljoen meer ten opzichte van vorig jaar. Dat is een stijging van 16,5%. Met de zienswijze die het college voorstelt, verzoekt het de GGDrU onder andere om te onderzoeken of een deel van de stijging binnen de eigen bedrijfsvoering kan worden opgevangen. En of de GGDrU met oplossingen kan komen om de kosten te verlagen of te stoppen met taken.

Let op: de genoemde tijden van de commissievergaderingen zijn een richttijd. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Terugblik commissie Omgeving 20 juni 




Inspraak over snelheid op de Bunschoterstraat, deelomgevingsprorgramma 'Van bezit naar gebruik' en deelomgevingsprorgramma parkeren
Een omwonende van de Bunschoterstraat sprak in over de maximale snelheid op de Bunschoterstraat. De raad vroeg in het verleden aan de provincie om de snelheid te verlagen naar 60 km per uur. De provincie gaf aan dat dit lastig is, vanwege CROW-normen. Dit zijn normen voor de constructie en veiligheid van openbare wegen. De inspreker vroeg de raadsfracties om contact te zoeken met collega's van de provincie en om te kijken of de (bebouwde) komgrens kan worden verlegd. 

Een tweede inspreker uitte zijn zorgen over de parkeernorm van 0.2 in nieuwbouwwijken. Hij wil dat ontwikkelaars vrij zijn om naar boven af te wijken. De gemeente zou ook kunnen kijken naar oplossingen, zoals dubbelgebruik van parkeergarages en hubs. Zeker bij duurdere appartementen verlangen bewoners een parkeerplek dichtbij huis. 
Een derde inspreker gaf aan dat parkeernormen niet ten koste mogen gaan van de ambitie van het bouwen van toekomstbestendige woningen. 
Een vierde inspreker sprak in over het deelomgevingsprogramma parkeren. Hij pleitte voor vrijheid en zelfstandigheid van kinderen om naar school te kunnen gaan en voor een verkeersveilige omgeving voor kinderen en ouderen.

Deelomgevingsprogramma parkeren (deel 1) 
Het college wil een groen, leefbaar en gezond Amersfoort. Een stad met schone lucht, verkeersveiliger en met minder geluidshinder. Een stad met meer groen in de straten. Daarom geeft het college lopen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer voorrang, zodat in de toekomst autogebruik kan worden verminderd. Het parkeerbeleid is een instrument dat daaraan kan bijdragen. Op 13 juni sprak de commissie Omgeving ook over het deelomgevingsprogramma parkeren. Afgelopen dinsdag gingen commissieleden en het college nogmaals met elkaar in gesprek en werden de volgende zaken besproken: 

  • Participatieproces. Een aantal fracties vindt dat beter eerst per wijk met inwoners gesproken kon/kan worden over behoeftes, problemen en mogelijke oplossingen rond parkeren en autobezit/gebruik. Nu voelen inwoners zich overvallen door het bericht vanuit de gemeente dat het college betaald parkeren wil uitrollen door de hele stad (stap 2 is het wijkgesprek, zie het deelomgevingsprogramma) en zijn zij ook niet goed op de hoogte van het deelomgevingsprogramma waardoor er allerlei geruchten ontstaan. 
  • Vier moties van D66 en SP, zoals de motie Mobility challenge en de motie Parkeren is geen verdienmodel.
  • Financiën
  • Volgorde van beleid: Het gaat daarbij of eerst het gebruik en bezit teruggedrongen moet worden en dat dan de gemeente met alternatieven komt of dat dit andersom moet gebeuren.
  • Juridische aspecten: welke juridische haken en ogen kleven aan het plan wanneer in fase 2 van het project het aantal vergunningen teruggedraaid wordt in gebieden waar deze al zijn.
  • Verbod op détournement de pouvoir (art. 225 Gemeentewet): bevoegdheden aanwenden waarvoor deze niet bedoeld zijn. Zo mag je geen parkeerbelasting heffen als het niet voor parkeerregulering is. 
> Vervolg? GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, CDA, SP en ChristenUnie vonden het voorstel rijp voor besluit. De VVD, Amersfoort2014, PvdA, Beter Amersfoort, Amersfoort voor Vrijheid, BPA en DENK vonden het voorstel niet rijp voor besluit (6 om 7 fracties). Het presidium - het dagelijks bestuur van de raad - moet begin volgende week uitsluitsel geven of het voorstel doorgaat naar Het Besluit van 4 juli. 

Uitgangspunten Deelomgevingsprogramma ‘Van bezit naar gebruik’ 
Deelmobiliteit bij nieuwbouw is een instrument om het toenemend aantal voertuigen en vervoersbewegingen slim te organiseren. Het voorstel is om een lage parkeernorm op te leggen bij nieuwbouw in de Spoorzone, het betaald parkeren en vergunningparkeren uit te breiden en het gebruik van OV en deelmobiliteit bij nieuwbouw in de stad te stimuleren.

Commissieleden gaven aan dat de gemeente goed moet kijken naar waar de gemeente over wil gaan, omdat er veel partijen actief zijn in de markt van deelmobiliteit. Ook moet gekeken worden naar de volgorde. Wat moet de gemeente als eerst doen: eerst zorgen voor een goed systeem van deelmobiliteit en dan parkeerregulering of juist andersom. Verder gaven commissieleden aan dat mensen verleid moeten worden om mee te doen aan deelmobiliteit en niet gedwongen. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Inspraak over Roerstraat 28-30, uitwerkingsvoorstel Bosweg en Vathorst-Bovenduist 
In de avond spraken vijf mensen in over de definitieve verklaring van geen bedenkingen Roerstraat 28-30.

  • Een van de insprekers gaf aan tegen de bouwstijl van de nieuwe woningen te zijn, omdat die afwijkt van de andere woningen in de buurt. Ook vond hij dat het ontwerp te groot was.
  • Een andere inspreker gaf aan dat de buurt zich niet gehoord voelt in de besluitvorming.
  • Een andere omwonende gaf aan dat inwoners geen gelijk speelveld ervaren.
  • Het aannemingsbedrijf van het project sprak ook in en gaf aan dat er ook omwonenden zijn die voor het bouwplan zijn. Hij vroeg zich af hoe het kan zijn dat bezwaar kan worden ondertekend met namen van mensen die tegen de aannemer hebben gezegd niet tegen het ontwerp te zijn.
  • De architect was ook aanwezig als inspreker en lichtte het plan toe aan de hand van materiaalkeuzes, het dakenlandschap in de buurt en de samenhang in de grondlijn en de nok.   

Er spraken zeven mensen in over het uitwerkingsvoorstel Bosweg:

  • De omgevingsgroep Driehoek Bosweg sprak met vier mensen in. Zij gaven aan voorstander te zijn van ondergronds of half verdiept parkeren. De gekozen parkeeroplossing in het uitwerkingsvoorstel voldoet volgens de omgevingsgroep op een aantal punten niet aan de kaderstellende notitie. Verder gaven zij aan dat het gebouw niet in de omgeving past, bespraken zij de financiën en het participatieproces. 
  • Een omwonende gaf aan dat de impact op de buurt niet is meegenomen door De Alliantie. Zo verdwijnen door het project zichtlijnen en het grasveld.
  • De Alliantie sprak ook in over het project. De woningen zijn in één gebouw geconcentreerd, zodat er veel ruimte is voor groen en ontmoetingen in de openbare ruimte. Studies laten zien dat parkeren op het maaiveld goed mogelijk is. Ondergronds parkeren is niet door De Alliantie gepresenteerd maar ide woningcorporatie is wel bereid verder te praten over ondergronds parkeren. 
  • Een andere omwoner gaf aan het jammer te vinden dat Nimmerdor niet is meegenomen. Er is veel gecommuniceerd door de betrokken partijen. De inwoner gaf aan blij te zijn met het resultaat. 
De SGLA sprak in over de kaderstelling voor Vathorst-Bovenduist. De SGLA is blij dat er drie scenario's gepresenteerd worden en pleitte voor scenario 3, om zoveel mogelijk woningen te realiseren.

Definitieve verklaring van geen bedenkingen Roerstraat 28-30
Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning aan de Roerstraat 28 en 30 in het Soesterkwartier. Voor de bouw is een vergunningsprocedure nodig. Op verzoek van de commissie is de wethouder met omwonenden en de initiatiefnemer gaan praten. Ook heeft de stadsbouwmeester het welstandsadvies beoordeeld dat omwonenden hadden opgevraagd als second opinion. De gespreksverslagen zijn op 9 juni naar de raad gestuurd en zijn hier te vinden. Lees hier het raadsvoorstel.

De meeste woordvoerders vonden het voorstel besluitrijp al wordt betreurd dat de ontwikkelaar en omwonenden het niet eens zijn geworden over het ontwerp. Wethouder Rutger Dijksterhuis gaf aan dat er is geparticipeerd en het traject is correct doorlopen, maar bewoners en ontwikkelaar staan lijnrecht tegenover elkaar. Er is sprake van een verklaring van geen bedenkingen die de raad moet afgeven; dat moet volgens hem een ruimtelijke afweging zijn.

> Vervolg? Naar Het Besluit van 4 juli, zonder debat, met moties en amendementen.

Uitwerkingsvoorstel Bosweg
Woningbouwvereniging De Alliantie wil de driehoek Bosweg, Réaumurstraat en Kelvinstraat in het Leusderkwartier ontwikkelen. Het plan is om hier 24 woningen te slopen en ongeveer 100 nieuwe woningen en een park te bouwen. In juni 2022 stelde de raad de kaderstellende notitie Bosweg-Kelvinstraat-Réaumurstraat vast. Na het vaststellen van de kaders is De Alliantie, in nauwe samenwerking met de gemeente, begonnen met de uitwerking, waarbij omwonenden actief zijn betrokken. 

Door commissieleden werd verzocht om nog een keer met De Alliantie in gesprek te gaan over een parkeeroplossing. 

Wethouder Rutger Dijksterhuis zegde toe:

  • Met De Alliantie in gesprek te gaan om te onderzoeken waar nog ruimte zit in een parkeeroplossing;
  • Schriftelijk terug te komen op een mogelijke oplossing voor de huidige verkeerssituatie en de grenzen van het plangebied;
  • In het inrichtingsplan rekening te houden met gidssoorten.

> Vervolg? Naar Het Besluit van 4 juli, zonder debat, met moties en amendementen.

Kaderstelling Vathorst Bovenduist
Aan de westkant van Vathorst komt een nieuwe wijk: Vathorst-Bovenduist. Voor de ontwikkeling moeten keuzes gemaakt worden, zoals over het woonmilieu (woonomstandigheden) en het aantal woningen. Op 23 mei werd de commissie door bureau Imoss geïnformeerd over de mogelijke woonmilieus en hoe bij de diverse woonmilieus invulling gegeven kan worden aan de ambities en opgaven van de gemeente.

De fracties van Beter Amersfoort, Amersfoort2014 en PvdA gaven aan voorstander te zijn van 3.300 woningen in Vathorst-Bovenduist. De fracties van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn voorstander van meer woningen en de fracties van CDA, VVD en ChristenUnie willen juist minder woningen. De aandachtspunten die hierbij naar voren kwamen waren de betaalbaarheid van woningen, parkeren en mobiliteit, aanwezigheid van openbaar vervoer en de aantrekkelijkheid voor gezinnen. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik Commissie Bestuur 20 juni
Zorg (Bron: Pixabay)





Experttafel kadernota: het ravijnjaar
Het jaar 2026 wordt in gemeenteland het ‘ravijnjaar’ genoemd. Gemeenten krijgen dan waarschijnlijk veel minder geld van de overheid om rijksbeleid uit te voeren. Tijdens de commissie Bestuur vertelden drie experts wat het ravijnjaar is, wat de gevolgen zijn, wat de gemeente Amersfoort er al aan doet en welke mogelijke oplossingsrichtingen er zijn. Bekijk de presentaties hier en hier

Naar aanleiding van de inbreng van de deskundigen werd onder andere gesproken over:

  • Geschikt moment van (voorbereiden op) bezuinigen.
  • Positie provincies in de kwestie van het ravijnjaar.
  • Mogelijke knoppen voor de gemeente om aan te draaien.

Wethouder Willem-Jan Stegeman gaf aan dat het college bij de komende begroting zal laten zien wat de gevolgen van het financiële rijksbeleid voor de Amersfoortse begroting zijn: het laatste jaar is niet structureel sluitend. Daarnaast is het college van plan om in het voorjaar van 2024 met de raad te bespreken welke maatregelen acceptabel zijn om voor de jaren 2026 en 2027 wel een sluitende begroting te kunnen presenteren.

Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Beleidsevaluatie belastingen – terug en vooruitblik
Het beleid van de gemeente wordt regelmatig geëvalueerd. Dit jaar is het beleid van de afdeling Belastingen aan de beurt. De commissie Bestuur kreeg een presentatie. Hierin werd het volgende behandeld:
  • Er werd gekeken naar hoe de gemeente Amersfoort zich verhoudt tot vergelijkbare gemeenten wat betreft belastingdruk. 
  • De ontwikkeling van de WOZ-waarde en het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde in de afgelopen vijf jaar. Daarbij speciale aandacht voor No Cure No Pay-bureaus en de kosten daarvan.
  • Op welke wijze wordt de menselijke maat in het invorderingsproces gehanteerd?
Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Amersfoort2014, ChristenUnie: Klachtafhandeling en communicatie
Op verzoek van de fracties van Amersfoort2014 en ChristenUnie gingen commissieleden en het college in gesprek over klachtenafhandeling, omdat raadsleden meer berichten ontvangen van inwoners met klachten over de gemeente. Naar aanleiding van een presentatie over klachtafhandeling en klantcontacten werd onder andere gesproken over terugkerende of unieke klantcontacten en klantwaardering. 

Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

Of stuur een e-mail naar: gemeenteraad@amersfoort.nl  

U kunt ook altijd contact opnemen met de griffie en een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Of bellen: 033-469 4379
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y