Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

23 september 2022

RaadsMail

Agenda De Ronde 27 september en terugblik De Ronde 20 september 

Op dinsdagavond 27 september is de vergaderavond De Ronde. De raadsleden praten over de meerjarenbegroting 2023-2026, betaalbare woningen voor jongeren en het stadhuis. Ook blikken we terug op De Ronde van 20 september. 

Inhoud

 
 De Ronde 27 september
Foto Vermeerzaal
Vanaf 19:00 uur zijn er vijf vergaderingen. U kunt alle vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribune in de vergaderzalen. Of online volgen via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

19:00 uur: Presentatie meerjarenbegroting 2023-2026
Het college presenteert tijdens deze Rondevergadering in hoofdlijnen de Meerjarenbegroting 2023-2026. Hierin staan de plannen die de gemeente de komende jaren heeft, wat die plannen kosten en welke inkomsten worden verwacht. 
De raad heeft budgetrecht, dat betekent dat de raad de bevoegdheid heeft om financiële middelen beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de begrotingsplannen. Door de begroting vast te stellen geeft de gemeenteraad het college dus toestemming om geld uit te geven aan de afgesproken activiteiten. Zie ook financien.amersfoort.nl.

Uw mening
Op 18 oktober bespreekt de raad de begroting in een voorbereidende Rondevergadering. Inwoners en organisaties kunnen dan inspreken en zo de raadsleden hun mening meegeven over de begrotingsvoornemens. Op 1 november debatteert de raad tijdens de raadsvergadering Het Besluit over de begroting en de moties en amendementen die fracties bij de begrotingsonderdelen indienen. En op 8 november besluit de raad over de begroting en de moties en amendementen.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19:45 uur: Beter Amersfoort: Meer betaalbare woningen voor jongeren
De fractie van Beter Amersfoort heeft de woningbehoeften van Amersfoortse jongeren onderzocht. Tijdens deze Ronde wil Beter Amersfoort met jongeren, raadsleden en het college in gesprek over betaalbare woningen voor jongeren in Amersfoort. Het gaat daarbij over de oplossingen voor de korte termijn (bijvoorbeeld het uitbreiden van voorrangsregels binnen sociale huur) en de maatregelen voor de lange termijn.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.


19:45 uur: Inwerkprogramma: jeugdbeschermingsketen
Voor de zomer, op 28 juni, was er tijdens De Ronde een rondetafelgesprek over jeugdhulp. De focus lag toen op de samenwerking in de keten: van de basisjeugdhulp naar specialistische jeugdhulp. Omdat er toen te weinig tijd was om alles te behandelen, is deze tweede bijeenkomst op de agenda gezet. 

De Rekenkamer Amersfoort onderzoekt momenteel hoe de jeugdbeschermingsketen in Amersfoort werkt. Zowel gezien vanuit de betrokken instanties in de jeugdbeschermingsketen als vanuit ouders, en waar mogelijk de betrokken jeugdigen. Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website amersfoort.nl/rekenkamer.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19:45 uur: Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en overlegt namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken.

Tijdens deze vergadering staan de volgende onderwerpen op de agenda:

  • Interne beheersing van de financiën. Naast de werkzaamheden van de accountant doet de organisatie zelf veel aan interne beheersing van de financiën en de controle hierop. Tijdens De Ronde wordt toegelicht hoe dit wordt aangepakt, waarnaar gekeken wordt en hoe controles plaatsvinden. Zie hier het controleplan 2022-2025 en hier de auditcharter.
  • Laatste stand van zaken aanbestedingstraject accountant. De begeleidingscommissie in het aanbestedingstraject zal de auditcommissie bijpraten over wat er al is gedaan in het aanbestedingstraject voor de accountant.
  • Overige zaken. Bij deze overige zaken bespreekt de auditcommissie haar rol en positie in de komende jaren.
Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal

21:30 uur: Toekomst stadhuis: marktontwikkelingen 
Het college heeft de gemeenteraad in een raadsinformatiebrief voorgesteld om meer geld te reserveren voor de bouw van het nieuwe stadhuis. Volgens het college is door de enorme inflatie, hoge energieprijzen en prijsstijgingen zo’n 10 miljoen extra nodig. Tijdens deze Ronde horen de raadsleden de stand van zaken en de oplossing die het college voorstelt. Zie hier de kwartaalrapportage Toekomst Stadhuis.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet
 inspreken.
Terugblik De Ronde 20 september 
Op dinsdag 20 september waren er vijf Ronde-vergaderingen. Wat is er zoal besproken en wat is (eventueel) de vervolgstap? U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten. 

Inwerkprogramma raad: Financiën 

Tijdens De Ronde kregen de raadsleden een presentatie over het financiële kader van de gemeente, ook in verhouding tot de toezichthoudende taak van de provincie en het Rijk. Ook kregen de raadsleden meer informatie over de knoppen waaraan de gemeente(raad) financieel kan draaien. 

-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Partij voor de Dieren en GroenLinks: koolstofbudget en de betekenis voor Amersfoort
Deze Ronde werd georganiseerd door de fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks om geïnformeerd te worden over het koolstofbudget. Het koolstofbudget is de hoeveelheid CO2 die uitgestoten kan worden om de opwarming van de aarde tot een bepaald niveau te beperken. Meteoroloog Stefan Ligtenberg en klimaatwetenschapper Ernst Kuiper gaven een presentatie over het koolfstofbudget en klimaatverandering. 

-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.
 
Inwerkprogramma: Cultuur
Tijdens deze Ronde werd met een presentatie ingezoomd op het cultuurbeleid en waar de focus de komende jaren ligt. De doelstellingen zijn onder andere uitbreiding van podiumkunsten, meer aanbod van musea, cultuuronderwijs en -participatie, talentontwikkeling, ruimte voor makers, beeldende kunst in de openbare ruimte, lokale journalistiek, bibliotheekwerk en stadsdichter.

De raadsleden vroegen met name naar:
  • De samenstelling Brede Adviesgroep Cultureel Klimaat (BACK)
  • Mogelijkheden om beschikbare ruimte in te zetten
  • Of initiatieven en verenigingen gestopt zijn
  • Een plan van aanpak om mensen na corona weer naar cultuur te krijgen
  • Extra beschikbare financiële middelen
  • Het bereiken van mensen met een taalachterstand
-> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Uitwerkingsvoorstel De Nieuwe Stad
De Nieuwe Stad is één van de vijf gebieden die samen het ontwikkelgebied 'Langs Eem en Spoor' vormen. Tijdens De Ronde gaven raadsleden hun mening over het uitwerkingsvoorstel voor De Nieuwe Stad. 

Aan het begin van De Ronde maakten twee insprekers onder andere bezwaar tegen het hoogstedelijk karakter in het Uitwerkingsplan. Men kan zich bijvoorbeeld niet vinden in de vierlaagse optopping op het Erdalcomplex. Er werd gepleit voor een aangepast Ambitiedocument, meer afstemming met omwonenden en een plan waarbij de bereikbaarheid, hiitestressbestendigheid, groenvoorzieningen en bovenwijkse voorzieningen worden verbeterd. Na de insprekers werd het uitwerkingsvoorstel gepresenteerd door Stedenbouwkundig bureau ZUS. 

Raadsleden vroegen met name aandacht voor:
  • Verbinding met Soesterkwartier
  • Verkeersontsluiting Brabantsestraat en -veiligheid (Amsterdamseweg)
  • MaaS (Mobility as a Service; deelvervoer via app)
  • Voorbehoud in beslispunt 4 van het raadsvoorstel ‘zoveel mogelijk’ middenhuur Kamer 3 (gebied)
Tijdens De Ronde zegde wethouder Astrid Janssen toe:
  • In november een Ronde te organiseren om de verbinding met het Soesterkwartier, verkeersontsluiting en -veiligheid en de stand van zaken van de ontwikkeling van MaaS verder bespreken.
  • Over beslispunt 4 naar de raad te komen als blijkt dat kamer 3 niet volledig voor middenhuur kan worden gerealiseerd.
  • In overleg met de ontwikkelaar te kijken of de bouw van het Parkeerhuis naar voren kan worden gehaald; daarvoor moet duidelijkheid komen voordat verdere stappen kunnen worden gezet in de verkeersafwikkeling.
-> Vervolg? Naar Het Besluit van 4 oktober, zonder debat, met moties en amendementen.

Ambitie Wet open overheid
De Wet open overheid (WOO) is per 1 mei inwerking getreden en vervangt de Wet openbaarheid van bestuur. De Wet open overheid (Woo) moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Tijdens De Ronde gaven raadsleden hun mening over de zes actiepunten. Deze zijn te vinden onder het kopje 'Inhoud' in het agendapunt. De raadsleden gaven onder andere het volgende aan:
  • De actiepunten zijn in de organisatie gekeerd, terwijl het doel transparantie richting de burger is
  • Hoe maak je de actiepunten meetbaar?
  • Er komen meer taken bij voor de organisatie. Is dit haalbaar?
  • Het is zorgelijk dat platform PLOOI lang op zich laat wachten
Wethouder Ben van Koningsveld zei dat het belangrijk is om de WOO in het dna van de organisatie te laten komen. Angst in de organisatie moet voorkomen worden. De zes actiepunten moeten vooral houvast bieden aan ambtenaren. 

-> Vervolg? Naar Het Besluit van 4 oktober, zonder debat, met moties en amendementen.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y