Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

24 januari 2020

RaadsMail

De raadsvergadering van 28 januari

Op dinsdagavond 28 januari komt de raad bijeen voor Het Besluit. De raad besluit onder andere over de Aanpak Luchtkwaliteit en over een motie over de plek van de Amersfoortse Kei. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op deze raadsvergadering en een terugblik op De Ronde van 21 januari.

De agenda kan nog wijzigen, de actuele agenda van 28 januari met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). U bent van harte welkom om de raadsvergadering bij te wonen vanaf de publieke tribune van de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering via dezelfde link (thuis) live meekijken.

 
Het Besluit 28 januari
Duurzaam (bron: Pixabay) Het Besluit start in principe om 19.45 uur in de Raadzaal. Van 19.00-19.15 uur staat de Actualiteitenraad en van 19.15-19.45 uur Het Plein op de agenda. Tijdens de Actualiteitenraad kunnen raadsleden vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de agenda van Het Besluit staan. Als er geen onderwerpen worden ingediend, begint Het Plein om 19.00 uur.  Tijdens Het Plein kunnen inwoners, organisaties en de ambtelijke organisatie een idee, project of initiatief presenteren aan raadsleden en bezoekers van de raadsvergadering.

Over welke raadsvoorstellen neemt de raad een besluit? Een toelichting op een aantal onderwerpen.
-Samen werken aan schone lucht - Aanpak Luchtkwaliteit: In de vast te stellen Aanpak Luchtkwaliteit staat dat de gemeente de luchtkwaliteit wil verbeteren door in te zetten op een kosteneffectieve aanpak voor terugdringing van uitstoot van stikstofdioxide, fijnstof en roet. Dit door de meest dominante bronnen en doelgroepen aan te pakken (huishoudens, verkeer en mobiele werktuigen). De raad wordt nu gevraagd het raadsvoorstel en de aanpak vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties en één amendement ingediend. Motie Rookvrij OV gaat over het stimuleren van rookvrije bushaltes en motie Rookvrij stadhuis over het rookvrij verklaren van het plein van het stadhuis. Met het amendement Budget voor e-scooters willen de indieners bereiken dat het overgebleven budget voor de subsidieregeling elektrische scooters uit 2019 toegevoegd wordt aan de Aanpak luchtkwaliteit.

-Kaders voor Gebiedsontwikkeling Rondom de Zonnehof:
In het gebied de Zonnehof liggen verschillende percelen waarmee de eigenaren plannen hebben voor herontwikkeling (vooral woningbouw). De raad wordt nu gevraagd het college de opdracht te geven om de ontwikkelinitiatieven in het gebied op elkaar af te stemmen aan de hand van vijf thema’s en een supervisor aan te stellen. Het raadsvoorstel werd tijdens De Ronde van 10 december 2019 besproken. De raadsleden spraken met de wethouder onder andere over de relatie van dit voorstel met de Hoogbouwvisie, parkeernormen en het Deltaplan Wonen en (de totstandkoming van) de voorgestelde kaders.

-Stedenbouwkundig plan en startnotitie bestemmingsplan Podium: 
Voor de bouw van circa 400 woningen op kantoorlocatie Podium in Vathorst is een stedenbouwkundig plan opgesteld, dat als basis geldt voor het bestemmingsplan. Uitgangspunten van het stedenbouwkundig plan? Een mix van woningen, met hoogbouw op 4 plekken, laagbouw en een gedeelte middelhoogbouw (3 tot en met 7 bouwlagen). 35 procent van de woningen moet sociale huurwoningen worden. Ook is er de intentie om 20 procent van de woningen in het middensegment te realiseren. De raad wordt nu gevraagd het raadsvoorstel, het stedenbouwkundig plan en startnotitie vast te stellen. Ook wordt de raad gevraagd de bestemmingsplanprocedure te starten.

Er zijn één motie en drie amendementen ingediend bij het raadsvoorstel. Ook een podium voor het middensegment!: hiermee vragen de indieners het college om zich te houden aan het vastgestelde Deltaplan wonen en het minimum percentage van 20% woningen in het middensegment te garanderen. Met het amendement Meer betaalbare woningen in Vathorst (Podium) wordt onder andere gevraagd het percentage sociale huurwoningen te verhogen naar minimaal 45% en het percentage woningen in het middensegment vast te leggen op 30%. Het amendement Meer woningen met lagere parkeernorm Podium gaat over het bouwen van minimaal 500 woningen (in plaats van circa 400 woningen) en over het verlagen van de parkeernorm. En amendement Vasthouden aan het Deltaplan op Podium gaat onder andere over het percentage van minimaal 35% sociale huurwoningen en over het realiseren van 20% woningen in het middensegment.

-Veiligheidsregio Utrecht (VRU): Kadernota 2021:
De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De gemeenteraad kan een zienswijze indienen over de Kadernota 2021. Het college adviseert de raad, voor zowel nieuw beleid als nieuwe uitgaven, om als zienswijze aan te geven dat de gemeenteraad hierover geconsulteerd wil worden, zie het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel hebben de fracties van de VVD, GroenLinks, CDA, D66, Amersfoort2014, BPA, PvdA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders, het amendement Zorgen over Kadernota VRU ingediend. De fracties hebben zorgen over een tweetal risico's en willen daarom dat aan het raadsvoorstel wordt toegevoegd: "De raad spreekt naar het bestuur van de VRU zijn zorgen uit over de toekomstige positie van brandweervrijwilligers en over de vertraging mbt de oplevering van de Meldkamer Midden-Nederland."

-Rekenkameronderzoek: vestigingsbeleid Amersfoort:
De Amersfoortse rekenkamer heeft een onderzoek uitgevoerd naar het vestigingsbeleid voor bedrijven en doet een aantal aanbevelingen die gericht zijn op het verder verbeteren van het Amersfoortse vestigingsbeleid. De raad wordt gevraagd deze aanbevelingen over te nemen. De rekenkamer raadt bijvoorbeeld aan dat de gemeente en de gemeenteraad samen in kaart brengen wat een goed passend profiel is van Amersfoort. De raad neemt een besluit over het raadsvoorstel

Bij dit raadsvoorstel is de motie Geen extra geld voor beleid dat zich niet bewezen heeft ingediend. Deze motie gaat over het uitvoeren van de aanbevelingen van de Rekenkamer zonder uitbreiding van het budget.

Over welke moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) debatteert en besluit de raad? 
De gemeente en ROVA organiseerden de jaarlijkse inzamelactie van kerstbomen en vuurwerkresten op 3 januari. Met de motie Jaarlijkse inzameling kerstbomen en vuurwerkresten verzoekt de fractie van het CDA het college om in 2021 de inzamelactie van kerstbomen na 6 januari te houden. Volgens de fractie ruimen veel mensen hun kerstboom pas na 3 januari op.

Met de motie Doaristie, Doarhoortie verzoekt D66 het college om in overleg met de betrokkenen van de herinrichting van de Varkensmarkt te onderzoeken, of en op welke wijze, de Kei een passende, voor iedereen zichtbare, plek kan krijgen op de Varkensmarkt, ‘zodat de geschiedenis van de Kei weer levend wordt en Keientrekkers met trots hun Kei aan iedereen kunnen tonen.’

De fracties Lijst Sanders, Amersfoort2014, PvdA en Lijst Molenkamp verzoeken het college met de motie Geen woningen in Park Schothorst om de grond (Schothorsterlaan 88) van Amfors te kopen en in co-creatie met omwonenden en de groep Behoud Park Schothorst het gebied in te richten met een groen/natuur en/of maatschappelijke bestemming zonder woningen. Zodat het park een park blijft zonder extra verkeersbewegingen.

Met de motie Neem de raad mee in de bus van de SP, CDA, GroenLinks, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders verzoeken de fracties directer en eerder betrokken te worden bij de totstandkoming van het concept Vervoersplan (dmv een Ronde-peiling). De fracties vinden onder andere dat het openbaar vervoer belangrijk is voor de inwoners van de stad en dat wijzigingen in de dienstregeling vaak invloed hebben op de leefomgeving.

Welke raadsvoorstellen staan er nog meer op de agenda?
-Regionale Economische Agenda 2020-2027
-Oprichting Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Regio Utrecht (hierbij zijn de moties Investeer lokaal in plaats van regionaal en ROM voor lokale werkgelegenheid ingediend)
-Startnotitie bestemmingsplan Leusderweg 320
-Startnotitie bestemmingsplan Lorentzstraat 17a en toepassen coördinatieregeling
-Vaststelling Chw-bestemmingsplan Parapluherziening Staat van Bedrijfsactiviteiten - energie-installaties met houtige biomassa en/of fossiele brandstoffen
-Vaststellen bestemmingsplan "Amersfoortsestraat 11-15"
-Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Utrechtseweg 174 (watertoren)
-Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Zonnepark Hoevelakense Beek (Koedijkerweg)
-Maatschappelijke tarieven sportverenigingen 2020
-Benoeming lid Raad van Toezicht van de Stichting Onderwijsgroep Amersfoort en omstreken
Terugblik De Ronde 21 januari
Auto's (Bron: Pixabay) Op de agenda stonden zes verschillende vergaderingen. Een toelichting op een aantal vergaderingen.

Cultuurspecifieke zorg 

Deze Ronde was een initiatief van de fracties PvdA, Lijst Sanders, CDA, GroenLinks en DENK. De raadsleden gingen in groepjes in gesprek met partijen uit de zorg over de waarde van cultuurspecifieke zorg, welke zorg er is in Amersfoort en welke middelen de gemeente kan inzetten om cultuurspecifieke zorg te stimuleren.  Migrantenouderen kunnen er baat bij hebben dat de zorg rekening houdt met de moedertaal en culturele achtergrond.
Vervolg? De fracties denken na over een vervolg.


Ladder van zon 
Tijdens deze peiling werd er met elkaar van gedachten gewisseld over het hanteren van een ladder van zon - een plan/afspraken om te komen tot beleid voor initiatieven van zonne-energie in de sta. Of en hoe zou een zonneladder kunnen helpen om meer zonnepanelen in de stad te krijgen en hoe zou die ingevuld moeten worden?

Er waren twee insprekers: de heer G. Reuser namens coöperatie Zon op Amersfoort  en de heer C. Bruijnes namens Behoud Over de Laak. De heer Reuser is momenteel met de gemeente in gesprek over ruimere mogelijkheden voor zonnepanelen in de binnenstad. De heer C. Bruijnes wenst dat de daken in Vathorst worden volgelegd met zonnepanelen in plaats van zonnevelden in Vathorst-Noord. De fracties spraken over een zonneladder en het bestaande kader.

De wethouder gaf aan dat er in 2018 ten opzichte van 2017 50% meer zonnepanelen op daken zijn bijgekomen.
Dat de gemeente bezig is met het benaderen van eigenaren van grote daken om meer zon op dak te realiseren en dat nu niet afdwingbaar is om zonnepanelen neer te leggen. Grote pandeigenaren kunnen verschillende redenen hebben om nu geen zonnepanelen op het dak te leggen: bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen en eigendomsverhoudingen. Wanneer de gemeente dwang wil gaan uitoefenen, moet hiervoor beleid ontwikkeld worden. De vraag is of de gemeenteraad hier behoefte aan heeft. De wethouder gaf aan dat inzet op zon op dak én op zonnevelden nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen.

Vervolg? Er komt een nieuwe Ronde over op welke manier een ladder van zon kan worden ingevoerd.

Evaluatie en vervolgaanpak eikenprocessierups 2020
Tijdens deze peiling werd door een genodigde gepleit voor zeer selectief gebruik van het middel Xentari en een goede afweging tussen volksgezondheid en ecologie. Ook werd door een tweetal insprekers aandacht gevraagd voor de grote gevolgen van de eikenprocessierups voor mensen met een allergie voor rupsenharen die er ernstige gezondheidsklachten aan overhouden. Zij pleitten voor vervanging van eiken in de directe omgeving.
 
De fractiewoordvoerders en de wethouder spraken onder andere over:
- Gevolgen van Xentari voor gezondheid van mensen (volgens de bijsluiter van het middel) en voor de vogelpopulatie (als gevolg van daling van rupsenpopulatie).
- Effectiviteit van Xentari op korte en lange termijn ten opzichte van andere middelen, zoals mezenkastjes en inzet van aaltjes.
- Mogelijkheid van voorlichting door de gemeente aan inwoners over bestrijdingsmaatregelen die mensen kunnen nemen in de eigen tuin.
- Mogelijkheid van communicatie door de gemeente over tijd en plaats van inzet van Xentari.

De wethouder geeft aan dat de gemeente inzet op het voorkomen van de situatie van vorig jaar door het middel Xentari selectief in te zetten, in combinatie met wegzuigen van rupsen en inzetten van mezenkastjes. De effectiviteit van de mezenkastjes moet nog geëvalueerd worden. Bomen op particulier terrein worden niet door de gemeente behandeld. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gebruik van Xentari veilig. De wethouder biedt de mogelijkheid om tijdens een werkbezoek bij de aannemer te gaan kijken hoe gebruik wordt gemaakt van Xentari.
Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken.
 
Welke Rondes stonden verder op de agenda?
-Het Omgevingsspel: de impact van de Omgevingswet op het werk van de gemeente en de rol van de raad (rondetafelgesprek). Vervolg? Geen vervolg, is voldoende besproken.
-Beleidsevaluatie gebiedsgericht werken (rondetafelgesprek).
-IJkpuntennota (peiling). Vervolg? Dit onderwerp wordt geagendeerd in Het Besluit, zonder debat en met moties en amendementen.
 
De volledige agenda met alle vergaderstukken terugvinden? Klik hier. Ook kunt u hier de besluitenlijsten (verslagen) vinden en de vergaderingen terugluisteren. Van Het Omgevingsspel  en Cultuurspecifieke zorg is geen (volledige) geluidsopname gemaakt.
Gast van de raad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Wordt een raadslid betaald? Wie brengt de onderwerpen voor de vergaderingen in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt, en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

U wordt om 17.30 uur ontvangen door enkele raadsleden en medewerkers van de raadsgriffie. U krijgt meer te horen over het werk van de raad en de raadsvergaderingen. U kunt met de raadsleden in gesprek gaan en daarna tijdens een eenvoudige maaltijd met hen verder praten. Vanaf de publieke tribune volgt u vervolgens (een deel van) de vergadering.

Wilt u een keer onze gast zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 4379, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich nog opgeven voor de edities op 4 en 18 februari.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y