Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

24 september 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 28 september

Op dinsdagavond 28 september is De Ronde. De raadsleden hebben vanaf 18.30 uur negen Ronde-vergaderingen over verschillende onderwerpen. Onder andere over: de begroting 2022-2025, het definitieve schetontwerp van de Noordewierweg, rotonde De Nieuwe Poort en corona. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de vergaderavond. U kunt bij drie vergaderingen inspreken en zo uw mening meegeven. Tijdens de raadsavond van 21 september werd bekendgemaakt dat Ben Stoelinga (Amersfoort2014) een Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. De terugblik op de raadsavond van 21 september kunt u begin volgende week lezen: u ontvangt dan een extra RaadsMail. Op Politiek Portaal kunt u de uitzending terugkijken. Ook vindt u hier de besluitenlijst en het verslag (onderaan de agenda). De uitzending kunt u ook terugkijken via YouTube (met klikbare tijdscodes onder de video).

Inhoud

 
De Ronde 28 september
Duurzaam (bron: Pixabay)
Vanaf 18.30 uur zijn er negen Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Vier vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

18.30 uur: Presentatie begroting 2022-2025
Het college van burgemeester en wethouders stelt jaarlijks de begroting op. In de begroting staat welke plannen de gemeente de komende jaren heeft, wat die plannen kosten en welke inkomsten worden verwacht. Het college presenteert tijdens deze Ronde-vergadering in hoofdlijnen de Meerjarenbegroting 2022-2025. De begroting bestaat uit een aantal verschillende programma’s, zoals: ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit, stedelijk beheer en milieu, sociaal domein (zorg en ondersteuning) en veiligheid en handhaving. De raad heeft budgetrecht, dat betekent dat de raad de bevoegdheid heeft om financiële middelen beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de begrotingsplannen. Door de begroting vast te stellen geeft de gemeenteraad het college dus toestemming om geld uit te geven aan de afgesproken activiteiten.

Uw mening
Op 26 oktober bespreekt de raad de begroting in een voorbereidende Ronde-vergadering. Inwoners en organisaties kunnen dan inspreken en zo de raad hun mening meegeven over de begrotingsvoornemens. Het is belangrijk dat de gemeenteraad weet hoe u denkt over bepaalde onderwerpen of plannen. Het helpt raadsleden om een betere afweging te kunnen maken bij de besluiten die zij moeten nemen. Op 2 november debatteert de raad over de begroting en de moties en amendementen die fracties bij de begrotingsonderdelen indienen. En op 9 november besluit de raad over de begroting en de moties en amendementen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live env youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

19:00 uur: Schetsontwerp herinrichting Noordewierweg
De Noordewierweg in het Soesterkwartier moet aantrekkelijker, veiliger, leefbaarder en duurzamer worden voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Samen met de buurt - vertegenwoordigd door de werkgroep Noordewierweg Verbindt - werkt het college aan de herinrichting van de Noordewierweg tussen de Puntenburgerlaan en het Isseltseveld. Er ligt nu een definitief schetsontwerp dat tijdens deze Ronde met de raadsleden wordt besproken. Naast het definitieve schetsontwerp is er ook een globale berekening van de kosten gemaakt. De gemeenteraad moet gaan instemmen met de belangrijkste uitgangspunten van het schetsonderwerp. Zoals: de Noordewierweg moet groener worden, met een grotere biodiversiteit en minder hittestress op en langs de weg. Het plein voor de Emmaüskerk moet een groene ontmoetingsplek worden, met het uitgangspunt dat bouwplan Hart van Soesterkwartier daarin wordt gepast. En de Noordewierweg, vanaf de kruising met de Punterburgerlaan tot en met de kruising met het Isseltseveld, wordt ingericht als een 30 km/u-weg. De volgende stap - na vaststelling van de uitgangspunten - is de ontwerpfase waarin een inrichtingsontwerp wordt gemaakt. Daarvoor zullen de uitgangspunten de basis worden. Voor meer informatie, lees hier het raadsvoorstel. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur: Vaststelling Regionaal Ontwikkelbeeld
Regio Amersfoort en provincie Utrecht hebben samen een ontwikkelbeeld gemaakt voor de periode 2030-2040 om de groei van Regio Amersfoort voor wonen, werken, bereikbaarheid en landschap in goede banen te leiden. Tijdens deze Ronde bespreken de raadsleden het ontwikkelbeeld. Het ontwikkelbeeld is een langetermijnperspectief: hoe gaat de regio zich tot 2040 ruimtelijk ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en landschap? Dit in relatie met de verstedelijkingsstrategieën van de regio’s om Regio Amersfoort heen. Het college vraagt de gemeenteraad het Ontwikkelbeeld 2030-2040 vast te stellen. Daarna wordt het uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. Het ontwikkelbeeld is de basis voor de verdere samenwerking met regiogemeenten, provincie Utrecht en het Rijk en ook de basis voor het maken van lokaal omgevingsbeleid. Zie ook het raadsvoorstel

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Onderzoek sportaccommodaties 
Amersfoort groeit en de vraag naar mogelijkheden om te sporten groeit mee. In de Sportnota 2019-2024 staat dat de gemeente de toekomstige vraag naar sportaccommodaties zal onderzoeken en dat er op basis van dat onderzoek een meerjarig investeringsprogramma voor sportaccommodaties wordt opgesteld. Dat onderzoek is nu uitgevoerd. In het verleden werd er vooral incidenteel geïnvesteerd in sport- en beweegaanbieders in de stad. Er is voor de vervanging en realisatie van sportvoorzieningen voor de lange termijn nog geen planning, aanpak en bekostiging. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kragten, legt knelpunten bloot en benoemt kansen voor de ontwikkeling van sportaccommodaties, zoals:

- Voor de korte termijn is er genoeg aanbod aan binnen- en buitensportaccommodaties. Maar bij een aantal verenigingen en op piekmomenten zijn er knelpunten.
- Voor de binnensport kunnen in de periode tot 2040 tekorten ontstaan, afhankelijk van de ouderdom van het pand en het gebruik op specifieke locaties (beweegonderwijs, verenigingssport en piek/dalbezetting).
- Voor enkele van de grote(re) buitensporten ontstaan in de periode tot 2040 tekorten in veldcapaciteit, ook wordt de huidige capaciteit niet efficiënt gebruikt. Door herverdeling van gebruikers/locaties kunnen gesignaleerde tekorten worden verholpen.
- In de groeiende stad wordt het steeds belangrijker om sport te beoefenen en te bewegen in de openbare ruimte. 
Tijdens deze Ronde worden de raadsleden geïnformeerd, kunnen zij vragen stellen en zich een beeld vormen. Na deze ronde zal het college een peiling opstellen. Raadsleden kunnen dan hun mening geven over de toekomst van sportvoorzieningen en investeringen daarin.

Via de volgende links kunt u de raadsinformatiebrief en het Rapport Ruimte voor sport en bewegen inzien.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.


 
20.45 uur: Transitievisie Warmte
In het Nederlands Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten voor eind 2021 een Transitievisie Warmte hebben vastgesteld. Daarin geeft de gemeente aan welke wijken voor 2030 van het aardgas af gaan en welk alternatief voor aardgas de voorkeur heeft. De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over de Transitievisie. De Transitievisie Warmte moet duidelijkheid geven over de route naar een aardgasvrij Amersfoort. Wanneer welke buurten en wijken aan de beurt zijn en welk alternatief voor aardgas het best betaalbaar en uitvoerbaar is. Maar ook hoe de gemeente stadsbreed stapsgewijs richting aardgasvrij gaat. Daarbij laat de Transitievisie Warmte zien hoe de gemeente de uitvoering naar aardgasvrije wijken betaalbaar en haalbaar voor inwoners wil maken.

Het college stelt onder andere voor:
- De Transitievisie Warmte vast te stellen volgens de leidende principes: schoon/effectief, betaalbaar/betrouwbaar, lokaal/gebiedsgericht, participatie/draagvlak en flexibele/lerende aanpak.
- De aanpak naar aardgasvrije wijken volgens twee sporen vast te stellen. Het ene spoor is de wijkgerichte aanpak waarbij per wijk of buurt een wijkwarmteplan wordt opgesteld. Het andere spoor is gericht op een stadsbrede aanpak waarbij op natuurlijke momenten stappen worden gezet richting aardgasvrij.
- Bij gebiedsontwikkeling met nieuwbouw te kijken of er mogelijkheden zijn om bestaande bouw aardgasvrij te maken.

Het college heeft een presentatie voorbereid. Deze kunt u vinden op ons YouTube kanaal, of via deze link. U kunt hier klikken voor het raadsvoorstel, de transitievisie en de zienswijzennota.


U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Voorbereidingbesluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Ouderenhuisvesting (wonen en zorg)

Om beter inzicht te krijgen in vraag en aanbod van ouderenhuisvesting heeft het college onderzoek laten doen naar ouderenhuisvesting in Amersfoort. Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek. Het aantal ouderen neemt de komende jaren (ook) in Amersfoort sterk toe. Veel ouderen zullen zelfstandig blijven wonen. Maar er zullen ook meer ouderen zijn die een zorgvoorziening nodig hebben. Dit vraagt om genoeg beschikbare woningen en om passende zorg en ondersteuning. Het vraagt ook iets van de woonomgeving van deze ouderen. Daarom heeft bureau Companen een analyse gemaakt van de huidige en toekomstige positie van ouderen op de Amersfoortse woningmarkt. Aan de hand van deze analyse wil het college aan de slag gaan met een uitvoeringsprogramma voor wonen en zorg voor (kwetsbare) ouderen. In dit rondetafelgesprek licht het college ook het proces toe richting een uitvoeringsprogramma en kunnen raadsleden aangeven welke aandachtspunten zij mee willen geven voor het vervolg. Lees hier het collegebericht en het rapport gedaan door bureau Companen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.


22.00 uur: De Nieuwe Poort

Tijdens deze Ronde geeft het college informatie aan de raadsleden over de voortgang van het onderzoek naar mogelijke oplossingen voor rotonde De Nieuwe Poort. Met een presentatie deelt het college de voortgang van het integraal onderzoek naar de verkeerskundige ontsluiting van het gehele gebied Langs Eem en Spoor, de Nieuwe Poort en het Soesterkwartier. Het participatieproces dat hierbij hoort is op 14 september in De Ronde besproken. In november 2020 kreeg het college, met een aangenomen motie vanuit de raad, het verzoek om te starten met een uitgebreid participatieproces. De uiteindelijk te kiezen oplossing moet onder andere (verkeers)veilig zijn en zorgen voor goede bereikbaarheid en ontsluiting van het gebied. Ook moet er voldoende gebouwd kunnen worden. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen stellen en zich een beeld vormen van het onderzoek en de mogelijke oplossingen. Lees hier de bestuursopdracht.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

22.00 uur: 
Evaluatie participatiegids met partijen in de stad (deel 1)

De gemeente heeft een participatiegids voor ruimtelijke ontwikkelingen opgesteld voor iedereen die een plan heeft. Voor de bouw van een dakkapel of aanleg van een zonneveld tot een meest complexe ontwikkeling zoals een woonwijk. Met een stappenplan waarin precies staat wie de initiatiefnemer bij het plan moet betrekken en wanneer de gemeenteraad of het college er een besluit over moet nemen. Deze Ronde is een eerste evaluatie van de participatiegids met partijen in de stad.

Deze eerste evaluatie is een vervolg op De Ronde over participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen van 1 juni. Er is toen afgesproken om in september een evaluatie te houden waarbij partijen uit de stad worden betrokken. Het doel van de evaluatie is in beeld brengen hoe de gids in de praktijk functioneert en wat we ervan kunnen leren. Er wordt ingezoomd op de stappen voor de meest complexe ruimtelijke ontwikkelingen. Als voorbereiding zijn er enquêtes verstuurd naar ontwikkelende partijen die het afgelopen jaar met de participatiegids hebben gewerkt. En de ontwikkelende partijen hebben de enquêtes doorgestuurd naar omwonenden van de projecten. Op basis hiervan, de uitkomsten van De Ronde van 1 juni en de ervaringen van het college en de gemeentelijke projectorganisatie, wordt een presentatie gehouden. Tijdens deze Ronde worden de belangrijkste gespreksonderwerpen bepaald voor de tweede evaluatie op 26 oktober. Dan gaat het om eventuele verbeterpunten voor de uitvoering van participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

22.00 uur: Corona 
Met collegeberichten en Ronde-vergaderingen informeert het college de raad over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Op 14 september was er een persconferentie van het kabinet. Daarin is onder andere aangegeven dat het houden van anderhalvemeter afstand vanaf 25 september niet meer verplicht is. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen stellen aan het college en dilemma’s bespreken die spelen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.


Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

De agenda van 28 september kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Koninklijke onderscheiding Ben Stoelinga (Amersfoort2014)
Zorg (Bron: Pixabay)

Op dinsdag 21 september 2021 ontving raadslid Ben Stoelinga een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij ontving, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, de onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten als gemeenteraadslid in Leusden en Amersfoort.

Hiervan werd tijdens de vergadering een filmpje getoond. Op ons YouTube-kanaal kunt u (een korte versie van) de beelden bekijken!

Ben Stoelinga begon zijn politieke carrière in 1986 voor Leusden ’85 en was daar vier jaar actief. Hij verhuisde naar Hoogland en trad in 2010 toe tot de Amersfoortse gemeenteraad voor de Burger Partij Amersfoort (BPA). In 2010 was hij korte tijd wethouder met de portefeuille onderwijs, jeugd en sport. Zeven jaar geleden kwam hij met voorkeursstemmen terug in de raad als lijsttrekker van de, mede door hem opgerichte, lokale partij Amersfoort2014. Per 21 september 2021 heeft Ben Stoelinga zijn functie als raadslid voor Amersfoort2014 neergelegd. Tijdens de raadsvergadering werd zijn opvolger, Jan Gerritsjans, toegelaten tot en beëdigd in de gemeenteraad.

Naast zijn raadslidmaatschap en zijn werk als rector zette Ben Stoelinga zich de afgelopen jaren op bijzondere wijze in voor Amersfoort en was onder andere actief op het gebied van de cultuur, sport, onderwijs (jongeren) en duurzaamheid.

In de periode 2012 tot en met 2019 organiseerde hij tientallen succesvolle Literaire Diners in Amersfoort en Hoogland met een breed aanbod van regionale en landelijke schrijvers. Daarnaast was hij voorzitter van de organisatie Nacht van de Literatuur Amersfoort, het literaire festival verspreid over verschillende (erfgoed)locaties in de stad vanaf 2015 tot en met 2017.

Van 2011 t/m 2013 was hij voorzitter van de Marathon Amersfoort. Onder zijn leiding werd er door het bestuur een stevige basis gelegd voor een jaarlijkse marathon van Amersfoort.

Sinds dit jaar is hij bestuurslid en secretaris van de energiecoöperatie Zon op Hoogland, een energiecoöperatie voor schone energie.

Amersfoortse raadsspreekuur: 28 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Maandelijks houdt de gemeenteraad spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad, in te spreken bij een vergadering of een idee te pitchen op de raadsinformatiemarkt het Plein. De eerstvolgende editie is op dinsdag 28 september tussen 16.00 en 17.00 uur

Het raadsspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u ook een keer op spreekuur komen? De eerstvolgende mogelijkheid is op dinsdag 28 september tussen 16.00 en 17.00 uur. Dit vindt plaats in het oude stadhuis, Stadhuisplein 5. Mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y