Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

25 februari 2022

RaadsMail

Vergaderingen gemeenteraad en gemeenteraadsverkiezingen

Op 22 februari was de laatste reguliere raadsvergadering van deze raadsperiode. De raad besloot onder andere om opkoopbescherming in te voeren voor woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 343.000,- in de hele gemeente. Ook stelde de raad het ontwikkelkader voor Kop van Isselt vast. Op 23 februari was er een extra raadsvergadering Het Besluit vanwege het traject voor de herbenoeming van de burgemeester. De raad stelde toen een aanbeveling voor zijn herbenoeming vast. In deze RaadsMail blikken we terug op deze vergaderingen. Verder in deze RaadsMail: een vergadering van de auditcommissie op 8 maart, de stemhulp Kieskompas en uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.

 Inhoud

 
Auditcommissie 8 maart

19.00 uur: Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en overlegt namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken.

Tijdens deze vergadering worden de volgende onderwerpen behandeld:
-        controleprotocol jaarrekening, zie het raadsvoorstel en protocol;
-        aanbesteding accountant;
-        vaststellen uitgangspunten nieuwe opzet begroting;
-        overdrachtsdocument voor de nieuwe auditcommissie die na de gemeenteraadsverkiezingen ingesteld wordt.

De vergadering kunt u live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ook kunt u de vergadering bijwonen in de vergaderzaal in het stadhuis (Vermeerzaal).

Terugblik raadsvergadering Het Besluit 22 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Bij de raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 22 februari waren 36 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren: Irma Dijkstra (D66) Ralph Langendam en Hans van Wegen (BPA). Ook kwamen enkele raadsleden later binnen, of waren gedurende de vergadering tijdelijk afwezig, waardoor de stemmingen niet altijd tot 36 optellen. U leest u een overzicht van de besluiten. Voor een volledige weergave van de behandeling van de onderwerpen, stemverklaringen en de reactie van het college, verwijzen wij u naar de video-opname en het verslag. U kunt de vergaderavond terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst staat onderaan de agenda, het verslag volgt later. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.

Het raadsvoorstel Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid is door de raad van de agenda gehaald. De raad verzocht het college om de voorstellen vanuit de raad in een nieuwe versie van het raadsvoorstel te verwerken.

• 
Huisvestingsverordening 2022, inclusief het voorstel voor opkoopbescherming
De raad heeft de huisvestingsverordening inclusief het voorstel voor opkoopbescherming aangenomen. Dit betekent dat er met ingang van 1 april 2022 opkoopbescherming geldt voor woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 343.000,-. Deze mogen vanaf dan alleen worden gekocht door mensen die er zelf in gaan wonen. In Amersfoort is er een groot tekort aan betaalbare koopwoningen, onder andere doordat investeerders veel woningen hebben gekocht om te verhuren. Verder staat er in de huisvestingsverordening dat de verdeling van woonruimte binnen de regio op elkaar wordt afgestemd, zodat woningzoekenden niet te maken krijgen met verschillende regels per gemeente. In de verordeningen van regiogemeenten worden daarom gelijke bepalingen opgenomen. Daarnaast wordt in de huisvestingsverordening de toewijzing van woonwagenstandplaatsen aangepast aan het rijksbeleid.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen behandeld. Eén daarvan werd aangenomen: Opkoop écht aan banden (GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66). De raad nam dit amendement unaniem aan (33 stemmen). Hierin staat dat de opkoopbescherming geldt in alle wijken (ging eerst niet om alle wijken) en dat de opkoopbescherming geldt voor woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 343.000,- (was eerst € 264.000,-).
Het amendement Een eigen huis een plek onder de zon (CDA) werd verworpen met 20 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en VVD) en 13 voor (Amersfoort2014, CDA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en SP).

De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door het aangenomen amendement) unaniem aan (33 stemmen).

• 
Wijkperspectief Liendert
De gemeente heeft samen met inwoners, organisaties en ondernemers gewerkt aan het Wijkperspectief Liendert. Het doel was een gezamenlijk beeld te krijgen over de toekomst van de wijk, de onderwerpen die belangrijk zijn voor de wijkbewoners en duidelijke richtingen voor toekomstplannen. Het gaat onder meer over wonen, nieuwbouw, ontmoetingsplekken, winkels en andere voorzieningen, activiteiten en ondersteuning voor jongeren, bedrijvigheid, veiligheid, duurzaamheid, aandacht voor kwetsbare groepen en samenleven. Het wijkperspectief helpt iedereen met een initiatief, project of idee voor de wijk om breder te kijken dan alleen zijn of haar eigen onderwerp.

Bij dit raadsvoorstel werden twee amendementen en één motie aangenomen.
Het amendement Niet slechts het perspectief van maar juist ook voor Liendert (ChristenUnie, D66, GroenLinks, Amersfoort2014, PvdA en CDA) werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Hiermee is besloten dat het wijkperspectief wordt doorontwikkeld en wordt vertaald van een perspectief van, naar een perspectief voor Liendert.
Het amendement Mensen met een midden of laag inkomen zijn geen bedreiging voor de leefbaarheid (SP en GroenLinks) werd aangenomen met 26 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, D66, DENK, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP) en 10 tegen (ChristenUnie en VVD). Hiermee is vastgelegd dat de 35%-norm sociale huurwoningen uit het Deltaplan gehandhaafd blijft bij nieuwe projecten.
De motie Aanpakken Aandachtspunten Wijkperspectief Liendert (Amersfoort2014, Lijst Molenkamp, CDA en GroenLinks) werd unaniem aangenomen (36 stemmen). Hiermee wordt het college verzocht binnen zes maanden aan de raad een plan van aanpak voor te leggen hoe het denkt de aandachtspunten in het wijkperspectief Liendert in de komende twee tot drie jaar aan te pakken. Ook wordt het college verzocht om in overleg te gaan met de provincie om via de Vitale Wijken aanpak geld vrij te spelen voor de uitvoering van het Wijkperspectief Liendert.

De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door de aangenomen amendementen) aan met 30 stemmen voor en 6 stemmen tegen (VVD).

• 
Ontwikkelkader Kop van Isselt
Kop van Isselt wordt een levendig en stedelijk gebied met ruimte voor wonen, werken en ontspanning. Het is een van de deelgebieden van het ontwikkelgebied Langs Eem en Spoor. Het college heeft samen met grondeigenaren het Ontwikkelkader Kop van Isselt opgesteld. In het ontwikkelkader staan uitgangspunten voor de ontwikkeling van het gebied. Het doel is om het gebied te transformeren naar een nieuwe 21e-eeuwse stadswijk, gelegen tussen de klassieke stedelijkheid van de binnenstad en de bedrijvigheid op Isselt. Het ontwikkelkader is opgesteld op basis van gesprekken met gebruikers van het gebied, omwonenden en partners van de gemeente, het gemeentelijk beleid en een analyse van de mogelijkheden.

Bij dit raadsvoorstel werden één amendement en één motie aangenomen.
Het amendement Doortraproute naar Havenweg (VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie) werd unaniem aangenomen (36 stemmen). Hierdoor komen er ook goede fietsroutes voor het gebied rond de Havenweg richting binnenstad en Amersfoort Centraal.
De motie Ontwikkel KVVA mee bij de Kop van Isselt (PvdA, Amersfoort2014, Lijst Molenkamp, SP, Lijst Sanders en D66) werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Hiermee heeft het college het verzoek gekregen om voor het voortbestaan van voetbalvereniging KVVA minimaal de huidige omvang te behouden en garanderen.

De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door het aangenomen amendement) aan met 34 stemmen voor en 2 tegen (SP).

• 
Gezond Groen: een integrale visie op de Amersfoortse Heuvelrugzone
De druk op natuurgebied de Amersfoortse Heuvelrug, aan de zuidkant van Amersfoort, neemt toe door meer recreatie en onder andere door woningbouw en infrastructuur. Om ervoor te zorgen dat de druk niet te groot wordt, is er een visie opgesteld. De visie geeft antwoord op de vraag hoe omgegaan moet worden met de balans tussen natuur, recreatie en wonen. Het college vroeg de raad deze visie vast te stellen, evenals een serie uit te werken acties, maatregelen en projecten voor een nog op te stellen gebiedsagenda voor de Amersfoortse Heuvelrugzone.

De raad nam het raadsvoorstel aan met 32 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Lijst Sanders, PvdA en VVD) en 3 tegen (Lijst Molenkamp en SP).

• 
Regels voor energietransitie, houtstook en duurzame mobiliteit in het omgevingsplan Amersfoort
Hoe kun je regels maken van bestaand beleid om met de nieuwe Omgevingswet doelen voor een gezonde stad te realiseren met zo min mogelijke uitstoot van fossiele brandstof? En wat kun je dan voor de gehele gemeente regelen en wat voor specifieke gebieden? Met deze vragen is de gemeente met partners uit de stad aan de slag gegaan. Dit heeft geleid tot een omgevingsplan Energietransitie. Met het omgevingsplan Energietransitie kan de gemeente binnen bestaand beleid, (meer) verplichten wat uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar is. Zoals duurzaam energie opwekken bij bedrijven en energieneutrale nieuwbouw. De regels zijn niet nieuw, maar komen voort uit bestaand beleid. Een uitzondering is het voorstel voor de regel dat bij code rood van de Stookwijzer het verboden is om hout te stoken voor de verwarming van ruimtes. De regels treden in werking als de nieuwe Omgevingswet wordt vastgesteld.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen behandeld, één ervan werd aangenomen. Het amendement Van rood snel naar oranje (GroenLinks, CDA en PvdA) werd aangenomen met 21 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, DENK, GroenLinks, Lijst Molenkamp, PvdA en SP) en 15 tegen (ChristenUnie, D66, Lijst Sanders en VVD). Hiermee wordt houtstook voor de verwarming van ruimtes verboden als de stookwijzer code niet alleen code rood, maar ook code oranje aangeeft.
Het amendement Houtstook nu niet vaststellen (VVD) werd verworpen met 26 stemmen tegen (Amersfoort2014, CDA, D66, DENK, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP) en 10 voor (ChristenUnie en VVD).

De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door het aangenomen amendement) aan met 19 stemmen voor (ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, PvdA en SP) en 17 tegen (Amersfoort2014, CDA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en VVD).

• 
Kaders voor inhoud en proces herontwikkeling Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster
Het is de bedoeling om het Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster te restaureren en het complex te ontwikkelen tot een gebied met een mix van wonen, zorg, werken, cultuur leren en ontspanning. De raad stelde hier kaders voor vast. Met het vaststellen van de kaders wordt de eerste stap gezet voor de herontwikkeling van deze bijzondere plek. Het monumentale karakter van het gebouw en het terrein zijn belangrijke kaders.

De raad nam het raadsvoorstel aan met 34 stemmen voor en 1 stem tegen (Lijst Molenkamp).

• 
Renovatie van het Bosbad
Het Bosbad is toe aan renovatie. Het voorstel van het college was onder andere om de vorm van het bad en de hoeveelheid zwemwater hetzelfde te houden. Ondanks de wens van veel mensen, stelde het college voor om het Bosbad niet te verwarmen. Het is namelijk niet mogelijk om op het terrein van het Bosbad voldoende zonnepanelen aan te leggen om het bad duurzaam te verwarmen.

Bij dit raadsvoorstel werd één motie aangenomen. De motie Zorgvuldige uitwerking wamrteconcept Bosbad (Amersfoort2014, CDA en SP) werd aangenomen met 31 stemmen voor en 5 tegen (ChristenUnie (Bol) en D66). ChristenUnie stemde verdeeld; de andere drie leden stemden voor. Met de motie wordt het college verzocht om met betrokkenen in de plannen de aanleg van verwarming van het bad mee te nemen, zodat deze mogelijk uitgewerkt kunnen worden na de renovatie.
Het amendement Behoud grote speeleiland Bosbad (Amersfoort2014 en SP) werd verworpen met 30 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en VVD) en 6 voor (Amersfoort2014, DENK en SP).

De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (36 stemmen).

• 
Toekomstfit vergaderen
Het vergadersysteem van de raad stamt uit 2005. Inmiddels zijn de taken en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad gegroeid: er zijn nu meer inwoners en de gemeente heeft meer taken die vanuit Den Haag zijn gedecentraliseerd. De raad heeft besloten om de manier van vergaderen aan te passen, onder andere door voortaan te vergaderen in commissies, om te werken met vaste voorzitters van die commissies en om 15.00 uur te starten met de raadsvergadering Het Besluit. Door individuele raadsleden in één commissie te benoemen en een heldere portefeuille per commissie af te spreken, kan integraliteit en efficiëntie in vergaderen worden bevorderd. Vergaderen in commissies zorgt voor een beter afgepaste vergadertijd per onderwerp. Commissieleden hebben samen meer grip op de eigen agenda.

Bij dit raadsvoorstel werd één amendement verworpen. Amendement Tijd om te praten (VVD) werd verworpen met 30 stemmen tegen (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks (Bulthuis, Hos, Leeuwenkamp, Van Tuyl en El-Messaoudi), Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA, SP en VVD (Beekers)) en 6 voor (GroenLinks (Scherbinski) en VVD (Dekker, Flikkema, Hengeveld, Lap en Nieuwenhuizen)). GroenLinks en VVD stemden verdeeld.

De raad nam het raadsvoorstel aan met 27 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en PvdA) en 9 tegen (DENK, SP en VVD).

Moties (die niet bij een raadsvoorstel horen)
De raad stemde over 21 moties die niet bij een raadsvoorstel horen. Er werden 8 moties aangenomen en 13 moties verworpen.

Aangenomen
• 
Motie Ook inclusief begraven (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, DENK, Lijst Sanders en D66) werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Het college wordt verzocht om met vertegenwoordigers van moskeeën verder te zoeken naar een locatie om een islamitische begraafplaats te realiseren. Als deze begraafplaats in eigendom is dan heeft de islamitische gemeenschap zelf zeggenschap en kunnen eigen gebruiken worden gerespecteerd.
• Motie Sneller schulden aflossen met bewindvoering (ChristenUnie) werd unaniem aangenomen (36 stemmen). Met deze motie wordt het college verzocht om de resultaten van het convenant over bewindvoering (dit sluit de gemeente binnenkort af met Stadsring51 en bewindvoerders) goed in de gaten te houden en eventueel in te grijpen als het niet goed gaat. En om inwoners te wijzen op de mogelijkheid om Stadsring51 in te schakelen als er problemen zijn rond hun bewindvoering.
• Motie Eerlijk transparant aanmeldbeleid basisscholen (DENK, GroenLinks, D66, PvdA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en SP) werd aangenomen met 26 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, D66, DENK, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP) en 10 tegen (ChristenUnie en VVD). Het college heeft het verzoek gekregen om met schoolbesturen onderzoek te doen naar een eerlijker en transparanter aanmeldbeleid voor basisscholen, en daarbij ook ouders te betrekken.
• Motie Onderzoek gentrificatie, voor het te laat is (Lijst Molenkamp, PvdA en Amersfoort2014) werd aangenomen met 26 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, DENK, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP) en 10 tegen (D66 en VVD). Door deze motie heeft het college het verzoek gekregen om onderzoek te doen naar gentrificatie in de wijken Soesterkwartier en Liendert. Gentrificatie is de economische en culturele opwaardering van kwetsbare stadswijken door de komst van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners en gebruikers.
• Motie Handen af van andermans spullen (VVD en CDA) werd aangenomen met 33 stemmen voor (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, D66 (Bijlholt, Van Hamersveld, Perdok) GroenLinks, Lijst Sanders, PvdA, SP en VVD) en 3 tegen (D66 (Belkasmi), DENK en Lijst Molenkamp). Het college wordt verzocht om bij de evaluatie van deelmobiliteit maatregelen te nemen om overlast en vernielingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het gaat om maatregelen die de gemeente en aanbieders van deelmobiliteit kunnen nemen.
• Motie AED redt levens (CDA en Lijst Sanders) werd unaniem aangenomen (36 stemmen). Door deze motie heeft het college heeft het verzoek gekregen om € 10.000,- beschikbaar te stellen aan de Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort zodat er een inhaalslag gemaakt kan worden en het aantal burgerhulpverleners weer op peil komt.
• Motie Zorg en Opvang op maat (CDA en Lijst Sanders) werd aangenomen met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Bij de dak- en thuislozen opvang aan het Smallepad worden cliënten uit verschillende doelgroepen opgevangen. Met deze motie heeft het college het verzoek gekregen om te kijken naar een verdeling van de plekken per doelgroep zodat persoonlijke begeleiding beter opgepakt kan worden en cliënten sneller kunnen terugkeren in de maatschappij.
• Motie Koffiemotie (ChristenUnie en Lijst Sanders) werd unaniem aangenomen (36 stemmem). Het college heeft het verzoek gekregen om met ingang van 30 maart aanstaande (de installatie van de nieuwe raad) op dinsdagen voor gasten en raadsleden te zorgen voor koffie van goede kwaliteit vergelijkbaar met de koffie die het college krijgt.

Verworpen
• 
Motie Stekker uit de Westelijke RondWEG (SP) werd verworpen met 28 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en VVD) en 8 voor (Amersfoort2014, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en SP).
• Motie Financiering Noordewierweg nu geregeld! (SP en Lijst Molenkamp) werd verworpen met 23 stemmen tegen (CDA, D66, GroenLinks, Lijst Sanders en VVD) en 13 voor (Amersfoort2014, ChristenUnie, DENK, Lijst Molenkamp, PvdA en SP).
• Motie Actieve informatieplicht (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 20 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 16 voor (Amersfoort2014, CDA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP).
• Motie Informatieachterstand (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 20 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 16 voor (Amersfoort2014, CDA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP).
• Motie Mooie beloften en de praktijk (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 31 stemmen tegen (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en VVD) en 5 voor (DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en PvdA).
• Motie Openbaarmaking van ambtelijke adviezen na besluitvorming (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 26 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 10 voor (Amersfoort2014, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP).
• Motie Raadsakkoord (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 20 stemmen tegen (D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD) en 16 voor (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).
• Motie Welke invloed heeft de participant (Lijst Molenkamp) werd verworpen met 20 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 15 voor (Amersfoort2014, CDA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP).
• Motie Vreemde eend in de bijt (CDA) werd verworpen met 29 stemmen tegen en 6 voor (CDA).
• Motie Sociale koopwoningen in Vathorst-Bovenduist (Lijst Sanders en DENK) werd verworpen met 23 stemmen tegen (Amersfoort2014, ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 13 voor (CDA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP).
• Motie In Amersfoort geen plankenkoorts (VVD) werd verworpen met 29 stemmen tegen en 7 voor (VVD, ChristenUnie (Kennedy-Doornbos)). ChristenUnie stemde verdeeld; de drie andere leden stemden voor.
• Motie Eén idee, meerdere uitkomsten bij Inkoop Sociaal Domein 2023 (CDA, ChristenUnie en Amersfoort2014) werd verworpen met 21 stemmen tegen (D66, GroenLinks, Lijst Sanders, PvdA, SP en VVD) en 15 voor (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, DENK en Lijst Molenkamp).
• Motie Platform voor Zorgaanbod! (Lijst Sanders) werd verworpen met 20 stemmen tegen (CDA, D66, PvdA, SP en VVD) en 16 voor (Amersfoort2014, ChristenUnie, DENK, GroenLinks, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).

Ander agendapunt
• 
Aanbieden rekenkamerrapport Effectiviteit woonbeleid: de rekenkamer bood haar rapport naar het woonbeleid aan de raad aan. Op een later moment behandelt de raad dit rapport en neemt de raad een besluit over de aanbevelingen. Het rapport staat op de website van rekenkamer: amersfoort.nl/rekenkamer.

Andere raadsvoorstellen
• 
Herbenoeming extern lid rekenkamer: de raad heeft de heer William Maassen unaniem herbenoemd (35 stemmen) als extern lid van de rekenkamer.
• Voorbereiding legesverordening Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: door de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen moeten de legestarieven voor veel vergunningen worden aangepast. Er werd voorgesteld om de leges kostendekkend te maken en dat de gebruiker betaalt. De raad heeft een aantal uitgangspunten vastgesteld om op basis daarvan de legesverordening te kunnen aanpassen. Ook heeft de raad met motie Kappen met korting (GroenLinks) het college verzocht een voorstel te doen om ten minste een deel van de kosten die verband houden met de verlening van een kapvergunning ook daadwerkelijk in de vorm van leges door te berekenen aan de aanvrager. Deze motie werd aangenomen met 21 stemmen voor (Amersfoort2014, ChristenUnie (Bol, Dijksterhuis en Kennedy-Doornbos), D66, DENK, GroenLinks, PvdA en SP) en 15 tegen (CDA, ChristenUnie (Hunink), Lijst Molenkamp, Lijst Sanders en VVD). De ChristenUnie stemde verdeeld. 
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (36 stemmen).
• 
Wijziging Algemene plaatselijke verordening: de Algemene plaatselijke verordening Amersfoort is een verzameling van gemeentelijke regels die geen plaats hebben in andere verordeningen of regelgeving. Omdat de wet op verschillende punten is aangepast en vanwege nieuwe inzichten was er aanleiding om deze verordening aan te passen. Door het vaststellen van de wijzigingsverordening moet onder andere voor het plaatsen van deelauto’s in de openbare ruimte een vergunning worden aangevraagd. Ook is er nu een verbod om (brom)fietsen gevaarlijk of hinderlijk te parkeren. Daarmee is meer handhaving mogelijk. Bij dit raadsvoorstel nam de raad het amendement Wijziging 2:41b APV (VVD) unaniem (34 stemmen) aan. Hiermee werd de definitie van de term exploitant aangepast.
De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door het aangenomen amendement) unaniem aan (35 stemmen).
• Ontwerp-verklaring van geen bedenking voor het bouwen van een voertuigenstalling (VL/ICB-post) aan het Stationsplein 303: ProRail wil naast de Verkeersleiding Post een nieuwe voertuigenstalling bouwen voor materieel dat nodig is bij incidenten op het spoor. De plek grenst aan het spoorwegemplacement waar activiteiten plaatsvinden voor het spoor. ProRail heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om de bouw van deze voertuigenstalling mogelijk te maken. De raad heeft een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen afgegeven. De raad verwierp de motie ICB Voertuigenstalling; verbeteren afstemming voor inpassing en voorkomen overlast (Amersfoort2014, Lijst Molenkamp en CDA) met 20 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 16 voor (Amersfoort2014, CDA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, PvdA en SP).
De raad nam het raadsvoorstel aan met 26 stemmen voor (ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Lijst Sanders, PvdA, SP en VVD) en 10 tegen (Amersfoort2014, CDA en Lijst Molenkamp).
• 
Besluit afwijzing verzoek tot onttrekking aan de openbaarheid van het parkeerterrein Leusderweg 120A tot en met 154: de raad steunt het voorstel van hetcollege om ervoor te zorgen dat het parkeerterrein aan de Leusderweg 120A tot en met 154 openbaar gebied blijft. Hiermee wordt het verzoek afgewezen om dit terrein niet langer openbaar te laten zijn. De raad nam de motie Gewoonte is geen recht (CDA) aan met 33 stemmen voor en 2 tegen (SP). Hiermee is het college verzocht om het terrein nu niet aan te wijzen als een gebied waar parkeerregulering van toepassing is, totdat de raad zich heeft uitgesproken over een algemene beleidslijn.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (35 stemmen).
• 
Adviesrecht van de raad en participatieplicht voor de initiatiefnemer bij initiatieven die niet zijn toegestaan volgens het omgevingsplan: onder de Omgevingswet verandert de rol van de raad bij ruimtelijke ontwikkelingsprocedures. Op het moment dat de wet in werking treedt, kan de raad bepalen bij welke afwijkingen van het omgevingsplan de raad adviesrecht wil hebben in de vergunningprocedure. Ook kan de raad bepalen bij welke afwijkingen van het omgevingsplan de initiatiefnemer verplicht is om bij de vergunningaanvraag een verslag van de participatie aan te leveren. De raad heeft een lijst van buitenplanse omgevingsplanactiviteiten vastgesteld die als basis dient voor het adviesrecht en de participatieplicht.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (31 stemmen).
• Rekenkameronderzoek Parkeergarages en fietsenstallingen: de kwaliteit van de openbare parkeergarages in Amersfoort is over het algemeen voldoende, maar er is wel ruimte voor verbetering. Dat constateert de rekenkamer na onderzoek. De drie centrumgarages van de gemeente scoren onder het gemiddelde. De fietsenstallingen uit het onderzoek scoren wel ruim voldoende, maar het gebruik van de stallingen kan worden vergroot. De rekenkamer heeft aanbevelingen gedaan om het parkeren en stallen in Amersfoort te verbeteren. De raad heeft deze aanbevelingen vastgesteld.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (31 stemmen).
• 
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Leusderweg 320: een ontwikkelaar heeft voor het voormalige manegeterrein een woningbouwplan gemaakt. Het plan omvat de bouw van 56 woningen, waarvan 35% sociale huurwoningen. Bij de bebouwing wordt rekening gehouden met het feit dat het gebied gedeeltelijk ligt binnen het Natuur Netwerk Nederland. Met het bestemmingsplan wordt het planologisch juridisch mogelijk gemaakt om de woningbouw te realiseren.
De raad nam het raadsvoorstel aan met 32 stemmen voor en 1 stem tegen (Lijst Molenkamp).
• 
Aanvraag suppletie-uitkering voor kosten van het opsporen van ontplofbare oorlogsresten in 2021: in Amersfoort zijn er gebieden waar mogelijk nog ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem aanwezig zijn. Om veilig te kunnen werken in de grond of waterbodem in deze gebieden is opsporingsonderzoek nodig, voordat werkzaamheden kunnen starten. Voor de kosten van de opsporing van ontplofbare oorlogsresten kunnen gemeenten een bijdrage aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De raad besloot om een aanvraag te doen om 68% van de in 2021 gemaakte opsporingskosten vergoed te krijgen.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (33 stemmen).
• 
Vaststelling bestemmingsplan Partiële herziening Vathorst, wijziging hindercontour stortlocatie: Ontwikkelingsbedrijf Vathorst wil op korte termijn starten met het bouwen van woningen in een laatste deel van plangebied Laak 2B in Vathorst. Op dit moment hindert de bepaling 'hindercontour stortlocatie’ de bouw van woningen, vanwege de mogelijke geuroverlast van het afvalverwerkingsbedrijf vlakbij. Omdat de bedrijfsactiviteiten van de vuilstort inmiddels zijn verplaatst, is het mogelijk het gebied waarvoor de hindercontour geldt op te schuiven en te verkleinen, waardoor woningbouw mogelijk wordt. Om de hindercontour aan te passen, is een aanpassing van het bestemmingsplan ‘Partiële herziening Vathorst, wijziging hindercontour stortlocatie’ voor het plandeel Laak 2B en Velden 1F nodig. De raad heeft besloten tot de aanpassing van het bestemmingsplan. 
De raad nam het raadsvoorstel aan met 32 stemmen voor en 1 stem tegen (Lijst Molenkamp).
• Eenmalige huurkorting Muziektheater de Veerensmederij in 2022: de Veerensmederij wordt verhuurd aan de Stichting Behoud Veerensmederij. Deze verhuurde dit tot voorkort aan twee partijen: een commerciële en een culturele. De commerciële partij heeft de huur opgezegd. De stichting wil nu tijd en ruimte om met Holland Opera en Stichting Muziektheater goede plannen te maken voor een volledig culturele invulling van de Veerensmederij. Deze moet passen bij de aard, inrichting en bestemming van dit monumentale pand. Het bestaande gebruik door Holland Opera zou dan versterkt kunnen worden door een aanvullende culturele programmering door Stichting Muziektheater. De functie van het Muziektheater draagt bij aan de leefbaarheid en levendigheid van de wijk en van de stad. Om de plannen te kunnen uitwerken, heeft de stichting tijd nodig en vraagt de gemeente om een korting op de huur. De raad heeft deze eenmalige huurkorting verleend.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (33 stemmen).
• 
Zienswijze Kaderbrief 2023 van de GGD regio Utrecht: de GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft de gemeenteraad gevraagd om een zienswijze (officiële reactie) op de Kaderbrief 2023. De raad volgde het advies van het college om akkoord te gaan met de gehanteerde uitgangspunten van de kaderbief en om waardering uit te spreken voor de professionele inzet van de GGDrU in de coronacrisis.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (33 stemmen).
• 
Begrotingswijziging jaarschijf 2022 naar aanleiding van de taakmutaties uit de decembercirculaire 2021 van het Gemeentefonds: jaarlijks krijgt de gemeente bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de veranderingen van taken. Hierbij wordt ook aangegeven of er extra geld komt om taken uit te voeren of minder geld als er taken verdwijnen. Het college stelde de raad voor om een begrotingswijziging door te voeren waardoor de wijzigingen in de financiële middelen die de gemeente van het Rijk ontvangt per begrotingsprogramma zichtbaar worden. Dit is een verandering waardoor meer inzicht wordt geboden in de financiële baten en lasten per programma. De raad heeft deze begrotingswijziging vastgesteld.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (33 stemmen).
• 
Schothorsterlaan 88: Voorstel termijnverlenging co-creatie proces: de raad besloot om de termijn voor het college om in co-creatie met Behoud Park Schothorst tot een ontwikkelplan te komen, met twee jaar te verlengen. 
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (33 stemmen).
Terugblik raadsvergadering Het Besluit 23 februari
Zorg (Bron: Pixabay)

Op woensdag 23 februari werd er een extra raadsvergadering Het Besluit gehouden vanwege het traject voor de herbenoeming van de burgemeester.

De gemeenteraad beveelt burgemeester Lucas Bolsius aan voor herbenoeming. De raad heeft op 23 februari daarvoor een aanbeveling vastgesteld. De raad stuurt deze aanbeveling binnenkort naar de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters. De commissaris zal de aanbeveling vervolgens met zijn advies doorsturen naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins-Slot. Daarna zal een Koninklijk Besluit worden gemaakt. De nieuwe ambtstermijn van de burgemeester gaat in op 31 augustus.

De bekendmaking van de aanbeveling kunt u terugkijken op Politiek Portaal.

Kieskompas helpt u bij uw stemkeuze
Foto Vermeerzaal

Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U mag bepalen wie er in de gemeenteraad komt. Door te stemmen op iemand die over veel dingen hetzelfde denkt als u, laat u weten wat u belangrijk vindt. Zo kunnen de nieuwe leden van de gemeenteraad straks voor u beslissen over de regels en plannen voor de gemeente Amersfoort.

Stemhulp Kieskompas
U kunt kiezen uit kandidaten van verschillende partijen. Om u te helpen bij het maken van uw keuze kunt u de stemhulp Kieskompas invullen op amersfoort.kieskompas.nl. Kieskompas maakt verkiezingen inzichtelijk door te laten zien wat de belangrijkste politieke onderwerpen of problemen zijn en waar de verschillende partijen voor staan. U kunt uw mening vergelijken met die van de partijen die meedoen. 

Steffie helpt bij  invullen van Kieskompas
Politiek is best moeilijk. De gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat iedereen meedoet in onze democratie en een goede politieke keuze kan maken. Kieskompas wordt ondersteund door Steffie. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Zo wordt politiek weer iets eenvoudiger!

Voor actuele informatie over de stempas, iemand machtigen, op wie u kunt stemmen en waar u kunt stemmen kunt u kijken op www.amersfoort.nl/verkiezingen.

Uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen 16 maart
Auto's (Bron: Pixabay)

Woensdag 16 maart 2022 organiseert de gemeente Amersfoort een uitslagenavond in De Prodentfabriek. Deze wordt live uitgezonden via youtube.com/GemeenteAmersfoort. Hierbij zijn twee gebarentolken aanwezig. Het programma start om 21.30 uur (inloop vanaf 21.00 uur). Ongeveer elk uur wordt er een tussenstand van de voorlopige uitslagen op partijniveau gepresenteerd. De voorlopige einduitslag op partijniveau wordt aan het eind van de avond bekend gemaakt door burgemeester Lucas Bolsius en waarnemend griffier Marlies Bongers.

Gesprek en analyses
Tijdens de uitslagenavond gaan we in gesprek met de lijsttrekkers. Wie zijn zij en wat zijn hun wensen en verwachtingen voor de stad en het nieuwe stadsbestuur. Tussendoor wordt er een analyse gemaakt van de uitslagen van dat moment.

Definitieve uitslag
Op donderdag 17 en vrijdag 18 maart 2022 worden alle uitgebrachte stemmen in Flint centraal (her)geteld op partij- en kandidaatniveau. Op vrijdag 18 maart volgt dan om 14.00 uur de voorlopige uitslag op kandidaatniveau, waarbij ook de zetelverdeling en de voorkeurstemmen bekend worden gemaakt. Op maandag 21 maart 2022 om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag op kandidaatniveau en de zetelverdeling vast. Dan is er gelegenheid voor kiezers om bezwaar te maken tegen de vastgestelde uitslag. Deze twee bijeenkomsten zijn in de raadzaal van het stadhuis en worden live uitgezonden via youtube.com/GemeenteAmersfoort. Hierbij is een gebarentolk aanwezig.

Meer informatie volgt later op www.amersfoort.nl/verkiezingen.

Eerstvolgende vergaderingen gemeenteraad
- Dinsdag 8 maart 19.00 uur Auditcommissie.
- Dinsdag 29 maart 19.00 uur raadsvergadering Het Besluit: Afscheid huidige gemeenteraad.
- Woensdag 30 maart 19.00 uur raadsvergadering Het Besluit: Installatie nieuwe gemeenteraad.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y