Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

25 september 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 29 september 

Op dinsdag 29 september is de raadsvergadering Het Besluit. Er staat een interpellatiedebat over de Westelijke Ontsluiting op de agenda. De raad neemt vervolgens besluiten over onder andere het conceptbod voor de Regionale Energie Strategie en de kerncollectie van de kunstenaar Armando. Ook besluit de raad over een aantal 'losse' moties. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op de vergaderavond van 29 september. Ook leest u een terugblik op de vergaderingen van 22 september.

 
Raadsvergadering Het Besluit 29 september
Auto's (Bron: Pixabay)
De raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 29 september start om 19.15 uur. Voorafgaand, om 19.00 uur, is de Acutaliteitenraad. Raadsleden kunnen dan vragen aan het college stellen over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. Een vooruitblik op de onderwerpen van de raadsvergadering Het Besluit.

Hoe de raad vergadert en hoe u de vergaderingen kunt volgen
De vergadering wordt fysiek gehouden in De Prodentfabriek, Oude Fabriekstraat 20.
De raadsavond is digitaal openbaar en alleen live te volgen via YouTube (Raad Amersfoort). Een link naar de vergaderingen vindt u op de dag zelf ook bij de agenda (onder toelichting bij betreffende vergaderdatum). Via dezelfde link vindt u ook de actuele (en volledige) vergaderagenda en alle vergaderstukken. Fracties kunnen tot aan de raadsvergadering nog moties en amendementen aankondigen. Deze komen bij de agenda te staan.
Er zijn in De Prodentfabriek enkele zitplaatsen voor inwoners die de vergaderingen fysiek willen bijwonen. Deze plaatsen kunt u reserveren via griffie@amersfoort.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

Interpellatie Westelijke Ontsluiting
Menno Fousert (Amersfoort 2014) en Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) hebben een verzoek tot het houden van een interpellatie over de Westelijke Ontsluiting (verplaatsen hoofdingang kazerne en veiligheid fietsbrug) gedaan. De raad heeft dit verzoek tijdens een extra raadsvergadering op 22 september gehonoreerd. Alle stukken die horen bij deze interpellatie kunt u bij het agendapunt vinden (zie paperclips): de vragen van de twee fracties, het collegebericht + bijlage van 22 september en de Wob-documenten. 

De spelregels van een interpellatie in het kort: de interpellant(en) lichten hun verzoek toe en stellen de vragen die zij hebben aangeleverd. Daarna kunnen andere raadsleden eventueel korte, aanvullende vragen stellen. Vervolgens beantwoordt het college de vragen. De interpellant(en) krijgen als laatste het woord: niet om aanvullende vragen te stellen, maar bijvoorbeeld om aan te geven wat het vervolg of de conclusie is naar aanleiding van de beantwoording van de vragen.


Raadsvoorstellen
De raad besluit over zes raadsvoorstellen. Een toelichting op een aantal raadsvoorstellen.

- Regionale Energie Strategie (RES)
In Nederland moet de uitstoot van CO2 in 2030 met 49% (t.o.v. 1990) zijn verminderd. Dat staat in het klimaatakkoord. Elke gemeente, provincie en waterschap werkt binnen een regio samen met maatschappelijke partners, netbeheerders, het bedrijfsleven en bewoners aan een Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat welke maatregelen er in een regio nodig zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. Elke regio moet voor 1 oktober een bod indienen bij het Rijk. Daarin staat een opsomming van regiomaatregelen op het gebied van het opwekken van duurzame elektriciteit.
De gemeenteraad neemt een besluit over het conceptbod, dat vervolgens wordt ingediend bij het Rijk. De gemeenteraad neemt ook een besluit over:
- Het (regionaal) uitwerken van het bod in een concreet voorstel. Daarin komt bijvoorbeeld te staan op welke plaatsen windturbines en zonnevelden komen.
- Het opzetten van een regionaal programma energietransitie. Daarin komt bijvoorbeeld te staan hoe nog meer energie kan worden bespaard in de bebouwde omgeving en op het gebied van mobiliteit. Bij het uitwerken van het voorstel en het opzetten van het programma moet de samenleving actief betrokken worden.

Bij het raadsvoorstel zijn vijf moties aangekondigd:
  • Motie CDA: Een geslaagde RES begint met draagvlak en participatie: de fractie wil dat het college binnen honderd dagen met een voorstel over de communicatie en participatie met bijbehorende kaders bij de raad komt.
  • Motie CDA: Geen 150 m hoge windmolens langs de grenzen van Amersfoort (binnen een afstand van 5 km van de gemeentegrens).
  • Motie CDA: Geen Poolse Landdag: de fractie verzoekt het college o.a. een plan op te stellen hoe te handelen als buurgemeenten zich geheel of gedeeltelijk distantiëren van dit concept RES-bod of het latere definitieve bod.
  • Motie GroenLinks, D66, PvdA: Wat is er gebeurd met de RES(t): Het huidige conceptbod van 0,5 TWh leidt tot slechts een reductie van 43% CO2 in 2030 leidt. Fracties verzoeken het college het RES-bod te verhogen tot een bod waarbij minimaal een 49% CO2 reductie wordt behaald.
  • Motie D66, GroenLinks: Zonnevelden in Vathorst-Noord: In het coalitieakkoord is opgenomen dat de coalitie goed ingepaste zonnevelden in Vathorst-Noord wil en daar een initiatief voor loopt. Dit initiatief is niet opgenomen in Concept RES regio Amersfoort. Fracties verzoeken het college in het RES bod 1.0 de voorgenomen zonnevelden in Vathorst-Noord op te nemen.
- Kerncollectie Armando
De gemeente Amersfoort heeft een kunstcollectie van kunstenaar Armando, bestaande uit 21 schilderijen en een bronzen beeld. De collectie was in bruikleen bij Museum Oud Amelisweerd. Dat museum ging in 2018 failliet. De collectie kwam weer in beheer van de gemeente. De raad besluit nu over het raadsvoorstel om het in bruikleen geven van de collectie aan Amersfoort in C. Amersfoort in C is een samenwerkingsverband van de Amersfoortse culturele instellingen Museum Flehite, Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Architectuurcentrum FASadE. Tijdens de Ronde-vergadering van 16 juni 2020 gaven de fracties aan de kerncollectie in depot te willen geven bij Amersfoort in C. Wanneer de mogelijkheid aanwezig is, zal Amersfoort in C de collectie (individuele werken of de collectie als geheel) tentoonstellen. Of bepaalde werken in bruikleen geven bij andere professionele organisaties. De raad wordt voorgesteld om de jaarlijkse kosten (beheer en behoud), opgeteld € 60.000 voor de eerste vijf jaar, te dekken uit de reserve Armandomuseum.

Ook neemt de raad een besluit over het raadsvoorstel om geen zienswijze (officiële reactie) in te dienen op de Ontwerp Eerste bestuursrapportage 2020 van de RUD Utrecht. De RUD Utrecht voert milieutaken (vergunningverlening, handhaving en advies) uit voor de provincie Utrecht en elf gemeenten. De raad neemt ook een besluit over het raadsvoorstel om een Verklaring van geen bedenkingen Fietsroute Kattenbroek - Gangboord_De Kreek af te geven. En om de bijgehorende zienswijzennota vast te stellen. Een deel van de fietsroute heeft niet het juiste bestemmingplan. Om toch een omgevingsvergunning aan te kunnen vragen, is een zogenaamd Wabo-projectbesluit nodig (de Wabo, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, is de basis voor een groot aantal vergunningen óp het gebied van de fysieke leefomgeving). En de raad neemt een besluit over het raadsvoorstel om de heer J. de Bruin te benoemen tot lid Raad van Toezicht van Stichting Meerkring en Stichting De Kosmos. 

Losse moties
Tot nu toe zijn er drie 'losse' moties aangekondigd, moties die niet bij een raadsvoorstel op de agenda horen.

- Betrek de gemeenteraad van Amersfoort zoveel mogelijk als u verder gaat (D66 en PvdA). Het kabinet zet in op regionale en lokale maatregelen vanwege corona. Tot nu toe is de raad vaak achteraf geïnformeerd over genomen maatregelen. De fracties willen afspraken maken over hoe de raad geïnformeerd wordt en hoe de raad betrokken wordt bij het nemen van maatregelen. De fracties willen dat het college de gemeenteraad binnen tien uur - na het nemen van een lokale maatregel vanwege een spoedeisende situatie - per e-mail te informeert. Ook willen ze dat het college de maatregel snel kenbaar maakt aan de stad. En zij willen dat het college de raad informeert en vraagt om een zienswijze als het gaat om voorgenomen lokale maatregelen die geen spoed hebben.

- 30 kilometer voor alle mensen beter
(D66 en GroenLinks). De fracties willen dat de snelheid binnen de bebouwde kom in principe overal 30 km per uur wordt. Dit om de kans op en de impact van verkeersongelukken te verlagen. 'De veiligheid van de inwoners en bezoekers van de gemeente Amersfoort is belangrijker dan snel verplaatsen.'

-Zichtbaar en preventief (CDA). Recentelijk hebben er geweldsdelicten in/rondom Park Schothorst en op het Eemplein plaatsgevonden. De fractie wil dat het college een haalbaarheidsstudie gaat doen naar het plaatsen van vijf camera's in Park Schothorst en twee camera's op het Eemplein. En hierbij te kijken naar effectieve locaties voor plaatsing van de camera’s en een kostenraming te geven voor actieve (24-uursbewaking) of reactieve monitoring (kijken na een incident).


De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de volledige en actuele agenda van 29 september met alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde en raadsvergadering Het Besluit 22 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda stonden vijf Ronde-vergaderingen en een extra raadsvergadering Het Besluit met drie moties en een interpellatieverzoek. Een terugblik op wat er besproken en besloten is.

De Ronde
- Terugblik op dreiging van rellen rondom De Stier
Dit rondetafelgesprek was op initiatief van GroenLinks. De burgemeester vaardigde op 17 augustus een noodbevel uit in het gebied rondom De Stier in de wijk Kruiskamp. De aanleiding was de oproep tot rellen en vernielingen op social media en vervolgens de opkomst van zo’n 200 jongeren bij De Stier. De burgemeester schreef deze brief aan de raad. Aan dit rondetafelgesprek namen politie, jongerenwerkers, buurtvaders en jongeren deel om terug te blikken op de gebeurtenissen. De conclusie van het gesprek is dat de goede samenwerking tussen politie, jongerenwerk en buurtvaders heeft voorkomen dat het uit de hand liep. De meeste jongeren kwamen uit nieuwsgierigheid en niet per se om te rellen. Het noodbevel heeft geholpen om de toegestroomde mensen te kunnen verplichten naar huis te gaan. Iedereen vond het een goede vergadering, omdat het horen van alle betrokkenen zelf een goed beeld geeft.

Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken.

- 5G en gezondheid
Dit rondetafelgesprek over mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G was op verzoek van CDA, PvdA en ChristenUnie. Zij wilden deze vergadering houden, omdat tijdens de vergadering op 7 juli het rapport van de gezondheidsraad nog niet beschikbaar was. En omdat zij signalen ontvingen van inwoners die van zich wilden laten horen. In het rapport van de Gezondheidsraad staat dat een samenhang tussen 5G-frequenties en gezondheidsschade niet is aangetoond, maar voor een aantal ziekten ook niet uit te sluiten is. De genodigden waren: mevrouw D. Van Dongen (GGD) en mevrouw A. de Bont (Let’s talk about tech). Van belangengroep Amersfoort Alert op straling waren aanwezig: de heer J. den Ouden, mevrouw M. Bulten en mevrouw A. Bressers. Zij namen deel aan het gesprek namens bezorgde inwoners. 
De vertegenwoordigers van Amersfoort Alert op Straling informeerden de raadsleden over onderzoeken waaruit gezondheidsschade door straling blijkt. Zij riepen op te zorgen voor uitstel van de uitrol als de consequenties van 5G onbekend zijn. Van Dongen (GGD) gaf een toelichting op het rapport van de Gezondheidsraad. Een van de conclusies is dat nog niet duidelijk is wat de gevolgen van blootstelling zullen zijn. De Gezondheidsraad gebruikt dezelfde normen als de WHO. Het advies van de Gezondheidsraad is niet heel anders dan hun eerdere advies en het advies van de GGD aan gemeenten verandert niet. Klachten over schade door straling zullen altijd serieus worden genomen, en er wordt met melder altijd naar een oplossing gezocht voor zover dat binnen het bereik van de GGD ligt. De GGD kan zich vinden in het advies om te wachten met het in gebruik nemen van de 26GHz tot er eerst onderzoek naar gedaan is. 
 
De inhoudelijk ambtenaar Van Zwam vertelde dat er in Amersfoort al antennes staan met 5G. Telecomproviders doen uitrol en niet de gemeente. Gemeenten hebben geen bevoegdheid over technologie van antennes.


Vervolg? Portefeuillehouder wethouder Kraanen komt met een overzicht van het huidige aantal 5G-antennes en de planning voor de komende maanden. En gaat de raad informeren over de consequenties van de stapeling van frequenties en over de update van het uit 2000 daterende antennebeleid van de gemeente Amersfoort. De PvdA overweegt een motie voor meer voorlichting aan inwoners.

- Rapportage maatregelen betaalbaarheid ondersteuning en zorg
De gemeente Amersfoort heeft verschillende maatregelen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat zorg en ondersteuning betaalbaar blijven. Drie keer per jaar informeert het college de raad over de resultaten van deze maatregelen. De tweede rapportage van 2020 gaat over het zorggebruik en het effect van de maatregelen in het eerste halfjaar van 2020. Deze presentatie werd gegeven. Tijdens de vergadering werd er onder andere gesproken over deze onderwerpen:

- Ondersteuning door Praktijkondersteuner huisarts GGZ Jeugd en stijging van het aantal verwijzingen naar specialistische jeugdzorg.
- Twee keer per jaar krijgt de raad een terugkoppeling van de transformatie bij breedspectrumzorgaanbieders.
- In de volgende rapportage wordt opgenomen hoeveel huisartsenpraktijken inmiddels beschikken over een praktijkondersteuner jeugd. Die informatie kan op 23 september beschikbaar zijn.
- Noodzakelijke formatie van de wijkteams en juiste op- en afschaling van de verleende zorg.
- In het kader van het beleidskader Sociaal domein zal met de raad gesproken worden over de wenselijke en mogelijke voorzieningen binnen het verlenen van zorg en ondersteuning. 


Vervolg? Geen vervolg, voldoende besproken. In november volgt de volgende rapportage.


- Regionale Energie Strategie
Het Rijk heeft 30 energieregio’s benoemd. Elke gemeente, provincie en waterschap werkt binnen een regio samen met maatschappelijke partners, netbeheerders, het bedrijfsleven en bewoners aan een Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat welke maatregelen er in een regio nodig zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. Op 29 september neemt de raad een besluit over het conceptbod.

Er waren twee (digitale) insprekers: de heer D. Valkenburg (SGLA) en de heer T. van der Tak (Eemland300). De heer Valkenburg hoopt dat de leefbaarheid in Amersfoort niet verloren gaat door de nadruk op CO2-reductie. Hij vindt kolossale windturbines niet passen in het landschap en pleit voor grootschalig zonnepanelen op daken van bedrijven, boerderijen en schuren. Door economische omstandigheden staan boeren onder druk om weides aan te bieden voor zonnepanelen. Hij gaf een aantal tips, waaronder: richt het proces in met aandacht voor ecologie en landschap en zorg voor borging aanpak in gemeentelijke beleidskaders. De SGLA ziet de keuzes die in de RES gemaakt worden als een balans tussen meer opwekken van duurzame energie, terwijl de impact op het landschap beperkt is. De SGLA steunt het conceptbod, met de kanttekening dat draagvlak onder de bevolking essentieel is. 
 
De woordvoerders kwamen met drie onderwerpen voor het debat: communicatie en participatie, bestuurlijke onzekerheid en hoogte bod.
Communicatie/participatie: de woordvoerders zijn blij met de extra inspanningen die zijn gepleegd om inwoners te informeren. Portefeuillehouder wethouder Janssen gaf aan dat alle input van inwoners wordt meegenomen, maar dat die input nu niets verandert aan het besluit. Bij het concreter maken van het bod, wordt bekeken hoe die input kan worden meegenomen en dan vinden er vervolggesprekken plaats.
Bestuurlijke onzekerheid: het concept RES-bod is van de regio, maar er is geen garantie dat alle gemeenten het bod blijven steunen. Wethouder Janssen geeft aan dat het bod de komende jaren steeds zal worden bijgestuurd. Als bijvoorbeeld een gemeente toch niet meedoet, dan beslist de rest met elkaar hoe en met welk bod ze verder gaan.

Hoogte bod: sommige woordvoerders vinden het concept RES-bod te hoog (VVD en Amersfoort2014), en anderen te weinig ambitieus (GroenLinks, D66 en ChristenUnie). In het gesprek over dit onderwerp werd ook de kwetsbaarheid van het bod benoemd: nu al blijken de geplande windturbines op de Utrechtse Heuvelrug niet haalbaar. Wethouder Janssen vertelde dat als het concept RES-bod om wat voor reden niet uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld omdat zoeklocaties afvallen, er opnieuw gekeken wordt wat wel en niet kan. Ze gaf ook aan dat het door de raad vastgestelde Deelakkoord Duurzaamheid uitgaat van 100% CO2 neutraal in 2030, de RES uitgaat van 49% en het bod van 43%.

Vervolg? het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit, met debat op 29 september

- Veiligheidsbeeld en lachgasgebruik
Dit rondetafelgesprek was op initiatief van VVD en CDA. Het college heeft de raad eerder geinformeerd met dit collegebericht over het veiligheidsbeeld van Amersfoort over het eerste halfjaar van 2020. Wat is het beeld als het gaat om drugsgebruik, en meer specifiek, lachgasgebruik: neemt het gebruik hiervan toe? En wat zijn de gevolgen? De fractiewoordvoerders hebben met onder andere de politie en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum gesproken over drugscriminaliteit en gebruik van lachgas in Amersfoort. Daarbij kwam onder andere aan de orde welke groepen inwoners in aanraking komen met drugscriminaliteit en welke (ook preventieve) instrumenten helpen in de strijd tegen drugscriminaliteit en gebruik van lachgas.

Raadsvergadering Het Besluit
Bij deze digitale raadsvergadering waren 38 raadsleden aanwezig. Hunink (ChristenUnie) was afwezig.
Op de agenda stonden de moties over digitaal/fysiek vergaderen door de gemeenteraad, specifiek de raadsvergadering Het Besluit. Sinds juni wordt de raadsvergadering Het Besluit fysiek gehouden in De Prodentfabriek. Hier is voldoende ruimte voor de gehele raad en het college om 1,5 meter afstand te houden. Drie raadsleden zijn hier niet bij aanwezig: Stoelinga (Amersfoort2014), Van Wegen (BPA) en Langendam (BPA). Amersfoort2014 en BPA willen voortaan digitaal vergaderen zodat alle raadsleden kunnen deelnemen. Om hier een besluit over te kunnen nemen, had het presidium drie moties aangekondigd waar de raad een besluit over kon nemen. Raadslid Paffen-Zeenni leidde als voorzitter van het presidium de moties in: 'Het is uitzonderlijk dat het presidium moties aan de raad voorlegt, maar het zijn zeer uitzonderlijke tijden.'

-De raad vergadert digitaal: enkele raadsleden kunnen niet deelnemen aan de fysieke raadsvergadering Het Besluit vanwege corona. Het is belangrijk dat alle raadsleden kunnen deelnemen. Raadsvergaderingen Het Besluit mogen volgens de wet niet in hybride vorm plaatsvinden (een deel van de raad vergadert fysiek en een ander deel digitaal). Daarom was het verzoek om de raadsvergaderingen Het Besluit voortaan digitaal te houden.
Stoelinga (Amersfoort2014) heeft gevraagd om deze vorm van vergaderen en lichtte dit toe. 'Iedereen maakt in deze coronatijd zijn of haar eigen afwegingen over wat wel of niet verantwoord is. Op grond van persoonlijke omstandigheden heb ik moeten besluiten geen grote fysieke bijeenkomsten bij te wonen, dus ook niet van de raad. Hierdoor kan ik mijn stemrecht nu niet laten gelden.' Hij pleitte ervoor dat iedereen deel kan nemen. Langedam (BPA) vertelde dat hij sinds februari in vrijwillige zelfisolatie zit.  'Is het comfort van fysiek vergaderen het u waard om te accepteren dat niet alle raadsleden aanwezig kunnen zijn om hun democratisch recht uit te oefenen? Is het comfort van fysiek vergaderen het u waard om te accepteren dat u zelf ook het risico loopt om besmet te raken? Ben ik verstandig bezig door nu te kiezen voor fysiek vergaderen terwijl dit niet nodig is?'  

De raad verwierp deze motie met 28 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA) en 10 voor (Amersfoort2014, SP, BPA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders).

De tegenstemmers benoemden het belang van fysiek debatteren voor het democratische proces. Ook werd gezegd dat de voorkeur uitgaat naar hybride vorm van vergaderen. De SP stemde voor, ondanks dat de fractie het voeren van het debat belangrijk vindt. Bülbül (DENK) stemde voor omdat de raad een voorbeeldrol heeft en fysiek vergaderen niet per se nodig is. Sanders (Lijst Sanders) stemde voor omdat ze vindt dat iedereen mee moet kunnen doen. Molenkamp (Lijst Molenkamp) noemde digitaal vergaderen geen fijne oplossing, maar wel de meest democratische.

-De raad vergadert fysiek: omdat het volgens de wet niet is toegestaan om de raadsvergadering Het Besluit hybride te houden, moet er een keuze gemaakt worden tussen fysiek of digitaal vergaderen. Voor de kwaliteit van de beraadslaging en besluitvorming is het belangrijk dat raadsleden fysiek met elkaar in gesprek zijn. Daarom was het verzoek om de raadsvergadering Het Besluit in fysieke vorm te houden.
De raad nam deze motie aan met 28 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA) en 10 tegen (Amersfoort2014, SP, BPA, DENK, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders).  

-Beroep op minister voor hybride vergaderingen: de raadsvergadering Het Besluit in hybride vorm houden zou een oplossing zijn. Het verzoek was om een beroep te doen op de minister om, via een aanpassing in de wet, hybride vergaderingen mogelijk te maken. De raad nam deze motie unaniem aan. Veel fracties spraken uit dat ze willen dat hybride vergaderingen mogelijk worden. Smits (SP): 'want digitaal vergaderen is geen volwaardig alternatief voor fysiek vergaderen.' Flikkema (VVD) plaatste de kanttekening dat 'wie digitaal deelneemt aan een vergadering een achterstand heeft in het debat. Het digitale debat is niet zo goed als het fysieke debat.' 

Daarna werd een interpellatieverzoek van Fousert (Amersfoort2014) en Molenkamp (Lijst Molenkamp) over de Westelijke Ontsluiting (over verplaatsen hoofdingang kazerne en veiligheid fietsbrug) behandeld. Dit hield in dat de raad besloot of de interpellatie wordt gehouden en zo ja, wanneer deze plaatsvindt. Fousert (Amersfoort2014) lichtte toe dat hij de waarheid boven water wil krijgen. Hij verwees naar de informatie uit het Wob-verzoek en de artikelen in De Stadsbron die reden zijn om een verzoek tot interpellatie in te dienen. Hij noemde de door de Stadsbron opgetekende feiten dermate zorgelijk dat een directe en duidelijke beantwoording nodig is. Verschillende fracties spraken uit het verzoek tot een interpellatie te steunen. De voorzitter (burgemeester) zei dat de griffie ervoor gaat zorgen dat de Wob-stukken voor iedereen beschikbaar worden. De interpellatie werd unaniem toegestaan met 37 stemmen voor. Keskin (PvdA) was niet in de gelegenheid om te stemmen. De datum van de interpellatie werd unaniem bepaald op 29 september met 38 stemmen voor. 

Klik hier voor de volledige actuele agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (zie paperclips). U kunt alle vergaderingen terugkijken via dezelfde link. De volgende vergaderingen kunt u ook terugkijken via YouTube: rellen De Stier, de Regionale Energie Strategie en de raadsvergadering Het Besluit.

Wordt u een van onze digitale gasten?
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn! 

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen. Bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt en wilt u graag met raadsleden in gesprek. Dan is Gast van de raad echt iets voor u!

Het programma start om circa 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerste digitale edities waren op 8 en 22 september. De eerstvolgende edities zijn 6 oktober en 27 oktober!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y