Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

26 augustus 2022

RaadsMail

Het Besluit 29 augustus, De Ronde 30 augustus en terugblik De Ronde 23 augustus 

Op maandagavond 29 augustus wordt burgemeester Lucas Bolsius voor zijn derde ambtstermijn beëdigd tijdens een buitengewone raadsvergadering. De gemeenteraad neemt daarvoor eerst in een reguliere raadsvergadering twee besluiten over het bekrachtigen van door het college opgelegde geheimhouding bij documenten over onder andere de Westelijke Ontsluiting. Op dinsdagavond 30 augustus vergaderen de raadsleden tijdens De Ronde over onder andere afwegingen die moeten worden gemaakt bij het opstellen van de Begroting 2023-2026, over algoritmen en sport en bewegen. Ook blikken we in deze RaadsMail kort terug op De Ronde van 23 augustus. 


Inhoud

 
Buitengewone raadsvergadering Het Besluit 29 augustus 
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op maandag 29 augustus vinden twee verschillende raadsvergaderingen Het Besluit plaats. Het eerste Besluit begint om 18:45 uur. De gemeenteraad neemt twee besluiten over het bekrachtigen van de geheimhouding van enkele documenten over de Westelijke Ontsluiting en over de schadestaatprocedure tussen Vahstal en de gemeente Amersfoort. Vanaf 19:30 uur uur vindt het tweede Besluit plaats. Dit is een buitengewone raadsvergadering en staat in het teken van de beëdiging van de herbenoemde burgemeester Bolsius. 

Na elke periode van zes jaar kan een burgemeester worden herbenoemd. De gemeenteraad heeft hierin een belangrijke stem. Een vertrouwenscommissie die bestaat uit raadsleden, doet een voordracht of aanbeveling aan de gemeenteraad tot herbenoeming. De gemeenteraad besluit vervolgens over de voordracht. De gemeenteraad besloot op woensdagavond 23 februari 2022 de burgemeester aan te bevelen voor herbenoeming voor een nieuwe termijn van zes jaar.

Deze aanbeveling werd naar de commissaris van de Koning gestuurd. De commissaris stuurde de aanbeveling met zijn advies door naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die vervolgens de burgemeester bij Koninklijk Besluit heeft benoemd.

Burgemeester Bolsius is sinds 31 augustus 2010 burgemeester van Amersfoort. Zijn tweede termijn loopt op 31 augustus 2022 af. Voor hij in 2010 in Amersfoort begon, was Bolsius wethouder (2002-2010) en raadslid (1998-2002) in Rotterdam en lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland (1995-1998).

U kunt beide vergaderingen online volgen via Politiek Portaal en via YouTube. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips). 
De Ronde 30 augustus 
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 30 augustus is vanaf 19:00 uur De Ronde met vier vergaderingen. U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten. 

19:00 uur: Inwerkprogramma: algoritmen en de gemeente(raad) (deel 2)
De raadsleden krijgen in samenwerking met de Utrecht Data School informatie over algoritmes. Op 23 augustus was het eerste deel van het inwerkprogramma. Een algoritme is een reeks instructies en stappen waarmee computersystemen berekeningen kunnen maken of voorspellingen kunnen doen. Hierdoor kan de dienstverlening van de gemeente worden verbeterd. Maar er zitten ook risico’s aan het gebruik van algoritmes, want wat gebeurt er zodra persoonsgegevens automatisch worden verwerkt?

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19:00 uur: Inwerkprogramma: Sport en Bewegen
Tijdens deze Ronde schetst het opgaveteam Gezondheid, sport en bewegen het sportbeleid aan de hand van het speelveld van sport en bewegen in Amersfoort en de bouwstenen van het sportbeleid. Ook worden de rollen van de verschillende partners binnen het speelveld toegelicht door de sportdriehoek, deze bestaat uit de gemeente, de Amersfoortse sportfederatie en de SRO.

Zie hier de Sportnota 2019-2024 en hier de factsheet voor Sport en Bewegen.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20:45 uur: Inwerkprogramma: Gebiedsgericht werken
Tijdens deze Ronde krijgen raadsleden meer informatie over gebiegdsgericht werken. Gebiedsgericht werken is een werkwijze waarin het contact met inwoners en hun leefwereld centraal staat. Samen met inwoners en maatschappelijke partners zet de gemeente zich in voor de leefbaarheid en veiligheid van de wijken in Amersfoort. Bekijk de website  van de gemeente voor meer informatie over Gebiedsgericht werken, waaronder plannen van aanpak voor verschillende wijken in de stad.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek PortaalRonde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

22:00 uur: Beter Amersfoort: Integrale financiële
afweging
Tijdens deze Ronde wil de fractie Beter Amersfoort met de andere raadsleden bespreken wat de prioriteiten moeten zijn bij het opstellen van de Begroting 2023-2026. Welke afwegingen moeten er gemaakt worden bij het besteden van de (schaarse) financiële middelen?

Het maken van deze afwegingen is een belangrijke verantwoordelijkheid van het bestuur (de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders) van Amersfoort. Deze afweging en het meegeven van prioriteiten wordt gewoonlijk in het voorjaar bij de kadernota gedaan. De kadernota is een voorstel met in hoofdlijnen de plannen van het college voor het jaar erna en een doorkijkje naar de drie daaropvolgende jaren. Ook staat erin hoeveel deze plannen gaan kosten. Vanwege de verkiezingen was er dit jaar geen kadernota maar een beleidsarme kaderbrief. Hierin werden alleen de financiële ruimte van de gemeente en ontwikkelingen toegelicht waar de gemeente geen keuze in heeft en waar de gemeente ook niet onderuit kan. Het college gaf tijdens de raadsvergadering Het Besluit van 5 juli aan de integrale beleidsafwegingen nu bij de begroting te willen doen. Beter Amersfoort vindt het belangrijk dat er door de raadsleden eerst wordt besproken wat de prioriteiten bij het opstellen hiervan zijn zodat deze kunnen worden meegegeven aan het college.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven aan raadsleden.
Terugblik De Ronde 23 augustus

Op dinsdag 23 augustus waren er zeven Ronde-vergaderingen. Wat is er zoal besproken en wat is (eventueel) de vervolgstap? U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten.  


19.00 uur: Inwerkprogramma: duurzame bronnen
Tijdens De Ronde op 14 juni werd de raad geïnformeerd over de energietransitie in Amersfoort (het overgaan op duurzame energiebronnen). De Ronde van afgelopen dinsdag borduurde daarop voort. Aan de hand van de presentatie over warmtebronnen zijn de woordvoerders in groepjes aan de slag gegaan met het bespreken van een mogelijke verdeling van warmtebronnen om aan de (piekbelasting in de) energievraag in 2030 en 2050 te kunnen voldoen.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

19.00 uur: 
Moties ter bevordering van de bestuurscultuur
Amersfoort voor Vrijheid heeft twee moties opgesteld over de bevordering van de bestuurscultuur. De eerste motie gaat over de openbaarmaking van ambtelijke adviezen voor besluitvorming door de raad. De tweede motie gaat over welke invloed participanten hebben. Tijdens De Ronde afgelopen dinsdag werden deze besproken.

Bij de eerste motie bespraken de fractiewoordvoerders wat de toegevoegde waarde is van de extra openbaarmaking, hoe dit in verhouding staat tot de Wet open overheid en het effect daarvan op de bestuurscultuur. Het wordt belangrijk gevonden om inzicht te krijgen in hoe een besluit tot stand is gekomen.

Bij de tweede motie ging het over de vraag of de invloed van participerende inwoners voldoende duidelijk geformuleerd staat in de participatiegids en of daar tijdens een participatieproces voldoende duidelijkheid over wordt gegeven. Het gaat daarbij om verwachtingen die participanten hebben en hoe de gemeente er over communiceert.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

19.00 uur: Inwerkprogramma: externe partijen
Tijdens deze vergadering kreeg de raad informatie over de externe partijen waarmee de gemeente Amersfoort samenwerkt en welke rol raadsleden daarin hebben. Tijdens en na de presentatie zijn er vragen van raadsleden beantwoord over onder andere:
  • in hoeverre andere 100.000+-gemeenten optreden als regiegemeente
  • verandering termijn zienswijzen bij Gemeenschappelijke Regelingen van 8 naar 12 weken
  • andere risico’s dan financiële, bijv. politieke of beleidsmatige risico’s
  • toelichting op audit externe partijen
  • informatievoorziening over externe partijen in Politiek Portaal: griffie gaat na wat de mogelijkheden zijn

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

20.15 uur: Inwerkprogramma: monumentenzorg
Tijdens deze Ronde kreeg de raadsleden met deze presentatie informatie over de taken en werkzaamheden van Monumentenzorg. Er werd gesproken over onder andere:

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

20.15 uur: Inwerkprogramma: algoritmen en de gemeente(raad) (deel 1)
Tijdens deze Ronde werden raadsleden door de Utrecht Data School geïnformeerd over algoritmes. Voor De Ronde hebben raadsleden een data-scan ingevuld. Tijdens De Ronde werd dit gebruikt om te laten zien welke invloed data hebben op het persoonlijke leven van de raadsleden. Hierna werd uitgelegd hoe algoritmes werken en wat dit betekent voor het openbaar bestuur.

-> Vervolg > Het onderwerp komt terug in De Ronde op 30 augustus 2022.

20.15 uur: Inwerkprogramma: risicomanagement en rechtmatig handelen
De gemeente is continu bezig met het realiseren van doelen. Risico’s gaan over alles wat je daarbij in de weg kan staan. Tijdens deze Ronde werd een presentatie gegeven, waarin deze handreiking is toegelicht. Met deze handreiking krijgen raadsleden handvatten om effectiever met risico’s om te gaan. Zie de nota risicomanagement. Hierna zijn vragen gesteld over onder andere:
  • hoe er intern omgegaan wordt met risk events;
  • hoe de weerstandsratio is opgebouwd en welke politieke keuzes daarbij horen;
  • hoe vaak gehanteerde risico’s en bedragen worden geëvalueerd.
-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

21.30 uur: Zomerrapportage
Tijdens deze Ronde gaf wethouder Willem-Jan Stegeman een toelichting op de Zomerrapportage. In deze rapportage staan de te verwachten financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Het beeld is erg positief gebleken. De kanttekening daarbij is volgens de wethouder dat we in een bijzondere tijd leven. De inflatie is hoog, de arbeidsmarkt is overspannen en internationaal zijn er de nodige spanningen. De ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Dat leidt tot onzekerheden, waardoor het lastig is om een goed beeld te kunnen vormen van de financiële afwijkingen dit jaar.

Tijdens De Ronde zegde wethouder Willem-Jan Stegeman drie zaken toe:

  • Het college zal de raad informeren over de oorzaak (intern, markt), de impact op volgende begrotingen en mogelijke oplossing op korte termijn van niet uitgegeven budgetten, bijvoorbeeld bij lagere subsidielasten voor- en vroegschoolse educatie, sociale basis infrastructuur, beheer openbare ruimte.
  • Het college zal de raad informeren over de oorzaak van het overschot bij beschermd wonen.
  • Het college zal de raad en de auditcommissie zo vroeg mogelijk betrekken bij de actualisatie van de parameternotitie grondexploitaties met het oog op de huidige marktontwikkelingen.

-> Vervolg > Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y