Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

26 juni 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 30 juni en terugblik vergaderingen 23 juni

Op dinsdagavond 30 juni is de raadsvergadering Het Besluit. De raad neemt dan een besluit over onder andere het uitwerkingsvoorstel sport- en woongebied Liendert-West en over de jaarstukken 2019. In deze nieuwsbrief een toelichting op de vergadering. Ook leest u een korte terugblik op De Ronde van 23 juni.

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 30 juni. U vindt hier alle vergaderstukken, waaronder de raadsvoorstellen, moties en amendementen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen).

De raadsvergadering vindt fysiek plaats in De Prodentfabriek. Hier kan de gehele raad en het college voldoende afstand houden. In de raadzaal van het stadhuis is dit niet mogelijk. Fysieke raadsvergaderingen zijn toegestaan voor maximaal 100 personen en met 1,5 meter afstand. 

De vergadering is digitaal openbaar. U kunt deze volgen (en terugkijken) via YouTube (Raad Amersfoort). Ook is er een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar voor inwoners die de vergadering fysiek willen bijwonen. In De Prodentfabriek is een aparte ruimte met groot scherm gereserveerd, met zicht op de vergaderzaal. Deze plaatsen moeten worden gereserveerd via griffie@amersfoort.nl. Wees op tijd anders zijn de plaatsen vergeven!

 
Vooruitblik Het Besluit 30 juni
Auto's (Bron: Pixabay)
De raadsvergadering Het Besluit start om 19.15 uur. Daarvoor, om 19.00 uur, is de Actualiteitenraad. Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college over actuele zaken die niet op de agenda van Het Besluit staan. Worden er geen onderwerpen aangemeld dan begint Het Besluit om 19.00 uur. Een overzicht van een aantal van de raadsvoorstellen die op de agenda van Het Besluit staan.

Uitwerkingsvoorstel Sport- en woongebied Liendert-West
Zwembad Liendert is in 2018 gesloten en gesloopt. Het college werkt samen met woningbouwcorporatie De Alliantie aan een plan voor een appartementencomplex met 120 appartementen op deze locatie. Ook moet er een nieuw sportcomplex komen. De raad besluit over het raadsvoorstel en het stedenbouwkundig plan. Na vaststelling door de raad, kan er worden gestart met de aanpassing van het bestemmingsplan. En dan kan worden gestart met het ontwerp voor het nieuwe sportpark en het woongebouw.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties aangekondigd. 
Afwegingskader sociale kant van inbreiding (ChristenUnie, CDA en SP). De fracties vinden dat er bij de woningopgave niet alleen naar stedenbouwkundige en financiële aspecten gekeken moet worden. Bij inbreidingsplannen moet ook rekening gehouden worden met de leefbaarheid (bijvoorbeeld samenstelling, leefbaarheid, voorzieningen en verkeer) van de huidige én toekomstige bewoners. Zij willen dat er een afwegingskader komt met inzicht in de voors en tegens bij inbreiding en de overwegingen om voor een bepaald plan te kiezen. Bijvoorbeeld met scores voor leefbaarheid, zelfredzaamheid en sociale cohesie. Dit kader moet vastgesteld worden door de raad en gebruikt worden bij alle toekomstige inbreidingsplannen. Inbreiding is bouwen binnen bestaande bebouwing.
Ondersteunende maatregelen Liendert (ChristenUnie). Er wordt gevreesd voor extra druk op de wijk door het toevoegen van woningen. De fractie vraag het college om maatregelen te nemen voor de bestaande situatie, bijvoorbeeld door het toevoegen van groen en verlichting.

Advies auditcommissie naar aanleiding van Dag van de Jaarstukken 2019
De auditcommissie heeft zich tijdens deze dag een beeld gevormd over de kwaliteit van de jaarstukken Zij vragen de raad met dit raadsvoorstel om de volgende aanbevelingen over te nemen: het college vragen twee keer per raadsperiode extra informatie over extern personeel te verstrekken. En om goed de gevolgen af te wegen van het voorstel van het college om een apart begrotingsprogramma duurzaamheid op te stellen.

Jaarstukken 2019
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2019) en hoe het geld is uitgegeven. De raad wordt gevraagd de jaarstukken vast te stellen, zie het raadsvoorstel. De jaarstukken vindt u via deze site.

Vaststellen bestemmingsplan Meridiaan 14 - Voormalige Vreekampgarage
Schoonderbeek BV wil op de locatie van de voormalige Vreekampgarage 30 woningen (appartementen en maisonnettes) bouwen. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen (officiële reacties) ingediend. Daarom kan de raad nu het bestemmingsplan vaststellen, zie het raadsvoorstel. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt nogmaals ter inzage gelegd voor beroep. Als er geen beroep wordt ingesteld, kan de omgevingsvergunning voor het bouwen van de woningen worden aangevraagd en verleend. En dan kan er worden gestart met de bouw.

Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort en omgeving (RWA): Zienswijze meerjarenbegroting
De gemeenteraad kan een officiële reactie (zienswijze) indienen op de meerjarenbegroting RWA. Het college stelt voor om mee te geven dat van het RWA wordt verwacht om bij te dragen aan de toekomstige bezuinigingen bij gemeenten, door bijvoorbeeld geen indexering toe te passen. Zie het raadsvoorstel

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties aangekondigd.
Niet bezuinigen op de Sociale Werkplaats (SP). De fractie wil geen reactie indienen die vooruitloopt op eventuele bezuinigingen. Ook wil de fractie niet dat er bij de komende gemeentelijke begroting bezuinigd wordt op de sociale werkplaats. 'Er is al fors bezuinigd en mensen in de sociale werkplaats mogen niet de dupe worden van de coronacrisis.' 
Zet Amfors breder in! (VVD, ChristenUnie en D66). De fracties willen dat het college samen met het RWA onderzoek doet naar het eventueel ondersteunen van ook andere doelgroepen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het RWA begeleidt nu namelijk bijna alleen mensen met een WsW-indicatie (Wet Sociale Werkvoorziening)

Losse moties
Tot nu toe zijn er vijf losse moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) aangekondigd.

Twee moties over zwarte piet: 
- Standpunt innemen over Zwarte Piet van Lijst Sanders, DENK en PvdA. Zij willen dat het college het kabinet verzoekt een standpunt in te nemen, tegen zwarte piet. De fracties stellen dat het moeilijk is om iets tegen discriminatie te doen. En dat het afschaffen van zwarte piet - zodat mensen zich hierdoor niet gediscrimineerd en gekwetst voelen - wél te regelen is. Dit moet wettelijk geregeld worden en daarom is een aanpak vanuit de rijksoverheid gewenst. De fracties noemen ook de resolutie die het Europees Parlement heeft aangenomen waarin wordt gevraagd om afschaffing van zwarte piet omdat dit een gevaarlijk discriminerend stereotype is.

- Een sinterklaasfeest voor ons allemaal van DENK, GroenLinks, D66, PvdA, Lijst Sanders en Lijst Molenkamp. In Amersfoort zijn verschillende organisatiecomités. De fracties willen dat het college in gesprek blijft gaan met de organisaties die nog gebruik maken van zwarte piet en ze te stimuleren om hiermee te stoppen. De gemeente geeft subsidie aan drie organisaties. De fracties willen dat een voorwaarde voor het verstrekken van de subsidie wordt dat er geen zwarte pieten meedoen. Mensen voelen zich gekwetst door zwarte piet en de fracties vinden dat het echt tijd is voor een sinterklaasfeest voor iedereen.

Twee moties over huurverhoging:
- Stop de huurverhoging! 0% is genoeg van SP en Amersfoort2014. De fracties willen dat het college in gesprek gaat met Amersfoortse verhuurders om de huurverhoging van dit jaar zo snel mogelijk terug te draaien. Dit omdat de fracties onder andere vinden dat de huurprijzen in de sociale en vrije sector de pan uit rijzen. En de helft van de huurders vóór de coronacrisis al moeite had om de huur te betalen. En 'een betaalbare woning is geen luxe, maar een recht.'  

- Aanmaning bevriezen van huren van DENK. De fractie wil dat het college namens de gemeenteraad van Amersfoort, minister Ollongren verzoekt om de motie Kox - om de huren tijdelijk als noodmaatregel te bevriezen - uit te voeren. DENK stelt dat door de coronacrisis veel mensen in de financiële problemen zijn gekomen waardoor zij hun huur niet kunnen betalen. De Eerste Kamer nam al twee keer een motie aan om vanwege de coronacrisis de jaarlijkse huurverhoging dit jaar niet door te laten gaan. En in de Eerste Kamer is een motie van afkeuring aangenomen tegen de minister, omdat zij al twee keer de moties niet wil uitvoeren.

En een motie over bomenkap door werkzaamheden: Onderschat nooit de waarde van bomen van CDA. De fractie wil dat het college in de gaten gaat houden of er bij werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur zorgvuldig wordt gegraven. Zo niet, dan is de uitvoerder aansprakelijk. Ook wil de fractie dat het college de raad onmiddellijk informeert als bomen worden beschadigd en er overwogen wordt om tot kap over te gaan. Dit is naar aanleiding van werkzaamheden door Stedin aan de Meester Th. Heemskerklaan. Er zijn wortels van zeven lindes beschadigd geraakt. Zes lindes werden gekapt. Het CDA stelt dat het vaker voorkomt dat bomen beschadigd raken door werkzaamheden. In Amersfoort is bomenkap een controversieel onderwerp.
 
Terugblik De Ronde 23 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op de agenda van De Ronde stonden vier vergaderingen. Een terugblik op enkele vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen? 

Uitwerkingsvoorstel Hart van Soesterkwartier Noordewierweg 131
De eigenaar van de Emmaüskerk heeft samen met andere partijen plannen voor de kerk. Naast het behoud van de kerk, wil hij er een buurtontmoetingsplek van maken, er een kinderdagverblijf vestigen en er betaalbare appartementen bouwen. De plannen zijn in dit voorstel uitgewerkt. Als eerst kregen de initiatiefnemers het woord: De heer P. van der Harst (Emmaüskerk), mevrouw K. Jansen (kindercentrum Bzzonder) en mevrouw C. Smedema (Leger des Heils). Zij gaven een toelichting op het initiatief. Daarna kregen de 13 insprekers het woord. Zorgpunten die terugkwamen zijn: toename van verkeer en parkeerdruk, aantasting van privacy (direct omwonenden) en haperende communicatie (vooral in het afgelopen jaar). Ook vroegen zij zich af of dit plan wel goed is voor de wijk. En of de aanpak van de Noordewierweg en het plein voor de kerk daarin meegenomen worden/snel opgepakt kunnen worden. De fractiewoordvoerders gaven ook aan dat zij zich zorgen maken over de toename van verkeer en parkeerdruk. En zij gaven aan dat de huidige problemen niet door het nieuwe plan opgelost kunnen en hoeven worden. Zij deden een beroep op wethouder Janssen om serieus werk te maken van de aanpak van de Noordewierweg en het plein voor de kerk. De wethouder erkende dat de Noordewierweg en het plein aangepakt moeten worden. Zij is daarover in gesprek met de provincie (regiodeal). En zij vindt ook dat de parkeerdruk omlaag moet.

Vervolg? Lijst Molenkamp, Amersfoort2014 en SP wilden een vervolg-Ronde. De meerderheid van de fractiewoordvoerders vonden het voorstel besluitrijp. Het voorstel wordt geagendeerd in Het Besluit van 14 juli, zonder debat, met moties en amendementen. Zodra dit voorstel door de gemeenteraad wordt vastgesteld, kan een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt.

Jaarstukken 2019
In de jaarstukken legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2019) en hoe het geld is uitgegeven. Koet (Amersfoort2014) vroeg aan het begin van de vergadering om uitstel vanwege late beantwoording op de feitelijke vragen. De meerderheid van de fractiewoordvoerders was tegen afstel, waardoor de vergadering vervolgd werd. De fractiewoordvoerders kwamen met onder andere de volgende onderwerpen: reserve sociaal domein, zorgen om realisatietempo wonen, inclusieve stad, duurzame mobiliteit, inzicht in externe inhuur en afvalscheiding.  

Vervolg? Op 30 juni besluit de raad over de jaarstukken tijdens Het Besluit, met debat, moties en amendementen.

Burgerinitiatief Behoud Park Schothorst
De actiegroep Behoud Park Schothorst is tegen grootschalige woningbouw op twee kavels in Park Schothorst (Schothorsterlaan 88) en heeft het burgerinitiatief ‘Park Schothorst, de groene long van Amersfoort’ ingediend. Dit was een Vervolg-Ronde van De Ronde op 9 juni. Namens de actiegroep waren de heer N. van Eijkelenburg en de heer H. Zantema (digitaal) aanwezig. De heer Zantema gaf deze presentatie over het burgerinitiatief en met een procesvoorstel om tot een ontwikkelplan te komen. De fractiewoordvoerders gaven hun mening over de drie peilpunten. Tijdens het debat was er vooral aandacht voor:
-
De wens om naast de drie voorgestelde uitgangspunten aanvullende kaders te stellen, zoals maatschappelijke en financiële kaders.
- Gevaar van verkeerde interpretatie van de inhoud van het burgerinitiatief.
- Gedetailleerdheid van de uitgangspunten zoals verwoord in het burgerinitiatief versus de algemenere bewoording in de presentatie.
- Gevolgen van een eventuele voorkeurspositie voor de actiegroep Behoud Park Schothorst voor het gesprek met andere partijen.
De fracties waren het unaniem eens met het advies aan het presidium om het burgerinitiatief als voorstel van het presidium te agenderen voor Het Besluit.

Vervolg? Het presidium agendeert het burgerinitiatief voor Het Besluit, met debat. 

Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (verslagen) van 23 juni. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. U kunt alle vergaderingen via dezelfde link terugkijken. De vergaderingen over het Soesterkwartier en Park Schothorst kunt u ook terugkijken via YouTube

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y