Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

26 mei 2023

RaadsMail

Agenda De Raad 30 mei en terugblik 23 mei

Op dinsdag 30 mei vergadert de gemeenteraad en is er De Raad, met de Actualiteitenraad, informatiemarkt Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit. Tijdens de raadsvergadering besluit de raad onder andere over tijdelijke woningen Nijkerkerstraat, bestemmingsplan Over de Laak en de kaderstellende notitie en reactienota AH Leusderweg. In deze nieuwsbrief blikken we ook terug op de vergaderingen van de commissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal van afgelopen dinsdag.

Inhoud

 
Actualiteitenraad
Foto Vermeerzaal





Raadsleden en buitengewoon fractieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan.

Let op: worden er geen onderwerpen aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door.
Informatie over de Actualiteitenraad staat op Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl.

Raadsvergadering Het Besluit 
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

 



Na de Actualiteitenraad, rond 15.15 uur, begint de raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal. De raadsvergadering en de Actualiteitenraad kunt u ook volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).
Het kan zijn dat de raadsvergadering - als deze nog niet is afgelopen - rond 17.30 uur geschorst wordt voor Het Plein en aansluitend het diner. De raadsvergadering zal dan 's avonds om 19.00 uur weer verder gaan. 

• Begrotingswijziging tijdelijke woningen Nijkerkerstraat
Het college en woningcorporatie Omnia Wonen willen 38 tijdelijke flexwoningen - verplaatsbare woningen - aan de Nijkerkerstraat bouwen. Er ligt nu een voorstel van het college aan de raad over de financiële kaders voor het plan. Lees hier het raadsvoorstel.

Met tijdelijke woningen kan de gemeente op korte termijn zorgen voor extra woningen. Omnia Wonen en gemeente Amersfoort willen 38 flexwoningen bouwen voor een periode van tien jaar, tussen de Nijkerkerstraat 31 en 33. Deze plek is nu een weiland. De ene helft van de woningen is bedoeld voor alleenstaande inwoners vanaf 23 jaar. De andere helft is bedoeld voor statushouders.

Een eerder besluit over de tijdelijke woningen aan de Nijkerkstraat stond geagendeerd voor de raadsvergadering Het Besluit op 20 december maar werd toen - om eerst verder met omwonenden in gesprek te kunnen gaan - op verzoek van het college aan het presidium, niet behandeld. Het voorstel dat nu besproken wordt, is een gewijzigde versie. Zo is het aantal woningen met twee verminderd, van 40 naar 38. Ook zijn de woonblokken een kwartslag gedraaid. Voor de ontwikkeling van de tijdelijke woningen is een wijziging van de gemeentelijke begroting nodig.

Bij dit raadsvoorstel zijn een amendement en drie moties aangekondigd:
• Amendement Tegemoetkoming omwonenden Nijkerkerstraat 
(VVD) gaat over het kunnen aanvragen van een tegemoetkoming als er planschade wordt geleden door het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan (door het ontwikkelplan wordt onroerend goed minder waard).
Compensatie is billijk
(CDA en D66) gaat over het benoemen van kaders voor een redelijke compensatie bij een tijdelijke afwijking van een bestemmingsplan in Amersfoort als men planschade leidt. 
Stiller is beter (CDA, D66 en PvdA) gaat over het verlagen van de maximumsnelheid op de Nijkerkerstraat tussen de Westerdorpsstraat/Amersfoortsestraat en de Hanzetunnel van 80 naar 60 km per uur, en indien mogelijk naar 50 km per uur. 
Sluit aan bij bewoners van de Nijkerkerstraat (D66 en CDA) gaat over de snelheid op de Nijkerkstraat (tussen kruispunt Westerdopstraat/Amersfoorstestraat en de Hanzetunnel) naar 50 km per uur te brengen en ten behoeve van woningen 29 tot en met 32, inclusief de 38 tijdelijke woningen, een rechtstreekse aansluiting op de Nijkerkerstraat te realiseren. 
• Tegemoetkoming in schade bij tijdelijke woningen (VVD) gaat over het in behandeling nemen van aanvragen voor een tegemoetkoming in schade van diegenen die schade lijden of zullen lijden voor tijdelijk afwijken van een bestemmingsplan van vijf jaar. 

• Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Over de Laak, ’t Hammetje, vaststelling beeldkwaliteitseisen en gewijzigde vaststelling grondexploitatie Kavels Over de Laak
Het gebied Over de Laak - 't Hammetje wordt ontwikkeld tot een groen-recreatief gebied waar kan worden gewandeld, gesport en gespeeld in een natuurlijk omgeving rond de bestaande waterplas. Naast recreatie komt er ook ruimte voor scouting en kleinschalige horeca. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er werden zeven zienswijzen (officiële reactie) ingediend, het plan is daarna op enkele punten gewijzigd. Na het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure, kan het gebied ontwikkeld worden. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen aangekondigd:
Folly's voor vleermuizen (Partij voor de Dieren) gaat over het geschikter maken van de folly's als verblijfplaats voor vleermuizen door de hoeveelheid lichtinval te verminderen. Folly's zijn gebouwen zonder verdere functies maar waar dieren als vleermuizen wel goed kunnen leven. 
Groencompensatiebeleid toepassen bij 't Hammetje (Partij voor de Dieren) gaat over het meenemen  groene waarden zoals biodiversiteit in ruimtelijke projecten. Verder gaat dit amendement over natuurinclusief bouwen volgens een puntensysteem, om tot een afgewogen en gebalanceerde set van maatregelen te komen, waarbij behoud en versterking van groene waarden voorop staat.

• Vaststellen kaderstellende notitie en reactienota locatie AH Leusderweg
Er zijn plannen om een deel van de Leusderweg - ter hoogte van de Van Campenstraat, Van Bemmelstraat en Verhoevenstraat - te ontwikkelen. Het gaat om het verplaatsen van de Albert Heijn en om woningbouw. Het plan is om de Albert Heijn te verplaatsen naar de hoek Leusderweg/Van Campenstraat. Daarnaast is het de bedoeling om 130 tot 150 woningen te bouwen (huur en koop). Ook zijn er plannen voor detailhandel en mogelijk horeca met parkeervoorzieningen. In de kaderstellende notitie staan de kaders voor de ontwikkeling. Het college stelt onder andere voor dat er onderzocht wordt of laden en lossen voor de supermarkt via de Van Campenstraat kan, in plaats van via de Van Bemmelstraat. En dat de woningen vooral voor ouderen gebouwd worden en er zoveel mogelijk groen komt bij de inrichting van de openbare ruimte en het binnenterrein. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn vier amendementen en twee moties aangekondigd:
• Amendement Ruimte voor groen (Partij voor de Dieren) gaat over het realiseren van zoveel mogelijk groen bij de inrichting van de openbare ruimte en het binnenterrein en groen te laten terugkomen aan de voorkanten van de bebouwing en in het straatbeeld van de Leusderweg en de Van Campenstraat. Ook wil de fractie van Partij voor de Dieren het groencompensatiebeleid en natuurinclusief bouwen toepassen.
• Amendement Voorkeursoplossing laden en lossen AH (Amersfoort2014, D66, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en VVD) gaat over het onderzoeken van de Van Campenstraat als voorkeursoplossing voor het laden en lossen en alleen de Van Bemmelstraat als alternatief te beschouwen.
• Amendement Kan het een tandje hoger (D66) gaat over het onderzoeken of op kavel A zeven tot acht bouwlagen mogelijk is in plaats van de vijf tot zes bouwlagen die nu in het plan staan.
• Amendement Een groen hart voor de Leusderweg 
(GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren) gaat over de realisatie van parkeerplaatsen op eigen terrein en ondergronds.
• Motie De Stille Bemmel (CDA) gaat over het weren van doorgaand verkeer in de Van Bemmelstraat en tussen de Kapelweg en huisnummer 98 vanaf beide zijden enkel nog bestemmingsverkeer toe te staan.
• Motie Onderzoek naar parkeerhub in Amersfoort-Zuid (D66 en GroenLinks) gaat over het onderzoeken om de geplande ondergrondse parkeergarage op de hoek Leusderweg-Van Campenstraat te vergroten met één of twee extra lagen, zodat er een parkeerhub ontstaat.

• Start ontwerpfase - nieuwe wegverbinding tussen de wijk Vathorst en de N199 (Amersfoortseweg) bij de aansluiting A1 Bunschoten-Spakenburg
Een nieuwe weg die aansluit op de A1 moet de bereikbaarheid van Vathorst verbeteren. De nieuwe verbinding is nodig omdat het vooral in spitstijden te druk is op de wegaansluiting vanaf Amersfoort-Noord naar Vathorst, op en rond de Bergpas. Daarnaast groeit de wijk Vathorst nog steeds flink. In het nieuw te bouwen Vathorst-Bovenduist moeten minimaal 3.000 woningen komen, een bedrijventerrein, maatschappelijke voorzieningen en een park. Het college wil een voorlopig ontwerp voor de wegverbinding uitwerken. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
• 60 km verbindingsweg A1-Vathorst (GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, ChristenUnie en CDA) gaat over het instellen van een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur op de nieuw te ontwerpen weg. 

• Veiligheidsregio Utrecht (VRU): voorlopige jaarstukken 2022, geactualiseerde begroting 2023 en ontwerpbegroting 2024 
Op 27 maart heeft het algemeen bestuur van de VRU ingestemd met de voorlopige jaarstukken 2022, de geactualiseerde begroting 2023 en de ontwerpbegroting 2024. Gemeenteraden kunnen hun zienswijze meegeven op deze stukken. Het college stelt de gemeenteraad voor geen zienswijzen in te dienen, onder andere door de positieve resultaten die de stukken laten zien. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
• Inzet op personeel (CDA) gaat erover dat het positieve resultaat in 2022 ingezet moet worden om de personeelstekorten te verminderen door bijvoorbeeld intensievere wervingscampagnes. 

Moties
Tot nu toe staat er een motie op de agenda die niet bij een raadsvoorstel hoort:
• Verkort BKR-registratie schuldregeling naar zes maanden (DENK) gaat over het na zes maanden laten verdwijnen van iemands BKR-registratie als het schuldhulptraject van diegene succesvol is afgesloten. 

Onder andere deze raadsvoorstellen staan verder op de agenda:
• 
Veiligheidsregio Utrecht (VRU): wijziging Gemeenschappelijke regeling
Op 4 juli 2022 legde het bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht aan het college en de raad een ontwerp-wijzigingsbesluit van de Gemeenschappelijke regeling VRU voor. De aanleiding hiervoor was de door het bestuur van de VRU gewenste wijziging van de systematiek van het dagelijks bestuur, en de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De gemeenteraad kon toen een zienswijze indienen, maar heeft besloten dit niet te doen. Andere gemeenteraden hebben dit wel gedaan, waardoor de VRU met een conceptwijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling VRU 2022 is gekomen. Het college kan zich in dit voorstel vinden. Lees hier het raadsvoorstel.
• 
Conceptprogramma- en productbegroting Afval Verwijdering Utrecht (AVU) 2024
De AVU is de gemeenschappelijke regeling van 25 Utrechtse gemeenten, die regelt dat het afval dat de gemeenten inzamelen wordt afgevoerd en verwerkt. De AVU biedt nu de ontwerpbegroting 2024 aan. Met dit voorstel waarborgen zij de afvalverwijdering van de gemeente Amersfoort. De kosten voor de verwijdering en verwerking van afval zijn gestegen. Dit leidt tot een hoger begrotingstotaal voor 2024 in vergelijking met 2023. De gemeenteraad heeft tot 12 mei de tijd gehad om zienswijzen op dit voorstel in te dienen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Nieuwe tranche startersleningen

De starterslening zorgt ervoor dat mensen die voor het eerst een eigen woning kopen geld kunnen lenen bij de gemeente als zij net te weinig kunnen lenen bij hun hypotheekverstrekker. Er is €3,5 miljoen beschikbaar. Dat is genoeg voor minimaal 100 leningen. Er gelden een aantal voorwaarden. De starterslening moet bijvoorbeeld echt nodig zijn voor financiering van een woning, een starter moet minimaal één jaar staan ingeschreven en de woning moet vallen onder de NHG-grens. Op de website van SVn kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een starterslening. Lees hier het raadsvoorstel.
Het Plein 




Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Dat kan op Het Plein van 30 mei! Het Plein is de raadsinformatiemarkt van Amersfoort. U kunt zich nog opgeven.

Het Plein is in principe elke maand op een dinsdag. Steeds op dezelfde dinsdag als waarop de gemeenteraad bijeenkomt voor de gemeenteraadsvergadering. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden uw plannen, ideeën en ambities voor de stad laten zien. Of u mag laten zien wat u vindt van de plannen in uw wijk.

U kunt zich aanmelden voor Het Plein op 30 mei door te mailen naar: gemeenteraad@amersfoort.nl (onder vermelding van Het Plein). Of bel naar de griffie: 033 469 43 79.

Let op: worden er geen onderwerpen aangemeld, dan gaat Het Plein niet door.

Inloopspreekuur raad 3 juni in Schuilenburg/Randenbroek





Een kop koffie met een goed gesprek, met volop ruimte voor inwoners om te vertellen wat zij belangrijk vinden voor hun buurt, wijk of Amersfoort. Dat is het raadspreekuur! Op zaterdagochtend 3 juni - van 10.30 uur tot 11.30 uur - is er een inloopspreekuur in wijkcentrum Het Klokhuis in Schuilenburg/Randenbroek aan de Weberstraat 2. U kunt gewoon binnenlopen en hoeft daarvoor geen afspraak te maken.

Verschillende raadsleden zitten voor u klaar om met u in gesprek te gaan. Raadsleden horen graag wat inwoners en organisaties uit de stad belangrijk vinden voor Amersfoort. Het spreekuur is er voor inwoners om hun mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Hun zorgen te uiten over wat er speelt in hun buurt. Om vragen te stellen. Een goed idee in te brengen. Of gewoon om eens kennis te maken met raadsleden.

Elke maand is er raadspreekuur in een wijk of dorp van de gemeente. Meer informatie vindt u op de website
amersfoort.nl/gemeenteraad. U kunt ook contact opnemen met de raadsgriffie. Tel: 033 – 469 43 79, e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl.

Presentatie Kadernota 2024-2027: begrotingstekort dreigt vanaf 2026
Zorg (Bron: Pixabay)





In de jaarlijkse kadernota stelt het college het beleid en de financiële kaders voor de begroting voor. In de kadernota geeft het college aan dat het coalitieakkoord nog steeds uitgevoerd kan worden, maar dat het gedwongen door de financiële situatie terughoudend moet zijn met aanvullende ambities. Net als in veel andere gemeenten, kampt Amersfoort zonder tegemoetkoming van het Rijk vanaf 2026 met een fors jaarlijks tekort. Het college onderzoekt de komende tijd mogelijke oplossingen om de begroting ook in 2026 en de daarop volgende jaren sluitend te krijgen. 

Willem-Jan Stegeman zei tijdens zijn presentatie van de kadernota over de financiële situatie van de gemeente Amersfoort: "Amersfoort is financieel gezond en dat willen we ook in de toekomst zo houden. Maar de inkomsten vanuit het Rijk worden een stuk minder en onze kosten nemen toe. Het financiële tekort dat daardoor vanaf 2026 dreigt, kan betekenen dat we niet al onze ambities kunnen realiseren in het tempo dat we zouden willen. Dat gaan Amersfoorters mogelijk merken en daarom vinden we het belangrijk om inwoners, organisaties en de gemeenteraad te betrekken bij de zoektocht naar manieren om tekorten te voorkomen. De uitgangspunten uit het coalitieakkoord blijven daarbij leidend: goed leven binnen de grenzen van de aarde, een thuis voor iedereen, welzijn en sociale rechtvaardigheid en goed samenspel en in gesprek.”

De kadernota 2024-2027 is structureel sluitend in 2024 en 2025. Omdat het Rijk tot nu toe geen of slechts incidentele oplossingen biedt voor de financiële tekorten die voor veel gemeenten dreigen, is de financiële toekomst vanaf 2026 ook in Amersfoort onzeker. Het college houdt daarom rekening met een tekort van ongeveer €20 miljoen bij de begroting voor 2026. Na 2026 loopt het tekort naar verwachting verder op. In de begroting die dit najaar wordt gepresenteerd, geeft het college aan in welke zoekrichtingen het aan die voorstellen werkt. Voorstellen voor oplossingen om een begrotingstekort af te wenden, doet het college in de volgende kadernota, over een jaar.

Vervolg
Op dinsdag 27 juni zijn de Algemene Beschouwingen en het debat over de kadernota en neemt de gemeenteraad een besluit over de Jaarstukken 2022. Op dinsdag 4 juli volgt besluitvorming over de kadernota. De raadsleden stemmen over de ingediende moties (opdrachten aan het college) en amendementen (wijzigingen in het voorstel van het college) en over de kadernota. 

Terugblik commissie Omgeving 23 mei
Muzieknoten (bron: Pixabay)




Inspraak over Kaderstellende notitie AH Leusderweg
In de middag spraken vijf inwoners en de projectontwikkelaar in over de kaderstellende notitie AH Leusderweg. De inwoners vroegen onder andere aandacht voor:

  • De bevoorrading van de supermarkt door vrachtwagens
  • Ruimte voor meer groencompensatie
  • Participatieproces
  • Veiligheid
  • Leefbaarheid
De projectontwikkelaar erkende dat er veel tijd zat tussen het contact met omwonenden en het verschijnen van de kaderstellende notitie. Daarnaast benadrukte hij het belang van de ontwikkeling, waaronder ruimte voor horecafunctie, aandacht voor groen en het bouwen van woningen. 

Inventarisatie zonne-energie
Het college heeft onderzocht waar er in Amersfoort zonne-energie kan worden opgewekt en hoeveel er al wordt opgewekt. In een raadsinformatiebrief gaf het college hier al een stand van zaken over. De commissieleden kregen meer informatie over de potentiële opwek van zonne-energie in Amersfoort. De potentiële opwek geeft aan hoeveel zonne-energie er nog opgewekt zou kunnen worden op daken, in vormen van dubbel gebruik van ruimte en in ruimte langs infrastructuur. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Over de Laak, 't Hammetje, vaststelling beeldkwaliteitseisen Over de Laak
Voor de inrichting van ’t Hammetje is een ontwerp opgesteld. Het gebied krijgt een recreatieve functie. Er wordt daarbij ook ruimte geboden aan andere functies, zoals scouting en kleinschalige horeca, in de zuidoosthoek van het plangebied. Tijdens de vergadering gaven commissieleden hun mening over het voorstel van het college om het bestemmingsplan vast te stellen.

> Vervolg? Naar Het Besluit van 30 mei, zonder debat, met moties en amendementen. Lees meer informatie over het onderwerp in de vooruitblik van deze RaadsMail. 

Kaderstellende notitie AH Leusderweg
Bouw- en aannemingsbedrijf Schoonderbeek heeft samen met Albert Heijn, Profund Vastgoedontwikkeling en Latei Projectontwikkeling het initiatief genomen om de locaties aan de Leusderweg, ter hoogte van de Van Campenstraat, van Bemmelstraat en Verhoevenstraat te ontwikkelen. Dat betekent dat er plannen zijn voor de verplaatsing van het huidige filiaal van Albert Heijn en het realiseren van 130 tot 150 nieuwe woningen, detailhandel en mogelijk horeca met de nodige parkeervoorzieningen op de locaties.

De commissieleden gaven onder meer de volgende aandachtspunten mee:
  • Voorkeur voor bevoorrading via Van Campenstraat
  • Ondergrond parkeren zou het uitgangspunt moeten zijn
  • Ingang/ontsluiting aan Leusderweg
  • Participatie en het instellen van een klankbordgroep
  • Groen niet als sluitstuk maar als vertrekpunt
  • Hogere bouwhoogte 
> Vervolg? Naar Het Besluit van 30 mei, zonder debat, met moties en amendementen. Lees meer informatie over het onderwerp in de vooruitblik van deze RaadsMail. 

Nieuwe tranche startersleningen
De starterslening is een kredietvorm die specifiek bedoeld is voor starters op de woningmarkt. Het biedt verschillende voordelen voor jonge mensen die op zoek zijn naar hun eerste eigen woning. De huidige tranche (geldsom), die sinds 2021 loopt, is inmiddels bijna uitgeput. Op dat moment kunnen er geen nieuwe startersleningen beschikbaar gesteld worden, tenzij er nieuw budget komt. Tijdens de vergadering gaven commissieleden hun mening over het voorstel van het college om een nieuwe tranche van €3,5 miljoen beschikbaar te stellen voor startersleningen.

> Vervolg? Naar Het Besluit van 30 mei, zonder debat, met moties en amendementen. Lees meer informatie over het onderwerp in de vooruitblik van deze RaadsMail. 

Vathorst Bovenduist 
In Vathorst-Bovenduist komen minimaal 3000 woningen, een bedrijventerrein, maatschappelijke voorzieningen en een park. Er moeten door de raad keuzes gemaakt worden, onder andere over het aantal woningen, voordat het planproces voor Vathorst-Bovenduist kan starten. Tijdens de vergadering werden commissieleden geïnformeerd over de mogelijke woonmilieus en in welke mate bij de diverse woonmilieus invulling gegeven kan worden aan de ambities en opgaven zoals die tot nu toe bestuurlijk zijn uitgesproken.

> Vervolg? Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie Omgeving in de vorm van een peiling. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik commissie Bedrijvigheid 23 mei
Duurzaam (bron: Pixabay)




Inspraak over Bekensteinselaan/Frederik van Blankenheymstraat en De Kamp
Tijdens het inspreekmoment werden twee onderwerpen besproken. Een inwoner sprak in over communicatie over de bouw aan de Bekensteinselaan 18 en de Frederik van Blankenheymstraat. En kaartte daarbij de communicatie vanuit de gemeente aan. 
Een tweede inspreker sprak in namens de Stichting Vrienden van De Kamp over de toekomstvisie van De Kamp. Hij pleitte ervoor het plan in geheel aan te pakken en sprak over de risico's wanneer dit niet gebeurt. 

Toekomstvisie De Kamp
In 2019 is de motie ‘De Kamp rustiger, veiliger en leefbaarder maar zeker niet saaier’ van GroenLinks en de VVD aangenomen. Afgelopen december besprak de gemeenteraad de toekomst van De Kamp. Er ligt nu een concepttoekomstbeeld om De Kamp aantrekkelijker te maken. 

Afgelopen dinsdag bespraken de commissieleden onder andere:
  • Het toekomstige uiterlijk van De Kamp
  • Het enthousiasme en de betrokkenheid bij het participatietraject
  • De Kamp onderdeel maken van een autoluwe binnenstad
  • Veiligheid
> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Stadsbrede vieringen
In Amersfoort worden veel leuke evenementen georganiseerd, zoals sportwedstrijden, buurtfeesten, straattheater en huiskamerconcerten. De commissie kreeg een presentatie over deze stadsbrede vieringen. Het ging daarbij onder meer over het verschil in veiligheidskosten van de viering van Sinterklaas tussen Eemhaven en Vathorst en de viering van Koningsnacht en -dag. Bij beide onderwerpen ging het ook over mogelijke scenario's waar de gemeente in de toekomst mee kan werken.

De commissieleden vroegen aandacht voor onder andere:
  • Veiligheid bij evenementen
  • Het organiseren van evenementen laagdrempelig houden
  • Wat wordt er verwacht van vrijwilligers
> Vervolg? Het onderwerp komt later terug in de commissie Bedrijvigheid

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten, waaronder Amersfoort, op het gebied van onder andere brandweer en crisisbeheersing. Tijdens deze vergadering bespraken de commissieleden en het college de Ontwerpbestuursagenda 2024-2027, de Voorlopige jaarstukken 2022, ontwerpbegroting 2024 en geactualiseerde begroting 2023 en het Wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke Regeling.

In de bestuursagenda staan vier prioriteiten voor de VRU. Dat zijn:
  1. Toekomstbestendige brandweerzorg
  2. Veilige en gezonde leefomgeving
  3. Versterken crisisbeheersing
  4. VRU: een fijne plek om voor te werken (‘great place to work’)
De commissieleden gaven de volgende punten mee:
  • Zorgen over aanrijtijden
  • Er werd aandacht gevraagd voor de CO2-prestatieladder
  • Zorgen over tekort aan personeel 
> Vervolg? De vervolgstap voor de bestuursagenda is aan het college, de voorlopige jaarstukken 2022 van de VRU gaan naar Het Besluit van 30 mei, zonder debat, met moties en amendementen en het Wijzigingsbesluit gaat naar hetzelfde Besluit, zonder debat en zonder moties en amendementen. Lees meer over het onderwerp in de vooruitblik van deze RaadsMail

U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik commissie Sociaal 23 mei





Nieuwbouw Sportzaal Laakse Tuinen 
De stichting Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort (KPOA) wil twee basisscholen bouwen in Laakse Tuinen in Vathorst: DOK12 en Boulevard410. Voor het bewegingsonderwijs waren er - op basis van de onderwijsnormen - twee gymzalen gepland. In Amersfoort, en vooral in Vathorst, is er meer behoefte aan sportaccommodaties. Het college kwam daarom met het voorstel om - in plaats van twee gymzalen - een sportzaal met twee zaaldelen te realiseren. De ruimte wordt zo multifunctioneel en kan ook gebruikt worden door bijvoorbeeld sportverenigingen.

De commissie Sociaal besprak onder andere de inspraak, de verdeling van risico's van een aanbesteding en het behoud van groen.

> Vervolg? Naar Het Besluit, zonder debat. 

SP: Inkomensafhankelijke bijdrage WMO
De SP wil per direct een inkomensafhankelijke bijdrage Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in laten voeren voor midden- en hoge inkomens. Hiervoor heeft de SP een conceptmotie gemaakt die dit voorstelt. De commissie besprak de verschillende aspecten van de motie, zoals de stapeling van zorgkosten, de toegankelijkheid van de zorg, de juridische aspecten en wat de gemeente kan doen.

> Vervolg? De vervolgstap is aan de SP.

Voortgang inburgeringsaanpak
Op 1 januari 2022 is er een nieuwe inburgeringswet ingegaan. Het college informeerde de gemeenteraad op 4 april met een raadsinformatiebrief over het beleid en de uitvoering van de Wet Inburgering. De commissie kreeg een presentatie over de praktijk van inburgering. Enkele commissieleden gaven aan een keer een les bij integratiewerk te willen meemaken. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

Of stuur een e-mail naar: gemeenteraad@amersfoort.nl  

U kunt ook altijd contact opnemen met de griffie en een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Of bellen: 033-469 4379
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y