Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

27 augustus 2021

RaadsMail

De Ronde 31 augustus

Het nieuwe politieke jaar gaat starten. De eerste vergaderavond voor de raadsleden is De Ronde op dinsdagavond 31 augustus. De raadsleden vergaderen over algoritmes en de zomerrapportage met daarin de financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Een overzicht van alle vergaderingen. 

 Inhoud

 
De Ronde 31 augustus
Duurzaam (bron: Pixabay)

Vanaf 19.00 uur zijn er drie Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live

19.00 uur: Zomerrapportage 2021
Het college geeft jaarlijks op verschillende momenten inzicht in de financiële situatie van de gemeente. Dat doet het college met de kadernota, begroting, jaarstukken en de zomerrapportage. In de zomerrapportage 2021 staan de (te verwachten) financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Er wordt ook gekeken naar de effecten en risico’s van de coronacrisis. Zie ook dit aanbiedingsfilmpje van wethouder Willem-Jan Stegeman.

Het college heeft een prognose gemaakt van de inkomsten en uitgaven voor de rest van het jaar 2021. De tussentijdse financiële rapportage over de eerste helft van 2021 laat een te verwachten overschot zien over heel 2021 van ongeveer € 3,2 miljoen positief.

Gevolgen
De financiële afwijking van deze Zomerrapportage is met € 3,2 miljoen relatief klein. De hele begroting gaat namelijk om ongeveer € 560 miljoen. Deze financiële afwijking is een optelsom uit de diverse begrotingsprogramma’s. Daarom stelt het college voor om het voor 2021 voorgenomen beleid op basis van deze Zomerrapportage niet bij te sturen. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken. Toch uw mening geven? E-mail de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

19.45 uur: 
Workshop: doelen stellen is risico’s lopen
De gemeente heeft bij de uitvoering van beleid allerlei doelen en ambities. Daarbij kunnen achterliggende risico’s het halen van doelen in de weg zitten. De raadsleden krijgen tijdens deze Ronde een workshop over risicomanagement. Wat zijn risico’s? Hoe gaat de gemeente om met risico’s? Wat is de rol en betrokkenheid van de raad hierbij? Zie ook raadsinformatiebrief Nota risicomanagement.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken. Toch uw mening geven? E-mail de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

21.00 uur: 
Algoritmes: inzet, risico’s en toepassingen
Op 13 april was er de Ronde Toezicht op het gebruik van algoritmes. Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden – op hun verzoek - meer informatie over het fenomeen algoritmes. In deze Ronde geeft de heer Mirko Schaefer, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en medeoprichter van Utrecht Data School, een presentatie over algoritmes. Hoe werken algoritmes? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de risico’s?

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken. Toch uw mening geven? E-mail de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

Gast van de raad
Auto's (Bron: Pixabay)

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door corona is dat helaas nog niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!Het programma start om 18.00 uur en vindt plaats via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover de raadsleden die avond vergaderen. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij.

Bij het programma Gast van de raad hoort ook een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis, maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 28 september!

Vergaderingen raad
Foto Vermeerzaal

De gemeenteraad komt bijeen op dinsdagavond. Gemiddeld drie keer in de maand is De Ronde en gemiddeld één keer in de maand De Raad. De bijeenkomsten bestaan uit vaste onderdelen. U bent van harte welkom om de vergaderingen - digitaal - bij te wonen.

De Ronde
Vanaf 19.00 uur staan verschillende onderwerpen tegelijkertijd op de agenda. De raadsleden praten hierover in verschillende vergaderruimtes of digitaal. De onderwerpen kunnen worden behandeld als voorbereiding op een besluit, als peiling van een mening, als rondetafelgesprek of als informatieve bijeenkomst. Tijdens De Ronde kunt u uw mening geven (inspreken) over onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ op de agenda staan. Meer informatie over inspreken vindt u op amersfoort.nl/gemeenteraad (‘Uw invloed’).

De Raad
Op de avonden De Raad zijn er drie vaste onderdelen:
• De Actualiteitenraad: raadsleden kunnen vragen stellen over actuele zaken aan de burgemeester en wethouders.
• Het Plein: inwoners, organisaties en de ambtelijke organisatie kunnen iets presenteren aan raadsleden en bezoekers van de raadsvergadering. Meer informatie en aanmelden: zie amersfoort.nl/gemeenteraad (‘Uw invloed’).
• Het Besluit: alle raadsleden komen bijeen voor debat en besluitvorming.

De agenda staat twaalf dagen voor de vergaderdatum op de website Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl

Alle vergaderingen worden live gestreamd – sommige ook via YouTube.com/RaadAmersfoort - en zijn op een later moment ook terug te kijken via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl.

Langetermijnplanning
Als u wilt weten welke onderwerpen de gemeenteraad op de lange termijn behandelt, kunt u de termijnagenda bekijken. Het is geen definitieve planning, het kan zijn dat onderwerpen niet of op een andere datum worden behandeld. De termijnagenda staat op amersfoort.nl/gemeenteraad (onder ‘Vergaderingen’).

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y