Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

27 november 2020

RaadsMail

Vergaderagenda's 1 en 3 december en terugblik 23 en 24 november

Op dinsdagdagavond 1 december vergaderen de raadsleden tijdens De Ronde over verschillende onderwerpen. Onder andere over het wijkwarmtenet Schothorst-Zuid en over het vervolgproces van het nieuwe stadhuis. Op donderdagavond 3 december is er een extra De Ronde met een vergadering over het bestemmingsplan Engweg 9. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze vergaderavonden. Verder: een terugblik op de raadsvergaderingen van 23 en 24 november.

 
Vooruitblik De Ronde 1 december
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 1 december zijn er vanaf 19.00 uur zes vergaderingen. Het is niet mogelijk om vergaderingen fysiek bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl. Een aantal vergaderingen is ook via YouTube te volgen. 

19.00 uur Middenhuur
In opdracht van de raad zijn in september 2020 nieuwbouwwoningen in het middenhuursegment in de huisvestingsverordening opgenomen. Bij het toewijzen van deze woningen kunnen woningzoekenden uit een sociale huurwoning nu voorrang krijgen. Net als inwoners met een maatschappelijke of economische binding met (de regio) Amersfoort. In september nam de raad twee moties aan die gaan over het toewijzen van deze middenhuurwoningen. Het college kreeg de opdracht te onderzoeken hoe bekendmaking en toewijzing optimaal kunnen plaatsvinden. Ook kreeg het college de opdracht om vóór 1 december 2020 met een nieuw voorstel naar de raad te komen, zodat voorrang tot maximaal 50% van het woningaanbod wordt verleend bij de eerste toewijzing van de nieuwbouwwoning én bij alle verhuringen van deze woningen daarna. Onderzoek- en adviesbureau Companen heeft hier vervolgens onderzoek naar gedaan. Tijdens deze vergadering presenteert Companen de resultaten. Klik hier voor de notitie van Companen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Wijkwarmtenet Schothorst-Zuid
Het college kreeg eind oktober bericht dat de gemeente geen rijkssubsidie krijgt voor het aardgasvrij (klaar) maken van de wijk Schothorst-Zuid. Het college wil tijdens deze Ronde met raadsleden, inwoners en stakeholders (Meedenkgroep, WarmteStem.nl, huurders, Woningcorporatie en Warmte Bedrijf Amersfoort) in gesprek over de nieuwe situatie en de te maken keuzes. Het doel van het college is om samen met bewoners en stakeholders te komen tot een wijkwarmteplan, dat in het tweede kwartaal van 2021 ter besluitvorming aan de raad kan worden voorgelegd. Tijdens de vergadering worden daarvoor drie strategieën gepresenteerd: zoeken naar alternatieve financiering, doorgaan zonder rol van de gemeente en veranderen van scope en/of tijdspad.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Dromen over de toekomst van de podia
In het Cultuurplan Amersfoort 2019-2022, dat de raad op 1 oktober 2020 heeft vastgesteld, staat dat het college aan de slag gaat met ideeën en ambities voor de lange termijn. Het college gaat een analyse laten uitvoeren naar de podia en podiumkunsten in de stad. Hoe ziet de toekomst van de Amersfoortse podia en podiumkunsten eruit? Wat zijn dromen, ideeën en ambities voor de lange termijn? De fracties van D66, CDA en PvdA willen met spelers uit het culturele veld en met andere raadsleden in gesprek over een visie op de toekomst van de podia, de huidige situatie, behoeften van podia en betrokkenheid van de raad bij het opstellen van een visie. 

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Ontwikkelbeeld 2040 Regio Amersfoort: urgentie, opgaven en afwegingskader
De regio Amersfoort groeit flink en blijft groeien. Een diverse en aantrekkelijke woningmarkt, goede bereikbaarheid van werkgelegenheid en unieke natuurgebieden maken van de regio een geliefd vestigingsgebied. De keerzijde daarvan is dat ruimte en leefbaarheid onder druk komen te staan. Tot circa 2030 denkt de regio voldoende ruimte te hebben voor die groei, maar voor de ontwikkeling ná 2030 moeten nog keuzes worden gemaakt. De regio Amersfoort en provincie Utrecht maken daarom een ontwikkelbeeld om de groei in goede banen te leiden. De raad wordt gevraagd om de vertrekpunten voor dat ontwikkelbeeld vast te stellen. Op basis van die vertrekpunten worden er verschillende denkrichtingen gemaakt voor de toekomstige ontwikkeling van de regio. Om die denkrichtingen te beoordelen, is er een zogenaamd afwegingskader opgesteld. De raad wordt gevraagd om ook dat afwegingskader vast te stellen. Zie ook het raadsvoorstel.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur Vervolgproces Toekomst Stadhuis
De gemeenteraad koos vorig jaar november voor een energieneutraal nieuw stadhuis op de locatie Trapezium (aan rotonde De Nieuwe Poort). Het college kreeg de opdracht een Programma van eisen uit te werken, inclusief een stedenbouwkundig kader, waarbij de stad en de gemeenteraad betrokken worden. Er ligt nu een ambitiedocument dat de raadsleden gaan bespreken. In het document staat in grote lijnen wat het college en de stad voor ogen hebben voor het nieuwe huis van de stad. Het is een tussenstap op weg naar een gedetailleerd Programma van eisen. Van 14 oktober t/m 1 november konden de stad en de medewerkers en ondernemingsraad van de gemeente reageren op het concept-ambitiedocument. Deze reacties en de verwerking daarvan in het document worden aan de raad voorgelegd. Het college stelt voor om het planproces aan te passen om de effecten van corona op het bouwplan verder te onderzoeken. Ook wil het college de plannen samen met de stad, de gemeentelijke organisatie en de werkgroep van de raad verder uitwerken, voordat de raad er een definitief besluit over neemt (naar verwachting vierde kwartaal 2021). Zie ook het raadsvoorstel.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur Rapportage maatregelen betaalbaarheid ondersteuning en zorg
De gemeente Amersfoort heeft een aantal maatregelen ingevoerd dat ervoor moet zorgen dat zorg en ondersteuning betaalbaar blijven. Drie keer per jaar informeert het college de raad over de resultaten van deze maatregelen. Deze derde rapportage van 2020 gaat over het zorggebruik en het effect van de maatregelen in de periode januari t/m augustus 2020. De raadsleden krijgen specifiek informatie over de zogenaamde doorbraakaanpak. De doorbraakaanpak is bedoeld voor gezinnen en inwoners met complexe problemen die vastlopen. 

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 1 december. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

‘We moeten als Amersfoorters een groter en sterker signaal uitzenden’

Amersfoorter Thomas van der Eerden is inmiddels een bekende inspreker bij de gemeenteraad. Hij spreekt regelmatig in, onder andere namens actiecomité Bezorgd Liendert. ‘Het is belangrijk om je stem te laten horen, omdat raadsleden op die manier extra informatie krijgen over wat er in een wijk speelt. Over hoe wij veranderingen in onze wijk ervaren. En hoe wij graag ook invloed zouden willen hebben op die veranderingen.’

Van der Eerden vond het eerst even wennen, digitaal inspreken. “Maar de techniek is daarin behulpzaam. Je kunt iedereen goed horen. Iedereen komt netjes aan de beurt. Er kan een goed gesprek plaatsvinden. Wat ook interessant is om te zien: raadsleden stellen echt geïnteresseerd vragen en zijn nieuwsgierig naar wat je mening is. Waarom je dat vindt en welke alternatieve ideeën je misschien hebt. Het leidt vaak tot goede discussies en dat is toch wel fijn.”

Signaal
Van der Eerden heeft het idee dat raadsleden contact zoeken met bewoners in de wijk, maar dat ze niet altijd de mensen spreken die misschien een andere mening hebben. “Het risico is dat het daardoor een eenduidig verhaal wordt. Het is heel belangrijk dat iedereen die een mening heeft, een andere mening heeft, gebruik maakt van de gelegenheid om in te spreken. Dat geeft raadsleden een veel beter beeld.” Het heeft ook andere voordelen, merkte Van der Eerden: “Door in te spreken hebben we een betere band weten op te bouwen met individuele raadsleden. We hebben regelmatig contact met raadsleden. Om zelf aan de ene kant op de hoogte blijven van wat er speelt. En aan de andere kant direct onze mening te kunnen geven aan diverse raadsleden.” Zijn oproep aan mede-Amersfoorters: “Maak gebruik van je recht om in te spreken. Laat weten dat ook jij een mening hebt die de raad moet weten. Zoek daarin andere bewoners in Amersfoort die misschien jouw mening delen. Hoe meer inwoners binnen of buiten jouw wijk hun mening daarin kenbaar maken, hoe sneller raadsleden geneigd zijn om er ook echt serieus naar te luisteren. We moeten als Amersfoorters echt een groter en sterker signaal uitzenden.”

Vooruitblik De Ronde 3 december

Foto Vermeerzaal

Op de agenda van de extra De Ronde op donderdag 3 december staat om 19.00 uur één vergadering over het bestemmingsplan Engweg 9. Dit is een volledig digitale vergadering. U kunt de vergadering volgen via de website amersfoort.raadsinformatie.nl

19.00 uur Bestemmingsplan Engwe
g 9

De fractie van het CDA wil naar aanleiding van de wijzigingen in het ontwerpbestemmingsplan voor Engweg 9 in gesprek met omwonenden en woningcorporatie Portaal over de voorgestelde wijzigingen. Voor Engweg 9 ligt een plan voor de bouw van twintig sociale huurappartementen in drie bouwlagen. Het oostelijk deel van de locatie zal een groene inrichting krijgen en aansluiten op het aangrenzende park. Ook het openbaar gebied tussen het gebouw en de Engweg zal worden heringericht. 
Het CDA vindt het onduidelijk waarom de eerder geplande ondergrondse parkeervoorziening financieel niet haalbaar bleek en waarom enkele wijzingen als ‘ambtshalve wijzigingen’ zijn doorgevoerd, zonder nieuwe zienswijzeprocedure.
Zie het raadsvoorstel en de bijbehorende zienswijzennota
De raad neemt een besluit over de gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Engweg 9 tijdens de raadsvergadering Het Besluit op 15 december 2020.

Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 3 december. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik Het Besluit 23 november
Muzieknoten (bron: Pixabay)

De gemeenteraad stemde tijdens deze extra (digitale) raadsvergadering op maandag 23 november in met een digitaal (stem-)Besluit. Hiervoor gaat een tijdelijk Reglement van Orde gelden. Bij deze vergadering waren alle 39 raadsleden aanwezig.

Door het aannemen van dit raadsvoorstel, vindt de raadsvergadering Het Besluit de komende periode in twee vergaderingen plaats. De eerste raadsvergadering vindt fysiek plaats in De Prodentfabriek en is bedoeld voor het bespreken van raadsvoorstellen en moties en amendementen. Nadat deze vergadering is gesloten, vindt er na een half uur een tweede – digitale – raadsvergadering plaats waarin de raadsleden stemmen over de eerder behandelde raadsvoorstellen, moties en amendementen. 

Tyas Bijlholt (D66) deed aan het begin van de vergadering een ordevoorstel om dit onderwerp met debat te agenderen. De raad ging akkoord met dit verzoek. U kunt deze vergadering (met klikbare tijdcodes bij de onderwerpen) terugkijken via YouTube

De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan.

Klik hier voor de agenda van 23 november met de vergaderstukken. Ook staat daar de besluitenlijst en het verslag. 

Terugblik Het Plein en Het Besluit 24 november
Auto's (Bron: Pixabay)
Op dinsdag 24 november vond de informatiemarkt Het Plein voor het eerst digitaal plaats. Omdat de gemeenteraad op maandag 23 november instemde met een digitaal stemBesluit, waren er op dinsdag 24 november twee raadsvergaderingen Het Besluit, een fysieke en daarna een digitale vergadering.

Het Plein
Het Plein is een informele informatiemarkt van de raad van Amersfoort. De raad maakte digitaal kennis met vier projecten die vanuit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling 2020 een subsidie hebben gekregen. Dit gebeurde aan de hand van filmpjes en een online vragengesprek. Het Plein werd geleid door raadslid Linda van Tuyl (GroenLinks). Het ging om de volgende projecten:
- De Stadszagerij is een houtzagerij die Amersfoortse bomen na het zagen en drogen een nieuwe bestemming geven. Mensen met een begeleidingsvraag kunnen ambachtelijke kennis in houtbewerking opdoen.
- Jarga ontwikkelt concepten voor circulair bouwen, waarin wordt gekozen voor materialen die zijn gericht op oneindigheid, zonder slijtage, onderhoud, of veroudering.
- Het project Vraagradar vereenvoudigt met behulp van een platform het proces om hergebruik van bouwmaterialen te stimuleren bij nieuwbouw.
- Tree Collective Lab maakt met een pilot inzichtelijk hoeveel het planten van een boom (financieel) oplevert. De resultaten van dit project worden gebruikt om nieuwe partijen te betrekken om te investeren in bomen.

Klik hier om Het Plein terug te kijken. Onder het filmpje kunt u klikken op de juiste begintijd (tijdcode).
Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad ook delen met de raadsleden en andere belangstellenden op Het Plein? Meld u aan bij de raadsgriffie, e-mail: griffie@amersfoort.nl.


Raadsvergaderingen Het Besluit
Bij de eerste raadsvergadering Het Besluit (fysieke beraadslaging) waren 33 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren: Dillian Hos (GroenLinks), Ralph Langendam en Hans van Wegen (BPA), Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp), Noëlle Sanders (Lijst Sanders) en Ben Stoelinga (Amersfoort2014). Bij de tweede raadsvergadering Het Besluit (digitale besluitvorming) waren alle 39 raadsleden aanwezig. Een samenvatting op basis van beide vergaderingen.

Bij het vaststellen van de agenda werden twee ordevoorstellen gedaan. Alex Engbers (CDA) stelde voor om agendapunt Vaststelling Chw bestemmingsplan Engweg 9 van de agenda te halen om het eerst in De Ronde te bespreken. De raad steunde dit voorstel unaniem. Deze vergadering staat inmiddels gepland op 3 december. Gert Hunink (ChristenUnie) stelde voor om agendapunt Onttrekkingsbesluit voetpad Hooglandseweg - Noord 50 van de agenda te halen om eerst nog feitelijke vragen te kunnen stellen. De raad steunde ook dit voorstel unaniem. De agenda werd vervolgens gewijzigd vastgesteld (de raad gaat over de eigen agenda).

De raad nam de overige raadsvoorstellen die op de agenda stonden aan:
Krediet investeringen riolering 2020: het college vroeg de raad om een krediet van € 7,0 miljoen voor de investeringen riolering in 2020 beschikbaar te stellen. Jan de van der Schueren zei dat hij constateerde dat de raad voor de tweede maal een voorstel ontvangt om zaken die zijn vergeten aan het eind van het jaar recht te zetten. En dat zijn fractie in zou stemmen omdat hij niet wil dat de gemeente onrechtmatig handelt. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Lorentzstraat 17a: ontwikkelaar ReadyforLiving wil 17 woningen aan de Lorentzstraat 17a in het Leusderkwartier bouwen. Hiervoor wordt de bestaande bedrijfsbebouwing op dit perceel gesloopt. Het college vroeg de raad onder andere het bestemmingsplan Lorentzstraat 17a met wijzigingen vast te stellen. Menno Fousert (Amersfoort2014) had hierover vooraf technische vragen gesteld aan het college die ook beantwoord waren. Hij vroeg wethouder Janssen toe te zeggen dat de ondernemers die dicht op de perceelgrens gehuisvest zijn, zich geen zorgen hoeven te maken over hun bedrijfsvoering. De wethouder zei hier onder andere op dat ondernemers zich geen zorgen hoeven te maken over hun bedrijfsvoering door de komst van de woningen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
Vaststellen bestemmingsplan Nijkerkerstraat 25b: ontwikkelaar Ham Invest B.V. wil aan de Nijkerkerstraat 25b een opslagmagazijn bouwen en zes parkeerplaatsen aanleggen. Daarvoor is het nodig het geldende bestemmingsplan te wijzigen van de functie ‘wonen’ naar de functie ‘bedrijf’. Nijkerkerstraat 25 is gekocht door de initiatiefnemer en maakt nu deel uit van dit bestemmingsplan. De woning wordt omgezet naar een bedrijfswoning. Het college vroeg de raad om dit vast te stellen.
Alex Engbers (CDA) zei dat er goed is gekeken naar de duurzaamheid van het hele gebouw. Hij wil dat er ook wordt gekeken of er iets extra's gedaan kan worden met de 1000 m2 die vrijkomt en hij doelde daarbij op zonnepanelen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
Parkeerverordening 2021 en Verordening Parkeerbelastingen 2021: jaarlijks vindt indexatie plaats van de parkeertarieven. Dit jaar stelde het college de raad hiernaast een nadere aanpassing voor van het tarief straatparkeren om het parkeren op straat te ontmoedigen en het parkeren in parkeergarages aantrekkelijker te maken. Zie het raadsvoorstel, de parkeerverordening en de verordening parkeerbelastingen. Verschillende fracties (GroenLinks, D66, Amersfoort2014 en PvdA) merkten op dat het verschil tussen de tarieven voor straatparkeren en garageparkeren niet groot is. Zij zagen dit raadsvoorstel als een goede stap in de richting. Dillian Hos (GroenLinks),  Rob Smulders (PvdA) en  Menno Fousert (Amersfoort2014) gaven aan hier verder over te willen spreken. De raad nam dit raadsvoorstel aan met 38 stemmen voor en 1 tegen (DENK).

Moties:
De raad besprak vijf 'losse' moties, die niet bij een raadsvoorstel horen. De raad nam vier moties aan, één motie werd verworpen.

Aangenomen moties:
- Lijst Sanders, DENK en Lijst Molenkamp: Service voor 18-jarige Amersfoorters. De fracties vroegen het college om jongeren die 18 jaar worden, een brief te sturen waarin ze gewezen worden op de de mogelijkheid en het belang van inschrijving bij woningnet Eemvallei, het belang van stemmen en de noodzaak tot het aangaan van een ziektekostenverzekering. Noëlle Sanders (Lijst Sanders): "Ze vergeten zich vaak in te schrijven en tegen de tijd dat ze het huis uit willen, blijkt dat ze nog niet aan de beurt zijn." Portefeuillehouder wethouder Tigelaar vertelde dat jongeren die achttien jaar worden, een brief van de gemeente ontvangen waarin zij worden gefeliciteerd en worden gewezen op hun stemrecht. En dat in deze brief de inschrijving bij WoningNet kan worden opgenomen. Verschillende fracties spraken hun steun uit voor de motie. Ivo Beekers: "De VVD zal verdeeld stemmen. Aan de ene kant heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid om zaken te regelen die men als volwassene moet regelen. Aan de andere kant heeft niet iedereen ouders die hun kinderen alles bijbrengen wat een volwassene zou moeten weten. In dat geval kan iemand die net achttien jaar is geworden een steuntje in de rug gebruiken van de gemeente [...]." 
De raad nam deze motie aan met 37 stemmen voor en 2 tegen (VVD (Hengeveld, Van Nieuwenhuizen). 

- GroenLinks, CDA, PvdA, Amersfoort2014, SP, D66 en Lijst Sanders: Houd de dienstapotheek in Amersfoort. Met deze motie vroegen de fracties het college om een brief aan de minister te sturen om aan te geven dat het vertrek van de Dienstapotheek voor Amersfoort niet acceptabel is omdat onze inwoners en de inwoners van deze regio er qua zorg kwalitatief op achteruitgaan. Bram Leeuwenkamp (GroenLinks): "Feitelijk heeft de gemeente hier geen rol in. Derhalve wordt het college verzocht de rol van facilitator in te nemen om te komen tot een oplossing voor iedereen. En om als facilitator met de betrokken partijen in gesprek te gaan om te komen tot een oplossing om de Dienstapotheek voor Amersfoort te behouden. "Portefeuillehouder wethouder Tigelaar zei dat het college het ermee eens is dat de (farmaceutische) zorg voor de inwoners van de stad en de regio toegankelijk moet zijn, zeker in noodsituaties. Een brief met de woorden dat het niet acceptabel is, noemde hij 'behoorlijk stevige woorden'. De rol als facilitator wilde hij opvatten als het opnieuw bespreken van de zorgen van de raad - die hij deelt - met Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid. Over een bemiddelende rol zei hij: "Dat is geen rol die de gemeente op zich kan nemen, zeker niet in de huidige omstandigheid waarbij er nog een rechtszaak dient tussen beide partijen." Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) zei (na een korte schorsing) de reactie van de wethouder te begrijpen. Hij gaf aan dat de oplossing in alle redelijkheid moet worden gezocht. Hij vroeg de wethouder niet te bemiddelen, maar op te komen voor de belangen van de inwoners en deze over te brengen aan de betrokken partijen. Verschillende fracties spraken hun steun uit voor de motie. Jelle Hengeveld: "De VVD stemt tegen de motie. Het is niet duidelijk dat de zorg op een onoverkoombare manier verschraalt als medicijnen worden bezorgd in plaats van dat mensen ze kunnen afhalen, dit zijn aannames." En: "Er loopt een rechtszaak. Het is niet wenselijk daar tussen te gaan zitten. "De raad nam deze motie aan met 33 stemmen voor en 6 tegen (VVD).

- DENK en D66: Pilot discriminatierechercheurs. De fracties vroegen het college om in overleg met de Driehoek en de landelijke politieleiding de mogelijkheden te verkennen om Amersfoort aan te laten sluiten bij de pilot discriminatierechercheurs. Met als doel na te gaan of dit een bijdrage kan leveren aan een effectievere bestrijding van discriminatie. De raad nam deze motie aan met 34 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 5 tegen (Amersfoort2014 en BPA). ChristenUnie en CDA stemden voor omdat het over een lokale situatie gaat. Ralph Langendam, BPA: 'De BPA ziet geen noodzaak tot het instellen van extra discriminatierechercheurs en acht de politie prima in staat om de juiste prioriteiten te bepalen. Deze motie roept op tot discriminatie tussen verschillende soorten criminaliteit.' Ook Amersfoort2014 stemde tegen, de fractie is tegen elke vorm van discriminatie maar wil eerst meer over de pilot weten. 

- Lijst Sanders: Ondermijning. De fractie vroeg het college te te onderzoeken hoeveel middelen er nodig zijn om ondermijning te bestrijden. Zodat de raad dit kan betrekken bij de afwegingen bij de kadernota. Noëlle Sanders (Lijst Sanders): "Ik ben bezorgd over het minder worden van de gelden voor ondermijning die voor jongeren die in de criminaliteit belanden heel belangrijk zijn." De burgemeester (portefeuillehouder) lichtte toe dat hij dit verzoek al toegezegd had toen de motie twee weken geleden aan de orde was in Het Besluit en dat hij voor de kadernota het gevraagde inzicht zal geven. Hannke Lap (VVD): "Het is goed om concreet duidelijkheid te krijgen over welke taken blijven liggen en wat het kost om het wel goed in te vullen." De raad nam deze motie aan met 26 stemmen voor (VVD, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 13 tegen (GroenLinks, D66 en BPA). GroenLinks stemde tegen omdat de fractie de toezegging van de burgemeester voldoende vond. En de BPA vanwege een 'onjuiste en overbodige' overweging.

Verworpen motie:
- DENK: Oproep tot vervroegde evaluatie van boerkaverbod. De fractie vroeg het college om er bij het Rijk op aan te dringen om een vervroegde evaluatie van het verbod op gezichtsbedekkende kleding te houden. De raad verwierp deze motie met 24 stemmen tegen (VVD, CDA, D66 (Dijkstra, Van Hamersveld, Perdok), ChristenUnie, Amersfoort2014 en BPA) en 15 voor (GroenLinks, D66 (Bijlholt, Belkasmi), SP, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). D66 stemde verdeeld, de fractie is tegen een boerkaverbod maar vindt dat de discussie in Den Haag moet worden gevoerd. 

Klik hier voor de twee volledige agenda's van 24 november met alle vergaderstukken, waaronder de raadsvoorstellen en de moties (zie paperclips). Ook staan daar de twee besluitenlijsten en verslagen. U kunt de vergaderingen terugkijken via dezelfde link en via YouTube. Onder de filmpjes op YouTube vindt u klikbare tijdcodes per onderdeel/agendapunt.
Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op dinsdag 8 december. Er zijn nog enkele digitale plekken beschikbaar!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y