Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

28 augustus 2020

RaadsMail

De Ronde 1 september

Op dinsdag 1 september komen de raadsleden weer bij elkaar voor De Ronde. Vanaf 19.00 uur zijn er zes vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden vergaderen onder andere over de voorgestelde aanpassingen van de verkeersinfrastructuur rondom rotonde De Nieuwe Poort en het gebied Langs Eem en Spoor. Ook vergadert de raad over invoering van 30 km/u binnen de bebouwde kom. En de raadsleden worden bijgepraat over het coronavirus in Amersfoort. In deze nieuwsbrief leest u een vooruitblik op de vergaderingen.

Hoe vergadert de raad
De Ronde-vergaderingen over de infrastructuur Langs Eem en Spoor en De Nieuwe Poort, over 30 km/u binnen de bebouwde kom en over de middenhuur in de huisvestingsverordening worden in de raadzaal gehouden. De woordvoerders van de twaalf fracties, de voorzitter, secretaris en collegeleden kunnen daar op ruime afstand van elkaar plaatsnemen. Woordvoerders die niet aanwezig kunnen of willen zijn, nemen digitaal deel aan de vergadering. De Ronde-vergaderingen over het minimabeleid, over budget voor de rekenkamer en over corona worden digitaal gehouden.

Vergadering volgen
Het is vanwege de anderhalvemeterregel nog niet mogelijk om de vergaderingen in de raadzaal bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of via YouTube (Raad Amersfoort).  

 
Vooruitblik De Ronde 1 september
Auto's (Bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde staan zes vergaderingen: Verkeersinfrastructuur Langs Eem en Spoor en De Nieuwe Poort, Evaluatie maatregelen voor minimabeleid, 30 km/u de standaard in Amersfoort, Budget Rekenkamer, Middenhuur in de huisvestingsorde en Corona: update.

19.00 uur Verkeersinfrastructuur Langs Eem en Spoor en De Nieuwe Poort
In juni informeerde het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad in een raadsinformatiebrief over de aanpassingen van de verkeersinfrastructuur in het gebied Langs Eem en Spoor en rondom De Nieuwe Poort. Het college noemt enkele oplossingen die de veiligheid en doorstroming/bereikbaarheid moeten verbeteren. Volgens de fracties Amersfoort2014, GroenLinks en SP heeft dit een grote impact op de omgeving van Langs Eem en Spoor en de Nieuwe Poort. Deze vergadering is op initiatief van deze fracties. 

In het gebied Langs Eem en Spoor - Wagenwerkplaats, Trapezium (waar het nieuwe stadhuis komt), het Eemplein, De Nieuwe Stad, en Kop van Isselt – worden de komende jaren circa 3000 woningen gebouwd. Om de ontwikkeling in dat gebied mogelijk te maken, is aanpassing van de infrastructuur nodig. Het college heeft maatregelen onderzocht om de veiligheid en doorstroming/bereikbaarheid te verbeteren van de rotonde De Nieuwe Poort, de Noordewierweg, de verschillende straten in het Soesterkwartier en de uitvalswegen in de stad zoals Maatweg, Radiumweg, Ringweg Koppel/Kruiskamp, Stadsring en Hogeweg.

Het college stelt onder andere voor:
- De rotonde De Nieuwe Poort aan te passen tot een kruispunt met verkeerslichten, nadat de Groningerstraat wordt afgesloten van De Nieuwe Poort.
- De aansluiting van de Brabantsestraat op de Amsterdamseweg te verlengen, zodat auto’s die uit de tunnel komen naar de Brabantsestraat kunnen afslaan.
- De Amsterdamseweg te verbreden zodat er meer ruimte komt voor voet- en fietspad.
- Ter hoogte van de Geldersestraat een kruispunt te maken met verkeerslichten.

Met het afsluiten van de Groningerstraat verdwijnt een toegangsweg naar het Soesterkwartier. Volgens het college biedt een aansluiting op de Amsterdamseweg ter hoogte van de Geldersestraat naar de Dollardstraat of Puntenburgerlaan – door de groengordel - een goed alternatief.

In de raadsinformatiebrief wordt volgens de fracties niet helemaal duidelijk wat de omvang van de voorgestelde aanpassingen is, wat de kosten en risico’s zijn en wat de impact op de verkeersafwikkeling en de leefomgeving van omwonenden is. De fracties gaan hierover met het college in gesprek. Ook willen de fracties meer duidelijkheid van het college waarom het een alternatief voorstel (gemaakt door een architectenbureau) voor rotonde De Nieuwe Poort, namelijk een zwevende rotonde, als niet haalbaar ziet.

Nieuw bericht college
Eind juli kwam er opnieuw een raadsinformatiebrief van het college. Daarin stond dat het voorstel van een nieuwe aansluiting door de groengordel tot onbegrip en boosheid leidde bij bewoners van dat deel van het Soesterkwartier. Het college heeft vervolgens verschillende bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd om hen te informeren over de voorgestelde aanpassingen en heeft gesprekken gevoerd met inwoners en met Kerngroep Leefplezier 3812, Werkgroep Groengordel, Werkgroep Noordewierweg Verbindt en IndeBuurt033. Het college schrijft verder: ‘We hechten er waarde aan om dit proces samen met de bewoners te doen. Daarom schuiven we de voorgestelde aanpassing van een ontsluiting die de groengordel doorkruist terzijde. Op deze wijze willen wij met open vizier na de zomer de verdere gesprekken met de inwoners een vervolg geven zodat de uiteindelijke uitkomsten ervan op zo veel mogelijk draagvlak kunnen rekenen.’

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Evaluatie maatregelen voor doorontwikkeling van minimabeleid
In 2017 stemde de gemeenteraad in met maatregelen om de sociale participatie van kinderen uit arme gezinnen en van volwassenen die moeten leven van een zeer laag inkomen te bevorderen. En om er nog meer voor te zorgen dat inwoners weten welke mogelijkheden van (financiële) ondersteuning er zijn. Afgesproken is toen dat in 2020 een deel van de gemeentelijke maatregelen geëvalueerd zou worden. Met sociale participatie worden activiteiten bedoeld waarmee volwassenen waardevol deelnemen aan de samenleving, zoals door het verrichten van betaalde arbeid, vrijwilligerswerk, etc. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft het effect van landelijke en lokale inkomensondersteunende regelingen in Amersfoort onderzocht. Om het minimabeleid van de gemeente te versterken, wil het college een aantal maatregelen aanpassen. Waaronder het verhogen van de waarde van de kledingvoucher en het verlagen van de bijdrage voor sport en cultuur voor volwassenen van € 100 naar € 90. De raadsleden gaan met het college en genodigden in gesprek over hoe de gemeente zo effectief mogelijk kan ondersteunen bij de sociale participatie van minima. Ook praten zij over de gevolgen van corona. Voor deze vergadering zijn uitgenodigd zijn: het Nibud, Stichting Leergeld en Indebuurt033.

Digitale vergadering. Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.
 
20.45 uur 30 km/u de standaard in Amersfoort
Tijdens De Ronde Een veilig en prettig fietsnetwerk op 3 maart hebben raadsleden gesproken over 30 km/u als basis voor alle wegen binnen de bebouwde kom. Straten met 50 en 70 km/u zouden de uitzonderingen moeten worden. De fracties D66, GroenLinks en ChristenUnie willen nu onder andere peilen of de raad een opdracht aan het college wil geven om te onderzoeken waar in de bebouwde kom standaard 30 km per uur kan worden ingevoerd. Deskundigen geven aan dat snelheidsverlaging leidt tot meer verkeersveiligheid en minder ongelukken. 

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Peiling’. U kunt digitaal inspreken en zo uw mening geven.

20.45 uur Budget Rekenkamer
De rekenkamer is een belangrijk orgaan om de raad goed geïnformeerd en onderbouwd zijn werk te laten doen. De evaluatie van de rekenkamer laat zien dat, om het huidige aantal onderzoeken (goed) te kunnen blijven doen, het nodig is dat het incidentele onderzoeksbudget structureel wordt. Dit bedroeg in 2019 en 2020 € 35.000. De evaluatie van de rekenkamer is op 16 juni besproken in de auditcommissie. De auditcommissie kan zich goed vinden in het evaluatierapport. De vraag is wat voor type en hoeveel onderzoeken de gemeenteraad van een rekenkamer verwacht. Daarnaast is de vraag wat de kosten mogen zijn en wat structureel gefinancierd zou moeten worden. Tijdens deze Ronde leggen de fracties PvdA en VVD hierover een aantal vragen aan de raadsleden voor.

Digitale vergadering. Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde 'Peiling'. U kunt digitaal inspreken en zo uw mening geven.

22.00 uur Middenhuur in de huisvestingsverordening
De gemeenteraad heeft met een aangenomen motie in 2019 het college de opdracht gegeven om nieuwbouwwoningen in het middenhuursegment op te nemen in de  huisvestingsverordening. Hierdoor wordt het mogelijk om bij het toewijzen van deze woningen voorrang te geven aan woningzoekenden uit sociale huurwoningen en aan mensen met een maatschappelijke of economische binding met (de regio) Amersfoort. In een huisvestingsverordening kan een gemeente regels vaststellen, bijvoorbeeld over het toewijzen van huurwoningen. De raadsleden geven tijdens deze vergadering hun mening over het raadsvoorstel en de huisvestingsverordening.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt digitaal inspreken en zo uw mening geven.

22.00 uur Corona: update
De raadsleden laten zich door het college informeren over de actualiteiten rondom het coronavirus in Amersfoort. Ook praten de raadsleden met het college over de gevolgen van de coronacrisis voor de inrichting van de anderhalvemetersamenleving en voor de veiligheid en handhaving.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via YouTube (Raad Amersfoort). Ronde 'Informatie'. U kunt niet inspreken.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. De gemeenteraad maakt echter graag kennis met u. Daarom is het nu mogelijk om digitaal gast van de raad te zijn!

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen. Bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt en wilt u graag met raadsleden in gesprek. Dan is Gast van de raad echt iets voor u!

Het programma start om circa 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u kunt deze maaltijd thuisbezorgd krijgen.

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities zijn op 8 en 22 september

(De groepsfoto is genomen voor het uitbreken van het coronavirus.)
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y