Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

28 mei 2021

RaadsMail

Vergaderingen gemeenteraad: De Ronde 1 en 3 juni

Aankomende week hebben de raadsleden twee vergaderavonden. Op dinsdagavond 1 juni is de reguliere De Ronde. De raadsleden vergaderen onder andere over het aanmeldbeleid van basisscholen in Amersfoort en over participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen. Op donderdagavond 3 juni is er een extra De Ronde met twee vergaderingen over corona. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we terug op de raadsavond van 25 mei met De Ronde en de raadsvergadering Het Besluit.

 Inhoud

 
De Ronde 1 juni
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 1 juni zijn er vanaf 19.00 uur zeven Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur:
 Participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen
De gemeente heeft een participatiegids opgesteld voor ruimtelijke ontwikkelingen voor iedereen die een plan heeft. Denk aan de bouw van een dakkapel, de aanleg van een zonneveld en aan complexe ontwikkelingen zoals een woonwijk. In de gids staat een stappenplan, waarin precies staat wie de initiatiefnemer bij het plan moet betrekken en wanneer de raad of het college er een besluit over moet nemen. Deze Ronde is een eerste stap richting een evaluatie van de participatiegids. Er is op dit moment namelijk nog geen project dat alle stappen uit de participatiegids heeft doorlopen. Wat is er gebeurd sinds vaststelling van de participatiegids? De raadsleden praten met het college over participatie, onder andere over verwachtingen en draagvlak en de kaderstellende rol van de raad. De evaluatie volgt in september. Klik hier voor meer informatie over de participatiegids.

Hybride vergadering (raadsleden vergaderen vanuit de raadzaal of digitaal). U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19.00 uur: Aanmeldbeleid basisscholen in Amersfoort
Kinderen kunnen vanaf driejarige leeftijd ingeschreven worden bij een basisschool. Dit is wettelijk geregeld. Sommige basisscholen blijken met vooraanmeldingen te werken: kinderen jonger dan drie jaar kunnen al worden aangemeld en op de wachtlijst geplaatst worden. DENK heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over vooraanmeldingen. Uit de beantwoording blijkt dat er basisscholen zijn die werken met vooraanmeldingen. Meestal betekent dit dat kinderen die het langst op de wachtlijst staan, voorrang krijgen bij de daadwerkelijke inschrijving op driejarige leeftijd. De fracties DENK, GroenLinks en D66 willen hierover in gesprek met de schoolbesturen van Amersfoortse basisscholen. Volgens het Kenniscentrum Gemengde Scholen kan vooraanmelden zorgen voor segregatie en kansenongelijkheid in het onderwijs. De overheid wil juist dat kinderen van ouders met verschillende achtergronden, inkomens en opleidingen zoveel mogelijk samen naar school gaan.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19.00 uur: RWA jaarrekening 2020 en meerjarenbegroting 2022-2025
Het bestuur van Regionaal Sociaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving (RWA) heeft de jaarrekening 2020 en de meerjarenbegroting 2022-2025 aangeboden aan de raad. De raad kan op de jaarrekening bezwaren indienen (zie het raadsvoorstel), en op de meerjarenbegroting een zienswijze (officiële reactie) (zie het raadsvoorstel). De raadsleden bespreken met het college de financiële stukken van de RWA. Het RWA voert voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit. De Wsw regelt dat mensen met een arbeidsbeperking binnen of buiten de sociale werkvoorziening aan het werk kunnen. Amfors is de sociale werkvoorziening voor de regio Amersfoort en begeleidt en ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk. Op verzoek van de raad is deze keer ook de algemeen directeur van Amfors, Ronald de Koning, aanwezig voor het geven van een toelichting over de ontwikkelingen binnen RWA/Amfors. 

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Transitieplan omgevingsplan Amersfoort
In 2022 gaat de Omgevingswet in. Een wet die alle wet- en regelgeving die er nu is voor de fysieke leefomgeving (over wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water) vervangt. Onder de Omgevingswet moet Amersfoort straks één omgevingsplan voor het grondgebied van de hele gemeente hebben. Het omgevingsplan vervangt de huidige bestemmingsplannen. Tot eind 2029 krijgen gemeenten de tijd om een omgevingsplan te maken. De gemeente heeft bij het ingaan van de Omgevingswet een ‘tijdelijk omgevingsplan’. Dit bestaat uit alle geldende ruimtelijke plannen en voormalige regels van het Rijk (de zogenaamde bruidsschat). De gemeente kan al die plannen en verordeningen vervangen door ‘deelomgevingsplannen’. Elke gemeente kan de regels van het Rijk naar eigen inzicht laten vervallen, overnemen of aanpassen (zie ook de Ronde Analyse en keuzes bruidsschat omgevingsplan). Naast het tijdelijke omgevingsplan is ook de Verordening fysieke leefomgeving Amersfoort van kracht (door de raad vastgesteld op 21 april 2020). In het Transitieplan (overgangsplan) Amersfoort staat beschreven hoe de gemeente stapsgewijs overgaat van een tijdelijk omgevingsplan naar een omgevingsplan. De raadsleden krijgen een presentatie over het Transitieplan. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Hybride vergadering (raadsleden vergaderen vanuit de raadzaal of digitaal). U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.45 uur Let’s work, het belang van werken in Amersfoort
Het college informeert de raadsleden over het belang van werken in Amersfoort. Over werkgelegenheid, het ondernemersklimaat, de woon-werkbalans en economische ontwikkeling. Het Programma Werken van de gemeente Amersfoort stuurt aan op een gezonde, economische ontwikkeling van de stad. Amersfoort Business Team (ABT) zet zich in voor groeiende en passende werkgelegenheid en een goede woon-werkbalans in een evenwichtige, groeiende en levendige stad. Door het werven van bedrijven die passen binnen het regionale economische profiel ‘gezond stedelijk leven’. Centraal staat een economie waarin iedereen kan meedoen, door duurzaamheid gedreven. Klik hier voor de website van Amersfoort Business.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

22.00 uur: Analyse en keuzes bruidsschat omgevingsplan
In 2022 wanneer de Omgevingswet ingaat, worden gemeenten verantwoordelijk voor een aantal regels over milieubelastende activiteiten, bouwen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Daar is nu het Rijk nog verantwoordelijk voor. De regels van het Rijk worden ‘de bruidsschat’ genoemd. De gemeentes mogen deze regels straks aanpassen. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om een groot deel van de regels ongewijzigd over te nemen, een aantal regels aan te scherpen, een aantal regels te schrappen en een aantal regels verder te onderzoeken. Bij het overnemen, vervangen of schrappen van de regels van de bruidsschat stelt het college ook voor om een aantal uitgangspunten vast te stellen (zie ook de Ronde Transitieplan omgevingsplan Amersfoort). Klik hier voor een analyse van de bruidsschat. En zie ook het raadsvoorstel.

Hybride vergadering (raadsleden vergaderen vanuit de raadzaal of digitaal). U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

22.00 uur: Fondsvermogen ROM Regio Utrecht
De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM) hebben twee zogenaamde corona-overbruggingsleningen namens het Rijk uitgevoerd. Voor de regio Utrecht is ruim 18 miljoen aan leningen toegekend. Een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij is een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Economische Zaken en de provincie. Het doel van de ROM’s is de regionale en lokale economie te versterken. Elke provincie heeft een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij. Er wordt verwacht dat de vraag naar aanvullende financiering onverminderd groot blijft. Het kabinet stelt landelijk € 150 miljoen extra beschikbaar om het fondsvermogen van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen te versterken, onder voorwaarde van regionale cofinanciering. Het college stelt de raad voor om bij te dragen aan het versterken van het fondsvermogen van de ROM Regio Utrecht voor een eenmalig bedrag van 1,5 miljoen euro. Tijdens deze Ronde geven de raadsleden hun mening over het raadsvoorstel.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 1 juni kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Extra De Ronde 3 juni

Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op donderdagavond 3 juni  is er een extra De Ronde met twee vergaderingen over corona. U kunt de vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live

19.00 uur: 
Coronakompas: vier scenario’s voor Amersfoort na corona

Het afgelopen jaar is er binnen de gemeente nagedacht over de impact van corona op de langere termijn, over vijf jaar. Vertegenwoordigers uit de raad, het college, de ambtelijke organisatie en de stad hebben nagedacht over toekomstscenario’s. De resultaten van de gesprekken staan in het coronakompas. Hierin staan vier scenario’s over eventuele toekomsten voor Amersfoort over vijf jaar. Tijdens de vergadering gaat het over de inhoud en de totstandkoming van het kompas.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur: Corona
Met collegeberichten en Ronde-vergaderingen informeert het college de raad over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Het kabinet kondigt coronamaatregelen steeds voor een bepaalde periode af. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen stellen aan het college en dilemma’s bespreken die spelen.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

De agenda van 3 juni kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 25 mei: Presentatie jaarstukken 2020 en kadernota 2022
Auto's (Bron: Pixabay)

Presentatie jaarstukken 2020 en kadernota 2022

Op dinsdag presenteerde de wethouder Financiën, Willem-Jan Stegeman, de jaarstukken 2020 en de kadernota 2022. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2020) en hoe het geld is uitgegeven. In de kadernota staat waar het geld van de gemeente de komende jaren (2022-2025) aan wordt besteed.

De auditcommissie houdt op woensdag 16 juni de dag van de jaarstukken. Dit evenement zal gaan over de jeugdzorg en subsidies. De voorzitter van de auditcommissie, Dirk-Joost van Hamersveld, riep de raad op mee te denken en vragen mee te geven aan de auditcommissie ter bespreking op de dag van de jaarstukken.

Hierna blikte wehouder Stegeman terug op de ontwikkelingen en resultaten op de drie belangrijke pijlers van het beleid: duurzame stad, groeiende stad en inclusieve stad. Hij gaf aan dat de opgave vanwege corona daarbij gekomen is. Vanuit financieel oogpunt is het uitgavenpatroon dichtbij de begroting gebleven. Het Rijk heeft coronakosten vergoed zoals beloofd. Voor de toekomst blijven er onzekerheden, zowel ten aanzien van corona als ten aanzien van rijksgelden. Wethouder Willem-Jan Stegeman geeft aan dat het college verder gaat op de ingeslagen weg.

Vervolg
Op dinsdag 8 juni geven de raadsleden hun mening over de kadernota tijdens De Ronde. U kunt dan inspreken en uw mening geven over (onderdelen van) de kadernota: wat vindt u van de plannen die het college voorstelt? Op dinsdag 29 juni bespreken de raadsleden de jaarstukken in De Ronde. Ook dan kunt u inspreken. Besluitvorming over de jaarstukken vindt plaats tijdens Het Besluit van dinsdag 6 juli. Besluitvorming over de kadernota volgt tijdens Het Besluit op dinsdag 13 juli. De raadsleden stemmen over ingediende moties (opdrachten aan het college) en amendementen (wijzigingen in het voorstel van het college) en over de kadernota.

Meer informatie over de financiële stukken vindt u op financien.amersfoort.nl


U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijst (zie paperclip). U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube.

Terugblik raadsvergadering Het Besluit 25 mei
Foto Vermeerzaal

Tijdens deze vergadering werd Roald van der Linde geinstalleerd tot wethouder. De raad nam onder andere het voorstel voor toeristenbelasting aan. Bij de vergadering waren 36 raadsleden aanwezig, Ruger Dijksterhuis (ChristenUnie), Irma Dijkstra (D66) en Hans van Wegen (BPA) waren afwezig.

Rekenkamerrapport Bescherming persoonsgegevens
De voorzitter van de rekenkamer Amersfoort, Henny Overbeek, bood aan de gemeenteraad het rapport Bescherming persoonsgegevens aan. De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het privacybeleid van de gemeente. Het rapport van de rekenkamer vindt u op website van de rekenkamer: amersfoort.nl/rekenkamer.

Er stonden negen raadsvoorstellen op de agenda en moties en amendementen die daarbij horen. Ook stonden er zes moties op de agenda die niet bij een raadsvoorstel horen.

Ordevoorstellen
(De raad gaat over de eigen agenda.)

Jeroen Bulthuis (GroenLinks) vroeg het raadvoorstel Wijziging parkeren locatie Sportfondsenbad vanavond niet te behandelen, maar eerst in De Ronde te bespreken. Hij had verschillende vragen naar aanleiding van het raadsvoorstel. En hij wilde dat omwonenden eerst met de raad in gesprek kunnen gaan voordat er een besluit wordt genomen. De raad nam dit ordevoorstel aan met 35 stemmen voor en 1 stem tegen (BPA). Ralph Langendam (BPA): "Dit hoeft niet nogmaals in De Ronde te worden besproken. De buurt verdient dat er voortgang is op dit dossier."


Het agendapunt over het verzoek tot opheffing geheimhouding delen van het verslag van de besloten Ronde over Vahstal (9 maart 2021) werd door de raad verdaagd tot een volgende raadsvergadering. Dillian Hos (GroenLinks) verzocht om meer voorbereidingstijd. Zie het raadsvoorstel

Raadsvoorstellen (toelichting op een aantal van de voorstellen)
• 
Benoeming wethouder en ontheffing ingezetenschap

De VVD droeg Roald van der Linde voor als wethouder. De raad kon de kandidaat-wethouder vragen stellen.

Roald van der Linde zei bij zijn voordracht onder andere: “Ik zal veel moeten leren en zal ongetwijfeld ook fouten maken. Amersfoort is niet zomaar een gemeente en dit is niet zomaar een baan. Ik ga mijn best doen om dossiers te beheersen, de stad te leren kennen en vooral de Keientrekkers te ontmoeten." Hij noemt zichzelf een ‘dossiervreter’: tijdens zijn loopbaan in de Tweede Kamer kreeg hij moeilijke dossiers onder zich, zoals het pensioendossier en het woondossier. Zijn uitdaging is om heel zichtbaar te zijn in de stad, voor bewoners en raad. “Ik ga ongelofelijk veel kopjes koffie drinken.”

Verschillende raadsleden stelden vragen. Hoe hij zich heeft voorbereid op zijn taken en werk in Amersfoort. Over zijn netwerk in Den Haag. Over zijn woonsituatie. Maar ook hoe hij de impasse denkt te gaan doorbreken in dossier Westelijke Ontsluiting, hoe hij politieke stabiliteit en bestuurlijke vernieuwing denkt te brengen en hoe hij denkt over informatieverstrekking aan oppositiepartijen en informatieplicht aan de raad. Van der Linde werd ook bevraagd over uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan als Tweede Kamerlid: over de huisvesting van statushouders. U kunt de vragen van de raadsleden en de antwoorden van Van der Linde terugkijken (met klikbare tijdcodes) op YouTube.

Daarna stemde de raad anoniem en schriftelijk (fysiek) op het stadhuis of per fietskoerier over de benoeming. De (digitale) raadsvergadering werd om deze reden geschorst. De raad benoemde de wethouder met 28 stemmen voor en 8 tegen.

Ook stemde de raad over de 'ontheffing van ingezetenschap': een vereiste voor het wethouderschap is dat de wethouder woont in de gemeente waar hij of zij wethouder van is. Van der Linde woont momenteel in Rotterdam. Hij zei daarover: “Onder normale omstandigheden zou ik ogenblikkelijk iets in Amersfoort hebben gehuurd, maar omdat mijn dochter het komend jaar eindexamen doet, gaan we nu niet in Amersfoort wonen.”

De raad kan ontheffing verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor de duur van één jaar. De ontheffing kan in bijzondere gevallen, telkens met een periode van maximaal één jaar, worden verlengd.

De raad nam het raadsvoorstel Benoeming wethouder en ontheffing ingezetenschap aan met 31 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014 (Stoelinga), BPA, PvdA, DENK en Lijst Sanders) en 5 tegen (Amersfoort2014 (Fousert, Koet-Minis), SP en Lijst Molenkamp).
Na het afleggen van de belofte bedankte Van der Linde allen voor het vertrouwen dat in hem wordt gesteld. En hij zei zijn 'stinkende best' te doen om er een succes van te maken.

• Nota detailhandel 2021
De Nota Detailhandel 2014 is eind 2018 geëvalueerd en geactualiseerd. Het college vroeg de raad om de nieuwe Nota Detailhandel 2021 vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel behandelde de raad één amendement en twee moties. De raad nam alledrie de voorstellen unaniem aan. De raad nam ook het raadsvoorstel unaniem.
Amendement Maatwerk voor perifere detailhandel (VVD, CDA en ChristenUnie). Maarten Flikkema (VVD) zei onder andere voor het verminderen van regeldruk te zijn en dat de nota zorgt voor een beperking in de periferie (buiten de binnenstad en winkelcentra, red.). 'Voor winkels en ondernemers die écht niet in winkelstraten of winkelcentra passen, moet maatwerk worden geleverd zodat ook zij aan de stad worden gebonden.'

Motie Bestemmingskansen winkelgebieden (Amersfoort2014, VVD en GroenLinks). Ben Stoelinga (Amersfoort2014) zei onder andere dat er in de nota staat dat er nog een strategie moet worden ontwikkeld om de bestemming van de locaties die nu een detailhandelsbestemming hebben, eventueel te kunnen wijzigen. Hij zei dat bestaande winkelgebieden zo sterk mogelijk gehouden moeten worden. Dat langdurige leegstand in winkelgebieden moet worden voorkomen. En dat een bestemmingswijziging ook kansen biedt om bepaalde verwaarloosde gebieden weer vitaal en levendig te maken door de bestemming te wijzigen in wonen, cultuur, culturele ondernemingen, groen, openbare ruimte. De fracties verzochten het college om in september 2021 een strategie voor te leggen aan de raad om in bepaalde winkelgebieden bestemmingen te kunnen wijzigen. Met een goede balans tussen te snel herbestemmen en te lang wachten. 

Motie Aandacht voor startende detaillisten (ChristenUnie, GroenLinks, VVD, D66 en PvdA). De fracties verzochten met de motie Aandacht voor startende detaillisten om specifiek beleid voor startende ondernemers. Dat is er nu niet. De nota richt zich vooral op de bestaande detailhandel en onder andere supermarkten. Hans Bol (ChristenUnie) riep het college op om te komen met een voorstel om in het bijzonder startende, doorgroeiende detaillisten te ondersteunen. 

Wethouder Koşer Kaya had geen bezwaar tegen de drie voorstellen. Over de motie Aandacht voor startende detaillisten zei ze onder andere: "Het ondersteunen van startende ondernemers is zeer effectief om het ondernemersklimaat te verbeteren, maar biedt ook kansen om leegstand in de winkelgebieden tegen te gaan en variatie in het aanbod te vergroten."
Linda van Tuyl (GroenLinks): "GroenLinks stemt voor het amendement en de moties omdat deze nog meer de nadruk leggen op belangrijke punten, namelijk nog meer begeleiding van startende detaillisten en ondernemers die hun winkel willen uitbreiden. Er mogen geen verwachtingen worden gewekt die niet kunnen worden waargemaakt. Het is fijn dat er een doordachte strategie komt voor wanneer een bestemming kan worden gewijzigd. Dat moet zeer zorgvuldig en niet te snel worden gedaan."
Marc Smits (SP) sprak zijn complimenten uit voor de nota detailhandel. "Er worden duidelijke keuzes gemaakt voor het beschermen van en in te zetten op de bestaande winkelgebieden. SP stemt voor." En: "De moties zijn goede aanvullingen met aandacht voor starters en de strategie waarbij ook SP betrokken wil zijn."

• 
Invoering toeristenbelasting

De gemeente Amersfoort heft vanaf 1 juli 2021 toeristenbelasting. De raad stelde de Verordening toeristenbelasting Amersfoort 2021 vast. Hierin staat dat eigenaren van hotels, bed and breakfasts, Airbnb’s en andere accommodaties waar toeristen tegen betaling overnachten, per gast, per overnachting, €2,40 aan de gemeente gaan betalen. De raad verwierp bij dit raadsvoorstel het amendement: Geef de 'overnachtingenbranche' voldoende voorbereidingstijd (CDA, Amersfoort2014, DENK, BPA en PvdA).

De fracties wilden de ingangsdatum wijzigen naar 1 september 2021. Jan de van der Schueren (CDA) zei dat de raad in november 2020 de begroting vastgesteld heeft en daarmee ook de invoering van de toeristenbelasting. En dat i
n De Ronde van 11 mei is gebleken dat de hotelbranche (te) laat is geïnformeerd over de hoogte van het bedrag. Overige ondernemers zoals Airbnb's en bed and breakfast zijn pas op 30 april geïnformeerd. "De datum voor invoering van de toeristenbelasting komt te vroeg, omdat veel van de prijzen al zijn gepubliceerd, er al boekingen zijn en systemen nog moeten worden aangepast. Ondernemers mogen niet de dupe worden van de capaciteit en het laat naar voren komen van dit voorstel, zeker niet in een sector die het de afgelopen anderhalf jaar al moeilijk heeft gehad met het gevaar dat kleine ondernemingen de toeristenbelasting zelf moeten betalen."
 
Wethouder Willem-Jan Stegeman ontraadde dit amendement. Hij zei onder andere dat hij na De Ronde heeft gecheckt of de hotelbranche via Host geïnformeerd was over de invoering van de toeristenbelasting. Dit blijkt in november 2020 gebeurd te zijn. De hotelbranche is geïnformeerd over de invoering van de toeristenbelasting per 1 juli 2021 en dat het tarief tussen € 2,00 en € 2,50 zou uitkomen. Met twee maanden uitstel zou de gemeente circa € 100.000,00 aan inkomsten missen. Ook gaf hij aan dat op 30 april aan elke bekende overnachtingsvoorziening een brief is gezonden. Over de kosten zei hij: "Het wordt niet neergelegd bij de hotelbranche, maar bij degenen die overnachten en gebruikmaken van de voorzieningen."
Verschillende fracties gaven aan tegen het raadsvoorstel te stemmen als het amendement niet zou worden aangenomen (Amersfoort2014, BPA, SP en DENK).

De raad verwierp het amendement met 20 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Lijst Molenkamp) en 16 voor (CDA, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK en Lijst Sanders). Tyas Bijlholt (D66): "Vorig jaar is aangekondigd dat de toeristenbelasting zou worden ingevoerd. Uitstel is geen oplossing." Dillian Hos (GroenLinks): "In het najaar van 2020 is al besloten dat de toeristenbelasting zou worden ingevoerd, maar de hoogte van het bedrag was nog niet bekend. Iedereen die toen heeft ingesproken, de actualiteit heeft gevolgd of de stadsberichten of de krant heeft gelezen, wist dat dit was besloten in Amersfoort. Veel ondernemers konden erop inspelen [...]" Noëlle Sanders (Lijst Sanders) stemde voor: "Lijst Sanders is voor toeristenbelasting en vindt het bedrag reëel, maar zou wel enige coulance voor de ondernemers wensen."

De raad nam het raadsvoorstel aan met 23 stemmen voor (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, PvdA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 13 tegen (CDA, Amersfoort2014, SP, BPA en DENK). Jan de van der Schueren (CDA) was teleurgesteld dat 'waar coalitiefracties hameren op het actief informeren van de inwoners, dat nu wordt omgedraaid'. Hij zei: "[...]'We hebben erover gesproken', 'Ze hadden de krant moeten lezen'. Dat is geen manier van doen. Met name de kleine ondernemers zijn pas op 30 april jl. geïnformeerd. Juist voor deze kleine ondernemers wordt coulance gevraagd."

• Instelling begeleidingscommissie voor juridische bijstand raad
De raad nam in april de motie Bijstand dossier Vahstal aan. Hiermee kreeg de griffier de opdracht om een tijdelijke begeleidingscommissie in te stellen die samen met de griffier de opdracht aan een extern juridisch adviseur (voor het dossier Vahstal) gaat formuleren. De raad nam een besluit over het instellen van een commissie en om daarvoor een bedrag beschikbaar te stellen. In het voorstel stond ook het benoemen van de volgende acht raadsleden tot commissieleden: Hans Bol (ChristenUnie), Hanneke Lap (VVD), Marjolein Perdok (D66), Ben Stoelinga (Amersfoort2014), Micheline Paffen-Zeenni (CDA), Marc Smits (SP), Noëlle Sanders (Lijst Sanders) en Youssef El-Messaoudi (GroenLinks). (Daarover werd niet gestemd.)

Ralph Langendam: “De BPA heeft geen bezwaar tegen de genoemde personen maar wel tegen de procesgang en uitvoering ervan. Dit is slechts tijd- en geldverspilling, want de kaarten zijn al geschud in dit proces. Iedere maand dat het voortduurt, kost het de gemeente een kwart miljoen.” 
Ben Stoelinga namens Amersfoort2014: “Een mooie kopie van een eerder door Amersfoort2014 ingediende motie. Ik had dit eerder gewild, zodat het bij eerdere besluitvorming betrokken had kunnen worden. Beter laat dan nooit.”

De raad nam dit raadsvoorstel aan met 35 stemmen voor en 1 tegen (BPA).

Moties
Er stonden zes moties op de agenda. De raad nam vijf moties aan. Eén motie werd tijdens de vergadering ingetrokken.

Aangenomen moties:

• Geef het amfitheater (opnieuw) een podium (Amersfoort2014, BPA , PvdA, Lijst Sanders, ChristenUnie, GroenLinks en CDA). De fracties vroegen het college onder andere om onderzoek te doen naar de behoefte om het amfitheater (Emiclaer) opnieuw te benutten en hierbij de initiatiefnemers, de omwonenden en culturele organisaties uit Amersfoort te betrekken. Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014): “Tien jaar lang hebben niet alleen inwoners van Kattenbroek, Hoogland en Zielhorst maar van heel Amersfoort genoten van optredens op het vijverpodium in Kattenbroek. In 2013 is het podium noodgedwongen door betonrot afgebroken. Daarmee is de culturele ziel uit Kattenbroek. (..) We verzoeken het college om de mogelijkheden te onderzoeken om het podium te herstellen en te exploiteren en de financiële consequenties daarvan inzichtelijk te maken.” 

De raad nam deze motie unaniem aan. 

• Zet de raad in positie bij prestatieafspraken (GroenLinks, Amersfoort2014, SP, Lijst Sanders en PvdA). De prestatieafspraken die het college maakt met huurdersorganisaties en woningcorporaties, bijvoorbeeld over het aantal sociale huurwoningen en verduurzamen van woningen, is een collegebevoegdheid. De fracties vroegen het college om de raad periodiek te betrekken bij de voorbereiding van de prestatieafspraken. Youssef el-Messaoudi (GroenLinks): “De motie verwoordt een lang gekoesterde wens van een deel van de raad uit zowel deze als de vorige periode. De motie vraagt het college om de raad vaker en beter te betrekken bij het opstellen van de prestatieafspraken in samenspraak met het college, corporaties en huurdersverenigingen.”

Wethouder Tigelaar zei: “Afgesproken is dat ik de raad informeer over de afspraken die worden gemaakt met de drie partijen over het proces om te komen tot de volgende set afspraken en de bijbehorende tijdlijn. Daarbij wordt meegenomen hoe en op welke momenten de rol van de raad kan worden versterkt.”
Marc Smits (SP): “Elk jaar worden prestatieafspraken gemaakt door het college en de woningbouwcorporaties die signaleren hoeveel woningen erbij moeten komen, maar die dit nooit halen. In de afgelopen jaren zijn geen enkele keer afspraken gemaakt die de woningnood oplossen. Dat is het probleem in een notendop. Ik trek daarom aan deze procesmatige bel in de hoop dat de komende jaren wel afspraken worden gemaakt die zorgen dat de woningnood voor mensen met een laag- en middeninkomen niet groter maar kleiner wordt.”

• Inburgering 2.0 (VVD, ChristenUnie, CDA en Amersfoort2014). De nieuwe Wet Inburgering gaat in op 1 januari 2022. De fracties vroegen het college onder andere om bij het vormgeven en praktisch uitvoeren van de nieuwe wet bepaalde kaders te betrekken. Waaronder: nadrukkelijke aandacht voor de activatie en participatie van vrouwelijke statushouders en: de inzet op de toeleiding naar werk staat centraal, parallel aan het volgen van taallessen. Hanneke Lap (VVD): “Ik verwacht dat de kaders nieuwkomers zal helpen om succesvol te kunnen inburgeren. Bij de inburgering ligt de focus niet alleen op het behalen van inburgeringsdoelen, maar is ook nadrukkelijk aandacht voor het welzijn en de gezondheid van inburgeraars. Alleen dan kan men op een goede manier inburgeren. De motie vraagt te onderzoeken of gelden vanuit de Participatiewet waar nodig kunnen worden ingezet bij inburgeringstrajecten.”

Wethouder Van Eijk omarmde de motie en zei dat de aandachtspunten de gemeente scherpen. “Deze opduwmotie verlegt de aandacht naar de positie van vrouwen, aandacht voor belemmeringen buiten het inburgeringstraject, het taalniveau en het bevorderen van de uitstroom naar werk of andere vormen van participatie.”

De raad nam deze motie unaniem aan. 

• Voorkom dwangarbeid productieketens duurzame energie (DENK, BPA en Lijst Sanders). De fracties vroegen het college om in overleg met de VNG en het Rijk te onderzoeken hoe er eisen gesteld kunnen worden aan partijen die duurzame energieprojecten in Amersfoort realiseren, om dwangarbeid in productieketens te voorkomen. En om bij duurzame energieprojecten waarvan de gemeente opdrachtgever is, maximale inspanning te leveren om dwangarbeid in de productieketen te voorkomen. Tahsin Bülbül (DENK): “Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen van DENK blijkt dat bij het zonneveld aan de Maatweg gebruik is gemaakt van foute panelen, geleverd door Longi Solar. Ik realiseer me dat de gemeente hiervan destijds niet op de hoogte was en daarmee te goeder trouw handelde bij het verlenen van de vergunning. Met de huidige kennis over foute panelen en de behandeling van Oeigoeren in China, heeft de gemeente een ethische verantwoordelijkheid.”

Wethouder Stegeman noemde de motie lastig uit te voeren. En dat er meer producten worden gemaakt in gebieden waar mensenrechten worden geschonden. Zoals kleding en mobiele telefoons. “In het inkoopbeleid staan elementen als de integriteit van de aanbieder, duurzaamheid en een social return on investment.” (..) Ik wil in het eigen inkoopbeleid onderzoeken wat nog meer kan worden gedaan als dit geldt voor het generieke inkoopbeleid en niet alleen voor zonnepanelen.”

Bram Leeuwenkamp (GroenLinks): “Men kan zeggen dat het moeilijk is te controleren wat er in China gebeurt en of daar sprake is van dwangarbeid, slavernij en alle verschrikkelijke dingen die daar gebeuren, maar dan zou men kunnen zeggen: bij twijfel niet inhalen. Als het niet zeker is, moet het niet worden gedaan. Amersfoort kan een duidelijk statement maken dat men tegen dwangarbeid is in welke vorm dan ook.”

De raad nam deze motie aan met 30 stemmen voor en 6 tegen (VVD). Gerrit Nieuwenhuizen (VVD): “Het is niet goed wat daar gebeurt, maar het is niet aan Amersfoort om daarin een statement te maken. Allen hebben een iPhone en kleding. Het probleem is veel breder.”

•  Variant 3 zet de mens op 1 (D66, GroenLinks en Amersfoort2014). De partijen gaven aan dat tijdens De Ronde van 18 mei over de Zevenhuizerstraat meer partijen zich hebben uitgesproken voor uitvoering van variant 3 (zie peiling) dan tegen. Deze variant is: het aanpassen naar een nieuw ontwerp voor een gebiedsontsluitingsweg (GOW) 30 km/uur, versie 1. Dit houdt onder andere in: een rijgedeelte voor gemotoriseerd verkeer van 3 meter breed, en fietsstroken aan weerszijden van 2 meter breed (in totaal 7 meter breed en 1,20 meter smaller dan het huidige ontwerp). Twee auto’s die elkaar tegenkomen moeten altijd uitwijken op de fietsstrook. In deze versie blijft er meer ruimte over voor de trottoirs. Niet alle partijen waren aanwezig bij De Ronde, waardoor het niet duidelijk is geworden hoe alle partijen tegenover variant 3 staan. De fracties vroegen het college onder andere om over te gaan op variant 3.
Dirk-Joost van Hamersveld (D66): “Ik ben me ervan bewust dat met deze motie wordt ingegrepen in het participatietraject van ruim 2,5 jaar over de Zevenhuizerstraat en de Hamseweg. (..) Ik bied excuses aan dat zo laat wordt ingegrepen in het traject. (..) Vorig jaar is een motie in de Tweede Kamer aangenomen. Veel steden voeren steeds meer 30km-zones in. (..) Het is mooi dat in de afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuwe kijk op de weginrichting 30km-gebiedsontsluitingsweg. Juist omdat de grootste bezwaren vanuit de participatie – het onduidelijk zijn van de voorrangsregeling – hierbij is opgelost, is dit een oplossing die iedereen zou moeten willen." 

Volgens wethouder Kraanen is het invoeren van 30 km geen perfecte oplossing. De straat blijft een drukke weg waardoor gemotoriseerd verkeer vanwege het smalle profiel voortdurend zal moeten uitwijken over de fietsstrook en fietsers zal moeten inhalen. Ook geeft de variant meer vertraging voor de bus. “Als de dekking van de meerkosten voor de aanleg (€ 200.000,00) binnen de begroting van Stedelijk Beheer moet worden gevonden dan gaat dit ten koste van maatregelen die elders in de stad nodig zijn. En dan moeten de consequenties voor het OV nog in kaart worden gebracht. Bewoners en ondernemers waren akkoord met het originele voorstel. Tijdens het spel zijn de spelregels veranderd. Als de motie wordt aangenomen, mag de raad dat gaan uitleggen.”

Jan de van der Schueren (CDA): “Een participatieproces van bijna drie jaar wordt in een handomdraai in de prullenbak gegooid. Dat schoffeert alle participanten. Dat wordt niet afgedaan door aan het begin van het betoog sorry te zeggen tegen Hoogland.” Noëlle Sanders (Lijst Sanders): “Ik heb eerder aangegeven voor 30 km in Hoogland te zijn. Ik was toen nog in de veronderstelling dat dit de veiligheid zou benadrukken. Het andere plan is veiliger omdat daarmee de andere straten niet worden vastgezet.”

Gert Hunink (ChristenUnie): “30 km wordt de norm voor 50km-wegen die niet aan duurzaam veilig voldoen. Deze weg gaat daaraan niet voldoen, omdat er geen gescheiden fietspaden kunnen worden gerealiseerd. Het nieuwe wegtype is een mooie tussenoplossing waarbij de doorstroming blijft bestaan en handhaving mogelijk is.” Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp): “Recent is Nederland tot de conclusie gekomen dat 30 km een veel betere leefomgeving oplevert dan 50 km rijden. De gevolgen voor de leefomgeving moeten vooropstaan in plaats van de focus op auto's en vrachtwagens. In plaats van veiligheid moet worden gesproken over een prettige leefomgeving voor deze wijk.”

De raad nam deze motie aan met 21 stemmen voor (GroenLinks, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, Lijst Molenkamp) en 15 tegen (VVD, CDA, BPA, DENK, Lijst Sanders). 

Ingetrokken motie:
• Mensenrechten (DENK). De fractie vroeg het college onder andere om de raad te informeren wat er juridische mogelijk is met betrekking tot het uitsluiten van bedrijven die handel drijven in of met landen die mensenrechten schenden. 
De motie riep veel vragen op. Verschillende fracties vonden de motie moeilijk uitvoerbaar, enkele opperden om eerst een Ronde te houden.

Wethouder Willem-Jan Stegeman deed de toezegging om een Ronde te organiseren over het gemeentelijk inkoopbeleid. En om daaraan voorafgaand schriftelijk inzicht te geven in wat generiek (en dus niet alleen als het gaat om zonnepanelen) meer gedaan kan worden dan al wordt gedaan als het gaat om maatschappelijk verantwoord inkopen, in het licht van de moties Voorkom dwangarbeid productieketens duurzame energie en Mensenrechten. Daarop trok Bülbül de motie in.

Overige raadsvoorstellen
• Veiligheidsregio Utrecht (VRU): Voorlopige jaarstukken 2020, geactualiseerde begroting 2021 en ontwerp-begroting 2022: de VRU organiseert voor inwoners van de regio Utrecht brandweerzorg en crisisbeheersing. Het college stelde de raad voor om als zienswijze in te dienen dat alle financiële stukken ondersteund worden. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• RUD Utrecht: Zienswijze ontwerp Programmabegroting 2022: de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) voert voor elf gemeenten en de provincie Utrecht vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken uit op het gebied van het milieu. Het college stelde de raad voor om een zienswijze in te dienen op de ontwerp Programmabegroting 2022 waarin de gemeente aan de ene kant het voorgestelde beleid ondersteunt en aan de andere kant aandacht vraagt voor de (financiële) risico’s. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.

U kunt de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via die link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). Het verslag en de besluitenlijst staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdscodes onder de video.

Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende en tevens laatste editie voor het zomerreces waarvoor u zich kunt aanmelden is op dinsdag 8 juni.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y