Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

29 januari 2021

RaadsMail

Agenda De Rondes 2 en 4 februari en terugblik raadsvergadering Het Besluit 26 januari

Aankomende week hebben de raadsleden twee digitale vergaderavonden. Op dindag 2 februari is De Ronde en vergaderen de raadsleden onder andere over het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente Amersfoort en over de ambities en doelen uit het Deelakkoord Duurzaamheid. Op donderdag 4 februari is er een extra De Ronde met een vergadering over corona. Ook vergadert de auditcommissie die avond. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we terug op de raadsvergadering Het Besluit van 26 januari.

 
De Ronde 2 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 2 februari zijn er vanaf 19.00 uur vier digitale Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via YouTube.

19.00 uur Vahstal - het vervolg: een miljoenenstrop?
In het langslepende conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente Amersfoort is een bindend adviesprocedure gevolgd. De fracties van SP, Amersfoort2014, DENK, Lijst Molenkamp en BPA willen met het college in gesprek over (de gevolgen van) de eindbeslissing daarvan. Volgens de fracties die deze Ronde organiseren, is de kans groot dat de gemeente Amersfoort - en daarmee haar inwoners - een schadevergoeding moet betalen die in de miljoenen kan lopen. Ze vragen zich af wat de risico’s zijn voor de gemeente - en dus voor de Amersfoorters. Hoe gaat het college zorgen dat de inwoners van Amersfoort niet voor deze zaak opdraaien? Een bindend advies is een uitspraak, gedaan door derden. Dit advies wordt niet uitgesproken door een rechter en is daarom geen vonnis. In dit geval hebben beide partijen een adviseur aangesteld, deze hebben weer een voorzitter gekozen. U vindt alle vergaderstukken via deze link, klik op de paperclip bij het agendapunt.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Verordening Individuele inkomenstoeslag
De gemeenteraad heeft in november vorig jaar ingestemd met een aantal wijzigingen in het Amersfoortse minimabeleid. Waaronder een wijziging voor de individuele inkomenstoeslag. Hiervoor moet de raad een nieuwe verordening vastellen. De raadsleden geven hun mening over het raadsvoorstel. Het college stelt de volgende wijzigingen in de verordening voor:
- De inkomensgrens wordt verhoogd van 100% naar 110% van de bijstandsnorm. Zo kunnen meer mensen in aanmerking komen voor de toeslag.
- Het huishoudtype ‘gehuwd of samenwonend’ wordt verder onderverdeeld: gehuwd zonder kinderen, gehuwd met de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar en gehuwd met de zorg voor kinderen van 12 tot 18 jaar.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

19.00 uur Inzameling grondstoffen hoogbouw
Op korte termijn moet 70% van het afval gescheiden worden in Amersfoort. Voor laagbouw wordt het systeem van omgekeerd inzamelen gebruikt om de hoeveelheid restafval te verkleinen en de de hoeveelheid ingezamelde grondstoffen te vergroten. De containers aan huis zijn voor papier, groente- fruit- en tuinafval (GFT) en voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD). Dit soort afval kan worden hergebruikt en wordt daarom geen afval meer genoemd, maar grondstoffen. Voor het restafval dat overblijft, zijn er ondergrondse afvalcontainers. Bij de laatste laagbouwwijken wordt dit nu ook ingevoerd. Voor hoogbouw moet er nu gekozen worden voor een nieuwe afvalsysteem. Het college informeert de raadsleden wat meespeelt in de keuze daarvoor. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Tussentijdse evaluatie Deelakkoord Duurzaamheid (deel 2)
Hoe worden ambities en doelen uit het deelakkoord Duurzaamheid, maar ook uit het Klimaatakkoord, coalitieakkoord en het Nationale grondstoffenakkoord, en de financiële middelen en prioriteiten bij elkaar gebracht? In vier aparte Ronde-vergaderingen gaan de raadsleden met het college in gesprek over de toekomst. In deze tweede vergadering gaat het over de vier pijlers (Energietransitie, Circulaire Economie, Duurzame Mobiliteit & Luchtkwaliteit en Klimaatadaptatie & Groen). Het college wil - door met raadsleden dilemma's bij de pijlers te bespreken - van de raad horen hoe de gemeente aan zoveel mogelijk doelstellingen en ambities kan blijven werken. Na de opening van de vergadering worden de pijlers in vier aparte vergadersessies in Teams besproken (twee voor een pauze, twee na een pauze).  

U kunt deze vergadering met aparte sessies live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

De Ronde 4 februari

Foto Vermeerzaal
Op de agenda van donderdagavond 4 februari staat om 20.00 uur een digitale Ronde-vergadering over corona. De auditcomissie vergadert (ook digitaal) op datzelfde tijdstip.

20.00 uur Corona
Via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen brengt het college de gemeenteraad op de hoogte over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Coronamaatregelen worden onder regie van de Veiligheidsregio Utrecht uitgevoerd. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen aan het college stellen en dilemma’s bespreken die spelen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.00 uur Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie het voorstel van Sieta Koet-Minis om de jaarstukken op te splitsen. Ook staat het toezichtsregime financiële toezichthouder op de agenda.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live

De agenda van 4 februari kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik raadsavond 26 januari
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op 26 januari werd de eerste raadsvergadering van dit jaar gehouden. Digitaal. Eerst was er om 19.00 uur de Actualiteitenraad, daarna de informatiemarkt Het Plein. 

Bij de raadsvergadering Het Besluit waren alle 39 raadsleden aanwezig.

Actualiteitenraad
Hanneke Lap (VVD) stelde vragen over kritische uitingen van de burgemeester in de media over de avondklok (voordat de Tweede Kamer instemde met de invoering). Andere raadsleden hadden daar ook vragen over: 
(klik op de YouTube-link). Micheline Paffen-Zeenni (CDA) stelde vragen over het datalek bij de GGD: (zie YouTube) gaat het ook om gegevens van inwoners van Amersfoort en welke stappen neemt de gemeente? Ben van Koningsveld (ook CDA) stelde vragen over gedupeerden van de toeslagenaffaire in Amersfoort (zie YouTube).

Het Plein
Er waren twee onderwerpen voor Het Plein. 
- Bewonersgroep Zevenhuizerstraat bood op symbolische wijze de petitie Zevenhuizerstraat veilig voor kinderen! aan, aan de raad en het college: (zie: YouTube)
- Tien Amersfoortse jongeren die het traject Maatschappelijke Diensttijd Politiek hebben gevolgd, pitchten hun ideeën voor de stad. Het aanpakken van zwerfafval en om koopgoot Amicitia te doen opleven. Ook vroegen zij aandacht voor studiefaciliteiten voor studenten die in deze coronatijd niet thuis kunnen studeren. Kijk ook hun pitches terug op YouTube

Wilt u in contact komen met de jongeren? E-mail naar: griffie@amersfoort.nl.
Wilt u een volgende keer ook uw idee, plan of project voor stad of buurt delen met de raadsleden op Het Plein? Mail de griffie!

Rekenkamerrapport Handhaving in de openbare ruimte (boa’s)
Aan het begin van de raadsvergadering bood de rekenkamer Amersfoort het onderzoeksrapport Handhaving in de openbare ruimte aan de raad aan. Er is onder andere onderzocht hoe de inzet van boa’s in de openbare ruimte werkt en wat de ervaringen van inwoners zijn. Ook is gekeken hoe de samenwerking met de portefeuillehouder, politie en jongerenwerkers verloopt. U vindt het onderzoeksrapport op de website van de rekenkamer. Kijk ook naar het filmpje dat de rekenkamer liet zien over het onderzoek. Met als grootste aandachtspunt het maken van een professionaliseringsslag: dat is nodig maar moeilijk omdat maar weinig boa's voor langere tijd bij de gemeente werkten (onder andere door werving van de politie vertrokken er een aantal). Gemeenten hebben ook moeite met het werven van boa's. 

Ordevoorstel
Dirk Dekker (VVD) deed het ordevoorstel om agendapunt Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouwen bedrijfsgebouw Stoutenburgerlaan 22/22a niet te behandelen en eerst in De Ronde te bespreken. De raad nam dit voorstel aan met 24 stemmen voor (VVD, CDA, D66 (Belkasmi, Bijlholt, Dijkstra, Perdok), Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 14 tegen (GroenLinks, ChristenUnie). Dirk-Joost Van Hamersveld (D66) stemde niet mee, omdat hij aangaf betrokken te zijn bij het onderwerp. De raad stelde de agenda vervolgens gewijzigd vast (de raad gaat over de eigen agenda). Inmiddels staat deze Ronde-vergadering gepland op 9 februari.

Raadsvoorstellen: 

• Nota van Uitgangspunten omgevingsplan Energietransitie (themagerichte pilot) 
Met een groeimodel werkt het college aan een omgevingsplan voor de hele gemeente.  Een omgevingsplan vervangt alle bestemmingsplannen en gaat over veel meer dan alleen ruimtelijke ordening. Op een digitale kaart is straks te zien welke regels er voor een perceel of gebied zijn. De gemeente werkt met pilots voor deelgebieden en thema’s om te leren en ervaring op te doen. Een van deze pilots is het Omgevingsplan Energietransitie Amersfoort. Het college vroeg de raad om de Nota van Uitgangspunten vast te stellen bij de pilot Omgevingsplan Energietransitie. De energietransitie is de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen (zoals gas, kernenergie en steenkolen) naar volledig groene energie.

Bij de Nota van Uitgangspunten Omgevingsplan Energietransitie werd de motie Pilot Omgevingswet Energietransitie van CDA, Amersfoort2014 en ChristenUnie behandeld. In de motie stellen de fracties onder andere dat de meeste Amersfoorters niet op de hoogte zijn van de reikwijdte van de Omgevingswet en de Regionale Energie Strategie en niet weten dat zij partij zijn in deze belangrijke transities. Dat de raad als hoogste orgaan van de gemeente geen echte rol heeft in deze pilot en niet benoemd wordt als stakeholder. De fracties wilden onder andere dat het college de raad bij deze pilot betrekt en voor 15 februari 2021 met een uitgewerkt voorstel komt. En dat het college aangeeft hoe participatie met de inwoners in deze pilot wordt gewaarborgd. Alex Engbers (CDA): "De raad moet overzicht hebben van waartoe de voorgestelde veranderingen leiden. De kans bestaat dat in deze pilot verstrekkende voorstellen ter tafel komen die een politieke uitspraak van de raad vereisen." 
> De raad nam deze motie aan met 33 stemmen voor en 6 tegen (GroenLinks). Tanika Scherbinski (GroenLinks) zei dat de raad het laatste woord heeft over een omgevingsplan en dat GroenLinks zich kan vinden in het raadsvoorstel, met daarin de wijze waarop de raad en de stad worden meegenomen. 

De raad nam het raadsvoorstel Nota van Uitgangspunten omgevingsplan Energietransitie (themagerichte pilot) aan met 35 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 4 tegen (SP en BPA). SP was het in principe eens met de uitgangspunten van deze nota. Maar had kritiek op een aantal punten, onder andere op klimaatrechtvaardigheid. Judith van Zon: "SP staat voor klimaatrechtvaardigheid, wat betekent dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn en dat de opbrengsten voor de buurt en niet voor bijvoorbeeld het buitenland moeten zijn." BPA stemde tegen omdat 'het voorstel veel te ver gaat'. Ralph Langendam: "In de nota staan weinig realistische ambities, zeker gezien de aanstaande economische crisis en de terugloop van financiële middelen. De motie is een geschikt middel om te komen tot enige beheersing."

Wethouder Astrid Janssen zei onder andere dat de raad als bevoegd gezag altijd aan zet is bij de omgevingsvisie en het omgevingsplan. En dat de raad over het omgevingsplan gaat dat in de toekomst nog vaak aangepast zal worden, bijvoorbeeld als er een bestemmingsplan wijzigt en bij andere ontwikkelingen. 
Zie ook het debat op YouTube 

• Nota van Uitgangspunten omgevingsplan Hoogland (pilot): ook dit is een pilot vanwege het omgevingsplan dat er voor de hele gemeente komt. De raad stelde ook hierbij de Nota van Uitgangspunten vast. De raad nam het raadsvoorstel aan met 38 stemmen voor en 1 tegen. De BPA stemde verdeeld: Ralph Langendam voor en Hans van Wegen tegen (Langendam stemde per abuis voor). 

• Milieueffectrapport De Hoef-West en bouwplan voor 98 appartementen en horeca aan de Lichtpenweg 6 
Kantorengebied De Hoef-West wordt een nieuwe stadswijk. Gebiedsontwikkelaar BPD wil aan de Lichtpenweg 6 98 appartementen bouwen en 200 m2 horeca realiseren. Een kantoorgebouw op hetzelfde terrein is door een woningcorporatie verbouwd tot een appartementencomplex (sociale huur).
De gemeenteraad besloot om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het bouwplan. Ook besloot de raad om het milieueffectrapport over De Hoef-West en over het bouwplan Lichtpenweg 6 aan de Commissie voor de milieueffectrapportage voor te leggen. De raad nam het raadsvoorstel aan met 36 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, SP, PvdA, DENK en Lijst Sanders) en 3 stemmen tegen (BPA en Lijst Molenkamp). Verschillende fracties uitten wel hun zorgen over de corridor in het waterwingebied en de geluidsoverlast en dat er niet wordt voldaan aan de sociale woningbouwnorm uit het Deltaplan wonen. BPA stemde tegen. Ralph Langendam zei ondere andere dat hij het betreurt dat er geen sociale huur kan worden gerealiseerd vanwege oude afspraken. "Wanneer wordt de afgesproken 35% (uit het Deltaplan wonen) serieus genomen?" Ook Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) stemde tegen: "Ik heb geen bezwaar tegen het bouwen van 98 appartementen, maar wel tegen het MER-rapport dat vele onwaarheden bevat en de zaken nogal rooskleurig voorstelt waar het gaat om het plaatsen van een biomassacentrale in de buurt en het plaatsen van een corridor."
 
• Vaststelling bestemmingsplan Operaplein
De raad besloot over het bestemmingsplan Operaplein dat de bouw van zestig appartementen bovenop een supermarkt mogelijk moet maken. Het college stelde de raad voor om in te stemmen met een percentage van 33,3% sociale huurwoningen in plaats van de volgens het Deltaplan wonen vereiste 35%. Ook vroeg het college de raad onder andere om de zienswijzennota vast te stellen. De raad nam dit raadsvoorstel aan met 35 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 4 tegen (SP en BPA). Menno Fousert (Amersfoort2014): "In de zienswijzen en de inspraakreacties komt sterk naar voren dat er grote zorgen zijn over de sociale veiligheid, het verkeer en de parkeerdruk in de wijk. Dit plan zal daaraan niet negatief bijdragen. In de reactie op de zienswijzen geeft het college aan dat dit aandacht krijgt bij de verdere uitwerking. De 35%-grens wordt net niet gehaald. We zien dat niet als een onoverkomelijk probleem gezien de locatie." Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie): "Uit alles in het voorstel blijkt dat goed is gekeken naar het geheel: wat wordt waar gebouwd? Hoe wordt het ingericht? Hoe worden het parkeren en het groen daarbij betrokken? Dit plan is daar een goede mix van waardoor de buurt erop vooruitgaat."
SP en BPA noemden beide als reden om tegen te stemmen dat er geen sprake is van (minimaal) 35% sociale huurwoningen. Marc Smits (SP): "We zijn klaar met alle projecten die niet voldoen aan de afspraken." En Ralph Langendam (BPA): "De 35% sociale huur is een principekwestie waarop BPA geen uitzonderingen toestaat."

• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Hof van Duurzaamheid fase 2
De college stelde de raad voor een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor het bouwen van 40 woningen op het braakliggend stuk grond Hof van Duurzaamheid. Op deze plek zou eerst een onbemand tankstation komen, maar dat is komen te vervallen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. Acht fracties spraken uit blij te zijn met de 40 extra woningen. De verklaring en de omgevingsvergunning worden zes weken lang ter inzage gelegd. Iedereen kan daarop een zienswijze (officiële reactie) indienen. 

 Verordening Amersfoortse Duurzaamhuis-lening
De gemeente heeft een fonds waarmee inwoners goedkoop geld kunnen lenen om hun huis te verduurzamen. Het college vroeg de raad om de naam van deze lening aan te passen en om de voorwaarde te laten vervallen dat het te verduurzamen huis een WOZ-waarde van maximaal € 250.000 mag hebben. De raad nam het raadsvoorstel en de verordening unaniem aan. GroenLinks, D66, Lijst Sanders en VVD noemden als positief punt dat de bovengrens van € 250.000 is vervallen. Tanika Scherbinski (GroenLinks): "Helaas is bijna geen woning meer voor € 250.000,00 te koop, dus bijna niemand kon gebruikmaken van deze regeling."
 
• Inzet regionale participatiegelden impuls duurzame arbeidsmarkttoeleiding kwetsbare jongeren Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs
Gemeenten en onderwijsinstellingen in de regio gaan voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs samenwerken om kwetsbare jongeren beter naar werk te begeleiden. Daarvoor worden door de onderwijsinstellingen nieuwe instrumenten en werkwijzen ontwikkeld. Het college stelde de raad voor om hiervoor incidenteel € 149.300 uit de daarvoor opgezette reserve te halen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. Irma Dijkstra (D66): "Dit is een prachtig voorstel. Het is goed dat de middelen goed worden besteed en rechtstreeks aan de scholen worden overgemaakt. Het voorstel is goed participatief tot stand gekomen. Ik hoop dat het goed aansluit op de behoefte. De timing is nu des te beter, omdat de achterstand door corona juist voor deze kwetsbare groepen alleen maar groter kan worden." Ben Stoelinga (Amersfoort2014) noemde het prima dat dit geld bij het praktijk- en speciaal onderwijs terechtkomt, waar het hoort. En: "Ik ben verbaasd dat het geld er al een tijd is, dat het in de reserves is gestopt en daar nu weer is uitgehaald. Met de mensen van onderwijs moet worden gesproken over de effectiviteit van dergelijke gelden."

• Bekrachtigen geheimhouding gegevens met betrekking tot de locatiekeuze en het onderzoek naar alternatieven in verband met de bouw van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg 
Op 15 december 2020 werd het raadsvoorstel Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van schietfaciliteiten op het kazerneterrein van Kamp Soesterberg (Zeisterspoor 8) door de raad behandeld en aangenomen. Toen heeft het college de raad toegezegd dat het Rijksvastgoedbedrijf nadere informatie zou geven over de locatiekeuze en het onderzoek naar alternatieve locaties voor de bouw van schietfaciliteiten. Dit is in het collegebericht 2020-244 ook schriftelijk vastgelegd.
Raadsleden kunnen de stukken inmiddels inzien. Het college heeft op verzoek van het Rijksvastgoedbedrijf geheimhouding opgelegd op de stukken. Het college heeft de raad gevraagd deze geheimhouding te bekrachtigen.
 De raad nam dit raadsvoorstel aan met 36 stemmen voor (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, BPA, PvdA, DENK en Lijst Sanders) en 3 tegen (SP en Lijst Molenkamp). SP en Lijst Molenkamp zijn voor geheimhouding als overtuigend is aangetoond dat dit moet. Zij waren daar nu niet van overtuigd. 

• Parkmanagement Bedrijvenpark Vathorst: met deze verordening is het juridisch mogelijk om de overeenkomst met de Stichting Parkmanagement Bedrijvenpark Vathorst te verlengen. Parkmanagement zorgt voor beheer- en onderhoudswerkzaamheden aan de bouwrijpe kavels, bouwrijpe wegen en woonrijpe wegen. De raad nam dit raadsvoorstel en de verordening unaniem aan.
• Veiligheidsregio Utrecht (VRU): Kadernota 2022: het college stelde de raad voor een zienswijze (officiële reactie) te geven op de kadernota. Namelijk om op te roepen te blijven zoeken naar manieren om de lastenstijging te beperken. Daarbij mag het niveau van veiligheidszorg niet aangetast worden. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.
• Deelname aan centrale stemopneming: het college stelde de raad voor om bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen mee te doen aan de proef centrale stemopneming: na sluiting stembureaus telling partijen, dag later telling op kandidaatniveau. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. 
• Raadsvoorstel Jaarplan 2021 Auditcommissie: de auditcommissie stelde de gemeenteraad voor de jaarplanning van de auditcommissie vast te stellen. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan.

Moties
De raad stemde over drie 'losse' moties die niet bij een raadsvoorstel horen. De BPA trok één motie in. 


- Motie Naar een Socialere Participatiewet van BPA. De fractie vroeg het college bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steun uit te spreken voor de landelijke initiatieven hiertoe en te onderzoeken hoeveel Amersfoortse bijstandsgerechtigden door de strikte naleving van de Participatiewet in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen. Ralph Langendam (BPA): "Het gaat erom de landelijke overheid te helpen de concrete casuïstiek in kaart te brengen waar gemeenten in de uitvoering van de Participatiewet tegenaan lopen." 
Wethouder Cees van Eijk reageerde: "Het college heeft de raad in De Ronde geïnformeerd over het beleid om schrijnende situaties juist te voorkomen. Mij zijn geen schrijnende situaties bekend door een te korte uitvoering van de Participatiewet. Mochten die er zijn, dan hoor ik dat graag en dan wordt daarop actie gevoerd. Het gaat te ver om daar een apart onderzoek naar in te stellen."

De raad verwierp deze motie met 33 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA en Lijst Molenkamp) en 6 voor (SP, BPA, DENK en Lijst Sanders (Lijst Sanders per abuis voor)). Verschillende tegen stemmende fracties noemden de motie overbodig. Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie): "Ik besteed het geld van het Sociaal Domein liever aan de minima zelf dan aan een onderzoek waarvan ik geen opzienbarende resultaten verwacht." Tahsin Bülbül (DENK) vindt het geen probleem om een signaal af te geven maar is geen voorstander van een onderzoek. Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) bood Langendam aan samen een Ronde te gaan organiseren over een onderzoek. 

- Motie Regeren met 30km is vooruitzien ook in Hoogland van D66, GroenLinks, Amersfoort2014, PvdA, ChristenUnie en Lijst Sanders. Een gedeelte van de weg wordt heringericht. Dirk-Joost van Hamersveld (D66): "Op 29 september 2020 is een motie aangenomen om van zoveel mogelijk wegen 30km-wegen te maken als er bijvoorbeeld geen vrijliggend fietspad is. De Zevenhuizerstraat is een goed voorbeeld daarvan. (..) De inrichting van de Zevenhuizerstraat moet veiliger worden gemaakt voor alle verkeersdeelnemers. (..) We vragen het college op het gebied van tijd, financiën en participatie te kijken naar de mogelijkheden en of de juiste beslissing wordt genomen, zodat in de toekomst niet meer kosten moeten worden gemaakt als de weg is aangelegd en er een 30km-zone komt." 

On hold
In eerste instantie vroeg de motie om het 'on hold' zetten van de werkzaamheden. 
Wethouder Kees Kraanen ontraadde sterk de motie. Zo zei hij onder andere: "In het huidige ontwerp, dat met inspanningen van veel partijen tot stand is gekomen, is uiteraard rekening gehouden met de verkeersveiligheid. In het huidige ontwerp is onder meer gekozen voor brede fietsstroken. Op delen van de straat wordt een middenberm aangelegd en er komt een verhoogde kruising met de Sportlaan. (..) Het participatietraject moet opnieuw worden doorlopen. Dat is niet uit te leggen aan eenieder die zich heeft ingezet tijdens het vorige traject en brengt meer kosten met zich mee. Hetzelfde geldt voor de bestekvoorbereiding en de aanbesteding." 

Verschillende fracties gaven vervolgens aan moeite te hebben met het 'on hold' zetten. Maarten Flikkema: "VVD is geen groot voorstander van overal 30 km per uur. Het voorliggende ontwerp is veiliger dan de huidige situatie en is een vooruitgang. Er is een langdurig participatietraject geweest waarin ook 30 km/uur aan de orde is geweest. Daaruit is gekomen dat het 50 km/uur moet zijn." 
Alex Engbers (CDA): "De uitkomst van dat proces van bijna drie jaar was een gedragen ontwerp zoals het nu voorligt en waarmee aan de slag kan worden gegaan. Zijn de indieners werkelijk bereid dat participatieproces van tafel te vegen?"
Dillian Hos (GroenLinks, mede-indiener motie) reageerde: "Ik wil kijken wat nog mogelijk is in plaats van overhaast een project aanleggen waar over vijf jaar op moet worden teruggekomen." Menno Fousert (Amersfoort2014): "Dit moet worden onderzocht. De 1500 inwoners kunnen niet worden genegeerd (die de petitie aanboden, red.). Dat is prima inpasbaar."

Uiteindelijk werd de motie aangepast. 'On hold' werd eruit gehaald. De motie vroeg vervolgens 'de raad zo spoedig mogelijk, voordat onomkeerbare maatregelen worden genomen, te informeren over de consequenties van het inrichten van de Zevenhuizerstraat (het deel tussen Kraailandhof en Van Boetzelaerlaan/Hamseweg) als 30 km-zone. Dit zowel in tijd, financieel als participatief.' 
De raad nam deze motie aan met 23 stemmen voor (GroenLinks, D66, ChristenUnie (Bol, Hunink, Kennedy-Doornbos), Amersfoort2014, SP, PvdA, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 16 tegen (VVD, CDA, ChristenUnie (Dijksterhuis), BPA en DENK).

Het debat terugkijken? Zie YouTube. (Daarop volgt nog een klikbare tijdcode naar dat onderdeel van de vergadering.) 


- Motie Voor 14 van SP, PvdA en Lijst Sanders. De fracties vroegen het college om er bij de regering op aan te dringen om het minimumloon naar 14 euro te verhogen, zodat er eerlijke inkomens zijn voor zowel hardwerkende Nederlanders als mensen die een aan het minimumloon gekoppelde uitkering ontvangen. Judith van Zon (SP): "De gemeente Amersfoort moet zich aansluiten bij de steeds luider wordende oproep om het minimumloon fors te verhogen." Wethouder Cees van Eijk zei over deze motie dat hij het oordeel aan de raad wilde overlaten. Hij zei onder andere "Er zijn meer knoppen waaraan kan worden gedraaid, zeker rondom het belastingstelsel.". De raad verwierp deze motie met 24 stemmen tegen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie en Amersfoort2014) en 15 voor (GroenLinks, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders). Simone Kennedy-Doornbos (ChristenUnie) en Hanneke Lap (VVD) zeiden onder andere dat ze voor een verhoging van het minimumloon zijn, maar tegen een koppeling met de bijstand. Amersfoort2014 en CDA stemden tegen, omdat zij niet aan landelijke inkomenspolitiek doen (Amersfoort2014) of de landelijke zaken willen laten waar ze horen (CDA). BPA en DENK stemden voor, onder andere vanwege het geven van een signaal om het minimumloon te verhogen. Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) noemde de motie 'totaal niet ingewikkeld en hard nodig'. 

Ingetrokken
BPA diende de motie Stop met het verspillen van gemeenschapsgeld in, maar trok deze vervolgens tijdens de vergadering in. 
Volgens de fractie is de gemeente al achttien jaar in een juridisch conflict verwikkeld met projectontwikkelaar Vahstal. De gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal zijn overeengekomen een bindend adviesprocedure te volgen. Volgens de BPA heeft de eindbeslissing grote financiële gevolgen voor de gemeente Amersfoort en haar burgers, omdat de gemeente Amersfoort voor een belangrijk deel in het ongelijk is gesteld. De fractie verzocht het college onder andere zich neer te leggen bij de eindbeslissing van de bindend adviesprocedure tussen de gemeente en projectontwikkelaar Vahstal en zich constructief op te stellen bij het tot stand komen van de schadestaat. Verschillende fracties noemden de motie voorbarig en gaven aan eerst De Ronde van 2 februari af te willen wachten. De BPA trok de motie na een korte schorsing in. Ralph Langendam (BPA): "Wellicht wordt de motie na De Ronde van 2 februari a.s. aangepast ingediend in het volgende Besluit."

Opnieuw in stemming
CDA diende tijdens de raadsvergadering Het Besluit van 15 december de motie Parkeerplaatsen met hulp van de buren in, bij het raadsvoorstel Vaststelling Bestemmingsplan Engweg 9. Omdat de stemmen toen staakten werd er opnieuw over deze motie gestemd. Met de motie stelde de fractie voor om bij dorpshuis De Neng tien extra parkeerplaatsen aan te leggen. De raad nam deze motie aan met 23 stemmen voor (CDA, D66, Amersfoort2014, SP, BPA, PvdA, DENK, Lijst Molenkamp en Lijst Sanders) en 16 tegen (VVD, GroenLinks en ChristenUnie). Op 15 december 2020 stemden PvdA en DENK tegen. Rob Smulders (PvdA) zei hierover: "Ik heb bij nader inzien begrepen dat de Engweg over circa drie jaar wordt aangepast. Dan is er de mogelijkheid om te beoordelen of de parkeerplaatsen worden uitgebreid of verminderd."

U kunt de vergadering (met klikbare tijdcodes bij de onderwerpen) terugkijken via YouTube. Ook kunt u de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via die link vindt u ook de volledige agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).
Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities zijn op dinsdag 9 februari, dinsdag 2 maart en dinsdag 6 april.

Op de foto ziet u Gast van de raad van 19 januari. 
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y