Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

29 november 2019

RaadsMail

Inloopbijeenkomst Schothorsterlaan 88 zaterdag 30 november en vergaderagenda 3 december

Op zaterdag 30 november organiseert de raad een bijeenkomst over de Schothorsterlaan 88. In deze nieuwsbrief staat een belangrijke update over de bijeenkomst. De raadsleden komen op 3 december bijeen voor De Ronde, Het Plein het Het besluit. U leest ook een terugblik op De Stad in.

De actuele agenda van 3 december met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De agenda kan nog wijzigen. U bent van harte welkom om één of meerdere vergaderingen bij te wonen vanaf de publieke tribunes.

 
Inloopbijeenkomst plannen Schothorsterlaan 88 op 30 november (met update)
Duurzaam (bron: Pixabay)

Inloopbijeenkomst over bestemming kavels in Park Schothorst
De gemeenteraad houdt 30 november een inloopbijeenkomst over de bestemming van twee kavels in het park. Het college heeft eerder voorgesteld om te onderzoeken of bouw van circa zestig woningen op een van de kavels mogelijk is. Dit kavel is nu een betonnen opslagterrein.

UPDATE
Op donderdagavond 28 november heeft het college laten weten dat de voorgestelde randvoorwaarde van zestig woningen van tafel is: 'Het belemmert het gesprek over andere ideeën en initiatieven met de buurt'. Zie dit nieuwsbericht. Het college wil graag van de buurt horen of zij andere mogelijkheden zien voor dit terrein en wil die voorstellen in een open gesprek verkennen en verder onderzoeken. U kunt tijdens de inloopbijeenkomst alvast in gesprek met raadsleden over uw ideeën en gedachten. Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. Tijdstip: 10.30–12.00 uur.

De Ronde 3 december
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
Er zijn drie vergaderingen tijdens De Ronde. De raadsleden praten over verschillende verordeningen, waaronder de Parkeerverordening 2020 en de Huisvestingsverordening.

19.00-20.00 uur Parkeerverordening en verordening parkeerbelastingen 2020 (Raadzaal)
Met de Verordening Parkeerbelastingen en de Parkeerverordening worden in de gemeente het heffen van parkeerbelastingen (tarieven vergunningparkeren en betaald parkeren) en de grenzen van de gebieden waar vergunningparkeren en betaald parkeren geldt, bepaald. Deze verordeningen worden jaarlijkse vastgesteld door de raad. Wat is anders ten opzichte van de verordening van 2019? Diverse straten in het Bergkwartier komen in aanmerking voor invoering van vergunningparkeren, dit is een uitbreiding van het bestaande vergunninggebied B1. De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over de Verordening Parkeerbelastingen 2020, de  Parkeerverordening 2020 en het raadsvoorstel

Voorbereiding besluit - inspreken mogelijk

19.00-20.00 uur Verordening Maatschappelijke ondersteuning 2020 (Molendijkzaal)
De gemeente en wijkteams baseren zich voor het leveren van ondersteuning aan inwoners op de regelgeving binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de door de gemeenteraad vastgestelde verordeningen. Vanwege juridische en landelijke ontwikkelingen stelt het college een wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning voor, zie de nieuwe verordening en het raadsvoorstel. Wat is anders ten opzichte van de verordening van 2019? Onder andere het tarief voor de eigen bijdrage verandert en het beleid voor het verstrekken van een vergoeding voor een sportvoorziening wordt verruimd.

Voorbereiding besluit - inspreken mogelijk
 
19.00-20.00 uur Huisvestingsverordening (Vermeerzaal)
In de Huisvestingsverordening staat de verdeling van sociale huurwoningen tussen reguliere woningzoekenden en urgenten en de manier waarop urgentie wordt ingezet. De raadsleden geven hun mening over de Huisvestingsverordening 2020 en het raadsvoorstel van het college om daarin onder andere de volgende punten op te nemen: het percentage sociale huurwoningen voor urgenten voor 2020 te bepalen op maximaal 50% van het aanbod, de urgentie te laten vervallen bij meer dan één keer weigeren van een aangeboden woning, de mogelijkheid te creëren om urgentieverklaringen ook in te zetten voor nieuwbouwwoningen en voor eengezinswoningen en ten minste 20% van het woningaanbod via loting toe te laten wijzen.

Voorbereiding besluit - inspreken mogelijk
 
Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Het Plein 3 december
De raad Het Plein is een informele informatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort en is bedoeld voor inwoners, organisaties en ambtenaren. Er is deze avond één onderwerp voor Het Plein.

20.00 uur, vide voor de Raadzaal
De heer Melissen geeft een presentatie over een nieuw te bouwen serrestal voor zijn melkkoeien. Hierin wordt een stalvloer aangebracht waarbij mest en urine worden gescheiden. Dit zorgt voor een afname van ongeveer 75 procent van de uitstoot van ammoniak.

Wilt u ook een idee of plan presenteren aan raadsleden? Meld u aan via griffie@amersfoort.nl. De volgende editie van Het Plein is op 17 december!
Besluit 3 december
Auto's (Bron: Pixabay) Van 20.30 -20.45 uur is er tijd gereserveerd voor de Actualiteitenraad. Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan. Dienen raadsleden geen onderwerpen in om in de Actualiteitenraad te bespreken? Dan begint Het Besluit om 20.30 uur.

De Amersfoortse binnenstad autoluw
Het college stelt voor om de historische binnenstad autoluw te maken, inclusief de singels. De raad wordt gevraagd om het gebied dat als autoluwe zone gaat gelden vast te stellen en hierbij een toegangs- en parkeerregime vast te stellen. Daarnaast wordt de raad gevraagd de vergunningparkeerplaatsen op Grote Spui, Havik, en Muurhuizen tussen Langestraat en Kortegracht en op de Kortegracht op te heffen en deze parkeerplaatsen te compenseren door het huidige betaald parkeren in de autoluwe zone om te zetten naar vergunningparkeren. Bij het raadsvoorstel zijn door de fracties verschillende moties en amendementen aangekondigd. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op de betaald parkeren plekken, een evaluatie van de invoering, uitbreiding van de autoluwe zone met onder andere de Appelmarkt, de Varkensmarkt, en de Herenstraat en herinrichting van De Kamp. U vindt de aangekondigde moties en amendementen bij de agenda (klik op de paperclip bij het agendapunt).

Sportnota 2019-2024: 'Amersfoort in beweging'
De raad wordt gevraagd de sportnota voor de periode 2019 tot en met 2024 vast te stellen. Het college wil bereiken dat sport en bewegen aantrekkelijk, toegankelijk en bereikbaar is voor alle inwoners van de stad. Dat doet de gemeente onder andere door de sportverenigingen te ondersteunen en te zorgen voor een actueel sportvoorzieningenaanbod dat meegroeit met de groei van de stad en de sportbehoefte van Amersfoorters. Bij het raadsvoorstel zijn door de fracties verschillende moties en amendementen aangekondigd. Deze hebben onder andere betrekking op een sport app, huurprijzen van binnensportaccommodaties, zwemles, de buurtsportcoach, buitensportaccommodaties en subsidieregelingen. U vindt de aangekondigde moties en amendementen bij de agenda (klik op de paperclip bij het agendapunt).
 
Integraal veiligheidsprogramma 2020-2022
De gemeenteraad stelt eens in de vier jaar een veiligheidsbeleid vast op grond van de Politiewet. Hierin staan: de prioriteiten, doelen en aanpak. De raad wordt gevraagd het veiligheidsprogramma voor de komende vier jaar vast te stellen met de volgende prioriteiten: weerbaarheid en ondermijning, zorg en veiligheid, digitale weerbaarheid en bestaand beleid.
 
Ruimtelijk ontwikkelkader herontwikkeling Zon & Schild
Met het oog op de toekomst van de zorg aan cliënten en de toekomst van Zon & Schild, wil GGz Centraal delen van het terrein herontwikkelen. Daarbij gaat het accent de komende jaren verschuiven van zorg naar zorg en wonen (500 woningen). De raad wordt gevraagd om het ruimtelijk ontwikkelkader met specifieke randvoorwaarden vast te stellen, zoals: er mogen maximaal 500 woningen worden gerealiseerd op het terrein en bebouwing blijft overal onder de boomkronen. In het westelijk deel komt de nadruk op zorg te liggen, in het middendeel op het monumentale karakter en in het oostelijk deel op de natuurwaarden.
 
Moties
De gemeenteraad debatteert en besluit over moties over niet-geagendeerde onderwerpen. Verschillende fracties hebben moties aangekondigd.

De fractie van Amersfoort2014 dient de motie Sanitaire voorzieningen voor iedereen in. Volgens de fractie  mijden mensen met een beperking evenementen waar de voorzieningen voor hen ontbreken. Op evenementen als Proef Amersfoort en Into the Woods waren geen toiletten voor mensen met een beperking. Amersfoort2014 verzoekt het college om bij toekomstige evenementenvergunningen de aanwezigheid van sanitaire voorzieningen voor mensen met een beperking verplicht te stellen óf te voorzien in een snelle en eenvoudig toegankelijke route naar deze voorzieningen.

De fractie van DENK dient twee moties in: Rookvrij OV en Rookvrij stadhuis. Rookvrij OV: de fractie stelt dat er een rookverbod geldt op treinperrons en niet bij bushaltes en dat dit gelijk getrokken zou moeten worden. DENK vraagt het college in gesprek te gaan met Syntus en andere vervoerders om te verkennen hoe roken bij bushaltes voorkomen kan worden. Rookvrij stadhuis: de fractie wil dat het college het stadhuis en het gebied direct rondom het stadhuis, waaronder het plein, aanwijst als als rookvrije omgeving. Alle Nederlandse schoolpleinen zijn al rookvrij en ook het Meander Medisch Centrum en DierenPark Amersfoort hebben een rookvrije omgeving. DENK vindt dat het stadhuis het goede voorbeeld moet geven.

Wat staat er onder andere nog meer op de agenda? 
• Benoeming presidiumlid namens fractie van PvdA: Harun Keskin vertegenwoordigde tot op de PvdA in het presidium, maar hij heeft aangegeven te stoppen. De fractie draagt Rob Smulders voor. (Het presidium adviseert over de agenda van de raad.) 
• Benoeming voorzitter rekenkamer: de Amersfoortse rekenkamer draagt mevrouw Overbeek voor als voorzitter. Deze positie was vacant sinds september jl., toen de raad mevrouw Stadhouders eervol ontslag verleende. Mevrouw Overbeek is sinds die tijd al plaatsvervangend voorzitter.
• Vaststelling bestemmingsplan Over de Laak - Waterrijk (Chw): het deelgebied Waterrijk, dat momenteel voor het grootste deel bestaat uit agrarische gronden, wordt ingevuld als een gebied met nieuwe natuur, diverse recreatiemogelijkheden, een tuinderij, voedselbos en moestuinen. Daarnaast worden de bestaande (woon)erven herontwikkeld.
• Gewijzigd ontwerp fietsenkelder Stationsplein: de raad wordt gevraagd een gewijzigd ontwerp vast te stellen waarbij er een centrale entree met rolpaden komt, aangevuld met een luie trap (een trap met een lagere hellingsgraad) en een nieuwe verbinding vanaf de entree Kersenbaan/Smallepad door het stationsgebouw. 
• Statutenwijziging Stichting Meerkring Openbaar Primair Onderwijs Amersfoort: Stichting Meerkring Openbaar Primair Onderwijs Amersfoort en stichting Kosmos willen gaan fuseren. Sinds 2013 werken de twee stichtingen al samen en deze samenwerking willen ze nu formeel laten vastleggen.
Terugblik De Stad in 26 november
Zorg (Bron: Pixabay)
Op dinsdag 26 november gingen raadsleden weer De Stad in. Raadsleden bezoeken enkele keren per jaar instellingen/bedrijven/locaties/wijken in de stad waar ontwikkelingen zijn en waarover zij besluiten nemen.

Gesprek over de verkeerssituatie in Hoogland
De onveilige verkeerssituatie op de Zevenhuizerstraat en Hamseweg in Hoogland is inwoners en bezoekers al jaren een doorn in het oog: snelheidsovertredingen, lastig oversteken en onoverzichtelijke verkeerssituaties.  Raadsleden gingen deze avond in gesprek met inwoners, belangstellenden en geïnteresseerden. Het was een grote opkomst. Daarbij werd o.a. genoemd: de verkeersproblematiek bij sportpark Langenoord, het sluipverkeer door het dorp, de onveiligheid bij oversteekplaatsen voor schoolgaande kinderen, de (geluids)overlast van lijndienstbussen en verschillende kruispunten die niet veilig zijn. Er werd gepleit voor het invoeren van een 30 km zone, dat is nu niet overal duidelijk. Ook werd gepleit voor een vangrail bij de paralelweg Bunschoterstraat, een dubbele invoegstrook bij de kruising en veilige oversteekplaatsen bij het ziekenhuis op de Maatweg.
De initiatiefnemers van de bijeenkomst, raadsleden Menno Fousert en Jan de van der Schueren, gaan met de verkregen informatie in gesprek met de andere woordvoerders van de raad en de wethouder over de mogelijke oplossingen op korte en lange termijn.


Bijeenkomst zorg en ondersteuning Leusderkwartier/Vermeerkwartier
Raadsleden wilden graag een beeld krijgen van de zorgstructuur - de zogenaamde sociale basisinfrastructuur - in de wijken het Leusder- en Vermeerkwartier. Daarom organiseerden zij een bijeenkomst voor mantelzorgers, professionals en vrijwilligers die hulp en ondersteuning bieden. Meer dan honderd mensen hadden zich aangemeld. Zij gingen met de raadsleden in gespreksgroepjes uiteen. Wat volgens raadsleden Ben Stoelinga en Simone Kennedy mooi was om te zien: de goede contacten die tussen aanwezigen werden gelegd en netwerken die ontstonden en de vele mooie initiatieven in de wijken, zoals wijkmaaltijden. Punten van zorg: het ontbreken van een informatiewinkel in de wijk waardoor niet goed zichtbaar is wat er allemaal is en gebeurt in de wijk en het vervoer vanuit de Wmo, zoals de regiotaxi. Deze rijden bijvoorbeeld vaak niet op tijd.
Welkom bij de vergaderingen van de raad
Muzieknoten (bron: Pixabay)
De gemeenteraad komt bijeen op dinsdagavond. Gemiddeld twee keer in de maand is De Ronde en gemiddeld een keer in de maand De Raad. De bijeenkomsten bestaan uit vaste onderdelen. U bent van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen.

De Ronde
Vanaf 19.00 uur staan verschillende onderwerpen tegelijkertijd op de agenda. De raadsleden praten hierover in verschillende vergaderruimtes. De onderwerpen kunnen worden behandeld als voorbereiding op een besluit, als peiling van een mening, als rondetafelgesprek of als informatieve bijeenkomst. Tijdens De Ronde kunt u uw mening geven (inspreken) over onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ aan de orde komen. Meer informatie over inspreken vindt u hier (klik op ‘Uw invloed’). Van deze vergaderingen worden geluidsopnamen gemaakt die u een dag later kunt terugluisteren op deze site

De Raad
Op de avonden De Raad zijn er drie vaste onderdelen:
• De Actualiteitenraad: raadsleden kunnen vragen stellen over actuele zaken aan de burgemeester en wethouders.
• Het Plein: inwoners, organisaties en de ambtelijke organisatie kunnen iets presenteren aan raadsleden en bezoekers van de raadsvergadering. Meer informatie en aanmelden vindt u hier (klik op ‘Uw invloed’).
• Het Besluit: alle raadsleden komen bijeen voor debat en besluitvorming.
De agenda staat twaalf dagen voor de vergaderdatum op deze site.

De Actualiteitenraad en Het Besluit worden live gestreamd en zijn op een later moment ook hier terug te kijken.

Langetermijnplanning
Als u wilt weten welke onderwerpen de gemeenteraad op de lange termijn behandelt, kunt u de termijnagenda bekijken. Het is geen definitieve planning, het kan zijn dat onderwerpen niet of op een andere datum worden behandeld. De termijnagenda staat hier (klik op ‘Vergaderingen’).
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y