Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

29 oktober 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 2 november

Op dinsdagavond 2 november komt de raad bijeen voor een Ronde-vergadering over het nieuwe Huis voor de Stad. En voor de raadsvergadering Het Besluit waarin het debat over de begroting centraal staat. De besluitvorming over de begroting is op 9 november. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de vergaderavond van aanstaande dinsdag. Ook blikken we terug op De Rondes van 26 oktober en 28 oktober. Verder leest u over de cursus Politiek Actief, over de bijeenkomst de 'Zij-kant van de lokale democratie' en over het raadspreekuur. 


Inhoud

 
De Ronde 2 november: Presentatie concept-schetsontwerp Huis voor de stad en financiële analyse
U bent weer van harte welkom om de vergadering bij te wonen in de vergaderzaal. Ook kunt u de vergadering live volgen via de website Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

17.00 uur: Presentatie concept-schetsontwerp Huis voor de stad en financiële analyse
Het eerste schetsontwerp voor het nieuwe stadhuis, ofwel Huis voor de stad, op de locatie Trapezium is af. De schets is een uitwerking van de ideeën en wensen van inwoners, belangengroepen, medewerkers van de gemeente en de gemeenteraad. Het ontwerp schetst een energieneutraal, flexibel en toekomstbestendig gebouw, met een levensduur van minimaal 50 jaar. Meer informatie daarover vindt u op de website amersfoort.nl/stadhuis

Volgens het college wordt het gebouw duurder dan eerder gedacht, geen 75 maar 100 miljoen euro. Dat komt volgens het college in de eerste plaats door de ruimte voor partners en horeca, zo'n 10% van het totale oppervlakte (dat zich moet terugverdienen door huurprijzen) en door gestegen prijzen van onder andere grond. De belangrijkste reden volgens het college, is omdat in eerste instantie gerekend werd met een sobere en doelmatige uitvoering, en een levensduur van 40 jaar.
Zie het agendapunt.

Raadzaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken. Deze vergadering kunt u online volgen via Politiek Portaal en YouTube.

Raadsvergadering Het Besluit 2 november
Muzieknoten (bron: Pixabay)
U bent ook van harte welkom om deze vergadering bij te wonen in de vergaderzaal (de Raadzaal).
Ook kunt u de raadsvergadering Het Besluit live volgen via de website Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live en via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

18.00 uur: raadsvergadering Het Besluit (met pauze van 19.30 tot 20.30 uur)
Wat voor plannen heeft het college voor de komende jaren? Hoeveel geld geeft de gemeente daaraan uit, en hoeveel inkomsten heeft de gemeente? En waarop moet de gemeente bezuinigen? Dat staat allemaal in de programmabegroting 2022 en de meerjarenbegroting 2023-2025. De begroting is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De raadsfracties geven tijdens deze vergadering door statements hun visie op de voorgestelde begroting. Daarna gaan de raadsleden met elkaar en het college in debat en kondigen de fracties per beleidsprogramma moties en amendementen aan.

U vindt de begroting op financien.amersfoort.nl of via deze link. De moties en amendementen worden vanaf deze week bij de kalender geplaatst.

In De Stad Amersfoort van afgelopen woensdag stonden de statements van vijf fracties. Deze leest u op pagina 6 en 7 van de Stadsberichten. Volgende week volgen de statements van andere fracties.

De agenda van 2 november kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).



Terugblik De Ronde 26 oktober
Zorg (Bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 26 oktober waren er zeven Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en besloten?

Inspraak begroting 2022-2025
Het college van burgemeester en wethouders stelt jaarlijks de begroting op. Hierin staan welke plannen de gemeente de komende jaren heeft met o.a. woningbouw, duurzaamheid en een inclusieve stad, wat die plannen kosten en welke inkomsten worden verwacht. U vindt de begroting hier.

Tijdens deze Ronde waren er twee insprekers. Zij spraken over het belang van ‘iedereen kan meedoen’. Zij gaven aan dat menstruatiearmoede tot grote problemen leidt in het meedoen. Hierop volgde een gesprek over:

  • Of de voedselbank aandacht heeft voor menstruatiearmoede;
  • De schaal van het probleem in Amersfoort;
  • Beginnen bij middelbare scholen, in die periode begint meestal de menstruatie en moet ook de openheid beginnen.
  • Een tampon/maandverbandautomaat zou al helpen. Dan hoef je niet iemand aan te spreken.
  • Structurele oplossing voor het probleem: het gaat om armoede in het algemeen.
  • Platform Samen tegen armoede heeft oog voor deze problematiek.
  • Via het onderwijs dit aanpakken. Wordt verkend of dat ook in Amersfoort een route kan zijn.

Voorzitter Ben van Koningsveld ging na dit onderwerp spontaan met de microfoon langs de publieke tribune en vroeg de aanwezigen om een reactie op de begroting. Vragen van het publiek gingen over de focus bij inclusiviteit, daklozenproblematiek, subsidies voor vergroening en zonnepanelen en aanpak van zelfstandig wonende ouderen.

-> Vervolg? De raad debatteert op 2 november over de begroting en de moties en amendementen die fracties bij de begrotingsonderdelen indienen. Tijdens Het Besluit op 9 november besluit de raad over de begroting en de moties en amendementen.

Ondersteuning wijkcentra
In het coalitieakkoord is afgesproken om de regeling voor ondersteuning van wijkcentra te evalueren en op basis hiervan te besluiten over het vervolgtraject. Tijdens De Ronde bespraken de woordvoerders het raadsvoorstel

Aanwezige fractiewoordvoerders: Dijkstra (D66), El-Messaoudi (GroenLinks), Graskamp (buitengewoon raadslid DENK), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Koet-Minis (Amersfoort2014), Van Koningsveld (CDA), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

Aan het begin van De Ronde zei een inspreker dat Schothorst een laagdrempelig ontmoetingscentrum mist. Daardoor is het extra lastig om betrokken bewoners en vrijwilligers te vinden.

De meeste fracties zeiden zich te kunnen vinden in de beslispunten. De VVD en de SP konden zich hier niet in vinden. De VVD gaf aan dat de herverdeling van de gelden oneerlijk is, omdat minder goed presterende wijkcentra financieel worden beloond door de gemeente en goed presterende wijkcentra niet. SP kon zich er niet in vinden, omdat zij in het verleden al tegen de sluiting van de wijkcentra was.

Tijdens het debat kwamen onder andere aan de orde:

  • De perverse prikkel door wijkcentra met exploitatie(zelfbeheer)tekort financieel te ondersteunen. Moeten deze wijkcentra door de gemeente ondersteund worden?
  • De wenselijkheid van een wijkcentrum in iedere wijk;
  • (De kracht van) Projecthuis Madiba dat activiteiten in de buurt faciliteert zonder afhankelijkheid van subsidies;
  • Risico’s die zitten aan zelfbeheer van wijkcentra;
  • De rol van Indebuurt033 als zelfbeheer niet werkt.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 9 november.

Dilemma's t.a.v. de zendmachtigingsprocedure en bepalen richting zendmachtiging
Per gemeente mag slechts één lokale omroep actief zijn. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) Stichting Eemland1 (Mediagroep EVA, RTV Baarn, de Lokale Omroep Spakenburg en Radio Soest) en Stichting Mediaplatform Amersfoort Leusden/Nieuwsplein33 (RTV Utrecht, BDUmedia, De Stadsbron en Bibliotheek Eemland). De aanvraag die door het college het best beoordeeld wordt (Nieuwsplein33) kost meer geld dan beschikbaar is.

Alle fracties konden zich vinden in het peilpunt: Vindt u het waardevol wanneer we verkennen of we deze aanvraag mogelijk kunnen maken door op zoek te gaan naar additionele externe en gemeentelijke middelen omdat u ziet dat dit een mooie kans voor Amersfoort (en Leusden) is? Fracties van SP, VVD en Amersfoort2014 hebben aangegeven een amendement voor te bereiden bij de begroting. Met dit amendement willen ze het door Nieuwsplein33 extra gevraagde geld beschikbaar stellen.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Bijlholt (D66), Gerritsjans (Amersfoort2014), Hunink (ChristenUnie), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Noortman-Nieuwendijk (CDA), Smits (SP), Smulders (PvdA), Van Tuyl (GroenLinks) en Van Wegen (BPA).

-> Vervolg? Het is aan het college om terug te komen bij de raad met een raadsvoorstel over de lokale publieke media-instelling Amersfoort 2022-2026.

Grafrechten voor onbepaalde tijd op gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort
Afgelopen jaarheeft de gemeente meerdere verzoeken uit de samenleving gekregen voor eeuwigdurende grafrust in Amersfoort. Met de vernieuwde verordening is eeuwig durende grafrust voor iedereen mogelijk. (Een eigen particuliere begraafplaats is nu nog niet mogelijk. Het college is hierover nog in gesprek.) Tijdens deze Ronde werd het raadsvoorstel hierover besproken.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bol (ChristenUnie), Bülbül (DENK), Fousert (Amersfoort2014), Hos (GroenLinks), Keskin (PvdA), Van Nieuwenhuizen (VVD), Paffen-Zeenni (CDA), Perdok (D66) en Sanders (Lijst Sanders).

Bijna alle woordvoerders gaven aan dat het voorstel een goede eerste stap is om grafrust voor onbepaalde tijd mogelijk te maken. Het voorstel voldoet echter niet helemaal aan de wens van het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën. Woordvoerders zijn tijdens De Ronde met elkaar in gesprek gegaan over de duur van de betalingsregeling en of voldaan is aan de vraag die vanuit de samenleving kwam en het onderhoud van de graven.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen) van 9 november.

CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Lijst Sanders: Rekenkameronderzoek jeugdbeschermingsketen
De gemeenteraad heeft de rekenkamer gevraagd onderzoek te doen naar de jeugdbeschermingsketen. Tijdens deze Ronde gaf de rekenkamer een toelichting op haar brief  aan de raad met voorstellen voor twee varianten van onderzoek naar de jeugdbeschermingsketen. 

Aanwezige fractiewoordvoerders: Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Koet-Minis (Amersfoort2014), Van Koningsveld (CDA), Leeuwenkamp (GroenLinks), Perdok (D66), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

Wethouder Cees van Eijk schetste een beeld van de ontwikkelingen in de jeugbeschermingsketen en deed suggesties voor het onderzoek. Hierna gaven de fracties hun reacties op de onderzoeksvarianten. D66 gaf aan een voorkeur te hebben voor variant 1: zwaartepunt op interviews. De andere fracties gaven aan voor variant 2 te zijn: naast documentanalyse en interviews ook klantreizen.

Tijdens de discussie had men het over de mogelijkheid om de uitkomsten van de onderzochte ‘reizen’ af te zetten tegenover veranderingen die worden voorzien in de jeugdbeschermingsketen, de mogelijkheid om de pilot van Jeugdbescherming in Utrecht-West mee te nemen in het onderzoek en de omvang van het onderzoek, met oog voor de hele keten.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Koopwoningen in het middensegment
De gemeenteraad heeft eerder twee moties aangenomen over de  Naar aanleiding van deze moties en de uitwerking daarvan werd dit Rondetafelgesprek georganiseerd.

Fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Bülbül (DENK), Bulthuis (GroenLinks), Dijksterhuis (ChristenUnie),  Gerritsjans (Amersfoort2014), Sanders (Lijst Sanders), van Schagen (buitengewoon raadslid D66); De Smit (CDA), Smits (SP), Smulders (PvdA).

Ook waren er twee adviseurs vanuit adviesbureau Stec aanwezig. Zij gaven een presentatie, te vinden via deze link

De fracties hebben de voorkeur voor een peiling over de regulering van de koopmarkt, en de opkoopbescherming terug laten komen als een raadsvoorstel. Ook gaf de wethouder aan dat de uitvoering van de motie van DENK en Lijst Sanders wordt meegenomen in de peiling over de regulering van de koopmarkt.

-> Vervolg? Het college gaat aan de slag met het raadsvoorstel en de peiling.

Structurele inzet van MaaS bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen 
Tijdens de ronde over Mobility as a Service (MaaS) gaven alle fracties aan nut en noodzaak van MaaS in nieuwbouwwijken in te zien. MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke (deel)vervoer via apps. Het college wil, door dit toe te passen bij nieuwbouw, dat er zo minder auto’s en parkeerplaatsen in de stad komen.

Fractiewoordvoerders: van Hamersveld (D66), Hunink (ChristenUnie), Fousert (Amersfoort2014), Veenstra (buitengewoon fractielid PvdA), de van der Schueren (CDA), Flikkema (VVD), Hos (GroenLinks).

Toch leven er onder de woordvoerders ook veel vragen over de haalbaarheid van MaaS en de plekken waar het ingezet kan worden. Ook wil de raad graag kaders meegeven voor de verdeling van de kosten en opbrengsten en de mogelijkheden om vrijgekomen ruimte ook in te zetten voor het realiseren van meer groen. Er werd besloten om tijdens een vervolgronde verder over dit onderwerp te praten.

-> Vervolg? Er komt een vervolg op deze Ronde. 

U kunt de vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De drie vergaderingen 'Inspraak begroting 2022-2025', 'Grafrechten voor onbepaalde tijd op gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort' en 'Koopwoningen in het middensegment' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Terugblik De Ronde 28 oktober
Nieuwbouw Zwaluwenstraat
Tijdens deze Ronde werden de kaders voor de herontwikkeling van het voormalig verzorgingstehuis en aanleunwoningen aan de Zwaluwenstraat besproken. Deze kaders moeten de basis vormen voor de uitwerking van het bouwplan.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Dijksterhuis (ChristenUnie), Bulthuis (GroenLinks), Smits (SP), Sanders (Lijst Sanders), Fousert (Amersfoort2014), Engbers (CDA), Smulders (PvdA), Dekker (VVD) en Perdok (D66).

Tijdens De Ronde spraken zes mensen in. Zij spraken onder andere over:
  • Het participatieproces
  • Percentage sociale huur
  • Mobiliteitsproblemen, zoals parkeren en het openbaar vervoer
  • (on)veiligheid en het veiligheidsgevoel in de wijk
  • Sociale draagvlak in de wijk
  • Petitie Stoppen met proppen

De raadsleden vroegen naar de bijeenkomsten die zijn georganiseerd in het proces, de verwachtingen die de insprekers hadden van participatie en het aantal en het type woningen dat er komt. Na de beantwoording van deze vragen door de insprekers spraken de woordvoerders met elkaar over de kaders.

De besluitenlijst van deze Ronde wordt volgende week bij het agendapunt op Politiek Portaal geplaatst.

-> Vervolg? Een vervolgronde wordt ingepland.

Richting voor de Omgevingsvisie
De omgevingsvisie Amersfoort geeft richting aan hoe de stad zich kan ontwikkelen tussen nu en 2030. Tijdens De Ronde legde het college zes ontwikkelopgaven in een peiling  voor aan de gemeenteraad.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Dijksterhuis (ChristenUnie), Bulthuis (GroenLinks), Sanders (Lijst Sanders). Fousert (Amersfoort2014), Engbers (CDA), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA), Dekker (VVD) en Perdok (D66).

Woordvoerders konden zich vinden in de keuze voor ‘Gezond Centraal’ als leidend principe voor ruimtelijke keuzes in de Omgevingsvisie Amersfoort. Daarnaast kan ook de lagenbenadering als vertrekpunt worden gehanteerd om de richting te bepalen voor de ruimtelijke opgaven die voor ons liggen. Over inhoudelijke richtingen, zoals autoluw, opwek van energie en grondgebonden woningen, hebben de woordvoerders wel nog kanttekeningen aan het college meegegeven.
De besluitenlijst van deze Ronde wordt volgende week bij het agendapunt op Politiek Portaal geplaatst.

-> Vervolg? Aan het begin van 2022 komt het college met een conceptontwerp Omgevingsvisie.

Adviesrecht en participatieplicht bij Omgevingsvergunning
Onder de Omgevingswet verandert de rol van de raad bij Ruimtelijke Ontwikkelingsprocedures. De raad is geïnformeerd over de afwegingen die meespelen bij de te maken keuzes rondom het adviesrecht van de raad en de participatieplicht van de initiatiefnemer. Zie ook de presentatie. De besluitenlijst van deze Ronde wordt volgende week bij het agendapunt op Politiek Portaal geplaatst.

Aanwezige fractiewoordvoerder: Dijksterhuis (ChristenUnie), Bulthuis (GroenLinks), Sanders (Lijst Sanders), Koet-Minis (Amersfoort2014), Engbers (CDA), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA), Dekker (VVD) en Perdok (D66).

-> Vervolg? Een vervolgronde wordt ingepland.

U kunt de vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). 

Cursus Politiek Actief: vanaf 18 november
Duurzaam (bron: Pixabay)
De Amersfoortse gemeenteraad organiseert eind dit jaar de cursus Politiek Actief. Wilt u meer over de gemeente weten en hoe de gemeenteraad tot een besluit komt? Wilt u weten hoe u invloed kunt uitoefenen? Of heeft u interesse om zelf politiek actief te worden en wilt u onderzoeken of er een politicus in u schuilt? Volg dan de gratis cursus Politiek Actief en ontdek het!

De cursus van de gemeenteraad is bedoeld voor inwoners van Amersfoort en biedt een kijkje achter de schermen van de lokale politiek. Wat voor taken heeft de gemeente? Hoe wordt dat betaald? Hoe worden beslissingen genomen? Wat doet een raadslid? Wat is het verschil tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders? Deze vragen - en veel meer! - komen op de cursusavonden aan bod. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Zo gaat u aan de slag met debatteren en lobbyen. Uiteraard ontmoet u ook lokale politici en bestuurders die vertellen over hun werk en ervaringen. Ook volgt u vergaderingen van de gemeenteraad.

Wanneer en hoe laat
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten: vier cursusavonden en afsluitend een bezoek aan een raadsvergadering. De cursus start op 18 november 2021. Locatie: Oude Stadhuis, Stadhuisplein 5. De bijeenkomsten zijn van 19.30 uur tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur). De data: donderdag 18 november, donderdag 2 december, donderdag 9 december en donderdag 13 januari. Eind januari (op een dinsdagavond) woont u een raadsvergadering bij.

Ja, ik doe mee!
Of u nu meer wilt weten over hoe uw stad wordt bestuurd en hoe u daarin een rol kunt spelen. Of wilt weten of de politiek iets voor u is: u bent van harte welkom! Meedoen is gratis. Aanmelden kan tot 15 november 2021 via griffie@amersfoort.nl of 033-4694379. Er kunnen maximaal 30 personen deelnemen.
De Zij-kant van de lokale democratie: 4 november
Auto's (Bron: Pixabay)

Een half jaar geleden hielden we op initiatief van enkele vrouwen uit de raad en het college de online bijeenkomst Zij-kant van de lokale democratie (met een bijdrage van Julia Wouters). Met veel plezier nodigen zij u uit voor een vervolgbijeenkomst, op donderdag 4 november. Deze keer kunnen we elkaar in het echt ontmoeten: de bijeenkomst vindt plaats op het Oude Stadhuis (waar de trouwzalen zijn), ingang Stadhuisplein 5. U kunt u - tot uiterlijk 3 november - aanmelden via maakhetverschil@amersfoort.nl. Is deze uitnodiging voor iemand in uw omgeving interessant, stuur deze dan vooral door. Iedereen vanaf 16 jaar die zich vrouw voelt is van harte welkom!

Het programma:
Vanaf 19.15 uur is er ontvangst met koffie en thee in de bibliotheek van het Oude Stadhuis (1e verdieping).
We starten om 19.30 uur.

We nemen u kort mee in de wereld van het lokale bestuur en de toekomstige gemeenteraadsverkiezingen. U neemt zelf stelling en gaat daarna vooral in gesprek met de Amersfoortse vrouwen uit de politiek: wat zijn hun ervaringen in de politiek? Rond 21.00 uur is er een netwerkborrel.


De avond zal uiterlijk 22.00 uur eindigen.

Het raadspreekuur: dinsdag 9 november 

Foto Vermeerzaal

Maandelijks houdt de gemeenteraad spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad, in te spreken bij een vergadering of een idee te pitchen op de raadsinformatiemarkt het Plein.

Het raadspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u op 9 november (16.00 tot 17.00 uur) of een andere keer op spreekuur komen? E-mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379.

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y