Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

3 juni 2022

RaadsMail

De Ronde 7 juni, stadsgesprekken, raadspreekuur en terugblik raadsvergadering 31 mei

De eerstvolgende vergaderavond van de raadsleden is De Ronde op dinsdagavond 7 juni. De raadsleden praten onder andere over straatintimidatie en een nieuwe bestuurscultuur. In het kader van het inwerkprogramma van de nieuwe raad zijn er bijeenkomsten over Wonen en zorg, mobiliteit en de Omgevingswet. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze vergaderavond. Ook blikken we terug op informatiemarkt Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit van 31 mei.

Inhoud

 
De Ronde 7 juni
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdag 7 juni is vanaf 19:00 uur De Ronde met zeven vergaderingen. Ook vergadert de auditcommissie. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. En u kunt de vergaderingen online volgen, via Politiek Portaal. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en de vergaderstukken (zie paperclips). 

19:00 uur: RWA jaarrekening 2021 en RWA meerjarenbegroting 2023-2026
De Regionaal Sociaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving (RWA) voert voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit. De Wsw regelt dat mensen met een arbeidsbeperking binnen of buiten de sociale werkvoorziening aan het werk kunnen. De RWA heeft de jaarrekening 2021 en de Meerjarenbegroting 2023-2026 opgesteld. De gemeenteraad kan op de jaarrekening bezwaren indienen en op de meerjarenbegroting een zienswijze (officiële reactie). Tijdens deze vergadering bespreken de raadsleden en het college de financiële stukken van RWA. Het college stelt voor geen bezwaar te maken tegen de begroting en geen zienswijze in te dienen op de meerjarenbegroting. Zie het raadsvoorstel Jaarrekening 2021 en het raadsvoorstel Concept Meerjarenbegroting RWA 2023-2026.

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde 'Voorbereiding besluit'. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven.

19:00 uur: D66: Straatintimidatie
Afgelopen maart stond in het AD Amersfoort een artikel over straatintimidatie in Amersfoort. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat tweederde van de 12- tot 25-jarige vrouwen geïntimideerd wordt op straat. Het gaat dan om nafluiten, naroepen met beledigende of seksuele opmerkingen en 'na-sisssen'. Deze vorm van intimidatie vindt veel plaats tegen vrouwen en mensen van de LHBTQI+-gemeenschap. In de gemeente Amersfoort is nog geen beleid voor straatintimidatie. Op verzoek van de fractie van D66 gaan raadsleden met elkaar en het college in gesprek over straatintimidatie in Amersfoort, om te kijken wat de gemeenteraad en de gemeente hiertegen kunnen doen. 

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal en YouTube. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

19:00 uur: Meerjarenstrategie ROM Regio Utrecht
In 2020 is de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio Utrecht opgericht. De ROM Regio Utrecht is een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Economische Zaken en de provincie. De gemeente Amersfoort is één van de aandeelhouders van de ROM Regio Utrecht. De ROM Regio Utrecht werkt samen met de Economic Board Utrecht om de economische structuur in de regio Utrecht te versterken. De ROM heeft drie belangrijke taken: vernieuwen, investeren en internationaliseren. Tijdens De Ronde blikt de regionale ROM terug op de resultaten van de afgelopen twee jaar en presenteert de ROM de conceptmeerjarenstrategie.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20:15 uur: Inwerkprogramma: Wonen en zorg: Opgaves en dilemma's
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad krijgen de raadsleden informatie over de opgaves en dilemma's bij wonen en zorg in Amersfoort

Raadzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.


20:15 uur: Amersfoort voor Vrijheid: Nieuwe bestuurscultuur
Op initiatief van de fractie van Amersfoort voor Vrijheid gaan de raadsleden in gesprek over een nieuwe bestuurscultuur. Het gesprek gaat over het vertrouwen van inwoners in de politiek, de lage opkomst bij de verkiezingen, de betrokkenheid van de inwoners bij besluitvorming, transparantie in de besluitvorming en onderlinge afspraken van het bestuur, de communicatiestrategie van de gemeenteraad en het invoeren van een gelote burgerraad (hierover komt een aparte Ronde).

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal en YouTube. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20:15 uur: Inwerkprogramma: de dynamiek van mobiliteit
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad krijgen raadsleden informatie over mobiliteit. Deze bijeenkomst gaat over de werkzaamheden van het team Mobiliteit van de gemeente Amersfoort. Een onderdeel van de bijeenkomst is een korte wandeling. 

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

21:30 uur: Inwerkprogramma: Omgevingswet 
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad krijgen raadsleden informatie over de Omgevingswet. De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2023 en vervangt 26 verschillende wetten. De wet gaat over het eenvoudiger en beter organiseren van alles wat kan en mag in de fysieke leefomgeving. Denk hierbij aan wonen, infrastructuur, milieu en water. Amersfoort is al ver met de voorbereiding op de inwerkingtreding van de wet en het college verwacht op tijd klaar te zijn. Tijdens deze Ronde horen de raadsleden welke (raads-)besluiten al zijn genomen en wat er nog gedaan moet worden en gaat het vooral over het Omgevingsprogramma, Omgevingsplan en de Omgevingsvergunning. Daarnaast worden veranderingen op het gebied van participatie toegelicht. Tijdens De Ronde op 24 mei kregen raadsleden al informatie over de Omgevingsvisie. 

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

21:30 uur: Auditcommissie
Een belangrijke taak voor de auditcommissie is het onderzoeken van de stukken behorend bij de Planning- en Controlcyclus. Daarnaast is de auditcommissie belast met de advisering aan en overleg namens de raad over alle activiteiten die van belang zijn voor een goede (financiële) beheersing van de gemeente. In dat kader bespreekt de auditcommissie de kaderbrief, de jaarstukken (inclusief de bevindingen van de accountant) en het voorstel van de gewijzigde begrotingsopzet. Zie het raadsvoorstel Jaarstukken 2021, het raadsvoorstel Bestemming rekeningresultaat 2021 en de jaarstukken 2021
 
Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal
Terugblik De Raad 31 mei
Foto Vermeerzaal

Op dinsdag 31 mei kwam de raad bijeen voor Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit. Bij deze vergadering waren alle raadsleden aanwezig. Oud-raadslid Linda van Tuyl kreeg een lintje uitgereikt voor haar 12 jaar raadslidmaatschap. Hans Lemain (VVD) werd geinstalleerd tot tijdelijk raadslid. Ook benoemde de raad Nuri Şeker (DENK) tot buitengewoon fractielid, Sophie Bruins als extern lid van de rekenkamer en mevouw Olthof, de heer Van den Bosch en mevrouw Valk als leden van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. U leest in deze Raadsmail een overzicht van de besluiten.

Voor een volledige weergave van de behandeling van de onderwerpen, stemverklaringen en de reactie van het college, verwijzen wij u naar de uitzending van de vergadering en het schriftelijk verslag. U kunt de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst en het verslag staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube, met klikbare tijdcodes onder de video.


Het Plein
Het Plein is de plek voor inwoners, organisaties en bedrijven om ideeën, plannen en ambities voor de stad te delen met de raads- en collegeleden en andere belangstellenden. Er waren dit keer bijdragen van het Regenboogplatform Amersfoort, Stichting Inloophuizen Amersfoort en Marathon Amersfoort. Het Regenboogplatform vroeg 
steun voor de situatie van LHBTIQ-ouderen en jongeren. De Stichting Inloophuizen Amersfoort vroeg aandacht voor de toegevoegde waarde van vier inloophuizen voor de inclusieve stad. Marathon Amersfoort presenteerde de plannen voor de subsidie die door de gemeente is toegekend.
Wilt u ook een keer uw idee, project of plan met de raadsleden delen? Mail dan de griffie: griffie@amersfoort.nl. 

Koninklijke Onderscheiding voor oud-raadslid Linda van Tuyl (GroenLinks)
Mevrouw Van Tuyl nam op 29 maart jl. afscheid als gemeenteraadslid van Amersfoort voor GroenLinks. Van 1994 tot 2002 was zij raadslid voor GroenLinks in de gemeente Heemstede en van 2018 tot 2022 was zij raadslid in de gemeente Amersfoort. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Tijdens haar afscheid en bij het uitreiken van de onderscheiding roemde de burgemeester haar inzet voor Amersfoort, waaronder voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Zo was zij enkele jaren bestuurslid voor Keiroze Amersfoort. Ook had zij een warm hart voor de vele vrijwilligers in de stad. 

Het Besluit 

Benoemingen

• Toelating en beëdiging tijdelijk raadslid:
Raadslid Kees Kraanen (VVD) heeft vanwege gezondheidsredenen vanaf 27 mei tijdelijk ontslag genomen als raadslid. Tijdens Het Besluit werd Hans Lemain als tijdelijk raadslid beëdigd. Zie het raadsbesluit.

• Benoeming buitengewoon fractielid DENK: Nuri Şeker werd benoemd tot buitengewoon fractielid voor DENK. De gemeenteraad benoemde Şeker met 34 stemmen voor en 5 stemmen tegen. Zie het raadsbesluit.
• Benoeming extern lid rekenkamer: Sophie Bruins is unaniem benoemd als extern lid van de rekenkamer. De rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat het door de gemeente gevoerde bestuur toetst. Voor meer informatie over de rekenkamer, zie amersfoort.nl/rekenkamerZie het raadsbesluit.
• (Her)benoemingen leden Commissie Ruimtelijke Kwaliteit: De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit toetst grote ruimtelijke ontwikkelingen aan de Welstandsnota. Tijdens Het Besluit werden mevrouw B. Olthof (discipline Landschapsarchitectuur), de heer H. van den Bosch (als burgerlid) en mevrouw J. Valk (discipline Architectuur) benoemd voor een periode van drie jaar. Zie het raadsbesluit.

• Toelichting formateurs op formatiegesprekken
De formateurs Pim van den Berg (D66) en Patricia Seitzinger (GroenLinks) gaven tijdens de raadsvergadering een toelichting op het verloop van de formatiegesprekken. Rond Hemelvaart werd bekend dat Amersfoort2014 niet meer meedoet aan de formatieonderhandelingen met D66, GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren. De vier overgebleven partijen hebben aangegeven zich te beraden op welke stappen zij nu willen nemen. Formateur Seitzinger: “Deze partijen zijn nog steeds met veel vertrouwen en goede moed aan de slag om een goed coalitieakkoord te schrijven voor Amersfoort.” De formateurs spraken de intentie uit om het formatieproces nog voor de zomer af te ronden. Klik hier voor informatie over de vorming van een coalitie. Kijk hier 

de rapportage van de formateurs terug, met de reacties (waaronder van Amersfoort2014) en vragen van de fracties. 

• Uitwerkingsvoorstel Utrechtseweg 1 en 2-4
Bij dit raadvoorstel waren twee amendement en één motie behandeld: 
- Amendement35% huur, waarvan gegarandeerd minimaal 35% sociale huur (PvdA, Beter Amersfoort, SP en ChristenUnie) werd verworpen met 22 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, CDA, D66, GroenLinks en VVD) en 17 stemmen voor (Amersfoort2014, Beter Amersfoort, BPA, ChristenUnie, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA en SP). 
- Amendement 5 jaar zelfbewoningsverplichting Project Utrechtseweg 1 en 2-4 (Beter Amersfoort) werd verworpen met 29 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD) en 10 stemmen voor (Beter Amersfoort, CDA, BPA, DENK en Partij voor de Dieren). 
- Motie Kansen pakken bij de inzet van MaaS (Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren en GroenLinks) werd aangenomen met 38 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, BPA, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 1 stem tegen (DENK). MaaS staat voor Mobility as a Service en gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen). Zie ook het stedenbouwkundig plan

• Aanvullende kaders en monitoringsplan Hoefkwartier
Hoefkwartier wordt een aantrekkelijke, complete stadswijk waar je kunt wonen, werken en leren. Hiervoor heeft de gemeenteraad een ontwikkelkader vastgesteld. Daarna is er een pas op de plaats gemaakt om de plannen aan te passen en aanvullende kaders te maken. Het college vroeg de raad om deze aanvullende kaders vast te stellen. Ook vraagt het college de raad het monitoringsplan voor Hoefkwartier vast te stellen.

Aanvullende kaders Hoefkwartier
De eerdere plannen voor Hoefkwartier bleken niet te passen qua verkeerssysteem en het leverde te weinig variatie aan woningen op. Deze knelpunten zijn aanleiding geweest om de plannen aan te passen. De bedoeling is dat er meer variatie komt in prijs en type woningen. Ook stelt het college maatregelen voor om de verkeersdruk te beperken. Raadsleden hebben de aanvullende kaders verschillende keren besproken tijdens De Ronde. De gemeenteraad werd nu gevraagd de aanvullende kaders vast te stellen. 


Bij dit raadsvoorstel zijn vijf amendementen en twee moties behandeld:
- Amendement 35% is sociaal (GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort en Amersfoort2014) werd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA en DENK) en 5 stemmen tegen (VVD en Amersfoort voor Vrijheid). 
- Amendement Parkeervergunningen aanpalende wijken (Amersfoort2014 en Beter Amersfoort) - over parkeervergunning 1e auto bewoners gratis in aanpalende wijken - werd verworpen met 25 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 13 stemmen voor (VVD, Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort en SP). Fractie DENK was tijdens de stemming niet aanwezig in de raadzaal. 
- Amendement Minder parkeren, beter wonen (Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks en PvdA) is aangenomen met 23 stemmen voor (Amersfoort2014, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 16 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, DENK en VVD).
- Amendement Een logische opbouw van parkeernormen om de binnenstad (VVD, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) is verworpen met 32 stemmen tegen (Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 7 stemmen voor (VVD, BPA en Amersfoort voor Vrijheid).
- Amendement MaaS en deelmobiliteit zoals afgesproken (VVD, BPA, ChristenUnie en Amersfoort voor Vrijheid) over een plan B als MaaS niet werkt - werd verworpen met 24 stemmen tegen (Beter Amersfoort, CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 15 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, ChristenUnie, DENK en VVD).

- Motie Parkeren op afstand (Amersfoort2014 en ChristenUnie) - over een onderzoek doen naar de mogelijkheden - werd aangenomen met 23 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP) en 7 stemmen tegen (DENK, Partij voor de Dieren en VVD).
- Motie Onderzoek minder parkeren, beter wonen (Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks en PvdA) is verworpen met 24 stemmen tegen (Beter Amersfoort, CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 15 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, ChristenUnie, DENK en VVD). 

De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door de aangenomen amendementen) aan met 33 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en DENK) en zes stemmen tegen (VVD, Amersfoort voor Vrijheid en BPA).

Monitoringsplan Hoefkwartier
Na vaststelling door de gemeenteraad, kan met dit monitoringsplan worden nagegaan of de ontwikkeling van Hoefkwartier voldoet aan de ambities en principes uit het ontwikkelkader en aan de aanvullende kaders. Als dit niet het geval is, kan er worden bijgestuurd.

Bij dit raadsvoorstel is één motie behandeld: Vroegtijdig starten met Monitoringsplan Hoefkwartier (Amersfoort2014). Deze moties is unaniem aangenomen. Ook het raadsvoorstel is door de raad unaniem aangenomen.

• Groencompensatiebeleid
De gemeenteraad besloot eerder dat er beleid moet komen voor groencompensatie bij ruimtelijke ontwikkelingen. Het college vroeg de raad nu om gebruik te gaan maken van een groencompensatie/natuurinclusief bouwenpuntensysteem. Dit puntensysteem helpt om te bepalen hoeveel groen er nu is, hoeveel groencompensatie er nodig is en welk type compensatie. Voorbeelden zijn: een groen dak, nestkasten, bomen en een poel. 

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en één motie behandeld:
- Amendement Op naar een duidelijk groencompensatiebeleid (D66, Amersfoort2014, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en Beter Amersfoort) is aangenomen met 35 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid, DENK) en 4 stemmen tegen (VVD).
- Motie Struikroven (GroenLinks, Beter Amersfoort, Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014 en ChristenUnie) - samen met Stichting Struikroven onderzoeken welke locaties in Amersfoort geschikt kunnen zijn als tijdelijke ‘Roverstuinen’, groen-logeertuinen of plantenkringloopis aangenomen met 35 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid, DENK) en 4 stemmen tegen (VVD).

De raad nam het raadsvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door het aangenomen amendement) unaniem aan (39 stemmen).

• Wijkperspectief Soesterkwartier en Uitvoeringsagenda Vitale Wijkaanpak
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
In en rond de wijk Soesterkwartier vinden veel ontwikkelingen plaats. Het college heeft een wijkperspectief en bijbehorende uitvoeringsagenda opgesteld en vroeg de gemeenteraad om die vast te stellen.
Het Wijkperspectief Soesterkwartier is samen met de wijk gemaakt en geeft inzicht in wat belangrijk is voor het Soesterkwartier. Dat gaat onder andere over: gezondheid, wonen, werken, leren, verkeer, klimaat en groen. In de bijbehorende uitvoeringsagenda staan concrete plannen en projecten waaraan de komende jaren gewerkt kan worden om de wijk te versterken.

De gemeente Amersfoort en provincie Utrecht hebben in 2020 een samenwerkingsovereenkomst voor het Soesterkwartier opgesteld in het kader van de Regiodeal Vitale Wijken Amersfoort. De ontwikkeling van Langs Eem en Spoor was een belangrijke aanleiding; deze zorgt namelijk voor kansen en bedreigingen voor het Soesterkwartier. Dankzij de bijdrage van de provincie en investeringen van de gemeente kan de wijk versterkt worden.

De gemeenteraad heeft ook besloten over:

• Instellen grondexploitatie ROVA: De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
• Meerjaren Prognose Grondexploitaties 2021: 
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).

• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van een appartementencomplex aan Bruispad 2-4
: dit gebouw wordt gesloopt en er worden 37 appartementen en zes woningen gebouwd. Het college vroeg de gemeenteraad om een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Hiermee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het plan. De raad nam het raadsvoorstel met 37 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 2 stemmen tegen (Partij voor de Dieren) aan. 
• Herstelbesluit bestemmingsplan Lorentzstraat 17a: De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen ecologische verbindingszone tussen Landgoed Stoutenburg en Ir. Juliusput: vorig jaar heeft de stichting Utrechts Landschap een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De stichting wil vier percelen weilanden tussen Landgoed Stoutenburg en de Ir. Juliusput ontwikkelen naar natuur. Het college vroeg de gemeenteraad een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Hiermee geeft de raad aan geen bedenkingen te hebben tegen het plan.
De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
• Veiligheidsregio Utrecht: Voorlopige jaarstukken 2021, ontwerpbegroting 2023 en geactualiseerde begroting 2022: de raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
• Zienswijze Ontwerp programmabegroting RUD Utrecht:  de raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
• Beschikbaar stellen investeringskrediet aanpassen acht rotondes in Vathorst: de raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).
• Toepassing coördinatieregeling en modelkeuze bestemmingsplan Laan 1914 17: de raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (39 stemmen).

Moties
Er werden vijf moties aangenomen die niet bij een raadsvoorstel horen: 

• Motie Zwerfafval binnenstad (CDA, Beter Amersfoort en ChristenUnie). De raad nam de motie met 31 stemmen voor (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 8 stemmen tegen (D66 en Partij voor de Dieren) aan.
• Motie Vreeland (Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort2014, DENK, ChristenUnie en SP). 
De raad nam de motie unaniem aan (39 stemmen).
• Motie Maak de rekenkamercommissie buitengewoon compleet (CDA, Beter Amersfoort en ChristenUnie). De raad nam de motie met 31 stemmen voor (D66, GroenLinks (el-Messaoudi, Leeuwenkamp), CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid, Partij voor de Dieren en DENK) en 8 stemmen tegen (GroenLinks (Hos, Janssen, Sixma en Bromberg) en VVD) aan. Hiermee kunnen ook buitengewoon fractieleden straks lid worden van de rekenkamer. 
• Motie Veilig, maar ook vitaal Neptunusplein (GroenLinks, D66, PvdA, Beter Amersfoort en SP). 
De raad nam de motie met 33 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort, Partij voor de Dieren en DENK) en 6 stemmen tegen (VVD, Amersfoort voor Vrijheid en BPA) aan. 
• Motie Overlast elektrische deelscooters en -fietsen beperken met maatregelen (PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort). 
De raad nam de motie met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort, Amersfoort voor Vrijheid, Partij voor de Dieren en DENK) en 5 stemmen tegen (VVD en BPA) aan.

Stadsgesprekken met onderhandelende partijen

D66, GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren voeren stadsgesprekken met inwoners, ondernemers en organisaties. Zij willen zich laten inspireren door ideeën en verhalen uit de stad. Deze nemen zij mee in hun onderhandelingsgesprekken over het vormen van een coalitie. De laatste twee zaterdagen gaan de gesprekken over Sport en Cultuur (4 juni) en Samenwerking met de stad en regio en Financiën (11 juni).

Tijdens de stadsgesprekken leggen de partijen de mensen uit de stad vragen voor over de genoemde onderwerpen. De onderhandelende partijen moeten nog keuzes met elkaar maken over deze onderwerpen om zo samen tot een coalitieakkoord te komen. Daarin komt te staan welke plannen de partijen tijdens de bestuursperiode 2022-2026 willen uitvoeren.

Aanmelden

De stadsgesprekken vinden plaats van 10.00 tot 12.00 uur, steeds op een andere plek in Amersfoort. Aanmelden kan op metamersfoort.nl.

Raadspreekuur 14 juni 
Muzieknoten (bron: Pixabay)

De gemeenteraad houdt regelmatig een spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad, in te spreken bij een vergadering of een idee te pitchen op de raadsinformatiemarkt Het Plein. 

Het raadspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen kunt uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het gesprek zijn enkele raadsleden van verschillende partijen aanwezig.
Het eerstvolgende raadspreekuur is op dinsdag 14 juni tussen 16.00 en 17.00 uur. Binnen dit tijdsblok kunt u ingedeeld worden voor maximaal een kwartier. De locatie is het oude stadhuis, Stadhuisplein 5. 

Wilt u op het raadspreekuur komen? E-mail of bel: griffie@amersfoort.nl / 033 469 4379. 

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

U kunt rechtstreeks opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y