Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

3 september 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 7 september

 Op dinsdagavond 7 september is De Ronde (met vergaderingen over verschillende onderwerpen). Zo vergaderen de raadsleden over een regiovisie op specialistische jeugdhulp en over corona. Ook staat er een Actualiteitenraad op de agenda. Raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014) stopt als raadslid. In deze RaadsMail leest u nieuws over de raadsleden, een overzicht van alle vergaderingen en een terugblik op de De Ronde van 31 augustus. 

 Inhoud

 
De Ronde 7 september
Foto Vermeerzaal

Vanaf 19.00 uur zijn er vier Ronde-vergaderingen. Ook vergadert de auditcommissie. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur: Regiovisie Samenwerken aan de specialistische jeugdhulp
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg werken samen op het gebied van specialistische jeugdhulp (inkoop, beleid). Afspraken daarover komen in de regiovisie Samenwerken aan de specialistische jeugdhulp (2021-2026). De gemeenteraden van de regiogemeenten moeten een besluit nemen over de regiovisie. In de regiovisie staat bijvoorbeeld op welke onderdelen de gemeenten samenwerken, wat de gemeenten willen bereiken en aan welke veranderingen zij willen werken. Klik hier voor de publieksversie van de regiovisie. En zie ook het raadsvoorstel.
Het inkoopproces van specialistische jeugdhulp wordt later in De Ronde behandeld (als 'Peiling'). 

Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur: 
Aanvraag krediet realisatie liftinstallatie parkeergarage Stadhuisplein 
Het college wil dat de parkeergarage van het Stadhuisplein een lift krijgt. Hiermee wordt de toegang van het Stadhuisplein en stadhuis straks voor iedereen beter toegankelijk. De parkeergarage is nu alleen via twee trappenhuizen te bereiken en daarom niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Het college vraagt de raad daarvoor eenmalig € 500.000 beschikbaar te stellen. Tijdens deze Ronde, georganiseerd door het CDA, gaan de raadsleden met het college hierover in gesprek.
De gemeente huurt de parkeergarage van het ABP en verhuurt deze door aan Parkeren Amersfoort B.V. Door de lift zelf te plaatsen, blijft de lift eigendom van de gemeente en is de gemeente dus verantwoordelijk voor het onderhoud. Het college wil de investering terugverdienen door voor exploitant Parkeren Amersfoort B.V. de huur te verhogen. Zie het raadsvoorstel.

Volg de vergadering live via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.15 uur Regiovisie Samen in de wijk - doorontwikkeling ondersteuning met noodzakelijk verblijf
De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg werken samen aan hulp en ondersteuning voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Zij hebben de regiovisie 2021-2026 opgesteld voor Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (ondersteuning met noodzakelijk verblijf). De raadsleden geven hun mening over de regiovisie.
De gemeenten vinden het belangrijk dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zoveel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Thuis als het kan, in een beschermde woonvoorziening als het nodig is. In deze regiovisie leggen de gemeenten met elkaar vast hoe zij in de regio samenwerken aan een constante ondersteuning, van preventie tot nazorg, zo georganiseerd dat er geen gaten vallen tussen de verschillende vormen van ondersteuning. Klik hier voor de publieksversie van de regiovisie. En zie ook het raadsvoorstel.

Kijk live mee via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.15 uur: Corona
Met collegeberichten en Ronde-vergaderingen informeert het college de raad over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen stellen aan het college en dilemma’s bespreken die spelen.

Volg deze vergadering live via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur: 
Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken. Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie de kwaliteit van de financieel-technische uitvoering van de  bezuinigingsmaatregelen in het Sociaal Domein.

Volg deze vergadering live via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

21.30 uur: Actualiteitenraad
Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen (die niet op de vergaderagenda staan). Let op: worden er geen onderwerpen aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door.

Volg deze vergadering live via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort.

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 7 september kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 31 augustus
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 31 augustus waren er drie Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en besloten?

Zomerrapportage 2021
Het college geeft jaarlijks op verschillende momenten inzicht in de financiële situatie van de gemeente. In de zomerrapportage 2021 staan de (te verwachten) financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting. Er wordt ook gekeken naar de effecten en risico’s van de coronacrisis. De zomerrapportage is een belangrijk instrument om beleid eventueel te kunnen bijsturen. Zie ook dit aanbiedingsfilmpje van wethouder Willem-Jan Stegeman.

Het college heeft een prognose gemaakt van de inkomsten en uitgaven voor dit kalenderjaar. De rapportage over de eerste helft van 2021 laat een te verwachten overschot zien over heel 2021 van ongeveer € 3,2 miljoen.

De financiële afwijking van deze Zomerrapportage is met € 3,2 miljoen relatief klein. De hele begroting gaat namelijk om ongeveer € 560 miljoen. Deze financiële afwijking is een optelsom uit de diverse begrotingsprogramma’s. Daarom stelt het college voor om het voorgenomen beleid niet bij te sturen. 

Raadsleden spraken met het college over:

- Toelichting bij overschrijdingen wordt beter gedaan dan bij onderschrijdingen.
- Toelichting op kapitaallasten asfaltcollectoren Westelijke ontsluiting.
- Uitgaven Sociaal Domein en mogelijke inzet Rijksgelden specialistische zorg. Meer duidelijkheid hierover bij de begroting.
- Mogelijke her-ijking Verordening financieel beheer & beleid in verband met afschrijvingen investeringen. Zou aan de auditcommissie gevraagd kunnen worden. 
- Hoogte rioolheffing en OZB en mogelijke verlaging ervan.
- Verhouding meevallers versus middelen die nog niet besteed zijn. 
Vervolg? -> Voldoende besproken. 

Workshop: doelen stellen is risico’s lopen
De gemeente heeft bij de uitvoering van beleid allerlei doelen en ambities. Daarbij kunnen achterliggende risico’s het halen van doelen in de weg zitten. De raadsleden kregen tijdens deze Ronde een workshop over risicomanagement. Zie de raadsinformatiebrief Nota risicomanagement.
De wethouder trapte de bijeenkomst af door aan te geven dat het stellen van doelen, het inschatten van risico’s en het maken van afwegingen iets is dat iedereen doet in het dagelijks leven. 
De heer Vaags vertelde wat risico’s zijn, welke typen er te onderscheiden zijn en hoe risicomanagement zorgt voor een goede omgang ermee. Hij liet ook zien hoe de organisatie zich bezig houdt met risico’s en wat de raad kan doen om het college hierin te controleren. Hij heeft een handreiking opgesteld waarin type risico’s en vragen die raadsleden bij (grote project-)voorstellen kunnen stellen, zijn opgenomen. Zie deze handreiking. 

Vervolg? -> Voldoende besproken. 

Algoritmes: inzet, risico’s en toepassingen
Op 13 april was er de Ronde Toezicht op het gebruik van algoritmes. Tijdens deze Ronde kregen de raadsleden – op hun verzoek - meer informatie over het fenomeen algoritmes. In deze Ronde gaf de heer Mirko Schaefer, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en medeoprichter van Utrecht Data School, een presentatie  over algoritmes. Zo zei hij dat context belangrijk is en er niet blind gestaard kan worden op techniek. Ook vertelde hij dat een algoritmeregister haalbaar is (Een algoritmeregister is een overzicht van algoritmes die gebruikt worden door de gemeente, red.).
Vervolg? -> Er komt nog een vervolg op deze vergadering.


U kunt deze vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen).

  Stoelinga (Amersfoort2014) stopt als raadslid en ander raadsnieuws
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Ben Stoelinga stopt per 21 september 2021 als raadslid voor de gemeenteraad van Amersfoort. Ook heeft hij het bestuur van Amersfoort2014 laten weten zich niet voor de partij verkiesbaar te stellen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2022. Hij blijft wel lid van de lokale partij.

Ben Stoelinga is in totaal ruim twaalf jaar raadslid geweest, eerst in Leusden en vervolgens in Amersfoort. In 2010
was hij kort wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport voor de Burger Partij Amersfoort (BPA). Hij vertrok na onenigheid binnen de BPA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 keerde hij terug in de Amersfoortse raad met de nieuwe, mede door hem opgerichte, lokale partij Amersfoort2014. Hij laat in een persoonlijke verklaring op de website van Amersfoort2014 weten dat hij zijn raadslidmaatschap de meeste tijd met veel plezier vervulde, maar dat de laatste jaren dit plezier afnam. Daarover zegt hij: “Dat kwam mede door de besloten en weinig transparante bestuurscultuur in Amersfoort en de krampachtige wijze waarop in coronatijd werd omgegaan met kwetsbare raadsleden.” Het is nog niet bekend wie zijn zetel binnen de fractie overneemt. De Kieswet schrijft
voor dat de eerstvolgende persoon op de kandidatenlijst van Amersfoort2014 (van de gemeenteraadsverkiezingen
van 2018) in aanmerking komt voor opvolging. Als deze de raadszetel niet aanvaardt, wordt de volgende persoon op de lijst gevraagd, enzovoort.

Ander nieuws over raadsleden
D66-raadslid Nour Belkasmi heeft laten weten zijn functie als raadslid tijdelijk neer te leggen. Belkasmi kampt met gezondsheidsproblemen en moet voorlopig rust houden. 
 
Buitengewoon raadslid Annet de Raadt (PvdA) is gestopt als buitengewoon raadslid voor de fractie. Zij kan haar werk voor de fractie niet meer goed combineren met werk en gezin. 

Gast van de raad
Auto's (Bron: Pixabay)

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen en zou u graag de raadsleden ontmoeten. Dan is Gasten van de raad echt iets voor u!

De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door corona is dat helaas nog niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!Het programma start om 18.00 uur en vindt plaats via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover de raadsleden die avond vergaderen. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij.

Bij het programma Gast van de raad hoort ook een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis, maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 28 september!

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y