Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

30 juni 2023

RaadsMail

De raadsagenda van 4 juli en terugblik op raadsvergadering en commissies van 27 juni

Het politiek seizoen is bijna afgelopen. De gemeenteraad vergadert nog één keer voor het zomerreces, op dinsdag 4 juli. Om 15.00 uur begint De Raad, met de Actualiteitenraad, informatiemarkt Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit. Tijdens de raadsvergadering neemt de gemeenteraad besluiten over de Kadernota 2024-2027, over de bouw van woningen en een park aan de Bosweg, Réaumurstraat en Kelvinstraat en over de kaders voor de ontwikkeling van de SRO-locatie op de Soesterweg. De raad neemt ook een beslissing over het inleidend verzoek van inwoners om een referendum te houden over het - door het college voorgestelde - parkeerbeleid. Op informatiemarkt Het Plein krijgen raadsleden meer te horen over de lancering van de kwikstart-app voor jongeren en de initiatieven herenboerderij en ecodorp.

In deze nieuwsbrief blikken we ook terug op de raadsvergadering en de vergaderingen van de commissies Bedrijvigheid en Sociaal van afgelopen dinsdag.  

Inhoud

 
Actualiteitenraad 4 juli




Raadsleden en buitengewoon fractieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan.

Let op: worden er geen onderwerpen aangemeld, dan gaat de Actualiteitenraad niet door.
Informatie over de Actualiteitenraad staat op Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl.

Raadsvergadering Het Besluit van 4 juli
Zorg (Bron: Pixabay)





Na de Actualiteitenraad, rond 15.15 uur, begint de raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal. De raadsvergadering en de Actualiteitenraad kunt u ook volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).
Het kan zijn dat de raadsvergadering - als deze nog niet is afgelopen - rond 17.30 uur geschorst wordt voor Het Plein en aansluitend het diner. De raadsvergadering zal dan 's avonds om 19.00 uur weer verder gaan. 

• Kadernota 2024-2027
In de Kadernota 2024-2027 staan de ambities en prioriteiten van het college voor de komende jaren. Tijdens de raadsvergadering Het Besluit van 27 juni werden de Algemene Beschouwingen op de kadernota gehouden. Nu neemt de raad een besluit over de kadernota en de moties en amendementen die fracties bij verschillende onderwerpen indienen. Lees hier het raadsvoorstel.

Het college geeft aan dat Amersfoort financieel gezond is. Wel is er zonder tegemoetkoming van het Rijk vanaf 2026 een jaarlijks tekort. Volgens het college kunnen de plannen uit het coalitieakkoord nog steeds uitgevoerd worden, maar is er weinig ruimte voor aanvullende ambities. Bij de Algemene Beschouwingen op 27 juni gaf iedere fractie via een statement haar visie op de toekomst van de stad, wat de komende jaren prioriteit heeft en hoeveel geld dat mag kosten. De statements van alle fracties kunt u hier vinden. Er zijn tijdens de raadsvergadering van 27 juni verschillende moties en amendementen aangekondigd en besproken, er wordt op 4 juli over besloten. De raad neemt dan eerst een besluit over de amendementen (wijzigingen van het raadsbesluit), daarna over de moties (verzoeken aan het college) en als laatst over het raadsvoorstel Kadernota 2024-2027 zelf.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag zijn de volgende moties en amendementen aangekondigd:
• Motie Inzet overschot energietoeslag 2022 (ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren) gaat over huiseigenaren met een inkomen tot 150% van het minimumloon te helpen hun huis te isoleren.
• Motie Versnelling woningverbetering en zon-op-dak (Amersfoort2014) gaat over het instellen van een fonds ter verbetering van slecht geïsoleerde woningen.
• Motie
Woningen voor urgentie en deze eerlijk verdelen (SP) gaat over het huurwoningaanbod te vergroten door huurwoningen uit het duurdere segment die leeg staan te huren voor inwoners met een urgentieverklaring. 
• Motie Meer personeel voor wonen (Beter Amersfoort en BPA) gaat over uit te zoeken met hoeveel mensen de afdeling Wonen uitgebreid kan worden, zodat ook tijdelijke bouwprojecten gerealiseerd kunnen worden. 
• Motie Ga akkoord met uw eigen akkoord (SP) gaat over het bestrijden van energiearmoede. 
• Motie Inkomensonafhankelijke bijdrage Wmo (SP en PvdA) gaat over contact zoeken met de Vereniging van Nederlandse gemeenten en gemeenten die huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning inkomensonafhankelijk hebben gemaakt, om ervaringen op te halen. 
• Motie De mens centraal (PvdA) gaat over het starten van een pilot met een integraal stelsel, waarbij het sociaal domein nog meer samenwerkt met de eerstelijnszorg, zorginstanties en aanbieders.
• Motie Een nieuwe koers in de aanpak van ondermijning (PvdA, BPA, Amersfoort2014 en Beter Amersfoort) gaat over het aannemen van een informatieanalist Ondermijning binnen de afdeling Veiligheid, onderzoek te doen naar een instrument waarbij verschillende databronnen aan elkaar gekoppeld worden en te investeren in instrumenten om ondermijning aan te pakken. 
• Motie Uitbreiding jeugdboacapaciteit Amersfoort (VVD en Beter Amersfoort) gaat over het aanstellen van twee extra jeugdboa's en deze in te zetten in Amersfoort-Noord en de binnenstad. 
• Motie Goede wijn behoeft geen krans (VVD en Amersfoort voor Vrijheid) gaat over het verlagen van het budget van citymarketing en taken over te laten aan de afdeling communicatie.
• Motie Geen prestigeprojecten (SP) gaat over het stopzetten van de huidige bouwplannen voor het nieuwe stadhuis en het poppaleis. 
• Amendement Beperkte verhoging OZB (CDA, VVD en BPA) gaat over een verhoging van de onroerendezaakbelasting met 3% in plaats van met 5%. 
• Amendement Kadernota voor duurzame financiën (VVD) gaat over maatregelen te nemen in de begroting om ook na de forse teruggang van inkomsten vanaf 2026 een solide financieel beleid te voeren. 

Raadsvoorstel over parkeren
Een groen, leefbaar en gezond Amersfoort. Met schone lucht, verkeersveiliger en met minder geluidshinder. dat wil het college bereiken door lopen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer voorrang te geven om autogebruik in de toekomst te kunnen verminderen. Het parkeerbeleid is daar een instrument in. Lees hier het raadsvoorstel Deelomgevingsprogramma Parkeren: Deel 1 van het college waarover de raad op 4 juli een besluit wil nemen.

De eerste stap is om in heel Amersfoort - in twee fases - stapsgewijs betaald parkeren met vergunningen in te voeren. Het college wil het uitgeven van vergunningen voor een tweede en derde auto beperken. Maar daarvoor moeten eerst de alternatieven voor inwoners en bezoekers op orde zijn. Voorbeelden van alternatieven zijn parkeren aan de rand van de stad en een goede verbinding met het openbaar vervoer of de fiets. Daarbij wordt rekening gehouden met specifieke groepen mensen die van de auto afhankelijk zijn vanwege lichamelijke beperkingen of vanwege werk. Bij nieuwbouwontwikkelingen komt een lage parkeernorm op plekken waar het openbaar vervoer goed is, zoals in de ontwikkelgebieden Langs Eem en Spoor en het Hogekwartier. Met deze maatregelen komt er meer ruimte in straten voor onder andere groen, spelen, fietsparkeerplaatsen en deelmobiliteit.
Bij het raadsvoorstel zijn door fracties de volgende amendementen en moties aangekondigd:

 Amendement Verbeteren en leren door te evalueren (PvdA) gaat over het evalueren van deel 1 van het deelomgevingsprogramma. 
 Amendement Verstandig faseren (Amersfoort2014, Amersfoort voor Vrijheid en BPA) gaat over het doen van een wijkgericht onderzoek naar de behoefte van inwoners om betaald parkeren met vergunningen uit te breiden.
 Amendement Leefbare straten zijn doel, kosten middel (ChristenUnie) gaat over het aanpakken van het waterbedeffect (bij wijken met vergunningparkeren gaan autobezitters parkeren in wijken daarnaast waar het nog gratis parkeren is, dat zorgt voor overlast) en het vergroten van de leefbaarheid van de straten in Amersfoort.
 Motie Helderheid financiën van fase 1 
(PvdA) gaat over verkrijgen van inzicht in de financiën voor deel 2 van het deelomgevingsprogramma. 
• Motie In gesprek met de winkelcentra (PvdA) gaat over in gesprek te gaan met alle winkelcentra waar op dit moment geen betaald of vergunningparkeren geldt in Amersfoort en hen actief uit te nodigen voor de participatie van deel 2 van het deelomgevingsprogramma. 
• Motie Betrek ondernemers bij uitbreiden vergunningparkeren (VVD) gaat over het betrekken van ondernemers en winkeliers bij iedere uitbreiding van het vergunningparkeergebied.
• Motie Inzicht in autogebruik (VVD) gaat over in deel 2 van het deelomgevingsprogramma Parkeren onderzoek te doen naar het autogebruik van, naar en in Amersfoort.
• Motie Parkeren van bedrijfsbusjes (VVD en SP) gaat over het vinden van een oplossing voor het dicht bij huis parkeren van bedrijfsbusjes.
• Motie Ruimte voor ruimtemakers (D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) gaat over inwoners te laten experimenteren om hun eigen straat of omgeving te verbeteren, door tijdelijk ruimte te maken voor bijvoorbeeld extra groen, bankjes of een plek om te spelen, en daarna de buurt bepaalt of de ruimte blijft of niet (naar een Rotterdams experiment). 
• Motie Mobility challenge (D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) gaat over het onderzoeken of mobility challenge ook in Amersfoort kan worden toegepast. Met de mobility challenge kunnen inwoners ervaren hoe het is om met deelvervoer en openbaar vervoer te reizen.
• Motie Nieuw parkeerbeleid mag geen klap worden voor minima (SP) gaat over het tegemoet komen van minima bij een eerste parkeervergunning
• Motie Parkeren is geen verdienmodel (SP) gaat over het verstrekken van een eerste parkeervergunning van maximaal €25.
• Motie Haast met aanpak parkeeroverlast waterbedwijken (GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en D66) gaat over om bij de uitrol van het nieuwe parkeerbeleid te beginnen in het Vermeerkwartier.

>> Voordat de raad eventueel een besluit neemt over het Deelomgevingsprogramma parkeren: deel 1 en de moties en amendementen, neemt de raad eerst een besluit over een inleidend verzoek van inwoners tot het houden van een referendum over het Deelomgevingsprogramma parkeren: deel 1. 

Inleidend verzoek tot het houden van een referendum over parkeren
Op 27 juni zijn er door inwoners 124 handtekeninglijsten ingediend met een verzoek aan de raad om een referendum te houden over het parkeerbeleid. Uiteindelijk zijn er 1274 handtekeningen van kiesgerechtigden goedgekeurd. Dit zijn genoeg handtekeningen voor een inleidend verzoek voor het referendum (minimaal 0.5 % van de kiesgerechtigden is nodig). Een inleidend verzoek is de 1e fase in een referendumprocedure. 

De raad moet dinsdag een besluit nemen over dit verzoek. De raad toetst of het verzoek voldoet aan de eisen en of er sprake is van een uitgezonderd onderwerp waarover geen referendum mag worden gehouden (de uitzonderingen staan in de referendumverordening, voorbeelden zijn bijvoorbeeld een individueel geval zoals een ontslag, een al eerder genomen besluit of het vaststellen van belastingen). Het presidium - het dagelijks bestuur van de raad -  heeft naar de te toetsen criteria gekeken en een raadsvoorstel aan de raad opgesteld waarover de raad een besluit moet nemen. Lees het raadsvoorstel van het presidium hier. 

Als de raad besluit dat het inleidend verzoek voldoet aan de vereisten en als er ook geen sprake is van een uitgezonderd onderwerp dan neemt de raad een positief besluit over het inleidend verzoek (dat wordt goedgekeurd). De raad kan dan daarna geen besluit meer nemen over het raadsvoorstel Deelomgevingsprogramma Parkeren (deel 1): de behandeling wordt uitgesteld, om de initiatiefnemers van het referendumverzoek de gelegenheid te geven om een definitief verzoek in te dienen, dat is de volgende fase. 

Inleidend verzoek goedgekeurd, en dan?
De initiatiefnemer heeft daarna 6 weken de tijd om een definitief referendumverzoek in te
dienen, dat ondersteund wordt door 5% van de kiesgerechtigden (meer dan 6000 geldende handtekeningen). Vanaf 4 juli gerekend is dat uiterlijk 16 augustus. De raad moet het definitieve verzoek behandelen in de eerstvolgende raadsvergadering, op 12 september. (Maar de raad kan zijn beslissing op het definitief verzoek met een maand uitstellen.)
Die beslissing gaat dan alleen over de geldigheid van het aantal handtekeningen (minimaal vereist aantal en geldig). Is dat in orde dan zal de raad positief besluiten 
op het definitieve verzoek en dus besluiten om een referendum te houden,

Er mag een referendum worden gehouden
Dit moet gebeuren u
iterlijk 3 maanden na de dag van het raadsbesluit. Een referendum zou dus ergens tussen half september en half december kunnen worden gehouden. Het college bereidt het voor en voert het uit. De raad kan kaders en richtlijnen meegeven (hoeveel het mag kosten bijv.) en stelt de vraagstelling van het referendum vast. Besluitvorming door de raad over het Deelomgevingsprogramma Parkeren (deel 1) wordt uitgesteld tot na het raadplegende referendum. 

Raadplegend referendum en geldigheid
De uitslag van het referendum is niet bindend voor de raad. Het referendum is een raadplegende stemming waarbij inwoners vanaf 18 jaar die zijn opgeroepen om te stemmen, zich uitspreken over een voorstel waarover de raad een besluit moet gaan nemen. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat het referendum pas geldig is als tenminste 25% van de opgeroepen kiezers (van het totaal aantal inwoners dat is opgeroepen en dus mag stemmen) tegen moet hebben gestemd, wil het referendum geldig zijn. 
In de eerstvolgende vergadering van de raad na het referendum neemt de raad een beslissing over het uitgestelde en voorgenomen besluit dat onderwerp was van het referendum. Het is daarbij aan de raad zelf om te bepalen hoe het de uitslag van het referendum interpreteert en hoe raadsleden dit betrekken bij de definitieve besluitvorming over het voorgenomen besluit.

Verder op de raadsagenda van 4 juli

• Kaderstellende notitie voor de ontwikkeling van SRO-locatie (Soesterweg 552-556)
De eigenaren van het terrein van SRO en Banden Service Amersfoort aan de Soesterweg 552-556 willen samen met woningcorporatie Portaal de locatie herontwikkelen. Naast een nieuw kantoor en een bedrijfshal voor SRO komen er ongeveer 115 woningen in een groene omgeving. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeenteraad neemt nu een besluit over kaders voor de ontwikkeling. Lees hier het raadsvoorstel.

In de kaderstellende notitie staan de voorwaarden voor de ontwikkelplannen. De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • SRO verhuist naar een nieuw gebouw op de kavel en het bestaande kantoor wordt verbouwd naar woningen.
  • Er is ruimte voor ongeveer 115 woningen, vooral appartementen en zeven of acht woningen.
  • Ongeveer 55% van de woningen wordt sociale huur.
  • De belangrijkste doelgroepen zijn senioren en starters die doorstromen vanuit het Soesterkwartier.
  • Er komen zes losse gebouwen in een groene omgeving met een bouwhoogte van vier tot vijf bouwlagen. 

Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
• Minder op maaiveld (GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en D66) gaat over het beperken van het aantal parkeerplaatsen op het maaiveld.

• Uitwerkingsvoorstel voor ontwikkeling Bosweg, Réaumurstraat en Kelvinstraat
Woningbouwvereniging de Alliantie wil de driehoek Bosweg, Réaumurstraat en Kelvinstraat in het Leusderkwartier ontwikkelen. Het plan is om hier 24 woningen te slopen en ongeveer 100 nieuwe woningen en een park te bouwen. De gemeenteraad neemt een besluit over het uitwerkingsvoorstel van het college. Lees hier het raadsvoorstel.

Zestig procent van de woningen wordt sociale huur en veertig procent middenhuur. Daarnaast komen er 145 tot 157 parkeerplaatsen. Ook moet er een park komen als plek voor ontmoeting, sporten en spelen. De gemeenteraad stelde in juni 2022 de kaderstellende notitie voor de ontwikkeling van dit gebied vast. Daarna heeft de Alliantie samen met het college gewerkt aan dit uitwerkingsvoorstel. Als de gemeenteraad het uitwerkingsvoorstel vaststelt, kan worden gestart met de aanpassing van het bestemmingsplan en de uitwerking van het ontwerp van het appartementengebouw.

Bij dit raadsvoorstel zijn één amendement en één motie aangekondigd:
• Amendement Minder parkeren op maaiveld Bosweg (GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, D66 en CDA) gaat over het realiseren van 157 parkeerplaatsen op eigen terrein. 
• Motie Minder op maaiveld Bosweg (GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en D66) gaat over het onderzoeken of het aantal parkeerplekken op het maaiveld verder kan worden teruggebracht en de resterende parkeerplaatsen zo goed mogelijk te laten inpassen in de omgeving.

• Definitieve verklaring van geen bedenkingen Roerstraat 28-30
Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning aan de Roerstraat 28 en 30 in het Soesterkwartier. Voor de bouw is een vergunningsprocedure nodig. De gemeenteraad neemt een besluit over het afgeven van een definitieve verklaring van geen bedenkingen. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het bouwplan. Lees hier het raadsvoorstel.

• Rekenkameronderzoek Ondermijning
De gemeente heeft de regie bij de aanpak van ondermijning niet genoeg gepakt. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Investeren en regisseren, een onderzoek naar de aanpak van ondermijning door de gemeente Amersfoort’ van de rekenkamer Amersfoort. De rekenkamer noemt als belangrijkste redenen het gebrek aan capaciteit en richtinggevend beleid. Daarnaast heeft de gemeente geen goed beeld van de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit. Daarom doet de rekenkamer onder andere de aanbevelingen om meer personeel in te zetten op de aanpak van ondermijning, waaronder een analist voor de gemeentelijke informatie. En om jaarlijks een raadsinformatiebijeenkomst te organiseren over de georganiseerde criminaliteit. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd die door alle partijen wordt ingediend:
•  Versterken van aanpak ondermijning gaat over het versterken van de ambtelijke organisatie en de handhavingscapaciteit die zich bezighoudt met ondermijning. 

Moties
Tot nu toe staan er twee moties op de agenda die niet bij een raadsvoorstel horen:
• Onze aanvliegroute 
(CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort en PvdA) gaat over het openen van een klachtenloket voor inwoners om geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen te melden.
• Een bestendige raad voor een behendig Amersfoort 
(Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, ChristenUnie en DENK) gaat over het verhogen van fractievergoedingen. 

Onder andere deze raadsvoorstellen staan verder op de agenda:
• 
Integraal veiligheidsplan 2023-2026
Het college maakt elke vier jaar een integraal veiligheidsplan (IVP). Hierin staat welke veiligheidsuitdagingen er zijn en hoe die aangepakt kunnen worden. Het college vraagt de gemeenteraad nu dit IVP vast te stellen. Op basis van het IVP stelt het college jaarlijkse uitvoeringsplannen op. Lees hier het raadsvoorstel.
• Voorbereidingsbesluit Kop van Isselt 2023-2024
De gemeenteraad heeft op 22 februari 2022 het ontwikkelkader Kop van Isselt vastgesteld. Dit wordt verder uitgewerkt en vastgelegd in een omgevingsplan. Het college vraagt de gemeenteraad een zogenaamd voorbereidingsbesluit te nemen voor dit gebied. Dit is om ontwikkelingen in het gebied te voorkomen die niet passen in het toekomstige beleid. Lees hier het raadsvoorstel.
 Vaststelling partiële herziening bestemmingsplan bedrijventerreinen e.o. en snelwegen - Calveen bedrijfswoningen en wijziging milieucategorie
In het noordelijk deel van bedrijventerrein Calveen zijn er combinaties van bedrijfsruimten en bedrijfswoningen. Het college stelt de gemeenteraad een wijziging voor waardoor bedrijfswoningen ook als reguliere woningen gebruikt mogen worden. Om dit mogelijk te maken, moet de maximale milieucategorie (de belasting die een activiteit mag leggen op het milieu) naar beneden worden bijgesteld. Lees hier het raadsvoorstel.
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van een ambulancepost van de RAVU aan de Middelhoefseweg
De RAVU wil aan de Middelhoefseweg (naast Superfun) een ambulancepost bouwen voor zeventien ambulances. Deze nieuwe post is nodig, omdat de ambulancepost aan de Zonnehof is opgeheven vanwege de herontwikkeling van de locatie. Het college vraagt de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen het plan. Dit is nodig voor het verlenen van de omgevingsvergunning voor de bouw van de ambulancepost. Lees hier het raadsvoorstel.
• Gewijzigde vaststelling ‘scholen- en voorzieningencluster Laakse Tuinen en Westelijk park (fase 2)’
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) wil op korte termijn starten met het bouwen van een voorzieningencluster (onder andere huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, een apotheek en kinderdagverblijf), woningen en een park in Laakse Tuinen in Vathorst. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Nieuwbouw sportzaal Laakse Tuinen
De stichting Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort (KPOA) wil twee basisscholen bouwen in Laakse Tuinen in Vathorst: DOK12 en Boulevard410. Voor het bewegingsonderwijs waren er twee gymzalen gepland. In Amersfoort, en vooral in Vathorst, is er meer behoefte aan sportaccommodaties. Het college kwam daarom met het voorstel om - in plaats van twee gymzalen - een sportzaal met twee zaaldelen te realiseren. Lees hier het raadsvoorstel.
• Investeringskrediet grond voor nieuwbouw Axia College
Het Axia College is een school voor voortgezet speciaal onderwijs met verschillende locaties. De huidige locaties van het Axia zijn niet groot genoeg. Het college heeft in 2020 het perceel de Heuvel in Vathorst voor de nieuwbouw van het Axia College uitgekozen. Het college vraagt de gemeenteraad nu een investeringskrediet van € 1.339.084 beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw. Lees hier het raadsvoorstel.
• Investeringsplanningen onderwijshuisvesting 2023-2026
In Amersfoort zijn de schoolbesturen - verenigd in de coöperaties Samenfoort P en VO - verantwoordelijk voor de zorgplicht van schoolgebouwen. De coöperaties vervangen de komende vier jaar een aantal sterk verouderde schoolgebouwen. Het college vraagt de gemeenteraad een besluit te nemen over de financiële consequenties. Lees hier het raadsvoorstel.
• Jaarrekening 2022 Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort en omgeving (RWA)
RWA voert voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit. De Wsw regelt dat mensen met een arbeidsbeperking binnen of buiten de sociale werkvoorziening aan het werk kunnen. RWA heeft de jaarrekening 2022 opgesteld. Het college stelt de gemeenteraad voor geen bezwaar aan te tekenen tegen de jaarrekening. Lees hier het raadsvoorstel.
• Conceptmeerjarenbegroting RWA 2024 - 2027 
RWA heeft ook een meerjarenbegroting opgesteld. De gemeenteraad kan een zienswijze (officiële reactie) indienen. Het college stelt de gemeenteraad voor om  als zienwijze in te dienen dat de gemeente instemt met de begroting. En RWA daarmee te vragen om te blijven inzetten op: het verbeteren van duurzame inzetbaarheid van medewerkers, het uitvoeren van inclusieve innovaties en toe te werken naar een klimaatneutrale organisatie. Lees hier het raadsvoorstel.
• Zienswijze ontwerpbegroting 2024 GGD regio Utrecht
De GGD regio Utrecht (GGDrU) is de gemeentelijke gezondheidsdienst van de 26 gemeenten in de regio Utrecht. De GGDrU heeft de ontwerpbegroting opgesteld. Het college stelt de gemeenteraad voor een zienswijze in te dienen. De begroting is namelijk hoger dan verwacht. Met de zienswijze wordt de GGDrU onder andere gevraagd om te onderzoeken of een deel van de stijging binnen de eigen bedrijfsvoering kan worden opgevangen. En of de GGDrU met oplossingen kan komen om de kosten te verlagen of te stoppen met taken. Lees hier het raadsvoorstel.
• Financiering van de fietsstewards en het susteam tweede deel 2023
Veel van de overlast in de binnenstad (voor bewoners, ondernemers en bezoekers) wordt veroorzaakt door een klein deel van het uitgaanspubliek. Het college werkt met verschillende maatregelen aan veilige uitgaansavonden in een schone binnenstad. Voorbeelden zijn de fietsstewards en het susteam. De fietsstewards verwijzen bezoekers naar parkeerplekken voor de fietsen. Het doel van het susteam is om de uitgaansnachten gemoedelijk en veilig te laten verlopen en te voorkomen dat situaties uit de hand lopen. Het college vraagt de gemeenteraad om door te mogen gaan met de fietsstewards en het susteam en hiervoor geld beschikbaar te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Begrotingswijziging 2023 naar aanleiding van de taakmutaties uit de meicirculaire gemeentefonds 2023
Jaarlijks ontvangen gemeenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een mei-, september- en decembercirculaire. In die circulaires informeert het ministerie de gemeenten over de financiële middelen die de gemeenten van het Rijk kunnen verwachten via de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Het voorstel van het college aan de gemeenteraad gaat vooral over de taakmutaties voor 2023 die als wijziging op de begroting 2023 verwerkt moeten worden. Lees hier het raadsvoorstel.
• Verdeling van de stelposten voor formatie-uitbreiding op basis van het coalitieakkoord en het organisatieontwikkelbudget over de programma’s
Bij het opstellen van de begroting 2023-2026 was € 6 miljoen voor een organisatie-ontwikkelbudget opgenomen. Dit geld was nog niet verdeeld over de programma’s. Het college doet de gemeenteraad nu een voorstel om het geld over de programma’s te verdelen. Daarnaast waren er - op basis van het coalitieakkoord - in de programma’s budgetten opgenomen voor personeel. Sommige budgetten blijken niet op het juiste programma te staan. Dat wordt nu rechtgezet met deze begrotingswijziging. Lees hier het raadsvoorstel.
• Verlenging ontheffing ingezetenschap wethouder Aboyaakoub-Akkouh
Een wethouder moet wonen in de gemeente waar hij of zij voor werkt, of de gemeenteraad moet daar ontheffing voor verlenen. Op 5 juli 2022 heeft wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (GroenLinks) ontheffing gekregen voor één jaar. De wethouder woont met haar gezin in Nijkerk. Het college stelt de gemeenteraad voor de ontheffing met één jaar te verlengen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Wijziging delegatiebesluit 2016
De gemeenteraad heeft een aantal uitvoerende taken gedelegeerd aan het college. Dit betekent dat het college deze taken uitvoert in plaats van de raad. Voorbeelden zijn het geven van namen aan straten en het behandelen van verzoeken om informatie. Door wetswijzigingen is het delegatiebesluit niet meer actueel. Het college stelt de raad voor het delegatiebesluit van 2016 aan te passen waardoor dit weer goed geregeld is. Lees hier het raadsvoorstel.

Het Plein op 4 juli
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)




Rond 17:30 uur is op de vide van het stadhuis de informatiemarkt Het Plein. Het Plein is de plek voor inwoners, organisaties en bedrijven om ideeën, plannen en ambities voor de stad te delen met de raads- en collegeleden en andere belangstellenden. Deze keer op Het Plein:

• Samen duurzaam voedsel produceren
Herenboeren Amersfoort wil een coöperatieve boerderij in Amersfoort beginnen. De zogenaamde herenboerderijen produceren op kleine schaal duurzaam voedsel. Een paar honderd huishoudens zijn samen de eigenaar van de boerderij en de opbrengt gaat naar die huishoudens. Het motto van Herenboeren Nederland is ‘samen duurzaam voedsel produceren’. Herenboeren Amersfoort wil de raadsleden informeren over wat een herenboerderij is en waarom het interessant is voor Amersfoort.

• Lancering kwikstart-app
Amersfoortse jongeren kunnen vanaf nu gebruik maken van de landelijke kwikstart-app. Deze app is ontwikkeld door stichting Kinderperspectief en geeft jongeren tussen de 16 en 23 jaar antwoord op allerlei vragen die zij tegenkomen op weg naar volwassenheid en zelfstandigheid. Denk aan geldzaken en verzekeringen. In de app is landelijke én lokale informatie te vinden. Het college lanceert tijdens Het Plein de kwikstart-app voor Amersfoort. Op 6 september 2022 nam de raad de motie ‘Op weg naar zelfstandigheid!’ aan. Daarin vroeg de raad het college om zo snel mogelijk aan te sluiten bij deze app en om jongeren actief erover te informeren. Voor meer informatie, zie: kwikstart.nl.

• Ecodorp in Amersfoort
Een burgercollectief ziet de komst van een ecodorp in Amersfoort als één oplossing voor wonen, zorg, klimaat en sociale betrokkenheid. De initiatiefnemers willen in samenwerking met de gemeente een ecodorp bouwen in Amersfoort.

Aanmelden Het Plein
Wilt u ook uw idee, plannen en/of ambities voor de stad delen met de raadsleden? Na de zomervakantie is er weer een volgende informatiemarkt. Meld u aan voor Het Plein bij de raadsgriffie op telefoonnummer: 033 469 4379 of e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl. Of kijk op amersfoort.nl/gemeenteraad.

Terugblik raadsvergadering Het Besluit van 27 juni
Muzieknoten (bron: Pixabay)


 

Een groot deel van de raadsvergadering stond in het teken van de Algemene Beschouwingen op de kadernota. Maar eerst nam de gemeenteraad besluiten, onder andere over de Jaarstukken 2022. 

Tijdens deze raadsvergadering waren Kees Kraanen (VVD) en Hans-Dieter de Smit (CDA)  afwezig. Reinier Polinder (ChristenUnie) was aanwezig vanaf 14.21 uur, Dillian Hos (GroenLinks) vanaf 14.48 uur en Tahsin Bülbül (DENK) vanaf 15.12 uur. Rob Smulders (PvdA) en Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) waren aanwezig tot 18.00 uur.

Benoemingen
• Toelating en beëdiging nieuw tijdelijk raadslid: Reinier Polinder werd toegelaten en beëdigd als tijdelijk raadslid voor de ChristenUnie. Hij vervangt de komende tijd Jan Steven Eilander die tijdelijk wegens gezondheidsredenen zijn functie heeft neergelegd. 

Jaarstukken 2022
• Jaarstukken 2022
De gemeenteraad stelde de Jaarstukken 2022 vast. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar (2022) en hoe het geld is uitgegeven. Twee andere voorstellen hingen hiermee samen: het advies van de auditcommissie en de bestemming van het rekeningresultaat. De gemeenteraad nam deze voorstellen ook aan.

De jaarstukken zijn een belangrijk controle-instrument van de gemeenteraad. De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en jaarrekening. De Jaarstukken 2022 sluiten met een voordelig financieel resultaat van € 26,7 miljoen. Dit is het saldo van financiële mee- en tegenvallers in 2022. In de Jaarrekening 2022 staat op begrotingsprogramma-niveau waar er mee- en tegenvallers zijn geweest. Het college vroeg de gemeenteraad de Jaarstukken 2022 vast te stellen. De Jaarstukken 2022 zijn te vinden op financien.amersfoort.nl.

Het raadvoorstel werd aangenomen met 33 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 1 tegen (BPA).

• Advies auditcommissie naar aanleiding van Dag van de Jaarstukken 2022
De auditcommissie adviseert de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Op 17 mei, heeft de auditcommissie voor de vijfde keer de Dag van de Jaarstukken gehouden. Met deze dag vormt de auditcommissie zich een beeld over de kwaliteit van de jaarstukken. De auditcommissie heeft een advies opgesteld over de Jaarstukken 2022 en vroeg de gemeenteraad het voorstel vast te stellen. De auditcommissie adviseert onder andere over afspraken over goede informatievoorziening, financieel overzicht, invloed en betrokkenheid van de raad. 
Hans Bol (ChristenUnie) is voorzitter van de auditcommissie. Hij zei onder andere: “De rode draad in de bevindingen en aanbevelingen is dat er in de relatie tussen college en raad meer sprake kan zijn van informeren en betrekken. Dat lijkt een open deur, maar is nog steeds relevant en actueel. Vooraf moet worden nagedacht over de positie van de raad en het college in een specifiek dossier en bedenk welk soort informatie op welk moment en frequentie daarbij horen. Dat moet regelmatig worden geëvalueerd. Tijdens de looptijd van een dossier moet worden gezorgd dat de raad niet alleen wordt geïnformeerd, maar ook wordt betrokken bij het maken van keuzes wanneer de omstandigheden daarom vragen.”

Het raadvoorstel werd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 0 tegen.

• Bestemming rekeningresultaat 2022
Het college bood de raad een voorstel aan voor de bestemming van het rekeningresultaat 2022. Het rekeningresultaat geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente over 2022. Het college kan een positief jaarrekeningsaldo (financiële meevallers) reserveren voor een bepaalde bestemming of overhevelen (doorschuiven) naar een bepaald beleidsprogramma. Het college stelde voor om het voordelig resultaat uit de jaarstukken, een bedrag van € 26,7 miljoen, deels te bestemmen en deels over te hevelen. Na het bestemmen en overhevelen blijft er ‘netto’ € 6,5 miljoen over. Dat wil het college in de ‘saldireserve’ storten: de algemene reserve waar de raad geen bestemming aan heeft gegeven (ook wel een risicobuffer genoemd).

Bij dit raadsvoorstel zijn drie amendementen ingediend:

Sfeerverlichting winkelgebieden trekt bezoekers (VVD, Amersfoort voor Vrijheid en Beter Amersfoort). De fracties willen dat er geïnvesteerd wordt in gevelverlichting in de binnenstad. Joyce Huurman (VVD): “Dankzij die sfeerverlichting kan niet alleen de mooie binnenstad beter worden uitgelicht, maar kan het ook op een bescheiden wijze bijdragen aan een stukje veiligheid.” In 2021 werd er door een aangenomen amendement van de VVD € 350.000 vrijgemaakt voor de ondersteuning aan ondernemers om een vitale stad te behouden. Van dit bedrag is nog € 110.000 over. De fracties stelden voor dit bedrag te bestemmen voor de sfeerverlichting. Wethouder Willem-Jan Stegeman raadde aan om terughoudend te zijn met het oppakken van extra taken en om hier bij de begroting van 2024 naar te kijken. 

Het amendement werd aangenomen met 35 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 2 tegen (SP).

• Sociaal geld blijft Sociaal Domein (SP en BPA). Er is een overschot van € 2.6 miljoen in het Sociaal Domein. De reserve Sociaal Domein is tijdens de vorige raadsperiode opgeheven. Daardoor wordt dit overschot nu overgeheveld naar de algemene reserves. Met dit amendement wilden de SP en BPA het overschot van € 2.6 miljoen storten in een nieuwe reserve voor het Sociaal Domein. De fracties wilden een terugkeer van de sociale reserve zodat kan worden gewerkt aan gelijke kansen voor iedereen. Judith van Zon (SP): “De SP wil de armoede in Amersfoort naar nul brengen. En zorgen dat geen mensen tussen wal en schip vallen omdat regelingen van systeemdenken uitgaan en te weinig uitgaan vanuit de mensen zelf en de situatie waarin zij terecht zijn gekomen. De SP wil het maatwerkvangnet toegankelijker maken voor alle mensen die dat nodig hebben en wil daarbij geen willekeur toelaten. Gelijke kansen voor iedereen begint bij basisvoorzieningen en bestaanszekerheid voor iedereen.” Wethouder Willem-Jan Stegeman ontraadde deze motie: “Het college als geheel heeft een gezamenlijke opdracht waarbij zich binnen de verschillende portefeuilles zowel mee- als tegenvallers kunnen voordoen. Een aparte reserve heeft als nadeel dat, als de reserve op is, maar de uitdaging nog niet, er geen geld meer is om die uitdaging verder aan te gaan (..) Een opgave is de armoedebestrijding. Alle onderwerpen zijn structureel goed in de begroting verwerkt. Als daar middelen tekort zijn, zorgt het college dat de opdracht alsnog adequaat wordt uitgevoerd. Als het geld niet nodig is om de taak adequaat uit te voeren, kunnen er andere problemen mee worden opgelost.” Verschillende fracties vroegen zich af wat er gebeurt als de reserve opraakt. Maarten Flikkema (VVD): ‘Wordt er dan bezuinigd op het Sociaal Domein? Of wordt dan alsnog uit de algemene reserve geput? Als dat het geval is, dan is het een fopreserve.”

Het amendement werd verworpen met 27 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Partij voor de Dieren en Amersfoort voor Vrijheid) en 10 voor (Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort, BPA en DENK).

• Externe deskundige inhuren bij grondexploitatie’ 
Met dit amendement wilde de fractie Beter Amersfoort een bedrag van € 100.000 bestemmen zodat er een deskundige kan worden ingehuurd voor advies bij de grondexploitatie van bouwtrajecten. Ook bij dit amendement raadde de wethouder aan om terughoudend te zijn met het oppakken van extra taken en om hier bij de begroting van 2024 naar te kijken. Onder ander het CDA stemde tegen. Jan de van der Schueren: “De ambtenaren die zich met de grondexploitaties bezighouden, zijn uitermate deskundig en kunnen het in begrijpelijke taal uitleggen. Het is niet nodig daar een externe deskundige voor in te huren.”

Het amendement werd verworpen met 25 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP en Amersfoort voor Vrijheid) en 12 voor (VVD, Amersfoort2014, PvdA, Beter Amersfoort, BPA en DENK).

Het raadvoorstel (met gewijzigd raadsbesluit door het aangenomen amendement) werd aangenomen met 37 stemmen voor en 0 tegen.

• Algemene Beschouwingen op de Kadernota 2024-2027
Er werden bij de Algemene Beschouwingen en het debat over de kadernota tien moties en twee amendementen aangekondigd bij de verschillende kadernota-onderwerpen. Zie de agenda van 4 juli. In de raadsmail van volgende week leest u wat de raad daarover heeft besloten. U leest hier alvast het advies van het college over de moties en amendementen. 

Verder op de agenda:
• Zienswijze ontwerpprogrammabegroting RUD
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) voert voor elf gemeenten en de provincie Utrecht vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken uit op het gebied van milieu. De RUD heeft de Ontwerp programmabegroting 2024 aangeboden aan de gemeenteraad. Hierop kan de gemeenteraad een zienswijze (officiële reactie) geven. Het college stelde de gemeenteraad voor om als zienswijze in te dienen: de RUD oproepen om zelf een deel van de stijgende kosten op te vangen en transparant te zijn over de besteding van een subsidie.

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 33 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 0 tegen.

• Vaststellen Meerjarenprogramma grondexploitaties 2022
Het college vroeg de gemeenteraad de geactualiseerde grondexploitaties vast te stellen. De gemeente Amersfoort heeft in het verleden gronden en vastgoed gekocht voor de ontwikkeling van de stad. Voor de gronden en het vastgoed dat in ontwikkeling is, zijn diverse grondexploitaties opgesteld. Een grondexploitatie is een begroting om grondkosten en -opbrengsten in beeld te brengen van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten waarbij de gemeente eigen grond heeft. Via de grondexploitaties monitort de gemeente de financiële voortgang in de projecten. Eenmaal per jaar worden bij alle grondexploitaties alle kosten en opbrengsten aangepast aan het dan geldende prijspeil. Daarnaast maakt de gemeente dan een inschatting van het te verwachten verloop van de kosten en opbrengsten in de komende jaren. Er is over 2022 een negatief resultaat van € 12,6 miljoen. Ook de grondexploitatie Hoefkwartier heeft een negatief resultaat van € 12,6 miljoen. In totaal is het verlies van de grond- en gebiedsexploitaties € 25,2 miljoen. Onder andere de kostenstijgingen bij de grondexploitaties in 2022, samen met de hogere verwachte kostenstijgingen in de komende jaren hebben negatieve effecten op het saldo.

Bij dit raadsvoorstel werd één motie ingediend, ‘Meer controle op grondexploitaties’ door Beter Amersfoort, Amersfoort2014, Amersfoort voor Vrijheid, VVD, ChristenUnie en BPA. De fracties stelden maatregelen voor om meer grip te krijgen op grondexploitaties. Noëlle Sanders (Beter Amersfoort): “In één jaar tijd is Amersfoort van bijna € 15 miljoen in de plus naar € 25 miljoen in de min gegaan. Dat is een verschil van bijna € 40 miljoen. Vooral het verlies van € 12,6 miljoen op het Hoefkwartier zag men niet aankomen. Ik wil als raadslid meer grip krijgen op dergelijke verrassingen (…) Ik wil meer grip krijgen op de grondexploitaties en de afspraken die worden gemaakt tijdens de onderhandelingen. De raad moet daar meer bij betrokken worden zodat de wethouder deze zware verantwoordelijkheid niet alleen hoeft te dragen. De stad kan immers failliet gaan aan de risico's van dergelijke afspraken.” Wethouder Willem-Jan Stegeman gaf onder andere aan dat de maatregelen die de fracties voorstelden al voor een groot deel gebeuren. “Het kan uiteraard geen kwaad, zeker niet aan de vooravond van een grote nieuwe grondexploitatie in een zeer volatiele markt (een mogelijkheid dat de markt onvoorziene en grote prijsbewegingen zal maken, red.) om wat extra aandacht te hebben voor die ontwikkelingen.” Onder andere Hans van Wegen (BPA) stemde voor: “De D66-wethouder van Financiën gaf aan dat het een momentopname is. Regeren is ook vooruitzien, dus ook rekening houden met meerdere eventueel negatieve scenario's.” Ook Amersfoort2014 was voor: “Het is niet de bedoeling om hiermee het mandaat van het college verder te beteugelen, maar wel om de raad van beter en meer inzicht te voorzien zodat beter kan worden bijgestuurd, indien mogelijk.”

De motie werd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid, DENK) en 0 tegen.

Hetraadsvoorstelwerd aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK) en 0 tegen.

Terugblik commissie Bedrijvigheid 27 juni




 

Nota Evenementenbeleid 2023
Met de nota Evenementenbeleid 2023 wil het college het evenementenbeleid vernieuwen, omdat de stad groeit en om het beleid duurzamer en inclusiever te maken. De commissie Bedrijvigheid besprak de nota afgelopen dinsdag. Over het algemeen konden de commissieleden zich vinden in de nota. Daarbij gaven commissieleden onder andere de volgende aandachtspunten mee:

  • De duurzaamheidsverplichtingen van evenementen
  • Het gebrek aan festivals voor jongeren
  • Veiligheid in de omgeving van evenementen en de kosten hiervan
  • Het betrekken van diverse doelgroepen
  • Een betere ondersteuning vanuit de gemeente voor vrijwilligers die evenementen organiseren

 > Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit, zonder debat, met moties en amendementen.

Rekenkamerrapport Ondermijning
Dit rapport werd op 12 juni gepresenteerd aan de commissie Bedrijvigheid. Afgelopen dinsdag besprak de commissie het rapport met het college. En gaf onder andere de volgende aandachtspunten mee:

  • Het belang van samenwerking met de stad
  • Hoe te voorkomen dat mensen het criminele pad opgaan
  • Grensoverschrijdende aanpak
  • Het aanstellen van een Bibob-coördinator

De burgemeester zei dat het probleem niet alleen lokaal speelt. Ook andere steden hebben last van ondermijnende activiteiten. Het aanpakken van het probleem gaat niet alleen over beleid, maar ook over uitvoering en handhaving. Daar moet allemaal naar gekeken worden.

> Vervolg?  Naar Het Besluit van 4 juli, met debat.

U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Sociaal 27 juni
Foto Vermeerzaal

 

 

Rol gemeente bij afhandeling toeslagenaffaire
Op verzoek van de fracties van GroenLinks en ChristenUnie werd de commissie bijgepraat over inspanningen van de gemeente om slachtoffers van de toeslagenaffaire te helpen en te ondersteunen. De presentatie is hier te vinden. Ook werd een presentatie gegeven door Stichting Herstel Ongekend Onrecht - samen met gedupeerden van de toeslagenaffaire  - die eerder het raadspreekuur bezocht en aandacht vroeg voor hun zaak. Zij vertelden over de stichting, het contact met lotgenoten, de effecten van de affaire op families, de effecten van arm zijn, circles of support en hoe in contact te komen met nog niet bekende gedupeerden. Volgens de stichting zijn er al meer dan vijfhonderd gedupeerden in Amersfoort bekend. 

De commissie heeft naar aanleiding van de presentaties en inbreng van gedupeerden indringend gesproken over onder andere het leed dat betrokkenen is aangedaan en dat nog steeds voortduurt, de ondersteuning van individuele betrokkenen vanuit Rijk en gemeente, vraagstukken rondom wonen (urgentie), contact met tot nu toe onbereikbare gedupeerden en de wijze van registreren (algoritmes).

Het college geeft aan waar mogelijk gedupeerden te blijven ondersteunen. In dit kader bekijkt het college onder andere of nog meer kan worden gedaan aan het woonvraagstuk, hoe het lotgenotencontact kan worden ondersteund, en of en zo ja hoe gedupeerden die nog niet in beeld zijn kunnen worden bereikt. Tot slot roept de wethouder op om individuele problemen te melden bij wethouder/gemeente, zodat contact kan worden opgenomen.

Het college zegde toe het gesprek met gedupeerden te blijven voeren en terug te komen naar de raad (binnen een half jaar) met een update.

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. De initiatiefnemers van de bespreking denken na over een vervolg.

In gesprek over Denktank Inclusieve Stad
Een jaar geleden is de Denktank Inclusieve Stad opgericht, omdat Amersfoort een stad wil zijn waarin iedereen mee kan doen. Het kernteam van de denkteam heeft een presentatie gegeven over de Denktank Inlcusieve Stad, met een reflectie op het eerste jaar en het toekomstperspectief. 

> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Uitkomsten onderzoek aanmeldbeleid 
De gemeente wil dat alle ouders gelijke kansen krijgen om een school naar keuze voor hun kind te vinden. Er is daarom onderzoek gedaan naar het aanmelden en toelaten van leerlingen op basisscholen in Amersfoort. De commissie kreeg een presentatie van de onderzoekers over de uitkomsten en het vervolg van het onderzoek. Daarna stelden commissieleden vragen over het onderzoek en naar hoe schoolbesturen kijken naar het aanmeldbeleid.

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

Zienswijze op begroting GGDrU 2024  
Het college wil een zienswijze indienen. De begroting is namelijk hoger dan verwacht. De hogere kosten komen door een aantal ontwikkelingen: de verbetering van personele arbeidsvoorwaarden, de verbetering van informatievoorziening en informatietechnologie en het versterken van de jeugdgezondheidszorg. De GGD regio Utrecht (GGDrU) vraagt de gemeente Amersfoort om € 1,3 miljoen meer ten opzichte van vorig jaar. Dat is een stijging van 16,5%. Het college stelt voor de GGDrU onder andere te verzoeken om te onderzoeken of een deel van de stijging binnen de eigen bedrijfsvoering kan worden opgevangen. En of de GGDrU met oplossingen kan komen om de kosten te verlagen of te stoppen met taken.

Tijdens de vergadering bespraken de commissieleden de zienswijze. De meeste leden staan positief tegenover de zienswijze van het college. Verder is gesproken over de lonen bij de GGD, het ziekteverzuim en de bureaucratie. 

> Vervolg? Naar Het Besluit, met moties en amendementen. 

→ U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

Of stuur een e-mail naar: gemeenteraad@amersfoort.nl  

U kunt ook altijd contact opnemen met de griffie en een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Of bellen: 033-469 4379
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y