Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

30 oktober 2020

RaadsMail

Vergaderagenda's 3 en 5 november en terugblik 27 oktober

Op dinsdagavond 3 november is de raadsvergadering Het Besluit. De gemeenteraad debatteert over de gemeentelijke begroting van 2021. En de raad neemt besluiten over onder andere de benoeming van een buitengewoon raadslid voor GroenLinks en over de benoeming van leden voor de auditcommissie en rekenkamer. Op donderdagavond 5 november is er een extra De Ronde met één vergadering over de Zangvogelweg 140. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze twee vergaderavonden. Verder: een terugblik op De Ronde van 27 oktober.

 
Raadsvergadering Het Besluit 3 november
Auto's (Bron: Pixabay)

De raadsvergadering Het Besluit van dinsdag 3 november start om 19.00 uur. Wat staat er op de agenda?

Hoe de raad vergadert en hoe u de vergaderingen kunt volgen
De vergadering wordt fysiek gehouden in De Prodentfabriek, Oude Fabriekstraat 20. 
De raadsavond is digitaal openbaar en alleen live te volgen via YouTube (Raad Amersfoort). Een link naar de vergaderingen vindt u op de dag zelf ook bij de agenda (onder toelichting bij betreffende vergaderdatum). 

Debat over meerjarenbegroting
Wat voor plannen heeft het college van burgemeester en wethouders voor de komende jaren? Waar wordt het geld van de gemeente aan uitgegeven? Hoeveel wordt er besteed aan bijvoorbeeld mobiliteit, duurzaamheid, zorg en wonen? Moet de gemeente - gezien de huidige coronacrisis - bezuinigen? Welke reserves zijn er? Dat staat in de programmabegroting 2021 en de meerjarenbegroting 2022-2024. De begroting is opgesteld door het college. De raadsfracties geven tijdens deze vergadering door statements hun visie op de voorgestelde begroting. Daarna gaan de raadsleden met elkaar en het college in debat en kondigen de fracties per beleidsprogramma moties en amendementen aan.

U vindt de begroting hier. De moties en amendementen worden tot dinsdag bij het agendapunt geplaatst (zie paperclip). Op 10 november besluit de raad over de moties, amendementen en het raadsvoorstel Programmabegroting 2021 en Meerjarenraming 2022-2024. 

Programma begrotingsdebat:
19.45 – 21.15 uur: Statements van de raadsfracties
21.15 – 21.30 uur: Pauze
21.30 – 23.30 uur: Aankondiging moties en amendementen per programma + debat

Benoemingen (vanaf 19.00 uur)
Benoeming buitengewoon fractielid GroenLinks: elke fractie kan niet-raadsleden voordragen om als buitengewoon fractielid benoemd te worden. Deze moet verkiesbaar zijn geweest tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Een buitengewoon fractielid kan deelnemen aan vergaderingen van De Ronde en kan feitelijke/technische en schriftelijke vragen stellen. De fractie van GroenLinks draagt Ida Bromberg voor als buitengewoon fractielid.
Benoeming lid auditcommissie namens GroenLinks: van elke raadsfractie kan maximaal één lid (raadslid of buitengewoon raadslid) voor de auditcommissie worden benoemd. Na het vertrek van Dillian Hos uit de auditcommissie, draagt de fractie van GroenLinks nu Tanika Scherbinski voor.
Benoeming intern lid rekenkamer: de raad heeft een rekenkamer ingesteld. De rekenkamer onderzoekt of het gemeentebestuur (raad en college) de stad doeltreffend en rechtmatig bestuurt. De rekenkamer bestaat uit vijf door de raad benoemde leden (twee raadsleden en drie externe leden). Door het vertrek van raadslid Linda van Tuyl (GroenLinks) uit de rekenkamer, draagt het CDA Hans-Dieter de Smit voor als lid.
Benoeming ambtelijk secretaris rekenkamer: de rekenkamer wordt ondersteund door een secretaris. Per 1 mei was de functie van secretaris vacant. De functie werd tijdelijk ingevuld door raadsadviseur/plaatsvervangend griffier Marlies Bongers. Na een sollicitatieprocedure wordt Martine van Engen nu voorgedragen als secretaris van de rekenkamer.

Besluiten
Zienswijze op Provinciale Omgevingsvisie en -verordening: de provincie Utrecht heeft een omgevingsvisie en -verordening opgesteld. Daarin staat hoe de provincie Utrecht er in 2050 uit moet zien en hoe dat gerealiseerd wordt. Belangrijk is hoe de provincie de groei die op haar afkomt kan opvangen en hoe de inwoners prettig en gezond kunnen (blijven) leven. Het college stelt de raad nu voor om met deze zienswijze een formele reactie te geven. Zie het agendapunt.

Bij dit raadsvoorstel zijn tot nu toe twee amendementen aangekondigd:
>> Samen Sterk (GroenLinks, CDA)
Dit amendement is gericht op het meer versterken en bevorderen van de regionale kracht in de provincie door samenwerking tussen de deelregio’s (regio Utrecht, bestaand uit 16 gemeenten), regio Amersfoort en mogelijk ook Food Valley cq. Hilversum/Gooi- en Vechtstreek.

>> Lokaal wat moet, regionaal wat kan (ChristenUnie, D66):
De visie en verordening die voortvloeien uit de Omgevingswet bepalen mede de verhouding tussen provincie en gemeenten: lokaal wat kan, bovenlokaal wat moet ('subsidiariteit'). Veel onderwerpen in de provinciale omgevingsvisie (POVI) zijn sterk verweven met de agenda en ambities van de gemeente Amersfoort. In het verleden zijn regelmatig onduidelijkheden of conflicten ontstaan over de verdeling van taken en bevoegdheden. Het is daarom wenselijk om het subsidiariteitsbeginsel te benadrukken.

Betalingsregeling en kwijtschelding huurbetaling gemeentelijk vastgoed: vanaf het begin van de coronamaatregelen heeft de gemeente huurders van gemeentelijke gebouwen de mogelijkheid geboden om uitstel te krijgen voor de betaling van de huur. Nu wil het college (zie het raadsvoorstel) huurders helpen door de crisis heen te komen door:

- de uitgestelde huurbetaling gedeeltelijk kwijt te schelden;
- met een soepele regeling voor de rest van de uitgestelde betaling de huurders tegemoet te komen.

De agenda van dinsdag 3 november kan nog wijzigen. Kijk hier voor de actuele agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

Extra De Ronde 5 november
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op donderdagavond 5 november praten de raadsleden op verzoek van Amersfoort2014, PvdA, Lijst Sanders, SP en Lijst Molenkamp over de Zangvogelweg 140.

Er ligt een nieuwbouwplan voor twee gebouwen met daarin 165 woningen, met een hoogte van 23 en 60 meter. Het ontwerpbestemmingsplan Zangvogelweg 140 heeft ter inzage gelegen. Daarop zijn enkele zienswijzen (officiele reacties) binnengekomen. Vier thema’s die in bijna alle zienswijzen terugkomen gaan over de hoogte (en gevolgen daarvan) van het hoogste gebouw, het parkeren, de verkeersafwikkeling en –veiligheid en de participatie. 

Ook Bezorgd Liendert heeft een zienswijze ingediend op het bestemmingsplan. De fracties willen met Bezorgd Liendert en het college in gesprek over de beantwoording van die zienswijze door het college. Daarnaast willen de fracties in gesprek over het betrekken van de omgeving bij het maken van een omgevingsanalyse. Een motie over het maken van een omgevingsanalyse met voors en tegens bij projecten van ‘inbreiding’ werd op 30 juni 2020 aangenomen.  

De raadsleden vergaderen digitaal. Tijdstip: 19.00 - 20.30 uur. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.
U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live
Terugblik De Ronde 27 oktober
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde van 27 oktober stonden vijf vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Inspraak begroting 2021-2024
Inwoners, ondernemers, organisaties en andere belanghebbenden konden tijdens deze Ronde-vergadering hun mening geven over alle onderdelen van de begroting. Vervolgens was er ruimte voor een gesprek/discussie tussen raadsleden, collegeleden en insprekers.
Tijdens de inspraakavond van 27 oktober heeft een drietal insprekers hun mening gegeven over de voorliggende begroting. O.a. werd de zorg geuit over de invoer van de citytax, die grote negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor veel ondernemers. Bovendien straalt het geen gastvrij vestigingsklimaat uit. Dat COVID-19 veel impact heeft is duidelijk. De vertegenwoordiger van het Amersfoorts jeugdorkest vreest voor de toekomst van het orkest. Optredens blijven uit met als gevolg een groot financieel verlies. Het verzoek is aan de gemeente gedaan om geld te reserveren in de begroting. De bijkomende vraag is wat te doen met instellingen die ondersteuning nodig hebben. Hiermee is in de begroting geen rekening gehouden. De derde inspreker gaf aan dat de nieuwbouw van het stadhuis teveel onzekerheden (financieel) en onvoorspelbaarheden met zich meebrengt. Dit zou in het geval van renovatie veel minder zijn. Een van de digitale gasten van de raad maakte van de gelegenheid gebruik om ook in te spreken en droeg het idee aan om mensen die momenteel geen werk hebben, in te zetten voor projecten binnen de gemeente.

Uitgangspunten antidiscriminatie-agenda
Het college van burgemeester en wethouders werkt in opdracht van de gemeenteraad aan een antidiscriminatiebeleid voor de gemeente Amersfoort, met daarin een antidiscriminatie-agenda. In de agenda komen maatregelen en activiteiten te staan om discriminatie in Amersfoort te verminderen. Tijdens deze vergadering spraken de raadsleden over de uitgangspunten voor deze antidiscriminatie-agenda. 

De raadsleden gaven hun mening over de volgende peilpunten:
• Welke aandachtspunten en acties, die in de verkenning van (anti)discriminatie Amersfoort worden genoemd, willen raadsleden terugzien in de antidiscriminatie-agenda?
• Het inrichten van de antidiscriminatie-agenda op basis van maatschappelijke terreinen (waar discriminatie vaak voorkomt) in plaats van op basis van discriminatiegrond.
• Het inzetten van praktijktesten om samen met de stad te leren en het gesprek te voeren over verbeteringen.
• Het uitgangspunt dat antidiscriminatie een integrale verantwoordelijkheid is. Dit betekent dat in de begroting elk programma een inhoudelijke en financiële bijdrage moet leveren om kansengelijkheid te bevorderen en discriminatie tegen te gaan.

Twee insprekers deelden hun praktijkervaringen op dit gebied.  De vertegenwoordiger van Art.1 Midden-Nederland benadrukte o.a. dat de focus moet liggen op leefgebieden in plaats van discriminatiegronden omdat effectieve aanpak per discriminatiegrond kan verschillen. Ook is het belangrijk de meldingsbereidheid te stimuleren. Een inwoner gaf de belangrijke rol van het onderwijs aan. Het delen van ervaringen door leerlingen en het aanbieden van diverse activiteiten door de scholen kunnen een positieve bijdrage leveren. T.a.v. de peilpunten werden per fractie de prioriteiten aangegeven. Deze liggen op het gebied van onderwijs, buurt en arbeidsmarkt. Ook straatintimidatie en het bevorderen van het doen van aangifte werden genoemd. De wethouder gaf aan dat de middelen voor het antidiscriminatiebeleid binnen de diverse begrotingsprogramma’s gevonden moeten worden. Voor de aanjaagfunctie wordt geld vrij gemaakt. Aanvliegroute voor antidiscriminatiemaatregelen is maatschappelijk terrein, daarbinnen worden wel degelijk interventies gekozen, ook op grond van discriminatiegronden. 

Het beleid zal worden uitgewerkt in het beleidskader inclusieve stad en de uitvoeringsagenda wordt parallel uitgewerkt. Besluitvorming door de raad vindt daarover in een later stadium plaats. Op basis van deze peiling kan de wethouder het conceptbeleid en -uitvoeringsprogramma schrijven. 
 
Langs Eem en Spoor en Nieuwe Poort, nieuwe start (2)
In De Ronde van 13 oktober 2020 spraken de raadsleden over een beter participatieproces bij de plannen voor verkeersaanpassingen in het gebied Langs Eem en Spoor en bij rotonde De Nieuwe Poort. Tijdens deze vergadering spraken de raadsleden hierover met elkaar door. 
Ttijdens de 1-minuutronde kwam naar voren dat de fracties in ieder geval de volgende onderwerpen binnen het kader voor het participatieproces geplaatst willen hebben: verkeersveiligheid (gemotoriseerd en voetgangers), woningbouw, hoeveelheid groen (behoud en /of aantasting), leefplezier, al dan niet keuze voor een externe procesbegeleider; participatie met de kanttekening dat niet alles weer wordt overgedaan; rol van de raad. Tijdens de bespreking kwamen de volgende onderwerpen aan bod:
- Voorstel van VVD om in het gebied rond de ontsluiting de hoeveelheid groen te behouden, eventueel door te compenseren in hetzelfde gebied. Dus een groter gebied te bezien dan alleen de Groengordel. 
- Inhoud en duur inzet onafhankelijk begeleider
- Reikwijdte van het proces
- Groep van belanghebbenden
- Moties over de Groengordel
Aan het einde van de bespreking werd geconstateerd dat een aantal thema’s nog niet (voldoende) aan bod is geweest, zoals: financiele kaders, rol van de raad, reactie op de peilpunten. De initiatiefnemende partijen beraden zich op een vervolg.

Nota detailhandel 2020:
Het doel van het college is om met de nieuw op te stellen detailhandelsnota een duurzame winkelstructuur in stand te houden, waarbij consumenten op acceptabele afstand van hun woning kunnen winkelen en boodschappen doen en retailondernemers goed in hun inkomen kunnen voorzien. Ook wil het college dat winkelgebieden aangename plaatsen zijn voor uiteenlopende bezoekdoelen.
Ter voorbereiding op deze nota vond (zie peiling) een peiling plaats over de te maken beleidskeuzes. 
Tijdens deze peiling heeft een woordvoerder namens de Vereniging Eigenaren Binnenstad Amersfoort aangegeven 
blij te zijn met het uitgangspunt dat het stadshart vitaal moet blijven en waar mogelijk versterkt kan worden. Binnen het stadshart wil hij waken voor de verdere concentratie van het winkelgebied, omdat dit een negatief effect kan hebben op een gevarieerd winkelaanbod. Daarnaast ziet hij het als onwenselijk als de bestemming op winkelpanden in het stadshart worden gewijzigd om leegstand tegen te gaan. Vervolgens werden vragen van de aanwezigen beantwoord. Tijdens de 1-minuutronde werd o.a. aandacht gevraagd voor vitalisatie (plan van aanpak), communicatie, diversiteit winkelaanbod, startende en kleine ondernemers; de horeca; liberale marktwerking. Hierna werd door de fractiewoordvoerders kort gesproken over de gemeentelijke rol bij huurprijzen; de mogelijkheden voor nieuwe / innovatieve ondernemers, het omzetten van functies, communicatie, ambitieniveau in de detailhandelsnota, realisatie van levende plinten gebouwen.
De wethouder gaf aan dat het belangrijk is dat er een duurzame winkelstructuur is; dit geldt zowel voor het stadshart als de stadsdeel- en wijkwinkelcentra. Om levendige plinten te realiseren hoeven deze niet alleen met winkels gevuld te worden. De wethouder wil nadenken over hoe om te gaan met startende ondernemers. Daarnaast gaf zij aan dat de pandhuren in de afgelopen periode gedaald zijn en dat in de nieuwe detailhandelsnota ook een visie op de toekomst wordt meegenomen. De vervolgstap voor het college is het opstellen van de nieuwe detailhandelsnota, die vervolgens met een raadsvoorstel ter vaststelling aan de raad wordt voorgelegd.

Aanpassen minimaregelingen
In Amersfoort hebben we een aantal inkomensondersteunende regelingen om huishoudens met een minimuminkomen te ondersteunen in bepaalde kosten. Dit wordt het minimabeleid genoemd. De gemeenteraad heeft in 2017 de kaders voor maatregelen vastgesteld voor het verder ontwikkelen van het minimabeleid. De maatregelen zijn dit jaar geëvalueerd. Het college van burgemeester en wethouders stelt nu voor de door de raad vastgestelde kaders te wijzigen. Zie het raadsvoorstel.

Tijdens de Ronde is aandacht besteed aan dit onderwerp. Van de raadsleden werd gevraagd hun mening te geven over het raadsvoorstel en zich voor te bereiden op besluitvorming.
Tijdens de 1-minuutronde deelden de fracties hun standpunten. Tijdens het gesprek dat volgde, werd voornamelijk aandacht besteed aan de keuzevrijheid binnen de kledingpakketten en de mogelijkheid om zowel pakketten als vouchers aan te bieden. De wethouder ging daarna kort in op de kosten van de kledingpakketten en de keuzevrijheid. De raad zal worden geinformeerd over de mogelijkheden en gevolgen van een ‘en-en mogelijkheid’ voor inwoners om te kiezen tussen een kledingvoucher of kledingpakketten en probeert de raad meer inzicht te geven in de keuzevrijheid voor samenstelling van de kledingpakketten en werking van de webshop. 

U kunt alle vergaderingen terugkijken via deze website. De vergaderingen Inspraak begroting 2021-2024, Uitgangspunten antidiscriminatie-agenda en Aanpassen minimaregelingen kunt u ook terugkijken via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 17 november!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y