Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

31 januari 2020

RaadsMail

De vergaderagenda van 4 februari

Op dinsdagavond 4 februari komen de raadsleden bijeen voor De Ronde met vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden gaan onder andere in gesprek over de ontwikkelingen in het gebied Langs Eem en Spoor en over een burgerinitiatief. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op De Ronde en een terugblik op het Besluit van 28 januari.

De agenda van 4 februari met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). U bent van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen. De donderdag erna zijn de vergaderingen terug te luisteren via dezelfde link.

 
De Ronde 4 februari
Auto's (Bron: Pixabay) Op de agenda staan vanaf 19.00 uur zes vergaderingen. De vergadering Stand van zaken Langs Eem en Spoor vindt plaats in De Observant. De overige vergaderingen vinden plaats in het stadhuis. Een toelichting op een aantal vergaderingen.

Strategische Agenda Regio Amersfoort (19.00 uur Vermeerzaal)
Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.
De gemeenteraden van negen samenwerkende gemeenten gaan een strategische regioagenda 2019-2022 vaststellen. De afgelopen maanden werd een regiodialoog gehouden over de thema’s: kwalitatieve woningbouw, inclusieve arbeidsmarkt en energie en duurzaamheid. Het college heeft vervolgens namens de regio een raadsvoorstel per onderwerp opgesteld. Raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over deze raadsvoorstellen. De drie raadsvoorstel en andere vergaderstukken vindt u hier (klik op de paperclip bij deze vegadering).

Stand van zaken Langs Eem en Spoor (19.00 uur, let op: De Observant, Stadhuisplein 7)
Rondetafelgesprek. Het is niet mogelijk om in te spreken. 
Het gebied Langs Eem en Spoor (Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt) wordt ontwikkeld. Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden informatie over de kansen, mogelijkheden en aandachtspunten per deelgebied en het per deelgebied betrekken van bewoners en belangengroepen. Ook gaan ze in gesprek over de rol van de raad binnen de verschillende processen.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven de deelgebieden in samenhang te ontwikkelen en de rotonde de Nieuwe Poort erbij te betrekken. De ontwikkeling krijgt vorm aan de hand van vijf thema’s, waaronder: groene en leefbare openbare ruimte, duurzaamheid en mobiliteit (bereikbaarheid en parkeren). Er is op verzoek van de raad specifiek aandacht voor de verbinding met het Soesterkwartier. De vergaderstukken, waaronder een overzicht van de bestuurlijke besluitvorming, vindt u hier (klik op de paperclip bij deze vergadering).

Burgerinitiatief: Opstellen Beeldkwaliteitschets Eemgebied (20.30 uur Molendijkzaal)
Peiling. U kunt inspreken en zo uw mening geven.
Stichting vrienden van de Eemhaven (SVE) en Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (Siesta) willen dat er een samenhangend plan voor het Eemgebied komt, waarin de cultuurhistorie, de functie en beeldkwaliteit van het Eemgebied beschreven staan. Zij komen daarom met een burgerinitiatief. Deze beeldkwaliteitsschets zou onderdeel moeten worden van de verdere ontwikkeling van gebieden zoals De Nieuwe Stad en Kop van Isselt. Volgens de initiatiefnemers richt de aandacht bij de herontwikkeling van het gebied zich nu vooral op bouwen op de Eemoever en te weinig op de betekenis van de rivier de Eem. Tijdens deze Ronde gaan raadsleden met SVE en Siesta in gesprek. Zie deze presentatie van SVE en Siesta. Alle vergaderstukken vindt u hier (klik op de paperclip bij deze vegadering).
Door middel van een burgerinitiatief kunnen burgers een nieuw onderwerp, een globaal idee of een meer uitgewerkt voorstel bij de raad aanbrengen voor bespreking in De Ronde. Daaraan zijn voorwaarden verbonden. Meer weten? Een burgerinitiatief indienen? Mail: griffie@amersfoort.nl.

Vertrekpunten voor opstellen visie Amersfoortse Heuvelrugzone (21.30 uur Molendijkzaal)
Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.
De druk op het gebied de Heuvelrugzone (aan de zuidkant van Amersfoort) neemt toe. Dit komt onder meer door voorstellen voor nieuwe ontwikkelingen, andere bestemmingen van bestaande gebouwen en door toenemende recreatie omdat de stad groeit. Het college gaat tijdens deze Ronde met de raadsleden in gesprek over het raadsvoorstel om een visie op de toekomst van de Amersfoortse Heuvelrugzone op te gaan stellen. In deze visie komen onder andere de plannen voor ontwikkelingen, en ook een visie op gebruik, beheer, bescherming en behoud van het gebied.
 
Welke Rondes staan verder op de agenda?
-Resultaten onderzoek gemeentelijke aanpak mensenhandel (informatie-Ronde)
-Stimulering duurzaamheid via lokale belastingen (rondetafelgesprek), over verduurzamen van bedrijfsgebouwen en woningen.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Terugblik Het Besluit 28 januari
Duurzaam (bron: Pixabay) Op 28 januari besloot de raad om de aanpak luchtkwaliteit vast te stellen en om het Stadhuisplein en bushokjes rookvrij te maken. Het raadsvoorstel over Podium werd niet behandeld vanwege de late beantwoording van feitelijke vragen. Een toelichting op een aantal andere besluiten.

Over onder andere welke raadsvoorstellen nam de raad een besluit? 
-Samen werken aan schone lucht - Aanpak Luchtkwaliteit: de raad stelde het raadsvoorstel en de aanpak unaniem vast. Bij het raadsvoorstel werd een amendement aangenomen. Dat betekent dat het raadsvoorstel op een bepaald punt wordt gewijzigd. Dit amendement, Budget voor e-scooters, werd ingediend door de fracties van D66, GroenLinks, PvdA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, Amersfoort 2014 en ChristenUnie. Het overgebleven budget voor de subsidieregeling elektrische scooters uit 2019 wordt toegevoegd aan de Aanpak luchtkwaliteit. Alleen de fracties van het CDA en SP waren tegen.
Ook werden er twee moties bij dit raadsvoorstel ingediend, DENK diende de motie Rookvrij OV (het stimuleren van rookvrije bushaltes) en Rookvrij stadhuis (rookvrij verklaren van het plein) in. Beide moties werden aangenomen door de raad, Rookvrij stadhuis unaniem. De verantwoordelijk wethouder Buijtelaar gaf onder andere aan dat geheel verbieden van roken op het Stadhuisplein juridisch lastig is: het is mogelijk om borden te plaatsen maar het is lastig om er sancties aan te verbinden.

-Kaders voor Gebiedsontwikkeling Rondom de Zonnehof: de raad stelde dit raadsvoorstel unaniem vast. En aantal raadsleden noemde een aandachtspunt. Fousert (Amersfoort2014): aandacht voor de eenheid met de ontwikkeling van het stationsgebied. Van Hamersveld (D66): extra aandacht voor de Snouckaertlaan (wel genoemd in het voorstel maar niet in de plannen). Van Wegen (BPA): aandacht voor het in praktijk brengen van het hergebruik van materialen. 

-Veiligheidsregio Utrecht (VRU): Kadernota 2021: de raad stelde dit raadsvoorstel unaniem vast. De fracties van de VVD, GroenLinks, CDA, D66, Amersfoort2014, BPA, PvdA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, ChristenUnie en DENK vroegen met het amendement Zorgen over Kadernota VRU om aan het raadsvoorstel toe voegen "De raad spreekt naar het bestuur van de VRU zijn zorgen uit over de toekomstige positie van brandweervrijwilligers en over de vertraging mbt de oplevering van de Meldkamer Midden-Nederland."
Dit amendemen werd ananiem aangenomen, waardoor het raadsvoorstel vervolgens met deze wijziging werd vastgesteld.

-Rekenkameronderzoek: vestigingsbeleid Amersfoort: dit raadsvoorstel waarin de raad werd gevraagd de aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen, werd vastgesteld, SP was tegen. De SP diende de motie Geen extra geld voor beleid dat zich niet bewezen heeft in. Deze werd verworpen met 37 stemmen tegen en 2 voor (alleen SP).

Over welke moties (over niet-geagendeerde onderwerpen) debatteerde en besloot de raad? 
De motie Jaarlijkse inzameling kerstbomen en vuurwerkresten van het CDA, DENK en Amersfoort2014 werd unaniem aangenomen. Dat betekent dat het college inn 2021 de inzamelactie van kerstbomen na 6 januari moet houden. Dit jaar werden de kerstbomen door de ROVA op 3 januari ingezameld, wat te vroeg bleek te zijn, omdat er daarna veel kerstbomen gedumpt zijn. Verantwoordelijk wethouder Kraanen gaf aan dat het college zich ook gestoord had aan de vele kerstbomen op straat en dat de motie overbodig zou zijn, omdat voor 2021 is besloten de inzameling op 9 januari te houden.
 
Een motie van D66 om De Kei weer een plek te geven op de Varkensmarkt, in overleg met betrokkenen van de herinrichting Varkensmarkt, werd verworpen. Van Hamersveld (D66) gaf onder andere aan dat de Kei belangrijk is voor de stad en dat deze nu op een wat verloren plek staat. Verantwoordelijk wethouder Stegeman gaf onder andere aan dat de huidige plek niet willekeurig is gekozen en dat hij het gesprek wil voeren met de initiatiefnemers die bezig zijn met een plan voor de Varkensmarkt en hier geen motie voor nodig heeft. Ook zei hij: 'De binnenstad is de huiskamer van álle inwoners, het zijn niet alleen de omwonenden die over de Varkensmarkt gaan, u bent het allemaal samen'. 
Van Nieuwenhuizen (VVD) en Fousert (Amersfoort2014 noemden de motie overbodig. De motie werd verworpen (alleen D66 en SP waren voor).

Ook een motie van Lijst Sanders, Amersfoort2014, PvdA, Lijst Molenkamp en BPA om de twee kavels in Park Schothorst van Amfors te kopen, werd verworpen. De partijen wilden dat het gebied vervolgens werd ingericht  met een groen/natuur/of maatschappelijke bestemming,  in co-creatie (gelijkwaardigheid) met omwonenden en de groep Behoud Park Schothorst. Wethouder Janssen stond niet achter deze motie om verschillende redenen. Onder andere: wat zou een passende co-prijs zijn voor het kopen van de grond en hoe zit het met bouwrechten? Een aantal fracties gaf aan ook te willen kijken naar andere bestemmingen behalve maatschappelijk en/of groen, deze motie sluit andere initiatieven uit. Co-creatie is een kostbaar en intensief traject, hoeveel geld heeft de raad hiervoor over?
Deze motie werd verworpen met 30 stemmen tegen (VVD, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP, DENK) en 9 stemmen voor (Amersfoort2014, BPA, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders).

De motie Neem de raad mee in de bus van de SP, CDA, GroenLinks, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, Amersfoort2014 en DENK werd unaniem aangenomen. Dat betekent dat de raad voortaan eerder betrokken wordt bij de totstandkoming van het concept Vervoersplan van Syntus (dmv een Ronde-peiling). De fracties vinden onder andere dat het openbaar vervoer belangrijk is voor de inwoners van de stad en dat wijzigingen in de dienstregeling vaak invloed hebben op de leefomgeving. WethouderBuijtelaar gaf aan dat Syntus via een internetconsultatie de reizigers peilt over de ideeën en wensen met betrekking tot het nieuwe vervoersplan. En dat hij het lastig vindt dat de indieners dit via een peiling over willen doen. 

Welke raadsvoorstellen stonden verder op de agenda?
-Regionale Economische Agenda 2020-2027 - aangenomen, SP/BPA/Lijst Molenkamp tegen 
-Oprichting Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Regio Utrecht - aangenomen, SP tegen 
-Startnotitie bestemmingsplan Leusderweg 320 - aangenomen, Lijst Molenkamp tegen
-Startnotitie bestemmingsplan Lorentzstraat 17a en toepassen coördinatieregeling - unaniem aangenomen
-Vaststelling Chw-bestemmingsplan Parapluherziening Staat van Bedrijfsactiviteiten - energie-installaties met houtige biomassa en/of fossiele brandstoffen - unaniem aangenomen. Hiermee kan de gemeente in de toekomst bedrijfsmatige installaties voor biomassa en/of fossiele brandstoffen weren.
-Vaststellen bestemmingsplan "Amersfoortsestraat 11-15" - aangenomen, Lijst Molenkamp tegen
-Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Utrechtseweg 174 (watertoren) - aangenomen, Lijst Molenkamp tegen
-Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Zonnepark Hoevelakense Beek (Koedijkerweg) - aangenomen, CDA/BPA/Lijst Molenkamp tegen
-Maatschappelijke tarieven sportverenigingen 2020 - aangenomen, Amersfoort2014/BPA tegen
-Benoeming lid Raad van Toezicht van de Stichting Onderwijsgroep Amersfoort en omstreken - unaniem aangenomen

Het volledige Besluit terugkijken? Dat kan via deze link. U vindt hier ook alle vergaderstukken, de besluitenlijst en het verslag (klik op de paperclipjes).

Presenteer uw ideeën of plannen op Het Plein

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Dat kan op Het Plein! Het Plein is een informele informatiemarkt van de raad Amersfoort.

Het Plein is in principe elke laatste dinsdag van de maand van 19.15 tot 19.45 uur, op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. Op de vide voor de Raadzaal, in het stadhuis, kunt u raadsleden en andere belangstellenden deelgenoot maken van uw ideeën en plannen.

Op 28 januari gaf het nieuwe Centrum voor Levensvragen Eemland een presentatie (zie foto). De initiatiefnemers vertelden dat mensen in Eemland nu ook thuis geestelijke verzorging kunnen krijgen.

De eerstvolgende edities van Het Plein zijn op 18 februari en 24 maart. Aanmelden kan bij de raadsgriffie. Telefoonnummer: 469 43 79, e-mail: griffie@amersfoort.nl.

 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y