Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

4 februari 2022

RaadsMail

Vergaderagenda gemeenteraad 8 februari

Op dinsdagavond 8 februari is de vergaderavond De Ronde. Er zijn vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden praten onder andere over: de mogelijkheid voor opkoopbescherming, de anti-discriminatieagenda en kaders voor de ontwikkeling van Hoefkwartier. Ook vergadert de auditcommissie. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de Ronde van 8 februari. Ook blikken we kort terug op de Ronde-vergaderingen van afgelopen week. 

 Inhoud

 
De Ronde 8 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Vanaf 17.45 uur zijn er verschillende, hybride, vergaderingen. Sommige deelnemers zijn aanwezig in de vergaderzalen en anderen nemen digitaal deel. Het is vanwege corona helaas niet mogelijk om vergaderingen bij te wonen in de vergaderzalen. Wel kunt u alle vergaderingen live volgen via de Politiek Portaal. Een aantal vergaderingen kunt u ook volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Bij zeven onderwerpen kunt u (digitaal) inspreken. Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

17.45 uur: 
Regels over energietransitie, houtstook en duurzame mobiliteit in het omgevingsplan Amersfoort

De nieuwe Omgevingswet biedt gemeenten de mogelijkheid en nieuwe instrumenten om themagerichte regels in het omgevingsplan vast te stellen. Het omgevingsplan is een belangrijk kerninstrument binnen de beleidscyclus. Iedere gemeente in Nederland stelt één gebiedsdekkend omgevingsplan op, waarin alle lokale regels worden gesteld die nodig zijn in het belang van de fysieke leefomgeving. Het gaat om verschillende typen regels, die allemaal bruikbaar zijn voor de regulering van het belang. Deze typen regels zijn ook bruikbaar voor het thema energietransitie. Voor dat thema kunnen regels worden gesteld met een bepaald gebod, verbod of voorwaarde voor een activiteit, maar ook regels op basis van de energietransitie-functie die een locatie heeft, zoals een plat dak dat bruikbaar is voor zonnepanelen. Na bespreking in De Ronde van 1 februari bleek er behoefte te zijn aan een ‘vragenuurtje’. Dat wordt met deze bijeenkomst gerealiseerd: raadsleden kunnen vragen stellen aan het college.

Ronde 'Voorbereiding besluit'. De vergadering kunt u live volgen via Politiek PortaalDit is een voortgezette behandeling; u kunt tijdens deze vergadering niet meer inspreken.

19.00 uur: Huisvestingsverordening 2022 inclusief voorstel opkoopbescherming
In Amersfoort is er een tekort aan sociale huurwoningen, woonwagenstandplaatsen en betaalbare koopwoningen. Het tekort aan koopwoningen is onder andere onstaan door opkoping: investeerders kopen woningen om te verhuren. De raad vroeg met de motie Opkoop aan banden (juni 2021) om opkoopbescherming in te voeren. Om zo te voorkomen dat koopwoningen worden opgekocht voor verhuur. Het college heeft hier een voorstel voor gemaakt en stelt voor om opkoopbescherming in te voeren voor woningen in bepaalde wijken met een maximale WOZ-waarde van € 264.000. Het gaat om de wijken: Stadskern, Soesterkwartier, De Koppel, Kruiskamp, De Berg-Zuid, De Berg-Noord, Nederberg, Schothorst-Noord, Schothorst-Zuid, Liendert, Randenbroek, Schuilenburg, Vermeerkwartier, Hooglanderveen, Vathorst-De Bron en Vathorst-De Laak. Ook stelt het college andere wijzigingen voor binnen de woonruimteverdeling en voor het toewijzen van woonwagenstandplaatsen. De raadsleden bespreken deze voorstellen.

Ronde ‘Voorbereiding besluit’. De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal en ons YouTube-kanaal. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening geven.

19.00 uur: Integrale visie Amersfoortse Heuvelrugzone

Aan de zuidkant van Amersfoort ligt natuurgebied de Amersfoortse Heuvelrug. De druk op dit gebied neemt toe door meer recreatie en nieuwe ontwikkelingen zoals woningbouw en infrastructuur. Om ervoor te zorgen dat de druk niet té groot wordt, heeft het college op verzoek van de raad een integrale visie opgesteld. De visie vormt een toekomstbestendig ruimtelijk kader en handelingsperspectief en geeft antwoord op de vraag hoe omgegaan moet worden met de balans tussen natuur, recreatie en wonen. Tijdens deze Ronde bespreken de raadsleden de visie. 

Ronde ‘Voorbereiding besluit’. De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening geven.

19.00 uur: Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en overlegt namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, de kadernota en de jaarstukken. In 2018 heeft de toenmalige auditcommissie een overdrachtsdossier gemaakt voor de huidige auditcommissie. Na de verkiezingen van maart wordt er weer een nieuwe auditcommissie ingesteld. Er wordt voorgesteld om ook deze keer een overdrachtsdossier te maken. De auditcommissie bespreekt welke onderdelen daarin moeten komen en welke adviezen en aanbevelingen zij wil meegeven. Ook bespreekt de auditcommissie het nieuwe format voor de begroting  en de opvolging van de aanbevelingen voor de begroting naar aanleiding van de Dag van de Jaarstukken.

De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal.

20.30 uur: Anti-discriminatieagenda
De anti-discriminatieagenda 2021-2026 is opgesteld naar aanleiding van de motie Antidiscriminatiebeleid. In de agenda staat wat de gemeente samen met de stad wil doen om discriminatie te voorkómen en tegen te gaan. Daarbij gaat het over arbeidsmarkt, onderwijs, wijken, wonen, horeca, veiligheid en algemene voorzieningen. Deze Ronde is bedoeld om raadsleden te informeren over de stand van zaken. De raadsleden gaan met het college en partners uit de stad in gesprek over vier beleidsterreinen: wonen, wijken, veiligheid en de gemeente als normsteller. 

Ronde 'Rondetafelgesprek'. De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal en ons YouTube-kanaal. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.30 uur: Renovatie Bosbad
Het Bosbad moet opgeknapt worden. Het college stelt voor om bij de renovatie:
- De huidige vorm van het bad en het totale zwemoppervlak niet te veranderen.
- De speeleilanden in het ondiepe bad te vervangen door andere speelelementen. 
- Het halfdiepe bad niet te verkleinen (hierdoor zou er meer ligweide kunnen komen).
- Het 50-meterbad niet te verwarmen, hoewel veel mensen dit graag zouden zien. Het college geeft aan dat het niet mogelijk is om op het terrein van het Bosbad voldoende zonnepanelen aan te leggen om het bad duurzaam te verwarmen.
Zie het raadsvoorstel

Ronde ‘Voorbereiding besluit’. De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening geven.

De volgende drie onderwerpen worden achter elkaar besproken tussen 20.30-23.00 uur:

- Kaders voor inhoud en proces onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster (1)

Er zijn plannen om het Onze Lieve Vrouwe ter Eemklooster te restaureren en het complex te ontwikkelen tot een gebied met een mix van wonen, zorg, werken, cultuur, leren en ontspanning. Zie het raadsvoorstel. Er zijn kaders opgesteld voor de ontwikkeling. Belangrijke kaders zijn het onder dat de herontwikkeling van het Eemklooster moet plaatsvinden met respect voor de monumentale status van het complex en dat het Deltaplan Wonen en Actieplan Middenhuur van toepassing zijn op de woningbouwplannen. Tijdens deze Ronde gaan de raadsleden hierover in gesprek.

- Aanvullende kaders Hoefkwartier (2)
Hoefkwartier wordt een aantrekkelijke complete stadswijk waar je kunt wonen, werken en leren. In het ontwikkelkader staat hoe de nieuwe stadswijk eruit komt te zien. Denk hierbij aan het aantal en soort woningen, verkeer en parkeren, duurzaamheid en groen. In de plannen waren meer dan 2.500 woningen opgenomen. Dit blijkt te zorgen voor te veel verkeersdruk en een te weinig gevarieerd aanbod aan woningen. Door deze knelpunten is er een pas op de plaats gemaakt om de plannen aan te kunnen passen. Het college heeft nu aanvullende kaders opgesteld om de knelpunten op te lossen. De bedoeling is dat er voldoende variatie in woningen komt, qua prijs en type woningen. Ook heeft het college maatregelen bedacht om de verkeersdruk in toom te houden. De raadsleden bespreken de aanvullende kaders. Zie het raadsvoorstel.

- Legesverordening Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging bouwen (3)
De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaan op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 in. Daardoor moeten de legestarieven voor veel vergunningen worden aangepast. Het college stelt uitgangspunten voor om de legesverordening aan te passen. Centraal staat het 'kostendekkend' houden en dat ‘de gebruiker’ betaalt. Het gaat om een rechtvaardige prijs voor een goed product. De raadsleden gaan in gesprek over het voorstel.

Rondes ‘Voorbereiding besluit’. De vergaderingen kunt u live volgen via Politiek Portaal. U kunt tijdens deze vergaderingen inspreken en zo uw mening geven.

22.00 uur: Voetgangersbrug Hogekwartier
In de oorspronkelijke plannen voor de ontwikkeling van Hogekwartier stond een voetgangersbrug over de Hogeweg, ter hoogte van het Valleikanaal, ingetekend. Tot voor kort bleek deze brug te duur te zijn. Nu blijkt het toch mogelijk te zijn om een brug voor wandelaars aan te leggen. Een voetgangersbrug zorgt voor een veilige manier om de Hogeweg over te steken ter hoogte van groengebieden aan beide zijden hiervan. Ook vormt de brug een schakel binnen de recreatieve verbinding tussen Eem en Schammer (en verder), als onderdeel van een groter wandelnetwerk. Een eerste ontwerp laat een brug zien voor ‘mobiele’ voetgangers. Mensen met een bewegingsbeperking (rolstoel, scootmobiel, rollator) en/of kinderwagen blijven aangewezen op de huidige oversteekplaatsen. De raadsleden gaan in gesprek over het voorstel van het college.

Ronde ‘Voorbereiding besluit’. De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening geven.

22.00 uur: Wijkwarmteplan Schothorst-Zuid
In de Transitievisie Warmte staat hoe Amersfoort van aardgas naar duurzame warmte overgaat en in welke wijken de gemeente voor 2030 wil beginnen. Schothorst-Zuid is een van de eerste wijken die aardgasvrij moeten worden. In het wijkwarmteplan staat hoe het college dat wil bereiken. Ook is de warmtestrategie voor de wijk verder uitgewerkt. Voor Schothorst-Zuid gaat het om verwarming door een nieuw middentemperatuur warmtenet rond 2030. Woningeigenaren kunnen hun huis aansluiten op dit warmtenet of zelf met een all-electric warmtepomp van het aardgas afstappen. Het wijkwarmteplan is een eerste stap; hierna gaat het college werken aan een wijkuitvoeringsplan. Over het dit warmteplan is eerder gesproken tijdens de Rondes van 7 december en 11 januari. De raadsleden willen nu enkele overgebleven punten bespreken.

Ronde ‘Voorbereiding besluit’. De vergadering kunt u live volgen via Politiek Portaal. Dit is een voortgezette behandeling; u kunt tijdens deze vergadering niet meer inspreken.

Inspreken
De raadsleden vinden uw mening belangrijk, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen en besluiten over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

Terugblik De Ronde 1 februari

Op dinsdagavond 1 februari waren er zeven Ronde-vergaderingen. Wat zijn de vervolgstappen en hoe kunt u de vergaderingen terugkijken? 

Lijst Molenkamp: Bestuursstructuur en bestuurscultuur
Op verzoek van Lijst Molenkamp spraken raadsleden over mogelijkheden om de bestuursstructuur van de gemeente Amersfoort te veranderen. Lijst Molenkamp heeft een beschouwing opgesteld over de democratie van de gemeente Amersfoort. Op basis hiervan heeft Lijst Molenkamp moties opgesteld om onderdelen van de bestuursstructuur te verbeteren. Deze gaan bijvoorbeeld over informatieplicht, informatiebijeenkomsten tussen raad en college waarbij ook inwoners welkom zijn en de participatiegids. De moties zijn hier te lezen.

-> Vervolg? Lijst Molenkamp past mogelijk moties aan - ook in overleg met andere fracties - en dient ze in bij de raadsvergadering Het Besluit van 22 februari.

Ontwerp-verklaring van geen bedenkingen voor het bouwen van een voertuigenstalling Stationsplein 303
ProRail wil naast de Verkeersleiding Post een nieuwe voertuigenstalling bouwen voor materieel dat nodig is bij incidenten op het spoor. ProRail heeft hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd bij het college. De bouw past niet binnen het bestemmingsplan, waardoor het college de vergunning niet kan verlenen. Hiervoor moet de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen geven. ProRail heeft ook een participatieproces uitgevoerd. Een deelnemer aan dat participatieproces vindt dat er onvoldoende geparticipeerd is en geeft een andere uitleg dan ProRail aan de - door de raad vastgestelde - participatiegids
Zie het raadsvoorstel.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 22 februari, zonder debat.

Wijkperspectief Liendert
Samen met inwoners, organisaties en ondernemers heeft het college gewerkt aan het Wijkperspectief Liendert. Het wijkperspectief is een handvat om bij vraagstukken en projecten het gesprek goed te kunnen voeren en met een brede blik naar de wijk te kunnen kijken. Tijdens deze vergadering spraken drie mensen in. Verder behandelden de raadsleden het wijkperspectief en werden diverse amendementen aangekondigd. Zie het raadsvoorstel en de besluitenlijst van deze Ronde.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 22 februari, zonder debat, met moties en amendementen.

Ontwikkelkader Kop van Isselt
Het college heeft samen met grondeigenaren het Ontwikkelkader Kop van Isselt opgesteld. Hierin staan uitgangspunten om van de Kop van Isselt een levendig en stedelijk gebied te maken met ruimte voor wonen, werken en ontspanning. Het is opgesteld op basis van gesprekken met gebruikers van het gebied, omwonenden en partners van de gemeente, en op basis van het gemeentelijk beleid en een analyse van de mogelijkheden. Na De Rondes van 14 december en 11 januari stonden nog enkele punten open. Deze zijn tijdens De Ronde afgelopen dinsdag behandeld. Zie het raadsvoorstel en de besluitenlijst van deze Ronde.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 22 februari, zonder debat, met moties en amendementen. Na vaststelling door de raad, wordt het ontwikkelkader gebruikt als basis voor de verdere uitwerking van de plannen.

Regels over energietransitie, houtstook en duurzame mobiliteit in het omgevingsplan Amersfoort
De gemeente is onder de Omgevingswet verplicht een omgevingsplan te maken voor haar hele grondgebied. De Omgevingswet geeft gemeenten de mogelijkheid om in het omgevingsplan themagerichte regels vast te stellen. Het college stelt de raad voor om regels vast te stellen voor het thema energietransitie. Dit om de energietransitie te versnellen en de uitstoot van CO2 te verminderen. De regels gaan onder andere over: grootschalige duurzame energieopwekking, aardgasvrij en energieneutraal bouwen, houtstook en duurzame mobiliteit. Zo stelt het college voor om houtstook voor het verwarmen van ruimtes te verbieden wanneer de Stookwijzer aangeeft dat het code rood is. Tijdens deze Ronde gaven twee insprekers en de raadsleden hun mening over het voorstel van het college.

-> Vervolg? Dit onderwerp komt terug tijdens De Ronde op 8 februari.

Rekenkameronderzoek Parkeergarages en fietsenstallingen
De rekenkamer Amersfoort heeft onderzoek gedaan naar parkeergarages en fietsenstallingen in Amersfoort. Uit het onderzoek bleek dat de kwaliteit van de garages voldoende is, maar dat er wel ruimte is voor verbetering. De rekenkamer ziet op enkele onderdelen aanleiding om een aanbeveling te doen (zie pagina 45 van het onderzoek). Tijdens deze Ronde gingen raadsleden met elkaar in gesprek over het onderzoek en de aanbevelingen. Zie het raadsvoorstel en de bestuurlijke reactie (van het college) op het onderzoek.

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 22 februari, zonder debat, met moties en amendementen.

Stand van zaken Schothorsterlaan 88
In juli 2020 verzocht de gemeenteraad het college samen met het burgerinitiatief Behoud Park Schothorst een ontwikkelplan op te stellen voor het herinrichten van de locatie van de voormalige Amforsboerderij aan de Schothorsterlaan 88. Tijdens De Ronde spraken de raad, Behoud Park Schothorst en het college over het verschil van inzicht tussen de RWA (de grondeigenaar) en het college over de waarde van de grond en de afspraken over de taxatie (zie collegebericht 2021-259). Verder werd besproken of de kaders (autoluw, handhaven van het landschappelijk karakter van het park en het bouwvolume) voor het burgerinitiatief aangepast moeten worden. Met name de tijd die er is voor het maken van een financieel haalbaar ontwikkelplan.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De vergaderingen 'Bestuursstructuur en bestuurscultuur', 'Ontwikkelkader Kop van Isselt' en 'Rekenkameronderzoek Parkeergarages en fietsenstallingen' kunt u ook terugkijken via YouTube.

Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y