Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

4 juni 2021

RaadsMail

Vergaderingen gemeenteraad: De Ronde 

Op dinsdagavond 8 juni is de vergaderavond De Ronde met vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden vergaderen over de Regionale Energie Strategie, over de kadernota en over de toekomst van de Noordewierweg. U leest meer over alle vergaderingen in deze nieuwsbrief. Bij vijf vergaderingen kunt u uw mening meegeven aan de raadsleden. In deze Raadsmail blikken we ook terug op de Rondes van 1 en 3 juni. 

 Inhoud

 
De Ronde 8 juni
Auto's (Bron: Pixabay)
Vanaf 19.00 uur zijn er zes Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur: Grootschalig opwekken van wind- en zonne-energie in Amersfoort

Dertig regio’s in Nederland stellen een Regionale Energiestrategie (RES) op. Dat is afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord. In de RES staat hoe en waar een regio grootschalig duurzame elektriciteit gaat opwekken. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord: de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen (vergeleken met 1990).  Elke regio moet daaraan bijdragen en een voorstel doen. De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, Woudenberg, de Provincie Utrecht en het Waterschap Vallei en Veluwe maken onderdeel uit van RES regio Amersfoort. In oktober 2020 is het conceptbod met plannen voor grootschalig zonne- en windenergie door alle gemeenteraden vastgesteld. Vervolgens is het ingediend en daarna samen met betrokken organisaties en inwoners verder uitgewerkt. Er zijn onderzoeken uitgevoerd naar de technische haalbaarheid van de plannen voor zonne- of windenergie. De uitkomsten van de onderzoeken en nieuwe inzichten uit de participatie met inwoners en betrokken organisaties hebben geleid tot de Regionale Energie Strategie 1.0. Ook daar moeten de gemeenteraden een besluit over nemen. Zie ook het raadsvoorstel. De RES 1.0 moet op 1 juli 2021 worden ingediend bij het Nationaal Programma RES. Klik hier voor een filmpje met uitleg over de RES regio Amersfoort 1.0. Meer informatie vindt u op de website resregioamersfoort.nl.

Wat vindt u van de plannen voor duurzame energie? Wat zijn uw vragen en zorgen? Zijn er plekken die Amersfoort niet in beeld heeft? Wat vindt u van de locaties waar windmolens moeten komen? U kunt uw mening geven door in te spreken tijdens de vergadering. Ook kunt u uw mening geven via de website metamersfoort.nl.

 U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde-naam ‘Regionale Energiestrategie Regio Amersfoort 1.0.’ Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur: 
Geef uw mening over de kadernota 2022-2025
Woningbouw en leefbare wijken, duurzaamheid, en een inclusieve samenleving. Dat zijn de aankomende jaren de drie belangrijkste opgaven voor Amersfoort. En om de stad, inwoners en ondernemers te helpen herstellen van de sociaaleconomische effecten van corona, komt er een pakket aan maatregelen dat de komende maanden verder uitgewerkt wordt. Het college stelt dit met de Kadernota 2022-2025 voor aan de gemeenteraad. Zie ook het raadsvoorstel. De gemeente sloot het jaar 2020 af met een positief bruto resultaat van € 9,7 miljoen, maar houdt volgens het college netto nauwelijks geld over. De wethouder Financiën, Willem-Jan Stegeman, legt uit waarom: “Door corona is een aantal projecten het afgelopen jaar niet doorgegaan of zijn bepaalde kosten doorgeschoven naar volgend jaar. Anders waren we uitgekomen op een tekort van circa € 1 miljoen.” Oorzaken van de financiële krapte zijn, net als afgelopen jaren, onder andere de stijgende uitgaven voor Jeugdzorg, Wmo en vervangingsinvesteringen en -onderhoud. En het is nog niet bekend hoeveel geld de gemeente de komende jaren van het Rijk krijgt. Het college richt zich in deze kadernota op het sluitend maken van de begroting in de jaren 2022 en 2023. Tot en met 2023 stelt het college geld beschikbaar voor de ingezette activiteiten rond een duurzame, groeiende en inclusieve stad. Voor nieuwe opgaven is geen geld gereserveerd.

De kadernota vormt de basis voor de begroting van 2022 en geeft richting aan het financiële beleid van de gemeente voor de komende jaren. De gemeenteraad bespreekt de kadernota en geeft aan hoe gemeenschapsgeld wel en niet moet worden besteed. De behandeling van de kadernota is daarom een van de belangrijkste momenten van het jaar. Ook voor u! Wat vindt u van de kadernota, bijvoorbeeld als het gaat om bouwen van woningen of het verduurzamen van de stad? Of van de infrastructuur of afvalinzameling in uw wijk of stad? De raadsleden kunnen uw inbreng meenemen bij de verdere behandeling van en besluitvorming over de kadernota. De gemeenteraad van Amersfoort nodigt u daarom van harte uit om uw mening te geven.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur: 
Toekomst Noordewierweg 
De Noordewierweg in het Soesterkwartier, moet aantrekkelijker, veiliger, leefbaarder en duurzamer worden voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Het college werkt samen met de buurt - vertegenwoordigd door de werkgroep Noordewierweg Verbindt - aan de voorbereidingen voor de herinrichting van de Noordewierweg tussen de Puntenburgerlaan en het Isseltseveld. Er ligt nu een eerste schetsontwerp dat met de raadsleden wordt besproken.
De Werkgroep Noordewierweg Verbindt, de gemeentelijk projectleider en adviesbureau Goudappel geven een presentatie over de manier waarop de in 2019 aangenomen motie Herinrichting Noordewierweg wordt uitgevoerd. Over het schetsontwerp en de relatie tot projecten en ontwikkelingen in de buurt. Na de zomer wordt de raad gevraagd in te stemmen met de belangrijkste uitgangspunten van het schetsontwerp. De uitgangspunten bepalen het gewenste toekomstbeeld van de Noordewierweg. Daarna start de ontwerpfase waarin een inrichtingsontwerp wordt gemaakt.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde-naam ‘Presentatie stand van zaken verkenning toekomst Noordewierweg’. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.15 uur: Wijziging parkeren locatie Sportfondsenbad
Voor de bouw van 42 sociale huurwoningen aan de Bisschopsweg (locatie voormalig Sportfondsenbad) heeft Rechtbank Utrecht in een tussenuitspraak geoordeeld dat er vijftien parkeerplaatsen te weinig aangelegd worden. Dertien parkeerplaatsen voor bezoekers en twee voor bewoners. De gemeente en Omnia Wonen kregen van de rechtbank de kans om hier een oplossing voor te vinden. Woningcorporatie Omnia Wonen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om de vijftien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het college vraagt de raad hiervoor een zogenaamde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben. Als het plan de hele procedure heeft doorlopen, kunnen de extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Omwonenden zijn niet betrokken bij deze oplossing. Volgens het college is er gekozen voor de optie die voor omwonenden de minste impact heeft. Zie het raadsvoorstel en de ruimtelijke onderbouwing. Het raadsvoorstel stond op de agenda van de raadsvergadering Het Besluit van 25 mei, maar werd op verzoek van GroenLinks van de agenda gehaald om eerst in De Ronde te bespreken. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.  Ronde-naam Ronde ‘Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Wijziging Parkeren Locatie Sportfondsenbad’. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: 
Gemeentelijk Rioleringsplan Amersfoort 2021, Watervisie Amersfoort

Gemeentes moeten ervoor zorgen dat afvalwater wordt afgevoerd en dat overlast van grondwater wordt voorkomen. Ook hebben gemeentes een zorgplicht voor hemelwater: dit moet worden vastgehouden voor tijden van droogte. Ook moeten gemeentes voorkomen dat we 'natte voeten' krijgen. De Wet milieubeheer verplicht gemeenten om een gemeentelijk rioleringsplan te hebben. De Watervisie en het Integraal beheerplan hebben hier nauw mee te maken. Tijdens deze Ronde geven de raadsleden hun mening over deze drie plannen. De drie plannen, de raadsvoorstellen en andere stukken vindt u op de website Politiek Portaal bij het agendapunt (zie paperclip).

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

21.30 uur: Herontwikkeling militair hospitaal
Projectontwikkelaar Schipper Bosch wil het militair hospitaal aan de Hogeweg 70 in Amersfoort herontwikkelen. Dit met behoud van de bestaande monumentale gebouwen. Daarbij wil de ontwikkelaar het terrein (nu nog geïsoleerd) verbinden met de rest van de stad. Hoe het plan eruit gaat zien is nog niet bekend. Er zijn conceptkaders opgesteld die de basis zullen zijn voor de uitwerking van het plan. De raadsleden geven hun mening over deze conceptkaders. Hoe zijn de kaders opgesteld? In oktober 2020 mochten buurtbewoners het complex bezoeken en aangeven wat zij belangrijk vonden. Op basis van deze informatie, beleid van de gemeente en een beoordeling van de mogelijkheden op deze plek zijn de conceptkaders opgesteld, onder andere:
- Nieuwbouw mag, maar met respect voor het monument.
- De herontwikkeling moet iets toevoegen aan de stad. Een bijzondere plek in de stad vraagt om een bijzondere invulling.
- Het complex ligt als een groene enclave in de stad. De insteek is dat dat bewaard blijft. Daarbij is het de bedoeling dat iedereen zich er veilig voelt.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde-naam ‘Kaders voor inhoud en proces Militair hospitaal’. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 8 juni kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

De Ronde 1 juni
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 1 juni waren er zeven Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Participatie rond ruimtelijke ontwikkelingen
De gemeente heeft een participatiegids opgesteld voor ruimtelijke ontwikkelingen voor iedereen die een plan heeft. Van de aanleg van een woonwijk tot de aanleg van een zonneveld. Met een stappenplan waarin precies staat wie de initiatiefnemer bij het plan moet betrekken en wanneer de raad of het college een besluit moet nemen. Deze Ronde was een eerste stap richting een evaluatie van de participatiegids. Er is op dit moment namelijk nog geen project dat alle stappen uit de participatiegids heeft doorlopen. De evaluatie volgt in september. Klik hier voor meer informatie over de participatiegids.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Dekker (VVD), Dijksterhuis (ChristenUnie), Engbers (CDA), Flikkema (VVD), Fousert (Amersfoort2014), Van Hamersveld (D66), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Sanders (Lijst Sanders), Smulders (PvdA), Van Wegen (BPA). 

Ambtenaar Mirjam Wingelaar gaf deze presentatie. Zij vertelde dat lopende projecten zo goed mogelijk ingevoegd worden in de stappen uit de participatiegids. Als voorbeelden noemde zij Amerhorst en Bruispad. Nieuwe projecten starten meteen met alle stappen uit de gids, bijvoorbeeld de projecten militair hospitaal en de Heideweg. In september is er een evaluatie met alle betrokkenen. 

Wat kwam o.a. ter sprake:

Starten voor de start versus initiatiefrecht grondeigenaar
- Helderheid over de kaders/grenzen voor participanten. Goed kijken naar de mate waarin je op voorhand al invulling geeft.
- Goed voor het proces als er wel een beetje richting is bij de start. Omgevingsvisie kan daar straks wellicht bij helpen.
- Financiële kaders van de ontwikkelaar kunnen geen vertrekpunt zijn, wel toets voor haalbaarheid.

Rolverdeling gemeente - initiatiefnemer
- Gemeente moet vinger aan de pols houden bij het proces. Gemeente heeft een blijvende rol bij het proces en is partij in het proces.
- Hoe wordt gewaarborgd en getoetst dat de participanten op het juiste informatieniveau zijn en echt mee kunnen doen.
- Volgens de wet ligt de verantwoordelijkheid voor participatie bij de initiatiefnemer.

Wanneer is participatie geslaagd
- Participatie is geslaagd als de regels goed zijn gevolgd en als iedereen ze kent/heeft begrepen. Dat is iets anders dan draagvlak.
- Als iedereen gehoord kan worden en iedereen die gehoord wil worden ook gehoord wordt.
- Als algemeen belang wordt gediend, omwonenden zich erin kunnen vinden en ontwikkelaar een boterham verdient. Belangen kennen en goed kunnen afwegen.

Detailniveau kaderstellende notitie
- Zo globaal als kan, zo concreet als nodig is. Liever goede info en goede feiten dan te veel kaders.
- Bij tegenstrijdige belangen terug naar de raad: liever ruim starten en later toch terug naar de raad dan vooraf alles invullen.
- Algemeen belang moet onderdeel zijn van de kaders.

-> Vervolg? Er is de toezegging gedaan dat de uitwerking van het amendement wordt meegenomen in de evaluatie (in september). En ook de ervaring tot nu toe.
Het onderwerp is voldoende besproken.

Aanmeldbeleid basisscholen in Amersfoort
Het is wettelijk geregeld dat kinderen vanaf driejarige leeftijd kunnen worden ingeschreven worden bij een basisschool. Sommige basisscholen blijken met vooraanmeldingen te werken: kinderen jonger dan drie jaar kunnen al worden aangemeld en op de wachtlijst geplaatst worden. DENK heeft hierover schriftelijke vragen aan het college gesteld. Uit de beantwoording blijkt dat er inderdaad basisscholen zijn die werken met vooraanmeldingen. Deze kinderen krijgen dan voorrang. De fracties DENK, GroenLinks en D66 gingen hierover in gesprek met vier schoolbesturen en één school: PCBO (Stichting Protestants-Christelijk Basisonderwijs Amersfoort), Meerkring, KPOA (Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs), SIMON (Stichting voor Onderwijs op Islamitische Grondslag in Midden- en Oost- Nederland) en de Vrije School.

Het verslag van deze vergadering is nog niet beschikbaar en wordt volgende week (bij het agendapunt van 1 juni) op Politiek Portaal geplaatst. Wij raden u daarom aan om de vergadering terug te kijken via YouTube. (met klikbare tijdcodes). 

-> Vervolg? De initiatiefnemers van deze Ronde (DENK, GroenLinks en D66) denken na over mogelijke vervolgstappen.

RWA jaarrekening 2020 en meerjarenbegroting 2022-2025

Het bestuur van Regionaal Sociaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving (RWA) heeft de jaarrekening 2020 en de meerjarenbegroting 2022-2025 aangeboden aan de raad. De raad kan op de jaarrekening bezwaren indienen, en op de meerjarenbegroting een zienswijze (officiële reactie). 

Aanwezige fractiewoordvoerders: Dijkstra (D66), El-Messaoudi (GroenLinks), Gerritsjans (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Van Koningsveld (CDA), Lap (VVD), Mollink (buitengewoon raadslid SP), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders)

Tijdens De Ronde bespraken de raadsleden en het college de financiële stukken van de RWA. De directeur van RWA-Amfors, de heer De Koning, gaf een presentatie. Zie ook dit filmpje. Daarbij werd de raad uitgenodigd voor een werkbezoek aan RWA. Tijdens het gesprek dat volgde kreeg de RWA complimenten voor de behaalde resultaten. Enkele punten die nog gemist werden waren:

-       aandacht voor diversiteit en anti-discriminatie in de gepresenteerde stukken;
-       hoe kan het dat in de toekomst de instroom uitblijft en de uitstroom toeneemt;
-       Hoe kunnen we kennis die we hebben opgedaan behouden voor de toekomst.

Wethouder Cees van Eijk gaf mee dat er sprake is van een sterk en springlevend RWA. Het college zet in op een sterke lobby richting het kabinet. Deze lobby zal zich richten op het budget voor de nieuwe wijzigingen in de participatiewet te verankeren, zodat het geld hiervoor gebruikt kan worden voor sociale werkbedrijven.

-> Vervolg? Er is één toezegging gedaan:
- er wordt een werkbezoek voor de raad naar de RWA georganiseerd.
Dit onderwerp kan zonder debat naar Het Besluit van 22 juni 2021.

Transitieplan omgevingsplan Amersfoort
In 2022 gaat de Omgevingswet in. Deze wet vervangt alle wet- en regelgeving die er nu is voor de fysieke leefomgeving. Onder de Omgevingswet moet Amersfoort één omgevingsplan voor het grondgebied van de hele gemeente hebben. Tot eind 2029 krijgen gemeenten de tijd om een omgevingsplan te maken. De gemeente heeft bij het ingaan van de Omgevingswet een ‘tijdelijk omgevingsplan’. In het Transitieplan (overgangsplan) Amersfoort staat beschreven hoe de gemeente stapsgewijs overgaat van een tijdelijk omgevingsplan naar een omgevingsplan. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bülbül (DENK), Bulthuis (GroenLinks), Dekker (VVD), Dijksterhuis (ChristenUnie), Engbers (CDA), Fousert (Amersfoort2014), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Sanders (Lijst Sanders), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA).

Ambtenaren Carolien Drupsteen en Selma Eigenhuis gaven deze presentatie. Zij vertelden dat het Transitieplan onder andere de volgende uitgangspunten heeft:
- De beleidscyclus (omgevingsvisie, programma, omgevingsplan, monitoring en herijking) wordt gevolgd. En er wordt alleen nieuw beleid in deelomgevingsplannen opgenomen als dat is vastgesteld door de raad.
- Het omgevingsplan wordt op een gecombineerde manier opgebouwd. Dit betekent dat er gebiedsgericht en thematische deelomgevingsplannen worden opgesteld of een combinatie van beide.
- Er wordt een Nota van Uitgangspunten voor elk deelomgevingsplan gemaakt. Daarin worden drie ontwerpvragen toegepast: wat zijn de kaders, wat is het doel en hoe wordt het geregeld? (maatwerk)
- Er is participatie bij het opstellen van de Nota van uitgangpunten én bij het deelomgevingsplan zelf.
- Het (stapsgewijs) maken van een omgevingsplan voor de hele gemeente, is een continu proces van leren en bijstellen.
- De deelomgevingsplannen worden gefaseerd vastgesteld. De ambitie is om in 2025 één omgevingsplan voor de hele gemeente te hebben.

Naar aanleiding van de presentatie werd er onder andere gesproken over:
- Hetzelfde soort gebied, dezelfde regels hanteren.
- Afstemming met buurgemeenten.
- Beheersen van het risico dat projecten gaan sneuvelen.
- Mogelijke vertraging voor bijvoorbeeld woningbouwplannen.

-> Vervolg? Het college zegde toe dat een vraag van buitengewoon fractielid Bert Veenstra (PvdA) over Hoogland- West schriftelijk wordt beantwoord.
In de Ronde later die avond 'Analyse en keuze bruidsschat Omgevingswet' werd bepaald of beide onderwerpen terug zouden komen in De Ronde. Daar werd afgesproken om beide onderwerpen in De Ronde te agenderen als 'voorbereiding besluit'. 

Let’s work, het belang van werken in Amersfoort
Het college informeerde de raadsleden over het belang van werken in Amersfoort. Het Amersfoort Business Team (ABT) houdt zich bezig met werkgelegenheid. Klik hier voor de website van Amersfoort Business. 

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bol (Christen Unie) , Bromberg (GroenLinks), Bülbül (Denk), Koet-Minis (Amersfoort2014), Paffen-Zeenni (CDA), Smulders (PvdA), van Tuyl (GroenLinks), Dijkstra (D66).

Han Bruggink (projectleider) en Mathilde van der Sanden (ABT) gaven deze presentatie. Zij vertelden over de stand van zaken van werkgelegenheid, werklocaties, woon-werkbalans en het ondernemersklimaat in Amersfoort. De richtlijn is het profiel van Amersfoort: gezond stedelijk leven. Ook gaven zij een beeld van de opgave voor het werk- en ondernemersklimaat op zeer korte (2021) tot lange termijn (2030/40). Vanwege vragen van raasleden werd er verder ingegaan op Amersfoort als gezonde werkstad, de verschillen in leegstand in de stad en de ontwikkelingen op een aantal werklocaties (bedrijventerreinen).

De raadsleden spraken daarna verder over:
- woon-werkbalans (groei bevolking/groei banen);
- passende werkgelegenheid/werken in de wijk;
- ruimte voor werk en economische ontwikkeling. 


-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken. Wethouder Fatma Koşer Kaya zei dat uitwerkingen van (deel)onderwerpen terugkomen bij de raad. Informerend of ter besluitvorming.

Analyse en keuzes bruidsschat omgevingsplan
In 2022, wanneer de Omgevingswet ingaat, worden gemeenten verantwoordelijk voor regels over milieubelastende activiteiten, bouwen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Het Rijk is daar nu verantwoordelijk voor. De regels van het Rijk worden ‘de bruidsschat’ genoemd. De gemeentes mogen deze regels straks aanpassen. Klik hier voor een analyse van de bruidsschat. En zie ook het raadsvoorstel.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Dekker (VVD), Dijksterhuis (ChristenUnie), Engbers (CDA), Fousert (Amersfoort2014), Van Hamersveld (D66), Sanders (Lijst Sanders), Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA).

Peter van de Laak (projectleider Bruidsschat) gaf deze presentatie. Hij vertelde onder andere over het proces bruidsschat en de uitgangspunten van de beoordeling. Hij gaf voorbeelden van over te nemen regels, van regels waar al beleid voor bestaat en die daarmee in overeenstemming moeten worden gebracht en van regels die aangepast worden aan de huidige praktijk. Ook vertelde hij over het schrappen van gedetailleerde regels en van regels voor activiteiten die niet in Amersfoort voorkomen. Naar aanleiding hiervan werd er onder andere gesproken over:
- impliciete verboden;
- buitenplanse activiteiten (activiteit die niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan);
- overzichtelijkheid omgevingsplannen en schrappen van regels;
- vereenvoudigen van regels die worden overgenomen;
- capaciteit en geld bij de gemeente om de bruidsschat te kunnen handelen;
- hoe wordt de raad betrokken bij de open eindjes.

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en het Waterschap willen enkele regels uit de bruidsschat nog verder aanscherpen. Er wordt uitgezocht of dat wenselijk is. De regels uit de bruidsschat blijven gelden totdat de raad hierover een ander besluit neemt. 


-> Vervolg? Er zijn twee toezeggingen gedaan. De wethouder verstrekt de raad een lijst met verboden zaken, buitenplanse activiteiten en van wat niet meegenomen wordt. En de wethouder bespreekt met het college nut en noodzaak van minder regels en informeert de raad daarover.
Dit onderwerp komt samen met het Transitieplan omgevingsplan Amersfoort terug in De Ronde, dan als 'voorbereiding besluit'.


Fondsvermogen ROM Regio Utrecht

Een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Economische Zaken en de provincie. Het doel van de ROM is de regionale en lokale economie te versterken. Het college stelt de raad voor om bij te dragen aan het versterken van het fondsvermogen van de ROM Regio Utrecht voor een eenmalig bedrag van 1,5 miljoen euro. Tijdens deze Ronde gaven de raadsleden hun mening over het raadsvoorstel.

Van Tuyl (GroenLinks), Bol(ChristenUnie), Koet-Minis (Amersfoort2014), Paffen-Zeeni (CDA), Van Plateringen-van ‘t Hazeveld (buitengewoon raadslid VVD), Smulders (PvdA), Dijkstra (D66), Smulders (PvdA).

De woordvoerders steunden het voorstel, de rol en het doel van de ROM. Zij gaven echter nog wel wat kanttekeningen mee. De woordvoerders wilden meer duidelijkheid hoe de bijdrage van de gemeente wordt besteed. Zo is het onduidelijk waarom het eenmalige bedrag nu wordt gevraagd. De ROM heeft namelijk nog geld in kas. Ook is het niet duidelijk wat de bijdrage van 1,5 miljoen euro oplevert voor het Amersfoortse bedrijfsleven. Daarnaast wilden de woordvoerders weten wat het gevolg is als Amersfoort niet instemt met het voorgestelde plan en hoe de gemeente omgaat met andere sectoren, zoals de cultuursector.

Wethouder Willem-Jan Stegeman gaf meer duidelijkheid over de financiering. De gemeente Amersfoort koopt met de eenmalige bijdrage aandelen bij de ROM. Dit geld moet de gemeente lenen. Tegenover deze lening van 1,5 miljoen euro staat vermogen in de vorm van aandelen. Boekhoudkundig heeft dit op de balans een 0-effect (zowel de inkomsten als de uitgaven stijgt met hetzelfde bedrag).

Het kabinet stelt landelijk €150 miljoen extra beschikbaar om het fondsvermogen van de ROM’s te versterken, onder voorwaarde van cofinanciering. Wethouder Fatma Koşer Kaya verklaarde dat de gemeente Amersfoort daarom om een bijdrage wordt gevraagd. Als Amersfoort niet instemt, dan is de totale aanvraag van de ROM Regio Utrecht minder groot. Het Rijk zal dan minder geld beschikbaar stellen. Bovendien is het besluit om het bedrag toe te kennen nu nodig, om de uitbetaling door het Rijk goed te laten verlopen. Het geld dat de ROM in kas heeft kan hiervoor niet worden gebruikt, omdat de investeringscommissie van de ROM dit geld gebruikt om bedrijven financieel te ondersteunen. Op deze manier hebben 13 bedrijven in Amersfoort in 2020 leningen ontvangen van de ROM. Wethouder Fatma Koşer Kaya zei dat de investering in de ROM niet ten koste gaat van andere sectoren zoals de cultuursector.

-> Vervolg? Er is één toezegging gedaan:
- in het najaar gaat het gesprek over de ROM verder in De Ronde op basis van de jaarrekening en nadere overzichten.
Het onderwerp kan naar Het Besluit van 22 juni 2021 met moties en amendementen.

U kunt alle vergaderingen van 1 juni terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De twee vergaderingen 'Aanmeldbeleid basisscholen in Amersfoort' en 'Let’s work, het belang van werken in Amersfoort' kunt u ook terugkijken via YouTube

Terugblik De Ronde 3 juni: Corona

Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op donderdagavond 3 juni was er een extra De Ronde over corona. Wat is er zoal besproken?


Coronakompas: vier scenario’s voor Amersfoort na corona

In het afgelopen jaar is met een aantal mensen uit de stad, de ambtelijke organisatie en het volledige gemeentebestuur (college én gemeenteraad) nagedacht over de impact van corona op de langere termijn, over vijf jaar. De resultaten hiervan staan opgeschreven in het coronakompas. In dit kompas staan vier scenario’s: individualistisch, autonoom, netwerkstad en digitaal Amersfoort.

De heer Nekkers (Future Consult) gaf toelichting op hoe de vier scenario’s tot stand zijn gekomen en wat de betekenis is van de scenario’s. In dit kompas staan vier verhalen over eventuele toekomsten voor Amersfoort in vijf jaar. Deze scenario’s kunnen gebruikt worden om toekomstige beleidskeuzes te toetsen aan de te verwachten ontwikkelingen en om te anticiperen op ontwikkelingen die realistisch lijken te zijn. Zie deze presentatie.

Aan de hand van de scenario’s gingen raadsleden, college en de heer Nekkers met elkaar in gesprek. De vragen van de raadsleden gingen onder andere over hoe welke groepen zijn meegenomen in de scenario’s, de effecten die het thuiswerken heeft op de toekomstige woningbouw, het effect van de coronacrisis op mobiliteit, achterstanden die kinderen hebben opgelopen in het onderwijs en de positie van andere kwetsbare groepen.

-> Vervolg? Er is één toezegging gedaan:
- Tijdens De Ronde zegde de burgemeester toe om de directeur van het SCP, de heer Putters, uit te nodigen voor een bijeenkomst na de zomer met de raad.
Burgemeester Lucas Bolsius gaf aan dat de uitkomst van het onderzoek Amersfoort Panel beschikbaar komt in week 23 via een collegebericht. Verder wordt voor de zomer een vervolgronde georganiseerd op, door raadsleden aangedragen, onderwerpen en scenario’s. Na de zomer start de uitwerking van een plan met de stad. Hierbij worden voornamelijk mensen gezocht die niet automatisch via Amersfoort Panel te bereiken zijn.

Corona
Het college gaf tijdens De Ronde aan dat er in de week van 24 mei tot en met 30 mei 215 coronabesmettingen in Amersfoort waren. Een kleine stijging was te zien bij leerlingen in het basisonderwijs. Het aantal vaccinaties dat dagelijks in de Wagenwerkplaats gezet kan worden wordt per 2 juni verhoogd van 1400 naar 1900 vaccinaties per dag.

Het college heeft op 19 mei een brede sessie gehad met vertegenwoordigers van de binnenstadondernemers, Dierenpark Amersfoort, het Eemhuis, de bibliotheek, de Amersfoortse Sportfederatie en de marktbranche. De aangekondigde versoepelingen van het kabinet leidden voor een aantal sectoren tot optimisme, hoewel er nog steeds een maximaal aantal bezoekers in publieke locaties toegestaan is en er nog andere maatregelen gelden. 

Zie ook dit collegebericht. 

U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst kunt u volgende week bij de stukken vinden.
Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u onze gast?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende en laatste editie voor het zomerreces waarvoor u zich kunt aanmelden is op dinsdag 8 juni. U kunt zich ook alvast opgeven voor na het zomerreces.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y