Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

4 september 2020

RaadsMail

Nieuws over de raad

Op dinsdag 8 september komen de raadsleden bij elkaar voor De Ronde. De raadsleden praten onder andere over gemeentelijke bezwaarprocedures en over de doorstroming op de woningmarkt. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op alle vergaderingen. Ook leest u een terugblik op de De Ronde van 1 september. Maar eerst leest u meer over het vertrek van raadslid Marijke Jongerman (SP). En: een bijzondere editie van Gast van de Raad!

 
Marijke Jongerman gestopt als raadslid (SP)
Foto Vermeerzaal
Marijke Jongerman heeft per 1 september haar landelijke SP-lidmaatschap opgezegd en stopt ook als raadslid en fractievoorzitter voor de SP in Amersfoort.

Marijke Jongerman zat sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 namens de SP in de Amersfoortse gemeenteraad. Zij liet zaterdag in een persoonlijke verklaring op haar Facebookpagina weten dat zij zich niet langer thuis voelt binnen de landelijke lijn van de SP, specifiek op het gebied van discriminatie en uitsluiting. Jongerman vindt dat zij daardoor ook niet langer de SP kan vertegenwoordigen in de gemeenteraad en stopt als raadslid en fractievoorzitter van de Amersfoortse SP.

Het was een moeilijke beslissing, zegt Jongerman: “Ik heb ermee geworsteld, ook omdat ik heb gemerkt dat je voor inwoners echt iets kunt betekenen als lokale fractie. Maar, er zijn meerdere wegen om te strijden voor een betere maatschappij, ik blijf een betrokken inwoner van deze stad”.
Binnenkort wordt bekend wie haar zetel zal overnemen. De Kieswet schrijft voor dat de eerstvolgende persoon op de kandidatenlijst van de SP (van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018) in aanmerking komt voor opvolging. Als deze de raadszetel niet aanvaardt, wordt de volgende persoon op de lijst gevraagd, enzovoort.
Wordt u een van onze eerste digitale gasten?
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u op 8 september digitaal Gast van de raad zijn! 

Bestaat er een opleiding voor raadsleden? Wie brengt de onderwerpen voor de raadsagenda in? Moet je als raadslid vaak compromissen sluiten? Misschien vraagt u zich dat ook wel eens af, of heeft u andere vragen. Bijvoorbeeld over wat er speelt in uw buurt en wilt u graag met raadsleden in gesprek. Dan is Gast van de raad echt iets voor u!

Het programma start om circa 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 8 september! 

(De groepsfoto is genomen voor het uitbreken van het coronavirus en voor het vertrek van SP-raadslid Marijke Jongerman.)
Vooruitblik De Ronde 8 september
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op de agenda staan vier Ronde-vergaderingen: bezwaarprocedures, GGD regio Utrecht, doorstroming op de woningmarkt en toelichting grondexploitatie Vathorst. En de auditcommissie komt bij elkaar. 

Hoe vergadert de raad op 8 september
De Ronde-vergaderingen over de bezwaarprocedures en over doorstroming op de woningmarkt worden in de raadzaal gehouden. Woordvoerders die niet aanwezig kunnen of willen zijn, nemen digitaal deel aan de vergadering. De andere vergaderingen worden digitaal gehouden.

Vergadering volgen
Het is vanwege de anderhalvemeterregel nog niet mogelijk om de vergaderingen in de raadzaal bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of via YouTube (Raad Amersfoort).  

19.00 uur Bezwaarprocedures
Een inwoner die het niet eens is met een besluit van de gemeente, kan in veel gevallen bezwaar maken tegen dat besluit. De gemeente bekijkt dan vervolgens opnieuw de zaak en neemt, waar nodig, een besluit op het bezwaar. Tijdens deze Ronde gaan de raadsleden in gesprek over bezwaarprocedures. De Ronde is een initiatief van de fracties Amersfoort2014, ChristenUnie en Lijst Molenkamp. Naar aanleiding van enkele signalen uit de lokale samenleving, willen zij in gesprek gaan over de manier waarop in Amersfoort de bezwaarprocedures worden gevoerd. Gemeenten bepalen, binnen de wettelijke normen, zelf hoe zij de bezwaarprocedures vorm geven. Prof. mr. dr. A.T. Marseille (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen) geeft een presentatie. Met onder andere aandacht voor de verschillende manieren waarop invulling wordt gegeven aan die procedure in het land. Maar ook voor de trends en ontwikkelingen in Nederland en hoe Amersfoort daarin past.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur GGD regio Utrecht
In mei 2020 stemde de gemeenteraad in met de zienswijze (officiële reactie) op de ontwerpbegroting van de GGD regio Utrecht (GGDrU) 2021. Daarbij vroeg de raad om - voordat de gemeenteraad de gemeentelijke begroting komend najaar bespreekt - een update te krijgen van de GGDrU: wat is de te verwachten financiële impact van het coronavirus op de begroting van de GGDrU? Tijdens deze Ronde wordt de raad door de GGDrU bijgepraat over specifieke ontwikkelingen in Amersfoort. Onder andere over: corona: stand van zaken, verwachtingen bij een mogelijke tweede golf en financiële gevolgen.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Doorstroming op de woningmarkt
Door het tekort aan woningen in Amersfoort worden koopwoningen heel duur en voor sociale huurwoningen loopt de wachttijd op. Doorstroming is belangrijk voor een goed functioneren van de woningmarkt. De fracties Lijst Sanders en ChristenUnie maken zich zorgen over doorstroming van huishoudens op de woningmarkt. Een belangrijke doelgroep voor doorstroming zijn ouderen die in een eengezinswoning wonen en zouden kunnen en willen verhuizen naar een (kleiner) appartement in hun eigen buurt. De fracties vragen de raadsleden tijdens deze Ronde hun voorkeur uit te spreken over (een combinatie van) maatregelen die de doorstroming kunnen bevorderen, zoals:
- Door financiële maatregelen, zodat mensen die willen doorstromen vanuit een eengezinswoning naar een kleinere sociale huurwoning niet meer huur hoeven te betalen.
- Voorrang voor doorstromers als ze in dezelfde wijk willen blijven wonen en daar een kleiner huis kunnen vinden.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Peiling’. U kunt digitaal inspreken en zo uw mening geven.

20.45 uur Auditcommissie
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie de volgende onderwerpen:
- Terug- en vooruitblik werkzaamheden accountant.
- Onderzoek grotere rapportage eenheid en aansluiting bedragen P&C.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live.

22.00 uur Toelichting grondexploitatie Vathorst
De Grondexploitatie Vathorst van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) wordt ieder jaar door OBV herzien op basis van de resultaten van het jaar ervoor en aan de hand van de actuele marktsituatie. De gemeenteraad wordt geïnformeerd over wijzigingen en de lopende projecten. Een grondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om grondkosten en grondopbrengsten van een ruimtelijk ontwikkelingsplan (zoals een nieuw bestemmingsplan) in beeld te brengen.

Live te volgen (en terug te kijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.


Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Terugblik De Ronde 1 september
Auto's (Bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde stonden zes vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Verkeersinfrastructuur Langs Eem en Spoor en De Nieuwe Poort
Deze vergadering was op initiatief van Amersfoort2014, GroenLinks en SP, naar aanleiding van deze raadsinformatiebrief van juni. Eind juli kwam er opnieuw een raadsinformatiebrief van het college. Wethouder Buijtelaar gaf een presentatie, zie ook deze bijlage met afbeeldingen. Hij ging in op:

- Het ‘waarom’ van de aanpassingen, namelijk verkeersveiligheid en doorstroom. En ook moet het zorgen voor bereikbaarheid voor de woningen in Langs Eem en Spoor die gebouwd gaan worden.
- Hoe er gekomen is tot de voorgestelde oplossingen en de inhoud hiervan.
- Welke oplossingen onderzocht zijn, waaronder de ‘zwevende rotonde’. 
- De gesprekken die gevoerd zijn met bewoners en belanghebbenden. Daarbij schetst de wethouder het dilemma van de timing van het starten met de participatie: 'Als er nog niets ligt, zal men zich afvragen wat je komt doen. Als er wel wat ligt zal men vragen waarom kom je nu pas?' 
- Het in overeenstemming brengen van de verschillende belangen: groei van de stad en terugdringen woningnood plus de benodigde voorzieningen en de leefbaarheid van de ‘ontvangende’ wijk die geraakt wordt door de groei.
- Het ontwikkelde stappenplan voor het vervolg van de participatie. 
 
De wethouder deed de toezegging om de raad een overzicht te sturen van datgene wat allemaal onderzocht is op verkeerskundige haalbaarheid.
Vervolg? Er wordt een vervolg-Ronde gepland. De initiatiefnemers willen een peiling houden over de te volgen kaders. De wethouder stelde voor om meer woordvoerders uit te nodigen dan alleen de woordvoerders mobiliteit.

Evaluatie maatregelen voor doorontwikkeling van minimabeleid
In 2017 is er afgesproken om in 2020 een deel van de gemeentelijke maatregelen te evalueren. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft het effect van landelijke en lokale inkomensondersteunende regelingen in Amersfoort onderzocht. De raadsleden spraken met het college en genodigden over hoe de gemeente zo effectief mogelijk kan ondersteunen bij de sociale participatie van minima. De genodigden waren de volgende organisaties: het Nibud, Stichting Leergeld, Indebuurt033 en Stichting Voedselfocus Amersfoort.
W
ethouder Van Eijk gaf aan dat de evaluatie aanleiding geeft om een aantal budgettair neutrale voorstellen ter besluitvorming aan de raad voor te leggen. Een aantal opgaves zijn punten voor de begrotingsbehandelding. Zoals het structureel maken van €500.000,- incidentele gelden minimabeleid na 2023. En het continueren van de kosten voor huiswerkbegeleiding. De presentaties staan bij het agendapunt.

Onder andere deze onderwerpen werden besproken tijdens het gesprek:
- Noodzaak van wegwerken van taalachterstanden in een eerder stadium dan groep 7 of 8.
- De vraag welke taken bij huiswerkbegeleiding horen en welke bij het onderwijs, zoals taalondersteuning.
- Onderbenutting en onbekendheid van landelijke en gemeentelijke regelingen door de doelgroepen.

De wethouder vertelde dat het college bekijkt hoe activiteiten uit onderwijs en huiswerkbegeleiding beter geïntegreerd kunnen worden. Het probleem van onderbenutting van lokale steunmaatregelen ligt niet bij mensen die gebruik maken van de bijstand, maar vooral bij werkende armen. Het college is bezig om dat bereik te vergroten. De gemeentelijke regelingen werken aanvullend op structurele inkomensondersteuning door het Rijk en er vindt zo veel mogelijk maatwerk plaats op lokaal niveau. Ook gaf de wethouder aan dat er gekeken gaat worden of de raad nadere cijfers kan krijgen over de situatie van de verschillende soorten typologieën huishoudens in Amersfoort.

De wethouder deed de toezegging om de raad te informeren over de planning van het raadsvoorstel over de wijziging van het minimabeleid.
Vervolg? Geen vervolg; voldoende besproken.

30 km/u de standaard in Amersfoort
Tijdens De Ronde Een veilig en prettig fietsnetwerk op 3 maart 2020 hebben raadsleden gesproken over 30 km/u als basis voor alle wegen binnen de bebouwde kom. Straten met 50 en 70 km/u zouden de uitzonderingen moeten worden. De fracties D66, GroenLinks en ChristenUnie wilden onder andere peilen of de raad een opdracht aan het college wil geven om te onderzoeken waar in de bebouwde kom standaard 30 km per uur kan worden ingevoerd. Een meerderheid is niet voor 30 km/u als basis. Wel kan gekeken worden waar dat kan/noodzakelijk is om de veiligheid te verbeteren.

Evaluatie Rekenkamer
De vergadering was op initiatief van PvdA en VVD. Zij legden een aantal vragen aan de fracties voor. Wat voor type en hoeveel onderzoeken verwachten zij van de raad? Wat mogen de kosten zijn en wat moet er structureel gefinancierd worden? De raadsleden kwamen tot de conclusie dat de kwaliteit van de onderzoeken belangrijker is dan de kwantiteit. De vraag of het incidentele extra geld structureel moet worden, willen de raadsleden integraal bij de begroting bespreken.

Vervolg? Geen vervolg; de raad wacht de begroting af.

Middenhuur in de huisvestingsverordening
De gemeenteraad heeft in 2019 het college de opdracht gegeven om nieuwbouwwoningen in het middenhuursegment op te nemen in de huisvestingsverordening. Hierdoor zou het mogelijk worden om bij het toewijzen van deze woningen voorrang te geven aan woningzoekenden uit sociale huurwoningen en aan mensen met een maatschappelijke of economische binding met (de regio) Amersfoort. De raadsleden gaven hun mening over het raadsvoorstel en de huisvestingsverordening.
D66, ChristenUnie en VVD waren tegen het voorstel om verschillende redenen. De andere fracties waren in principe voor het voorstel. Alle woordvoerders, met uitzondering van de VVD vonden het voorstel besluitrijp.

Vervolg? Het raadsvoorstel gaat wordt geagendeerd voor Het Besluit van 15 september, zonder debat, met moties en amendementen

Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken en ook de besluitenlijsten (verslagen) van 1 september. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. Alle vergaderingen kunt u via dezelfde link terugkijken. De vergaderingen over De Nieuwe Poort, 30 km/u de standaard en over corona kunt u ook via YouTube (Raad Amersfoort) terugkijken
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y