Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

5 februari 2021

RaadsMail

Agenda De Ronde 9 februari en terugblik De Rondes 2 en 4 februari

Op dinsdagavond 9 februari is er weer een vergaderavond van de gemeenteraad (De Ronde). De raadsleden vergaderen onder andere over wonen en zorg en over de verkeersproblematiek rond het Neptunusplein. In deze nieuwsbrief leest u een toelichting op de vergaderingen. Ook blikken we terug op de Ronde-vergaderingen van 2 en 4 februari.

 
De Ronde 9 februari
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op dinsdagavond 9 februari zijn er vanaf 19.00 uur vijf digitale Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via YouTube.

19.00 uur 
Wonen en zorg
Voor de huisvesting van kwetsbare groepen moeten er aanpassingen gedaan worden in de woningvoorraad, de leefomgeving, zorg en van welzijn. Het college heeft samen met de woningcorporaties, zorgaanbieders en andere partners, betrokken bij het programma Wonen en Zorg, een uitvoeringsprogramma opgesteld. De raadsleden krijgen daarover een presentatie. De hoofdlijnen van dit uitvoeringsprogramma zijn:
1. Voldoende en divers woningaanbod.
2. Passende ondersteuning en zorg.
3. De inclusieve wijk.
4. Gezamenlijke verantwoordelijkheid.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

19.00 uur Op weg naar een duurzame invulling Rietveldpaviljoen?
Het Rietveldpaviljoen is een van de belangrijkste latere architectonische werken van Gerrit Rietveld. Het college legt de raad - met een peiling - de mogelijkheid voor om een onafhankelijke kwartiermaker aan te stellen. De opdracht van de onafhankelijk kwartiermaker: verschillende scenario’s voor een toekomstbestendige invulling van het Rietveldpaviljoen te onderzoeken.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur 
Visie Heuvelrugzone
Aan de zuidkant van Amersfoort ligt de Amersfoortse Heuvelrug. Het college gaat een visie op dit gebied maken. Het is een natuur- en recreatiegebied waar het steeds drukker wordt. Het college heeft onderzoek gedaan onder bewoners, omwonenden en gebruikers van het gebied. Klik hier voor de resultaten. Ook ligt er nu het  document  Analyse en ontwikkelstrategieën. Hierin wordt ingezoomd op cultuurhistorie, netwerken en verbindingen, natuur en landschap en erfafscheidingen. De raadsleden geven hun mening over negen peilpunten, waaronder:
- Heuvelrugzone: eenheid of verscheidenheid?
- Woningbouw hoog en markant (als nieuwe monumenten) of laag en onzichtbaar?
- Nieuwe ontwikkelingen zijn nodig om het gebied te versterken.
- Verharding maakt plaats voor vergroening.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/.  Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur Verkeersproblematiek Neptunusplein
Het Neptunusplein is een drukbezocht winkelgebied met vijf supermarkten. Dat leidt volgens de fracties DENK en D66 - vooral op vrijdag en zaterdag - tot opstoppingen, verkeershinder, irritaties en een gevoel van onveiligheid. De fracties DENK en D66 willen met andere raadsleden, het college, Comité Veilig Verkeer Neptunusplein en een ondernemer praten over de verkeersproblemen en samen zoeken naar duurzame oplossingen. Comité Veilig Verkeer Neptunusplein is volgens de fracties al vier jaar in gesprek met de gemeente om de verkeersveiligheid van het Neptunusplein te verbeteren. De situatie is volgens de fracties nog steeds niet verbeterd. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Amersfoort Inclusieve Stad Beleidskader 2021-2026 
Het college heeft het Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad 2021-2026 opgesteld. Daarin staan de doelen en ambities voor de komende jaren, als het gaat om ondersteuning en zorg, jeugdbeleid en diversiteit in Amersfoort. De gemeenteraad moet er een besluit over nemen. In het beleidskader staan ook uitgangspunten en handvatten voor het beleid en de uitvoering, voor de gemeente, organisaties en inwoners. Tijdens deze vergadering bespreken de raadsleden het beleidskader. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

22.00 uur Ontwerpverklaring van geen bedenkingen bouwen bedrijfsgebouw Stoutenburgerlaan 22/22a
Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van een bedrijfsgebouw aan de Stoutenburgerlaan 22/22a voor de verhuur, opslag en onderhoud van mobiele LED-schermen. Het college vraag de raad een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Dit deel van de Stoutenburgerlaan is een gebied met agrarische en niet-agrarische bedrijven, enkele woningen en ligt vlak bij station Hoevelaken. De VVD (initiatiefnemer van deze Ronde) wil in ieder geval de volgende punten met de andere fracties bespreken:
- De plek van het bedrijfsgebouw vlakbij een mogelijke locatie voor woningbouw.
- De ambitie om werkgelegenheid naar Amersfoort te halen tegenover de geplande bouw van een bedrijfsgebouw voor vooral opslag.
- De beperkingen die gelden voor bouw in andere buitengebieden tegenover het toestaan van dit bouwplan.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 9 februari kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 2 februari
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 2 februari waren er vier Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken tijdens de Rondes en wat zijn de vervolgstappen?

Vahstal - het vervolg: een miljoenenstrop? 
In de ronde Vahstal ging de raad met het college in gesprek over de gevolgen van de eindbeslissing in de bindend adviesprocedure tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente. De initiatiefnemende partijen willen weten wat de gevolgen zijn voor de gemeentelijke financiën en voor de inwoners van Amersfoort. De accountant legde uit hoe de risico’s in de jaarrekening worden verwerkt en wat de gevolgen zijn voor de reserves van de gemeente. Vervolgens legde wethouder Buijtelaar uit welke afwegingen het college deze weken aan het maken is als het gaat om de kwestie Vahstal en welke vervolgstappen er juridisch gezien open staan. Ook spraken de raadsleden met het college over de informatie die het college de komende tijd daarover aan de raad moet geven. En: moeten er nog vervolgRondes komen. 
-> Vervolg? Raad en college denken na over mogelijke vervolgRondes.
Zie ook de presentatie van de accountant: deel 1 en deel 2 (na elk deel aansluitend vragen van raadsleden).  

Verordening Individuele inkomenstoeslag
De gemeenteraad heeft in november vorig jaar ingestemd met een aantal wijzigingen in het Amersfoortse minimabeleid. Waaronder een wijziging voor de individuele inkomenstoeslag. Hiervoor moet de raad een nieuwe verordening vastellen. Tijdens deze Ronde gaven de raadsleden hun mening over het raadsvoorstelDe conclusie van deze bijeenkomst was dat alle fracties positief staan tegenover het raadsvoorstel. Wel hadden zij opmerkingen over de procedure van de hardheidsclausule en het feit dat in de verordening over gehuwden wordt gesproken maar dat andere samenlevingsvormen niet worden benoemd. Alle fracties zijn het erover eens dat het voorstel op de agenda kan van de raadsvergadering Het Besluit.
De wethouder zal nagaan hoe er beter gecommuniceerd kan worden over de mogelijkheden om een beroep te doen op de hardheidsclausule van de verordening individuele inkomenstoeslag. 

-> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat door naar Het Besluit.

Inzameling grondstoffen hoogbouw 
Op korte termijn moet 70% van het afval gescheiden worden in Amersfoort. Bij veel laagbouwijken wordt omgekeerd ingezameld. Bij de laatste laagbouwwijken wordt dit nu ook ingevoerd. Voor hoogbouw moet er gekozen worden voor een nieuw afvalsysteem. De raadsleden werden geïnformeerd over mogelijkheden voor na- en bronscheiding. De heer Klein van ROVA gaf deze presentatie. Onder andere over pilots voor inzameling van grondstoffen bij hoogbouw. De heer De Bruin van IPRNormag gaf deze presentatie over bron- en nascheiding bij hoogbouw. Nascheiding heeft alleen betrekking op PMD (plastic, blikverpakkingen en drinkkartons). Dus het is belangrijk om mensen mogelijkheden te bieden om aan de bron PMD, GFT (Groente-, fruit- en tuinafval) en OPK (oud papier en karton) te scheiden. Om mensen afval te laten scheiden kan er gestuurd worden door: overtuigen, verleiden/faciliteren, vergroenende prijsprikkels en handhaven. De Bruin pleitte voor gebalanceerd samenspel van deze sturingsinstrumenten. Er zijn verschillende scenario’s voor gescheiden inzameling: 
1. PMD scheiden aan de bron. 
2. PMD scheiden aan de bron, en het ‘PMD-arm’-restafval alsnog laten nascheiden. 
3. Geen gescheiden inzameling van PMD en het ‘PMD-rijk’-restafval laten nascheiden. 
4. Combinatie: gebiedsgericht bron scheiden (waar dit ruimtelijk kan), nascheiden in gebieden waar dit niet of lastig mogelijk is bij hoogbouw.


Vaak werkt bronscheiding van PMD niet goed in sterk verstedelijkte gebieden. Dit door ruimtegebrek voor inzamelvoorzieningen. Nascheiding is dan een optie. Uit onderzoek blijkt dat bronscheiding, waar dit kan, de beste optie is op het gebied van beleidseffectiviteit en kostenefficiëntie. Een combinatie kan eventueel het beste van twee werelden verenigen. 
 

-> Vervolg? Het raadsvoorstel voor het inzamelen van grondstoffen bij de hoogbouw volgt aan het begin van het tweede kwartaal van dit jaar. En een evaluatie over de invoering van Omgekeerd inzamelen bij de laagbouwwoningen volgt halverwege volgend jaar. Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Tussentijdse evaluatie Deelakkoord Duurzaamheid (deel 2) 
Deze tweede Ronde-vergadering over de tussentijdse evaluluatie Deelakkoord Duurzaamheid ging over de vier pijlers: Energietransitie, Circulaire Economie, Duurzame Mobiliteit & Luchtkwaliteit en Klimaatadaptatie & Groen. Het college wilde van de raad horen hoe er aan zoveel mogelijk doelstellingen en ambities gewerkt kan worden.

Wethouder Janssen lichtte toe dat de opgaven van de gemeente groter zijn dan de budgetten. De raadsleden, duurzaamheidsambassadeurs en portefeuillehouders gingen in deelsessies (Klimaatadaptatie & Groen, Energietransitie, Circulaire Economie en Duurzame Mobiliteit & Luchtkwaliteit) met elkaar in gesprek over dilemma’s/stellingen en gevolgen van mogelijke keuzes. Bij de vergaderstukken staan presentaties met terugblikken en de stellingen. Klik hier voor de agenda (klik op de paperclip bij het onderwerp). Klik hier om terug te kijken op YouTube. 

-> Vervolg? Er komt een derde Ronde Tussentijdse evaluatie Deelakkoord Duurzaamheid.

U kunt alle vergaderingen van 2 februari terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

Terugblik De Ronde 4 februari

Foto Vermeerzaal

Op dinsdagavond 4 februari was er een extra De Ronde: een update over corona. Wat zijn de ontwikkelingen? Hoe staat het ervoor in Amersfoort? 

U kunt de vergadering van 4 februari terugkijken via Politiek Portaal en via YouTube. 
Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). Zoals collegeberichten en rapportages van de GGD. De besluitenlijst kunt u er volgende week vinden.

-> Op 16 februari, om 19.00 uur, voordat de raadsvergadering Het Besluit begint, is er weer een digitale Ronde-vergadering over corona. Dan gaat het vooral over de tijdelijke zomerterrassen (horeca). 

Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities waarvoor u zich kunt aanmelden zijn op dinsdag 2 maart en dinsdag 6 april. 

Op de foto ziet u Gast van de raad van 19 januari.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y