Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

5 maart 2021

RaadsMail

De raad vergadert: agenda De Ronde 9 en 11 maart en terugblik De Ronde 2 en 4 maart

Aankomende week hebben de raadsleden twee vergaderavonden. Op dinsdagavond 9 maart vergaderen de raadsleden in De Ronde onder andere over het conflict tussen de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal en over de ontwikkeling van  Wagenwerkplaats-Oost. Op donderdagavond 11 maart is er een extra De Ronde met één vergadering over corona. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze vergaderingen. Ook blikken we terug op De Rondes van 2 en 4 maart. 

Inhoud

 

 
De Ronde 9 maart
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Op dindagavond 9 maart zijn er vanaf 19.00 uur zes Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen live volgen via Politiek Portaal: amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via ons YouTube-kanaal: youtube.com/RaadAmersfoort.

19.00 uur: Ontwikkeling Wagenwerkplaats-Oost
In 2019 stelde de raad het Masterplan voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier vast. Voor Wagenwerkplaats-West en Midden wordt het bestemmingsplan uitgewerkt. Voor Wagenwerkplaats-Oost wordt op basis van het Masterplan een apart stedenbouwkundig plan uitgewerkt. Het college heeft kaders op papier gezet voor de ontwikkeling van Wagenwerkplaats-Oost. Tijdens deze vergadering geven de raadsleden onder andere hun mening over de kaders. Deze gaan over wonen, werken, groen, mobiliteit en de openbare inrichting van het gebied. De door het college voorgestelde kaders zijn onder andere:
- Een stedelijk gebied waar gewoond en gewerkt wordt. Met een mix van hoogtes en groottes van gebouwen.
- Meer dan 350 woningen waarvan 30% sociaal en 20% middensegment volgens de regels uit Deltaplan Wonen (als de Rijtuigenloods de functie wonen krijgt).
- Een gebied van minimaal 15.000 m2 met: 20% vergader-/congresfunctie, minimaal 40% kantoorfuncties en 40% flexibele invulling.
- Het openbaar gebied is vooral voor de fietser en voetganger. De auto is te gast.
- Deelgebied Oost krijgt een eigen ontsluitingsweg voor auto’s volgens het raadsbesluit van het Masterplan Wagenwerkplaats.
Ook stelt het college onder andere voor om gebied West te laten vallen onder het parkeerbeheergebied ‘Schil Binnenstad’. En om afspraken te maken met de gebiedseigenaren over de parkeereis. Zie het raadsvoorstel voor het volledige voorstel van het college.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl en youtube.com/RaadAmersfoort. Naam Ronde: ‘Kaderstellende notitie Wagenwerkplaats-Oost en aanpassing parkeergebied Wagenwerkplaats-West’. ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken. Wat is uw mening over het onderwerp?

19.00 uur: Amersfoort Inclusieve Stad Beleidskader 2021-2026
Het college heeft het Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad 2021-2026 opgesteld. Daarin staan de doelen en ambities voor ondersteuning en zorg, jeugdbeleid en diversiteit in Amersfoort. Maar ook de uitgangspunten en handvatten voor het beleid en de uitvoering daarvan. Voor gemeente, organisaties en inwoners. Deze vergadering is een vervolg op de vergadering van 9 februari. Toen kwamen niet alle onderwerpen aan bod. Tijdens deze vergadering praten de raadsleden onder andere verder over het gevaar van bureaucratie, de inzet van ervaringsdeskundigheid en de vergoeding daarvoor, wonen, rol van mantelzorgers en over werk & inkomen: toeleiding naar werk. Klik hier voor het raadsvoorstel.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl (en later terugkijken). Ronde ‘Voorbereiding besluit’. Omdat dit een 'voortgezette behandeling' is, kunt u niet inspreken. Inspreken was mogelijk op 9 februari.

20.45 uur: Vahstal
De gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal hebben al langere tijd een conflict over de vraag of de gemeente haar eerder gemaakte afspraken met Vahstal correct is nagekomen. Die afspraken gaan over de mogelijkheid voor Vahstal om woningen te bouwen in Amersfoort. In het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente is een bindend adviesprocedure gevolgd. Tijdens deze vergadering praten de raadsleden met het college over de raadsinformatiebrief die het college op 26 febuari naar de raad stuurde. Daarin geeft het college aan hoe het om wil gaan met de eindbeslissing, welke optie de voorkeur van het college heeft en wat mogelijke vervolgstappen zijn op de eindbeslissing.

Ronde ‘Informatie’. Deze vergadering start vanuit de raadzaal met een openbaar gedeelte. Daarin wordt bepaald of de rest van de vergadering openbaar (via livestream) of besloten wordt gehouden. U kunt de opening live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl.

20.45: Afwegingskader naar aardgasvrije buurten en wijken 
De doelstelling van het Rijk is dat in 2050 alle wijken in Nederland aardgasvrij zijn. Gemeenten stellen daarom voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte op waarin zij uitleggen hoe ze naar aardgasvrij overgaan. Het college heeft een afwegingskader opgesteld om per buurt of wijk een keuze te kunnen maken hoe dat gaat gebeuren. Het college maakt de Transitievisie Warmte samen met de woningcorporaties, netbeheerder Stedin, energiebedrijven, huurdersorganisaties, vertegenwoordigers van bedrijven(-terreinen), installatie- en bouwbedrijven, vastgoedeigenaren en vertegenwoordigers van duurzame bewonersinitiatieven. In De Ronde van 17 november 2020 is er bij de raadsleden gepeild wat zij belangrijk vinden bij het bepalen van de keuzes voor de Transitievisie Warmte. De raadsleden geven tijdens deze vergadering hun mening over het raadsvoorstel met het afwegingskader.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl en youtube.com/RaadAmersfoort. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.45 uur: Wijziging van de huisvestingsverordening - nieuwbouw middenhuur 
Huurders uit een sociale huurwoning en inwoners van (de regio) Amersfoort krijgen voorrang bij nieuwbouw middenhuurwoningen. In september vorig jaar gaf de raad het college met de aangenomen motie Geen half werk leveren de opdracht ervoor te zorgen dat de voorrang niet alleen geldt voor de eerste verhuur van een nieuwbouw middenhuurwoning, maar ook voor volgende verhuringen. Ook nam de raad de motie Een goed begin is het halve werk aan. Hiermee kreeg het college de opdracht te zorgen voor een (online) centrale plek waar het aanbod van middenhuurwoningen staat. Op de gemeentelijke website komt het woningaanbod middenhuurwoningen te staan met de mogeljikheid door te linken naar de ontwikkelende partij. Bureau Companen heeft onderzocht hoe de eerste motie uitgevoerd kan worden. De uitkomsten zijn besproken in De Ronde van 1 december 2020. Companen adviseert om de maatregel niet in te voeren. Het bureau noemt de uitvoering ingewikkeld en de voorrangregels kunnen de doorstroming belemmeren. Toch doet het college nu - mede op verzoek van de raad - een voorstel om de voorrangsregeling toe te passen bij volgende verhuringen. Volgens het college is de woningnood groot en vraagt dit om extra maatregelen.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Naam Ronde: ‘Wijziging van de huisvestingsverordening in het kader van verdere regulering van de middenhuur’. ‘Voorbereiding besluit’. U kunt inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

22.00 uur: Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort
De regio Amersfoort en provincie Utrecht ontwikkelen een Ontwikkelbeeld 2030-2040 voor de regio Amersfoort: een verstedelijkingsstrategie waarmee afspraken gemaakt kunnen worden over toekomstige woon- en werklocaties, bereikbaarheid en het meegroeien van groen. Op 15 december 2020 stelde de raad het afwegingskader voor het Ontwikkelbeeld vast. In het afwegingskader staan de belangrijkste doelen. Tijdens deze vergadering krijgen de raadsleden informatie over de beoordeling van scenario’s (verstedelijkingsmodellen) aan de hand van het afwegingskader. Hoe werkt het proces van afwegen?

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

Inspreken
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over een onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda van 9 maart kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips). 

Vergadering auditcommissie: 19.00 uur
De auditcommissie adviseert de raad en overlegt namens de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Tijdens deze vergadering bespreekt de auditcommissie de volgende onderwerpen:
• Financiële impact corona op gemeente Amersfoort.
• Controleprotocol jaarrekening en planning & onderwerpen dag van de jaarstukken.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl (en later terugkijken).

De Ronde 11 maart

Foto Vermeerzaal
Op donderdagavond 11 maart is er een vergadering over corona. Met dit keer extra aandacht voor jongeren.

19.00 Corona
Via collegeberichten en Ronde-vergaderingen informeert het college de gemeenteraad over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Het kabinet kondigt coronamaatregelen steeds voor een bepaalde periode af. Maandag 8 maart staat er een persconferentie van het kabinet gepland. Er is afgesproken om de donderdag na een persconferentie een Ronde over corona te houden. Coronamaatregelen worden onder regie van de Veiligheidsregio Utrecht uitgevoerd. Tijdens deze Ronde is er extra aandacht voor jongeren. Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben een grote impact op het leven van jongeren. De gemeente Amersfoort heeft verschillende activiteiten ondernomen om jongeren in deze tijd te ondersteunen.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

De agenda van 11 maart kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 2 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 2 maart waren er zes digitale Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Jongeren bij sportverenigingen
De gemeenteraad nam eind 2019 de sportnota ‘Samenspel voor een gezond groeiend Amersfoort’ aan. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep; jongeren die sporten blijven dit vaker hun hele leven doen. De fracties D66 en CDA wilden weten hoe dat in Amersfoort is en bij de sportclubs in het bijzonder. Deze avond werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Amersfoortse Sportfederatie; SRO (buurtsportcoaches) Hockeyclub AMHC en Voetbalvereniging CJVV. 
Er werd een presentatie gegeven over de Amersfoortse situatie. De vertegenwoordiger van AMHC vertelde dat het steeds lastiger wordt om jongeren bij de club betrokken te houden naarmate ze ouder worden. Veel jongeren verlaten de club rond het einde van de middelbare schoolperiode. Hij voegde toe dat regelmatig sport clinics worden gehouden op scholen en dat ook de sportaccommodaties van de club beschikbaar worden gesteld aan scholen. De vertegenwoordiger van CJVV zei dat jongeren andere interesses krijgen en dat zij regelmatig tijdelijk stoppen met sporten maar dat jongeren ook wel weer terug komen.

Haken jongeren extra af in dit coronajaar en zo ja, zijn er dan zorgen over het terugkomen van deze jongeren? AMHC probeert contact te houden met de leden over de sportmogelijkheden die nog wel kunnen deze tijd. CJVV ziet geen afvallers vanuit jeugd (wel ouderen), de ontwikkeling van vriendenteams is vrij groot en dit zorgt voor behoud van leden. Daarbij is het belangrijk om aandacht te besteden aan niet-sporters en de club is trots op weekendtrainingen voor de jeugd. 
Wat kan de gemeente doen om jongeren te stimuleren te gaan sporten? Volgens CJVV is het belangrijk dat sportaccommodaties goed op orde zijn (bij keuze van ouders voor een vereniging). Het is daarom aan de gemeente om te kijken hoe dat bij verenigingen verbeterd kan worden. 

-> Vervolg? De organisatoren denken na over een vervolg.

Revitalisering Bernhardkazerne (Amersfoort), Tankwerkplaats (Leusden) en Logistiek Centrum (Soest)
Het ministerie van Defensie wil de defensielocaties ‘revitaliseren’. Er worden plannen voor de sloop van gebouwen, onderhoud en nieuwbouw opgesteld. De raadsleden werden geïnformeerd door vertegenwoordigers van Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf. Er werd een presentatie gegeven over de plannen met de Bernhardkazerne. De presentatie wordt nog aan de stukken toegevoegd en is terug te vinden in de bijlage van het agendapunt op Politiek Portaal. 
Bij de revitalisering staan drie principes centraal: robuus, wendbaar en maatschappelijk relevant. De landmacht schrijft in de ‘Green & Social deal’ hoe het de samenwerking met verschillende partners in het gebied wil vormgeven. Hierin staan vier thema’s: duurzaamheid, opleiding & training, cultureel erfgoed en werkgelegenheid. De landmacht wil dat de staatsecretaris, de burgemeesters van Amersfoort, Leusden en Soest, de luitenant-generaal en commandant van de landmacht op korte termijn een intentieverklaring ondertekenen. Het revitaliseren moet in samenhang met de omgeving gebeuren. Het Strategisch Vastgoedplan van Defensie moet ervoor zorgen dat het vastgoed duurzaam wordt, blijft voldoen aan eisen en regels, toekomstvast en betaalbaar wordt. De Bernhardkazerne is de eerste kazerne die gerevitaliseerd wordt. Deze kazerne is het grootste militaire trainingscentrum van de landmacht in Nederland (1600 vaste medewerkers plus 600 leerlingen). Ook is er een oefenterrein (Vlasakkers) met verouderde gebouwen. Er zijn plannen om 120 van de 140 gebouwen te slopen. In 2020 is de communicatie met de omgeving hierover gestart. In 2028 zou de revitalisering afgerond zijn. Er worden kansen gezien, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid / opwekken energie, natuurontwikkeling en cultureel erfgoed (collecties toegankelijk maken).

Uit de beantwoording van vragen van raadsleden bleek onder andere dat:
-      er grote gebieden vrijkomen voor ontwikkeling en groen;
-      windmolens niet zijn uitgesloten;
-      revitalisering plaatsvindt op gedeeltes die nu bebouwd zijn;
-      er onderzoek gedaan wordt naar vleermuizen, deze worden eventueel verplaatst. De dassenburcht blijft waar die is;
-      voor de schietlocatie geen andere locaties geschikt zijn, omdat daar eventuele andere plannen voor zijn;
-      het niet duidelijk is wat er gaat gebeuren met de vervuilde bodem onder de tankwerkplaats Leusden.

Er is begonnen aan het kappen van bomen bij het schietterrein. De wethouder was dinsdagmiddag geïnformeerd. In juni 2020 was de kapvergunning aangevraagd. De gemeente is over het starten van de kap niet geïnformeerd op de afgesproken manier. Ook zou worden gewacht met de kap totdat de omgevingsvergunning zou zijn afgerond. De wethouder was erg ongelukkig met deze ontwikkeling en laat uitzoeken hoe dit zo gelopen is.

-> Vervolg? Het college informeert de raad als er belangrijke ontwikkelingen zijn. En de volgende toezeggingen zijn gedaan:
- De wethouder informeert de raad over de bomenkap bij het schietterrein die niet in lijn is met de afspraken met het Rijksvastgoedbedrijf.
- Het Rijksvastgoedbedrijf informeert de raad over onderzoek naar natuurwaarden en beschermde diersoorten.
- Het Rijksvastgoedbedrijf informeert de raad over de mogelijkheid om anderen (bijvoorbeeld Dassenwerkgroep) ook onderzoek te laten doen naar beschermde diersoorten.
- Het Rijksvastgoedbedrijf informeert de raad over wat gaat gebeuren met de vervuilde bodem onder de tankwerkplaats in Leusden.

Rekenkamerrapport Handhaving in de openbare ruimte (boa’s) 
De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar handhaving in de openbare ruimte door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). De raad heeft gesproken over het onderzoek van de rekenkamer naar de boa's. Onderzoeksbureau Pro facto gaf deze presentatie. De raadsleden kunnen zich goed vinden in de aanbevelingen. Er wordt nog extra aandacht van het college gevraagd voor de doorlooptijd van meldingen, zichtbaarheid op straat, etnisch profileren en veiligheid & veiligheidsgevoel van de boa's en welke rol de uitrusting van de boa's daarin speelt. Een belangrijk aandachtspunt uit het onderzoek was het grote verloop onder boa's waardoor kennis en ervaring verloren gaat. Wethouder Kraanen vertelde dat die situatie verbeterd is. 

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar de raadsvergadering Het Besluit, zonder debat.

Anti-discriminatieagenda Amersfoort
Het college heeft de anti-discriminatieagenda 2021-2026 opgesteld die én discriminatie moet voorkomen én discriminatie moet aanpakken in Amersfoort. De anti-discriminatieagenda is gebaseerd op gesprekken met inwoners, samenwerkingspartijen en beleidsmakers van de gemeente. 

Inspreker: districtchef politie Oost-Utrecht. Deze vertelde dat de politie werkt op basis van pijlers: 
- Professioneel controleren: bijv,. wanneer controleer je iemand; wanneer zet je een auto aan de kant.
- Veilige en inclusieve teams: dat zijn competente teams, waarin ook sprake mag zijn van verschil.
- Divers vakmanschap en bondgenoten: het samenwerken met verschillende culturen is belangrijk.
- Investeren op diversiteit bij in- en uitstroom.

Volgens GroenLinks heeft de ervaring geleerd dat het afgeraden wordt om aangifte te doen bij discriminatiezaken: dat zou geen zin hebben. De politiechef zei dit zelf niet te herkennen maar vertelde dat het voorkomt dat niet goed gekeken wordt naar een melding. Expertise inroepen is daarbij belangrijk, zodat de juiste beoordeling gegeven kan worden.
Kan een organisatie zichzelf beoordelen? Volgens de politiechef wordt er gewerkt met een team van vertrouwenspersonen en zijn zelfreflectie en integriteit erg belangrijk. Per district zijn portefeuillehouders Discriminatie aangesteld; per gemeente is een meldpunt ingesteld.

De fracties waren positief over de anti-discriminatieagenda en het voorliggende raadsvoorstel, waarbij beslispunt 8 - na twee jaar de agenda evalueren en daar waar nodig en mogelijk bijstellen - extra aandacht vraagt.
Wethouder van Eijk heeft voorgesteld voor eind 2022 een eerste evaluatie uit te voeren. Hij wil het koppelen aan de monitor die hoort bij Beleidskader Inclusieve Stad. 

-> Vervolg? Dit raadsvoorstel gaat door naar de raadsvergadering Het Besluit.

Beleidsevaluatie Stedelijk beheer (deel 1)
Deel 1 van de evaluatie Stedelijk beheer stond in het teken van ‘terugkijken’. De inhoudelijke en financiële kaders voor het programma Stedelijk beheer vindt u in het ‘Integraal beheerplan openbare ruimte 2019- 2028’. Zie deze presentatie over onderhoud van de openbare ruimte. Dit onderhoud gaat over groen, verhardingen en water (onder andere: hekken, tunnels, verkeersborden, bruggen, kademuren, lichtmasten en speeltoestellen). Tegenwoordig horen de thema's klimaatadaptatie, vergroening, toegankelijkheid, energietransitie en circulariteit bij onderhoud van de openbare ruimte.

Er werd teruggekeken op verschillende onderwerpen, waaronder:
- Fysieke kwaliteit/wettelijke plicht: dit wordt meestal gehaald, maar de gemeente loopt achter met de uitvoering van projecten. 
- Tevredenheid inwoners: 66% is (heel) tevreden over het onderhoud van de wijk. In de top 5 problemen staan: rommel op straat en hondenpoep. De meldingen bij meldpunt woonomgeving zijn tussen 2016 en 2020 verdubbeld. Hier is geen duidelijke verklaring voor. 
- Participatie/kracht van de stad: onder andere operatie Steenbreek -openbare ruimte, overleg omwonenden/belanghebbenden en vrijwilligers. 

Als er overlap is met een ander beleidsterrein, dan wordt er samengewerkt zonder geldstroom. Projecten worden vaak integraal aangepakt. Daar komt afstemming en participatie bij wat tijd kost. Eemfors deed vijf jaar geleden 70% van het wijkonderhoud en dat is nu ongeveer 50%. Marktpartijen die wijkonderhoud uitvoeren, zetten ook mensen in vanuit de Participatiewet (met afstand tot de arbeidsmarkt). Het gaat niet meer alleen om 'in stand houden' van de fysieke kwaliteit. Het gaat ook om ontwikkelen en realiseren van ambities en opgaven. Volgens de beleidsafdeling gaat de integrale aanpak te langzaam. 

De woordvoerders van de fracties willen in deel 2 van de beleidsevaluatie (waarin vooruitgekeken wordt) onder andere praten over ontwikkeling en de integrale aanpak. Maar ook over onder andere: 
- Wat is er aan kaders nodig als wordt uitgegaan van ontwikkelen in plaats van in stand houden? 
- Kijk naar dwarsverbanden: bewegen, gezondheid en openbare ruime. Hoe kan dat worden versterkt?
- Bijplaatsingen van afval bij containers. 

-> Vervolg? Er komt een Ronde-vergadering voor deel 2. Dit wordt een rondetafelgesprek of peiling om vooruit te kijken.

Corona
Tijdens deze Ronde vertelde de burgemeester:
-      dat hij nagaat of het mogelijk is om tijdens deze coronaperiode paspoorten en identiteitskaarten te laten bezorgen bij inwoners die binnen een kwetsbare groep vallen;
-      de signalen te herkennen dat horecaondernemers hun terrassen weer willen openen; de gemeente is hierin afhankelijk van de rijksoverheid; verwachting is dat er vanuit het Rijk geen pilot zal komen waar de gemeente zich voor kan aanbieden;
-      sinds de heropening van het basisonderwijs is daar een aantal besmettingen geconstateerd, dit heeft veel impact omdat de hele klas vervolgens in quarantaine moet;
-      inwoners hebben een stemoproepkaart ontvangen met een toelichting over hoe er veilig gestemd kan worden; daarnaast ontvangen oudere inwoners extra informatie over het stemmen en de mogelijkheden om dit eerder te kunnen doen op maandag en dinsdag; op locaties waar meerdere stembureaus aanwezig zijn zullen looproutes zorgen voor voldoende afstand tussen stemmers; mede n.a.v. motie 2021-007M geeft de burgemeester aan dat er in het Soesterkwartier voldoende stembureaus aanwezig zijn;
-      de dienstverlening op het stadhuis gaat gewoon door, er zijn geen signalen bekend dat deze momenteel als minder goed ervaren wordt.

Wethouder Tigelaar vertelde:
-      Indebuurt033 onderhoudt contact met inwoners waarvan bekend is dat deze eenzaamheid ervaren; hoewel een deel van de gewone activiteiten van Indebuurt033 niet door kunnen gaan, worden er veel alternatieve activiteiten georganiseerd (informatie is te vinden op indebuurt033.nl);
-      er wordt overlegd met de GGD over de inentingsmogelijkheden voor 18-minners; voorlopig is alleen voor 16- tot 18-jarigen het Pfizervaccin getest; voor 12- tot 16-jarige loopt het onderzoek nog; afwachten is wat voor richtlijnen het RIVM hierover vast gaat stellen;
-      het signaal is er dat woningbouwcorporaties Portaal en De Alliantie sinds november 2020 alleen spoedreparaties voor hun huurders uit laten voeren, de wethouder zal dit oppakken en met hen bespreken.

Wethouder Stegeman vertelde dat voor het nieuwe stadhuis momenteel nog geen andere berekeningen worden gedaan voor het nodige aantal vierkante meters (omdat mensen nu meer thuiswerken). Het uitgangspunt daarbij is: tijdsonafhankelijk en plaatsonafhankelijk werken. 

De vraag over hoeveel kinderen er in Amersfoort in zelfisolatie zitten zal later schriftelijk beantwoord worden.

-> Vervolg? Terug in De Ronde: op 11 maart staat een rondetafelgesprek gepland waarbij extra aandacht zal zijn voor de gevolgen van corona voor jongeren.

U kunt alle vergaderingen van 2 maart terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips). De drie vergaderingen: Jongeren bij sportverenigingen, Anti-discriminatieagenda Amersfoort en Corona kunt u ook terugkijken via YouTube

Terugblik De Ronde 4 maart

Op donderdagavond 4 maart was er een extra De Ronde met één vergadering over het conflict tussen Vahstal en de gemeente Amersfoort. Wat is er besproken en wat is de vervolgstap?

Vahstal
In het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente is een bindend adviesprocedure gevolgd. Het conflict gaat over de bouw van woningen. In 2015 startte Vahstal een bindend adviesprocedure om het conflict te beëindigen. Eind december 2020 kwam daar een eindbeslissing uit. Volgens deze eindbeslissing is de gemeente gedeeltelijk tekortgeschoten in het nakomen van haar verplichtingen uit een ‘Definitieve Vaststellingsovereenkomst’ uit 1998. De advocaten hebben tijdens deze Ronde  de eindbeslissing uit de bindend adviesprocedure toegelicht. Ook hoorden de raadsleden wat dit betekent voor de juridische positie van de gemeente en welke mogelijkheden de gemeente heeft. Zie ook deze raadsinformatiebrief van 26 februari.

Een bindend advies is een uitspraak, gedaan door derden, over het conflict. Een bindend advies wordt niet uitgesproken door een rechter en is daarom geen vonnis. In dit geval kozen beide partijen een adviseur die op hun beurt samen een voorzitter kozen. De twee adviseurs en de voorzitter kwamen via een bepaalde procedure tot een bindend advies.

Vervolg? Op dinsdag 9 maart is er een vervolg-Ronde.

U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken. De besluitenlijst kunt u daar volgende week vinden. 

Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad maakt, juist in deze tijd, graag kennis met u! Wordt u digitaal Gast van de raad?

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. U hoort meer over het werk van de gemeenteraad en gaat in gesprek met twee raadsleden. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie waarvoor u zich kunt aanmelden is op dinsdag 6 april
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/aanmelden-nieuwsbrieven.htm.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y