Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

5 november 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 9 november

Op dinsdagavond 9 november komt de raad bijeen voor de raadsvergadering Het Besluit. De gemeenteraad besluit onder andere over de programmabegroting 2022 en de meerjarenbegroting 2023-2025. En over grafrechten voor onbepaalde tijd op gemeentelijke begraafplaatsen. Ook neemt de raad een besluit over de ondersteuning van wijkcentra. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze raadsavond. Ook blikken we kort terug op de Ronde-vergadering over het nieuwe stadhuis en op de raadsvergadering Het Besluit van 2 november. Verder in deze RaadsMail: het raadspreekuur. 


Inhoud

 
Raadsvergadering Het Besluit 9 november
Zorg (Bron: Pixabay)

De raadsvergadering begint om 19.00 uur en is digitaal. Klik hier voor de actuele agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de agendapunten).

Raadsvergadering volgen?
Vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen heeft het presidium besloten dat er niet in de Raadzaal vergaderd wordt en dat de raadsvergadering op 9 november digitaal wordt gehouden. U kunt deze avond alleen live volgen via ons YouTube-kanaal en Politiek Portaal

19.00 uur Het Besluit
De raad besluit eerst over de begroting en moties en amendementen die daarbij horen. Ook besluit de raad over een aantal andere raadsvoorstellen en enkele 'losse' moties: tot nu toe zijn er drie moties aangekondigd. U leest in deze RaadsMail een toelichting op een aantal raadsvoorstellen. In de Raadsmail van volgende week staan alle raadsvoorstellen en moties en amendementen waarover de raad een besluit heeft genomen. 

Besluitvorming Programmabegroting 2022 en meerjarenraming 2023-2025
Wat voor plannen heeft het college van burgemeester en wethouders voor de komende jaren? Waar wordt het geld van de gemeente aan uitgegeven? Hoeveel wordt er besteed aan bijvoorbeeld mobiliteit, duurzaamheid, zorg en wonen en aan herstel na corona? Dat staat in het raadsvoorstel programmabegroting 2022 en de meerjarenbegroting 2023-2025. De begroting is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad moet er een besluit over gaan nemen. Bij de verschillende begrotingsprogramma's hebben de fracties moties en amendementen aangekondigd. Een overzicht vindt u hier. In de RaadsMail van volgende week leest u welke moties en amendementen zijn ingediend, waarover deze gaan en wat de raad erover heeft besloten. 

Nota Reserves en Voorzieningen
Het college vraagt de gemeenteraad om een nieuwe nota vast te stellen (de oude is uit 2017). De raad stelt hiermee het beleid en uitgangspunten rondom reserves en voorzieningen vast. De reserves zijn verdeeld in de algemene reserve en de bestemmingsreserves. De raad heeft de bevoegdheid om te besluiten over deze reserves (een reserve vormen of opheffen, reserveren als buffer, uitgeven aan bepaald programma, et cetera).

Een bestemmingsreserve is een reserve waaraan de raad een bepaalde bestemming heeft meegegeven. De raad kan deze bestemming, bijvoorbeeld omdat beleid verandert, wijzigen. De algemene reserve (saldireserve) is eigen vermogen van de gemeente waaraan de raad geen ‘bepaalde’ bestemming heeft gegeven. Bij tekorten en overschotten van de begroting en jaarrekening gaat dat in of uit deze reserve. Deze algemene reserve of saldireserve is vooral een buffer voor financiële tegenvallers en bepaalt hoeveel weerstandsvermogen een gemeente dus heeft. De reserves zelf zijn geen geld. Het geeft feitelijk de ruimte voor een gemeente aan om bestedingen te doen zonder dat de schulden hoger worden dan het bezit.

Bij voorzieningen ligt het anders. Deze zijn niet ‘vrij’ beschikbaar. Bij voorzieningen gaat het om toekomstige uitgaven waar de gemeente niet ‘onderuit’ kan. Er wordt dan een deel van het vermogen apart gezet om in de toekomst die financiële verplichting te kunnen opvangen.

Grafrechten voor onbepaalde tijd op gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort
Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met een wijziging van de Verordening voor het crematorium en de gemeentelijke begraafplaatsen Amersfoort. Hiermee wil het college ‘eeuwigdurende grafrust’ mogelijk maken. Het plan is om grafrechten voor particuliere graven op gemeentelijke begraafplaatsen voor onbepaalde tijd uit te geven. Nu is het nog zo dat graven voor een bepaalde tijd van 10 of 25 jaar worden uitgegeven, met daarna mogelijkheden om te verlengen met 5 of 10 jaar. Via de volgende link kunt u het raadsvoorstel bekijken. 

Ondersteuning wijkcentra
In Amersfoort zijn er vijf wijkcentra. De wijkcentra beheren zelf hun accommodatie. Zij krijgen daarvoor een subsidie van de gemeente, om zelfstandigheid te bevorderen en te voorkomen dat de centra omvallen. De raad gaat een besluit nemen over wat er in de nieuwe subsidieregeling moet komen. Op basis van de besluitvorming werkt het college de subsidieregeling uit. Deze wordt door het college vastgesteld. Bekijk hier het raadsvoorstel en het evaluatierapport.

Herbenoeming stadsbouwmeester
De stadsbouwmeester en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseren de gemeente onder andere over aanvragen voor bouwprojecten. De eerste benoemingsperiode van de huidige stadsbouwmeester, Micha de Haas, loopt in november 2021 af. De raad besluit of deze verlengd wordt met twee jaar.

Losse moties:

 Behoud woningen Jericho als beschermd stadsgezicht (SP, Lijst Sanders, DENK, Amersfoort2014)
De fracties verzoeken het college om de status van beschermd stadsgezicht als uitgangspunt te nemen in gesprekken met de Alliantie over Jericho, en geen medewerking te verlenen aan de sloopplannen van de Alliantie. Ook wordt gevraagd om de Alliantie te verzoeken een renovatieplan op te stellen.

Conserverend bestemmingsplan Jericho/Jeruzalem (Lijst Sanders, SP, DENK, Amersfoort2014, BPA)
De fracties verzoeken het college een conserverend bestemmingsplan voor te leggen aan de raad. Met als kaders: de huidige situatie in aantallen woningen en omvang van tuinen exact beschrijven en handhaven in het bestemmingsplan. En: de natuurwaarde Moerasgebied wordt vastgelegd en behoud van gemeenschappelijke groenvoorzieningen. 

14 euro (PvdA, Lijst Sanders)
De fracties verzoeken het college o.a. er zo snel mogelijk werk van te maken dat alle medewerkers die werkzaam zijn voor de gemeente Amersfoort, rechtstreeks in dienst of als payroller of uitzendkracht, minimaal 14 euro per uur verdienen.

Terugblik De Ronde 2 november: Presentatie concept-schetsontwerp Huis voor de stad en financiële analyse
Op dinsdagavond 2 november was er één Ronde-vergadering. Deze ging over het nieuwe stadhuis. Wat is er besproken en wat is de vervolgstap?

 Het schetsontwerp van het nieuwe Huis voor de Stad werd gepresenteerd door de architect. Ook ging het over de financiën. 

Aanwezige fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Bijlholt (D66), Bol (ChristenUnie), Dijksterhuis (ChristenUnie), Dijkstra (D66), El-Messaoudi (GroenLinks), Engbers (CDA), Flikkema (VVD), Fousert (Amersfoort2014), Gerritsjans (Amersfoort2014), Van Hamersveld (D66), Hos (GroenLinks), Hunink (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Koet-Minis (Amersfoort2014), Van Koningsveld (CDA), Lap (VVD), Molenkamp (lijst Molenkamp), Van Nieuwenhuizen (VVD), Noortman-Nieuwendijk (CDA), Paffen-Zeenni (CDA), Perdok (D66), De van der Schueren (CDA), Smits (SP), Smulders (PvdA), Van Zon (SP)

Naar aanleiding van de presentatie kwamen er meerdere vragen, o.a. over de vorm van het gebouw. De raad was benieuwd naar welke andere vormen onderzocht waren en verzocht de architect deze naar hen toe te sturen. Ook de presentatie over de financiën leverde veel vragen op, onder andere over de nu geraamde 108 miljoen euro (in plaats van 75 miljoen). 
De SP verzocht om een vervolgRonde, de meeste fracties stemden daarmee in. Daarom wordt op 16 november een informatieRonde gehouden. 

-> Vervolg?  Op 16 november terug in de Ronde.


U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal en YouTube. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijst (verslag). U kunt deze vergadering ook terugkijken via YouTube.
Terugblik Raadsvergadering Het Besluit 2 november
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Bij de raadsvergadering Het Besluit op 2 november waren 37 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren Ralph Langendam en Hans van Wegen (BPA). Nour Said Belkasmi (D66) was na een periode van afwezigheid weer aanwezig. 

Deze raadsvergadering Het Besluit stond in het teken van het debat over de begroting. Wat voor plannen heeft het college voor de komende jaren? Hoeveel geld geeft de gemeente daaraan uit, en hoeveel inkomsten heeft de gemeente? En waarop moet de gemeente bezuinigen? Dat staat allemaal in de programmabegroting 2022 en de meerjarenbegroting 2023-2025. U vindt de begroting op financien.amersfoort.nl en via deze link.

De raadsfracties gaven tijdens deze vergadering door statements hun visie op de voorgestelde begroting. Daarna gingen de raadsleden met elkaar en het college in debat en kondigden de fracties per beleidsprogramma moties en amendementen aan. Er werden in totaal 31 moties en amendementen aangekondigd.
Welke onderwerpen onder andere tijdens het debat aan bod kwamen: de energietransitie de woningcrisis, het nieuwe stadhuis, groen/bomenkap in de stad, de Westelijke Ontsluiting en bezuinigingen in het Sociaal Domein. 

In De Stad Amersfoort van afgelopen woensdag stonden de statements van zes fracties. Deze leest u op pagina's 5 en 6 van de Stadsberichten. Vorige week stonden de statements van andere fracties in de krant.

U kunt deze vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijst en verslag. U kunt deze vergadering ook terugkijken via YouTube (met klikbare tijdscodes bij de onderwerpen).

Het raadspreekuur: dinsdag 9 november 

Foto Vermeerzaal

Maandelijks houdt de gemeenteraad spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad, in te spreken bij een vergadering of een idee te pitchen op de raadsinformatiemarkt het Plein.

Het raadspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u op 9 november (16.00 tot 17.00 uur) of een andere keer op spreekuur komen? E-mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379.

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y